Från migrän till matchvinnare – Mattssons sköna resa


► Torsdagskvällen tillhörde Johan Mattsson.
► Enskilt största anledningen till att Frölunda kunde få med sig en 4–1-seger mot Örebro.
► Matchvinnare med stort M. 
► – En skön resa, från att ha haft det jävligt jobbigt till att spela bra hockey, myste Mattsson.

Rakapuckar.com bild

Johan Mattsson myste i omklädningsrummet efter Frölundas 4–1 på Örebro, en seger han var högst delalktig i. 


DET VAR INTE länge sedan som migränattackerna tvingade honom att ta ett steg tillbaka, oron för barnet som låg fel i sambon Carolines mage, den älskade hunden som dött … Johan Mattssons huvud sa ifrån, orkade inte mer.

Men sedan han kom tillbaka i spel – storspel i princip rakt igenom.

Jag satte mig ner jämte Frölundamålvakten i omklädningsrummet och ställde jordens längsta fråga, i koncentrat lät den ungefär så här: ”När du hade det som tyngst, var det detta du drömde om då, att vinna matcher och storspela?”

Svaret kom med ett leende:

– Ja, det var exakt så jag tänkte …

Mattsson fyllde på med det där om resan och sa:

– Det har verkligen gått snabbt. Riktigt roligt att spela sådana här matcher. Otroligt skönt att vi kan få hål på dem i tredje. Det är sådana här matcher som är skönast att vinna.

Örebro var bättre, skapade mer, i två perioder. Frölunda fick inte riktigt träff i forecheckingen, hade än större problem i egen zon, blev stillastående, kladdigt, tappade markering, flera gånger i skottsektorn, några gånger riktigt nära mål.

Rakapuckar.com bild

En enda puck släppte Johan Mattsson, den som gick via Jonathan Sigalet och in. Resten tog han, flera räddningar kvalificerade, släng in att den Huddingefostrade 26-åringen dessutom skänkte trygghet med sitt lugna agerande.  

Matchvinnare. Gav Frölunda möjligheten att gå in i tredje med 1–1 – och explodera.

– Ja … i dag var det väl min tur att steppa upp och visa vad jag kan, sa Mattsson.

”I dag igen”, kunde han nog ha sagt, men han är blygsam, Mattsson. Det här var femte matchen efter comebacken, han har vunnit fyra av dem, ni ser statistiken nedan.


***

Sebastian Stålberg gjorde en bra comeback, Jonathan Sigalet såg rostig ut i början men spelade upp sig.

Mattias Nörstebös istid: 12.11.

David Printz istid: 12.27.

Det var detta jag försökte förklara i kommentarsfältet till en tidigare text: det här med ”sjundeback” ska man inte ta så allvarligt på.

Nörstebös mål var fint, men både han och Chay Genoway bar puck och tappade den några gånger, öppnade för omställningar emot.

Lite typiskt för matchen: när Örebros Tom Wandell tappade puck en enda gång högg Frölunda och gjorde 2–1.

Effektiviteten fanns hos Frölunda.

Och målvaktsspelet.

Rakapuckar.com bild

Jag skulle bli väldigt förvånad om inte Fredrik Sjöström hostar upp ett bra kontraktsförslag till Johan Mattsson.

Det kanske han redan gjort …

***

Det vore tråkigt, framför allt i ett mänskligt perspektiv, om Samuel Fagemo blev borta en tid.

Rent sportsligt får vi se på träningen: kastar Roger Rönnberg in Rhett Rakhshani på den platsen eller vill han hålla Patrik Carlssons kedja intakt?

Nå, först ska vi se hur det är med Fagemo. Sannolikt kommer något slags besked efter läkarundersökningen under fredagen.

***

Nick Ebert och Jonathan Andersson, starka backar i Örebro. Det syns verkligen att det här laget har något på gång, jakten på slutspel är fortfarande superintressant att följa.

***

Rögle utan Ted Brithén och Leon Bristedt är förstås ett försvagat lag, men 2–5 hemma mot Timrå imponerar inte.

Räkna med ett revanschsuget Rögle mot Frölunda på lördagskvällen.

Rakapuckar.com bild

***

Skrev jag inte härom dagen att Mats Rosseli Olsen behövde höja sig? Två mål, 2–1-målet med utsökt högt avslut, det kallar jag att ge svar på tal.

***

När Jacob Moverare är frisk, när Gustav Lindström snart är spelklar, det ska bli oerhört intressant att se hur Frölunda formerar sin defensiv då. Om nu alla är friska samtidigt. Vem vet.

***

Tio poäng ner till sjuan Skellefteå med sex omgångar kvar att spela. Den där topp 6-platsen börjar kännas allt mer trolig för Frölunda.

Topp 4 högst rimligt att Frölunda kan fixa, sex poängs marginal till femman Djurgården. Långt, långt, långt från säkert. Men rimligt att tro.

***

Okej, mina fem bästa (1 är bäst, 5 är femte bäst):

1 – Johan Mattsson
* Given. Motivering överflödig.

2 – Simon Hjalmarsson
* Hade en sådan där match när nästan allt han gjorde lyckades, långt mer än målet och medverkan i 3–1. Och – Simon sköt direkt vid 1–0! Flera lagkamrater kan ta lärdom.

3 – Max Friberg
* Det här var bra av Max – igen. Vaket när han utnyttjade läget som gav 2–1, flera bra aktioner i övrigt, hästjobb i box play.

Rakapuckar.com bild

4 – Brandon Gormley
* Tycker han blir bättre och bättre, löser många situationer på bra sätt.

5 – Mats Rosseli Olsen
* Sätter man pucken så högklassigt som vid 2–1, gör man sedan ett mål till, jobbar stenhårt, då ska man bara in på listan. Punkt.

Bubblare: David Printz, Joel Mustonen, Ryan Lasch, Sebastian Stålberg, Rhett Rakhshani.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bosse, 1 år sedanSvara

  Plats 4.Johan Mattsson 92.25% och på plats 14. JG 90.10%. Tänk vad konstigt att världens bästa målvakt (eller Leman?) är på plats 14 ? Med exakt samma försvar (samma försvar som suger hejdlöst när JG står) som står fram för JM. Eller kan det vara så ohyggligt konstigt att JM faktiskt är bättre än JG ? Eller nääe, Leman så är det givetvist inte ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du läser aldrig vad jag skriver, va, Bosse? Aldrig någonsin. Har bestämt en åsikt och sedan struntar du i vilka bokstäver jag sätter ihop. För ... du KAN inte ha läst vad jag ha skrivit den här säsongen. KAN inte. Kom jättegärna tillbaka när du gjort. DÅ kan vi prata. Inte förr.

   Kommentar avatar
   Stefan S, 1 år sedanSvara

   Vilket grymt bra inlägg, Bosse. Otroligt roligt och givande. Är du tolv år gammal Bosse?

   Kommentar avatar
   Vega, 1 år sedanSvara

   Om inte jag minns fel har Leman sagt att han personligen tycker att Mattsson är den bättre av målvakterna. Sen förstår jag att han inte sågar JG då han skriver ur ett objektivt perspektiv, eller så minns jag fel? ^^

   Kommentar avatar
   Stefan 2.0, 1 år sedanSvara

   Problemet är att Bosse är för gammal och trög, inte någon att bry sig om egentligen.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Hjalle leverar nästan på en nivå som i fornstora dar nu, jobbar häcken av sig dessutom. Obetalbart viktig för laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, han ser ofta väldigt bra ut nu. Inte minst fungerar han ju väldigt väl med just Lasch och Fagemo; det kvicka spelet, de kvicka tankarna passar honom.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Ja Hjalle är en smart spelare, vet hur Lasch tänker. Fagemo är en målskytt-tänker inte, agerar instinktivt. Utmärkt trio, måtte vi nu hoppas att inte ”hjärnskakningseländet” drabbat honom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Verkligen. Det är för många spelare, alldeles för många spelare. Grundels intervju i går skakande.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Ja, smått tragisk läsning. Värsta är att det sedan det lyftes ordentligt med Sanny Lindströms hjärnskakning verkar ha exploderat, tanken var väl att man skulle försöka få ner antalet men det verkar snarare tvärtom, igår var det oturligt.

   Kommentar avatar
   Håkan C, 1 år sedanSvara

   Framför allt så kan man se på Simon Hjalmarssons kropps språk att han inte är nöjd med sitt spel ännu, när något inte funkar så borrar han ner huvudet och jobbar ännu hårdare

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Tänk att MRO gjorde 2 mål! Första var ju riktigt snyggt också, läcker ass från Friberg.
  Mattsson riktigt stabil igår.
  Nu gäller det att ladda om för den svåra bortamatchen i Ängelholm. Där går det inte att slarva så som man gjorde igår. / Claes

  • Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Övriga backars istid? Sedan borde Printz käka mer minuter än Nörstebö.

    Kommentar avatar
    Patric Agblad, 1 år sedanSvara

    Nej

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Återigen är det fel att jämföra två helt olika backar så där. Vad man däremot kan fundera över är: ska Frölunda fortsätta med ett enklare backspel, alltså i högre grad använda backar som vinner kamper, sätter ett snabbt förstapass, lämnar över pucken till forwards, i princip bara ha Genoway som puckbärande, eller ska man försöka bredda sin offensiv, ha fler alternativ från bakplan? DET är en intressant fundering. Tycker jag. :)

    Kommentar avatar
    Peter Smögen, 1 år sedanSvara

    Med nuvarande backar, sätt snabbt förstapass! Pincha ner med omdöme när chanser ges. Ska man ut i sarghörnet så ska man vara 100 på att man vinner duell, inte som Nörstebö igår vid ett tillfälle. Blev helt avklädd o sen var det öppen gata in på JM. Printz är magnifik i egen zon, vinner i princip alla dueller och sätter ett snabbt pass till fw med fart. Genoway o Nörstebö däremot ska spela så enkelt som möjligt i egen zon, inte gå bort sig som dom gör stundtals, inte sätta sig i dåliga situationer helt enkelt

    Kommentar avatar
    mike, 1 år sedanSvara

    Hellre vinna kampen och sätta ett snabbt förstapass. Det räcker med Genoway som puckbärande. Det får inte göras för ofta. Det klassiska uttrycket; "du åker inte fortare än pucken", stämmer än idag. ;)

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

   En förlust för FBK ikväll skulle sitta fint och öppna för lite spänning om andraplatsen. Åtminstone i teorin.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    I den mån det spelar så stor roll ...

  • Kommentar avatar
   JonasG, 1 år sedanSvara

   Två matcher på raken nu med slutspelskaraktär. Både Malmö och Örebro tilläts ganska mycket av domarna, både under spelet och efter avblåsning. Årets VF känns stabilare än förra årets i den matchbilden. Hoppas att man bibehålla kalla huvuden och förmåga att i slutändan hitta sätt att vinna så kan det finnas hopp i slutspelet....

   • Kommentar avatar
    David, 1 år sedanSvara

    En otroligt viktig match att få vinna. Precis som JM påpekar så måste en sån här vinst betyda väldigt mycket för laget som helhet.
    En torsdagkväll man kan vara nöjd med (Tack, Instagramtävling).
    PS. Leman, det var matchen på Timrå jag och grabben var på. 3 mål på 1 minut..

    • Kommentar avatar
     Goran, 1 år sedanSvara

     Nu har jag dålig koll på vad man får göra eller inte när man har Hjärnskakning (Fagemo). Fagemo har iallafall varit på sin mobil. Både efter matchen igår och nu på morgonen.
     Om han nu ens har Hjärnskakning.

     • Kommentar avatar
      Goran, 1 år sedanSvara

      Nu har jag dålig koll på vad man får göra eller inte när man har Hjärnskakning (Fagemo). Fagemo har iallafall varit på sin mobil. Både efter matchen igår och nu på morgonen.
      Om han nu ens har Hjärnskakning.

      • Kommentar avatar
       #49, 1 år sedanSvara

       innan säsongen så tippade bara RR på frälunda
       ex sanny lindström tippade frölunda som ÅTTA

       • Kommentar avatar
        Bengan, 1 år sedanSvara

        JM är väldigt stabil just nu, känns som han är etta, även om JG spelat helt ok även han. Backsidan är minst sagt bred, kan kanske bli att de spelar backar efter motstånd, men det är ju inte RR sätt, premierar alltid egna lagets spel. MROs avslut var ju grymt, inte vanligt från honom.

        • Kommentar avatar
         Johan L , 1 år sedanSvara

         Tycker Mattsson, Hjalmarsson, båda tvillingarna sen är jag osäker. Jag kände efter 2 perioder att våra backar hade svårt med deras forecheck. Men blev bättre i 3:e och då tyckte jag framförallt att Gormley utmärkte sig mest. Så får ta med honom då. Annars riktigt go vinst. Kan detta vara matchen /poängen som säkrar topp 6? Har för mig att det krävts strax under 90 poäng de andra säsongerna för plats 6. Frölunda bör väl ta 7-8 poäng på resterande matcher.

         • Kommentar avatar
          Kristoffer// KdeV , 1 år sedanSvara

          Bara att glädjas med Mattsson i målet. Hoppas att Roger ger han chansen i slutspelet fullt ut. Tror att om Mattsson kan hålla formen så får laget lugnet att jobba i. För min del så räcker det med genoway som puckbärande back. Jag känner att vi har bra stabila backar rätt igenom. Såg inte matchen igår men den som jag tycker hänger löst av de defensiva är Viktor Ekbom.

          • Kommentar avatar
           GöranA , 1 år sedanSvara

           Topp6 är godkänt, klarar vi topp4 är det klart godkänt, topp2 är mvg med hemmaplansfördel fram tom semi.

           • Kommentar avatar
            GöranA , 1 år sedanSvara

            JM har varit , som hela laget, bra på slutet. Även JG har varit bra och gjort stabila insatser. Fortsätt så, både lag och målvakter.

            • Kommentar avatar
             GöranA , 1 år sedanSvara

             Nörstebö- en mycket bra shl-back i det offensiva spelet. I det defensiva spelet väger han för lätt och är en säkerhetsrisk i egen zon. Som helhet är han svårbedömd. Vi har inte många backar i laget med hans offensiva spets.
             Men personligen tycker jag att vi har 7-8 backar i truppen som går före Nörstebo i ett SLUTSPEL.

              Kommentar avatar
              mike, 1 år sedanSvara

              Känns oerhört tveksamt att nämna spets och Nörstebö i samma mening. Inte någon gång under sin seniorkarriär har han hamnat i den kategorin.

              Kommentar avatar
              GöranA , 1 år sedanSvara

              Håller med. Personligen tycker jag att Frölunda skall göra sig av med Nörstebö.

              Kommentar avatar
              Epoe, 1 år sedanSvara

              Spets betyder inte stjärna, mike, utan spetskompetens. Nörstebös är skridskoåkningen

              Kommentar avatar
              mike, 1 år sedanSvara

              Ingen sa något om stjärna. Visserligen har han en relativt bra skridskoåkning sett till många andra i truppen, men inte som spetskompetens. Den nivån är det inte. Där ligger Genoway.

            • Kommentar avatar
             Mattias, 1 år sedanSvara

             Märkligt att Frölunda inte redan har förlängt med Mattsson. Rankad etta i SHL enligt Petter Carnbro i CMore:s program Hoceylabbet,
             Kan det vara så att Mattssin, nybliven pappa, ska flytta hem till Stockholm och ersätta Reideborn (som Djurgården säkert får svårt att behålla)? Vore inte helt ologiskt, tyvärr

              Kommentar avatar
              Manne , 1 år sedanSvara

              Varit inne på detta jag med. Sedan topp 5 enligt de själva, utan statistiken.

            • Kommentar avatar
             Manne , 1 år sedanSvara

             Vad har hänt med målskyttet från brorsan i bröderna GormLund? Dags att han börjar näta igen.

             • Kommentar avatar
              Danne#1, 1 år sedanSvara

              Skön seger igår! Älskar att vinna när man är det sämre laget (spelande, chansmässigt):-) Visar på karaktär och att man hittar sätt att vinna på. Vilket det faktiskt går ut på!
              Lider med Fagemo, men spontant känns det som att det inte är någon direkt fara. Tycker inte den tar riktigt så illa.. verkade nästan vara mer åt örat, vilket i sig gör sjukt ont och kan tjuta en hel del..
              Sen ni som gnäller över situationen: Nej, det fanns verkligen inget ojuste i det! Spelaren tappade balansen och fick, olyckligt, armen i en bakåtrörelse (vilket är helt normalt) och träffade höger sida av Fagemos huvud. Absolut ingen utvisning.

               Kommentar avatar
               Manne , 1 år sedanSvara

               Du har ansvar för din klubba, då har du också ansvar för din kropp.

               Kommentar avatar
               Danne#1, 1 år sedanSvara

               Manne: Bara för att få ett klargörande: Så regeln kring "ansvar för egen klubba" innebär då att man även har ansvar för egen kropp? Finns det verkligen en korrelation där? Tveksamt va...

               Kommentar avatar
               Manne , 1 år sedanSvara

               Fagemo blir nockad. Av en rejäl armbåge.

               Kommentar avatar
               Per, Lysekil, 1 år sedanSvara

               Måste ju bedömas från situation till situation. Var väl ingen som krävde utvisning på Luleåspelaren som ”trampade” av J. Ericssons hälsena??

             • Kommentar avatar
              Peter Paegle , 1 år sedanSvara

              Gormley har höjt sig helt klart ! Mina top 5 - 1:a Mattsson , 2:a Gormley , 3:a Printz , 4:a Westerholm , 5:a Hjalmarsson

              • Kommentar avatar
               Matte, 1 år sedanSvara

               Hade med Fagemo på min 5 bästa lista....

               • Kommentar avatar
                GöranE, 1 år sedanSvara

                Trevlig läsning som vanligt.
                Det var en fröjd att se hur bra och smart Örebro tog sig ut ur egen zon. Där har Frölunda en hel del att lära sig.
                Tycker dom tar märkliga beslut i egen zon som resluterar i krångligt spel och förlust av pucken. Tror inte dom hjälper varandra tillräckligt? Tur att Mattson var grym. Sedan gjorde Genoway några märkliga saker i egen zon igår.
                Friberg grymt bra, som vanligt. Mustonen sliter och har stor nytta av sin speed i forecheckingen. Tycker han blir bättre och bättre.. Ha en trevlig fredag kväll..

                • Kommentar avatar
                 Anders, 1 år sedanSvara

                 Bra HL jag håller med. Viktig seger igår. Hoppas kämparglöden håller i sig och att JG blir frisk snart.

                 • Kommentar avatar
                  Conta, 1 år sedanSvara

                  Ja Mattsson var riktigt bra igår.han är lugn och stabil i målet och lämnar sällan returer.


                  Lämna en kommentar