Bra snack i "Mediepodden" om rakapuckar.com


► Jag intervjuades tidigare i veckan av journalisten Emanuel Karlsten som bland mycket annat driver ”Mediepodden” och var nyfiken på rakapuckar.com.
► Lyssna gärna. Det skriver jag inte för att framhäva mig själv – det är ni som gjort sajten möjlig att driva, det är om er podden framför allt handlar.
► Kul att ni uppmärksammas, tycker jag. Det är ni värda.

Rakapuckar.com bild

Nu uppmärksammas ni rakapuckar.com-läsare av "Mediepodden", scrolla ner för att lyssna på avsnittet som till stor del handlar om den här sajten. 


MEDIEPODDEN DRIVS AV Emanuel Karlsten och Olle Lidbom, som namnet avslöjar diskuteras just mediefrågor, och valet av ämne den här gången (spelaren finns i slutet av den här texten) torde vara intressant för er.

Emanuel bjöd på lunch för att diskutera rakapuckar.com, var nyfiken på hur projektet startade, hur det går, och huvudfokus var förstås på er.

Att ni betalar för er.

Varför ni gör det.

I podden diskuteras huruvida rakapuckar.com möjligen kan vara en prototyp, om fler kan tänkas följa efter och göra liknande satsningar.

Något förenklat: Karlsten är rätt positiv, Lidbom mer negativ.

Just detta gör, tycker jag, poddavsnittet väl värt att lyssna på.

Rakapuckar.com bild

Jag förväntar mig inte på något vis att alla ska tro på mitt lilla projekt, Lidbom kommer med väl underbyggda argument emot och jag har full respekt för dessa.

Att jag är en synnerligen liten spelare på den stora medieplanen, något annat har jag aldrig trott.

Jag är dock förbaskat glad – och tacksam – för att ni som hänger här tycks uppskatta jobbet jag gör, att flera av er också inser att man måste betala för sig om sajten ska leva vidare. 

Så när ni lyssnar på poddavsnittet, sträck på er. Det är om er det handlar. Utan er vilja att läsa och betala hade Karlsten inte haft någon anledning att träffa mig.

Snabbt bara innan ni lyssnar:

1. De summor som Karlsten och Lidbom gissar sig till är tyvärr inte sanna. Den typen av pengar drar jag inte in. Det hade varit kul, kanske nästa år om ni alla värvar en betalande kompis, men nu … nix. Jag går runt tack vare er, tack vare mina partners, men ”går runt” betyder i sammanhanget mer att klara räkningarna för mig som är bilfri och bor i en etta. Jag är klart nöjd så givet förutsättningarna, men det är ändå värt att påpeka.

Rakapuckar.com bild

2. I programmet benämns den här typen av projekt som ”gåvojournalistik”, jag förstår självfallet vad som åsyftas, men jag ogillar begreppet. Jag ser det inte som att ni ger mig pengar, ni inser att journalistik måste få kosta även på nätet och betalar mig för en utförd tjänst. Jag tycker det är stor skillnad. 

3. Olle Lidbom tar upp relevanta frågor, till exempel vad som vad som händer med ett enmansföretag som detta om jag skulle bli sjuk. Ja, det kan man undra. Däremot reagerade jag starkt när han fortsatte sina funderingar med  ”… om Henrik började hålla på ett annat lag.” 
Att en person som själv är journalist tror att sportjournalister håller på lag de skriver om, det förvånar mig verkligen. 

Nå, randanmärkningar i det stora hela. 

Rakapuckar.com bild

Klart värt att lyssna till podden, inte minst för att Karlsten och Lidbom har olika åsikter och båda argumenterar väl.

Framför allt: kul att ni, mina ärade läsare, uppmärksammas.

Trevlig helg på er!

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Vik, 1 år sedanSvara

  Hahaha alltså "... började hålla på ett annat lag." Om vi för en sekund låtsas att du faktiskt är en frölundasupporter, även då är väl detta jäkligt märkligt. Jag har då inte träffat många vuxna människor som hux flux "börjar hålla på ett annat lag", barn/ungdomar är en sak, men då handlar det väl oftast om att IFK var roligare/mer framgångsrika än farsans GAIS/ÖIS osv... Tyckte bara det var ett väldigt långskott till uttalande. Den fördomsfulla i mig tar för givet att Olle själv inte är särskilt sportintresserad. Får lyssna på detta vid bästa tillfälle!

   Kommentar avatar
   Vigge , 1 år sedanSvara

   Jag tvekar inte en sekund på att Lehman är Frölunda supporter, hade varit märkligt att inte bli det med tanke på intresse och bevakning, sen att han är väldigt duktig på att skriva ur ett opartiskt perspektiv gör ju att det inte spelar någon roll, men jag har svårt att se att Lehman vill att det går bättre för något annat lag i shl men jag kan såklart ha fel

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du har tokfel, Vigge. Detta skrivet med all respekt, men - för mig GÅR det inte att hålla på lag jag skriver om. Det är omöjligt. Det är fullt fokus på VAD jag ska skriva om, positivt, negativt, och ligger t.ex Frölunda under med 0-3 eller leder med 3-0 i slutet av en match håller jag tummarna för att resultatet står sig så jag kan bli klar snabbt med matchtexten. Så fungerar det att JOBBA med att följa ett lag. Här talar jag för ett stort antal journalister ute i landet, inte bara mig själv. Ur egostisk synvinkel är det på ett sätt bättre när Frölunda förlorar, fler läsare är upprörda, större delaktighet på sajten. :) Men vad jag vill ha fram: en supporter hoppas på en viss utgång, jag som journalist "dealar" med det som händer.

   Kommentar avatar
   Manuel, 1 år sedanSvara

   Varför går det inte att byta lag?

   Kommentar avatar
   Vik, 1 år sedanSvara

   Klart det gör Manuel. Jag menar bara på att det är väldigt ovanligt, framförallt bland vuxna som redan haft några år på sig att skaffa sig "klubbhjärta" (eller nåt). Har väldigt svårt att se att jag skulle kunna göra det och den enda jag känner som gjort det var aldrig nåt särskilt fan från början, men det är klart att det händer.

   Kommentar avatar
   Manuel, 1 år sedanSvara

   Jag är uppriktigt förundrad över att det inte verkar gå att byta lag. Nästan allt annat verkar vara ok att byta, nationalitet, kön, religion, etc, men jag vet ingen som bytt laglojalitet.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Hade du varit Frölundasupporter hade jag inte bidragit med min prenumerationsavgift för sajten...;)
  Jag reagerade också på "gåvor" och "donationer"...
  Du levererar en produkt med råge som vi helt enkelt betalar för... En del mer än den rekommenderade minimiavgiften... Vet inte om de räknade på den i deras räkneexempel?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag hade gillat om deras exempel stämt. ;)

 • Kommentar avatar
  L johansson, 1 år sedanSvara

  Den podden hade jag aldrig hört förut! och att ditt sätt va nytt och unikt har man heller inte riktigt förstått men är så glad att få va med på den resan och håller alla tummar att den kan fortsätta länge och kan växa finns ju många runt om i landet som håller på Frölunda och är ju en billig peng för så mycket som handlar om Frölunda och annat smått o gott helt överläget allt annat media förutom mina nära och kära så är det Frölunda jag gillar och älskar mest och i den familjen ingår ju Leman otroligt bra sajt på alla sätt bara önska lycka till!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Stort tack för så fina ord, "L johansson"!

 • Kommentar avatar
  Phetra, 1 år sedanSvara

  Jag tycker du har grymt bra artiklar här på rakapuckar. Det är faktabaserad och informationsrika artiklar precis som man vill ha som läsare. Man vill ha svar på frågoe med fakta: Vad händer? Hur går det ...? Osv vilket du gör. Jag ogillar inte journalisters åsikter i artiklar men det finns de som helt har tappat förmågan att fakta kolla och basera journalistiken på detta.
  Gällande podden, mycket intressant lyssning men den där Olle Lidbom verkar ju har noll koll på detta med framtidsutveckling samt hur mycket människor är villiga att stötta verksamheter, personer, småföretagare m.fl. som påvisar en öppenhet, trovärdighet och transparans där man också levererar en bra produkt. Det handlar om en sådan person kan bygga upp ett förtroende och relation till sin klientell/läsare vilket du gör.
  Olle Lidbom säger flera gånger att rakapuckar journalistik typ är helt meningslöst för det är ett småföretag/Enmans företag. Vad baserar han det på? Behöver vi inte småföretagare längre, eller vad då? Betyder det att alla frilans journalister bör hitta ett jätte media företag att bli anställd på? Jag fattar faktiskt inte vad han får sitt resonemang ifrån.
  Jag tänker såhär om alla shl och sdhl hade en journalist blog som din hur jävla roligt, stort o maffigt hade inte det varit!?
  Jag håller helt med Emanuel Karlsten när han säger att du är en start, en prototyp för detta sätt att nå ut till läsare.
  Kör hårt!
  Trevlig helg!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vad kul att du lyssnade igenom och hade åsikter, Phetra! Vill väl också tro att enmansföretag kan fungera, även om Olle självfallet har rätt i att peka på en del svårigheter. Jag gillade att de argumenterade för och emot i podden, bra spännvid, inte bara "medjamsande", sådant uppskattar jag. Tusen tack för att du läser och för dina uppmuntrande ord!

   Kommentar avatar
   Phetra, 1 år sedanSvara

   Håller helt med dig, man måste ifrågasätta saker och inte bara jamsa med o vara landet mellan mjölk. Det köper jag rakt av, men jag tyckte väl bara att hans argument inte riktigt höll i alla lägen i alla fall inte utan fler följd frågor ;). Men det var mycket intressant att lyssna på. Helt klart!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förstår vad du menar. :) Men visst var det intressant att lyssna till.

 • Kommentar avatar
  Gammelwargen , 1 år sedanSvara

  "...slutar tycka om hockey..."
  Å hur f-n skulle DET gå till?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Omöjligt , så klart. :)

 • Kommentar avatar
  Lars, 1 år sedanSvara

  Min reaktion på ”gåvojornalistik” var mer åt håller att du ger bort informstionen å inte tar betalt eller inte tar tillräckligt betalt för det å därigenom sänker branchens värde. Ungefär som en fotograf som jobbar gratis eller billigsre än sina ”kollegor”

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mja, så tror jag faktiskt inte att det är.

   Kommentar avatar
   Lars, 1 år sedanSvara

   Nej det tror inte jag heller att de menade. Men det var den första tanken som slog mig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ah, okej. :)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Proffsigt(med lite typ av Curtis Mayfield-musikintro o avslutning)!
  F-n vad glad jag blir för Din skull HL, Du Gode innovatör!
  Visst har de rätt att vara granskande, men jag tycker de är rättvisa och samtidgt ändå hyllande till Dig, hur mycket de också kan vara kritiska på samma gång.
  Dom är vakna på "Mediepodden"(även om det är meningsskiljaktigheter dem emellan), vad som kanske just nu sker i jämförelse med övriga mediavärlden.
  Men förstår dock, att det var överdrifter beträffande Ditt intjänande och jag hade mer än gärna verkligen önskat Dig det. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Can't go wrong with Curtis! ;) Tycker, som jag skrev till Phetra ovan, att det är jättebra att de verkligen granskar, tar fram för och emot, det gör podden seriös och verkligen värd att ta på allvar. Man lyfter fram, man ifrågasätter, man berömmer, man kritiserar. Utmärkt. Dock stack det ju iväg med pengarna, ja ... ;)

 • Kommentar avatar
  Claes, 1 år sedanSvara

  Självklart håller du inte på Frölunda. En sådan journalist tappar man ju allt intresse för (Rylander) harklar˚
  Du är grym, Leman. Hoppas fler och fler betalar för sig. Precis som man betalar när man köper GT osv.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är ju precis så jag känner, det är dit jag hoppas vi ska komma, att tar man del av journalistik på nätet så betalar man för det (inte vid minsta lilla provläsning, givetvis), precis som när man köper en pappersprodukt.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Det blir ju allt mer normaliserat att även stora tidningar låser vissa artiklar som endast prenumeranter/betalande läsare kan ta del av. Även GP:s hockeysidor är ju till största delen betalartiklar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Japp, så känner jag också, allt större förståelse för att journalistik inte kan vara gratis.

 • Kommentar avatar
  Kristoffer// KdeV , 1 år sedanSvara

  Älskar man Frölunda så läser man Leman!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Molly, 1 år sedanSvara

  Men var f-n Svedberg till Linköping också
  Det här med att utbilda o få tillbaka dem sen har det varit väldigt dåligt med

   Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Absolut, även om han bara utöver juniorår spelade två säsonger i Frölunda, och då har han inte skolats i Göteborg från början

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Text ute om Svedberg.

 • Kommentar avatar
  David, 1 år sedanSvara

  Fick bli 200 kr som swishades denna gång. Den där negativa halvan i duon som gör podden irriterade mig. Så nu jäklar ska vi komma upp i en miljon om året.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... underbar anledning du hittade där. ;) Massor med tack.

 • Kommentar avatar
  Mikael J, 1 år sedanSvara

  Pod-avsnittet lagd på kö att lyssnas på snart!
  En fråga, har andra lag, t.ex Djurgården eller Skellefteå journalister som följer, bevakar och skriver om lagen på liknande sätt som du HL? För vi med Frölundahjärta kan ju följa så gott som minsta rörelse eller tanke som Frölunda har, vilket är nåt som jag verkligen uppskattar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Skellefteå följs stenhårt av norran.se, Madhawk har koll på Malmö, Växjö har fin bevakning av minhockey.se, Färjestad av NWT/VF, så ... jodå, det är bra bevakning, om än inte exakt i min form.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Du är för blygsam, du skriver bra, bra intervjuer, bra infallsvinklar, det är du som gör att vi betalar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack, snälla. Värmer att läsa sådant. Tumme upp! :)

 • Kommentar avatar
  Lars Leandersson, 1 år sedanSvara

  Med tanke på hur medielandskapet ser ut idag så uppskattar jag ditt arbete enormt mycket. Jag känner att du står för det du skriver fullt ut, och det är mer än vad man kan säga om en hel del av den internetbaserade media idag. Jag bor i Stockholm sedan 2013 och har tappat den närkontakten med VF som man hade när man bodde i stan och gick på alla hemma matcher, men känner att jag får en hel del av detta via dina texter.
  Då jag är inte är intresserad av analyser med alltför ”hemmafärgade” glasögon så är detta den perfekta kanalen för den löpande informationen som man så väl behöver. Även om jag mår dåligt när VF spelar dåligt så är ändå kärleken till hockeyn så stor att man försöker ha ett ovanifrån perspektiv på SHL som helhet.
  Detta är helt klart en tjänst jag skulle betala för även om det skulle vara en prenumerationstjänst, så det är självklart att betala minst motsvarande 1 kr om dagen.
  Detta är mitt första inlägg på siten men jag blev lite provocerad av vissa kommentarer i mediabloggen som gör att jag behöver skriva av mig lite...... Enormt tacksam för ditt stora arbete med siten och hoppas att det fortsätter.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul att du gjorde ditt första inlägg. :) Jätteroligt att du tycker det är värt att betala för det jobb jag lägger ner. Det gör mig förstås glad. Men ... vilka kommentarer var det du tänkte på som provocerade? Nyfiken, bara.

   Kommentar avatar
   Lars Leandersson, 1 år sedanSvara

   Har lyssnat på inslaget igen och känner mig inte lika starkt negativ idag som igår. Det känns dock som att man gjorde för mycket jämförelser med siter som har mycket begränsat journalistiskt innehåll, ofta med en politisk agenda. Det du gör skall väl mer jämföras med en journalist som har ett uppdrag att helt fokusera på en klubb eller sport. Kan väl tänka mig att detta är mer vanligt utomlands och då kopplat till de största klubbarna inom de största sporterna. Skillnaden är väl att de i så fall är anställda på en tidning/TV-station, som om du skulle vara anställd på GP och bara skriva om VF. Det är härligt att vi får detta utan att behöva prenumerera på en hel tidning, vi betalar bara för det vi tycker är mest intressant. Tack!

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  Hej Henrik. Jag följde dig för massa år sedan. Men helt plötsligt försvann du. Det är fantastiskt att hitta dig igen.
  Hoppas att träffa dig igen på någon pub, om jag orkar ta mig in till stan.
  Då bjuder jag på en öl och sponsrar dig direkt..Jag gillar inte svich och data ekonomi.
  Kör hårt, gillar vad du gör. Tack för allt du bidragit med.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om vi kör ett hockeyquiz igen är du välkommen. :) Kul att du hittat tillbaka, det gläder mig.

   Kommentar avatar
   Johan Carlander, 1 år sedanSvara

   Mats: Du får lägga pengar i ett kuvert och posta det till Leman! :-)

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 1 år sedanSvara

  Du gör ett fantastiskt jobb Leman ! Grymma inlägg och bra info om viktiga ” stuff ” Och bra koll på taktik och spelidé mm. Fortsätt så....

  • Kommentar avatar
   Janne, 1 år sedanSvara

   Hur går det för dej Henrik? Ser att det är ca 1500 följare, är dock rädd att det bara vi som verkligen är måna om ditt jobb som betalar. Annars skulle du fått in drygt 45 000/månad. SKulle tycka det vore bättre med ett login för oss som betalar så får snyltarna göra något annat. Samt att vi slipper det sk Frölunda-hatarna från Timrå mm som lägger in korkade inlägg under namnet "Guest".

   • Kommentar avatar
    LarsL, 1 år sedanSvara

    Du är grym Leman och dessutom en föregångare och entreprenör. Kommer betala minst dubbelt upp varje månad.

    • Kommentar avatar
     Magnus, 1 år sedanSvara

     En journalist som under många år bevisat att han kan sitt ämne och skriver bra, objektivt och initierat om Frölunda och Göteborgs idrott, som skapar intresse runt Frölunda. Betalar hellre för det än annan journalistik. Du borde integrera matchklipp/highlights från TV4, matchkalender med länkar till biljettsajter, lite statistik-/faktasidor om Frölunda och mer på sajten. Göra den lite fylligare. Men jättebra som den är redan. Keep up the good work!

     • Kommentar avatar
      Johan Carlander, 1 år sedanSvara

      Har lyssnat igenom det nu och det var intressant! Dock verkar de ha missat den nya sidan Kvartal, som m.h.a. "gåvor" gör oberoende journalistik på ett sätt som borde få SVT/SR att skämmas!
      Men nog om dem, kan ju delvis instämma i invändningen att din verksamhet är sårbar och personberoende, men sett ur din synvinkel så är det nog inte mer riskfyllt än om du hade varit frilans!?
      Varför man är beredd att följa just dig har redan avhandlats rätt bra här ovan, men en fördel jag inte tänkt på innan som Lars nämnde var att man slipper betala för en massa annan skit man inte vill ha, 100% hockey för pengarna! :-)
      Jag hoppas för allas vår skull att du både når och slår de omsättningssiffror som de trodde du hade, det är du värd!


      Lämna en kommentar