Frölunda har räknat med att defensiven tar tid


► Helgens defensiva problem mot Färjestad skapade ingen oro hos Frölundatränaren Roger Rönnberg.
► Men han är tydlig med vad som gäller.
► – Vi har offensivt drivande backar som behöver jobba mer med sitt defensiva spel. Det är så vi byggt laget.

Raka puckar bild

Det var lätt att se hur ett annars spelmässigt bra Frölunda förlorade (4–7) matchen mot Färjestad i lördags.

Hemmalaget, kanske extra tänt av den fina Rickard Wallin-hyllningen, var bäst där det gällde som mest, klart hetare framför burarna.

Inte minst framför den som Johan Gustafsson inledningsvis stod i.

Roger Rönnberg:
– Vi har ett tydligt system för hur vi ska agera i de här situationerna. Därför blir en sådan här match en bra läxa både för oss coacher och spelarna: vad händer när vi inte följer direktiven? När vi förlorar den viktigaste ytan, den framför mål, då blir det väldigt tydligt.

** Varför gick det snett? Knappast så att spelare inte vill vara starka och ta bort motståndarna?
– Simon Hjalmarsson sa det bra, vi ”överjobbade”; spelaren framför mål ville ta både puck och motståndare.

Defensiva problem i början på säsongen förvånar inte Roger Rönnberg.

 

Tanken är: ta bort gubben, låt målvakten koncentrera sig på pucken.

Så blev det inte alls, vid ett av målen hade Frölunda fyra man som stirrade på trissan istället för att fokusera på det verkliga hotet, spelarna med Färjestads klubbmärke på bröstet. 

** Igen: varför?
– När man är stressad, när man vill mycket, när känslorna trycker på, då är det lätt att man överjobbar. Här behöver vi bli tryggare.

Just detta har Frölunda fokuserat på i veckan, utespelarna ska hålla sig till systemet, låta målvakten sköta sitt jobb, göra varandra bättre snarare än att göra varandras jobb. 

Supportrar har annars på diverse forum skrikit sig hesa efter ”en tuff back” i Frölunda.

Rönnbergs syrliga svar:

– Men den ”tuffa backen”, han är väl inte inne hela tiden?

Raka puckar bild

Självklart vill Frölundatränaren förbättra det fysiska spelet, där har alltså fokus legat både på måndags- och tisdagsträningen.

Men det är befintliga spelare som ska bli bättre.

Inte nya som ska tas in.

Problemen vad gäller det fysiska är inget som chockar Rönnberg. Snarare är det så att han, i alla fall till viss del, kalkylerat med det.

– Vi har valt att börja i offensiv ända, se till att laget har ett offensivt ”mindset”, att spelarna vill gå för att göra mål, där ser det bra ut. Samtidigt, det har vi förstått, så kommer vi att få jobba längre in i säsongen med försvarsspelet, längre än förra säsongen då vi började i försvarsspelsändan och jobbade väldigt bra där men i slutändan inte hade nog bra anfallsspel för att vinna.

– Det här är tanken nu, att vi får spelarna  in i en känsla att de kan dominera offensivt – och så ska vi samtidigt kunna spela försvar. Vi går en annan väg än förra säsongen.

Medan Växjö valt att ta in store backen Noah Welch så ska Frölundas fans inte förvänta sig något liknande.

I alla fall inte nu.

I alla fall inte om vi lyssnar till Roger Rönnbergs resonemang om modernt backspel:

– Vi har byggt backsidan på att ha offensivt drivande backar, att de ska vara nog bra defensivt. Vi tycker att det är den kombinationen som allt man kan kalla vetenskap inom ishockeyn visar, att man kan driva skottförsöken i en match, och hur kan man göra det? Jo, då behöver man ett spel från bakplanen, och det (driver spelet) gör vi, det har vi gjort i tre matcher, haft väldigt bra sannolikhet (att vinna) från vår sida. 

– Sedan från sannolikhet till att verkligen vinna, då är det ju sådana här saker att kunna vinna effektiviteten (spelet framför burarna), och det har vi inte gjort, varken mot Mora eller mot Färjestad; det får vi vara nyktra att inse att en del i det, det är att vi har offensivt drivande backar som kommer behöva jobba mer med sitt defensiva spel. 

Så, för att koka ner det:

Frölunda har valt att satsa på offensiven först, har spelförande, offensivt skickliga backar som måste bli bättre defensivt.

Fler insläppta mål? Tuffare att vara målvakt i Frölunda den här säsongen? 

Inte otroligt.

Fler gjorda mål? Tuffare att vara motståndarmålvakt också? 

Säkert.

Nästan så man tas tillbaka till gamla Vilda Västerns tid …

Till sist: för en optimistiskt lagd man som Rönnberg behöver det inte vara fel att förlora ibland.

– Vi vann målchanserna med 23–11, statistiken var ungefär som när vi vann med 6–0 (matchen, inte målchanserna) för två år sedan. Den matchen lärde vi oss nog inte lika mycket av som den här. Nu är det upp till oss att rätta till misstagen.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
35 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Frippe, 3 månader sedanSvara

  JG håller inte i närspelet, han måste kliva fram mer även om spelarna i Frölunda inte klarar att hålla undan, såg ett flertal sådana mål i förra året oxå.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Vi får väl se om han motbevisar dig. ;)

 • Kommentar avatar
  Johan , 3 månader sedanSvara

  Bra när man får läsa att det finns en tanke bakom det hela. Nu lugnar du oss. Tack för det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Gör bara mitt jobb ...

 • Kommentar avatar
  Stefan W, 3 månader sedanSvara

  Som vanligt en strålande artikel från Herr Lehman. Swishar 30kr för prenumerationen imorgon vid löning!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Tack!

 • Kommentar avatar
  BROS, 3 månader sedanSvara

  Köper Rönnbergs resonemang! Finns tid för detta ett tag, men sen vill jag se lite tuffare tag framför eget mål, speciellt!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det vill nog alla ... haha. Rönnberg inräknad.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 3 månader sedanSvara

  Jag förstår inte varför det är så himla känsligt att säga att det ramlar in en hel del puckar bakom JG som skapar oro... varför är det tabu bland "er" pressfolk?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Naturligtvis skapar det oro om en målvakt släpper många enkla, vem har sagt något annat? Skulle JG, eller annan mv, göra det är det naturligtvis en "issue", men så länge har det gått tre omgångar, bara.

 • Kommentar avatar
  Danne, 3 månader sedanSvara

  "Spelarna fokuserar på trissan".. kanske vore bättre om JG hade gjort det! Vid TVÅ tillfällen verkade han inte titta på den alls, varav ena undlät han att lägga handsken på, trots att den låg mitt framför honom! Förstår att Rönnberg inte kritiserar spelare utåt, men kan garantera att han INTE är nöjd med JGs spel senaste matcherna. När han har genomgång av matcherna. Inte på långt håll!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det var ju inte så att JG inte VILLE ta pucken ... haha. 2–3-pucken vill han säkert ha tillbaka, men så jäkla lätt var det ju inte med folk framför. 2–4, däremot, kändes svagare.

   Kommentar avatar
   Danne, 3 månader sedanSvara

   Viljan finns garanterat där, dock tveksam till att viljan korrelerar med möjlighet till utförandet. Aldrig sett storheten i JG, precis som med Linus Fernström. Samma spelstil, ner på knä, hoppas på det bästa. Man AGERAR inte i mål.

 • Kommentar avatar
  Göran, 3 månader sedanSvara

  Bra kommentar. Allt kan inte vara fel

  • Kommentar avatar
   mike, 3 månader sedanSvara

   Ang. backarna, så har man ju satt sig lite i den situationen själv. Ingen ersättare för Lauridsen, och sedan gjorde man sig av med Marino utöver det. Den besättning vi har skrämmer väl ingen direkt, och jag kan tycka att det är lite märkligt att man i stort sett bara har inriktat sig på spelskicklighet, och avsaknaden av lite tuffare backar lär märkas i ett slutspel. Vi har ju definitivt backar som kan tackla, men just tuffheten framför mål saknas faktiskt, och det är lite som jag har varit inne på tidigare - antingen har du det i dig, eller inte. Svårt att "jobba fram det". Behöver ha lite heta aggressiva spelare för det "städjobbet".

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Ja, visst är det lite lustigt, 15/16 var det viktigt med en back av Lauridsens typ, nu är det inte så längre. Nå, krävs att övriga lär sig agera rejält, och du får väl ge dem lite tid. :)

  • Kommentar avatar
   robert ström, 3 månader sedanSvara

   JG har släppt billiga mål i alla sina matcher i år och det har blivit mkt mål i dom flesta matcherna med även om vi vunnit dom...så valet borde vara enkelt framöver och har man en målvakt som har uselt snitt i räddningar finns det inget lag som vinner i längden eller hur...bättre målvaktspel och matcherna blir lättare och vinna...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Skulle JG spela dåligt, släppa enkla, i varje match kommer han förstås inte spela så mycket med tiden. Det är ju även Petter Rönnqvist inne på.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 3 månader sedanSvara

   Smart och bra skrivet av dig angående detta som debatteras mycket just nu...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Jag ser och hör. Läsarnas förlängda arm vill jag gärna vara.

  • Kommentar avatar
   Danne, 3 månader sedanSvara

   Swishade förresten 100kr igår.. blir jag fast här, vilket jag hoppas, blir det liknande slant varje månad! Bra jobb Leman!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Massor med tack för bidrag och fina ord!

  • Kommentar avatar
   Robert, 3 månader sedanSvara

   Roger har rätt i att lagbygge tar tid. Någon som hade trott något annat är naiv. Man får inte glömma att vi blev av med en stor del av vårt försvar inför denna säsongen och det är klart att det tar tid att skola in alla spelare i Frölundas spelsystem. Viktigt i det här läget är inte att skrika om att det är för dåligt eller att det måste värvas in en massa folk. Jag är övertygad om att Roger och Fredrik har en bra idé kring lagbygge och hur de vill att laget ska spela om 40 omgångar.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Ja, man bör nog ha is i magen ett tag. Men det är bra att veta hur det resoneras, lättare då att kritisera om bättring inte skulle ses.

  • Kommentar avatar
   Philip, 3 månader sedanSvara

   Känns återigen som Frölunda totalt saknar självinsikt. Vill minnas att man spelade dåligt försvarsspel från januari och framåt förra året. I semi mot Brynäs var det väldigt tydligt att Brynäs gjorde många mål helt fria med målvakten. Sen lider man lite av "Frölunda sjukan" att man tror så hårt på sin idé att inget annat hjälper. Finns inget mästarlag (Inklusive Frölundas) genom tiderna i ishockey som vunnit med 6 offensiva backar. Det brukar räcka med 2-3 stycken som framförallt är viktiga i PP. För att bevisa det kan jag räkna upp de max tre backar som varit offensivt lagda de senaste guldlagen haft: 16/17 Tömmernes, Bengtsson, 04/05 Koivisto, 02/03 Johansson. Detta ligger ju dock i arkivet och är knappast något "nya" Frölunda vill titta på även om det är lösningen. Offensiv vinner matcher och defensiv vinner mästerskap. Är ett välkänt mantra men även här vill Frölunda inte lyssna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Intressant resonemang, absolut. Satsar Frölunda för offensivt för att vinna? Den diskussionen med underbyggda argument kan absolut tas upp. Samtidigt – med sättet Frölunda vill spela hockey krävs ju backar som är spelskickliga och kan delta i spelet?

  • Kommentar avatar
   Sven, 3 månader sedanSvara

   I princip har vi ju samma backar i år som förra året. Kan ju tycka att de borde komma ihåg en del sen förra året.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Det kan man tycka. Samtidigt har det nog en del med samspelet att göra, vem tar vem, vem gör vad? Och så vidare. Men din tanke är inte fel.

  • Kommentar avatar
   Sven, 3 månader sedanSvara

   RR tar upp de offensiva backarna och de behöver tid att komma in i det. De som varit i laget ett tag. Han nämner inte mycket om nya forwards. Men visst, backarna och JG gjorde det inget vidare sist. Frågan är dock vad det berodde på.

    Kommentar avatar
    Erik, 3 månader sedanSvara

    Försvarsspelet angår inte bara backarna, de hade noll hjälp av anfallarna i Karlstad. Lasch släppte ju Axelsson vid 1-1, och ett dåligt byte gav 4-2.

  • Kommentar avatar
   Kristian W, 3 månader sedanSvara

   Självklart har alla spelare del i det tveksamma försvarsspelet, speciellt runt kassen, men faktum är att Mattsson varit klart bättre än JG hittills i år! JG ojämn även förra säsongen och känns inte riktigt som en guld-målvakt.

   • Kommentar avatar
    JimmiNi, 2 månader sedanSvara

    kD9AXc http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

    • Kommentar avatar
     aoggutuj, 2 månader sedanSvara

     MomtWa <a href="http://gdkhcsykrwsc.com/">gdkhcsykrwsc</a>, [url=http://btgozmjditxz.com/]btgozmjditxz[/url], [link=http://umsbuzrlsiqv.com/]umsbuzrlsiqv[/link], http://fwhyyexbvrmu.com/

     • Kommentar avatar
      nphgkfwb, 2 månader sedanSvara

      51Bzp7 <a href="http://ghlaakoqdqox.com/">ghlaakoqdqox</a>, [url=http://zhxjkmmwoibh.com/]zhxjkmmwoibh[/url], [link=http://btobyiorndio.com/]btobyiorndio[/link], http://ngsptddgxhli.com/

      • Kommentar avatar
       mibcbqj, 2 månader sedanSvara

       b8aL1Q <a href="http://kzxfjdsdwimp.com/">kzxfjdsdwimp</a>, [url=http://ezhobnlcqbyf.com/]ezhobnlcqbyf[/url], [link=http://sjyhmmwfaexy.com/]sjyhmmwfaexy[/link], http://qnlrornzckup.com/

       • Kommentar avatar
        otvjmr, 2 månader sedanSvara

        iWuJ3z <a href="http://wkkvfqjcxoea.com/">wkkvfqjcxoea</a>, [url=http://cqctrhtrzjms.com/]cqctrhtrzjms[/url], [link=http://bspfluhfuxmb.com/]bspfluhfuxmb[/link], http://iikbydxdiwnu.com/

        • Kommentar avatar
         AFephagree, 1 månad sedanSvara

         Four to five glasses of this veggie juice have to be consumed each week to obtain the desired result. However, it is important to obtain the doctor's opinion first before you take these oral medications because they might have pessimistic effects around the body. <a href="http://www.generiqueviagrafr.fr/achat-de-viagra-canada">http://www.generiqueviagrafr.fr/achat-de-viagra-canada</a>

         • Kommentar avatar
          GoldenTabs, 1 vecka sedanSvara

          ox0ZmC https://goldentabs.com/

          • Kommentar avatar
           tsufadf, 1 vecka sedanSvara

           DyTS6e <a href="http://sphudtkbwgar.com/">sphudtkbwgar</a>, [url=http://lbqhqvxkefuj.com/]lbqhqvxkefuj[/url], [link=http://ylmqkodghnwj.com/]ylmqkodghnwj[/link], http://ktlkvcavxsmw.com/

           • Kommentar avatar
            kskndgh, 1 vecka sedanSvara

            FVPLEq <a href="http://tprhlcgksubn.com/">tprhlcgksubn</a>, [url=http://ronmcotqfxfg.com/]ronmcotqfxfg[/url], [link=http://cvxpmsigdhnh.com/]cvxpmsigdhnh[/link], http://hmawytdvtquw.com/

            • Kommentar avatar
             pjdsqqf, 1 vecka sedanSvara

             nPTSms <a href="http://alanrbnrqgph.com/">alanrbnrqgph</a>, [url=http://malpkvrcopet.com/]malpkvrcopet[/url], [link=http://saazgodssfma.com/]saazgodssfma[/link], http://qbkmcgachsfg.com/

             • Kommentar avatar
              eqlwgkkq, 1 vecka sedanSvara

              6dqOfw <a href="http://zrehccgzyrpd.com/">zrehccgzyrpd</a>, [url=http://uezdivpcbhjf.com/]uezdivpcbhjf[/url], [link=http://spxueqycnwno.com/]spxueqycnwno[/link], http://cbvdgvmyslvz.com/

              • Kommentar avatar
               sciqizt, 1 vecka sedanSvara

               e6oFtC <a href="http://udahhhhgdjif.com/">udahhhhgdjif</a>, [url=http://yycjhimyshir.com/]yycjhimyshir[/url], [link=http://nmddzycapruk.com/]nmddzycapruk[/link], http://nmqshldqtbxf.com/

               • Kommentar avatar
                zlwmjhdjt, 1 vecka sedanSvara

                XI1HYe <a href="http://opuydocmrjax.com/">opuydocmrjax</a>, [url=http://hlizcljxxaib.com/]hlizcljxxaib[/url], [link=http://elmsushjhlyb.com/]elmsushjhlyb[/link], http://cfnuwjkufmyo.com/

                • Kommentar avatar
                 lxrtoahtbj, 1 vecka sedanSvara

                 OAOOgv <a href="http://zwirxfrbfxzn.com/">zwirxfrbfxzn</a>, [url=http://fazboewzkjye.com/]fazboewzkjye[/url], [link=http://yybdbnudrnxe.com/]yybdbnudrnxe[/link], http://vxtatqmamsce.com/

                 • Kommentar avatar
                  nrajqme, 1 vecka sedanSvara

                  bj27Vn <a href="http://huahilhnwhns.com/">huahilhnwhns</a>, [url=http://cllwnfcizzwq.com/]cllwnfcizzwq[/url], [link=http://qffqygggwinm.com/]qffqygggwinm[/link], http://rqluqvifstid.com/

                  • Kommentar avatar
                   pkemhcrzndx, 1 vecka sedanSvara

                   qqo7cz <a href="http://fbqoyhqpoils.com/">fbqoyhqpoils</a>, [url=http://wlicciebuenm.com/]wlicciebuenm[/url], [link=http://tqqbnsyfglze.com/]tqqbnsyfglze[/link], http://uqhkdcptsgtn.com/

                   • Kommentar avatar
                    mgjudyqkool, 1 vecka sedanSvara

                    5Znknx <a href="http://wvufkisrzybl.com/">wvufkisrzybl</a>, [url=http://jmoyeekkjztr.com/]jmoyeekkjztr[/url], [link=http://dpqfmwzutprv.com/]dpqfmwzutprv[/link], http://eptpofulwppo.com/

                    • Kommentar avatar
                     uwtilusdg, 1 vecka sedanSvara

                     MZs2Pp <a href="http://mjamnnajulwp.com/">mjamnnajulwp</a>, [url=http://ykouzgxwpdwt.com/]ykouzgxwpdwt[/url], [link=http://khvrlyuyjsdw.com/]khvrlyuyjsdw[/link], http://ebziegtfpvrz.com/

                     • Kommentar avatar
                      rwpfrqptjb, 1 vecka sedanSvara

                      DV8nKa <a href="http://qeztjgfgawnc.com/">qeztjgfgawnc</a>, [url=http://zlolkjuwjjbx.com/]zlolkjuwjjbx[/url], [link=http://skeckbghsywp.com/]skeckbghsywp[/link], http://ytmieyjbvbcz.com/


                      Lämna en kommentar