Rönnberg: "Vi får ställa oss alla frågor"


► Spelare och ledare är på samma sida gällande hur man vill spela hockey, sa Frölundatränaren Roger Rönnberg efter hemska 3–7 mot Växjö.
► Jag tycker inte ens spelarna verkar vara på samma sida.
► Ta del av Roger Rönnbergs tankar här, bland annat om att ändra spelsystem.

Rakapuckar.com bild

SLÅENDE JUST NU är: Frölundas spelare har svårt att hålla fokus, pendlar mellan högt och alldeles, alldeles för lågt, orkar inte mentalt.

– Vi fuskar väldigt mycket, kritiserade Roger Rönnberg.

På presskonferensen var Sam Hallam (Växjö) och Rönnberg ense om följande:

Jämnt i två perioder.

4–3 blev avgörande.

Sedan åkte Växjö ifrån.

Sam Hallam och Roger Rönnberg efter Växjös 7–3 på Frölunda. 

 

Om Frölunda inte torskat 0–4 mot Brynäs i tisdags, om laget inte presterat ett antal försvarsmässigt mycket svaga insatser i höst, då kunde den här matchen kastats in i lådan märkt ”tillfälligheter”, och så hade det varit bra med den saken.

Men den lyxen kan inte Rönnberg och Frölunda kosta på sig.

Så stabilt har inte laget varit. Tvärtom.

– I tredje perioden blir vi känslostyrda efter de gör 4–3, vi klarar inte att hålla fokus, vi blir resultatstyrda, stressar runt, öppnar oss, ger bort matchen, sa Rönnberg.

Det syntes tydligt att Frölunda just nu är ett väldigt osäkert lag. Motgångar skadar enormt, ett redan osynkat förvarsspel havererade efter Elias Petterssons 4–3 (vilken underbar hockeyspelare han är).

– Vi har lite att jobba med, medgav Rönnberg och menade förstås ”mycket.”

** Elva insläppta på två matcher, hur ser du på det?
– Jag ser det så här, med positiva glasögon: tre mål på ett av seriens bästa lag, tre mål borta, då ska man vinna Men om jag byter glasögon: ihåligt försvarsspel, vi fuskar väldigt mycket, går ifrån systemet, spelar stressat …jag vet inte om killarna överjobbar, de jagar puck, och vi släpper på oss enormt mycket med chanser. 

Ändå var Frölunda med inför tredje, hade gjort match av något som var på väg att ta slut redan tidigt.

– Det är det tråkiga, att vi inte orkar hålla i, sa Rönnberg bekymrat.

Till slut straffade det svaga försvarsspelet sig, det som var rent ut sagt ursvagt med alldeles för lite tuffa tag och rensade puckar.

** Mot LHC, mot Skellefteå, rejält, aggressivt, enkelt i egen zon – i dag tveksamt, passivt, ni var på hälarna, som du själv sa om inledningen. Varför är det så svårt för det här laget att spela lite enklare i egen zon, att inte ideligen spela fast sig och sätta sig i bekymmer?
– Det är inte alltid det att vi passar fel i egen zon, Henrik – jag tycker mer det är försvarsspelet … bra försvarsspel, då får vi fast motståndarna, vinner puck,  kan vända på brytning, nu får vi inga brytningar att vända på utan vi åker och skuggar ryggar, har fem man nära.

– Sedan tycker jag mer att vi har för dåligt passningsspel, före två utvisningar är det för dåliga passningar. Passare och mottagare behöver orka vara koncentrerade. Det är mer det än en ovilja att lyfta ut puckarna, de får lyfta ut varje puck för mig om de vill, det har jag talat om för dem. Det är inte det, utan det är att orka ligga i det.

** Mental ork?
– Ja, mental ork. Att spela som vi vill kräver energi. Jag tycker inte vi har matcher där vi orkar i tre perioder.

Rakapuckar.com bild

** Hur tränar man det?
– Det här är bra träning.

** Finns det en risk att spelarna inte är tillräckligt bra för det här konstruktiva spelet ni vill använda?
– Vi får ställa oss alla frågor, ska vi göra förändringar i spelsystemet? Det är en diskussion vi har, en dialog med spelartruppen. Den dialogen har vi haft, och de står bakom, vi tittar noggrant så vi ska vara på samma sida.

** Och det är ni, känner du?
– Där är vi. Vi ska sätta oss i bussen nu och göra läxan.

** Okej, annars slås man av ett lag där många spelare ser osäkra ut, inte alls är på samma sida, två, tre man kan stå och titta på när en motståndare tar pucken, det hände otaliga gånger i kväll.
– Det finns en tveksamhet, den måste vi få bort, det händer för ofta att det se otydligt ut. Den som är närmast puckföraren måste vara bestämd. Men vi verkar se faror överallt på isen istället för att, som i andra perioden, då har vi hundra procent fokus, då är det bra. Men när vi släpper på det, då låter vi Växjö ta över.

** Hur länge finns det tålamod med ert spelsystem? Du nämnde att ni inte stänger dörren för förändringar.
– Skulle Joel (Lundqvist) komma till mig och säga ”Byt spelsätt”, då byter vi. Samtidigt har vi byggt ett system vi vann guld med, som vi gett dominans i spel fem mot fem fram till i dag. Vi har haft problem med spelet framför båda burarna, inte i spelet fem mot fem, inte förrän i dag. 

Min känsla: spelarna litar inte på varandra, klarar inte av att spela som Rönnberg vill, följa systemet.

Ena stunden: aggressivt, puckvinst, snabbt ur egen zon.

Nästa gång: sensationell passivt, pucktittare, tre man kan lätt slås av en enda.

Och den ”ena stunden” inträffar alldeles för sällan om ni förstår.

Rakapuckar.com bild

Det finns ett kunnande i Frölunda, det finns tillfällen då det ser riktigt bra ut, men alldeles för ofta tar spelarna för stora risker, gör svåra, konstiga saker, går ifrån riktlinjerna – och det blir pannkaka av allt.

De får alltså rensa pucken vid fara.

Gör det inte.

Där har Rönnberg något att fundera på, jobba med, varför får han inte spelarna att följa plan?

Och om de mentala orken inte räcker till, hur tränas den upp?

Jag har inte svaret.

Men ämnet lär återkommas till.

***

Ni som sitter alldeles svettiga och skriker om Johan Gustafssons svaga målvaktsspel … ja, det var naturligtvis en faktor.

Han kunde ha räddat laget några gånger. Gjorde det inte.

Men om detta varit Frölundas enda, eller i alla fall största, problem, då hade läget varit mycket bättre.

Johan Mattsson är sannolikt frisk nog att stå mot LHC på lördag, då slipper vi åtminstone JG-debatten.

I går backade unge Arvid Söderblom, 18, upp, när tycker ni han borde ha kastats in?

***

Skadade (underarm/handled) Joel Lundqvist slog förresten fast att spelsystem, det ska inte bytas.

Mer med honom kommer. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Håkan, 11 månader sedanSvara

  Jag får en konstig känsla, kanske det finns en spricka mellan Roger och spelarna?

  • Kommentar avatar
   Bäckmörten, 11 månader sedanSvara

   Vi är fast förankrade på den nedre halvan av tabellen, antingen tar man in verkligheten och anpassar spelet efter den, dvs försöker att spela lite enklare typ av hockey, eller så håller man fast vid plan A och införskaffar spelare som kan spela den typen av hockey som man vill spela.
   Isf, vilken typ av spelare behöver man, och finns dom tillgängliga? Tveksamt tror jag.
   Kliv ner några pinnhål på ambitionsstegen istället och anpassa spelet efter den krassa verkligheten, gör man det så kan det säkert öppna sig några dörrar längre fram.
   Och så var det det där med färgen på tröjorna.. ;)
   Bra intervju förresten Leman!

    Kommentar avatar
    Matte, 11 månader sedanSvara

    Så rätt Bäckmörten - som vanligt. Men som Du påpekade byt färgen, så det blir lite aggressivitet i huvudet på spelarna. Låt Arvid få stå några gånger - tror att han kan ge lite mer stabilitet.

    Kommentar avatar
    Hugos Husse, 11 månader sedanSvara

    Håller med dig att man behöver anpassa spelet efter förutsättningar. Men finns det verkligen några tillgängliga (klubblösa) spelare man skulle kunna värva som skulle tillföra något?

    Kommentar avatar
    Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

    Håller med dig fullständigt. Att gå tillbaka till ett enklare spel är i dagsläget det enda rimliga och försöka bygga upp självförtroendet på nytt och ta spelet vidare därifrån. Det finns trots allt ~40 matcher kvar att hinna hitta formen till slutspelet på vilket gör att ett smart agerande nu kan ge en trevlig vår trots allt. Uppenbart är att det behövs minst en helst två stabila backar och en toppcenter vilket tyvärr inte är helt lätt att finna mitt under säsong.

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

    Inte ens i det "vita" bortastället är vi längre framgångsrika! "Movember"(svart)-tröjorna som kommer väl strax, eller? Får kanske bättre representera läget för stunden!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Det sitter inte i tröjfärgen, boys. Sorry ... Och det här "måste värva"-tänket är lite som att sätta plåster på magsår. Det är ett osynkat lag där spelare inte drar åt samma håll, inte följer plan, det är ett stort problem, krävs att man får dem att orka vara fokuserade. Går inte det – då är det ett enklare spel som gäller, men det ser jag inte under Rönnberg. Steg 2, det kan vara att fylla på truppen, det behövs ju med Westerholm/Bergenheim borta, men det är ingen quick fix som löser allt.

    Kommentar avatar
    Matte, 11 månader sedanSvara

    Färg och tolkningar om dessa finns mycket forskning om - men utan att veta hur mycket det påverkar ishockeyspelare - så är rött aggressivt - och grönt mjukt. Det ser faktiskt ut så i matcherna också.... Det som retar mig är att färgen ser ut som Färjestad och jag gissar att det har mer med reklam att göra än ishockey. Frölunda spenderar resurserna fel, om man tror att man kan vara ett mitten lag men med reklamfunktionärer istället för att spela attraktiv ishockey och vara ett topplag.

  • Kommentar avatar
   Tommy, 11 månader sedanSvara

   All detta tråkiga till trotts!
   Oerhört imponerad av dig!
   5 av 5 på dina inlägg.
   Min betalning kommer så fort lönen kommer.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Tack!

  • Kommentar avatar
   N, 11 månader sedanSvara

   Enig, spelsystemet ska INTE ändras. Men frågan är om Sjöström värvat in rätt spelare som klarar av att spela detta spelsystemet ?
   Bara bryta ihop och komma igen som många gånger tidigare denna säsong

   • Kommentar avatar
    Mikael, 11 månader sedanSvara

    Ja du, byta in Arvid, han kanske skulle stått från start......
    Sen kom du till en punkt, vi kanske inte är bättre än så här/fel typ av spelare.....?
    Tycker hur som helst att denna säsong sett illa ut över lag bortsett träningsmatcher/chl.
    Tyvärr skäms man nu.

    • Kommentar avatar
     Benny , 11 månader sedanSvara

     Tycker Vi skulle värva in en bra målvakt center 1stor back

     • Kommentar avatar
      Andreas Öberg, 11 månader sedanSvara

      Jag kanske är något naiv nu men jag tycker inte att laget är så dåligt så jag redan vill säga att vi är förankrade i botten. Det finns några lag, egentligen ett enda lag (fbk) som haft en bra jämnhet. Annars är shl en riktigt tät serie utan slagpåsar. Visat formen just nu är ju neråt men det är ojämnheten som gör det så irriterande. Har nämnt frågan tidigare men man undrar ju vilken nivå som är acceptabel för att klubben ska vilja fortsätta med RR. Jag får magsår av tanken på att paniksparka tränare och värva oscoutade dyra spelare. Det var så det gick utför för cirka 10 år sedan


      Lämna en kommentar