"Vill så det värker", men tror inte, kan därför inte


► – Killarna vill så det värker, sa Roger Rönnberg om sina Frölundaspelare efter 3–5 i Örebro.
► Men de tror inte. Och kan därför inte.
► Eller vill för mycket. Och gör misstag.
► Ond cirkel som måste brytas; det ska fan vara hockeytränare …
► Här mina fem bästa från i går.

Rakapuckar.com bild

Vad har Roger Rönnberg för lösning för att vända på läget, tro? Frölunda är just nu ett lag som saknar självförtroende och trygghet. Foto: C MORE (skärmdump)


EN DEL SUPPORTRAR, ser jag, skriker högt om dåliga backar. Ärligt talat, kom igen – hur kul är det att vara back när ingen avlastar, vill ha pucken?

Det här är ett helhetsproblem. Inget annat.

Frölunda, det syntes så väl redan efter första nedsläpp i Örebro, är  oerhört sargat efter den senaste tidens resultatmässiga motgångar.

Laget satt ihop sämre än en Ikeamöbel med hälften av skruvarna borta.

En och en, spelare som lämnade över ansvar.

De ville, men förmådde inte göra saker tillsammans.

I underläge blev det överambition, istället för att spela som stod det 0–0, vinna närkamper, vara tajt, nöja sig med det lilla, ha tålamod så … tja, tre omställningar och tre baklängesmål.

– Skulle självförtroende finnas på burk så hade jag köpt det, sa Roger Rönnberg i C More.

Hint: det gör det inte.

Frölunda behöver en framgång för att börja tro, för att börja tro behövs en framgång. Se där ett litet moment 22 för Rönnberg och tränarstaben att pyssla med.

Rakapuckar.com bild

Snabb tillbakablick:

I fjol vid den här tiden (30/12–2/2) tog Frölunda ynka elva poäng på tio matcher.

Sedan vände det i samband med CHL-finalen, tio av 13 segrar under SHL:s avslutning, och i slutspelet vet nu hur det gick.

Inget för spelarna att luta sig mot.

Ändå något, kanske, att bära med sig.

Inför CHL-returen i Luleå tror jag Frölunda (som förstås kan mycket mer än i Örebro, det mesta av eländet är mentalt) behöver åka upp med inställningen att spela bra defensiv hockey, börja i rätt ände, jobba klart alla situationer i egen ände, ha tredjeman högt i anfallsspelet, stänga spelvändningar, vara nöjt med 0–0 snarare än jaga mål.

Hitta ett spel igen.

Hitta ett samspel.

Hitta den där tron.

Vem vet, kan Frölunda hålla 0–0 in i tredje, så … visst kan det gå.

Om inte – kanske ändå en insats värd namnet, något att bygga vidare på.

Roger Rönnberg sa till C More om spelet mot Örebro:

– Vi spelar inte på instinkt. Tänker för mycket. Vi behöver spela DNA-hockey, inte fundera så mycket.

Rakapuckar.com bild

Han tog upp den där ”tankesekunden”, och det är förstås rätt; när man är orolig och tveksam tar allt för lång tid.

Men jag har sett det förut i anfallsspelet.

För många i Frölunda spelar hockey lite som med bollen på badstranden, letar perfekt skottläge i anfallszonen, vill ”pegga upp”, som om ingen fick ta trissan för dem.

Här saknas desperation.

Här saknas förståelse för hur lite tid man har på sig, hur snabbt man måste agera, hur hett man måste vilja.

Kan det möjligen åtgärdas, tro? Intressant att följa.

***

Frölunda behöver förstås få tillbaka sjuklingarna Simon Hjalmarsson och Patrik Carlsson samt småskadade Jacob Peterson, det blir för tunt annars.

Om inte, Frölundas J20 var i Luleå och 5–2-vann i går. Elmer Söderblom (0+2) och Karl Henriksson (0+2) kan väl åka tillbaka på tisdag och visa hur man gör …?

***

Jag fick in Jordan Boucher som målskytt. I torsdags prickade jag rätt med Samuel Fagemo och Andreas Wingerli.

Skyll er själva om ni inte hakade på och snodde lite pengar av Coolbet …

***

För den som inte minns: Luleå vann den första CHL-semifinalen med 3–2. 

Rakapuckar.com bild

***

Ryan Lasch spelade 27.30 mot Örebro. Måste ha varit något slags rekord för honom i en 60-minutersmatch.

Visst, sisådär sex minuter var säkert i PP, men ändå.

***

Kommer ni på hockeyquizzet på måndag? O’Learys Avenyn. Frågestart 19.00. Jag är där från 18.00. Kom och ät och drick och tjôta.

Jag utlovar ett antal frågor man kan om rakapuckar.com är en del av den dagliga dieten …

Boka bord genom att ringa O’Learys Avenyn på 031-730 49 00, mejla mig på henrik.leman@gmail.com – eller dyk bara upp om ni får loss ett lag sent.

***

En sak till:

Även om nu inte ”Sothöna” var inblandad den här gången så fick jag veta av några läsare att de inte vill betala för att tonen i kommentarsfältet är så hård och obehaglig.

Detta i samband med matchtexten i går, alltså.

Jag har, som ni säkert inser, inte en chans att hinna gå in och moderera. Jag är helt i händerna på er och er förståelse.

Jag fattar att ni är passionerade, jag fattar att ni blir förbannade när det går dåligt för ert favoritlag, men kan ni kanske tänka er för bara lite?

Tack, snälla.  

Rakapuckar.com bild

***

Okej, mina fem bästa:

1 – Max Friberg
* Ett läckert solomål, hårt jobb, och ett mål till.

2 – Johan Sundström
* Den som tog tag i saker i andra perioden när Frölunda faktiskt gjorde ett försök och hade en 1–2-puck inne (om den bara synts på videon …).

3 – Ryan Lasch
* Jag har sällan sett honom slå bort så många puckar som i inledningen av matchen. Men amerikanen blev bättre och bättre, och när det väl skapades farligheter, som Lucas Raymonds ”spökmål”, som Max Fribergs 2–4, då var det lik förbaskat Lasch som orkestrerade.  

4 – Joel Lundqvist
* Tacklade, kämpade, visade att hans lag inte skulle ge sig. Värdefullt.

5 – Viktor Ekbom
* Fortsätter vara en stabil, viktig kugge. Bra på sin gamla hemmaplan.

*** 

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
46 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 8 månader sedanSvara

  Hade tyvärr inga pengar kvar att sätta på Boucher och gänget för jag hakade på Gormley under några veckors tid och brände allt ;) hehe sen ska man inte dra någon slutsats efter en match och kanske framförallt inte en sån här match, men när man trodde att PP inte kunde bli sämre så blev det ännu värre efter ändringarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Haha ... tocuhé! Jag är bara så jäkla glad när jag för en gångs skull får till det. ;) Vad gäller PP, när spelarna är så stukade är det svårt ha något slags trygghet i PP-passen, men ... lite, lite bättre mot slutet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   * touché

   Kommentar avatar
   Peter Paegle , 8 månader sedanSvara

   Och jag fick in 5-3 på Matchen , Oddset ! 20 spänn gav 1049 kr......tippade inte med hjärtat

 • Kommentar avatar
  Robban, 8 månader sedanSvara

  De va väl Raymond som hade en puck inne. Förstår inte den regel 90% av målvakten är inne i målet då borde de ju vara mål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Du tänker på motiveringen om Sundström? "Hade en puck inne..." syftar där på Frölunda, inte på Sundström. Men det var han som ledde den spelsmässiga uppryckningen,

 • Kommentar avatar
  Svante, 8 månader sedanSvara

  Om folk har ont av det som skrevs igår efter matchen kan du lika väl ta bort möjligheten att kommentera. Finns verkligen ingenting som är i närheten av stötande som är skrivet.
  Lättkränktas riksförbund på besök

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Okej, bra, jag hoppas det stämmer, i så fall är det ingen fara. Därför skrev jag också bara några vänliga rader som du säkert såg, skällde inte. ;) Skickade bara en tanke. Men självklart måste man få bli agiterad, höja rösten etc. Om man inte skriver okvädningsord, dömer ut folk hit och dit så ... ingen fara. Ville ändå bara sända den där tanken. Hoppas du/ni förstår.

   Kommentar avatar
   J, 8 månader sedanSvara

   Det är inte första gången du skriver till oss läsare om att vi skall göra något åt tonen. Jag läste genom kommentarer nu och hittar inget som är speciellt grovt. Om du själv inte orkar läsa genom eller får specifik kritik som är lätt att hitta och avgöra så tycker jag inte du ska "läxa upp" dina läsare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Snälla rara, "J", du KAN inte ha tolkat det som att "läxa upp"? Det var väl ändå förbaskat vänligt skrivet av mig. Eller hur? Tänk efter nu: jag driver en sajt som är beroende av att folk betalar för sig, jag får mejl/meddelanden av folk som upprörs av tonen och inte vill betala, när jag SNÄLLT påpekar detta så får jag ovett för det OCKSÅ! Inte bara Frölunda som har ett moment 22, tydligen ... Kanske lika bra att lägga ner sajten om det ska fortsätta så här.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Och "orkar" läsa, vad är det för skit att skriva? Jag driver den här sajten utan minsta hjälp av någon, jag följer träningar och matcher, under match har jag inte en chans att kolla 300 kommentarer, efter match ska jag snabbt ut med matchtext, sedan ska jag tänka ut vad som ska skrivas i nästa text, skriva den, se till så att där inte finns minsta fel för någon att hacka på, och så där rullar det på. "Orkar inte ..." ... jag ber dig vänligast att tänka efter lite. Trevlig söndag!

   Kommentar avatar
   Andreas B, 8 månader sedanSvara

   Ang tonen i kommentarsfältet. Det jag personligen är rätt trött på är mängden kommentarer om hur kass spelare X är. Förra året JG, just nu Grönlund och ett par andra. När jag sett samma person skriva Grönlund är SÅ JÄVLA KASS fyra, fem gånger i samma kommentarsfält börjar man ju undra vad vederbörande hoppas uppnå? Vi har förstått att personen tycker Grönlund är kass, eftersom denne nämnt detta i varje kommentarsfält i två veckor. Tänker personen att Grönlund ska bli bättre? Inte så troligt. Känner personen en obändig vilja att visa sin passion för oss andra? Förmodligen. Kanske dessa personer som skulle "andas i påse" istf att hänga här? Jag tycker personligen att kommentarer av typen Grönlund ÄR HELT KASS tillför noll och ingenting.

   Kommentar avatar
   J, 8 månader sedanSvara

   Leman - vad jag menar är att om någon kommer med klagomål om tonen i kommentarsfältet och säger "fortsätter det så här kommer inte jag betala" så tycker jag att det är konstigt av dig att inte undersöka vilka kommentarer det är. Istället säger du till ALLA dina läsare att göra något åt tonen. Det verkar dock som om majoriteten av dina läsare och kommentarorer inte har något problem med vad som skrivs... Jag hade i alla fall lagt tid på att utreda klagomålen närmare.

   Kommentar avatar
   Svante, 8 månader sedanSvara

   Det är kanon. Du har din åsikt och andra har sin. Så länge man håller sig inom lagen får folk skriva vad de vill. Oavsett vad du tycker

   Kommentar avatar
   Andreas B, 8 månader sedanSvara

   Var det ett svar till mig Svante? Om så, vi är helt överens - frihet att uttrycka åsikter gäller så länge det som uttrycks inte bryter mot lagar. Se det som en åsikt, min åsikt, att det eviga, generella och kategoriska sågandet av spelare här inne tillför exakt noll. Jag tror f.ö. inte alls att det är en majoritet som gillar den sortens uttryck. Det är alltid samma handfull personer som håller på. Text efter text kommenteras ad nauseam med snömos som XX är klappkass! Och givetvis med påföljande, lätt kränkta, kommentarer när detta kritiseras. Ironin.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Egentligen är ju inte detta så svårt: självklart får folk ha heta åsikter och bita ifrån, eftersom det dock finns folk som tar illa upp när det går för långt kan man möjligen, om man vill att sajten ska finnas kvar, bara tänka sig för lite, lite ibland. Inte värre än så. Jag skäller inte. Är inte arg, Bad vänligt. Stilla påpekan. Inget annat. Om någon nu kände sig träffad av denna kollektiva kommentar från mig ber jag så fruktansvärt mycket om ursäkt.

   Kommentar avatar
   R. , 8 månader sedanSvara

   Skummar i genom det som skrevs, i jmfr med tidigare var det väl inget särskilt, samtidigt vem orkar läsa allt trams om värdelösa och överbetalda spelare, tonen är inte trevlig, men så är det numera, inget jag förstår vem som tjänar på såga spelare och ledare till vänster och höger, skillnad mot att kritisera och komma med med konstruktiva idéer m m

 • Kommentar avatar
  Lövet, 8 månader sedanSvara

  Som du säger samma läge som i fjol. Frågan är om matchen på tisdag blir en vattendelare eller om problemen kvarstår oavsett resultat. Onekligen intressant att se.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Mycket. :)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

  Kan ju vara läge att ta bort kommentatorsfältet om lättkränkta människor vill censurera genom att hota med betalningsbojkott. Så länge man håller sig ifrån rena personangrepp, rasism, etc så ska man få kritisera. Var ska det annars sluta? Snart ska väl läsare ha reda på vad man röstar på innan det kan tänkas på betalning

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Se mitt svar till Svante.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

   Två tydliga ex på skillnader man kan försöka tänka på: XX är verkligen en värdelös spelare XX är en värdelös människa Vad gör idioten? Vilken idiotisk grej!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   :=)

   Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 8 månader sedanSvara

   Håller helt och full med Smögen! Läste igenom alla kommentarer och ser inget som var över gränsen. Idrott är känslor och det gäller öven för supportrar som just nu är grymt besvikna. Samma supportrar kommer hylla spelarna när/om det vänder. Inget konstigt med det, kritik tål spelarna så länge det inte handlar om ren mobbing. Människor har tyvärr blivit överkänsliga och det gäller ju i samhället i stort.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

   Precis, samhället överkänsligt... därför det går utför med. Man kan bara gå till sig själv.

   Kommentar avatar
   Socanova, 8 månader sedanSvara

   Jo, bra exemplifierat av Smögen. Är det människan eller händelsen som ska kommenteras. Från att ha uttryckt sin omedelbara frustration i TV-soffan, så går det ju ett antal sekunder innan man skriver ned sin kommentar. De tanke-sekunderna bör användas att formulera sin kritik, men på ett schysst sätt, så att vårdad ton bibehålls. Vi behöver tex inte jämförelser med funktionsnedsatta djur, typ ”sämre än en blind höna”. Det finns en chans att skriva något annat än det man precis högt uttryckt i TV-soffan. Våga prova.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

   Bra talat! Sen finns det alltid chans till avbön om man felar ändå. En människa blir aldrig riktigt stor innan man erkänner sina misstag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

   Bra snack, boys!

   Kommentar avatar
   #18, 8 månader sedanSvara

   Vad jag kan sakna i "vårt" kommentatorsfält är mer kommentarer av typen "sicken grym dragning av XX som friställde YY" De kompisar jag har som är mest initierade och kunniga när det gäller ishockey, de flesta pga av de spelat länge och på ganska hög nivå, lyckas alltid förvåna mig genom att lyfta fram små briljanta moves som spelare gör i en match även då laget de spelar i kanske går mot en förlust. Små saker, inte bara sådana som direkt genererar ett fullt synligt mål. Just nu, när vi vet att laget går tungt, har jag satt mig i sinnet att försöka fokusera på bra saker - en bra screen, en fin liten dragning, give and go, bra sargpass, sådana små bra saker som Purre är en mästare på att göra. Jag lovar att hockeyn kommer att bli mycket roligare att titta på om man letar efter dessa små finesser. Här har jag också tyvärr börjat synda i den allmänna kräftgången som vi genomlever just nu. Igår tyckte jag Ekbom var bäst i vårt lag. Se hur han ideligen kommer ut och får stopp på spelet utefter sargen i vår zon. Stollery var inte heller han dålig - hade Lennström tagit sin gubbe så hade Glenns retur aldrig gått ut till en fri Örebrospelare. Och en riktigt fin propp satte han också.

   Kommentar avatar
   Andreas B, 8 månader sedanSvara

   +100

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 8 månader sedanSvara

  Det är väl här den mentale coachen kommer in? Skulle nog inte skada med extra ”träningspass” där... Finns inte mycket tid att bygga självförtroende till CHL-semin på tisdag.
  För Frölunda är inte CHL på låtsas, Kalle Anka-turnering etc. Givetvis vill de vinna. Även om inte alla supportar är med på det tåget..

  • Kommentar avatar
   Peter Paegle, 8 månader sedanSvara

   Håller med Leman om att spelarna inte har nåt självförtroende just nu. Och att dom vill märks på isen. Förra säsongens svacka berodde på att spelarna var för hårt tränade vissa perioder och man såg att dom gick på knäna. Nu är så inte fallet...dom är inte nertränade just nu...vilket gör mig lite orolig. Tycker att forecheckingen är fruktansvärd just nu. Motståndarna är väl beredda på att Frölunda så snabbt som möjligt vill in i motståndarnas zon igen. Men det blir alldeles för tacksamt för motståndarnas backar att vända spelet och skicka fria ytor till sina forwards mot Frölundas mål. Igår fattades 3 spelare vilket gör att maskinen blir lite sämre. Sundström klart bäst igår. Fick dock inte mycket hjälp. Friberg har varit riktigt bra på sistone. Lasch och Joel kommer inte med på min top 5

    Kommentar avatar
    Johan L , 8 månader sedanSvara

    Vad är det som säger att de inte är lika nedtränade nu? Bör väl ha liknande upplägg som förra året. Det gick ju ganska bra då tänker jag. Sen kanske det är annat också som inte stämmer, men det ena behöver inte utesluta det andra?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Att träna "ner" sig var något Frölunda gjorde när man ledde serien med rätt många poäng. Fanns marginal då, så att säga. Träningarna nu inte maxade på något vis. Spelet har ju heller inte varit särdeles svagt, fram till i går. Mentalt.

    Kommentar avatar
    Johan L , 8 månader sedanSvara

    Det kanske inte är på den nivån som för x antal år sedan. Men det är väl ingen tillfällighet att en sämre period kommer på nästan samma tidpunkt igen?

    Kommentar avatar
    Johan L , 8 månader sedanSvara

    Eller så är jag bara överoptimistisk. Och skulle det vara så, behöver nog min sambo kontaktas då hon brukar säga motsatsen :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Jag vet faktiskt inte. Ser bara inga extra tuffa, långa, hårda träningar som för några år sedan.

    Kommentar avatar
    #18, 8 månader sedanSvara

    En liten kommentar - det är sannolikt inte på ispassen de kör sin extraträning utan i gymmet. Tyngre träning ger minskad explosivitet och precision på kort sikt.

    Kommentar avatar
    Peter Paegle , 8 månader sedanSvara

    Johan L , man ser på spelarna att dom orkar nu. Och dom kämpar på bra. Där är inget fel just nu. Det är forecheckingen som är det stora problemet nu. Hur smarta dom är , är dom dåliga så får vi kontringar eller spelvändningar mot oss. Oftast får motståndarna mycket ytor framför Frölundas mål också. Medans Frölunda ofta har en köttmur att passera ! Sedan har många i VF dåligt självförtroende just nu. Dock inte Fagemo. Förra året orkade vi knappt åka skridskor mot Timrå när dom var nertränade.

  • Kommentar avatar
   Christer, 8 månader sedanSvara

   Kan RR:s tankar gällande kontinuitet slagit fel? Jag tycker t ex Rhakshani sett väldigt loj ut under en längre tid. Dålig intensitet i backcheckingen m m. Men, han vet att han är säker. I VF under Rogers ledning petas ingen (utom Ståhlberg och Bergman). Jag tror att pendeln slagit över för långt och resulterat i för låga krav.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Du vet att jag delar dina åsikter här, jag tror på en något mer konkurrensutsatt verklighet. Men man se olika på saker och ting. Och som jag skrivit några gånger, Rönnberg har meriterna för att backa upp sitt synsätt. :)

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 8 månader sedanSvara

   Jag missade matchen igår men läste lite här och när laget är i dålig form, har dåligt självförtroende och en del spelare borta så får man inte ta en utvisning efter knappa 2 min. Som sagt, såg inte matchen och mustens utvisning kanske han var tvungen att ta. Sen att man släpper ett mål så får man inte bli så desperata på att jaga ett när det är så mycket kvar av matchen. Tror jag hörde RR nämna detta att man jagade och då slarvade man. Sen en fråga till alla, hur många år har Frölunda varit dåliga, sämre, kalla det vad ni vill i dec/Jan? Sen RR tog över vill jag minnas. Jag tror fortfarande på minst semi. Jag tror fortfarande på att vi slår ut Luleå i chl. Jag tror fortfarande på laget trots en jobbig period nu och man blir förbannad när laget förlorar. Jag litar på RR och gänget.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    HL, du skrev i matchtexten att Lasu tog en fight. Släppte han handskarna? Om han gjorde det så väntar avstängning. Om inte, kan han bli avstängd ändå? Minns för något år sen när widerström slogs men en Karlskronaspelare med handskarna på och båda blev avstängda.

    Kommentar avatar
    Nolte, 8 månader sedanSvara

    Det här var mer ett gruff, inte ens värt 5+20 i mina ögon. 2+2 hade räckt.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    Ok. Tack nolte.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Ja, tror jag skrev just LITEN fajt. Var inte mycket. Mest frustration, mest en markering att det i alla fall fanns spelare som var förbannade.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    Ok, missade det. Sorry. Vad säger ni om det jag skrev om att Frölunda är sämre i just dec/Jan?

    Kommentar avatar
    Peter Paegle , 8 månader sedanSvara

    Daniel B , det var ett litet gruff ! Och det berodde mest på att Örebro hade varit extra fula efter signal i nästan hela matchen . Mest var det det Warg i Örebro. Han var på Joel.L några gånger och borde åkt ut för någon av dom överfallen. Till slut rann det över på Joel i matchen. Joel slog med klubban och åkte ut. Där måste VF vara mer beredda i förstaläget mot fula spelare. VF är lite för snälla där

  • Kommentar avatar
   Kristoffer//KdeV , 8 månader sedanSvara

   Håller med om dina 5 bästa men med ett undantag, lasch. Medveten om att han är väldigt nyttig framåt men såg många tillfälle igår där han i hemjobbet ser helt ointresserad ut , glider hemåt med raka ben, ger inget bra signalvärde när alla behöver göra jobbet.

   • Kommentar avatar
    Martin, 8 månader sedanSvara

    Bra analys.
    Friberg överlägset bäst (som vanligt senaste tiden).
    Inte jätteorolig, men klart det är roligare att vinna, men kapaciteten finns i laget för Guld.

    • Kommentar avatar
     Jan Håkansson , 8 månader sedanSvara

     En sak som Rönnberg måste göra är att bänka Lasch nu i PP. Han bidrar inte ett skit just nu och tappar puck alldeles för mycket. Sedan behövs en plan B i PP för PP1 är helt sönderläst just nu.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      PP blir inte "sönderläst"; har du typ tre varianter, tillräckligt bra tempo och kvalitet i passningarna , då blir det förr eller senare hål i "boxen."

      Kommentar avatar
      Daniel B, 8 månader sedanSvara

      Håller med HL. Tycker pp går alldeles för långsamt. Har du pucktempo och skottvilja så blir det genast bättre.

      Kommentar avatar
      Xxxyyyzzz , 8 månader sedanSvara

      ”Tempo och kvalitet” ja. Det är ju exakt det som är argumentet för att bänka Lasch, eller åtminstone dra ner speltiden drastiskt både i pp och annars. Just nu är det garanti för noll tempo genom att ge honom pucken. Kvaliteten är inte på topp heller för tillfället. Nu lyckades han med ett par passningar igår, då glöms de 20 andra som inte lyckades utan ledde till spelvändning för Örebro istället bort. Spelvändningar där Lasch själv inte deltar i hemjobbet förstås.. Lasch i normal form en av de bästa i SHL framåt, i toppform förmodligen bäst. Lasch ur form i det närmaste en belastning för laget istället. Mycket större skillnad än t.ex Joel L med eller utan form då man alltid kan åka skridskor och tackla även om man missar passningar eller skott.

    • Kommentar avatar
     Ana, 8 månader sedanSvara

     Problemet är att försvarsspelet är för dåligt, målvaktsspelet väldigt upp och ner, de finns backar idag som tydligen ska vara “bärande backar” typ Grönlund, Printz, Ärligt talat! Nämn en back som hade platsat i guldlaget 2016, där har ni problemet.
     Lagsport med framgång byggs alltid från ett bra försvarsspel.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Försvarsspel är mycket mer än backar. Och motståndarna är inte heller från 2016.

    • Kommentar avatar
     Mattias, 8 månader sedanSvara

     Frölunda ser otroligt tunga ut, med några få undantag. Tempot är borta, tajmingen mm. Som du är inne på var det samma ifjol. Då som flera andra år tränade Frölunda extra hårt under denna period för att senare släppa lite på det för att "maxa sig" lagom till vår/slutspel. Jag har inte läst något om det i år? Är det samma läge nu att spelarna tränar hårt o det kan förklara delar av detta?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Nej. Ingen sådan träning nu, inte som på tiden då Frölunda ledde serien med X antal poäng.

    • Kommentar avatar
     Benji , 8 månader sedanSvara

     HL jag håller med i det mesta tycker kanske inte att Sundström var så briljant men andra sidan så stack ingen ut!. När man lyssnar på RR så handlar det om att tävla i alla lägen både i skärpt läge och på träning! Att då inte ställa över spelare som inte tävlar gör ju att den teorin faller! Det är ok att vara ur form, skadad eller mindre bra du spelar ändå. Just nu är det några som känns uppgivna kanske kan det ge en signal att köra in lite juniorer med viljan att visa.. självklart kan RR detta bättre än jag men tycker att det är läge med förändringar nu för det är långt från bra. Och sedan att säga att vi.är där vi vill vara bara att vi har lite otur.. har alla låg som besegrar oss tur?? Köper inte detta det är alvarligt och behöver åtgärdas

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Briljant var han verkligen inte. Men i ett svagt lag var han topp 5, den som tog tag i saker i andra perioden.

    • Kommentar avatar
     caroline, 8 månader sedanSvara

     nja den mentala delen måste dom bearbeta alla i laget. det såg kallt o avmättat ut. ingen tog rejäla tacklingar eller klev ut på örebroarna. men som sagt var ett lag i svacka är ett lag i svacka. däremot måste jag säga att RR borde tagit timeout redan i 1a per. när han såg hur illa d såg ut efter 1-0. d var som yra höns om inte värre, men RR tar inte gärna timeout för att förhindra den totala kollapsen. tror inte vi hade vunnit ändå för att psyket inte är där just nu. Som ngn sa tidigare.. vi vet att svackan kommer... men för att dom e nertränade men upplever inte heller att d är så just nu. och d gör mej orolig faktiskt. Kan laget hitta tillbaka till spelet med mental coaching så kan vi ha chansen att gå vidare i CHL. en turnering jag för övrigt gillar men iår har allt i den turneringen suttit långt inne. Även om inte friberg syntes lika mkt igår som han brukar så var han helt klart tillsammans med sundström bäst på plan för våran del o inte mer än rätt att han fick in 2

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Roger tar inte tidiga timeouter om han inte absolut måste. Menar att spelarna ska vara förberedda på alla situationer. Jag håller inte med. Men ... tycke och smak, antar jag.

      Kommentar avatar
      Manne, 8 månader sedanSvara

      Spelarna behöver timeouter, vare sig Roger vill det eller inte. Det är ett sätt att försöka få till ett nytt tillstånd hos spelarna och med det sen försöka bryta momentumet i matchen. Roger är coach, alltså ska han coacha spelarna när så krävs.

    • Kommentar avatar
     Johan, 8 månader sedanSvara

     Lasch har ingenting på topp 5 att göra, han gjorde 2 bra prestationer på 27:30 speltid?? Åt skogarna för dåligt, man kan inte ursäkta 27 minuters rent ut sagt patetiskt lojt spel med att han gör 2 bra prestationer varav en blir mål på. Han behöver nog leverera klart mer poäng än han för tillfället gör för att man ska h överseende med hans rent ut sagt bedrövligt nonchalanta och lojja beteende på senare tid. Åker mest runt och viftar efter domarna trotts att det är hans eget lojja agerande som resulterar att han blir av med pucken gång, på gång, på gång. Man skulle kunna tänka sig att Rönnberg skulle våga kräva att han börjar göra jobbet över hela banan när han inte längre vinner matcher med sin poängproduktion som han gjort tidigare säsonger.
     Då kan man ha ett visst översseende men när han inte längre snittar ens en pinne per match då krävs det fan i mig lite andra insatser från hans sida.

      Kommentar avatar
      Peter Paegle, 8 månader sedanSvara

      Håller med ! Lasch är i en riktig svacka ! Rhett är ännu mera under isen. Även Carlsson har varit svagare i många matcher. Hoppas det vänder snart. Vet inte riktigt vad det beror på , deras svacka

    • Kommentar avatar
     Mogge, 8 månader sedanSvara

     Jag kan hålla med om att vi pinkar revir här inne ibland. Det kan bli en lite tråkig stämning. Jag tycker med att Sundström visade bra vilja igår. Ett par mål där och jag tror att det lossnar för honom.

     • Kommentar avatar
      Håkan G, 8 månader sedanSvara

      Angående självförtroende så kan knappast ALLA spelare tappa det samtidigt. Vissa spelare har alltid självförtroende oavsett resultat, precis som i andra branscher. Jag tror snarare att vissa spelare tappat förtroendet för laget och väljer att soloköra mer, hålla in passningen etc.
      Intressant igår med Friberg. Jag har tidigare sagt att spelar man med Lasch och i PP (med Lasch) gör man poäng. Då med Hjalle som exempel. Friberg som varit iskall tidigare gör plötsligt poäng (visst ett solo), sätter direktskott och hade bud på flera.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

       Lite därför Lasch hamnar på topp 5. Lik förbaskat är han alltså inblandad när det händer saker.

       Kommentar avatar
       Håkan G, 8 månader sedanSvara

       Absolut. Även när han underpresterar kan han leverera vad som helst.

       Kommentar avatar
       Manne, 8 månader sedanSvara

       Ja, han gör poäng. Jag vill även se ett arbete, inte bara "glida" runt och slå med klubban för att han vill ha pucken.

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

      Florerat en del kommentarer det senaste här att man skulle ha dålig kvalitet på träningarna och knappt tränar avslut alls, hur mkt sanning ligger i det?! Angående TO o RR, ”spelarna vara förberedda på allt” mkt märkligt, förberedda är man ju uppenbarligen inte.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

       Nej, jag delar som sagt inte den synen på timeouter, även om jag kan förstå själva tänket. Vad gäller avslut, det tränas i princip aldrig, i alla fall inte med FOKUS på just detta. Men det tror jag inte är unikt för Frölunda.

       Kommentar avatar
       Peter Smögen , 8 månader sedanSvara

       Ytterst märkligt att det aldrig tränas avslut, ju en vital del då syftet går ut på att göra mål... man kan ju träna spelvändningar, åkriktningar etc... men kan man inte avsluta så är ju sånr meningslöst

     • Kommentar avatar
      Håkan G, 8 månader sedanSvara

      Topp 5 i en match där laget generellt underpresterar skall kanske inte ses som att spelaren är fantastiskt bra :) Det kanske snarare är "minst dålig". Funderade på detta innan jag kommenterade. Jag tycker inte heller att Lasch skall vara med och jag är MYCKET tveksam till Joel som ser ut att ha problem med forechecking, avslutningar och tempo generellt. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan media kommer sätta luppen på det.

      • Kommentar avatar
       EDWARD 51, 8 månader sedanSvara

       HL, glad för att min gårdags-kvällens kommentar till Conta bl.a. angående min magkänsla för returmötet mot Luleå på tisdag 'sammanstrålar' ;) också med Din tro här idag, med vilken inställning Frölunda bör uppträda denna gång mot Luleå, med tanke på det läget de befinner sig i just nu. Nämnde själv om det som måste prioriteras i första hand: en stark defensiv-om ingenting annat rent taktiskt för att kunna stå upp emot dem.

       • Kommentar avatar
        Manne, 8 månader sedanSvara

        En speciell situation i period 3 igår speglade lagens form så väl. Vi hade PP och Lennström åker ner till egen zon för att hämta pucken, i bakhasorna kommer en raket farande i form av Brome. Den skridskoåkningen, wow! Så åker man skridskor, full fart från första skäret för att sätta press på motståndarna. Det tempot var vi inte ens i närheten av, tyvärr. Vi stod still och spelade.

        • Kommentar avatar
         Manne, 8 månader sedanSvara

         De skjuter för lite. De söker och söker och söker efter öppet mål, innan det kommer knappt några skott. Måste "hota" betydligt mer så att det blir mer "oro" i motståndarnas box.

          Kommentar avatar
          Manne, 8 månader sedanSvara

          Skulle vara ett svar till ett inlägg längre upp. I PP alltså.

        • Kommentar avatar
         Mattias, 8 månader sedanSvara

         Hade inte varit fel att få in en revanschjagade Lias Andersson i detta lag + en spelskicklig back till. Tror det är ett måste om vi ska utmana i vår.

         • Kommentar avatar
          O'malley, 8 månader sedanSvara

          Luleå har kräftgång i sitt pp...har inte fått utdelning på över 5 -6 matcher tror jag.....kan nästan lova att dom får ordning på det mot Lunda på tisd....
          ..då tar jag livet av mej...

          • Kommentar avatar
           Håkan G, 8 månader sedanSvara

           Vad gör RR med Friberg nu...hoppas att han inte bara flyttat honom tillbaka. Han är en av dem som verkligen kan höja sig poängmässigt

           • Kommentar avatar
            Mikael , 8 månader sedanSvara

            Fruktansvärt dåligt!!!
            Men, betänk en liten detalj.... när VF spelar i egen zon och Lasch är inne, då spelar man 4 mot 5....det kanske var extra tydligt igår.
            Nä TVINGA spelarna till lååååånga samtal med psykolog.
            Det känns faktisk ganska konstigt att ALLA kan vara så grymt ur form och finess samtidigt. Och ja det gäller säkert ledningen med. Så otroligt tydligt att Lasch väljer bort skott, markera- bänka honom tills han lovar att skjuta istället för att passa till någon med sämre läge. GÖR NÅGOT!!!!!!!!

             Kommentar avatar
             Manne, 8 månader sedanSvara

             Håller med till viss del. Lasch gör ingenting i egen tredjedel, så är det. Han måste börja jobba, som alla andra. Jag struntar i vad det står på tröjan. Jobba, även om inte spelet fungerar. Ska sägas att Lasch inte är ensam. Men han sticker ut mest, då han "fryser" fast emellanåt.

           • Kommentar avatar
            Xxxyyyzzz , 8 månader sedanSvara

            Ang. Lasch, form, hemjobb m.m.
            Lasch hade -1 igår, trots den fina passningen till Friberg som gjorde honom till en av de bästa tydligen.
            Friberg hade f.ö +2

            • Kommentar avatar
             Bengt Andersson, 8 månader sedanSvara

             Det finns nog ingen annan medicin än att bara gilla läget, höj passningstempot, noggranna pass på ett tillslag ! lägg alla puckar på mål och snabba avslut , Såg skälv matchen FBK-Oskarshamn i går i Lövbergs, Snabba spelvändningar med puck på bladet av FBK fick Oskarshamn-laget att rasa i hop redan i första perioden .

             • Kommentar avatar
              Hubbe, 8 månader sedanSvara

              Har noterat att, (hönsa dåren) ej finns i kommentars fältet.. Gött e det.. Tackar Leman .

               Kommentar avatar
               Epoe, 8 månader sedanSvara

               varför kaxar du dej?

               Kommentar avatar
               Hubbe, 8 månader sedanSvara

               Kaxar upp mig.??? Din satans Åla-RENS.. Idiot. Och gåslever .. KOMMUNIST.

             • Kommentar avatar
              #18, 8 månader sedanSvara

              En iakttagelse som jag har lurat på under se senaste tiotalet matcherna som jag skulle vilja få lite kommentarer på är våra ingångar i offensiv zon. I de 15 första matcherna tyckte jag mig se en ambition att ta sig in zon utefter ena sidan, företrädesvis den vänstra, komma med tätt understöd och få till ett numerärt överläge direkt innanför blå, därigenom skapa tid till kontrollerat pass i offensiv zon. Härigenom fick man ofta väldigt fina lägen i slottet eller läge för en öppnande passning innan avslut. Anfallen gick fort, man kom till bra skott efter ett fåtal pass och man kunde ofta spela på att motståndarna var oorganiserade i egen zon. Nu, däremot, tar man offensiv blå, vänder ut och försöker leta pass med en gubbe i hasorna. ofta långa, svåra pass eller enkla ner i hörnen. Därmed blir det trångt, tight och rörigt.

               Kommentar avatar
               Andreas B, 8 månader sedanSvara

               Har tänkt på ungefär samma sak. Undrar hur mycket detta hänger ihop med att forwards, när det funkade som du beskriver, var mycket rappare i egen zon. Nu känns backar ofta isolerade och övergivna. Långt eller krångligt till närmaste forward.

             • Kommentar avatar
              Andreas B, 8 månader sedanSvara

              Jag tycker att de här perioderna, utan konkurrens, är de mest spännande att följa. Stor del till varför jag följer ett lag, VF i det här fallet, är att se hur de tar sig an situationer som denna. De har allt (nåja) i egna händer. Snabbare passningstempo, attack på mål, lite bättre skärpa i avgörande lägen - då har de plötsligt vind i seglen OCH har blivit starkare av att ha klättrat upp ur gropen som GRUPP. Matchen på tisdag - ojojoj vad mycket som ligger i potten. Träningar och samlingar fram tills dess kan avgöra den här säsongen. Elitidrott när det är som bäst.

               Kommentar avatar
               E23, 8 månader sedanSvara

               Helt rätt. Tidigare säsong samma läge, då vände de som grupp och sedan gick det som det gick. Men vill ändå ha en pp-back till.

             • Kommentar avatar
              E23, 8 månader sedanSvara

              Enig om Ekbom, men även Printz borde in på topp fem. Stabil. Resten av backarna sjukt ur form.

              • Kommentar avatar
               Epoe, 8 månader sedanSvara

               nu man märker hur okunniga o bortskämda många frölundafans är

               • Kommentar avatar
                Freddan, 8 månader sedanSvara

                Visst skall man låta stjärnor lysa i kollektivet osv, men! Det måste ändå hålla sig innanför ramarna på nåt sätt. Jag tycker att Lash inte gör det nu. Det är för mycket raka ben och för lite vilja in i närkamper. När han är riktigt bra så vinner han mängder med dueller, åtminstone i anfallszon! Jädrar vad han krigade förra året tex.
                Känns galet att han har 27min igår, på eller ej!

                 Kommentar avatar
                 Per, 8 månader sedanSvara

                 Lasch är en av få vi inte kan gnälla på. Jag tycker att han alltid presterar i de viktiga matcherna. Misslyckas han mot Lule kan vi vara lite hårdare men inte efter en betydelselös bortamatch mot Örebro...

               • Kommentar avatar
                LW, 8 månader sedanSvara

                Skulle varit intressant att höra RR syn på dipparna som verkar infinna sig runt jul/nyår varje år. Är det CHL och det myckna matchandet eller träningsupplägget för att vara som bäst till slutspel som spökar?
                Det kan väl knappast va en slump?
                Laget tar sig snart igenom svackan och kommer ut starkare, det sätter jag iaf några silverdollar på!

                • Kommentar avatar
                 Martin Jansson., 8 månader sedanSvara

                 Hej Leman.
                 Tycker du inte att dem stabila backarna i Frölunda som tillför så mycket med sitt enkla och vägvinnande spel. Nu den senaste tiden försökt spela ett mer vågat spel än vad dem klarar av?
                 Sedan så hoppas jag att när Hjalmarsson är tillbaka att han sätts ihop med lasch och Fagemo igen. För alla framgångsrika lag med bra bredd har igenom historien haft en leeding line som varit tungan på vågen för framgång.
                 Hade varit intressant att höra Rönnbergs tankar om mina tankar.

                 • Kommentar avatar
                  Johan Carlander , 8 månader sedanSvara

                  Språkpolisens anmärkning, borde det inte ha stått:
                  "Frölunda behöver en framgång för att börja tro, men för att nå framgång behöver man tro på det."?
                  Vet så klart vad du menade men du skrev ju samma sak 2 ggr. :) Men annars en bra text, och matchen på tisdag är verkligen hyperintressant! För övrigt tycker jag att det är lite ironiskt att folk som klagar på att andra är lättkränkta själva tar så illa vid sig av din stilla bedjan att de måste opponera sig! ;)

                  • Kommentar avatar
                   Karl , 8 månader sedanSvara

                   "EN DEL SUPPORTRAR, ser jag, skriker högt om dåliga backar." Är folk blinda? Det är offensiven som inte fungerar.

                    Kommentar avatar
                    Mattias, 8 månader sedanSvara

                    Igår gjorde man trots allt 4 mål.

                    Kommentar avatar
                    Manne, 8 månader sedanSvara

                    Folk är inte blinda. Men att bra anfallsspel är inte bara spelet i anfallszon, utan det börjar längre bak i banan, från backarna.

                  • Kommentar avatar
                   Sandra, 8 månader sedanSvara

                   Hur ser det ut inför att transferfönstret stänger? Forwardssidan är ju bemannad men det hade väl inte varit fel med en till tung slutspelsback, eller?

                    Kommentar avatar
                    E23, 8 månader sedanSvara

                    Hårda backsr är ju bra, men saknar en renodlad pp1-back. Tunga backar har vi redan.

                  • Kommentar avatar
                   Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

                   Ledsen att jag bara hunnit/kunnat/orkat svara på en del i dag. Söndag är lite av min lediga dag. Måndag morgon är det mailbag igen. Då svarar jag på rubbet.

                   • Kommentar avatar
                    ABRIS, 8 månader sedanSvara

                    Angående PP, inte varför det inte funkar utan en egen erfarenhet, kortsiktig lösning, har själv vart med när PP hackat ett tag, och det är så frustrerande, så istället för att pressa fram en stressad PP femma så använder man en vanlig femma, den som är hetast för dagen kanske, bara för att bryta mönstret ordentligt istället för att peta i en pp uppställning, blir mer flyt i byterna också när alla femmor är intakta, så mot Örebro så kanske man gett ordinarie pp enhet chansen först för att sen bryta mönstret, svårt för motståndarna att läsa, mer flyt i egna byterna, lite matchcoching helt enkelt :)

                    • Kommentar avatar
                     Airikr, 8 månader sedanSvara

                     Kommentarsfält är kommentarsfält, de är som de är, alltid varit och alltid kommer vara. Ibland lite vettigare, ibland mindre. Ju populärare sajt/mer folk - desto stökigare Inte mycket man kan göra åt. Det som du kan fokusera på i min åsikt är att fortsätta producera dina texter som du gör så bra. Det är därför man är här. Kommentarsfältet är en sidogrej :)

                     • Kommentar avatar
                      Hubbe, 8 månader sedanSvara

                      Håller med dig. Mycke bra skrevet..

                      • Kommentar avatar
                       Pippo, 8 månader sedanSvara

                       Ang. kommentatorsfältet kan jag själv uppleva att det under matcher gnälls mycket, dels på spelare, dels på dommare och att detta görs med en ganska agressiv ton. Samma ton används också ofta mot personer med andra åsikter eller mot dem som håller på andra lag. Jag säger inte att kritik inte får framföras mot domare x eller spelare y, jag säger inte heller att åsikter måste delas eller att skribenter av kommentarer alltid måste nå konsus i diskussioner. Vad jag tycker är tråkigt är att "tonen" drar ner upplevelsen av kommentatorsfältet och får flera att dras med i samma stil. Med det sagt finner jag ingenting som är direkt olämpligt i gårdagens fält, men hoppas få se mer av de konstruktiva och värdeskapande diskussioner som oftast uppstår i fältet under texter som inte är knytna till någon match (som denna).

                        Kommentar avatar
                        Benji , 8 månader sedanSvara

                        Instämmer tillfullo

                        Kommentar avatar
                        Peter Smögen, 8 månader sedanSvara

                        Klokt formulerat.

                        Kommentar avatar
                        Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

                        Tack, Pippo. Gläder mig mycket.


                      Lämna en kommentar