Jag älskar den väckarklocka Finland bjudit på


► Jag älskar vad Finland gjort och gör. Det är en så bra väckarklocka för många.  
► Superstjärnor är bra – superlag är ännu bättre.

Rakapuckar.com bild

Marko Anttila, här efter segermålet mot Ryssland i semifinalen, får symbolisera den finska VM-framgången. Ingen superstjärna, men en del av ett superlag. Foto: VIAPLAY (skärmdump)


DET BÄSTA MED Finlands 1–0 på Ryssland i går är ju att det inte fanns något som helst turligt med segern.

Jag läste om bittra ryssar som gnällde, men kom igen:

Första halvan av matchen var det ju framför allt fräcka Finland som förde med sin energi, sin tro på att allt är möjligt bara man jobbar tillräckligt hårt och tillsammans.

När Marko Anttila gjorde mål knöt jag faktiskt näven.

Inte för att jag har det minsta emot Ryssland eller ryssar, men för att Finlands framgång visar på något viktigt.

## För hockeyfans i allmänhet:
Skillnaden mellan att spela i NHL och i en europeisk liga är så mycket mindre än många tror. Det är inte som att befinna sig i ett parallellt universum på andra sidan Atlanten; det finns förstås en anledning till att man är där, kanske till och med har stjärnstatus, men så vid är inte klyftan, så mycket betyder inte klubbadress och lönekuvert att den i en kort turnering per automatik trumfar ett bra lagbygge fullt av högst kompetenta hockeyspelare med ett uppbyggt självförtroende.
Varje finsk spelare trodde att det var möjligt att besegra Ryssland, ni vet vad den mentala faktorn betyder i idrott, ni vad ”momentum” gör, plus att VM spelas på den breda is där Europabaserade spelare utövar sin idrott varje dag.

Rakapuckar.com bild

## För förbundskaptener:
Det är fullt förståeligt att man vill ha så bra spelare, så bra individer, som möjligt i sitt lag. Men kanske bör man tidigt tänka lika mycket på hur ett fungerande lag bäst formas, hur de uttagna stjärnorna kompletteras i sina NHL-lag för att få ut max, att nog med ”vattenbärare” finns i truppen, att inte bara huvudroller tillsätts, att energi tidigt läggs för att få ihop gruppen till en enhet. 

Oavsett hur det går för Finland mot Kanada (som alltid är bra på det här med rollacceptans) i kväll så har Jukka Jalonens gäng gjort något fantastiskt.

Påmint oss alla om vad hockey egentligen är, att superstjärnor är bra men att superlag är bättre.

Jag tycker det är underbart.

Rakapuckar.com bild

***

Mer om VM hittar ni som alltid på HockeyNews.se.

***

Kanada, som körde över Tjeckien i sin semifinal, var alltså 0,4 (!) sekunder från att slås ut av Schweiz i kvartsfinal.

Kan vara värt att minnas. 

Marginaler, ni vet. 

Finland, som hyllas ovan, var en och en halv minut från att slås ut av Sverige. Nu var ju hela tredje perioden bara en väntan på det mål som Marko Anttila till slut gjorde, men ändå. 

Marginaler.

Ska vi förresten omvärdera Tre Kronors insats nu när de finska lejonen välte även den ryska björnen?

Jag förstår verkligen om Rikard Grönborg & Co känner så, och visst kan jag spontant köra in på den vägen några meter jag också.

Rakapuckar.com bild

Ändå bör man kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Fortfarande, tycker jag, var det ett svenskt misslyckande att inte få till lagspelet, få till ett försvarsspel värt namnet under en hel turnering.

Det är och förblir underkänt.

När man ser vad den svenska offensiven kunde åstadkomma måste det kännas ännu tristare för alla med blågula idrottshjärtan.

***


Det här tycker jag är riktigt fint om och med Elias Pettersson (bilden ovan).

***

Undrar om även Aleksandr Ovetjkin & Co får höra att de är ”överbetalda” och ”överreklamerade” NHL-stjärnor? Så som kritiken varit mot Tre Kronors spelare, menar jag. Man skulle ha varit vassare på ryska språket ...

***

Hockeynytt i korthet:

* Mathis Olimbs nya klubb: Wolfsburg i Tyskland.

* Johan Holmqvist berättar nu för lokalpressen vad ni kunde läsa här på sajten för någon månad sedan, att den långa och framgångsrika karriären är över.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

VM-finalen först 20.15 i kväll. SVT eller Viaplay. Gott om och tid att gå och EU-rösta först. Det är en rättighet man bör använda sig av, tycker jag. Ett privilegium inte alla förunnat.

***

Glöm inte följa rakapuckar.com på Instagram och Facebook.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer, 7 månader sedanSvara

  Mycket imponerad av Finland i matchen mot Ryssland. Lyckades stänga ner deras anfallsspel helt.
  Håller definitivt med om att det fortfarande bör anses vara ett stort misslyckande för Sverige.
  Tycker också det är en stor skillnad mellan Rysslands förlust och Sveriges. Då jag tycker att det Ryssland gav allt, och lyckades ändå inte, medans Sverige gav bort matchen genom att ligga på försvar i hela 3e perioden. (och därav spela de "defensiva" 3e och 4e kedjorna mer än den faktiskt bästa kedjan som var Nylanders kedja).

  • Kommentar avatar
   Christoffer, 7 månader sedanSvara

   Däremot så håller jag inte med dom som säger att Sveriges lag var felkomponerat och bara bestod av "divor" från NHL. Det finns ju massor av Svenska NHL spelare som gör just det jobbet i sina respektive NHL lag.
   I varje kedja fanns ju en arbetare, Lander, Landeskog, Hörnqvist och Krüger är ju energispelare som gör "grovjobbet". Ser inte att någon SHL spelare skulle göra deras jobb bättre.
   Om man skall se på brister som fanns i det Svenska laget skulle jag snarare säga att man saknade en ordentlig 2a kedja, då Elias Pettersson och Lindholm inte kom upp i den nivå man hade hoppats. Och när det gäller backarna så var de flesta backarna offensiva backar.
   Tittar man rent coachingmässigt så borde man nog spelat Mario Kempe snarare än Loui Eriksson.
   Varför laget inte kom ihop och spelade en gemensam hockey tror inte jag att någon utanför omklädningsrummet kan svara på.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Ligger mycket i just det sista, tror precis som du, vad som gick snett är det oerhört svårt för oss utanför att ha kunskap om, något bara de med riktig insyn kan svara på.

  • Kommentar avatar
   Jens, 7 månader sedanSvara

   Finland spelade så tråkigt att jag höll på att somna i matchen mot Ryssland. Är det så man ska spela för att vinna kommer ishockey att dö ut som sport. "Fastest game on ice" blir då istället "The most boring game on ice". En final mellan ett fantastiskt Ryssland och ett bra Kanada hade varit mycket roligare än att se ett bra Kanada mot ett grymt tråkigtspelande Finland med ett gäng bonkare i. Det som du Leman tycker var kul, tycker jag är är fruktansvärts för ishockeyn.

    Kommentar avatar
    Sami, 7 månader sedanSvara

    Hur skulle Finland spelat istället? Bara anfallit huvudlöst och låtit Ryssland kontra gång på gång på gång?? Då skulle inte Finland vunnit matchen. Det är ändå den individuella skickligheten som avgör matcher och skulle Finland låtit Ryssland anfalla hur som helst, så skulle Ovie, Malkin, Kucherov och Co. förr eller senare skjutit in några puckar. Finland spelade på sinn styrka och det är att alla ger 120% i varje byte och alla fem kämpar hem direkt när man inte har kontroll över pucken. Det är det enda sättet som de kan vinna på då de inte har den individuella skickligheten att spela i NHL och göra 4-5 mål i varje match. Det är lättare att förstöra än att skapa bländande spel i hockey. Jag är förvånad som fan att Finland har lyckats slå både Sverige och Ryssland och hoppas att de gör samma sak igen ikväll mot Kanada och då får de vinna med 1-0 igen om det så är. Det spelar ingen roll! :P

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

    Sami, jag kommer verkligen att hålla mina tummar hårt för Ditt Suomi och hoppas likväl som Du att de ska kunna vinna igen denna kväll. :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Härligt att man kan se olika på saker, Jens – men för mig är det helt obegripligt hur man kan tycka att Finland spelade tråkigt, att någon skulle ha varit nära att somna. Det var ju långt ifrån ligga på försvar-hockey, det var ju vunna närkamper, rejält, frejdigt, fräckt, fart i grejorna, anfallsspel när var läge för det, bara att Finland – till skillnad mot Sverige – kunde kombinera det med ett försvarsspel. Jag satt och njöt. Att Finland tvingades försvara sig efter 1–0, det var väl inte så konstigt?

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

   Fick höra en skön och rolig jämförelse igår ang. Finlands s.k. sensationella bedrift: "Som att GAIS skulle slå Real Madrid"(Egen anm. fattas väl på bortaplan t.o.m.) Hehe...
   Tycker mig känna igen ungefär liknande snack sen tidigare när det gäller "superstjärnor contra superlag" och då med tanke på bl.a. en annan Blåvitts-framgång 1982, hur det faktiskt kan gå till i den idrottsliga världen ibland. ;)

   • Kommentar avatar
    Per, 7 månader sedanSvara

    I de flesta matcher vinner laget med de bästa spelarna. Men ibland underpresterar de bästa spelarna medan de sämre slår personbästa. Och då vinner de sämre spelarna.
    Den enda frågan värd att lyfta är huruvida coacherna ska få underbetyg eller kraftigt underbetyg. Grönborg misslyckades rakt igenom. Inte i närheten av att skapa ett lag.

    • Kommentar avatar
     Håkan G, 7 månader sedanSvara

     Det var viktigare för de finska spelarna än för de ryska. Kom inte och säg att det är liten nivåskillnad....Om spelarnas löner, kontrakt mm stod på spel hade Finland knappt haft pucken. Ni recenserar världsstjärnor utifrån en Kalle Anka - turnering

     • Kommentar avatar
      Manne, 7 månader sedanSvara

      Leman: Du som brukar ha koll på detta med namn. Varför säger alla kommentatorer Kovars? Han heter ju Jan Kovar. Han är inte Lett heller, där man lägger till ett S på slutet i för och efternamn.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

       Det är ett R med en huttefnutt över. ;) Samma uttal som i Horava. Typ "Horsjava." Möjligen "Horzjava", lite osäker på exakt ljud.

       Kommentar avatar
       Manne, 7 månader sedanSvara

       Då vet jag. Men i vissa fall säger de Kovar och inte Kovars.

     • Kommentar avatar
      Victor, 7 månader sedanSvara

      Jag hoppas ifrån tårna att Kanada vinner finalen ikväll. Så att Finlands tråkspel inte behöver hyllas mer.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

       Vad är det för tråkigt med Finlands spel, menar du?

     • Kommentar avatar
      Brianna Owen, 7 månader sedanSvara

      I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn


      Lämna en kommentar