Minns ni hur det lät när Bergman lämnade Frölunda?


► Måndag, två dagar efter Frölundas 7–1 på Skellefteå.
► Ni kanske fortfarande vill prata om det.
► Men om ni vill, apropå Julius Bergman-nyheten, vi kan fundera lite över nästa säsong också.
► Om ni vill. Ni väljer. Morning Mailbag är er kanal.

Rakapuckar.com bild


JAG ÄR JU sådan att jag helst hade sett att allt om nästa säsong liksom fick bero, att alla med liv och lust kunde ägna sig åt nuet.

Det är ju inte som att dramatiken saknas.

Men nu är det så att klubbar i god tid gör klart med nya spelare, folk talar bredvid mun (och befinner sig då väldigt nära Mr Madhawk), vi har således den verklighet vi har att förhålla oss till.

Julius Bergman, ja. Lite kul när folk gillar att Frölunda tar hem ”sina egna” spelare. Rejäle (186/93) backen Bergman är från Karlskrona, gjorde bara en och en halv säsong i Frölundas juniororganisation, när han sedan skulle utmana om en plats i A-laget, då skrev han på för San Jose Sharks som tyckte att Blekingekillen skulle spela juniorhockey i Kanada.

Den gången, för fyra och ett halvt år sedan, var tränaren Roger Rönnberg rejält kritisk när han sa till GP:

– Allt ska gå så fort för de unga. Se på Julius Bergman, han försvann en dag under semestern. Ställ Julius bredvid Zdeno Chara så förstår du att han inte kommer att ta plats i NHL. Bergman kommer säkert att kunna spela i NHL, men inte i år. Han är inte tränad för det utan skulle ha mått gott av två år till hos oss.  

Två år till i Frölunda kanske det blir, fast en smula senare i karriären …

Jag har svårt att ha en åsikt om den Bergman-värvning som Aftonbladet avslöjade i går, 23-åringen har spelat 33 av 55 matcher för Ottawas farmarlag Belleville i vinter, inte tagit plats i de tre senaste, så jag tror alla supportrar till Frölunda ska ha tålamod.

Det kan ta tid för Bergman, han kommer sannolikt inte hem sprudlande av självförtroende efter fyra år i AHL, fem på smala rinkar.

Kanske blir bra. Med tiden. Den får utvisa.

Rakapuckar.com bild

Apropå det, kort om 19/20-bygget:

Målvakter:
Johan Gustafsson och Johan Mattsson har båda utgående, ”JG” får nog inga 200 000 i månaden en gång till, kan bli omförhandlat, kan bli Mattsson och en värvad ”etta”, kan bli Mattsson och någon annan … finns gott om möjligheter här.

Backar:
Klara: Chay Genoway, Viktor Ekbom, Theodor Lennström (Färjestad), Julius Bergman (Senators).
Borde bli kvar: Jonathan Sigalet, även om det dragit ut lite på tiden.
Kontraktsbundna: Kristoffer Gunnarsson, Jakob Stenqvist.
Tveksam till båda, framför allt den sistnämnde som för andra vintern är utlånad till Björklöven, och i Frölundas ”nya” hockey ska ju backarna vara mer rejäla. Gunnarsson … kanske. Eller inte.
Utgående kontrakt: Jacob Moverare, Gustav Lindström, Mattias Nörstebö, Brandon Gormley, Anders Grönlund, David Printz.   
Moverare och Lindström är i händerna på Los Angeles Kings och Detroit Red Wings, jag är tveksam att Detroit lånar ut en säsong till, kanske kan Kings göra det. Frölunda, som firar viss framgång med rejälare, mer enkelt spelande backar,  borde vara intresserade av Grönlund, och möjligen kan Printz få lira SHL-hockey även som 39-åring om han passar in i pusslet. Gormley? Håller på att spela sig in i diskussionen. 
Men vad vi inte vet är ju om sportchefen Fredrik Sjöström har två, tre spännande namn på gång. 

Centrar
Joel Lundqvist, Patrik Carlsson, Simon Hjalmarsson, Linus Nässén, Nicklas Lasu (Kärpät), Jacob Peterson (nu utlånad till Björklöven), Pontus Andreasson (nu utlånad till Hanhals Kings), Kalle Miketinac (nu utlånad till Karlskrona).
Här är ju Carlsson och Hjalmarsson även ”vingar”, så det finns alla möjligheter, det samma gäller Nässén även om han lyfter som center. Andreasson och Miketinac är knappast SHL-spelare nästa säsong heller, Peterson vore däremot spännande att se.

Ytterforwards: 
Samuel Fagemo, Max Friberg, Oliwer Fjellström, Ryan Lasch, Joel Mustonen, Rhett Rakhshani, Sebastian Stålberg, Mats Rosseli Olsen.
Utgående kontrakt: Pathrik Westerholm, Ponthus Westrerholm. Placeras av Mr Madhawk i Malmö.
Underifrån: Lucas Raymond vill förstås vara med och bråka om speltid, och det finns fler som kan spela SHL-hockey, Jonatan Lundin Andersson, till exempel.
En jäkla massa spelare är det redan, och då vet jag ju att ni hoppas att Johan Sundström vill komma hem för en omstart 2.0, kanske att Anton Blidh ska göra det också. I det läget … tja, Samuel Fagemo kanske går högt i draften och vill försöka slå sig in i NHL (men draftas han inte i första rundan säger regeln SHL före AHL), någon eller några andra kan se sin framtida speltid högst begränsad och därför vilja lämna eller lånas ut.

Rakapuckar.com bild

Det är för långt fram för mig, detta. 

Jag vill verkligen helst fokusera på nuet (och kan som vanligt ha glömt någon spelare i uppräkningen ovan).

Men det är flera dagar till nästa Frölundamatch, ni var en del som skrev och undrade vad jag tyckte om Bergman och  nästa säsong, därav dessa rader.

Vill ni snacka om detta försöker jag stå till tjänst under dagen, vill ni hellre ta upp annat – kör i vind.

Tack för att ni läser. Tack för att ni betalar. Tack för att ni finns.

Ha en riktigt skön vecka.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
25 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 3 månader sedanSvara

  Jag är lite fundersam kring forwardssidan (inkl. centrar). Ponera att Raymond ersätter en lämnande Fagemo. Då har vi redan 13 st, om Nässén och Fjellström anses bra nog. Finns det plats för någon mer (senior) då? Ser du att någon kan komma att lämna/lånas ut? I så fall vem/vilka skulle det kunna vara? Rakhshani, Mustonen? Någon annan? Hur viktiga är Stålberg/Rosseli Olsen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Tycker ofta det är så att man går in med en 15 man, Rönnberg gillar stora trupper, det kommer skador och så vidare. Jag ser nog inte Raymond som en självklar del av A-truppen redan nästa säsong (men killen kanske är så bra då, absolut, jag kan ha fel), men rent generellt: ett eller två spetstillskott betyder bara att någon/några får lånas ut eller i värsta fall lämna. Att i dag säga vem som hänger på gärdsgårn, det är svårt. Men visst, jag kan se en Oliwer Fjellström lånas ut, även om jag egentligen tycker det vore synd. Samtidigt, så mycket kan hända, någon kan vilja lämna av andra anledningar, etc. Jag har svårt att se ge vettiga svar redan i dag. Men för laget anser jag 17/51 vara en viktig del. Arbete. Hjärta. Karaktär. Slutspelsvana. Vinnarvana.

 • Kommentar avatar
  Molly, 3 månader sedanSvara

  Som pensionär är största nöjet under dagen att läsa din sida Lehman

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det var väldigt roligt att läsa. Tack, Molly!

 • Kommentar avatar
  Magnus, 3 månader sedanSvara

  Vad tror du huvudorsaken till att så många vänder sig till just Mr Madhawk med inside info?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Han var nog först med att aktivt jobba med detta, varit skickligast på att bygga upp ett nät av personer som sitter in med info, plus att han jobbar förbaskat hårt och är mycket bra på det han gör. Skulle jag tro. Utan att på något vis känna Johan jätteväl. Men stor respekt för hans jobb.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   *sitter INNE

 • Kommentar avatar
  Steffo , 3 månader sedanSvara

  Grönlund o Prinz behåll dom...Sundström.. vad är meningen om han ändå drar igen?Blodig ännu en brunkare.. Ta in RIKTIG spets o klass istället. O 1 RIKTIG 1a målvakt ..Skicka JG behåll Tex eller Matsson som backup.....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Blodig och brunkare, Sundström? Hm, hängde inte med där.

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 3 månader sedanSvara

   Angående målvaktsbiten. Gick igenom målvakterna i SHL nyss. De enda målvakterna som inte är Sverigefostrade i 25-27-årsåldern (som JG och JM) eller hemvändande svenskar runt 35 år är Juvonen (trea i räddningsprocent, men chansvärvning från Österrikiska ligan), Kolppanen (sexa, efter JM, halvordinarie i KHL innan), Pogge (tia, kom till FBK från Karlskoga från ITALIENSKA ligan). Hur många målvakter från Sverige eller Finland ligger på gränsen mellan AHL och NHL eller är andramålvakt som spelar runt 30 matcher i KHL, och är villiga att komma till SHL? Någon annan typ av målvakt är ren gambling. Inget man kan förlita sig på om man ska vara topplag varje år. Är bara lag som Rögle, Brynäs, Mora, Örebro osv som kan ta sådana risker. Bättre än JM/JG blir det inte i SHL. Att behålla minst en av dem som förstamålvakt är lösningen. Antingen behåller man även den andra, eller så börjar man skola in en ny JG/JM från div 1/HA som ska vara ny förstamålvakt om några år.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Mycket intressant resonemang. Jag köper ju inte, som du vet, att Frölundas målvaktsspel skulle vara det stora hotet mot framgång, detta utan att påstå att inte en sådan som Viktor Fasth eller Markus Svensson är ett snäpp vassare. Men hur många sådana finns det att värva? Precis som du är inne på. Intressant blir ju att följa hur Frölunda gör här givet att man vill satsa på Arvid Söderblom? Låt oss säga att han är två år bort, då behövs två målvakter av tillräckligt god klass ett tag till. I min värld vore det inga problem med 2xJohan, men jag undrar om JG vill gå ner i lön, för jag tror inte han får samma kontrakt, lite som var fallet med Hjalmarsson som förhandlade om. Spännande att följa. Men du resonerar klokt, man vet vad man har, och att chansa på målvaktspositionen är farligt.

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 3 månader sedanSvara

   Ja, JG kan nog tänkas vara intresserad av en mer utpräglad förstaroll, och det är inte riktigt på väg åt det hållet, speciellt inte om han erbjuds en lönesänkning. Sen föredrar jag ju JM personligen pga skillnaden i målvaktsstilarna. JM mer stilla, JG mer "fladdrig", således JM bättre för hjärtat/nerverna :)

 • Kommentar avatar
  Ulf Friman, 3 månader sedanSvara

  Kan du inte göra ett reportage om matrialarna och deras logistik kring matcherna.
  Frölundaborg->Scandinavium->bortaplan-Hem igen
  Vore kul och ta fram dessa hjältar som har så mycket kunskap och sprider glädje i laget.
  Samtidigt så bär de med sig historian i laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Finns planer. Just wait ... :)

   Kommentar avatar
   Jox, 3 månader sedanSvara

   Hade också velat få ett reportage med dem. De gör ett megajobb hela den staben med Olofsson och vargen!

 • Kommentar avatar
  Robert Ström, 3 månader sedanSvara

  Med dom nya backarna som kommit så är vi mer stabilare bak...bort skall JG och jm skall vara kvar och sedan en kanonmålvakt som 1...vi behöver spelare som är av klass Sundström och då helst 2 och efter det så borde det bli bra framåt...backar ja helst en back som kan skjuta bra och hårt och vara en bra ppback..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Okej.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen , 3 månader sedanSvara

  Instämmer, orkar inte sortera in nästa säsong än. Vill hellre prata om Hjalle. Producerade helt ok med poäng förra säsongen, än mer i år. Undrar om folk riktigt förstår hur viktig han är. Många ggr jämförs han bara med ”poängsprutan” Hjalle. Kan tyckas lite orättvist....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Ja. Verkligen. Man måste se att det är en annan spelare nu, för tillfället det kitt som håller ihop Lasch och Fagemo – på ett utmärkt sätt. Sådant är värt massor. Kan sättas in i alla lägen. Gör alltid samma jobb med laget främst.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

   Måste vara stark mentalt med, kan inte vara lätt resa... från att poängen trillat in av sig själv till att poängen inte kommer in och inse att man får fokusera om till hårt jobb, kul för honom att poängen nu kommer. Personligen så har det tagit lång tid att acceptera att VF inte har det profilstarka lag som vann guld längre utan att det nu mer fokuseras på ett mer komplett hårt arbetande lag. När man ser på det med andra ögon så är VF faktiskt rätt intressanta att se på igen. Hade gärna sett Printz kvar ett år, hade varit kul att se hur han är med en hel försäsong hos Edlund i ryggen, släpp fokus på hans ålder.

   Kommentar avatar
   mike, 3 månader sedanSvara

   Ser också gärna Printz ytterligare någon säsong. Åldern känns irrelevant, särskilt som det verkligen inte märks på isen. Verkar vara en go gubbe dessutom. Hänger väl lite på vad Sjöström & co. har i "pipelinen".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Japp, på båda era påståenden. 38 behöver i dag inte vara någon ålder förutsatt att man sköter sin kropp, och efter att ha sett en barbröstad Printz ... jösses, det gör han. Men sedan ... det är det där pusslet, vad finns mer, och så vidare.

   Kommentar avatar
   Airikr, 3 månader sedanSvara

   Helt rätt. Tycker det varit tydligt att sedan de tre blev en så är den kedjan den mest framträdande.

 • Kommentar avatar
  Nike, 3 månader sedanSvara

  Jag tycker det ska bli intressant och se hur man tar sig an Mora på torsdag efter urladdningen i lördags. Frölunda som haft sina bekymmer mot ”lägre” placerade lag. Kan man komma ut och vara lika konsekventa nu? Tar man jobbet lika hårt när det andra laget backar hem lite mer än Skellefteå? Känns som det ska bli kul att se om Frölunda kan hålla upp detta nu när man släppt lite på den tunga träningen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Kloka funderingar. Just här HAR ju Frölunda haft problem, orka agera disciplinerat, ödmjukt i framgång, flera matcher i rad. Men det vore väl själve hum-hum om spelarna skulle skulle tappa matchen av den anledningen ännu en gång ...

   Kommentar avatar
   Christoffer , 3 månader sedanSvara

   Mm skall bli intressant. Samtidigt tror jag att den långa vilan mellan båda matcherna är väldigt viktig. Dom borde ha tillräckligt med tid nu för att vara höga på glädjen, samt fokusera om igen.

 • Kommentar avatar
  Allen, 3 månader sedanSvara

  Hålller med. Hjalle måste ta ett otroligt ansvar defensivt, när han spelar med Lasch och Fagemo. Dom ligger ofta och tjuvar runt blå och inte nån av dom har ju sin styrka i egen zon direkt.. Men duktiga framåt som vi vet och med puck:)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   A perfect match. Som det verkar.

 • Kommentar avatar
  Ronald, 3 månader sedanSvara

  Anders Grönlund med i Sanny Lindströms ”Veckans lag”. Det trodde man inte när han värvades. Kul för honom. Verkar vara en bra kille som är värd allt beröm han kan få. Sjöström kanske kan värva iaf;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Om man får beröm av Sanny, då är man stor ... ;)

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 månader sedanSvara

  Kanske något släppte efter CHL? Fokus på en liga, borde vara mindre splittrande? Även om de är tränade för antal matcher i sig, avgörande matcher kan jag tänka sliter mer mentalt?
  Jag förväntar mig absolut inte 7-1 i alla matcher, men oj, vad det satt bra! Har inte riktigt smält det ännu…
  Blir det någon mer bortaresa för Raka puckar framöver? Ger alltid en extra dimension med rapport från arenan… Jag vet att det inte är så enkelt, frågar bara…
  Mitt lag blev riktigt anmält till quizen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Ditt lag blev anmält. Förlåt, inte hunnit svara. Bortaresa, det får nog bli på uppstuds i så fall. Men Rögle är alltid trevligt att se på plats.

 • Kommentar avatar
  Henke , 3 månader sedanSvara

  Var spelar en sån som Mursak idag ? Och är inte Freddan Pettersson sugen på och komma hem Tro? För övrigt tror ja faktiskt Frölunda kan lyckas i vår ändå . Min magkänsla säger de ;) tack för en trevlig läsning !

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Mursak spelar för Bern i schweiziska NLA. Fredrik Pettersson är också i Schweiz, i ZSC Lions, och han har kontrakt till 2021. Då är han 34. Tack för snälla ord, tack för att du läser. :)

 • Kommentar avatar
  Karl, 3 månader sedanSvara

  Navet nästa år blir Purre, Stålis, Rossi, Hjalle, Lasu, och Friberg! Rör inte dessa spelare, detta är och blir Frölundas ryggrad! Med Lach och en fulltränad Rehtt och en ännu bättre Fagemo som ledande framåt ser det mycket bra ut.
  Och in med en riktig spets eller en Sundström om han vill starta om.
  På backsidan ser jag inga som helst problem, det kommer att lösa sig
  Oavsett, för där finns det reda många bra alternativ redan! Och med 2 nya in så blir det rätt lätt för Sjöström att välja.
  Mora matchen på Torsdag bilr den riktiga prövninga om vi er på rätt väg eller inte, jag menar för Rönnberg och läget finns inga mera bortförklaringar om dom skulle förlora den matchen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Sjöström sitter i en ganska bra sits då, menar du? :) Mm, Mora blir en mycket intressant match av anledningen du nämner.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 månader sedanSvara

   Både och skulle jag vilja säga. Gör men ett lyckat slutspel, där offensiven är potent, så är det inga riktiga spjutspetsar som skall ersättas framåt (jämfört med Olofsson, Grundström & Mursak inför den här säsongen) skulle det istället visa sig att man blir neutraliserade igen, likt mot Malmö förra året, ja då är sitsen inte speciellt bra då forwardssidan mer eller mindre är spikad. Slutspelet blir en vattendelare helt enkelt?

   Kommentar avatar
   Thomas, 3 månader sedanSvara

   Jag skulle nog hellre se "Purre, Stålis, Rossi, Hjalle, Friberg, JG" lämna laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Oj, varför det? Uppriktigt nyfiken.

   Kommentar avatar
   Adam, 3 månader sedanSvara

   För att Thomas inte har sina sympatier i Göteborg ;)

 • Kommentar avatar
  Dennis, 3 månader sedanSvara

  Onödig fakta: Senaste gången SHL avslutades där ingen hade >=1 PPG (i toppen av poängligan) var 2003/2004, då vann Kahnberg den. Undrar om Lasch hinner komma till >=1 PPG denna säsong.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 månader sedanSvara

   Intressant. Satt faktiskt och funderade på det häromdagen, att det inte finns någon riktigt poängspruta i år, som det brukar finnas varje säsong? Vad kan detta bero på tro?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Om Lasch fortsätter så här gör han nog det. Samtidigt, det är jämnt i SHL, det är tajt, det är svårt att göra poäng – och det finns ingen Elias Pettersson den här säsongen.

 • Kommentar avatar
  Moa, 3 månader sedanSvara

  Jag är av den bestämnda åsikten att JG inte skall vara kvar i Frölunda alls, inte för 200.000kr/mån & inte heller för 20.000kr/mån. Jag tycker vi skall försöka värva in en riktigt bra målvakt och ha kvar JM. Låta den nya "riktigt bra" målvakten tävla om första platsen med JM. JM som i skrivande stund har över 92% och ligger 3a i målvaktsligan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Så kan det mycket väl bli.

 • Kommentar avatar
  Jan, 3 månader sedanSvara

  Tror att JG får förlängt till lägre lön och det är nog ett klokt beslut. Har varit, kanske orättvist, kritisk mot JG här inne. Men han höjer sig i viktiga matcher, har förtroende från RR och med Frölundas tänk tror jag inte det kommer in en Viktor Fasth om det ens finns på marknaden. JM och JG i två år till sen slussas Arvid in, det är min gissning.

   Kommentar avatar
   Moa, 3 månader sedanSvara

   Det skulle vara förödande att ha JG kvar. 15 Johan Gustafsson 90%. Det är oerhört dåligt att vara på plats 15 av 14 SHL lag. Betalande fans förtjänar bättre.

   Kommentar avatar
   Jan, 3 månader sedanSvara

   Den som lever får se, helt enkelt. Var bara spekulationer från min sida.

   Kommentar avatar
   Jannegl, 3 månader sedanSvara

   Ja, kanske lika förödande som 2016. ;-) Så jäkla naivt att stirra sig blind på en målvakter räddningsprocent. Hockey är en lagsport!

   Kommentar avatar
   Jannegl, 3 månader sedanSvara

   målvakts..

   Kommentar avatar
   Moa, 3 månader sedanSvara

   Precis en lagsport där man inte kan ha en spelare på den viktigaste positionen som är helt värdelös.

   Kommentar avatar
   Moa, 3 månader sedanSvara

   Och 2016 du menar när vi slog Skellefteås 3dje målvakt i en final med det bästa Frölunda på årtionden. Ja det gick bra även med en av ligans sämsta målvakt.

   Kommentar avatar
   Jonte, 3 månader sedanSvara

   Räddningsprocent spelar ju roll. Jag kan såklart köpa att om ditt lag ligger på plats 10 och målvakten längre ner i procenten. Men Frölunda ligger högt i tabellen och JG långt ner i ranking. Ta att detta är två säsonger i rad. Samma trend. Han kan göra otroligt bra matcher men en målvakt är inte bättre än sitt sämsta. För ostabil helt enkelt. JM har kanske en lägre högsta nivå, men är stabilare och därför bättre målvakt överlag.

   Kommentar avatar
   Matte, 3 månader sedanSvara

   Stort medhåll Moa!

   Kommentar avatar
   JonasG, 3 månader sedanSvara

   Det verkar vara väldigt svårt för många på forumet att förstå att man inte kan titta på ett nyckeltal som räddningsprocent och, enbart baserat på den, bestämma att en målvakt är bra eller dålig. Procenttalet är en indikator, sedan måste man fördjupa sig i och fråga sig varför talet ser ut som det gör innan man drar en slutsats.Det går inte att säga att per automatik är målvaket A med 92% bättre än målvakten B som har 90%. Nyckeltalet föreslår att A är bättre men man måste fördjupa sig innan man kan säga att det är ett faktum OBS! Jag säger ingenting om huruvida JG är bra eller dålig, min kommentar handlar bara om att man inte kan använda nyckeltal för slarvigt, ett nyckeltal är alltid en kraftig förenkling av verkligheten.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Väl uttryckt, Jonas G. Man kan absolut hävda att Frölunda borde värva en toppmålvakt, det är en åsikt att respektera om folk har den, men att bara se på en målvakts räddningsprocent och bedöma utan att ta hänsyn till hela bilden är att förenkla verkligheten så att den inte stämmer. Detta sagt är det självfallet helt okej att tycka att en målvakt är sämre än en annan och så vidare. Men räddningsprocent är EN indikator, inte mer.

   Kommentar avatar
   Jannegl, 3 månader sedanSvara

   Precis så JonasG! Mycket bra förklarat! Det var precis det jag försökte få fram. :)

   Kommentar avatar
   Moa, 3 månader sedanSvara

   Är det då inte mycket konstigt att JM här bättre räddningsprocent än JG ? Det är samma försvar framför båda målvakterna ? Varför räknar vi gjorda mål, assist, vunna matcher etc överhuvudaget då ? Man kan spela en match, men man räknar inte målen och efter matchen får alla ett pris. Alla lag går till slutspel och sedan får alla en pokal, för alla är lika duktiga ? Nej så klart är det inte så, målvakten är en del av laget och hans PRESTATION GÅR ATT MÄTA. Ni kan sitta här och hålla JG bakom ryggen allt ni vill, men han är ingen bra målvakt. Hans siffror ljuger inte.

   Kommentar avatar
   Matte, 3 månader sedanSvara

   JonasG - mfl - tycker det verkar konstigt att Du försöker förklara varför man skall FHC skall he en svag målvakt. Låter mycket konstigt.... Stort medhåll med Moa.

   Kommentar avatar
   JonasG, 3 månader sedanSvara

   Moa och Matte Om ni läser mitt inlägg igen så kommer ni att se att jag inte påstår något av det ni menar att jag påstår. Eftersom jag dagligen använder nyckeltal i mitt arbete så handlade min kommentar bara om precis det.....vilket jag också försökte vara tydlig med i inlägget....

   Kommentar avatar
   Vega, 3 månader sedanSvara

   Skulle dock säga att räddningsprocent enskilda matcher så stämmer det ni säger. Räddningsprocent över nästan en säsong, jo det är mer än bara en riktlinje. Precis som Moa skriver så är det samma lag framför båda målvakterna, vi har en bra tabellplacering och det är BARA Timrås målvakt som är "sämre" dock spelar han i det överlägset "sämsta" SHL laget denna säsong. Med detta så skulle jag vilja säga att oavsett om man gillar eller ogillar JG så kan man inte blunda och skylla på annat hela tiden, klart att han gör stor matcher men majoriteten är uppenbarligen inte de. JM har bättre procent över tid både denna och förra säsongen

   Kommentar avatar
   PS, 3 månader sedanSvara

   Visst kan man säga att ett enskilt nyckeltal inte förklarar allt, men vissa nyckeltal betyder mer än andra. Ett lags prestation kan mätas på många olika sätt men till syvende och sist är poängen det som avgör tabellplaceringen. Forwards mäts oftast genom att man tittar på gjorda poäng och räddningsprocent är kanske det enskilt viktigaste nyckeltalet för en målvakt. Man kan också vända på det hela och fråga de som försvarar JGs siffror. Hur vill ni att hans prestationer bedöms objektivt? Vilka nyckeltal vill ni titta på? Hur ska man på ett objektivt sätt rangordna honom bland SHLs målvakter? Hur kan ett lag som senaste säsongerna oftast legat topp 3 konsekvent ha en målvakt som inte räknas som en toppmålvakt eller aldrig någonsin är aktuell för landslagsmatcher (och då menar jag inte VM, OS etc, utan de mindre turneringarna). De senaste årens problem i Frölunda kan absolut inte skyllas på JG, men hur man än vände och vrider på det så kan man förvänta sig att ett topplag i SHL borde ha en målvakt som håller en högre lägstanivå.

 • Kommentar avatar
  Manne , 3 månader sedanSvara

  Stenqvist tror inte jag heller på, tyvärr. Spelskicklig, bra med pucken osv men för valpig fortfarande.

  • Kommentar avatar
   Matte, 3 månader sedanSvara

   Är nog av uppfattningen att juniorerna blir stärkta av speltid och förtroende. Tycker RR skall bygga laget underifrån - speciellt forwardsidan.
   Det intressanta är att numer skall backarna vara fullvuxna. Kul - det kan ju faktiskt ha spelsinne också ;) . Kan inte vara naturlag att man inte har spelsinne över 90 kg...:)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Nä, det kan ju inte det ... :)

  • Kommentar avatar
   Andreas, 3 månader sedanSvara

   Köper inte snacket om "nya Frölunda" när det gäller backar. Det ska inte alls vara bara stora backar utan det ska vara som under guldsäsongen, en mix av stora och mer snabba spelskickliga.

    Kommentar avatar
    Manne , 3 månader sedanSvara

    Helt enig. Frölunda kör antingen eller oftast. Ena säsongen ska det vara stora, starka backar och säsongen efter då ska det vara mindre och rörligare backar. En mix precis som du säger är bäst.

  • Kommentar avatar
   Andreas, 3 månader sedanSvara

   Köper inte snacket om "nya Frölunda" när det gäller backar. Det ska inte alls vara bara stora backar utan det ska vara som under guldsäsongen, en mix av stora och mer snabba spelskickliga.

   • Kommentar avatar
    ynot, 3 månader sedanSvara

    finns det redan spelare som Fredrik har lagt unda innan tiden gick ut
    som han har smygit med ?

    • Kommentar avatar
     erik, 3 månader sedanSvara

     Kan du inte göra så de finns en ”knapp”
     Man trycker på när man ska betala, så swish öppnas direkt. Så man slipper skriva in nummer manuellt varje gång.
     Detta fungerar ju för all del också men det skulle vara väldigt mycket smidigare :)
     Bra texter iallafall!!!

     • Kommentar avatar
      erik, 3 månader sedanSvara

      Kan du inte göra så de finns en ”knapp”
      Man trycker på när man ska betala, så swish öppnas direkt. Så man slipper skriva in nummer manuellt varje gång.
      Detta fungerar ju för all del också men det skulle vara väldigt mycket smidigare :)
      Bra texter iallafall!!!

      • Kommentar avatar
       Patrick, 3 månader sedanSvara

       Tycker man borde ta sig en titt/funderare på Jonathan Johnson i Modo. Åter en hemvändare. Det lilla som jag sett av honom så imponerar han.

       • Kommentar avatar
        Magnus , 3 månader sedanSvara

        Ny keeper, Anton Forsberg har inte fått spela i Chicago i år, bara i All, utgående kontrakt. Kanske sugen på att starta om karriären, ska dessutom få barn till våren...


        Lämna en kommentar