Jag är bekymrad, SHL måste hålla gränsen


► Jag ska inte säga att jag är orolig, för det vore kanske att ta i, inte än.
► Men … jag är bekymrad.
► SHL får inte tappa fart i kampen mot filmningar. 
► Höj rösterna, tala med tydliga tungor till fansen – som betalar hela hockeycirkusen.
► Och framför allt: gör det så att inte fler spelare ser och följer efter.

Rakapuckar.com bild

VI ÄR MÅNGA som vill att filmningar, förstärkningar, överspel ska hållas långt borta från hockeyn.

Herregud, när jag talade med Frölundatränaren Roger Rönnberg tyckte han inte ens om att hans egen spelare, Joel Mustonen, liksom markerade den där Derek Roy-slashingen i tisdags (mot LHC) genom att vifta till med handen.

Den nivån, alltså.

Förstärk inte. Sluta med sådant. Var Rönnbergs åsikt.

Där fotbollen närmast institutionaliserat fusket upplever jag att hockeyn fortfarande på allvar är emot det.

För hockeynews.se skrev jag den här optimistiska krönikan nyligen.

Men nu … tja, jag inte orolig, inte än – men helt klart bekymrad.

Först Kevin Clark, Brynäs, före landslagsuppehållet, i en match mot Luleå.

 

Sedan Andrew Gordon, Linköping, i tisdags, mot Frölunda.
(kan tyvärr inte bädda in den, men klicka här så ser ni.)

 

Inte en jäkla reaktion från SHL. 

Inte officiellt, i alla fall. Inte utåt. 

Detta medan såväl experter som hockeyfans på sociala medier reagerat starkt, varit synnerligen involverade i debatten, undrat vad som händer.

Jag tycker det är synd.

Här fanns (finns nog fortfarande) en möjlighet att sätta ner foten.

Rakapuckar.com bild

Jag hade ett bra snack med SHL:s sportchef Johan Hemlin i går, jag har snokat runt lite på andra håll, och som jag förstår är det på följande sätt, något jag var inne på redan i går:

TV-bilderna anses för dåliga för att bevisa att Kevin Clark filmar.

TV-bilderna anses inte bra nog för att bevisa att det inte är en hög puck som Andrew Gordon ryggar tillbaka för. 

Jag är helt klart en fan av att bevis krävs för att fälla någon, må det handla om hockey eller mycket allvarligare saker, så själva principresonemanget invänder jag inte emot.

Men – nog tusan överdriver Clark, nog tusan känns det som en klar filmning av Gordon, i alla fall ett obehagligt överspel? 

Jag vet att SHL-representanter ringt till både Brynäs och Linköping, på ett snällt sätt liksom varnat, sagt sig ha koll, poängterat att … hm, det där såg misstänkt ut, vi vill inte se det igen.

Rakapuckar.com bild

Bra så. Men jag hade väldigt gärna sett rätt tydliga markeringar utåt också.

Nu finns risken att spelare ser och tar efter.

”Kolla, de filmade och fick med sig utvisningar, och de blev inte straffade. Okej – då kan jag också …”

Vips, så är gränsen för vad som anses tillåtet hockeyspelare emellan flyttad ett hack eller två närmare fotbollen.

Det är inte bra.

Det är allt annat än bra.

Fan vet om jag inte blev lite orolig ändå, nu när jag satte mig och skrev … 

Rakapuckar.com bild

***

Den som är supporter till Brynäs eller Linköping och spontant tänker ”Men det filmas väl även i andra klubbar?”, till honom eller henne vill jag gärna skriva och förtydliga:

Det handlar inte i första hand om en enskild klubb eller enskild spelare – det är mycket, mycket viktigare än så.

Det handlar om en sports framtid.

***

Den här sajten är öppen men bygger på att ni läsare betalar för er, ”prenumerationsavgiften” är som många av er säkert vet vid det här laget 1 kr/dag – alltså 30 kr/månad.

Jag påminner ibland, nu var det ett tag sedan.

Annonspengar räcker en bit, men det är inte nära att vara nog.

Journalistik måste få kosta, 1 kr/dag är vad jag valt som rimlig kostnad för hockeytexter minst sex dagar i veckan.

Bara som en liten påminnelse, alltså. 

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Håkan, 2 år sedanSvara

  Vad sägs internt i klubbarna? Kommuniceras det eller sopas det under mattan? Har inte ledningen i varje lag en moralisk skyldighet att berätta för sina spelare vad sportmannamässigt uppförande är?! Det tycker jag iaf.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Man hade förstås önskat att det fanns en Mats Wilander i alla SHL-klubbar.

 • Kommentar avatar
  Kjelle13, 2 år sedanSvara

  Håller helt med när det gäller filmningar. En sak som stör mig mycket är när en spelare drar in motståndarens klubba och nyper fast den med armen mot kroppen. Sen faller han hejdlöst.... varefter domaren höjer handen och tar utvisning för hakning. Händer alldeles för ofta....

   Kommentar avatar
   mike, 2 år sedanSvara

   Håller med dig Kjelle. Den kan dock vara svår att se, svårt ibland att urskilja om det faktiskt är en hakning, eller om klubban hålls fast självmant för att få det att se ut som en hakning. Samma gäller dessa "höga" klubbor. Det går fort, lätt att missa, men desto viktigare att markera i efterhand att det inte är ok. Det går inte att snacka bort vare sig Clark eller Gordons förstärkningar. Alla, utom SHL och ansvariga då, inser ju att "jag reagerade på en puck" är en efterkonstruktion som inte är ett dugg sann. Det ser man dels på reaktionen, som är långt ifrån normal, dels på att pucken faktiskt inte ens är i närheten av ansiktet. Sån här skit stör mig något enormt, för är det något jag inte tål, så är det fuskare. Doping eller filmning, låt gå för att det är olika grader, men fusk lik förbannat. Bort med skiten.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Bra poäng,Kjelle. Det där är också ett slags fusk jag absolut inte gillar, ett hockeyn skulle behöv bli av dem. Men – brutalt svårt för domare att se.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Läste va du skrev om att Hemlin va inne på att ”han ryggade för pucken” men kan inte säga att jag köper det. Pucken kommer ovanifrån och då ryggar du väl inte med huvudet uppåt? Sen så ser man tydligt tycker jag, att pucken är ganska långt ifrån. Snarare så tror han nog att donovan ska dra upp klubban och därför ryggar han medvetet/reflexmässigt med huvudet uppåt. Tycker synd om domaren också som blir lurad till att ta den utvisningen, för min första reaktion hemma i soffan va ”Donovan för f*n, va ska du upp med klubban och göra där” så full förståelse för att domaren uppfattade det likadant.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Bra. Man måste förstå att det är ett helvete att vara domare i en sådan situation. Från vinkel upp i banan ser det ut som hög klubba. Men jag tror domare måste våga avstå att blåsa till dess att de är helt säkra, med risk för att de givetvis får skit för det också.

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Det stora problemet med domare är att de är alltför osäkra och inte riktigt förstår situationen de har att bedöma. Detta resulterar i att domslutet ofta baseras på omgivningens reaktioner (publik, spelare, tränare) istället för spelarens aktion. Donovan utvisning är ett bra exempel på det. Domaren gick helt och fullt på omgivningens reaktioner istället för på det Donovan gjorde. En kunnig domare känner sig trygg med sin kunskap och vågar agera utifrån den. Intressant att veta varför domarna gör så många misstag. Är de för dåliga på rören? Är de mer intresserade av att skydda sig själva än att följa spelet? Osv.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Tror inte att man förstår hur svårt det är att vara domare om man själv inte är i den situationen. Dom måste ta ett beslut på direkten, dom kan inte invänta reprisbilder som vi kan. Spelar heller ingen roll om domaren är världens bästa skridskoåkare för du kommer ändå hamna i situationer där spelare täcker sikten och du får en dålig vinkel på situationen. Där av får inte spelarna göra det ännu svårare genom att filma/förstärka situationer

   Kommentar avatar
   Sven, 2 år sedanSvara

   Har all respekt för att det är mycket svårt att vara domare. Tror dock det är lika svårt att vara sjuksyster och misstag från dem accapteras inte utan anmäls till ivo.

 • Kommentar avatar
  Conta, 2 år sedanSvara

  Blir förbannad på filmingarna.och nu måste det straffas såna ger skådespelare insatser.kan bli väldigt kostamt i ett slutspel för motståndarlaget få en fuskad utvisning emot sig.Men Brynäs har ju haft flera skådespelare senaste åren.tycker det är konstigt att ej kommentatorerna på cmore reagerar mer kraftfullt än dom gör.

  • Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Bra att Du reagerar HL och att Sanny också tar i mot filmningar.
   Blir lite julbonus :)

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Om man spelar den fram och tillbaka många gånger observer man
    A Att Gordon öppnar munnen (som om han skriker?) när han kastar bort huvudet
    B Att LHC 24:ns klubba är nära ansiktet på Donovan, utan att Donovan regerar överdrivet
    C att pucken är högt uppe och tajmar inte med Gordons rörelse
    Synd att det inte kollas noggrannare på SHL., men endel vill kanske till Hollywood och inte NHL? - tack HL

    • Kommentar avatar
     julius, 2 år sedanSvara

     Det ligger även hos oss som älskar hockey. Vi riktiga fans. Markera mot fuskare och spelare ledare som söker fördel genom fusk. Ge fan i att köpa tröjor bua hysterisk nästa match spelaren eller ledaren är aktuell igen. Det absolut värsta som kan ske är att hockeyn följer fotbollen. Vi vill inte ha filmning, fusk och huliganer. Kamp ixh ärliga moment lockar publik. Film ser vi på bio. Tack åter HL för en utmärkt sida.

     • Kommentar avatar
      Thomas, 2 år sedanSvara

      FAIR PLAY!! Det MÅSTE vara vår svenska hockey ligas signum. Det är ju precis därför man inte kan tittat på fotboll över huvud taget. Jag har fortfarande inte glömt Calle Järnkroks filmning när vi dessutom hade PP och var så när på att vända i semin. Stäng av spelare som förstärker, filmar, markera ordentligt! Vi är helt klart ute på hal is om vi försöker hitta argument för att inte hitta filmning eller förstärkning i en situation. Mer solklar än situationen den med Andrew Gordon går väl inte att hitta om vi inte hyr en Hollywood film dvs.
      Orolig hockey älskare

      • Kommentar avatar
       Conta, 2 år sedanSvara

       Nej igen Frölunda supporter har nog glömt Järnkroks skådeselarinsatser.men gäller att alla buar åt Gordon när han är på isen.undrar om Dan Tangnes är stolt över sin spelares skådespelartalang?

       • Kommentar avatar
        Micke, 2 år sedanSvara

        Behövs ett bättre system för att straffa filmare. Kan man inte hitta stöd för avstängning/böter, men där situationen ser misstänkt ut, borde man kunna ge en officiell varning (tänk gult kort). Flera varningar=böter, flera böter=avstängning.
        Och om det redan går så skall filmningarna kunna anmälas till DN av vem som helst, även supportrar.

        • Kommentar avatar
         GäLö, 2 år sedanSvara

         Kanske skulle domarna ha hörselskydd på sig, iaf i den arenan.
         Aldrig hör maken på enögd publik. Skriker tom när det är solklara situationer som tex offside flera gånger. Donovan hade klarat sig om dommarn sluppit vrålet iaf:-)

         • Kommentar avatar
          Manne , 2 år sedanSvara

          Klockan slår, klockan slår och Leman kommer med ytterligare en klockren artikel. Håller verkligen med!
          Jag blir vansinnig om jag ser att en Frölundaspelare försöker få med sig en utvisning genom att signalera mot domaren eller genom att göra en rörelse för att få domaren att blåsa. Filmningar hör inte hemma i ishockeyn och det tycker vi nog alla, därför måste SHL ta i med hårdhandskarna och bötfälla samt stänga av de som filmar. Det är det absolut bästa sättet att få bort det "lilla" som just nu finns. Annars finns risken att det rullar på och tillslut är snöbollen för stor för att kunna handskas med. Ta tag i detta med en gång, det måste SHL göra! Och Hemlin borde själv se att både Clark och Gordon förstärker, då alla andra gör det.

          • Kommentar avatar
           Jonas, 2 år sedanSvara

           Jag gillar Rönnbergs attityd. Det här handlar om vilken kultur vi vill ha inom ishockeyn. Ledare på alla nivåer i Svensk hockey måste tidigt stävja fuskkulturen genom att förklarara att -gör du det igen så blir du bänkad nästa byte. Ibland brukar kultur definieras som "det värsta beteende som chefen accepterar"
           Jämför med fotbollen där man får en high-five av tränaren om man lyckats filma till sig en straff.....
           Alla försök att avsiktligt göra domarens redan svåra jobb ännu svårare skall straffas helst av egna laget och SHL.


           Lämna en kommentar