Gott hopp om Mattsson – här mina fem bästa


► Första rapporterna om Johan Mattsson sa:
► Ingen allvarlig knäskada. 
► Onsdagens undersökning ska dock inväntas innan några hej ropas.
► Jag gillade annars skarpt vad jag såg av Frölunda – samtidigt som jag är väl medveten om att Växjö har mer att plocka ut.

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg möttes av fler journalister än han var van vid. Det tycktes han uppskatta.


EFTER MATCHEN VAR Frölundatränaren Roger Rönnberg på ett strålande humör, sa saker till oss i mediepacket som ”Vad kul att ni är så många i dag”, och han lät sig inte luras in i något orossnack bara för att målvakten Johan Mattsson är på skadelistan.

** Pratat med Johan?
– Ja.

** Vad sa han?
– Aj.

* Vad tänkte du när han tvingades gå av?
– Fan, vad bra att ”JG” (Johan Gustafsson) får testa att hoppa in i en match och se hur han reagerar på det. Han visar att han klarar av det, vann ytterligare match till åt oss, gjorde viktiga räddningar direkt när han kom in.

Rönnberg ville inte säga något om Johan Mattssons hälsotillstånd, berättade bara att denne var hårt lindad, och på frågan om det var knäet som lindats kom svaret blixtsnabbt:

– Hela kroppen.

Ni förstår hur vi har det ibland …

Rakapuckar.com bild

Nå, jag hörde i alla fall att den initiala undersökningen inte visade på någon allvarlig knäskada, och det är förstås ett jättebra besked.

Skulle onsdagens mer grundliga undersökning vidimera detta så kanske Mattsson är spelduglig till slutspelet.

Annars är det J20-keepern Arvid Söderblom som backar upp.

Jag frågade Johan Gustafsson hur han kände att vara den just nu ende friske A-lagsmålvakten, men ni vet hur cool killen från Köping är.

– Jag är redo att spela, sa han lugnt och tillade att han inte ville spekulera i Mattssons tillstånd.

Det blir som det blir.

Skönt ändå för ”JG” att bara släppa ett mål och varav delaktig i segern.

Även om han inte hade massor att göra. Växjö, utan några viktiga kuggar, saknade ”den där sista pushen”, som tränaren Sam Hallam uttryckte det, och jubilaren (300 SHL-matcher) Oliver Bohm sa:

– Vi kan både en och två klasser bättre.

Oliver hade pappa på besök – och självaste Ralf Edström. Degerfors, ni vet. De ränderna går aldrig ur.

Rakapuckar.com bild

***

Roger Rönnberg var ärlig när han sa:

– Viktigt att vi fick vinna på hemmaplan så inte det blir ett spöke för oss.

Första sedan 30:e december om man räknar trepoängare. Spelarna behövde nog det lika mycket som känslan av att Växjö går att besegra.

Jag gillade verkligen hur Frölunda spelade en vuxnare hockey den här gången, fick ner puckarna djupt, spelade inte lika svårt och duttigt i egen zon som det ibland kan bli, spelade hellre sarg ut eller slog icing än att ge Växjö chansen att sätta press, istället var det Frölundas forecheck som bet med X antal upphostade puckar i Växjös zon.

Igen: väl medveten om att seriesuveränen kan plocka fram mer. Fullt förståeligt att det lilla sista saknades i kväll. Det här är självklart fortfarande laget att slå. 

Men Frölundas besked var viktigt: rätt hockey, smart hockey – då ställer det krav på motståndaren att topprestera.

Fjärdekedjan med Christoffer Ehn, Joel Mustonen (bilden) och Pontus Widerström tyckte jag gjorde en av sina absolut bästa matcher, och glädjen i Mustonens ansikte när han gjorde mål var talande.

Tolv mållösa är inte kul.

– Målskyttet är en stor del av mitt spel när det handlar om att få energi. Jag blir alltid glad när jag gör mål, men i dag var det nog extra mycket, log Mustonen. 

Rakapuckar.com bild

***

Svårt med fem bästa i dag, många var bra, få stack ut utöver de andra, det var genomgående betyget ”bra”, om ni förstår.

Men jag gjorde så här:

1. Johan Mattsson
* Jag tyckte verkligen han utstrålande lugn och trygghet, var på väg göra en story om han ändå inte kunde bli nummer 1 i slutspelet.

2. Rasmus Dahlin
* Visst, några småmisstag, men ett stort kliv upp, från pojken Dahlin till mannen Dahlin. Fötterna gick hela tiden, besluten oftast bra.

3. Christoffer Ehn
* Förarbetet till 1–0 var eminent, finns inget SHL-lag som har en ”fjärdecenter” av den här kalibern.

4. John Nyberg
* Fortsatt formpil upp här, rejäl, bra fokus, överarbetar inte längre saker.

5. Pontus Widerström
* Någon gång måste han ju in på listan; gav energi i varje byte, tacklade, vann puck, skapade chanser.    

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
27 kommentarer
 • Kommentar avatar
  ClasseF, 1 år sedanSvara

  Är det läge att ge Arvid Söderblom chansen att starta nästa match?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nja, nä ... det tror jag nog inte kommer hända. Men OM det ändå skulle vara allvarligt med Mattsson ... tja, varför inte?

   Kommentar avatar
   Anders Olsson , 1 år sedanSvara

   Inte en chans skulle jag vilja säga. Om nu Mattson inte skulle fått nått allvarligt så super. Men om det är värre än du skrivit så hoppas jag verkligen Rönnberg kastar sitt "två målvakter" tänk ut genom fönstret och kör på Gustavsson som första. Arvid hade vart uppe i laget om han hållt men på SHL nivå är han inte bra nog och skulle Rönnberg fortsätta med sitt två målvakt tänk i en situation där Mattsson inte kan fortsätta skulle det bli första gången jag själv skulle tvivla på honom som tränare.

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Klart att de måste ge honom chansen att testa. Khk borta är väl en bra inskolning?

 • Kommentar avatar
  Danirl B, 1 år sedanSvara

  HL, vad tycker du om dessa kedjor när alla är tillbaka till slutspelet. Jag hade kört med följande: 20-11-81, 9-59-3, 7-17-51, 21-40-44 och Friberg som 13:e.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Senast jag funderade gick 81 och 51 sönder. Jag väntar ett tag. :)

 • Kommentar avatar
  D, 1 år sedanSvara

  Håller med dig om 5 bästa
  Märkte en sak att Joel L inte teka i tredje, något du uppfatta? Han blev inte borttagen eller så.
  Friberg tog teken i 5vs5
  Pa. Westerholm 5vs4
  Ehn 5vs6 i slutet

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tänkte faktiskt inte på det, får kolla i morgon,

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 1 år sedanSvara

  Mina top 5 ikväll : 1:a Mursak , 2:a Grundström , 3:a Nyberg , 4:a Mattsson , 5:a Mustonen

  • Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   Underbar seger och väldigt viktigt att få in känslan igen att det får att vinna hemma! I synnerhet med ett kommande slutspel, med hemmafördel:-) Dock några brasklappar, kan ju inte enbart vara positiv;-) Växjö saknade en hel femma, gick lite på halvfart. Vill dock poängtera att det INTE tar bort äran el, för den delen, värdet av denna seger. Men kan vara bra att ha i åtanke så man inte springer iväg och tror att guldet är klart;-)
   Sen vilken skillnad i spelet (synnerhet försvarsspelet) med JM i mål! Går inte att säga för ofta; men helt annat spel, mycket högre press och lugnare backpel med JM där bak. Backarna vågar kliva upp på ett annat sätt. Känner igen det från min egna aktiva tid. Ni övriga med som spelat? Så fort JG kom in, så tyvärr... man tog djupet direkt, satte sig i knät på JG och vågade inte riktigt kliva på. Som att som känner en oro och inte litar på honom. Fullt förståeligt dock. Han gjorde det ok idag, men matchen barn på väg att glida oss ur händerna DIREKT när han kom in. Kasta puckar på mål så går var 5e in! Precis vad hans räddningsstatistik säger oxå! Oroande. Mycket oroande inför ett slutspel. Men, nu är man glad över segern och kan känns lite lugn ett tag. Ber bara till gudarna att JM är frisk. Annars....

    Kommentar avatar
    Peter, 1 år sedanSvara

    Kan bara hålla med! JG gör backarna osäkra.

    Kommentar avatar
    Stina , 1 år sedanSvara

    Att det inte blev "samma lugn" när JG kom in kan ju även bero på att han stått i båset och inte var ordentligt uppvärmd. Med endast 2-0 mot Växjö och direkt två tekningar i egen zon är det väl inte så konstigt att backarna blir lite för "hjälpsamma". Bara en tanke.

  • Kommentar avatar
   Johan L , 1 år sedanSvara

   Mursak, Grundström, Olofsson, Friberg, Sigalet. Utan inbördes ranking. Men många var nära.

   • Kommentar avatar
    22, 1 år sedanSvara

    HAHAHAHAH Dahlin på top 5 listan HAHAHAH

     Kommentar avatar
     Joel, 1 år sedanSvara

     Jag jag förstår inte den jag heller.. Men HL väljer väldigt ofta med hjärtat, därför spelare som Dahlin nyberg och JG ofta är med på top5 :P

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Borde inte ge mig in i diskussion med er, men ... tror ni PÅ FULT ALLVAR det fungerar så? Ingen av er tyckte Dahlin/Nyberg gjorde bra jobb?

     Kommentar avatar
     Joel, 1 år sedanSvara

     HL: Nej inte bättre än någon annan. Såg du inte va ofta Dahlin spela pucken till en växjö spelare? OVANLIGT många felpass hade han idag. Nyberg tänkte jag inte på så mycket så hade borde väl ha gjort en OK match då.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Tycker inte alls Dahlin gjorde det. Tvärtom, han var vuxnare i dag, spelade med lite större marginaler, viktig med sin förmåga att sätta igång spelet.

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     Dahlin var bra - inga fel och stod för starten på uppspelet vid målet så visst idag kan han mycket väl vara med.

     Kommentar avatar
     22, 1 år sedanSvara

     Nyberg gjorde en helt okej match men Dahlin hade alldeles förmånga felpass, slarvade framför eget mål, kastade bort puckar utan nån anledning, osv.

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     Joel - Du måste missat hur han hanterade Emil P defensivt - kollade just det lite extra. Tror faktiskt de gillar varandra men igår var det 4-0 till Dahlin i den matchen

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     22 - håller inte alls med. Han kommer ur väldigt många svåra situationer med bra uppspel som resultat. Såg ingen annan i något av lagen, som har de uppspelen bakifrån. Dessutom checkade Växjö med två spelar på honom i början. I tredje såg tom Rosen uppgiven ut när Dahlin spelade bort honom.

   • Kommentar avatar
    Erk, 1 år sedanSvara

    Dahlin & Ehn vad trött man blir..

     Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     De var inte trötta igår - är Du Växjö fan? Välkommen till en förlust i Scandinavium - det kommer säker inte vara lätt att fixa segrar här som bortalag i slutspelet om FHC tar sig samman som igår.

   • Kommentar avatar
    Göran J, 1 år sedanSvara

    Härligt med tre sköna poäng. HL en annan fråga: tror du att frölundas spelare och lagledare gnyr och skäller mer mot domarna än andralag. Frågar eftersom det verkar som att vi (i princip) oftast har dem emot oss?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Förlåt, Göran, men det där är rent nonsens. Alla supportrar upplever nog att domarna är emot just deras lag. Man får tugga i sig det, helt enkelt. :)

     Kommentar avatar
     Epoe, 1 år sedanSvara

     Domarna har hatat RR sedan 2014. Där har du problemet.

     Kommentar avatar
     Fjant, 1 år sedanSvara

     Men tror du det på riktigt? Jag är också Frölundasupporter och partisk i många frågor. Men man kan inte ha över 50 i IQ om man tror på det du skriver.

   • Kommentar avatar
    Janne, 1 år sedanSvara

    Håller för en gångs skull inte med dig HL. Dahlin är inte topp 5, Men oavsett det så är han o övriga backar i dagens match klasser bättre än Pardy. Hur tror du Frölunda hanterar detta när väl Pardy är frisk igen? För nog måste man väl ha sett Pardy brister kombinerat med mycket begränsad uppsida?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Jag tror att så fort Pardy är frisk så ska han in. Det är vad jag TROR. Svårt se honom bänkas. Men vi får se.

   • Kommentar avatar
    Karl, 1 år sedanSvara

    Det bästa idag var en seger i plåtburken, men jag drar inga stora växlar av denna match för Växjö var långt ifrån på hugget!
    Nu känner jag att Frölunda skall ge allt för att ta andra platsen så dom slipper Växjö innan en eventuell final! Känner att Frölunda kan vinna mot alla lag på vägen, men bästa av 7 mot Växjö inte en chans! Men det skulle ändå vara roligt med ett långt slutspel trots Växjös överlägsenhet.

     Kommentar avatar
     Adam, 1 år sedanSvara

     Visst önska man att Frölunda gick långt, MEN vi har inte spelarna för det, vi är KLART sämre på både backsidan och målvaktsidan än övriga lag.

   • Kommentar avatar
    Krille, 1 år sedanSvara

    Tyckte JM utstrålade lugn. Bra placerad hela tiden. JG kom in då blev de oroligt mycket returer och flängande och farande och lite simmandes på isen i mellanåt. Hade varit helt slut som back i det läget. Han lyckades ju vid guldet 2016 så kanske han kan spika igen i slutspelet i år med...

    • Kommentar avatar
     Andreas , 1 år sedanSvara

     Kunde inte vara på plats igår men gjorde nästan samma iakttagelse mot HV. Joel avstod (antar jag) ett par tekningar...

     • Kommentar avatar
      Stefan, 1 år sedanSvara

      Växjö blir en svår nöt för de andra lagen att knäcka i slutspelet. Bara att de har en andra PP-uppställning med Miele, Kiiskinen, Calof, Pesonen och Martinsson, jo jag tackar jag.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Den går inte av för hackor, du ... ;)

     • Kommentar avatar
      robert ström, 1 år sedanSvara

      Pardy var inte med igår och nämndes inte som skadad eller sjuk har han slutat eller vad hände där...inte mig emot...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Han har hat halsfluss, på väg tillbaka, vi får se om han tränar i dag.

     • Kommentar avatar
      Martin, 1 år sedanSvara

      När Mursak/Hjalmarsson hittar varandra lite så där extra bra på isen blir man ju frälst. Tycker nästan dom tillsammans hade kunnat få vara en spelare på topp 5.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Du har rätt, de var med i mitt snack, gillade dem, kanske skulle de varit med. Men jag tyckte det var svårt, många var på nivån "bra."

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 1 år sedanSvara

      Klart man ser domarnas tillkortakommanden tydligare när ett lag man håller på är inblandat. Sanningen är nog den att domarna håller en jämn nivå rakt över, dvs lika usla oavsett lag....

      • Kommentar avatar
       Rallyclay, 1 år sedanSvara

       Bra att man vann. Tyckte att spelet/ tempot gick ner sig lite efter JM´s skada eller så var det att barnbarnet tog/ fick mer uppmärksamhet!
       Kul att man faktiskt kan utmana DIF om andra platsen. Att Frölunda skulle sluta 2-4 i tabellen det trodde jag aldrig i höstas. Räknar jag rätt så är man 3a i mål framåt (med 2 omg kvar) men delad 5a på insläppta mål. Avsluta nu bra och inga fler skador. Kul att PW - CE - JM fick bra med istid i går. / Claes

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        Det gick absolut ner efter JM:s skada, men jag tyckte Frölunda hittade rätt i tredje igen. Det imponerade på mig. Mycket kul att se Ehns kedja.

      • Kommentar avatar
       Mattias, 1 år sedanSvara

       Rönnbergs humor borde platsa på topp fem, sköna svar :-)
       Mycket glädjande OM nu Mattsson inte ådragit sig någon allvarlig skada, tredje gången på kort tid som Frölunda har tur i oturen i så fall. Såg verkligen illa ut, som knät trycktes fel i situationen befarade jag korsband. Förstår om han sa ”aj”...
       Instämmer annars med dina topp fem, vill väl egentligen vara lägga till att jag tycker bröderna Westerholm stundtals såg pigga ut. Inte världsklass, men emellanåt fanns tendenser, lite snurr och påhittighet.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        De HAR verkligen tendenser, de där två. Goda sådana. Känslan är att om det stämmer så ... tja, då blir det bra. Men de spelar med hög svårighetsgrad, ibland blir det ingenting.

      • Kommentar avatar
       Matte, 1 år sedanSvara

       HL - tycker Du har valt bra spelare igen - möjligen kanske Mustonen skulle varit med. Tyckte han ansträngde sig mycket i speciellt i boxplay.
       Sen hoppas jag att JM s skada inte var allvarlig.
       Har inte sett returen merän på jumbotronen men jag tycker at Josefsson kan undvika att köra på JM. Vi var väl flesta som var förvånades över domaren just i det ögonblicket.
       Tycker FHC förde första halvan men verkade växla ner efter denna händelse. Är Växjö bättre tränade?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        Tror inte alls det hade med träningen att göra. Frölunda hade bra grepp när Mattsson gick av, tror spelarna blev lite skakade där, det syntes i slutet av andra, men i tredje kom ju Frölunda tillbaka och tog över ... fram till slutminuterna. Så – nej, jag fick inte alls någon känsla av sämre tränat lag.

        Kommentar avatar
        Matte, 1 år sedanSvara

        Nej - jag trodde inte det heller och som Du skrev så var det förbättring i tredje.

      • Kommentar avatar
       Matte, 1 år sedanSvara

       Sorry inte flesta - flera

       • Kommentar avatar
        Conny , 1 år sedanSvara

        Hur kan ni klaga på Dahlin? Killen är inte ens 18 år. Vad har ni för krav på honom ni som klagar? Dom få misstagen han gör bakåt Räddar han ju upp med allt han bidrar med offensivt. Chrille Ehn förtjänar all cred i världen, helt rätt Leman!!

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Gôtt med någon som håller med mig ibland. ;)

         Kommentar avatar
         Matte, 1 år sedanSvara

         Vi är nog många som håller med ;) HL.

       • Kommentar avatar
        Peter Smögen, 1 år sedanSvara

        På tal om Dahlin, visst behöver han ett år till i SHL? Tveksam om han klarar av att leverera det som kommer att krävas av honom i NHL redan i höst...

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Det är säkert så att en vinter till i SHL inte skadat, men jag tror inte det finns en chans i helsike att den NHL-klubb som draftar honom kommer vilja vänta.

         Kommentar avatar
         Matte, 1 år sedanSvara

         Nja - titta noga på hans uppspel och titta noga på hans defensiva spel. Många verka skriva utan att kolla. Se hur många igår som gemensamt gick på just honom - och kom ut grundlurade - inte med dragningermen med småslugt på klubbor och passningar. Det är verkligen hockey godis Inte många som matchar det idag och då han knappt är 18. Klart han gör succé i NHL.

         Kommentar avatar
         Manne , 1 år sedanSvara

         Är inte helt säker på att Dahlin kommer göra succé i NHL direkt.

       • Kommentar avatar
        Magnus, 1 år sedanSvara

        Tre saker: 17-7-27 känns som en bra och frejdig line som kommer till mycket chanser med 27-7 verkar ha drabbats av 17-sjukan. Missar så fort de får grymma lägen. 27 gjorde ju ändå mål utan 17. Hur jobbar de med det? Den andra, vis Mattssons skada så blåste inte domaren först och långt senare när växjö kom i fritt läge så visade domarn att han hade blåst. Då skrek spelaren (nr 60 tror jag det var) och gestikulerade väldigt hånfullt mot domarn. Varför beivrar domarna inte sådant men en puck i sargen efter avblåsning ger 10 min. vad tänker duo m det? Den tredje, borde inte Martinsson få avstängning på sin crosscheck i Ehns ansikte. Med tanke på Lucas Carlssons avstängning, frapperande inkonsekvent nivå. Man blir frustrerad som hockeysupporter. Vad är dina tankar?

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Håller med om att Twin Line lovae gott men missar för mycket. Inte tillräckligt bra avslutare, helt enkelt. Som många andra svenska spelare. Atr Josefsson skrek var nog inte så konstigt, domarna dröjde med att inse hur illa det var, och när de väl blåste, då var det när Växjö var väg skapa chans. Kan förstå spintan reaktion. Någon crosschecking i Ehns ansikte såg jag inte.

         Kommentar avatar
         Matte, 1 år sedanSvara

         Magnus - observerade också det. Förvånad eller mycket förvånad. Några Växjö spelare var tillsynes frustrerade bl.a. 60 - konstigt... Varför denna upprepade crosschecking?

         Kommentar avatar
         Matte, 1 år sedanSvara

         Såg den på reprisen på jumbotronen - det var flera i rad crosschecking mot halsen/ansiktet

         Kommentar avatar
         Magnus, 1 år sedanSvara

         Den sker med 11:39 kvar av tredje perioden, blir 2 min. Möjligt att den tar i hals och haka. Han får den av en spelare som kommer in som tredje gubbe när ehn redan är i kamp med någon annan. Ehn lägger sig inte ner? kan det bero på det? Tänkte mest på det Lucas gör och Martinsson är liknade, ena framifrån andra bakifrån. Luca lite fulare men ändå märkligt att de ena ger 5 matcher det andra 2 min

         Kommentar avatar
         Magnus, 1 år sedanSvara

         Den sker med 11:39 kvar av tredje perioden, blir 2 min. Möjligt att den tar i hals och haka. Han får den av en spelare som kommer in som tredje gubbe när ehn redan är i kamp med någon annan. Ehn lägger sig inte ner? kan det bero på det? Tänkte mest på det Lucas gör och Martinsson är liknade, ena framifrån andra bakifrån. Luca lite fulare men ändå märkligt att de ena ger 5 matcher det andra 2 min

       • Kommentar avatar
        twohugger, 1 år sedanSvara

        Angående domarnivån måste man ibland få reagera. Olofssons "utvisning" i första: Han nuddar knappt spelaren och åker för Holding. Visst domarna kan missa ibland, men det är inte basket vi håller på med.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Det var en felaktig utvisning. Syntes på reprisen. Men live tyckte jag också det var utvisning. Visar hur svårt det är att vara domare.

       • Kommentar avatar
        Kristian Sörensen, 1 år sedanSvara

        Igår kändes det verkligen som puckarna satt på bladen i passningsspelet! Tror det är extremt viktigt att vinna en match mot Växjö utan Lasch också, För självförtroendet.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Mycket var bra, tyckte jag. Även om Växjö kan betydligt mer, inte fel för Frölundas spelare få känna att det går att besegra det laget.

       • Kommentar avatar
        Anders Olsson, 1 år sedanSvara

        Pontus Widerström ? Tycker tyvärr mest han bjuder på utvisningar
        Tyckte nog den kedjan som var farliga var Mursak's , Ehn och Dahlin var också bra, Mattsson, Själv undrar jag om Joel kommer bli i form i år överhuvudtaget ?


        Lämna en kommentar