Morning Mailbag – och lite nystart för Frölunda?


► Är ni fulla av frågor efter ännu en Frölundaförlust, inför ännu en matchvecka? Kör hårt – ställ era frågor här, hör av er till mig.
► Snart kommer Carl Grundström hem, men Oscar Fantenberg och Christian Folin ser ut att ta plats i Los Angeles Kings.

Rakapuckar.com bild

DET ÄR MÅNDAG och ni vet därmed vad som gäller:

Morning Mailbag.

Något säger mig att ni har en hel del tankar, mycket ni funderar på, inget framkallar ju åsikter som när Frölunda har förlorat (1–3 i Växjö i lördags).

Fire away!

Snart – för låt mig bara skicka med er några tankar in i den nya veckan.

Ni såg kanske att Roger Rönnberg tog på sig det det där matchavgörande misstaget som Mattias Nörstebö gjorde mot Växjö.

Vi kommer att fortsätta att släppa in sådana mål. Vi har bestämt oss för att Frölunda är ett spelskickligt lag som ska passa pucken. Så ska ni skylla på någon så skyll på mig. Det är jag som har kommit på den tokiga idén”, sa Rönnberg till Expressen.

Frölundatränaren gjorde sitt jobb, ville skydda sin spelare från kritik, stod upp när det blåste.

Snyggt gjort. Men … ni går inte på det där, va?

Bara för att man är ett lag som vill driva spel från backplan, som jobbar med konstruktivitet snarare än att bara skicka pucken ur egen zon, så innebär ju inte de att man kan åka i maklig fart med trissan utan att vrida på skallen.

Så … nä, här bar Rönnberg ingen skuld. Så klart.

Samtidigt finns ingen som helst anledning att döma ut Nörstebö för detta. I allt annat norrmannen gjorde i lördags kväll underströk han vad han visat under säsongen, att han tagit stora steg sedan förra säsongen, att han kommer vara mycket nyttig i vinter.

Bra vändningar. Bra värderingar. 

Sedan gjorde han ett stort misstag. I övermod. Det gjorde jag också när jag lät läsglasögonen, som redan var halvtrasiga, sitta kvar på skallen i samband med några häftiga rörelser.

Pang, sa det. Jag visste direkt vad jag gjort. Onödigt? Visst. Men ibland händer skit. Det får bara inte göra det för ofta.

***

I dag är Lias Andersson med och tränar igen, snart kommer säkert Carl Grundström (officiellt besked i dag, skulle jag tro, möjligen i morgon, 23.00 är det deadline för alla lag att presentera sina trupper), och lite grand blir det som en nystart för Frölunda.

En chans att bättra på självförtroendet med många mål i CHL-mötet med Gap i morgon.

Rakapuckar.com bild

Sedan en kraftansamling inför dubbelmötet med Luleå (torsdag/lördag), två matcher där Frölunda behöver ta en hel del poäng för att det inte ska spridas allt för mycket oro i klubben (i det här läget kan nog Lias vara redo redan på torsdag).

Det handlar om att få fart på målskyttet, få fler att kliva fram, hitta tillbaka till den ”målsökande” attityden med skott och trafik.

Det handlar om att bevara den försvarsmentalitet som länge såg bra ut mot Växjö.

Intressant vecka? Mycket. Väldigt mycket så. Lätt att se fram emot den som journalist.

Vad säger ni som läsare, som supportrar?  

***

Både Oscar Fantenberg och Christian Folin ser förresten ut att ta plats i Los Angeles Kings  backbesättning enligt Jon Rosen på LA Kings Insider. Kul. Då följer man Kings lite extra i vinter.

***

Så – fråga på nu …

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Hm… Det såg bra ut på försäsongen, nu inte lika övertygande… Första matchen premiärnerver, ok men nu då? Jag vet att det är tidigt, jag vet att Växjö är ett bra lag, men det ska väl Frölunda också vara? Tror du det hattiga spelschemat kan påverka? Nu i oktober blir det matcher tisdag-torsdag-lördag, mer kontinuitet? Kommer ju CHL-match i morgon och så nästan-back-to-back mot Luleå.

  En helt annan sak, varför räknar klockan upp matcher i Hockeyallsvenskan och ännu lägre divisioner?
  I alla andra sammanhag räknar ju klockan ned matchtid? Jag kan ju inte titta på klockan, blir ju helsnurrigt…

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det där med klockan är en SHL-grej, hockeyallsvenskan kom inte på tanken att göra som i Nordamerika. Inte svårare än så. Det hattiga spelschemat ser jag inte som en ursäkt, snarare är det svårare att möta Färjestad/Växjö borta än ZSC/Klagenfurt. Sedan är det olika detaljer, uselt spel framför mv i en match, förödande misstag i en annan. Spelet i sig oroar inte, men snart måste det förstås följas upp av poäng.

   Kommentar avatar
   Philip, 1 år sedanSvara

   Vi ÄR ett bra lag och var det även mot Växjö, oavsett vad resultatet visar. Sen gjordes det misstag och effektiviteten brast, men sånt händer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, jag tror att fyra omgångar är alldeles för lite för att dra stora växlar på.

 • Kommentar avatar
  Kristoffer, 1 år sedanSvara

  Vem tror du får starta matchen mot Luleå , JG eller JM?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Räknar med att JG står mot Gap tisdag, sedan skulle jag nog tro JM mot Luleå, men det kan ju lite bero på hur JG ser ut mot Gap. Men ... i det här läget, JM. Tror jag.

 • Kommentar avatar
  Philip, 1 år sedanSvara

  Frågade förra veckan vad du tror om kedjorna. Du svarade då Westerholmarna kanske. Känns inte den kedjan dock som en av de mer välfungerande? Tror du Rönnberg är så blind att han bänkar Christoffer Ehn som varit en av de bättre? Jag tycker själv att MRO är en bra spelare men ingen för första kedjan. Om du är på träningen får du gärna skriva kedjorna. Om du hade varit Sjöström hade inte Tim Erixsson varit något för att bredda och toppa backsidan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Bredda backsidan? BREDDA? Den innehåller nio man, och en jättetalang som Filip Westerlund får inte vara med. Nja, min vän ... ;) Men visst, finns väl inte en SHL-klubb som tacka nej till Tim Erixon skulle denne vilja göra en nystart i Sverige. Men vill han det? Kedjorna? Spännande. Får väl se var Lias går in i dag, men ... nä, bänkas Ehn tar jag mig för pannan.

 • Kommentar avatar
  PeterPaegle, 1 år sedanSvara

  Helt rätt av Rönnberg ! Gillar detta offensiva tänk. Dom måste dock bli mer effektiva i avsluten

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det är ett måste. Samtidigt, att det är svårt att göra mål på Växjö, just det är inget något SHL-lag behöver skämmas för.

 • Kommentar avatar
  Håkan, 1 år sedanSvara

  Vem skall petas när Och om Grundström kommer hem?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mm, det är The Million Dollar Question, det. Om alla är friska och hela (vilket är sällsynt), då Rönnberg en tuff uppgift ... för bakom Joels kedja är det ju ingen som sticker ut. Det är en styrka med fyra jämna kedjor, med jämn fw-besättning, men det är svårt när någon ska flyttas på. Jag har inte svaret här, men ser man till försäsongen ... då är det P3-kedjan som ska göras om.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 1 år sedanSvara

  Saknar attacken mot mål som man visade upp mot Karlskrona i matchen mot Växjö man blev lite runda. Saknade även farten och fick känslan av
  att Växjö styrde matchen och att dom inte gjorde mer än man behövde. Ehn den enda forward som fick godkänt av mig och känslan där är att han tillsammans med Wide slåss för sin plats i laget varje match. Kanske fler som behöver gör det?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du tänker på konkurrensfaktorn? Mja, kanske. Det här med attacken mot mål har du helt rätt i, man måste våga peppra även en målvakt som Fasth, även om han är tokbra. Känner väl dock inte att Växjö styrde, men ... laget är stabilt. gör få misstag, och ser riktigt bra ut. Än bättre (?) med Welch och nye forwarden Shinnimin.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Lite för mycket oro och klagomål från supportrar efter bara fyra matcher känner jag.

  Det är ändå en hel del som sett helt OK ut. Det är ett ungt lag och kommer ta tid att spela in alla, främst backarna. Dahlin, Nörstebö, Nyberg kommer att växa in i sina roller ju mer de spelar.

  Med Lias och Carl in igen ökar bredden och spetsen.

  Finns ingen anledning till panik än känner jag. Har inga tvivel på att det här är ett topp fyra lag över en hel säsong. Lätt att stirra sig blind på poängskörden. Just nu har ju t.ex. FBK fått max utdelning, fått mer sig fler poäng än de kanske förtjänar. Lindqvist presterar på en nivå som inte går att hålla över en hel säsong o.s.v.

  Det viktigaste känner jag är att fortsätta arbeta konsekvent. Inte så mycket funderingar utan mer en reflektion.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är naturligtvis rätt resonerat. Utan att blunda för problem bör ett lag så här tidigt jobba med det man tror på, i Frölundas fall att föra spelet, fortsätta med det man byggt upp under flera år, slipa på detaljer som avslut, tryck på kassen, försvarsspel framför egen bur. Än så länge finns få skäl till oro. Dock, förluster skakar alltid om, och skulle det bli svaga resultat även mot Luleå kommer oron vare sig man vill eller inte.

 • Kommentar avatar
  Johan , 1 år sedanSvara

  Du säger precis vad jag tänkte om Nörstebö. Men hänga ut honom skulle säkert få honom att inte spela så framöver. Och det vore ju värre i längden antar jag. Roger brukar ju veta vad han vill med saker. Städa bara bort misstagen så. Kul för Fantenberg med han var ju kung i slutspelet guldsäsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Roger gör förstås helt rätt, menade inget annat. Dock förstår ju många att ... riktigt så enkelt är det inte. Mycket roligt för Fantenberg, ser fram att följa hans säsong.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 1 år sedanSvara

  Bygget Scandinavium går vidare, när är tanken att nya stenar status genom ska öppnas? Vet du ifall Frölunda tänker ta draghjälp av denna för att locka folk till matcherna med mat+biljett erbjudanden till en ok peng för att förgylla upplevelsen. Tycker kringarrangemangen runt CHL varit toppen men behöver hitta vägar dit även en grå oktober tisdag i Scandinavium, har du hört något?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Stenar status??? Var det auto corrects variant av restaurangen? I så fall ... det är ju Got Events, så exakt hur Frölunda kan/får använda den är jag osäker på. Vad gäller CHL i morgon – ingen aning. Sorry.

   Kommentar avatar
   Mikael, 1 år sedanSvara

   Snyggt att knäcka den autocorrecten. Hoppas got event och Frölunda kan skapa en deal gällande restaurangen för att förhöja upplevelsen.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Oktoberfesttema, Restaurangen i Frölundaborg öppnar 16.30...

 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 1 år sedanSvara

  Tycker (som jag sett att du nämnt nån gång tidigare också) att Fjellström gjort jäkligt bra ifrån sig den tid han fått. Vet du om det diskuteras att ge honom mer istid? Han fick t ex bara knappt 4 minuter mot Växjö.

  Vore även intressant att höra om det pratas något om Lucas Raymond som nu är uppe i J20. När planerar man att låta honom komma upp och känna på SHL? Nästa säsong?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oliwer är ett offer för konkurrensen, än mer så nu när både Lias och Grundström kommer. Samtidigt: JVM, OS, det lär ges chanser. Men jag understryker vad du skriver – Oliwer har sett mkt bra ut. Lucas? Mja, liiite tidigt, va? Men megatalang, och redan matchat med J20.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Det här är inga problem. Att förlora mot FBK på, i deras ögon, årets största dag - sånt händer. Att förlora borta mot Växjö efter att ha fört spelet i 5 mot 5 - hände väl även förra säsongen om jag minns rätt. Är helt övertygad om att när både FBK och Växjö kommer till Scandinavium så är det vi som får de tveksamma domarbedömningarna med oss så vi kan gå in i slutminuterna med en rejäl ledning. Glaset är vare sig halvfullt eller halvtomt. Det är så gott som till bredden fullt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den typen av tålamod tror jag är sunt att ha när september just blivit oktober.

 • Kommentar avatar
  Linus, 1 år sedanSvara

  Hej Leman!
  Jag undrar om vi ryckte i Viktor Stålberg inför denna säsongen? Har han som många andra nuvarande NHL proffs tränat me Frölunda i sommar? Sen lurar ja på om du tror de kan dyka upp nåt KHL nyförvärv i januari/februari då Ryssland gjort om KHL spelschemat inför OS. När OS startar är det endast 2 grundserie matcher kvar i den ryska ligan så vissa lag som missat slutspel kan ta semester redan då eller finns de tillåtelse att låna in dem inför ett stundande SM slutspel i Sverige? Vh Linus R

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rent generellt har ju svenska klubbar bra fortlöpande kontakter med sona spelare i Nordamerika, men i Viktors fall... tror han ville göra en vända i Schweiz. Helt andra pengar. Vad gäller KHL-förvärv, tja ... numer rätt vanligt att det kommer in ngt nytt, även i Frölunda. Men givet hur stor truppen är ... måste vara ngt riktigt bra då.

 • Kommentar avatar
  Lars T, 1 år sedanSvara

  Kul att Lias och Carl kommer...2 starka kort på isen !
  Samtidigt tycker jag att Frölunda fått igång 4 bra kedjor..
  Skador, sjukdomar mm..javisst..det behövs bredd, men vart tycker du att RR skall justera bland forwards ? Men skall 'bort' inledningsvis??
  Tror ju inte Lias och Carl sitter ytterst på bänken..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej, det är ju inte därför de kommer hem. ;) Med alla friska är det en tuff situation, samtidigt ger det Rönnberg & Co möjligheten att vila spelare vid minsta skavank. Sedan kommer alltid skador.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inser att det var däligt svar på din fråga. Jag har svårt se Rönnberg ta bort andra än några ur P3-kedjan. Men vi får kanske se lite i dag.

   Kommentar avatar
   Lars T, 1 år sedanSvara

   Ja..tack för snabbt svar...:) Tror också, "tyvärr" PPP kedjan blir splittrad...tycker de börjat bra !!! Men säsongen är låååånnnggg.....:)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Ja, nog har Du rätt med att spelare också, allt får ta på sig för sina individuella misstag, inte få hybris.
  Enligt RRs tankar som "puckpassande lag" så ger det mer framåt än bakåt, överlag. Han vet säkert vad han talar om!
  Men står det 1-1 på måltavlan och bara 5 minuter kvar, så kanske man ändå skall tänka om lite i just det momentet, så att man åtminstone kan få en pinne med sig hem. Och då är det RRs skyldighet som tränare att också försöka skapa en annan trygghet med alternativ för sina spelare!
  Vi har väl inte glömt tidigare tjötet om plan B?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Att Nörstebö hade dålig uppsikt kan knappst Rönnberg lastas för. Han SKA spela sig ur situationen - dock snabbare.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Jag har varit inne på det så många gånger tidigare om RRs enträgenhet. Detta är väl inte första gången som en back i Frölunda druttar med pucken i försvarszon. RRs ekvation går ju ändå ut på att det skall bli plus i slutändan. Men varje match har ju sitt eget förlopp o skeende och därför önskar jag kanske ibland många gånger(speciellt när det är väldigt jämt) lite mera flexibilitet o elasticitet under den själva pågående kampen med coachingen. Det är väl det som vi kallar för att vara aktiv!? Älskar annars för övrigt verkligen RRs humör och "tjurskallighet". Och lovar att inte tjöta mera om det här temat längre fram!

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   "aktiv" med citationstecken skall det vara och coachningen, inte coachingen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag förstår din tanke, men ... i just det här fallet, oavsett ställning på tavlan, oavsett tid i matchen, här måste Nörstebö kunna driva upp pucken utan speciella coachorder. Tycker jag. :)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   "A Big Hug" på Dig, så får jag kanske sista ordet, iaf? (Hä-Hä)

 • Kommentar avatar
  Danne, 1 år sedanSvara

  Jag tänker så här: visst, små marginaler och misstag kommer ske. Men, varför skedde det INTE hos FBK och Växjö? Spelmässigt bra matcher av VF, som normalt sett lika gärna kunnat vunnits. MEN, moderna hockeyn gör ut på att stressa motståndaren till misstag. Att utnyttja misstagen. Där, om något, tycker jag inte VF utnyttjar, i sin tur. Ni vet, finns en motståndare oxå som i detta nu VET hur Frölunda spelar och anpassar sig till det. Läs stressa till misstag.
  Sen skall vi ärlighetens namn säga att Matsson höll nere siffrorna och gav vf en möjlig chans att vinna. Tills det stod 1-1 i 3e.
  Blir bra detta! Men minst 4 poäng i BtoB mötet mot Luleå känns värdefullt för lugnet och harmonin.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Håller med om vad som krävs för harmonin. Och i långa loppet är inte misstag tillfälligheter. Men efter fyra matcher, tja ... vi väntar lite, va?


Lämna en kommentar