Osäker tillvaro med Lasch – en klubb har fått nej


► I Finland sitter Ryan Lasch och vet inte var han ska slutföra säsongen.
► Har Pelicans råd? Blir en annan klubb aktuell? I vilken liga?
► Frölunda är inte på tapeten. Och HV71 har fått nej.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Han gör succé i Pelicans, Ryan Lasch. Blir det också där han spelar klart säsongen, trots att detta inte alls var tanken från början? Foto: RADIO SUOMI LAHTI


HAN ÄR BÄSTE poängplockare i finska Liiga, amerikanen Ryan Lasch. Det är han och Ilves Arttu Ruotsalainen som dominerar genom att snitta 1,42 per match.

Och Pelicans, laget från Laschs fru Jasmins hemstad Lahti, är trea i tabellen bakom Lukko och Ilves.

Så långt leker livet.

Rakapuckar.com bild

Problemet: Lasch lirar på vad vi kan kalla ett ”match för match”-kontrakt, ett antal sponsorer gick i höstas in för att hjälpa Pelicans med lönen, det finns ingen garanti för att pengarna räcker säsongen ut – även om vi väl får tro att Pelicans framgång har bidragit till hygglig betalningsvilja.

Men corona har slagit hårt i Finland vars klubbar är långt mer beroende av publikintäkter än här i SHL där C More-avtalet är så bra att … tja, så bra att klubbarna rätt lugnt kan kryssa fram även i pandemiska vatten.

Lasch (som fyller 34 på fredag) eftersöker förstås stabilitet; Pelicans var från början tänkt som bara en tillfällig lösning, men sedan gick det så bra både för lag och spelare, allt har rullat på, och i Finland just nu är intresset därför stort för vad som ska hända med det amerikanska spelsnillet.

Här kan ni lyssna på en intervju med Lasch i finska Radio Suomi Lahti. Han talar (förstås) engelska, så även om ni inte förstår det vackra språket i vårt östra grannland så kan ni få ut något av det drygt tio minuter långa snacket.

Tervetuloa!

Rakapuckar.com bild

Lasch är förtegen om sin framtid, vill inte avslöja något, men så här mycket vet jag:

HV71 har legat på hårt – men där har Lasch sagt nej. En övergång var mer på gång tidigare under säsongen, då hade HV Lias Andersson och Linus Sandin som tänkta stjärnor och ville gå med dem, sedan kom klubben tillbaka men fick nej; så har jag förstått det från flera håll.

Frölunda, som när Lasch lämnade i våras skrev något om öppen dörr i framtiden, har inte visat intresse, en återkomst känns därför inte alls trolig. Inte bara därför, Frölunda har 15 forwards, laget är byggt utan Lasch, så tanken har nog aldrig varit att #81-tröjan skulle komma till användning igen.   

Allt (i alla fall "allt") kan hända i hockey, det vet ni, hux flux kan ett gammalt ”nej” bli ”ja” eller tvärtom, i den här galna världen ska inget helt och hållet räknas ut, men här och nu är läget som det är.

Rakapuckar.com bild

I intervjun med finska Yle pratar Lasch om en önskan om att finna något slags stabilitet, detta via ett kontrakt som gäller säsongen ut, att något bör hända inom några veckor. Han är också öppen med hur bra han trivs i Pelicans, hur bra stämningen är i ett vinnande lag, och det vore säkert en bra utveckling för såväl Lasch som Pelicans om förhållandet levde vidare i vår.

Bara pengarna finns. Hos sponsorerna.

I Sverige är läget bättre, men … jag ser inte riktigt någon klar klubbadress här. Nå, plötsligt händer det, som det heter i reklamen. Rögle säger sig ju ha forwardsbehov, så vem vet ...

Spännande att följa detta, som så mycket annat just nu.

Rakapuckar.com bild

***

Har ni inte sett? Gör det! Vare sig ni minns och förstår kontexten eller ej så är det hysteriskt kul.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bosse Bais, 1 månad sedanSvara

  Om han inte är för dyr så är det ju en intressant spelare, man vet ju vad man får.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Vet inte riktigt vilka klubbar som är intresserade nog för att hugga, dock. Ett ordentligt behov ska finnas. Och en del pengar, trots allt.

   Kommentar avatar
   PA, 1 månad sedanSvara

   Rögle har nog möjlighet när en del rätt så dyra spelare är borta. Dessutom är Rögle aspirant på SHL guld

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

  Twitter-klippet är verkligen hysteriskt kul! :D
  Jag minns det där, så klart...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   :)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Anna: Nästan med lite Reggae-stuk över det hela. ;)

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 månad sedanSvara

  Som jag skrivit tidigare; blir inte förvånad om han hamnar i Växjö eller Rögle.
  De sistnämnda har ju både plats och pengar - och jagar ett guld. Lasch vore en smart värvning.
  Men låt oss hoppas atth an blir kvar i Finland eller hamnar i Schweiz.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Växjö blir det aldrig. Rögle ... om Bristedt inte skulle komma tillbaka (men så illa ska det väl inte vara?) så ... tja, jag har faktiskt tänkt tanken. Men långt dit.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Men bara för att du påminde mig så la jag faktiskt till en kort mening om det. Inte heeeelt omöjligt. :)

   Kommentar avatar
   RBK, 1 månad sedanSvara

   Senaste rapporten om Bristedt är försiktigt positiv. Men Rögle har främst behov av en toppcenter bakom Ryfors. Klart att Lasch är en ruskig förstärkning för alla lag som faktiskt kan vara skillnaden när guldet ska delas ut. Bröderna Abbott går för guld men med det sagt vore en Lasch värvning väldigt olikt dom. Har aldrig gått för så etablerad spets bland importer. Everberg, Zaar med flera är ju egna spelare. Vad tror du corona priset för ett 3 månaders kontrakt med Lasch ligger på?

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Varför skulle växjö ta in någon som senast 3 är bara fiskat efter pengar? Han sitter ju bara och väntar på att någon klubb. Rögle eller Frölunda ska öppna börsen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   RBK: Menar inte alls att Rögle är trolog destinstion, delsr din känsla. Var mest ett tillägg, OM Bristedt inte skulle bli bättre. Men vad skönt att höra det går åt rätt håll!

   Kommentar avatar
   RBK, 1 månad sedanSvara

   Nej jag förstod vad du menade och det är en relevant tanke om Bristedt skulle visa sig bli borta länge. Lasch kompetens är det inget snack om. Verkar dessutom sympatisk men jag tänker att hans inträde innebär mindre roller för andra och inte helt enkelt i gruppdynamiken i laget även om det skulle tillföra slagstyrka. Jag tror inte det blir SHL för Lasch men vi får vänta o se.

   Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Kodie curran var väl sjuk hög spets? Inte sett en bättre back i shl på år och dar.

   Kommentar avatar
   RBK, 1 månad sedanSvara

   Ja han blev spets under åren i Rögle. Han var det inte när han kom från norska ligan. Han var inte särskilt dyr först men kontraktet skrevs ganska snart om när man började se vart han var på väg.

 • Kommentar avatar
  Thomas , 1 månad sedanSvara

  Laget är fuskbygge utan Lasch. Mursak är en flopp. Frölunda kan inte vinna ett skit utan Lasch.

   Kommentar avatar
   Thomas , 1 månad sedanSvara

   Vi har ju sett hur grymma Frölundas PP är utan Lasch. 25minuter PP utan mål. Det måste vara ett rekord i att vara helt jävla tokröten. Frölundas anfallsspel är så mögligt och fantasilöst, kan någon spelare i laget slå en pass på över 3 meter? Ursh!

   Kommentar avatar
   Tom Sawyer ☠️, 1 månad sedanSvara

   Mursak är ju högst upp i interna poängligan tillsammans med Joel ☃⭐

   Kommentar avatar
   November , 1 månad sedanSvara

   Förstår inte hur ett lag som e så fruktansvärt dåligt som du påstår kan kämpa om serievinst, borde vi inte ligga där lhc och bif ligger isåfall? Eller är det bara så att du är en gnällgubbe som måste ta ut som frustration någonstans?

   Kommentar avatar
   Thomas , 1 månad sedanSvara

   Att leda poängligan i laget på 18p är en skam för honom själv och för laget.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Thomas tror att EN spelare gör ett helt lag. Vilket är helt fel såklart.

   Kommentar avatar
   Per, Lysekil, 1 månad sedanSvara

   Inte ens poängen har du koll på Thomas! Bitter?

   Kommentar avatar
   Pupule, 1 månad sedanSvara

   Som sagt, det är 20 poäng men det spelar nog ingen större roll. Det är en sak att diskutera om motparten är villig att ens ta in vad andra säger, men om man redan bestämt sig för att "så här är det", så det är det bara att släppa "diskussionen". Det är inte svårare än att om man sprider ut allt till 4 jämna kedjor, så får man jämna resultat. Tråkigt, men sant. Räcker att jämföra mot andra lag där man ser en klar skillnad på topp 3-4 mot övriga i laget. Vi har fått en jämn "sörja" för att Roger vill ha det så. Det är inte spelarna det är "fel" på, det är hur man formerar laget. God natt! :)

   Kommentar avatar
   Erka, 1 månad sedanSvara

   Thomas: Fast du är ju trög om du inte fattar RRs tänk kring lagbygget. Han vill ha ett jämt lag utan toppkedja och envisas han dessutom med att spelare utan kemi får så mycket tid tillsammans (Mursak, Raymond) så är det klart att det går ut över deras produktion. Mursak är långt ifrån en flopp, du var bara för naiv och trodde han skulle gå in och leka med allt motstånd som senast. Men PP går inte att prata bort som du säger.. katastrof. Det som lugnar är ju att vi är såhär bra utan det och klaffar det bara lite så är vi guldkandidater som vanligt.

   Kommentar avatar
   Thomas , 1 månad sedanSvara

   Ett jämt lag...vår "stjärna" har (förlåt mig inte 18p) otroliga 20p. Helt fantastiskt! Sicken jävla lirare! En spelare gjorde tydligen hela Frölundas PP iaf. Frölunda 25min utan mål, det är iofs ett jämt lag då, jämn dåliga. Urusla är ett annat ord som passar fint in på Frölundas PP.

   Kommentar avatar
   Gurun, 1 månad sedanSvara

   Thomas; När du förstår hur Roger formerar laget, så kanske polletten trillar ner. Eller inte. Sedan har inte PP varit bra på slutet, men man kan ju välja att se det som att vi ligger tvåa med för närvarande uselt PP. Ett rätt ok betyg ändå.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 1 månad sedanSvara

  En del av mig vill ju ha honom till Frölunda men det är mest för att han inte ska gå någon annanstans, Rögle är nog sugna.

  • Kommentar avatar
   Tom Sawyer ☠️, 1 månad sedanSvara

   Om man betänker att Mustonen inte kan återhämta sig, att stackars Rayray o Elmer är jetlaggade fram till midsommar kanske, att gamla Joel o sköra Sundström går runt o bär på osynliga post-corona-besvär, att Friberg är för kvick för att kunna fångas in så han kan klonas, att Rosse är avstängd och att Henriksson inte kan lägga mål - SÅ känns det ändå inte helt omöjligt att kunna värva Lasch ändå tycker jag. Rönnberg är ju inte särskilt envis, så han kan nog lägga sig platt inför faktumet att PP utan Lasch gick sådär och bara hämta hem honom så han kan krita på $ ✍️$

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Hahaha ... ja, om allt det där slår in, då jäklar, då kanske saker och ting förändras. :)

  • Kommentar avatar
   Rinken, 1 månad sedanSvara

   Skulle svida otroligt om han hamnade någon annanstans. Aj aj aj. Vore intressant om du tog upp saken med Sjöström! Hälsa att vi vill ha honom tillbaka! Bara att öppna lädret ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Jag förstår fans önskan, absolut. Men detta är, som jag skriver, INTE aktuellt. Sedan kan idrottsledare ibland svänga som politiker, men Lasch till Frölunda är alltså INTE på tapeten.

  • Kommentar avatar
   Pupule, 1 månad sedanSvara

   Så mycket för "känner en kompis som har en tjej vars hund har nosat på Lasch hund som sa att allt var klart för en flytt till Göteborg"-ryktet. :)

    Kommentar avatar
    TL, 1 månad sedanSvara

    Hahaha! Dagens bästa!

  • Kommentar avatar
   Tobias , 1 månad sedanSvara

   Skönt man kunde avfärda HV ryktet ... Men har inte Lash alltför stort Frölunda hjärta för att gå till ngn av dom värsta konkurrenterna? E ju klart en fet lön blir svårt att tacka nej till ... Får ju ont i hela kroppen av tanken att se honom i en tröja med en örn på eller va det nu är ...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Hjärta hit och dit, han är en professionell spelare som behöver ett kontrakt, inte konstigare än så. Tror man måste förstå att det fungerar så.

    Kommentar avatar
    Tobias , 1 månad sedanSvara

    HL.. Jag såg Fotbollens sista proletärer för ett tag sedan (grym film om klubbkänsla) så jag antar jag blev fast i det tanke sättet ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Jag förstår :)

  • Kommentar avatar
   Tampa65 , 1 månad sedanSvara

   Har inte Färjestad varit intresserade förut ? Och dom har väl en del skadade spelare och aspirerar på SM-guldet så det borde väl intressera Lasch.

    Kommentar avatar
    VF, 1 månad sedanSvara

    Färjestad har inte råd, dem har tackat nej till Linus Johansson för de inte hade pengar sa deras sportchef

    Kommentar avatar
    VF, 1 månad sedanSvara

    De har tackat nej *

    Kommentar avatar
    Daniel B , 1 månad sedanSvara

    Blev det inte en nej till Linus pga skatteregler? Han hade väl fått skatta bort mycket om han kom hem. Kan ha fel men jag tror det var något sånt.

    Kommentar avatar
    VF, 1 månad sedanSvara

    Hörde att deras sportchef sa att vi har tyvärr inte råd att ta hem Linus och de gällde även efter januari. Lennart Eriksson på Glimt tv (jobbat i Färjestad) intervjuade sportchefen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Js, intresset för Linus fanbs garanterat annars

  • Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 månad sedanSvara

   Jo... visst hade Lasch gjort nytta och spetsat till offensiven. Men det känns som ett avslutat kapitel, ett fantastiskt kapitel! Tycker vi ska spela klart denna märkliga säsong efter bästa förmåga och ta ett rejält avstamp mot en ny säsong med fulla arenor

    Kommentar avatar
    Erka, 1 månad sedanSvara

    Peter Smögen: Instämmer nog, gudabenådad men med tanke på åldern och hur mycket som förlitas på honom så kanske det är bäst för föreningen på längre sikt. Bara be för att han inte hamnar i Rögle..

    Kommentar avatar
    TL, 1 månad sedanSvara

    Medhåll på den Peter! Kunde inte sagt det bättre själv.

  • Kommentar avatar
   Anders, 1 månad sedanSvara

   Tror inte det blir så man visst fan behöver Frölunda spets! 75% av målen försvann ju förra året.

   • Kommentar avatar
    Robert L, 1 månad sedanSvara

    Henrik, du som är bra på svenska ska vl inte använda en hemsk anlicism som kontext?! I detta sammanhang är ju sammanhang bättre ????

     Kommentar avatar
     Robert L, 1 månad sedanSvara

     Fan, hade ju varit bättre om jag själv träffat rätt tangenter..

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Ja, der kunde jag nog ha gjort.

     Kommentar avatar
     Adam, 1 månad sedanSvara

     Kontext har ju använts sen sent 1600-tal i svenskan, inte direkt en nutida anglicism.

   • Kommentar avatar
    Petey, 1 månad sedanSvara

    Skulle aldrig säga nej till R Lasch, ta in honom på ett korthet kontrakt säsongen ut som en krydda i laget!
    Med honom i laget ökar absolut chanserna till ett nytt SM Guld! Inga konstigheter han kan Frölunda och skull funka till 100%!

    • Kommentar avatar
     Maxad, 1 månad sedanSvara

     Håller med Smögen....han har varit bra, men allt har ju sin tid. Däremot kan vi ju värva honom så att ingen annan kan. Och kanske bara använda honom som expertkommentator bredvid PW tex. =0)

     • Kommentar avatar
      Erik, 1 månad sedanSvara

      Finns chansen att få hem Ryan L och världenssämsta sportchef inte fixar det, ja då säger jag upp mitt medlemskap och ber hela föreningen att dra åt helvete. Då är man inte en förening som vill vinna guld, då är man ett gäng jävla förlorare som lever på gamla framgångar.

       Kommentar avatar
       EK, 1 månad sedanSvara

       Erik: Om du tycker Sjöström är ”världens sämsta sportchef” borde du överväga terapi

       Kommentar avatar
       Janne2, 1 månad sedanSvara

       Man kan vara ett gäng förlorare som lever på gamla framgångar. Men det kan också vara så att man värnar ekonomin. Ingen vet idag när publiken släpps in igen. Förhoppningsvis i höst när alla är vaccinerade men det är inget som är hugget i sten.

     • Kommentar avatar
      Göran A, 1 månad sedanSvara

      Angående Lasch
      Hjärtat säger frölunda
      Hjärnan säger annan liga än shl

      • Kommentar avatar
       Dan , 1 månad sedanSvara

       Hoppas Frölunda löser Lasch...,han hade tillfört massor med spets i PP och en kedja med både Lasch & Mursak hade varit wow!

       • Kommentar avatar
        Mogge , 1 månad sedanSvara

        Vad skulle du tycka själv?, Leman, en PP guru ilaget..

        • Kommentar avatar
         BENGT ANDERSSON, 1 månad sedanSvara

         Erik !
         Hur mår du ?


         Lämna en kommentar