Det är måndag, det är er chans – Morning Mailbag


► Veckans första frågestund här är – kör hårt.
► Ni undrar, tycker, har åsikter. Jag kontrar.

Rakapuckar.com bild

DET ÄR MÅNDAG, och ni vet vad det innebär:

Morning Mailbag.

Er chans att ställa frågor och få svar av mig.

Frölundas 4–7 mot Färjestad väckte kanske tankar som ni vill ventilera, släng ut dem här i så fall så diskuterar vi.

Åtta SHL-lag matchar tisdag och torsdag, fyra lag väntar till helgen, bland annat Frölunda som ju är i Växjö på lördag.

Tabellen kommer halta redan, alltså. Sådant vet jag stör flera av er, men jag delar inte riktigt den känslan.

Ligga etta, sjua eller elva är helt enkelt inte intressant så här års, det handlar om att hitta spel, ta poäng, ta steg, bygga något bra.

Vad andra lag gör, mindre viktigt.

Det är i alla fall mitt sätt att se det.

Varför Frölunda inte matchar i veckan har, om jag förstod det hela rätt, med musikalen Cats att göra, den intar ju Scandinavium i veckan.

Rakapuckar.com bild

Nå, tuff tid för Frölunda väntar, efter en insats i Karlstad som väckte en del funderingar kommer nu två tuffa bortamatcher, först Växjö, sedan Luleå.

Tror Roger Rönnberg & Co nog gärna vill ha med sig seger i minst en av de fajterna i alla fall.

Klart Frölunda vill vinna båda, men …. äh, ni fattar. 

Fråga på nu.

Trevlig veckostart på er …

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Steffo, 2 år sedanSvara

  Tror du än kommer vika sig o HISSA Kallio o Bros tröjor som folket vill
  Borde man inte det?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Helt ärligt: nej, jag tror inte Frölunda kommer göra det. Känns inte så. Sedan kan man alltid spekulera i vad som händer om ett år, två år, om en ny ledning skulle ta över, men ... nej, jag ser inte detta hända just nu. Och det är en oerhört svår fråga, Broström/Kallio är Frölundaikoner, går absolut att hävda att undantag borde göras, men då kommer nästa fråga, för vilka andra ska undantag göras? Och så vidare, och så vidare. Svårt. Som fasen.

 • Kommentar avatar
  Steffo, 2 år sedanSvara

  O varför värvar man inte en tuff back o en etablerad topp målvKt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag köper inte det där att backsidan är dålig, dessutom finns nio backar, redan nu får inte alla spela. Värva in ytterligare en och än mindre chans för lovande, egna att spela – som Filip Westerlund. Då kommer den detaljen att få kritik. Att det saknas kamp runt buren senast hade inte med bristen på kilon att göra, det berodde på att de spelare som fanns på plats inte agerade resolut nog.

   Kommentar avatar
   julius, 2 år sedanSvara

   Hej och tack för dina kloka ord. Du tycker inte att det saknas kilon i försvaret utan att det är inställningen som brister? Samma sak förra året men du tycker att backsidan ser bra ut? det spelar mindre roll om man har 9 backar om kvalitet och inställning saknas. Om nu kilon är så farligt så kanske det är en etablerad trygg back som saknas det räcker inte med 2-3 stycken som är bra och har rätt inställning. Om vi skall spela med 4 producerande kedjor så måste back kvalitén upp ett snäpp då forwards idag kanske är lit mer offensivt lagda... Tidigare så hade vi kanske forward med ett klarare defensivt arbete som hjälpte upp backsidan. Mina tankar

 • Kommentar avatar
  Philip, 2 år sedanSvara

  Om Lias Andersson respektive Carl Grundström kommer tillbaka vilka tror du får flytta på sig? Vem blir 13e forward?
  Har du någon statistik på hur ofta en NHL eller SHL klubb bänkar en målvakt som hållit nollan i matchen innan? I NHL tror jag risken inte är stor...
  Tror du Frölunda tittar på någon back till?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är säkert inte lika vanligt i NHL att man matchar två målvakter så som till exempel Frölunda gör. Mer vanligt med en etta där, och vilket som är bäst kan man absolut diskutera, respekt för att åsikterna är olika här. Dock bör man komma ihåg att Frölunda inte "bänkade" Mattsson, det är ju en del av matchningen, en del av planen att bygga två bra målvakter till slutspelet. Igen, det kan man förstås debattera, om det är rätt eller fel. På forwardssidan ... jättesvårt att spekulera. Ingen faller ur ramen just nu, känslan är väl att westerholmarna ligger mest pyrt till ... men glöm inte att det är sällan ett lag är skadefritt. Kommer behövas folk.

 • Kommentar avatar
  Ruttger, 2 år sedanSvara

  Helt enig med dig, gällande de stora dragen i vad som är viktigt nu; Bygga spel etc.
  Kommer tillbaka till backfrågan;
  VF kändes svaga runt egen bur. Motståndare åker för enkelt genom målgården, även efter signal. Saknar viss elakhet, men mest styrka. Håller du med? Hoppas det löser sig ändå och att Roger&Co bygger något guldskimrande :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Inget snack, du har helt rätt, Frölunda var svagt runt egen bur. Men det var det många spelare som var. Även med EN invärvad fysisk back så kan ju inte han spela nonstop, plus att det måste vara en spelare som kan hantera pucken? Var finns den gubben? undrar jag. Här handlar det om att befintliga spelare bättre behöver arbeta framför sin målvakt. Mer en attitydsfråga än fem, tio kilo extra här och var,

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Jag hoppas Frölunda ser det jag ser! Vi behöver en back som kan står upp framför mål, det handlar om att leverera framför målvakten.
  I dagsläget ser jag ingen back i frölunda som kan göra detta!
  Detta är en klart viktigare en all focus på Lias och Carl...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Se gärna mitt svar till Ruttger.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Hur länge ska RR och gänget fortsätta med "varannan match för målvakterna"-taktiken? Ser man till de tre Vezina finalisterna förra året stod Holtby och Bobrovsky 63 matcher var, Price stod 62. NHL's spelschema har alltid varit tightare än i SHL, det är högre tempo och målvakterna där klarar det uppenbarligen utmärkt. Tror att samtliga tre målvakter skulle bli rejält förbannade om de skulle bli bortplockade varannan match för någon som är sämre, och tror att både publik och ägare skulle starkt ifrågasätta vad tränarna höll på med.
  Jag är less på att inte ge laget den bästa chansen att vinna matcherna, man ser på spelarna att de är oroligare med en sämre målvakt framför mål... Det är orimligt att fortsätta såhär, skulle RR göra det om Lundqvist kom hem med? "Sorry Henke, men du får stå åtsidan 50 % av matcherna, för vi tror att ni båda blir bättre av det..."

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag förstår ditt resonemang mycket väl, som jag skrev någon annanstans – man kan verkligen diskutera och ha olika åsikter här. Finns för- och nackdelar. 50/50 – ingen panik om någon skadad, men kanske står inte alltid den som ger laget bäst chans att vinna. Å andra sidan, i slutspelet går ju Frölunda med en nummer ett, men ... visst, man ska dit också. Det här är verkligen ingen svart eller vitt-fråga. Men, låt oss säga att Henrik Lundqvist velat komma hem, då hade Frölunda förstås frångått sina 50/50-principer.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Jo, jag ser också att det finns för och nackdelar med att ha två målvakter som spelar match. Men jag tycker då snarare att man sätter en förstemålvakt som står majoriteten, en andra målvakt som skickas till allsvenskan och matchtempas där samt en tredjemålvakt som man har som majoritet till förstamålvakten. Sätt JM i mål. Skicka JG till allsvenskan och backa upp JM med en tredjemålvakt. Varje match som man inte ger bästa möjlighet till vinst är en risk för förlorade poäng, vilket ger stor påverkan till slutspelet; inte enbart hemmafördel, utan det klart det generellt är bättre att sluta etta och få möta lag åtta-tio i kvartsfinalen än att sluta fyra och få möta femman, oavsett om både ger hemmafördel i kvarten. Alla poäng är viktiga, likt förbannat är det så att man först i mars ska börja toppa för att få de sista "viktiga poängen". En trepoängare i september eller november eller januari väger lika tungt som en i omgång 52, därför ska lagen alltid arbeta med bästa laget och ge 100 %, alla 52 omgångarna.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   * som backup till första målvakten, inte som majoritet till förstamålvakten :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Vet inte riktigt vad jag ska svara, det är ett klokt, fullt förståeligt resonemang du för. Men så här är det, att OM en klubb valt den vägen, då hade man inte haft två rätt jämna målvakter som JG/JM, då hade man mer valt som Växjö, en rutinerad i Fasth. en lovande i Andrén. I dagsläget känns det ju otänkbart att Frölunda skulle skicka t.ex JG till allsvenskan, det vore ett underkännande av sin egen målvaktsmodell. Men igen: jag är med på ditt principresonemang, absolut.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Vad tror du om Kahnbergs tröja i taket då, om nu Bros och Kallio inte kommer upp dit? Han fyller ju alla stadgar iaf...

  §1 Gjorde sin sista säsong 14/15 så tre års karens nästa år.
  §2 Över 10 säsonger i Frölunda (13 eller mer, beroende på om man räknar med J20).
  §3 Har inte vunnit, men har silver från VM. Har också vunnit guldhjälmen samt att han 03/04 vann både poäng och målligan.
  §4 Har 2 SM guld med Frölunda.
  §5 Är väl den mest subjektiva, men har alltid varit hårt arbetande och är en kulturbärare.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Tröjpolicyn för den som inte har paragraferna i huvudet. http://cdn.shl.se/files/FHC/20162017/Trjpolicy.pdf

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det här är ett tråkigt svar, men säg så här: jag är MYCKET glad att jag inte är i en position där jag behöver bedöma vilka som ska, och vilka som inte ska, få sina tröjor hissade. Men min uppfattning är ändå att det ska vara oerhört svårt att få den hyllningen, man bör upp och nosa på Niklas Andersson-nivå. Och då menar jag inte rent spelmässigt, men klubbhjärtemässigt, känslomässigt.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Jo, jag håller med dig om att det ska vara svårt. Samtidigt så är jag för att premiera spelare som faktiskt har spelat med en klubb i hjärtat, som faktiskt ansträngt sig för den klubben. Tio säsonger börjar bli väldigt ovanligt i dagens SHL, drar de inte utomlands så hoppar spelare mellan lagen. Se på spelare som Arell i Malmö som spelat i tre lag på fem år, Fälth i Brynäs som spelat i fyra klubbar på sju år eller Cehlin i Luleå som spelat i fyra klubbar på nio. Lojalitet ska belönas.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Där är jag med, det var ju så Frölunda tänkte med Stefan Larsson för många år sedan, inte den bäste klubben någonsin haft, men en av de mest lojala.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 2 år sedanSvara

   Vad anser du om de två spelarna, Pebben och Gert Blome, som faktiskt uppfyller samtliga av Frölundas skallkrav. Borde de få sina tröjor hissade? Eller hur borde Frölunda agera där? Tilläggas ska också att även Bäckman kommer inom något år att uppfylla samtliga skallkrav.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Hur tycker du Roger och resten av tränarstaben ska resonera idag?
  Fokus på något speciellt under träning? Jag menar, de vet ju också hur det gick i lördags... Det handlar ju om att både lära av vad som hände men samtidigt lämna det bakom sig. Både mentalt och fysiskt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   I den mån man anser det fysiska spelet ens behöver påtalas: gör det. Men jag tror alla vet, alla förstår. Det är en nyckel för seger, spelet framför burarna, och det är knappast så att någon var vek med avsikt. Fanns det strukturella problem som låg bakom bör dessa förstås åtgärdas, annars tror jag man bör fokusera på positiva saker, inte grotta ner sig i negativt, speciellt efter bara tre ynka omgångar.

 • Kommentar avatar
  Börje, 2 år sedanSvara

  Vad tycker du om kedjeformationerna? Enligt min mening att se det har du två st radarpar, Joel och Lasch sen har du Rosseli och Stålis! Bygg två femmor kring dessa 2 formationer! Behåll www kedjan! Roselli-Ehn-Stålis! Friberg-Hjalmarsson -Olofsson ! Lasch-Joel-Bergie! Låter det förnuftigt? Mvh

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Lasch vill tydligen ha med Rosseli där, men jag håller med om de kedjeformationerna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Frölunda har ju, rätt eller fel, valt att komponera sina fyra kedjor så jämnstarkt som möjligt, vill inte ha en 17-21-51-kedja, om du förstår. Rosseli behövs för balansens skull med Joel och Lasch. Så är tänket just nu. Detta sagt ... finns inte en säsong där kedjor inte ändras i, och räkna med sådant här också. T.ex kommer inte Olofsson loss i fem mot fem, men ... ärligt, det har gått tre matcher, jag är lite motståndare till det här att börja hatta för tidigt. Det riskerar skapa oro. Men visst, jag kan absolut se formationer som liknar dina.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Vart tror du Frölunda hamnar i tabellen kontra slutspelet?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   VAR. Inte vart. ;) Tja, visste jag det kunde jag livnära mig på spel och dobbel ... Men nog känns topp 4 rimligt, låt vara att det är väldigt, väldigt jämnt på förhand. Slutspelet, be mig inte ens försöka tippa sådant i september. Kolla i fjol, kunde lätt ha blivit final, kunde lätt ha blivit förlust i kvartsfinal. Hopplöst svårt.

 • Kommentar avatar
  Jimmy, 2 år sedanSvara

  Jag tycker att Frölunda skulle ha väntat med att ta ut målvakten tills Lasch och Joel kom in igen.
  Vad tycker du?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Intressant tanke. Rönnberg kände väl att det inte fanns något att förlora, nu valde han att lita på P3-kedjan, ge den förtroende, och så här i efterhand ... ja, lite is i magen hade kanske inte skadat. Samtidigt, tiden rinner ut, svårt att acceptera och vänta in. Kan förstå och gilla modet också. Bra svar på din fråga? Säkert inte. Förlåt ...

 • Kommentar avatar
  Nicke, 2 år sedanSvara

  Jag förstår resonemangen kring JG och han har ju tyvärr inte kommit rätt in i säsongen. Problemet som jag känner med honom just nu är att han överarbetar situationerna så mycket nu så han kommer fel istället och blir väldigt fladdrig. Men är väl som med mycket annat, självförtroende sitter ju där uppe i skallen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jättemycket i skallen. Spännande att se vad den här veckan gör. JG brukar vara bra på att skaka av sig mindre lyckade insatser.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 2 år sedanSvara

  Gällande backsidan ser jag gärna att man släpper Sigalet. Nörstebö har börjat starkt i övrigt behöver man bara jobba hårdare som nämns.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Till JVM tappar Frölunda Dahlin, Westerlund, till OS kan det bli rejäl backbrist beroende på hur många utöver Nörstebö/Johannesen som tas ut. Släppa någon back i det läget ... ain't gonna happen. ;)

   Kommentar avatar
   Mikael , 2 år sedanSvara

   I know;) och antagligen för dyr att göra sig av med. Annars hade man kunnat hitta ngn bättre för samma peng eller vad tycks...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är sannolikt inte den värvning Fredrik Sjöström är mest nöjd med.

   Kommentar avatar
   Mikael, 2 år sedanSvara

   Ibland är vi överens ;)

 • Kommentar avatar
  Kristoffer, 2 år sedanSvara

  Vad tror om den 14 oktober ? Sheffield U - Ipswich ? Klar seger för United?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Med all sannolikhet blir det så. Vi började bättre än spelet såg ut. "Corsin" var emot oss ...

   Kommentar avatar
   Kristoffer, 2 år sedanSvara

   Nu får du väl gaska upp dig, lite mothugg kan man väl få?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Mja ... hoppet är det sista som överger en, men ... har inte allt för höga förväntningar.

 • Kommentar avatar
  Tommy, 2 år sedanSvara

  Jag tycker inte dom skall vänta på fyran i baken innan dom byter målvakt! Samma hände i semin mot Brynäs hemma dom bytte efter fyra i baken då rann den semin ur händerna
  Denna matchen såg jag inte men tre insläppta på första så tycker jag man skall byta

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Här håller jag med. Rent allmänt är många lag lite för försiktiga med att byta målvakt, kanske än mer så i början av säsongen när det handlar om att komma in rätt, bygga förtroende etc. Men ibland stämmer det inte för en målvakt, det kan ses tidigt, jag gillar när en tränare agerar snabbt här.

 • Kommentar avatar
  Niklas, 2 år sedanSvara

  Om Frölunda är nöjda med sin backuppsättning kanske man i alla fall emellanåt ska spela enkelt och fysiskt i försvaret. Idag är det väldigt ofta kreativa lösningar i egen försvarszon, som jag tycker inte alla klarar av.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det finns ingen motsättning här, känner jag. Kreativt skickliga spelare ska förstås använda sin skicklighet med pucken (när tillfället är rätt), när de inte har pucken behöver de kunna spela fysiskt när så krävs. Inte antingen eller utan både och, anser jag.

 • Kommentar avatar
  Albin, 2 år sedanSvara

  Om det visar sig att Lias inte kommer tillbaka. Tycker du då att dom ska ersätta med ny C, eller ska dom leta backar istället? Tyckt det känts alldeles för svagt och förväntade mig "tuff" back under sommaren, vilket uteblev. Tycker att Jokkipakka som är på try-out i Washington just nu kan vara det Frölunda behöver. En tuff back som fortfarande han leverera lite framåt. Samma ålder som Lauridsen var när han kom för två år sedan med.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag är väl lite tveksam att Jokipakka skulle välja Sverige och SHL om han inte får kontrakt i NHL, tror du inte han tittar på KHL i första läget då? Och återigen, det här med "tuffa" backar, de ska ju kunna "spela" hockey också. Men visst, finns väl ingen SHL-klubb som sagt nej till Jokipakka, men du måste nästan upp på den nivån.

 • Kommentar avatar
  Hans B, 2 år sedanSvara

  Tycker att backarna har blivit sämre på det fysiska spelet när vi bytte backtränare för några år sedan. Anar att vara kreativ premieras mera nu. Vad tror du?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Rent generellt, ända sedan Rönnbergs regim tog över, så har ju fokus legat på kreativt spel, puckinnehav, etc. Men jag vidhåller att det inte behöver finnas en motsättning, att man dels som spelande back också kan spela fysiskt vid behov, att man dels kan ha olika typer av backar. Till exempel är ju inte John Nyberg och Rasmus Dahlin av samma typ. Sedan kan ju andra än backar spela fysiskt framför eget mål, finns centrar som ska kunna göra det.

 • Kommentar avatar
  Richard, 2 år sedanSvara

  Hej.
  Har en fråga jag funderat på sedan matchen mot Färjestad.

  Varför fick inte dick matchstraff när han slogs från båset?
  Har för mig att Holmqvist fick matchstraff/avstängning när han slog ner nån för ett par år sedan?

  Skulle vara kul att få klarhet i detta så man vet vad som gäller.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är inte per automatik matchstraff när man ger sig in i något från båset (vilket jag kan tycka att det borde), skillnaden här ligger i att Holmqvist nöp till på en Wallin som bara åkte förbi medan Axelsson gav sig in och mer "kramades" i ett pågående gruff.


Lämna en kommentar