"Välkomna att träffa några hockeymördare"


► ”Rö-gle BE-KÅ – ho-ckey-mördare.”
► ”Frö-lun-da – ho-ckey-mördare.”
► Om fansen i alla fall haft så mycket stake, att skälla ut sina egna klubbar, då hade min respekt varit större.

Rakapuckar.com bild

DET ÄR JU inte så att det saknas ämnen att diskutera i svensk hockey, inte heller så när det gäller SHL och hur vår högsta serie sköts.

Visst finns saker som skulle kunna göras annorlunda och bättre. Inte minst kunde kommunikationen skötas smidigare.

Där klämmer inte skon.

Dojan sitter däremot åt utav helsike när det kommer till den slentrianmässiga, nyansbefriade kritiken från hockeysupportrar som tagit efter fotbollskompisarnas lika korkade ”ESS-VE-EFF-EFF – fot-bolls-mördare”; jag berörde ämnet i en krönika för HockeyNews.se i går, en krönika där jag tror många slutade efter rubrik och ingress.

Kanske borde den kommit med en trigger warning för känsliga själar?

## Hockeymördar-skrålandet blir lite som i skolan när man bara skulle tycka att maten var kass.

## Höll man inte med var man en tönt.

## Åsikten i frågan var mindre viktig.

Haka på tåget, bara …

SHL består av landets 14 bästa klubbar, om fansen avskyr SHL avskyr de sina favoritklubbar.


När Rögle och Frölundas anhängare växelsjöng på torsdagskvällen borde de ha skanderat:

”Rö-gle BE-KÅ – ho-ckey-mördare.”

”Frö-lun-da – ho-ckey-mördare.”

Kanske nästa gång, tjejer och killar? Kanske nästa gång?

Jag har försökt fråga ett antal hockeyfans vad det är som gör SHL till ”mördare”, det är väldigt svårt att få vettiga svar.

Att det ska krävas en förhållandevis stor arena, ofta med glädjekalkyl gällande sitt- och ståplatser, är jag emot, i alla fall kunde kraven vara klart lägre.

Rakapuckar.com bild

Kan man få ekonomi i en lada med 3000 stående – kör, bara kör, känner jag.

(det kan man knappast, därmed faller väl arenakravet av sig självt) 

Men de som tycker att alla småklubbar ska kunna drömma om SHL, att ekonomin inte ska spela någon roll, alltså att man i princip ska kunna gå upp utan en spänn på kontot – här får man då vända sig till förbundets licensnämnd och där beklaga sig.

Föö-öör-bundet – ho-ckey-mördare?

På årsmötet, där distrikten har stor makt, klubbas den här typen av beslut.

## Hockeysverige har ansett att klubbar som ska spela i SHL bör ha så god ekonomi att – till exempel – nedflyttning inte ska betyda att X antal människor inom föreningen (hej, Modo) måste sägas upp, att klubbarna inte ska riskera konkurs på grund av svaga sportsliga resultat.

## Allt ska inte gå på lösa boliner.

Här står det alla fritt att tycka tvärtom.

En annan het potatis tycks vara att SHL framstår som en stängd liga, att risken för detta ökar när VD:n Jörgen Lindgren haft fräckheten att förhandla fram ett lukrativt avtal för klubbarna han företräder.

Timrå, Mora, Karlskrona … jag vet inte, men – det är ju inte som att det varit stängt på slutet i alla fall.

Vad säger att klubbar som AIK, Leksand, Modo inte ska lyckas, därmed få ta del av C More-kakan?

Rakapuckar.com bild

Vad gäller uppflyttning är det ju också så att Hockeyallsvenskan knappast stridit för direktuppflyttning av lag 1, i så fall har jag missat det.

## Tvärtom är det ju så att allsvenskans ledning frivilligt valt att trötta ut de lag som ska kvala mot SHL:s nummer 13 och 14, det är hockeyallsvenska finalen och slutspelsserier och fan och hans mormor innan det är dags.

## Varför? För att tjäna pengar på många matcher, så klart.

”All-svenskan – hockey-mördare?”

Jag förstår att svenska hockeyfans inte vill ha en stängd liga, jag förstår att ingen vill att det ska vara största plånboken som avgör allt.

Så är det inte heller.

Men snöbollen är i rullning, alla nyanser i en svår fråga försvinner, och därför känner jag så här:

SHL borde runda populistiska krönikörer som bara bygger på snöbollens storlek, förbättra sin kommunikation direkt till fansen, åka runt i Sverige och träffa dem, sitta ner för avspända snack, och som jag skrev i går:

Rakapuckar.com bild

Inbjudan till fansen skrivs förslagsvis så här:

”Hej – välkomna att träffa några hockeymördare”

Med lite humor avväpnar man de flesta situationer, det är i alla fall min bestämda åsikt.

Avståndet mellan fans och styrande är inte så jäkla stort som en del vill ha det till, men det växer i en farlig hastighet.

Dags att göra något åt det, tror jag.  

Trevlig helg på er!

***

Förstår jag saken rätt kommer Jörgen Lindgren till C Mores stúdio i morgon. Kanske även någon av hans kritiker i media. Intressant att lyssna till i så fall.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Bra!
  Och bra att du pushar för din utmärkta krönika här!

  • Kommentar avatar
   Molly, 1 år sedanSvara

   Varför inte spelat nån match i borgen istället för fem bortamatcher i rad ,fullt i borgen blir ju bra tryck?

    Kommentar avatar
    Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

    Kostar mycket pengar + att det kanske ändå inte blir fullsatt pga att det é just Frölundaborg

  • Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   Jag måste erkänna att jag helt missat varför så många supporterföreningar gjorde en gemensam sak av detta igår. Vad är det som hänt nu? Eller är det bara detta med pengafördelningen mellan ligorna?

   • Kommentar avatar
    Jock, 1 år sedanSvara

    Jag måste erkänna att jag helt missat varför så många supporterföreningar gjorde en gemensam sak av detta igår. Vad är det som hänt nu? Eller är det bara detta med pengafördelningen mellan ligorna?

    • Kommentar avatar
     Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

     Arenakravet borde lättas. 4000 platser. Sittplatser 1500. Resterande krav é nog rätt sunda om jag minns rätt. Det ekonomiska ser jag som sunt. Dock inte för att man ska få kvala upp... Man ska kunna komma upp och klara minst kanske 7 miljoner och sedan år 2 10 miljoner som alla andra. Vet dock inte hur den biten é genomförbar dock. Men med tv pengarna in så får man ju prioritera som ny klubb.
     Kvalet tycker jag ska vara som så att lag 13-14 ifrån SHL spelar slutspel om 2 platser i SHL mot lag 1-6 i HA. HA kanske vill köra något slags playin för lag 4-8 innan för extra matcher. Detta ger fler matcher efter säsongen och ger HA lagen lite bättre chans att nå SHL.
     Kommunikationen ifrån SHL måste bli bättre till oss alla supportrar och supportergrupper. Där sitter en stor del av problemet.
     Pengar behöver gå ner i seriesystemet, men den biten é inte helt lätt. Där får jag fundera vidare.

      Kommentar avatar
      Magnus Lantz, 1 år sedanSvara

      Ekonomiska krav är bra. Arenakravet blir en produkt av det eftersom man antar att det inte går att driva en sund ekonomi utan det. Men som jag diskuterat med andra, så inte jag tar kredden (om du läser så vet du vem du är), så känns fixerade miljoner en aning kantigt. Borde vara ett dynamiskt mål för att mindre klubbar kan konkurrera. Ser att man har % på omsättning eller annat ekonomiskt mål. Skulle passa bättre vilket skulle också då kunna anpassas till arenakravet genom att det försvinner för man kan bara skapa så god ekonomi man kan (marknaden är ju ju inte växande i sverige iaf inte stor växt). då kan man ha samma i alla seriesystem dessutom, man mättar magen efter mun

    • Kommentar avatar
     Zäta, 1 år sedanSvara

     Detta ovan skrivna var ta mej fan lysande, Leman
     Stå på

     • Kommentar avatar
      Janne, 1 år sedanSvara

      Tänk att jag hade missat den här sajten ända tills för några dagar sedan! Jag som tyckte att det var görtrist att du slutade skriva i GT. Har saknat vettiga skriverier om Frölunda hela försäsongen helt i onödan ju! Det som har skrivits i GT o GP efter förra säsongens slut har verkligen varit "fattigt". Rylander har ju varit relativt ointresserad och väldigt dåligt uppdaterad med en någorlunda uppryckning efter att säsongen dragit igång. Tack Henrik! Nu kan jag äntligen gotta mig åt dina krönikor och funderingar kring Hockey i allmänhet och Frölunda i synnerhet igen. Tack Henrik! Det gör mig fantastiskt glad! Swish kommer naturligtvis månadsvis i fortsättningen. Enda problemet nu är väl hur i all sin dar jag ska hinna att läsa ikapp allt som jag har missat fram tills nu. :-) Återigen, Stort Tack HL! Detta gör du riktigt bra!

      • Kommentar avatar
       Manne , 1 år sedanSvara

       Leifby på Expressen har mycket åsikter, men har tackat nej till att medverka i Cmore imorgon. Jag undrar varför?

       • Kommentar avatar
        Per, 1 år sedanSvara

        Tycker faktiskt det finns fog för kritik av SHL-klubbarna. De vill nog stänga ligan och försöker göra det med mer eller mindre rimliga krav. Och inte betalar de skäliga belopp neråt i systemet heller. Och de vill använda klubbarna i HA och div 1 som egna fsrmarklubbar. De plockar spelare helt efter eget godtycke ibland. Sen tycker jag också att det blir lite fånigt när man skriker på SHL under matcherna. Men det ligger väl i tiden. En missriktad spark mot det man tror är etablissemanget. 1,2 miljoner röstade på SD och kan slå vad om att det är samma som nu skriker på SHL.

         Kommentar avatar
         Gammelwargen , 1 år sedanSvara

         Detta var nog det mest överutmanade jag läst på länge. Du har ju uppenbara problem att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

       • Kommentar avatar
        Vigge, 1 år sedanSvara

        Jag tror ärligt talat inte att majoriteten som står och skriker det har någon aning va dom skriker om, man har ju sett på senare tid att många klackar tar efter fotbollen i både positiva (mycket fina tifon, mer variation på ramsor osv) och de negativa, och Allt detta med hocleymördare känns nästan mer som ett försök att "tuffa till sig" medan de bara blir pinsamt, shl är inga hocleymördare snarare tvärtom

        • Kommentar avatar
         Dallasm3, 1 år sedanSvara

         Blev ju inte bättre när mailet ifrån SHL läckte ut.....

         • Kommentar avatar
          Gurra, 1 år sedanSvara

          Det absurda med arenakravet är att det i många fall känns som ett ekonomiskt sänke för föreningarna. Eller som en sorts moment 22.
          De behöver en arena med X antal sittplatser, men har inte pengar (eller publikunderlag), och faller på den punkten.
          Kommunen, alternativt en (kreativ) låne-/sponsorlösning, gör att de kan bygga ut arenan, vilket medför fler tomma stolar och högre driftskostnader. Arenakravet är nu fyllt men då faller de på ekonomin.
          Klubbarna måste få sköta sig själva och sin arenasituation på egen hand, precis som du skriver. Det räcker med en liten kravlista om grundläggande service som borde uppfyllas och som inte behöver kosta skjortan för klubbarna.

          • Kommentar avatar
           Janne, 1 år sedanSvara

           Svischade precis, hoppas ni andra också gjort det samma för härlig läsning om Frölunda!

           • Kommentar avatar
            Kjelle13, 1 år sedanSvara

            Som vanligt håller jag med dig i det mesta HL. MEN.... så länge SHL har krav på att "överheten" ska få sitta fint och arenorna SKA anpassas efter det så anser jag faktiskt att de är hockeymördare. Krav på sund ekonomi köper jag varje dag hela året. Hur arenorna ser ut (givetvis rink osv efter regler) så ska SHL skita i det. Har dom inte med att göra.
            Min åsikt:)))

             Kommentar avatar
             Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

             Lemans åsikt också...

           • Kommentar avatar
            Rallyclay, 1 år sedanSvara

            Bra text som jag läste först på en annan Site. Finns för många klubbar i hockey-Sverige som lever farligt ekonomiskt. Elitlicensen ger jag inte mycket för då det uppenbarligen går att komma runt ett dåligt resultat och ändå satsa vidare. / Claes

            • Kommentar avatar
             Kjelle, 1 år sedanSvara

             Ja man kan ju bara förundras över dessa supportrar. Å ena sidan krav på låga biljettpriser och inga licenskrav. Å andra sidan krav på värva ”spetsspelare”. Hur dom får ihop det undrar man ju......

             • Kommentar avatar
              Lars, 1 år sedanSvara

              Bra där Leman! Äntligen en nyanserad artikel.

              • Kommentar avatar
               Myrna, 1 år sedanSvara

               roulette for fun
               roulette table
               online casino games
               blackjack game
               slot machine games

               • Kommentar avatar
                Benito, 1 år sedanSvara

                online casino bonus
                jackpot slots
                arizona casinos
                pop slots
                play casino online

                • Kommentar avatar
                 Kraig, 11 månader sedanSvara

                 online games real money
                 casino real money
                 online casinos real money
                 casino real money usa
                 online games real money

                 • Kommentar avatar
                  Jett, 1 månad sedanSvara

                  Hi this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have
                  to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so
                  I wanted to get advice from someone with experience.
                  Any help would be enormously appreciated! wordsfromnerds.net

                  • Kommentar avatar
                   Mose, 1 månad sedanSvara

                   Hi there, after reading this amazing paragraph i am also delighted to share
                   my experience here with colleagues. hikvisiondb.webcam

                   • Kommentar avatar
                    Callie, 1 månad sedanSvara

                    An impressive share! I've just forwarded this onto a coworker who was conducting a
                    little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I found it for him...
                    lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!!
                    But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic here on your site.
                    search.wi.gov

                    • Kommentar avatar
                     Dee, 1 månad sedanSvara

                     Hello all, here every one is sharing these know-how, therefore it's nice to
                     read this webpage, and I used to pay a visit this web
                     site every day. www.yongseovn.net

                     • Kommentar avatar
                      Hershel, 4 veckor sedanSvara

                      Attractive portion of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital
                      to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
                      Any way I'll be subscribing on your feeds or even I
                      success you get entry to constantly quickly. www.transtats.bts.gov

                      • Kommentar avatar
                       Quentin, 3 veckor sedanSvara

                       Hola! I've been reading your web site for a while now and finally got the bravery to
                       go ahead and give you a shout out from Houston Tx!
                       Just wanted to tell you keep up the fantastic
                       job! www.mixcloud.com

                       • Kommentar avatar
                        Isis, 1 vecka sedanSvara

                        Great article! We will be linking to this particularly great
                        content on our website. Keep up the good writing. www.storeboard.com

                        • Kommentar avatar
                         Isis, 1 vecka sedanSvara

                         Great article! We will be linking to this particularly great
                         content on our website. Keep up the good writing. www.storeboard.com

                         • Kommentar avatar
                          Emile, 1 vecka sedanSvara

                          I'm not sure the place you're getting your information, but good topic.
                          I needs to spend some time learning more or understanding more.
                          Thank you for fantastic info I was in search
                          of this info for my mission. oil.gy

                          • Kommentar avatar
                           Verla, 1 vecka sedanSvara

                           Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to
                           say that I've really enjoyed surfing around your weblog posts.
                           After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write once more very soon! squareblogs.net


                           Lämna en kommentar