Lugn, det finns inget "nytt" mardrömsscenario


► Nej, det är inte plötsligt så att SHL tror hela nästa säsong kommer spelas utan publik. Lugn. Finns inget "nytt" mardrömsscenario som plötsligt uppstått.
► Men låt mig kort förklara varför spel utan publik är bättre än inget spel alls. "Vänta in fansen" må låta gulligt – men det är naivt.

Rakapuckar.com bild

Frän Frölundas publiklösa match mot Djurgården i omgång 52. 


NYHETSBYRÅN TT HADE på tisdagen en intervju med SHL:s avgående VD Michael Marchal, den blev en nyhet på alla de stora sajterna – och den delades friskt på sociala medier av oroliga fans.

– Det är ingen av oss som tror att det blir så och vi hoppas inte det. Vi vill spela så mycket av säsongen som möjligt med publik. Men vi vet ingenting i dag och därför kan vi inte stå helt oförberedda den 19/9 om kravet är att vi måste spela utan publik. Då måste vi känna att vi mäktar med det, sa Marchal till TT enligt HockeyNews.se.

De omskrivna texterna som gick ut på webben blev ett slags test för läsare/supportrar: läser man mer än rubrik och ingress (inledning), läser man vad som verkligen står – eller ser man bara ord som ”mardrömsscenario” och kommenterar på det?

Rätt många läste inte hela texten, är jag rädd, tog i alla fall inte till sig vad som stod; det är väl ett tidens tecken, en allvarligare fråga för regnigare dagar, men låt mig bara snabbt berätta eftersom jag fick några frågor om detta i går kväll:

Nej – SHL har inte fått något plötsligt besked om att det nog blir publiklöst hela 2020/2021. Osäkerheten om hur Covid-19 påverkar världen är precis den samma som innan Marchal uttalade sig för TT. 

Rakapuckar.com bild

Det var inget som helst ”nytt” mardrömsscenario som en tidning trumpetade ut för att skrämma er.

Jag fixade till rubriken ...


Allt SHL gör är att förbereda sig för precis alla tänkbara scenarier.

## Spel med publik.

## Spel med publik efter några omgångar

## Spel med publik först till årsskiftet.

## Inget spel med publik alls.

Det finns förresten säkert fler alternativ, men så här:

Självklart måste SHL vara förberett på precis varje möjlig händelseutveckling, även sådant man inte tror eller räknar med.

Allt annat vore ju direkt oprofessionellt.

Det var en utmärkt TT-text, Marchal hade (tror jag) inte tidigare sagt vad han sa till den svenska nyhetsbyrån, men det är ju motsatsen som varit chockerande, nämligen om Frölunda, Djurgården, Färjestad med flera inte hade underhållit tanken att det faktiskt kan vara monumental coronakris hela nästa säsong. Inte troligt. Inte alls. Men – direkt oprofessionellt att inte ha en plan.  

SHL och dess klubbar sitter i dag och räknar på hur mycket pengar de riskerar förlora om det är publiklöst si eller så länge, vilka åtgärder som är möjliga att ta, och så vidare, och så vidare.

Enkelt uttryckt: hoppas på det bästa, förbered för det sämsta. Värre än så var det inte i går, alltså.

Rakapuckar.com bild

Det bästa kanske inte inträffar, men som jag skrev i måndags – jag är rätt säker på att SHL kickar igång i september. Låt vara att det kan bli en ren TV-sport ett tag.

En annan sak, just om det här med att spela utan publik. Jag förstår verkligen de som tycker det är hur trist som helst, självklart blir det inte samma sak, fansen kommer saknas enormt mycket.

Tror inte någon säger emot här.

Men – jag har så svårt att förstå folk som säger att SHL borde vänta med att starta säsongen till dess att publik tillåts, som ett slags ”vi gör det här tillsammans”-signal riktad till fansen.

Det är ju rart och gulligt.

Men naivt och korkat.

SHL-klubbarna har ett fantastiskt TV-avtal med C More (35-40 miljoner per klubb och år), är långt mer beroende av dessa pengar än klubbar i andra länder där det saknas 51-procentsregel och en rik ägare ofta står bakom.

SHL behöver börja spela i september för att C More ska vara intresserat av att leva upp till sitt avtal.

Rakapuckar.com bild

Ni som slänger ur er saker som att ”SHL borde vänta till efter nyår”, är ni medvetna om att det kan kosta er klubb sisådär 20 miljoner? Eller kanske ännu mer, om C More skulle säga att ”Äh, lirar ni inte nu så bryter vi helt enkelt vårt avtal och lägger våra pengar någon annanstans.”

Det är så lätt att tycka saker. 

Ibland är det bra att tänka efter före.

Ingen människa tycker väl att hockey utan publik är så där jättekul. Men det är bättre än inget alls. Och redan spel inför tomma läktare gör ju att SHL-klubbarna går miste om stora intäkter, att höga spelarlöner nog måste sänkas, och så vidare. Illa nog.

Sedan är jag ju en av dem som tror att smittorisken faktiskt inte är så jäkla hög om man släpper in och ut folk på rätt sätt, begränsar rörelsefriheten i arenan, kanske stipulerar munskydd etcetera, men det kan vi ta en annan gång.

Om jag känt Agnes Wold så hade jag stämt av mina tankar med henne. Men jag har en känsla av att hon har lite annat att göra … 

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

I sommar händer detta. Man kan förstås tänka sig att både SHL och Hockeyallsvenskan undersöker möjligheter att revidera spelprogram, kanske försöka minimera resandet om man anser det vara ett problem.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 månader sedanSvara

  Du är klok som en bok!
  Snacka om att klubbar skulle gå under om de inte ens kunde köra säsongen via tv-sändningar...
  Hoppas ju givetvis på spel MED publik.
  Jag tror ju också som du att det går att lösa insläpp, spärrade sektioner, varannan stol etc om det krävs.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Tack. Jag tror man måste börja tänka brett, tänka nya tankar, för att rädda klubbars ekonomi, för att rädda landets ekonomi, världens ekonomier ... punkt. I alla fall TÄNKA, försöka, väga för och emot.

   Kommentar avatar
   Kjelle, 2 månader sedanSvara

   Eller som i övriga Europa krav på munskydd. Skall du gå in i en affär i t ex Frankrike eller Spanien måste du ha munskydd. Borde också gå att ha sådana krav i Sverige vid t ex ishockeymatcher.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

  Ja, HL! Med detta inlägg har Du åter varit klarsynt och metodisk.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Tackar. ;)

 • Kommentar avatar
  Maxad, 2 månader sedanSvara

  Håller med dig HL, om allt. Förutom att jag dessvärre inte tror att man kan göra ett begränsat insläpp säkert. Det är så många överallt som fullständigt skiter i att hålla avstånd. Det räcker ju att sticka in näsan i affären, så kan man ju bli vansinnig. Vet inte hur folk e funtade..jag kan ju vara smittad. Det har ju dom ingen aning om. Nä respekten för att hålla avstånd finns definitivt inte hos alla.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Där ser man. När jag är ute möts jag nästan uteslutande av människor som visar rätt hygglig respekt för varandra och situationen. Men min upplevelse är självfallet inte den "rätta" bara för det.

 • Kommentar avatar
  Tobias , 2 månader sedanSvara

  Den här FHM måste hata allt va idrott heter.. Får inte ihop ngt av va dom nötterna sysslar med eller uttalar sig om, som Allsvenskan nu o Cupen där.. då e man rädd att sportbarerna kommer bli fulla... sen när har idrottsföreningar i landet ansvar för om Olerys eller ngn annan tar in för mycket folk??? O sen detta som retar mig.. Ullared dit vallfärdar människor i tusental som om inget hänt o där e det helt ok med folksamlingar ...
  O så hon rasta ministern .. Står ju skrivet i pannan på henne hon vill ta död på idrotten ... Fan sanslöst detta

  • Kommentar avatar
   Robertino Hökklo, 2 månader sedanSvara

   Jag hoppas det ändå går att lösa med C more att skjuta upp premiären till november om så behövs. För Frölundas del handlar det om 14 matcher i så fall. Landskamperna i november och kanske till och med december samt hela CHL kommer nog i så fall ställas in. Då finns det plats för SHL matcher. Spela torsdag, lördag, söndag eller onsdag, fredag, lördag. Eller vanligt tisdag, torsdag, lördag.
   .
   Finns chansen till fler matcher med publik så borde SHL och C more samarbeta för att skjuta upp premiären. Har hört att hockey VM kan skjutas fram någon vecka och då finns ytterligare rum för spelschemat utan att pressa in för många matcher på kort tid. Kan man, så borde man även skjuta fram publikmatcherna i den mån det går.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

    Vid ett sådant här tillfälle kommer förstås alla alternativ att diskuteras, man agerar efter den information som föreligger, har olika vägar, måste vara beredd att byta. I ett sportsligt perspektiv borde man givetvis kunna skippa de meningslösa turneringarna för hemmalandslagen, men man måste förstå att de drar in en hel del pengar till arrangerande förbund. CHL är redan komprimerat. Visst kan man skjuta SHL-starten en månad, om det i slutet på sommaren framkommer uppgifter som säger att i oktober kommer FHM tillåta stora publiksammankomster. I det här unika läget tror jag man gör bra i att inse att det mesta är möjligt. Men jag tror heller inte det är hela världen att spela X antal omgångar utan publik för att trissa intresset inför ... tja, säg omgång åtta eller elva.

  • Kommentar avatar
   Göran A, 2 månader sedanSvara

   Klart som korvspad att SHL kör igång i september. Tv-pengarna styr detta.
   Om det blir med eller utan publik får framtiden utvisa.

   • Kommentar avatar
    Gunnar, 2 månader sedanSvara

    Leman: "Sedan är jag ju en av dem som tror att smittorisken faktiskt inte är så jäkla hög om man släpper in och ut folk på rätt sätt, begränsar rörelsefriheten i arenan, kanske stipulerar munskydd etcetera, men det kan vi ta en annan gång." Säg det till människorna i New York.

     Kommentar avatar
     Göran A, 2 månader sedanSvara

     Håller med dig Gunnar. Smittorisken är väldigt hög bl a på grund av att människan saknar immunförsvar mot detta virus. Än värre är smittorisken inomhus, t ex i en ishockeyarena.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

     Varför ska jag säga detta till människorna i New York, hur smittorisken är om mam släpper in folk på "rätt sätt" i en svensk arena jämfört med t.ex ett rätt fullt Ullared eller andra publika ställen? Vad har NY med detta att göra?

     Kommentar avatar
     Gunnar, 2 månader sedanSvara

     Leman: För att det inte finns "ett rätt sätt att släppa in människor" i en arena när covid19 härjar. Det spelar ingen roll om alla skulle sitta med 3 stolar mellan sig. Smittorisken är hög innomhus, det är självklart att alla (iaf alla som läser rakapuckar) vill se på ishockey, men våra sjukhus kan inte behöva ta ansvar för att 12044 pers vill se på ishockey live i en arena. Spel utan publik är den enda troliga lösningen (innan ett vaccin är klart), om det nu skall bli något spel alls. Man kan bara inte chansa och säga "ja visst, kör på, släpp in folk bara". Vi har alla läst om hur tex busschaufförer smittats och i hemska fall även dött. Busschaufförer...tänk hur det skulle se ut i en hockeyarena om någon eller några är sjuka. Jag förstår inte hur vissa tror att det kan bli spel med publik eller "lite publik". Det går helt enkelt inte att chansa så. Ett liv mer värt än att se på hockey live, och smittskyddsmyndigheten kommer aldrig säga att "ja va fan, dra igång SHL och släpp in folk bara, för nu är det hockey!"

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

     Gunnar: Redan i dag "chansar" vi, redan i dag är det okej att åka till Ullared, Mall of Scandinavia, Nordstan, åka buss, spårvagn och tunnelbana. Redan i dag chansar vi. Släpper du in t.ex 10 000 i Scandinavium exponeras du inte för 10 000 människor, om man hittar ett bra sätt att släppa in, om restauranger/kiosker inte är öppna, om människor i möjligaste mån håller sig på sina platser, om trappor är enkelriktade upp/ner, då skulle jag tro att smittorisken inte är större än vid t.ex ett Ullaredsbesök. Du exponeras primärt bara för de som sitter i din absoluta närhet. Folk 70-75 + och de tillhörande riskgrupper uppmanas givetvis att (tyvärr) inte besöka arenan. Jag menar inte att jag sitter inne med medicinsk expertis, men jag tror inte det är så enkelt som du vill ha det till. Jag ser inte att en SHL-match med alla tänkbara "coronajusteringar" skulle vara så mycket värre än vad som är tillåtet i dag. Men jag kan självfallet ha fel. Jag tänker högt.

     Kommentar avatar
     Maxad, 2 månader sedanSvara

     Ja det är lätt att chansa, innan nån nära anhörig dött av detta virus.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

     Poängen var: redan nu "chansar" vi. Står just nu på en rätt fullsatt buss. En person hostade nyss. Nu hostade hon igen. Jag resonerade kring om idrottsevenemang med tydliga regler nödvändigtvis hade varit så mkt värre. Kanske är det så. Tillät mig dock att fundera lite, bara. :)

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 månader sedanSvara

    Ekonomiska måste det bli spel med sportigt vill man ju vänta in publik. Beror väl på hur vi tittar på det. Annars finns det ju för stor osäkerhet. Att spela första 10 omgångarna i tex Malmö borde vara bra både ekonomiskt om man vill köra utan publik. Mindre smitta, mindre resa. Sedan har vi ju det här med spprtbarer och alla som träffas där. Vad händer om en eller flera spela blir sjuka i ett lag?
    Finns fler frågor än svar. Jag ser hellre 30 omgångar med publik än 52 utan. I båda fallen känns det ändå inte som en riktig säsong och orimligt att kora en mästare även om såklart någon kommer vinna.

    • Kommentar avatar
     MO, 2 månader sedanSvara

     Jag hoppas att klubbarna klurar på hur man kan få en publiklös match att bli spännande tv-mässigt nu när man har tid på sig. Den sista omgången blev ju lite sista-minuten ändrad, men nu kan man förbereda sig på ett annat sätt.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

      Säkert är sådant arbete i gång. Bra tanke.

    • Kommentar avatar
     VF, 2 månader sedanSvara

     Säger ju sig självt att man inte kan vänta in för att kunna lira med publik. Vad är det för tomtar som kläckt sådana idéer?

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 2 månader sedanSvara

      Beror ju på hur läget är. 3 matcher i veckan är ju ingen omöjlighet från november istället för att börja som vanligt och dra på det

    • Kommentar avatar
     babar, 2 månader sedanSvara

     Hur intressant va den sista omgången? inga känslor, såg inte ut som spelarna brydde sig, alla bara ville att matchen skulle sluta. Och hur mycket blir ett sm-guld värt för en klubb som tagit det under en sån här säsong. Att lyfta pokalen kommer inte bli mer värt än att lyfta en potatisskalare. Ska hockeyn bli någorlunda så borde i alla fall klackarna släppas in, sprid ut dom över hela arenan och ha som krav att alla ska ha masker på sig tills dom hittat sin plats. Så får vi i alla fall lite stämning och känslor.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

      "Hur mycket värt ...?", nu resonerar du som att hela säsongen skulle spelas utan publik. Det är ju ett worst case scenario. Däremot tror jag absolut att munskydd är en idé.

      Kommentar avatar
      R@Y, 2 månader sedanSvara

      Klackarna vore nog ingen dum idé, utspridda med munskydd. Då blir det lite liv i luckan iaf. Dessutom tänder spelarna till lite extra med påbackning i ryggen. Ingen dum idé alls.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 2 månader sedanSvara

     Sverige är väl det land i Europa som kommit ”längst” med att försöka få till flockimmunitet. Enligt FHM så skulle Stockholm i slutet på maj ha ca 40% som fått viruset och därmed flockimmunitet. Västra Götaland ligger väl nån månad efter gällande smittan. Sen har väl stora delar av östra Sverige Haft en del fall. Det är ganska precis 4 månader kvar till premiären. Fortsätter det gå åt ”rätt” håll så kan stora delar av Sverige haft viruset och därmed birde det inte vara kris längre. Sen vet man ju inte om man är immun bara för att man har haft Corona, det pratas fram och tillbaka om det. Men min känsla är att spel i okt/nov med publik är möjligt om allt går som det skall.

      Kommentar avatar
      R@Y, 2 månader sedanSvara

      Daniel, vet inte om du missat, men vi har misslyckats kapitalt med flockimmunitet. 7,5% är vi uppe i. Alltså totalfiasko.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 2 månader sedanSvara

     Ska bara förtydliga med vad jag menar med ”rätt” håll. Långsam spridning och att sjukvården klarar av det. Typ som nu.

     • Kommentar avatar
      Mogge, 2 månader sedanSvara

      Lägger dom upp det på rätt sätt så kan det bli bra utan publik med. Inget studiosnack att detta blir ödsligt och tråkigt. Acceptera situationen och kör.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 2 månader sedanSvara

       Har svårt att se att det kan bli bra. Spelarna kan inte fuska med det där lilla extra griniga och den där sista extra metern som de skulle åkt om det var publik som bankade i plexit. Måste man spela utan publik så måste man. Men att försöka göra det roligare tror tyvärr inte går utan att spruta in adrenalin i spelarna på konstgjord väg.

     • Kommentar avatar
      Rallyclay , 2 månader sedanSvara

      Klart det måste bli spel till hösten nu när tex Bundesliga har kört igång.
      Finns många idrottare i Sverige som tävlar med liten eller ingen publik i vanliga fall. / claes

      • Kommentar avatar
       Epoe, 2 månader sedanSvara

       "bla bla bla låt mig kort förklara" äkta leman right there

       • Kommentar avatar
        #18, 2 månader sedanSvara

        Tänk om HIV smittar genom en nysning... då hade vi haft 35 år av publikfri ishockey. Inse att Coronavirusen är här för att stanna. Vaccin är idag inget annat än en våt dröm. Vi måste lära oss leva med skiten.

        • Kommentar avatar
         #18, 2 månader sedanSvara

         *smittat*

          Kommentar avatar
          Gunnar, 2 månader sedanSvara

          En våt dröm som fungerar på apor och kaniner menar du ? För det finns, det fungerar. Det skyddar apornas och kaninernas lungor. Tester av det vaccinet utvecklat i Oxford med AstraZeneca på människor börjar i England i slutet av maj.


        Lämna en kommentar