Frölunda är ett lätt lag att älska för supportrarna


► Frölunda modell 2018/2019 är ett lag som är oerhört lätt för supportrarna att älska.
► Spelarna slåss för livet (det sportsliga…) i precis varje situation.
► – Vi hittar olika sätt att vinna, sa Joel Lundqvist.
► Nu behöver dock Johan Gustafsson få hjälp. Tankar och mina fem bästa här.

Rakapuckar.com bild

Frölunda 2018/2019 jobbar stenhårt i varje situation. Kampen går det aldrig att klaga på. Här i slutsekunderna mot Färjestad på lördagskvällen.


ATT VINNA MOT Färjestad borta en lördagkväll, i ett fullsatt Löfbergs Arena, det är liksom inget snack:

Det är bra. Det är jäkligt bra.

Besvikna Färjestadsfans på sociala medier må beklaga sig hur mycket som helst över ”alibispelare” och ”inte in på mål”, Färjestad gjorde ju massor av bra saker i den här matchen.

Checkade fast.

Kom in på kassen.

Bara ett problem: Frölundas målvakt Johan Gustafsson var i vägen. 

– Han håller oss kvar i matchen, sa Joel Lundqvist uppriktigt i en intervju som klubben la ut på Twitter.

Målvakten ingår i laget. 4–3 i Karlstad var en stark prestation, det var ”JG”:s förtjänst, men i lika hög grad den fantastiska viljan till kamp.

Inte minst en kväll då Frölunda ofta sattes under tryck syntes det, spelare som i varje moment var beredda att göra allt som krävdes för att vinna.

Rakapuckar.com bild

Ibland blev det fel. Men aldrig på attityd och vilja. Den sprutade ut ur öronen på Joel Lundqvist och hans gäng, inte minst på Joel själv när han i slutsekunderna smart tog en liten fajt (bilden till höger) med Linus Johansson så att Färjestad inte kunde gå in i anfallszonen.

Frölunda har varit ett viljestarkt lag från dag 1, ett som tar kampen framför burarna, som visar moral och passion.

Borde vara oerhört lätt att älska som supporter.

Detta sagt har Roger Rönnberg och hans tränarstab lite att fundera över, för det här som vi sett torsdag/lördag, att laget spelar fast sig i egen zon, det behöver åtgärdas.

– I dag var defensiven inte supertajt, vi släppte på oss en del, sa Joel Lundqvist uppriktigt.

Bra lag kommer alltid skapa chanser. Men bra lag behöver inte få hjälp.

Jag upplever att Frölunda på slutet tappat lite grand av den där självklarheten i närkampsspelet, förstegubben in får inte alltid hjälp av nummer två, det tvekas, det blir passivt, och väl med puckinnehav letas det ibland för svåra lösningar, samtidigt som puckhållaren inte får tillräckligt god hjälp.

När anfallen blir för korta skapar det också problem i defensiven.

Det blir för lätt för motståndarna att försvara sig.

Rakapuckar.com bild

Nå, Rom byggdes inte på en dag. Frölunda drar hem till till Göteborg med elva poäng på fem bortamatcher, ett grymt bra facit, och ni vet hur mycket lättare det är att bygga bort brister i medgång.

– Vi hittar olika sätt att vinna hockeymatcher. Det är där vi är (efter åtta matcher), sa Joel Lundqvist.

Där är ett bra ställe, vill jag hävda. Och det kan (bör) bli ännu bättre.

Ledig söndag, stentufft program väntar sedan innehållande en CHL-resa till Danmark, där efter direkt på’t igen i SHL:

16: Ålborg borta
18: Luleå hemma
20: HV71 hemma
23: LHC borta (
Rhett Rakhshanis debut)
25: Skellefteå borta
27: Malmö borta

Viktigt med bra bredd så att man kan hålla spelare fräscha här, värdefullt därför att Oliwer Fjellström snart bör vara spelredo, att killar som Lucas Raymond, Jonatan Lundin Andersson och Karl Henriksson visat att de kan gå in och ta en del seniorbyten utan att på något sätt göra bort sig. 

***

Tim Söderlund spelade rätt lite mot slutet mot Färjestad. Ingen skada. Sportsligt beslut.

***

Undrar om inte Jesper Olofssons mittzonstackling på Ryan Lasch kommer granskas i efterhand. Kändes knäliknande. Eller så såg jag fel.
TILLAGT 11.55: Det gjorde jag nog, ingen anmälan som det verkar. Var nog bara en sammanstötning då.

***

Rhett Rakhshani ansluter till Frölunda i Danmark, stannar kvar och tränar med Fredrikshamns lag, kommer till Göteborg söndagen den 21:e, gör första träningen dagen därpå och är debutklar mot LHC den 23:e.

***

Okej, här mina fem bästa i Frölunda:

1 – Johan Gustafsson
* Ni får ingen motivering. Det behövs inte.

2 – Pathrik Westerholm
* Mål igen, bäste center igen, stort spel, en av de som förmår skapa sig tid.   

Rakapuckar.com bild

3 – Jacob Moverare
* Jag tycker han är oväntat klok, smart och bra så här tidigt i sin Frölundakarriär.

4 – Jonathan Sigalet
* Hade något felpass där Gustafsson fick rycka ut, men också hårt, rejält spel – och en riktig mörsare vid 4–3.

5 – Samuel Fagemo
* Hockey går ut på att göra mål, Fagemo är en målskytt, och hans 2–1 var vasst. Kom bort lite efter hand, men fortsätter visa att han redan är en A-lagsspelare.

Bubblare: Viktor Ekbom, Mats Rosseli Olsen, Joel Lundqvist, Max Friberg.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 6 månader sedanSvara

  Låt vara för att det bara är 3 matcher (Ålborg,Luleå,FBK) men det fagermo visat på dessa 3 matcher är att han gör det inte bara bra ”med tanke på åldern” utan att tillför kvalite helt enkelt. Dock så kan det ju som ung spelare vara svårt att hålla jämnheten, så spännande att följa fortsättningen. Gällande tacklingen så tycker jag absolut att det ska vara avstängning då ekbom blev avstängd för liknande. Sen är domarna bara människor ska inte såga dom på något vis, men du som neutral åskådare HL, va inte den utvisningen väldigt lätt att se? Öppen is, inga som skymde sikten eller något sånt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Tacklingen såg jag ju, men inte alls i detalj så jag kunde slå fast om det var ben/knä eller inte. Jättesvårt. Men såg misstänkt ut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Dock ingen anmälan än, så det var nog mer en krock då.

 • Kommentar avatar
  Hugo Eurenius, 6 månader sedanSvara

  Intressanta tankar för en som följer FBK. Såg inte Olofssons tackling, men tycker att han genomgående har stått för fula/på gränsen-tacklingar under säsongen. Frölunda spelade smart och FBK bjöd upp till match. ”Borde” ha blivit kryss, kan jag tycka. Definitivt inte en sådan kris i FBK som vissa frustrerade fan-på-väggen-konstnärer målar upp. Tight, underhållande match. Passa på och njut av Fagemo innan det blir NHL för honom :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Väl resonerat. Tog del av en del FBK-snack i går, det var sågad målvakt och usla forwards och ... jag håller inte alls med. Som jag skrev, jag tycker Färjestad kom in på mål, hade vettiga avslut, bra tryck på kassen, men ibland stöter man på en keeper som är i zonen. Viktigt då att inte förledas tro att allt är kass. Vad gäller Fagemo ser han bra ut, spännande att se hur länge han håller i det. Inte alltid en 18-åring besitter jämnheten.

 • Kommentar avatar
  Kristoffer /KdeV , 6 månader sedanSvara

  Ännu en seger som skall tillskrivas "laget". En målvakt som är på tårna och ett lag som ger allt. Sen har vi lite större, tuffare backar just nu som gör det lite jobbigare för våra motståndare att komma in framför mål. Måste nämna Grönlund igen. Visserligen gjorde han en blunder igår men vilken värvning, bra scout där Sjöström !

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Yes, alldeles utmärkt agerat i det fallet.

 • Kommentar avatar
  LG, 6 månader sedanSvara

  Angående värvningarna (som jag skrivit om ett par gånger, senast i går fm). Gårdagens värmning var "enorm". Alla på plats, högt tempo, grinigt när spelmomenten inte funkade (såväl Joel som RR markerade rejält). Några lirare visste att de inte skulle med till Karlstad och någon kom in på slutet. En kraftfull signal om att "alla är med i laget"! Jag är säker på att denna typ av värmning bidrar mycket till laddningen inför match. Kanske inte alltid går att genomföra - men alla är ju på plats?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

   Mycket intressanta tankar, där. Skulle kanske alla värmningar vara obligatoriska? Ger det ökat fokus? Eller betyder en fokuserad värmning inte alltid fokuserad match? Jag vet inte. Värt att undersöka. Sedan kanske insatser mot FBK alltid innehåller en jäkla tändning, i och för sig. :)

 • Kommentar avatar
  LG, 6 månader sedanSvara

  Värmningarna!!! (dj-a funktion)

  • Kommentar avatar
   Lövet, 6 månader sedanSvara

   Som jag nämnde igår. VF lirar slutspelshockey redan nu. Frågan är hur länge dom orkar det?

   • Kommentar avatar
    Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

    JG gör ett strålande arbete med sin lite udda stil. Han räddar oss igen, fantastiskt. Dock så tycker jag att det bör tilläggas, att han får en helt annan hjälp av backarna detta år. Han släpper fortfarande farliga returer som det hade ringt på förra säsongen, men nu är backarna tightare och hinner allt som oftast rensa undan. Backarna som helhet har helt annan size och mer muskler än föregående säsong, Grönlund, Ekbom, Moverare, Lindström, Gunnarsson (har växt) och det ska nog inte underskattas i dessa täta matcher. Bra iakttagelse om närkampsspelet, jag tycker våra offensiva spelare förlorar för ofta i de fysiska duellerna vilket gör det svårt att komma in på mål och skapa farliga chanser. En anledning till att vi vann igår var ju också att Markus Svensson hade en iskall dag jämfört med JG.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

     Jag tycker verkligen inte Markus Svensson var iskall. Ettan är en förnämlig skymning av Nässén, trean är en styrning från några decimeter, fyran är ett PP-skott av hög klass, mööööjligen att Fagemos 2–1 var tagbart, men allt annat än en tavla. Här vill jag mycket mer harangera avsluten.

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

     Håller inte med. Nässén stör förtjänstfullt, men det ser ut som om MS har fri sikt på Fribergs inte så märkvärdiga skott. Sorry, jag missade styrningen av PA Westerholm, Fagemos avslut är klass på men tagbart. Inte mycket att göra på Sigges PP, men en het målvakt tar den. MS har 73,3% och i vilka situationer tycker du att han spelar bra?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

     Procenten skiter jag fullständigt i i en sådan här match. Svensson har ytterst lite att göra, svår match, och jag tittar på målen han släpper in. Fribergs skott är bra, välriktat, hårt, Nässén skymmer. En bra dag tar Svensson det, men det är ingen tavla. Om alla skott som släpps in är tavlor, om målvakter ska ta alla skott, då har vi snart inga mål. Vi måste, anser jag, lära oss att också ge målskyttar credd. Tack och lov för att det finns sådana. Sedan kan man alltid tänka sig att en keeper funderar, borde jag ha gjort si eller så, men Färjestad föll inte på målvaktsspelet, lika lite som Frölunda föll på målvaktsspelet mot Malmö i slutspelet. Handlar om att göra mål på sina chanser. Här körde Färjestad fast i går, på en het keeper, En annan kväll är JG lika bra men släpper ändå ytterligare någon puck, för att det är förbaskat små marginaler.

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

     Vi tycker olika här och det måste vara bra för MS att det finns någon som tyckte att han gjorde en bra match. Jag hyllar alltid målskyttar och avsikten var inte att ta udden av deras prestation. Men hur ofta gör dagens Frölunda 4 mål på 15 skott mot en målvakt som är på tårna...håller dock med om att marginalerna är små. Avslutningsvis vill jag hylla Gustav Rydahl som jag tycker är bäst på plan igår. Tacklar och ligger bakom nästan allt farligt hos FBK, honom tar jag gärna tillbaka.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

     Du ska inte hitta på saker, så där. Jag skriver inte att Svensson var "bra", jag skriver att jag inte tycker han kan lastas för målen, att han inte var skyldig till förlusten, att procenten är oväsentlig. En dag när han är riktigt "bra", då kanske han hittar ett sätt att ta Fribergs eller Fagemos skott. Världen är inte svart eller vit.

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

     Fair enough, men jag hade svårt att tolka ditt mycket starka försvar av MS på annat sätt. Fel uppenbarligen....

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

     Jag försvarar så till vida att förlusten inte är hans fel, att 60, 70 eller 90 procent är ovidkommande. Fruktansvärt svår match när ens lag dominerar så. MS var inte dålig, är inte att skylla för förlusten. Men en bra dag hade han kanske gjort ännu bättre vid något av målen. Så små är marginalerna.

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

     Ok, sannerligen inte vanligt att det lag som skjuter 15 skott och som har erkänt svårt med målproduktionen vinner än sån här match, speciellt inte med en målvakt som gör en bra match. JG hade i varje fall i mina ögonen en svårare uppgift och släppte färre mål.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 6 månader sedanSvara

    Det jag tycker mest om i året Frölunda är bredden på truppen. Två bra målvakter, backsidan är ju grymt bred och på forwardssidan har det blivit mer bredd eftersom Nässen och Fagemo visar att de vill vara med redan nu. Så skall ju Rhett in och Raymond slussas in i lagom takt. Visst finns det brister i laget och hur man spelar men det är ju bara oktober än, detta kan bli bra/ Claes

    • Kommentar avatar
     mike, 6 månader sedanSvara

     Laget sitter ihop bättre i år, inget snack. Sedan behöver man att spelare som Fagemo hänger någon kasse här och där. Lite lustigt att vissa (läs Tim), inte spelade så mycket på slutet medan andra (läs Ponthus) får chanser i evinnerlighet. Märkligt.

      Kommentar avatar
      Jonas, 6 månader sedanSvara

      Phontus borde sättas på läktaren när vi har fullt lag. Att han fortfarande spelar powerplay är ju helt absurt. Han har ingenting att göra i Frölundas fartfyllda hockey. Han kan inte hantera det. Nej här finns det bättre alternativ.

    • Kommentar avatar
     Svante, 6 månader sedanSvara

     Märkligt att FBK har ett sånt uselt försvarsspel med den namnkunniga uppsättningen de har. Nog det sämsta de någonsin presterat på hemmaplan där de åt upp motståndet förr om åren

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Så uselt försvarsspel? Tycker du det? Argumentera gärna.

      Kommentar avatar
      Nolte, 6 månader sedanSvara

      Vet inte heller om jag tycker att deras försvar va så dåligt. Man släppte till 15 skott på 60, det är riktigt bra i mina ögon. Sen att man släpper 4, ja det händer ibland. Deras akilleshäl har väl annars varit målproduktionen? Att Rydahls kedja är genomgående vassast igår säger väl kanske en hel del. Inget ont om den kedjan, men det ska nog inte vara deras ledande kedja offensivt

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Men den var härlig att se. :)

      Kommentar avatar
      Nolte, 6 månader sedanSvara

      Ja det va den. Imponerad av vilka kliv Rydahl har tagit faktiskt

    • Kommentar avatar
     EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

     JG, får ha vilken j-a "oortodox" målvakts-stil som helst, så länge han gör det vi alla vill han skall göra! :I

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

      *ishockeymålvakts-stil...

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

      *-spelstil...

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

      *...han skall göra framförallt! Många corrections, denna gång. ;)

    • Kommentar avatar
     Eliasson, 6 månader sedanSvara

     Någon mer än jag som såg
     81-7-11 bilda kedja mer än en gång? Tror inte heller det var så att de bara blev så för var den formationen minst 20-30 sekunder i stöten. Inte hela tiden men några gånger i slutet av andra och under tredje.

      Kommentar avatar
      Henrik indian i exil, 6 månader sedanSvara

      Eliasson, jag lade märke till det också. Det var lite ”kors i taket” och ovanligt med den typen av coachning från RR. Dock var det bra och efterlängtat.

    • Kommentar avatar
     Epoe, 6 månader sedanSvara

     Leman, du borde tipsa Färjestad att skjuta högt.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Vad var det för konstig kommentar?

      Kommentar avatar
      Henke, 6 månader sedanSvara

      Epoe menar säkert att JG simmar på isen stora delar av fighten å hade Färjestad undvikit att hela tiden skjuta lågt så hade de vunnit fighten.

    • Kommentar avatar
     nils, 6 månader sedanSvara

     Dags att lufta Mattsson lite kanske så att han inte blir iskall. Han är nog sugen på att visa vad han går för. låta JG vila lite. risken för skada är annars stor

     • Kommentar avatar
      nils, 6 månader sedanSvara

      Dags att lufta Mattsson lite kanske så att han inte blir iskall. Han är nog sugen på att visa vad han går för. låta JG vila lite. risken för skada är annars stor

      • Kommentar avatar
       Håkan G, 6 månader sedanSvara

       Poängskörden hittills är imponerande men samtidigt en aning smickrande tycker jag. Många uddamålssegrar, vilket iofs är livsviktigt när man summerar säsongen. Jag håller med föregående talare om att Frölunda redan (tvingas?) spela slutspelshockey. Resultaten hittills är långt bättre än förväntat men man måste redan se att det blir svårt att höja spelet inför ett eventuellt slutspel. Spelet mot tex Färjestad och Växjö kommer aldrig hålla i ett ev slutspel. Jag vidhåller att en offensiv center måste in i laget.


       Lämna en kommentar