Frölundas fem bästa, men läget är halvilla nu


► Bäst i Frölunda: en back från regionen.
► Håller ni med om fem i topp? Tyck till.
► Och mötet med Luleå på torsdag – det är stekhett nu.

Rakapuckar.com bild

LETA UPP DE fem bästa i Frölunda den här 1–3-kvällen i Växjö var inte helt enkelt, men till slut hittade jag inga andra än de här fem, möjligen med Rasmus Dahlin som bubblare.

Mattias Nörstebö var given fram till misstaget som avgjorde matchen.

Det gick helt enkelt inte att ha kvar honom då. Men han var klockren så långt, ska inte "hängas", misstag sker i den här spirten. 

Nå, de fem bästa, där 1 är bäst.

1. John Nyberg
* Fortsätter vara dominant i spelet, fattar nästan alltid rätt beslut, nästan målskytt också, killen från Härryda.

 

2. Simon Hjalmarsson
Leder sin kedja, vinner puckar, sliter hårt, även här, många korrekta beslut.

3. Christoffer Ehn
Magnifik när han satte upp Nybergs chans, skapade eget, stark, precis som vanligt.

4. Joel Lundqvist
Kom till skott i power play, rejäl i allt han företog sig.

Rakapuckar.com bild

5. Johan Mattsson
Spred ett lugn omkring sig, trygg och säker. Med lite flyt hade han även tagit ettan eller trean. Visade att han är ett snäpp före Johan Gustafsson just nu.

***

Så, hur illa är läget för Frölunda?

Halvilla, ska vi enas om det?

Fyra matcher är inte mycket att analysera på, men två raka förluster har skapat oro, och en resa upp till Luleå är aldrig enkel, inte ens  nu när gänget från Norrbotten har det svårt.

Förlust på torsdag gör livet jäkligt jobbigt, skapar en tidig, tuff uppförsbacke.

Bara löjligt skriva ord som ”måstematch” när september just är på väg att bli oktober, men visst skulle tre poäng snarare än noll på torsdag göra livet lättare för laget med indianfjädrar på tröjan.

Nå, visst finns det mycket bra i Frölunda, visst bör det här vara ett topplag på sikt, inte minst när Lias Andersson och (med stor sannolikhet) Carl Grundström breddar offensiven.

Kanske är det bra att få göra en del mål på CHL-slagpåsen Gap på tisdag?

Rakapuckar.com bild

Hur förlusten till sist kom till mot Växjö behöver man inte dra allt för stora växlar på, det var ett individuellt misstag av en enskild spelare som avgjorde, sådant händer.

Och försvarsspelet, inte minst det fysiska, var ett lyft jämfört med Färjestadmatchen.

Ändå kom 1–1 och 1–3 efter att Växjö varit hetast framför Johan Mattsson.

Det skickade inga bra signaler.

Inte heller skottovilligheten i anfallszonen, det där attackpsyket vi såg mot Karlskrona, och till viss del mot Färjestad, var som bortblåst.

Många extrapassningar i sidled.

Visst, Viktor Fasth är en toppmålvakt – men ibland måste man faktiskt skjuta.

Oroande också att när Ryan Lasch inte är på sitt bästa humör, när han tappar puckar och väger lätt i närkamperna, då händer inte mycket framåt.

Nå, det ska förstås Växjö harangeras för också.

Grymt stabilt.

Grymt tryggt.

… även om det finns ännu mer att plocka ut här också.

Mentalt sätts Frölunda på prov nu, för att förlora när man lyft spelet efter en rätt risig förstaperiod, när man snabbat upp spelet i egen zon och fått ordning på uppträdandet, tagit ett visst grepp – det är jävligt jobbigt, rent ut sagt.

Roger Rönnberg & Co har att göra.

Men vem har sagt att livet ska vara enkelt …?

***

Kul att se Pontus Netterberg i Växjö. Farten. Företagsamheten.  

Kul när det bara var han och Rasmus Dahlin som gjort mål.

Varberg och Lidköping.

Inga hockeymetropoler, direkt.  

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Kristoffer, 1 år sedanSvara

  Bäst i VF : Johan Mattson , höll kvar laget i matchen i 1a perioden. Bra matchen igenom. Ehn, rosseli, Nyberg , där e mina topp 4a. Gott nog.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rosseli var kanske en bubblare, ja,

 • Kommentar avatar
  Ulf Friman, 1 år sedanSvara

  din analys är klock ren och håller med dig till fullo. Frölunda satsar på offensiven och ägde stundtals matchen men kommer inte fram till de avgörande lägerna där de kan trycka in målen. Lash väger för hållande lätt och de plockar bort han för lätt. Peewee kedjan skapade mer och gjorde stort intryck, Ehn var en kämpe och Dahlin en skridskovirotos men skärpan saknades de var inte tillräckligt heta framför mål. de kom inte in och fick de avgörande lägena som de behövde. MAttson var lugn och trygg och tog de lägerna man kan kräva.. innefektiviteten var för stor..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lasch behöver få ut mer. Tveklöst. Samtidigt kan han inte förväntas leverera i VARJE match. Jag medger det.

 • Kommentar avatar
  Hans B, 1 år sedanSvara

  Ehn
  Matsson
  Joel
  Dahlin (för målet)
  Sedan bara massa frågetecken
  Ge bort 18 och 15 nu! Snurrigare backar får man leta efter. Donovan är en risk i egen zon varje gång han har pucken och när ska han träffa mål med sina skott?
  Han har fått sina chanser.
  Syns att backsidan är för svag i år.

   Kommentar avatar
   Niklas, 1 år sedanSvara

   Den va inte tillräckligt bra förra året och till den här säsongen har vi tappat vår bästa back och ersatt med en back av inte samma kaliber. Så kan tyvärr inte bli annat än för svag i år också

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nörstebö var bra. ETT misstag. I övrigt bra. Donovan började svagt, spelade upp sig, som övriga.

   Kommentar avatar
   Niklas, 1 år sedanSvara

   Håller med dig till fullo om Nörstebö, Leman! är inte ute efter att hänga honom. Bara belysa att backsidan förra året inte va tillräckligt bra, och den har nog tyvärr inte förbättrats till i år heller, eftersom att man ser samma gubbar göra samma misstag (återigen syftar inte bara på Nörstebö, utan snarare att backar i allmänhet inte klarar av att våra pucken på det sättet RR vill och sölar med pucken och drar på sig utvisningar, eller skapar lägen för motståndarna)

   Kommentar avatar
   Hans B, 1 år sedanSvara

   Det var fler än ett misstag på Nörstebö, tappade pucken flera ggr i farligt läge. Men inget mål bakåt. Ska inte bara skylla på honom det var fler av backarna som inte var vän med pucken. Om det var en hel vecka med fokusträning på försvarsspel så kan man bli riktigt orolig!

   Kommentar avatar
   Erik, 1 år sedanSvara

   Pucktapp och dåligt försvarsspel är INTE SAMMA SAK. Pucktapp är dålig OFFENSIV.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 1 år sedanSvara

  Vill inte enbart stämma in men tyvärr känns mönstret lite igen, man vinner inga matcher på flest chanser utan det är flest mål som vinner. Så vi måste få igång produktionen på alla kedjor om vi ska kunna snitta 3mål+ per match. Det är antingen de eller byta ut backarna till defensivare pjäser.

  Konceptet att alla ska bidra håller inte med defensiva pjäser som inte snabbt sätter igång spelet eller spelar sarg ut. Då följer man inte gameplan. Och tillåter man avikelser kommer man snart inte analysera en match som vi vinner med 1-0 och då spelar vi snart tråkhockey och slutar i mittenskiktet av tabellen.

  Nej vi supportrar måste även vi se matcherna ur Rogers ögon. Jag tror inte frågan han ställer till sina spelare idag är varför man släppte in 3 puckar det och förlora utan fråga varför man inte gjorde fler mål framåt, planen är 3+ framåt så länge vi inte e där och ändå förlorar tror jag inte vi kommer se förändring i defensiva spelet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Frölunda har ju en tydlig väg: driva spel från bakplan. Så en massa sarg ut kommer ingen att se. Precis som du är inne på, Frölunda behöver göra sina tre, fyra mål för att vinna. Men att det är svårt att göra så många på Växjö är inte så konstigt – det är ett mycket, mycket bra lag.

   Kommentar avatar
   Mikael, 1 år sedanSvara

   Oavsett motstånd så ska vi komma framåt måste vi börja ta till vara på lägena. Visst vi tappar puckar och är inte tillräckligt starka i avgörande lägen framför mål men fokus efter matchen tror jag är, varför gjorde vi bara ett mål? Men det jag egentligen är trött på är allt skrik på hur dåliga försvarare och JG är ifrån supportrar överallt, vi ser insläppta målen och letar syndabockar, men alla missade lägen och halvdana avslut dom struntar vi i, men faktum är hade vi följt gameplan hade vi vunnit eller spelat lika igår, 3-3 eller 3-4. Jag tror det kommer ordna upp sig snart spelet tycker jag är på gång, mer kontinuerligt med matcher framöver, svårt att leva på meriter eller plåstra sår ifrån en vecka tillbaka.

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Tanken slog mig igår under matchens gång; tänk om vi vunnit dragkampen om Rahimi, och sedan plockat in Welch. Och att det var Växjö som satt med Donovan och Nörstebö. Det hade smakat mumma det. *suck*

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Ja, Rahimi kanske kan komma att bli en "dyrköpt" erfarenhet för Frölundas del längre fram?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Intressant ändå med klubbar som ser hockey på lite olika sätt. Olikheterna gör ligan spännande. :)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Ja, Kära Frölunda, det går fort undan därute på isen.
  När man går bort sig, så smäller det oftast direkt-"den enes död är den andres bröd".
  Förutom det fysiska, så är nog ishockey en av de hårdaste mentala lagsport som finns i världen, bland åtminstone.
  Eftersom Frölunda inte tycks lämna något åt slumpen, så har de säkert också heller inte missat detta, hur man hanterar det mentala, tro?
  Så därför hoppas jag verkligen att alla spelarna skall kunna vara harmoniska o stabila för det mesta hela tiden, oavsett matchers utgång.
  Självklart, inte lätt alla gånger!
  P.S. Visst kan t.ex. rugby, amerikansk fotboll också vara tufft på alla plan, men där står liksom spelarna alltför ofta emot varandra stilla med bägge fötterna i myllan och får tid att tänka efter.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det mentala spelar OERHÖRT stor roll i idrott. Den som kan hantera motgångar, i matcher, efter matcher, och fortsätta prestera på samma höga nivå är ofta vinnare på sikt. Skallarna tränas för lite, har jag ibland en känsla av.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Har faktiskt också många gånger precis samma känsla som Du, det här med "skallarna tränas för lite..."(väldigt trött på att ofta få höra den slitna frasen vinnarskalle). Hur mycket är SHL-klubbarna egentligen beredda att satsa på, så att spelarna kan få komma i kontakt emellanåt med en mental coach också? Tydligen så har ju målvakten Johan Mattsson en sådan och Blåvitt i sin tur har hjälp av en som heter Johan Örtendahl? Men inte sagt att det går så bra för dem(Blåvitt alltså), fördenskull!

 • Kommentar avatar
  Hans B, 1 år sedanSvara

  Undrar lite om tränarnas uppdelning och ansvarsområden. Är det Roger som bestämmer grundspelet och övriga anfall respektive försvar. Känns som om backspelet har blivit lidande efter att vi fick ny backtränare. Eller beror det bara att nivån på backarna har blivit sämre?
  Sedan har vi det vanliga problemet med målskyttet. Beror det på spelsättet att alla blir överkreativa och inte vill göra det så viktiga grovjobbet. Kanske orkar inte "målskyttarna" både jaga utan puck och sedan vara starka nog att näta?
  Sedan har ju hockeyn hos andra lag förändrats också, har vi något motmedel mot detta? Eller är det helt plötsligt Frölunda som hamnar efter i utvecklingen. Tycker mig se tendenser i detta.

  • Kommentar avatar
   JohanP, 1 år sedanSvara

   Kul att läsa om dina tankar kring matchen då man inte såg den. Framförallt kul att du ger Hjalmarsson bra betyg. Många som bara stirrar blint på att han inte syns i poängprotokollet istället för att bedöma vad han faktiskt gör lagmässigt i spelet.

   • Kommentar avatar
    Lasse A, 1 år sedanSvara

    Bara Lasch som levererat offensivt hitintills. Var är dom andra? Friberg, Roselli, Hjalmarsson, Ehn och Stålberg? Inte ens Joel eller Sean har orkat att peta in mer än ett (1) mål vardera.


    Lämna en kommentar