Jag önskar att Brynäs fördömt Clarks fusk


► Hej, Brynäs – kunde ni inte tagit tydlig ställning mot Kevin Clarks agerande?
► Jag tror det betytt massor. Kanske nästa gång?
► Helgens bästa besked: att Jonathan Dahlén är en så smart kille. Helt rätt att stanna i Timrå, tror jag.

Rakapuckar.com bild

DET VAR SJÄLVFALLET bra att SHL:s så kallade situationsrum reagerade och anmälde Kevin Clarks fusk från i torsdags.


Utmärkt att disciplinnämnden bötfällde.

Men jag saknar en sak:

En reaktion från Brynäs.

Tränaren Tommy Sjödin har fått en del kritik för sina uttalanden, han har inte sett något, minns jag rätt från första gången Clark fuskade var det ”tråkiga rubriker”, så det var mest medias fel.

Dumheter, förstås.

Men Sjödin kan jag delvis förstå, han är tränare, han är uppe i varv, han försvarar sina spelare som han leder i idrottslig kamp dag efter dag.

Det hade varit snyggt om Sjödin öppnat ögonen. Jag förstår att han inte kunde.

Brynäs ledning, däremot. Varför inte ta chansen att tydligt markera, skicka en signal till övriga SHL-klubbar, till Hockeysverige:

”Vi vill inte ha fusk på isen. Vi vill inte att våra spelare fuskar.”

Det hade varit så lätt för sportchefen Stefan Bengtzén (kanske är det till och med en styrelsefråga?) att utåt säga:

”Vi gillar Kevin, vi gillar inte det han gjorde, vi har snackat med honom, känner oss trygga med att det inte kommer hända igen.”

Rakapuckar.com bild

Räcker så. Inga sågningar, inga hårda ord, bara en tydlig markering, precis som när ens barn gjort något dumt i skolan:

”Jag älskar min lille Pelle, men det här gör han inte om, det lovar jag.”

Är ni med? Jag tror en sådan Brynäs-signal varit viktig, inte minst till unga hockeyspelare som annars kan ligga i startgroparna för att följa efter fotbollen, sporten som institutionaliserat den här typen av fusk.

Jag hoppas Peter Jakobsson sagt några väl valda ord om Joakim Nygård fuskat.

Jag hoppas Patrik Sylvegård gjort det om Fredrik Händemark lagt sig.

Och så vidare …

Jag hoppas fortfarande att Bengtzén säger något. Brynäs har ju gjort så mycket bra i kampen mot huvudtacklingar. Varför inte ta ett fint steg även här?

***

Det är möjligt att filmningar inom hockeyn inte är något stort problem än, sportchefen Johan Hemlin är inne på det i den här utmärkta intervjun av Mattias Ek på hockeynews.se, men det där är inget gudagivet tillstånd.

Rakapuckar.com bild

Det krävs vaksamhet vid varje tendens.

Det krävs reaktioner.

Det krävs avståndstagande, om inte från människan så från dennes agerande.

Även när det handlar om en spelare i ens eget lag.

Sedan kan jag bli en smula fundersam gällande hur SHL ser på filmningar.

I dag ”letar” inte situationsrummet efter filmningar på samma sätt som fula tacklingar, man tar tag i det man råkar se.

I dag kan inte filmning ge avstängning, bara böter.

I dag kommuniceras inte anmälningarna när det gäller filmning på SHL:s webbsajt, bara eventuella straff. 

… och jag vet inte, men att mista 5000 spänn får ju inte Kevin Clark att fundera på hur han ska få ihop till Cornflakes nästa månad.

Nå, att han överhuvudtaget straffas är steg 1. 

Rakapuckar.com bild

Och vem vet, om SHL-klubbarna bara tydligt markerar att de inte vill ha fusk inom hockeyn, om dess representanter är tydliga även när egna spelare missköter sig – då behövs kanske inga hårdare straff.

Utmärkt, i så fall.

***

Ni vet jag skrev att jag tyckte att Jonathan Dahlén borde stanna i Timrå?

Det tyckte Jonathan Dahlén också. (i alla fall så länge inte laget rasar i tabellen ...) 


Åh, vilken smart kille, kände jag i går när jag såg beslutet som supertalangen fattat.

Det är möjligt att SHL-hockey kan vara snäppet roligare än allsvensk dito, men Dahlén – som ska till Vancouver Canucks – har att tänka på sin egen karriär, sin egen framtid, och då är det självfallet bättre att få massor med istid och vara den store stjärnan i allsvenska, SHL-drömmande Timrå än att ta en chans och byta till Färjestad, Växjö eller vad som nu fanns på bordet.

Jesper Bratt (AIK–New Jersey Devils) visade att självförtroende betyder mer än serietillhörighet när man tar steget från Sverige till Nordamerika.

Dahlén hakade på. 

Vem vet, det är kanske fler som gör det, och vips, så kan allsvenskan bli ett snäpp bättre med några fler talanger kvar`.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nicke, 1 år sedanSvara

  Fast detta är ju inte första gången Brynäs är ute för att ha så kallade ”filmare” i laget. Järnkrok var ju en annan spelare som aldrig fördömdes men hade samma egenskaper i sitt spel. Kommer aldrig glömma slutspelet då Eriksson i Frölunda fick en hög klubba utvisning mot Järnkrok där han slängde bak huvudet och klubban knappt var uppe och snuddade hans navel. Sen hade han en väldig kärlek för att falla enkelt. Även Thörnberg och Björn Melin hade dessa tendenser förr i HV71. Tyvärr har detta alltid förekommit i mer eller mindre utsträckning och här måste våran liga sätta ner foten och göra de fort för annars kommer detta eskalera. Men här faller även en del ansvar på domare , man måste kunna ta en utvisning utan att spelaren som blir hakad är tvungen att falla för att handen ska komma upp. Idag blir nästan spelarna tvugna att visa -Kolla domaren , han hakar mig. Detta görs via att många faller enkelt. Sen vill jag se hårdare bestraffning, 5000 kr? Där måste man ju kunna komma på ett bättre system. Summa summarum , vi vill ha bort dessa saker i från vår älskade sport hockeyn. Det gäller ALLA lag.

   Kommentar avatar
   Björn, 1 år sedanSvara

   Instämmer. En aspekt kan vara domarnivån dvs att spelarna känner att de måste förstärka. Bör också diskuteras tycker jag.

   Kommentar avatar
   Matte , 1 år sedanSvara

   Victor Fasts grej på Widerström för några matcher sen - den kunde man ta till Canne. ;). Tyvärr har det varit flera uppenbar i år - har det ökat med filmningar? Är det en funktion av att de svart vita inte är konsekventa?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mycket god poäng, Nicke. Dessa jävla hakningar som tillåts i SHL, "lagom-hakningar", de riskerar ju att göra så att spelare känner att de måste lägga sig för att få med något. Har tänkt ta upp detta, gjorde det inte här ovan, det blev så långt ändå ... :)

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  Stort problem eller inte, väldigt viktigt att ta tag i detta. Alla stora problem har en dag börjat som små, och det är i det stadiet som man bäst och lättast kan sätta in åtgärder.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så, Mattias, precis så.

 • Kommentar avatar
  Matte , 1 år sedanSvara

  Bra HL att Du skriver om det och helt riktigt - påföljden måste bli mycket mer kännbar för fusk. Detta är en mångmiljardindustri. Straffen för att bluffa i den borde var jättehöga med lång avstängningar som följd.
  Låt situationsrummet även leta efter fusk.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, lite förvånad är jag när det verkar skötas så där lite med vänsterhanden. Men ... det kanske inte fungerar så i praktiken.

   Kommentar avatar
   Matte , 1 år sedanSvara

   Tack vare Dig Petter, Wikegård och Sanny mfl så belyser Ni fusket. Regeländringarna om påföljder måste också ändras, men detta kommer nog senare?

 • Kommentar avatar
  Daniel, 1 år sedanSvara

  Hoppas detta betyder att dom kommer fortsätta vara vaksamma på filmningar framöver! Jag tror också att en domarnivå som är hårdare mot spelförstörande moment skulle ta bort många av filmningarna. Det är ju helgalet att man ska behöva lägga sig ner för att få med sig något när man blir hakad eller fasthållen.
  Mycket smart av Dahlén att välja o stanna kvar i Timrå! Där vet han vilken roll han har och att han kommer få mycket istid.

  • Kommentar avatar
   Matte , 1 år sedanSvara

   Detta med Jonathan Dahlen - om Du och han har rätt att man skall vara i HA och inte i SHL för att komma in i NHL pga självförtroendet - så måste jag undra om det hela. Det är sensationellt i så fall. Är klubbarna så dåliga på att höja självförtroendet på yngre spelare i SHL? Tycker Elias P (från Timrå) klarar sig ganska bra, så även Dahlin och Djurgårdsbröderna samt Isac L i Luleå för att inte säga Lias och hans yngre JVM kompisar som körde sönder FHC i torsdags från Färjestad mfl. Grupperingarna av yngre i Brynäs, HV, Linköping och Malmö mfl ingen glömd. Alla verkar ha ganska gott om självförtroende ;).
   Jag får inte ihop detta med Jonathan? Vem vill spela ett SHL kval, i bästa fall mot KHK (som spelar FHC hockey och 2500 på läktaren)? Måste väl vara roligare att få spela slutspel med någon av de 8 största klubbarna? Jag undrar...

    Kommentar avatar
    Daniel, 1 år sedanSvara

    Det handlar ju om en övergång mitt under säsongen där du skall komma in i ett nytt lag, kanske ny roll och nytt spelsystem. Håller helt med om att SHL bör vara en bättre miljö men att mitt under säsong när det rullar på bra byta känd mot okänd miljö innebär ju risker.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Precis min poäng. Jonathan är hemmastadd i Timrå, laget spelar toppmatcher, kommer kvala till SHL. Varför riskera att tappa härligt "flow" sista våren i Sverige?

    Kommentar avatar
    Matte , 1 år sedanSvara

    HL det är bra - jag läser hur Ni flera argumenterar för Timrås verksamhet. Synd att inte FHC har det ryktet... Men inte är det topp matcher i Sverige? Det är väl på nivån i bästafall nr 15 - 20 i Sverige? Så mina frågor kvarstår fortfarande, om man skall till NHL direkt sen och ta samt behålla en plats i ett NHL lag. Jag är full av beundran för sagan Jesper Bratt, men är detta unikt eller är det den "rätta vägen"? Jag är verkligen intresserad...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Generellt är det nog bra att spela SHL och inte allsvenskan, men ... speltid, förtroende, trygghet, rätt/fel miljö – det är också faktorer att väga in. Och nu ÄR ju JD redan i Timrå, surfar på en framgångsvåg.

  • Kommentar avatar
   Gbgfralle, 1 år sedanSvara

   Kommer aldrig glömma Järnkroks filmning i slutspelet för några år sedan... Helt annan fråga nu Leman. Vad tycker du om Grundströms spel de senaste matcherna? Han är ju en ”streaky” spelare, men nu har han var helt bedrövlig de senaste. För att vara en spelare som ska producera mycket har han i te bidragit med något sedan årsskiftet. Borde bli dags att låta honom se en match från läktaren om spelet inte ändras!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Grundström har väldigt långt från det han visat tidigare, Rönnberg spelar honom för att han vet vad som finns i kroppen hos nummer 3, men det behöver hända något snart. Kanske i dag?

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Jag instämmer helt att fusket skall bort från hockeyn.Brynäs som nämns här har ju historiskt settt i närtid haft en del filmare utan var domarna eller disciplinnämnd tidigare agerat.5000kr i böter är löjligt lågt.Nej typ 25000kr och 1 match avstängning.Om straffet är kännbart så kommer fusket minska .Kevin Clark sitter säkert nu och skrattar.Allbrandt i Lhc och hv var ju också en spelare som ramla lätt,räckte ibland med vinddraget från en spelare som åkte förbi.Järnkrok har nog ingen Frölunda supporter glömt.Men är även besviken dådet begavs sig med Järnkrok att cmore kommentatorerna ej fördömde detta.Glömmer ej heller när Frölunda spelade borta mot Lhc för några år sen och Leif Boork frågade tränare Melin om spelarna i lhc hade fått direktiv att ramla.Fågan var befogad då lhc spelare ramlade väldigt ofta under matchen.Vore önskvärt att fler kommentatorer och journalister vågar ifrågasätta och kritisera detta fusk.Skulle jag se någon i Frölunda filma skulle jag bli riktigt förbannad och sur och besviken.Det skall gan inte bli som i fotbollen med filmningar konstant.Till sist applåder till dig Leman för bra artiklar samt att du är en av få journalister som tar avstånd från filmningar.Dahlen är klok sm stannar kvar i Timrå innan han drar till Nhl.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Sanny har skrivit mycket om det här med filmningar, så jag är långt ifrån ensam. Men glad att du gillar, tack för berömmet. :)

    Kommentar avatar
    Matte , 1 år sedanSvara

    Bra Conta - mycket högre straff både böter och avstängningar! 250 000 kr och en match? Tycker beloppet är rätt härad men kan tänka mig upp till 5 matchers avstängning.

    Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Jag skrev 25000kr. 250.000kr är väl Clarks månadslön men minst 1 match avstängning gärna fler helt ok.

    Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Jo Sanny Lindström skriver också om filmingar.men det är du Leman och Sanny sen är det tunt

  • Kommentar avatar
   Kba, 1 år sedanSvara

   Bra skrivet. Känns som att det blir vanligare och vanligare, jag blev riktigt chockad över nordamerikanernas förstärkningar och filmningar i jvm inte bara när dom mötte Sverige. Det gäller att sätta ner foten och ge hårda straff till filmare redan nu, så att inte hockeyn blir som fotbollen! Håller även med om Dahlen, bättre att utvecklas i lugn och ro.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Tack. Ja, viktigt med tydliga markeringar, känner jag.

    Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Kanadas filmningar i jvm finalen var vidriga och äckliga men journalist Magnus Nyström skrev att Kanada var skickliga och hittade vägar att vinna.Men hallå såg han verkligen finalen? KANADA frälst Nyström kunde tydligen inte se skådespeleriet på isen???

  • Kommentar avatar
   Kalle Kula, 1 år sedanSvara

   Funderar kring hur effektivt det är att bestraffa spelaren? Borde man inte straffa laget egentligen då det är laget som drar nytta utav filmningen. Kanske en modell där laget efter tre fällningar för filmning blir av med en poäng och därefter ytterligare en poäng för varje bekräftad filmning. För slutspelet där ännu mer står på spel skulle en än tuffare modell vara nödvändigt. Med tydligare fokus på att straffa laget skulle filmningarna försvinna direkt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Jag är öppen för alla tankar, dock utan att ha tänkt igenom just detta. Vet inte om poängstraff är rätt väg att gå, men gillar att du har tankar i ämnet.

    Kommentar avatar
    Kalle Kula, 1 år sedanSvara

    Poängstraff kanske inte är det optimala men jag tror att man måste straffa lagen på något sätt för att få maximal effekt.

  • Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Ge Hugo Enocks far bragdguldet för tusan. Följer sonen land och rike runt, varenda match. 50 mil enkel resa bara till Timrå, där snackar vi passion.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Underbart!

  • Kommentar avatar
   Matte , 1 år sedanSvara

   Alldeles nyss på CMORE Clark svarade....
   Tragiskt

    Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Ja, bedrövligt. Minst sagt! 5000:- i böter är bara pinsamt, signalerar att SHL inte bryr sig så mycket som man måste. Ge han 30.000:- så kanske han fattar.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Jag missade detta, var och handlade då. ;) Vad sa Clark?

    Kommentar avatar
    Matte , 1 år sedanSvara

    HL - Clark fick frågan om filmningen och straffet och vad han tyckte. Han sa ungefär att alla försöker få domarnas attention och så även han själv. Han tyckte inte alls det var onaturligt och ångrade sig inte eller bad om ursäkt el dy. Wikegård var bestört i studion efteråt...

    Kommentar avatar
    Ante, 1 år sedanSvara

    Brynäs i ett nötskal.

  • Kommentar avatar
   Jake71, 1 år sedanSvara

   Tycker Frölunda åkt på betydligt tydligare filmningar än denna som dock renderat 2min för Frölunda spelare och ingen straff på filmaren i efterhand.(tror tom det varit mot BIF, som verkar ha den kulturen.) Hur väljer nämnden fall att granska och vem anmäler?


   Lämna en kommentar