Hockeyexperten tycker Lias utvecklas bäst i SHL


► New York Rangers borde tänka långsiktigt med sina talanger, skriver New York Posts ansedde hockeykrönikör Larry Brooks.
► Eftersom Lias Andersson inte stått ut tillräckligt i träningsmatcherna, nog utvecklas den 18-årige svensken mer i SHL än i AHL, frågar Brooks närmast retoriskt.

Rakapuckar.com bild

I NATTENS MATCH när New York Rangers 3–2-besegrade Philadelphia Flyers spelade Lias Andersson bara lite drygt  tio minuter.

Det behöver man inte dra stora växlar på.

Fjärdekedjerollen är ju den som är svenskens enda NHL-möjlighet, skulle han övertyga coachen Alain Vigneault om att han är redo för spel i världens bästa hockeyliga.

Intressant dock när New York Post hockeykännare Larry Brooks jämför med gamla tider, när Rangers satsat på (för) unga spelare, och i princip skriver att Lias borde göra en säsong till i SHL.

And though the 19-year-old Andersson’s advanced two-way game has held its own against three-quarter speed NHL competition, he has not been a cut above.”, skriver Brooks, och den korta översättningen blir ju att Lias Andersson varit helt okej men inte stått ut nog för att ta en NHL-plats.

Att Brooks tycker det är en sak (han driver sin tes att Rangers ska vårda sina talanger så de ger utdelning på sikt), mycket, mycket viktigare är förstås vad Alain Vigneault anser, och kanadensaren har berömt både Andersson och ett år yngre tjecken Filip Chytil, den senare mer av en flashig, offensiv stjärna jämfört med Anderssons begåvade tvåvägsspel.

Båda är centrar, det är 23-årige Boo Nieves och 22-årige Vinny Lettieri också, de två (äldre, college- och AHL-rutin) spelar i den avslutande matchen mot Flyers natten till onsdag, så även Chytil, dock inte Lias Andersson.

I alla fall enligt Rangers Twitterkonto.

Igen, här ska inga avancerade slutsatser dras, mer än att inget är givet och att det är hård kamp, inte minst om centerplatserna bakom Mika Zibanejad, Kevin Hayes och David Desharnais.

J.T. Miller? Nä, nu är han vinge igen, det berättade Vigneault med ett leende häromdagen.

Jag kan fortfarande se Lias Andersson starta i NHL, chanserna är än större eftersom Jesper Fast (opererad i sommar) lämnar en forwardslucka fram till slutet av oktober, men det finns också en möjlighet att Rangers organisation ser behovet av ett Lias-år på tillväxt.

Det är här förre Rangersspelaren Fredrik Sjöströms lobbyarbete blir viktigt.

Det är här Frölundas sportchef behöver övertyga Rangers om att stora minuter i trygg miljö är bättre än en säsong i AHL.

Om det nu kommer dit, alltså. Vad tror ni? 

Rangers har förresten bara den här matchen mot Flyers kvar på sitt program. Räkna med att "rostern" sätts någorlunda snart.

***

I fallet Carl Grundström är jag mer säker: han kommer hem, trots utmärkta insatser med Toronto Maple Leafs. Det bör ha gett ”Grusse” gott självförtroende att ta med sig in i NHL-säsongen, även om det förstås blir en viss omställningsperiod väl hemma igen.  

Leafs har tre matcher kvar, natt till torsdag, lördag och söndag svensk tid.

Rakapuckar.com bild

***

Viktor Svedberg klarade waivers och är nu i AHL med Chicago Blackhawks farmarlag Rockford.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Robert, 2 år sedanSvara

  Har du mer information om Svedberg? Jag har för mig att jag läste ett reportage om honom för ett par år sedan då det stod mycket positivt om hans utveckling och att han nästan var ordinarie i Chicago. Hur är statusen med honom egentligen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Viktor har gjort det bra när han varit uppe i NHL, fått några chanser av Chicago. Kanske kommee fler. Annars, en vacker dag tröttnar han kanske på AHL.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Och i så fall kommer Grundström hem i nästa vecka?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ja, det är nog troligt.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 2 år sedanSvara

  SHL ligger en bra bit före AHL när det gäller spelarutveckling men om dom är tveksamma på Lias vill dom nog ha honom i närheten och van vid mindre rinkar. Jag både tror och hoppas han kommer hem.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Juryn är fortfarande ute här, så att säga ... Vi får vänta och se.

 • Kommentar avatar
  Simon, 2 år sedanSvara

  Lias täckte ett skott på foten och utgick, som jag förstått det, efter det. Troligtvis på grund av skada som han missar nästa match, alltså.

  • Kommentar avatar
   Caroline Runerås, 2 år sedanSvara

   Hoppas o tror att Lias kommer hem. D kan ske mycket med honom på 1-2 år i shl. Både som spelare o person. Lias är en underbar kille o jag önskar honom sååå lycka till men hopas få njuta av honom i svenska hockey. Se honom utvecklas till att bli en riktig fighter som aldrig ger upp. Han har en otrolig potential, men såväl huvud som kropp ska vara redo

   • Kommentar avatar
    Юлия, 1 år sedanSvara

    Перезвоните мне пожалуйста 8 (499) 322-46-85 Юлия.

    • Kommentar avatar
     Юлия, 1 år sedanSvara

     Перезвоните мне пожалуйста 8 (499) 322-46-85 Юлия.

     • Kommentar avatar
      Edekk, 4 månader sedanSvara

      I can see that your content probably doesn't have much traffic. Your articles are interesting, you only need more new visitors. I know a method that can cause a viral effect on your website. Search in google: Jemensso's tricks


      Lämna en kommentar