Det är något helt annat, slutspelshockey


► Måndagskvällen symboliserade verkligen slutspelshockey för mig.
► Det är något … helt annat. En chans till nystart.
► Man borde lära sig det någon gång.
► Räkna med att Växjö Lakers snackat, och snackar, om det.

Rakapuckar.com bild

I MIN ENFALD – den delades i och för sig av flera – trodde jag både Luleå och HV71 skulle surfa vidare på en rätt schyst 2018-våg.

I alla fall Luleå. 

Men även HV kände jag gick in med tro (inget medvetet Smålands Jerusalem-skämt här, nej).

Istället var det klassikern, två lag som var rätt utdömda, två lag som fått ytterst lite att stämma på slutet, två lag med att allt att vinna, som inte kunde komma så mycket längre ner … de vann båda två.

Brynäs spelare ”borde skämmas” eftersom de förlorade 3–8 i en helt meningslös match mot Frölunda, såg jag i rubriken till en helgkrönika.

Tror fansen brydde sig rätt lite.

Tror fansen hyllade sina hjältar desto mer när de hade råg i ryggen och visade klass när det gällde som mest.

Jag såg ytterst lite av Luleå–Brynäs, men som jag förstod det var det rätt likt fajten nere i Jönköping:

En favorit som darrade, som hade något att förlora, som inte kom upp i sin grundserieivå.

Ett nederlagstippat Brynäs, fullt av avstängningar och skador, gjorde första målet, red på det, började om, lyfte och vann.

Rakapuckar.com bild

Jag trodde inte på den utvecklingen före.

Jag borde verkligen lära mig någon gång.

I Jönköping såg jag Emil Sylvegård spruta snö på uppvärmningen, tjafsa med Robin Figren, säga till Erik Brännström att hålla uppe huvudet, han testade att reta upp dem, och … tja, jag vet inte om det var just det som störde HV så till den milda grad att laget knappt ens påminde om det jag såg i Scandinavium  nyligen – men jösses, så Sylvegård lyfte av sitt tjuv- och rackarspel.


Lite som när John McEnroe alltid blev bättre av att skälla på domarna.

Sylvegård såg stark ut. Speciellt i inledningen av matchen där LHC plötsligt agerade som ett helt okej hockeylag igen. 

Det var … host, host … ett tag sedan.

Men – första målet, en känsla av att ”Wow, kolla, vi kan, nu vänder det nu kör vi”, och LHC red verkligen på den där starten.

Enkelt, smart, rejält i egen zon. Stundtals vass offensiv med spelare som vann puckar och talade samma språk.

HV? Frågetecknen studsade upp ur skallarna på spelarna, lite som om de tänkte: ”Men – det är ju vi som är så här bra, inte LHC.”

Inte på måndagskvällen.

Inte när slutspelet började.

Rakapuckar.com bild

Det är, och det kan tydligen inte understrykas nog, inte minst för mig, en helt annan sak.

Mentala faktorn, krav, anspänning, förväntningar – sådant spelar stor roll.

HV fixade det inte alls, skruvade mest upp farten och spelade hockey ungefär som när jag spelade Stigas hockeyspel som liten: gick på chans, hoppades något bra skulle hända.

Det gjorde det inte.

Hela Kinnarps Arena förväntade sig HV-seger, hela Jönköping, en stor del av oss hockeymurvlar också.

Johan Lindboms gäng fixade det inte alls.

Nu är inte detta över, nu är onsdagsförväntningarna på Brynäs i Gävle, på LHC i Linköping, och jag blir inte förvånad om båda serierna lever till på fredag.

Men det är en annan sak, slutspelshockey. Glöm inte det.

Ni som är bittra, besvikna, bedrövade och tror att SM-guldet redan kan skickas till Växjö, ni kan ju i alla fall tänka på att även Lakers lirare är människor.

Och de har inte börjat spela slutspelshockey än.

Rakapuckar.com bild

***

Tacklingen som Brynäs Jacob Blomqvist är anmäld för – klicka här – tar kanske inte i huvudet, men spontant tycker jag den är onödig, från blinda sidan.

En avstängning till för Brynäs? Tungt i så fall.

Länk till anmälan här.

***

Undrar hur det gick för HV:s David Ullström efter den där slashingen från (var det väl?) Sebastian Karlsson. Såg inte alls bra ut.  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lövet, 9 månader sedanSvara

  Slutspel är slutspel, såg matchen HV-LHC och jösses vad krampaktiga HV såg ut i första. Mitt tips är att HV vinner borta för att sedan förlora hemma medans Brynäs håller undan på hemmaplan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Krampaktigt, var ordet, sa Bill. :)

   Kommentar avatar
   Lövet, 9 månader sedanSvara

   Bara ordet sa Bull:)

 • Kommentar avatar
  DD, 9 månader sedanSvara

  På något sätt hade jag på känn att det skulle bli så. Huvudet sade att HV och Luleå skulle vinna men hade ändå en känsla av att Brynäs brukar höja sig i slutspel och att LHC har "lätt" mot HV71.

  HV var verkligen ängsliga och i princip överkörda i första perioden men fick ju med sig ett mål. Hade Engvall spelat med träklubba hade han nog gjort 2-2 igår, mamma mia!

  Man kan ha blandade känslor för åttondelsfinal men för en hockeyälskare som jag själv så njuter jag av att se dessa matcher och även Timrå mot Leksand. Frölunda är alltid närmast hjärtat men hockey är mer än så för mig.

  Uppdatera oss gärna efter isträningen :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Precis detta jag ville ha fram i går men kanske inte fullt ut lyckades med: man kan å ena sidan tycka att det är fel med åttondelsfinaler och tio av 14 lag till slutspel men å andra sidan tycka matcherna är häftiga. Återkommer om Frölunda i dag.

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 9 månader sedanSvara

  Jag tycker att du letar väldigt mycket efter att förklara något som inte behöver förklaras. LHC tog 8 poäng av de 12 poäng de slogs mot HV om i grundserien. Brynäs tog 9 av 12 mot Luleå (en uddamålsförlust att jämföra med vinsterna 6-0, 6-1, 4-1). Motståndare passar olika lag olika bra. Tydlig internstatistik tycker jag säger mycket mer än tabellposition och hur man spelat mot andra lag när det kommer till en slutspelsserie. (Sen kan man hävda att det finns mer spetskompetens i det högre rankade laget, men när det handlar om lag 7-10 är det kanske inte så stor skillnad på den fronten.)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Ingen massiv skillnad i spetskompetens, men ändå rätt tydlig skillnad i självförtroende och form. Det där hur det gått i tidigare matcher i samma arena, eller mellan samma lag, under ofta helt andra förutsättningar, tror jag rätt lite på. Det KAN spela roll, men behöver inte alls göra det. Inte så att LHC och Brynäs åkte till Jönköping och Luleå och vann just för att de var ... just där.

   Kommentar avatar
   #18, 9 månader sedanSvara

   Ligger mycket i det du säger, vilket gör att vi nog skall akta oss för att utmåla Frölunda som favoriter mot Malmö. Dock har jag för mig att de flesta av våra matcher mot Malmö var tidigt under säsongen då vi allt som oftast spelade med huvudet under armen.

   Kommentar avatar
   John, 9 månader sedanSvara

   LHC har väl nio raka segrar i Kinnarp. Att då tro hv ska vinna är att sticka ut hakan.

 • Kommentar avatar
  Johan L , 9 månader sedanSvara

  Den såg man inte komma. Nu är det väl svårt att vända detta, då det bara är 3 matcher.

  • Kommentar avatar
   Jock, 9 månader sedanSvara

   Borde inte Sylvergårds agerande kunna rendera i en utvisning vid matchstart? Jag är så in åt H..... trött på dessa förvuxna bäbisar som skall "vara fräcka". Händer det lite saker i stridens hetta under match så är det en sak. Men innan och efter är det fan INTE ok! Finns ju matchdelegater på arenan som borde kunna säga till domaren vad som har inträffat...
   Detta ger en signal till våra hockeyspelande ungdomar att det är ok att skvätta snö och sno puckar etc. under uppvärmning. Skickar riktigt dåliga signaler enligt mig.

    Kommentar avatar
    Nolte, 9 månader sedanSvara

    Benägen att hålla med dig. Många hyllar (säger inte att du gör det HL) retstickorna och hur dom växer under slutspel, jag kan till viss del hålla med. Men att åka runt och avsiktligt skvätta snö i ansiktet på en motståndare under uppvärmningen tycker jag bara är löjligt. Blir faktiskt lite trött på kraftigt begränsade spelare som håller på så,. Tycker att en 10 minutare när pucken släpps hade varit befogat.

    Kommentar avatar
    Epoe, 9 månader sedanSvara

    Jag håller också med! Sylvegård gör sig själv och slutspelet til åtlöje med sådant. Det är inte första gången som han inte kan uppföra sig på en uppvärmning. Var går gränsen för att störa inför en match? Skulle det vara okej om han dyker i HV:s omklädningsrum och tjoar? Kanske pissar på golvet? Är det okej, eller skapar han bara känslor?

    Kommentar avatar
    Nike, 9 månader sedanSvara

    Alltså jag förstår verkligen irritationen och de här lite hatet mot dessa spelare, men likt förbannat är de dom vi pratar om, är de dom som rör upp känslor så man blir helt jäkla tokig i tv soffan. Jag gillar inte heller Sylvegård, Granström eller Ledin på sin tid. Men dom där behövs, det där lite barnsliga beteendet rör upp känslor inom oss alla och det tror jag är extremt nyttigt för sporten och produkten slutspel. Men bara min åsikt :)

  • Kommentar avatar
   Matte, 9 månader sedanSvara

   Intressant HL, men det är inte alltid så att Åshöjden besegrar MFF i slutspel? Men jag förstår att du vill ge alla en gnutta hopp att kunna rubba Växjö - det är bra. Men då måste man spela på¨gränsen mot några av deras spelare. Har bara sett att Dahlin vågar spelar tuff mot Emil P - varför ingen annan? Fredad?
   LHC trodde jag faktiskt på - om de orkar trycka dit HVs backar. Som Wikegård sa i TV - att han inte förstår varför ingen går lite tuffar på Pilut i HV. Men det gjorde faktiskt inte alls LHC forwards - några tom undveka att tackla honom - varför? HV har även problem med offensiven. De klarar knappt att föra spelet. men LHC kan göra det om alla är påslagna. Men Brynäs vinst var otippat och det var också överraskande att Lasinanti inte stod i Luleå.

   • Kommentar avatar
    Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

    Nej usch skrota den här modellen. Två fruktansvärt dåliga matcher igår, 3000 åskådare på sin höjd i Luleå, ett sömnpiller utan dess like. I Jönköping lyckades dom ju knappt få fram mer än två pass i följd. Och Allsvenska finalen? Halvtomt på läktaren i Timrå. Nej, tänk till och gör om saker o ting. Publiken lockas uppenbarligen inte på många håll

    • Kommentar avatar
     Kalle Kula, 9 månader sedanSvara

     Tror det ligger mycket i att BIF och LHC kan spela mer avslappnat då de antagligen ser åttondelen som en möjlighet att förlänga en i vissa delar misslyckad säsong. Medans HV och LHF antagligen upplever åttondelen som något som bara skall klaras av. Ytterligare en faktor att ta i beaktning är att LHC och framförallt BIF haft längre tid att förbereda sig för dessa matcher och inte går in med en känsla av missad kvartsfinalplats.

     • Kommentar avatar
      John, 9 månader sedanSvara

      Såg delar av matchen i Jönköping. Intressant att hv är mkt bättre mot oss! Igår var de svaga, kan inte driva eller förs en match. Passar bättre att vänta ut våra misstag och sen gå. Men det går ju inte mot defensiva lag. Vi kanske borde tänka till ett varv gällande att alla lag ska anpassa sig efter oss...

      • Kommentar avatar
       GöranA , 9 månader sedanSvara

       Sylvegårds snösprut på Figren borde renderat i matchstraff för osportsligt uppträdande. Även om jag själv kan tycka att det är lite småkul....

        Kommentar avatar
        Manne , 9 månader sedanSvara

        Matchstraff? Du måste skoja. Han gör det för att komma in "under" skinnet på Figren bla. Skapar känslor, vilket jag vill se.

      • Kommentar avatar
       GöranA , 9 månader sedanSvara

       Såg bägge matcherna, mest HV. Tycker inte någon match hade slutspelskaraktär över sig. Nej, såg ut som rena serielunken.


       Lämna en kommentar