Jag gillade Frölundas väg – vad tycker ni?


► Dags för något så ovanligt som en  Morning Mailbag efter en Frölundaseger i SHL.
► Länge sedan sedan sist …
► Början på något? Bara en tillfällighet? Säkert har ni tankar, idéer? Bolla dem gärna här.

Rakapuckar.com bild

 

3–1 MOT ÖRERBRO i lördags var en efterlängtad framgång, och tvärtom vad en del fans kände så hade jag inget att anmärka på spelet, på det faktum att Frölunda inte – som brukligt de senaste åren – vann skotten och var chans- och spelmässigt klart dominant.

Så bra är inte det här laget.

I alla fall inte nu,

Det handlar om att undvika att drunkna, se till att bottna, göra det i hockeyns grunder.

## Arbeta hårt,

## Vara synkat i det jobbet.

## Ge målvakten förutsättningar att vara bra genom att att ta kampen framför honom.

Vi såg ett Frölunda som förvånansvärt ofta valde enkla lösningen i egen zon, lyfte pucken ur, eller slog bort den från, farans territorium – ett agerade som gör att motståndaren måste kämpa för sin offensiv, inte bjuds på möjligheter, men som också betyder att Frölundas offensiva spel inte längre i samma höga utsträckning ges chansen att glänsa via samlade anfall och läckra attacker.

Det bör man förstå.

Rakapuckar.com bild

För mig är det rätt väg för Frölunda (som nu tagit poäng tre matcher i rad, fem av nio).

Enkelt och rejält, inse allvaret, förstå att SHL just nu innehåller många lag som är bättre, se till att göra ABC bra och jobba utifrån det, bygga trygghet som på sikt kan ge utveckling.

Chanser kommer alltid skapas.

Trots allt tre mål mot Örebro.

Det handlar om att inte släppa till så jäkla mycket hela tiden, och på så vis var lördagen en stort steg i rätt riktning.

Men det är inget värt om det inte följs upp, mot Malmö (tisdag), mot Rögle (torsdag), mot Linköping (lördag), och så vidare.

Just Linköping var det lag som Frölunda senast besegrade, före Örebromatchen: 4–0 den 28:e oktober. 

Tre veckor utan seger; låt vara landslagsuppehåll mitt i.

Det kan inte dröja så länge till nästa, den saken är klar.

Rakapuckar.com bild

Okej, Morning Mailbag var det – ge mig era frågor och tankar, kickstarta veckan med hockeysnack.

Ha det gôtt, som ni vet vem hade sagt …

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Ja, jätteskönt med en vinst! Men, men, viktigt att det inte var en engångsföreteelse...
  Hur går det med de skadedrabbade?
  Grundström med knät, jag trodde han hade slagit upp sin stukning men inte… Nörstebö också knäskadad? Som beräknades ta längre tid att tillfriskna från?
  Joel klev av i lördags? Och hur är det med MRO? Verkar inte vara sig själv riktigt…
  Och på Bergenheimsfronten intet nytt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Grundström och Joel får jag inget svar om. Nörstebö är ju borta några veckor till, som jag förstod det skulle i alla fall inte OS vara i fara, men ... han har varit väldigt skadedrabbad, stackarna. MRO har jag inte sett några skaderapporter på, och Bergenheim ... du vet läget. Han har i alla fall a) träffat specialist hemma i Finland, och b) setts till på Campus någon gång. Men jag tror det är låååååååångt till att tro på mer hockey.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 11 månader sedanSvara

  Dagens fråga - är Rasmus Dahlin från en annan planet?
  Skämt åsido, undantaget dennes sagolika dragningar har jag väl ett par tankar:
  1) JG. Jag tycker inte alls han varit så dålig som en del kritiker hävdat, men visst har han kommit tillbaka starkare nu de här två matcherna. Värt att notera, imponerande. Något särskilt han tränat på, mentalt eller fysiskt?
  2) Det här lite enklare spelet i egen zon, att det inte måste vara konstruktivt varenda gång. Något som kommer fortsätta, eller kommer Rönnberg & co driva på för mer ”spelande” igen när man tar/får pucken i egen zon?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Planet? Annan galax. Dahlinaregalaxen, granne med Andromeda. Skämt åsido, karln gör saker ingen annan kan. Bara att njuta. Delar din känsla vad gäller "JG:s" två matcher, vet inte om han tränat extra på specifika saker, men vet att han tränade hårt under tiden Johan Mattsson spelade några i rad. Och ... jag förutsätter Frölunda håller i det här spelet. Men knappt jag vågar fråga, Rönnberg tittar så trött och uppgivet på mig varje gång jag säger något om enkelt spel i egen zon ... ;)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

  Ja, kanske Glenn skulle gilla den här egna ihop-snickrade historian?
  Undra vilken ketchup "Grillen" föredrar, skulle det möjligen kunna vara "Heinz 57", tro? (*varieties-uppe på själva flaskhalstoppen)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag börjar få slut på grillskämt. Efter grillen och gallret finns liksom inget bättre. Går inte att leta upp något som slår det.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

   Okey, too much! Kanske för tidigt på en måndagsmorgon! '-'

 • Kommentar avatar
  mike, 11 månader sedanSvara

  Förstår inte riktigt varför Rönnberg har så svårt för att göra förändringar. Är helt med på att man inte skall snurra runt för mycket, men det finns ju en gräns för när ordet kontinuitet knappt har något värde kvar. Det är ju inte så att LOL-kedjan öser in poäng, och man kan väl lugnt konstatera att de har spelat ihop ett tag. In med Olofsson, så blir det en bra konstellation. Tom namnet på kedjan kan bestå :).

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Fråga Sheldon Cooper om det där med förändringar ... Skämt åsido, han vill bygga något runt Lias Andersson, vill ha en bra winger där, tror jag.

 • Kommentar avatar
  N, 11 månader sedanSvara

  Jag vill bara återigen säga : Rasmus Dahlin , har Sverige någonsin sett en större talang? Detta måste vara den bästa 17 åring vi någonsin sett och att han utvecklats i Frölundas organisation är ett mäktigt tecken. Kolla vilka spelare som kommit fram via denna organisationen, man är stolt att kunna säga - jösses vad många mäktiga hockeyspelare som kommer från Frölundas akademi. Henrik Lundqvist , Loui Eriksson , Erik Karlsson , John Klingberg mm mm. Frölunda, ni är värda alla applåder :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det där med att jämföra är svårt, hur bra var inte Peter Forsberg och så vidare? Men inget snack – Rasmus talang är inget annat än enorm. Bra jobb av Frölunda i hans fall, med alla spelare du nämner – men glöm verkligen inte bort alla duktiga tränare i Lerum, Lidköping och andra småklubbar. Det är där grunden läggs.

 • Kommentar avatar
  Magnus , 11 månader sedanSvara

  Hej,
  Jag tycker VF tappat sitt raka spel när de går till anfall. Alldeles för mjukt å runt spel runt sargerna i anfallszon. Svårt att komma in på/mot mål. Hur ser du på detta?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tappat? När hade de det, tycker du? Mot Karlskrona i omgång 2, minns jag - men sedan? :) Nä, men allvarligt, det här är ju ett problem för det här laget, för många som letar passning, letar bättre läge, istället för att iaf ibland skapa skott/trafik-chanser.

 • Kommentar avatar
  Göran J, 11 månader sedanSvara

  Underbart med en seger och vi kändes vassare framåt. Återkommer till vad är det som gör att vi inte fattar domarnivåerna i matcherna? Återigen en match där vi tar många onödiga utvisningar. Vi klarade oss tack vare bra boxplay men det funkar inte i längden. Leman har du någon åsikt i frågan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Bra reflektion. Jag vet faktiskt inte. Känslan är att detta inte är nytt. Önskar jag hade ett svar, men ... nej, jag har inte det.

 • Kommentar avatar
  Svante, 11 månader sedanSvara

  Tycker Weber tillför precis det som saknats. En back som hjälper sin målvakt och vips var JG som i fornstora dagar. Jag tror inte på slumpen i detta fall

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   JG var bra redan mot Luleå. Och Weber spelade 16, 17 minuter av 60 mot Örebro. Men generellt fick JG bra hjälp i den matchen.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 11 månader sedanSvara

  Det var fortfarande väldigt många avslut i vårt slott, så bättre måste vi rensa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tyckte JG fick bra hjälp med returer, tyckte det städades undan bättre än vanligt. Men visst, allt kan självfallet göras ännu bättre. :)

 • Kommentar avatar
  FHC, 11 månader sedanSvara

  Hej! Först och främst: tack för ett väldigt fint forum att diskutera hockey på, finns inte speciellt många sådana. Är personligen inget större fan av panikvärvningar under säsong men undrar varför ingenting görs i detta läge? Mycket skador framåt på P.W, S.B och C.G som stört hela säsongen, där de första två inte kommer tillbaka i spel mer den här säsongen. Dessutom har vi Lias och Joel (förmodligen) som ska iväg på landslagsuppdrag senare. Försäkringspengar betalas som bekant ut för de långtidsskadade och läget i tabellen är ju inte direkt bra. Följaktligen har vi inte råd med en svag januarimånad. Borde finnas utrymme rent ekonomiskt och krävs förmodligen två bra förvärv framåt om detta ska kunna bli en någorlunda lång säsong. Inget ont om
  Fjellström och Emanuelsson på något sätt men vi hade behövt två 30-40 poäng/säsong-spelare till. Tycker dessutom man kan skicka den andra brodern Westerholm. Får ut noll och ingenting och med den lönen är det knappast försvarbart. Kändes enligt min mening som märkliga förvärv redan på förhand.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Nu med beskedet om Carl Grundström, vi får väl se om Frölunda agerar på något vis. Återkommer här.

 • Kommentar avatar
  Victor Hjelmgren, 11 månader sedanSvara

  Spontant känns det som att omfattningen av efterspelet till Andrew Gordons tackling på Sebastian Wännström inte kommer i närheten av det som följde Thomas Larkins tackling på Daniel Paille. (Då snackades det om avstängning hela säsongen, stäng av laget, polisanmälan etc.) Jag antar förvisso att Gordons respektive Larkins/Adler Mannheims sätt att agera/uttala sig i efterhand gör sitt till, men är proportionerna fallen emellan verkligen rimliga? Så mycket schysstare var väl inte Gordons tackling?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Milsvid skillnad, enligt mig. Fult som fasen, men mer olyckligt/klumpigt/korkat än rent överfall. Plus att Gordon direkt på sig skuld och menade att han förtjänade sin avstängning.

 • Kommentar avatar
  Nicke, 11 månader sedanSvara

  Vart håller Wellman till nu? Hur går de för han isf?

   Kommentar avatar
   Erik, 11 månader sedanSvara

   Sotji, KHL. 32 matcher, 22 poäng (7+15), 4 utv-min, 93 skott, 10-14 på tek, 18:16 i snittistid, 22 tacklingar, 19 skottblock.

   Kommentar avatar
   Nicke, 11 månader sedanSvara

   Tack, kollade också eliteprospect efter att jag skickat frågan, tillslut hamnar huvudet på rätt plats under måndagen :)

 • Kommentar avatar
  Sven, 11 månader sedanSvara

  Gillar såklart 3 pinnar. Undrar dock hur det såg ut med målchanser för resp lag. Känns som Örebro hade lika många som vi men de hade en sån match då det är stolpe ut och vi hade stolpe in.
  Gillade även defensiven. Chip ut, rensade så JG såg pucken, få fastspelningar. Bra boxplay (eller dåligt av Örebro).

   Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Delar din analys, tycker att Örebro va spelmässigt bättre och skapade fler heta chanser. Men det va helt enkelt en match där det studsade med Frölunda. Lätt att dra på de stora växlarna direkt efter en vinst, men jag hävdar fortfarande att spelet inte va bättre än det sett ut tidigare, bara det att Örebro inte lyckades göra mål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Samtidigt som man ofta jobbar sig till marginaler, vill jag poängtera. Detta sagt: detta var EN ENDA match.

 • Kommentar avatar
  MotalaMange, 11 månader sedanSvara

  Hej Henrik!
  Tack för fin måndagsunderhållning och en bra start på dagen!

  Tänkte igentligen bara dela med mig av en reflektion från örebromatchen.

  Det kändes som om att typ Nyberg, Donovan och Almquist var alla 3 mer fysiska i spelet mot örebro än vad de har varit tidigare, kändes som om att det fanns en hel del glöd där som inte infunnit sig tidigare. Kan man kalla detta för en Webereffekt? ;) Skämt åsido men...tankar om detta?

  Ha en fin måndag!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag tyckte många var rejälare, tuffare, mer bestämda. Att det ska behövas att man tar inte Mike Weber för att andra ska agera hårdare ... jag har svårt att få in i min skalle att det är så, men ... samtidigt såg jag ju vad du såg. Kanske, kanske skapades en glöd. :)

 • Kommentar avatar
  Mikael, 11 månader sedanSvara

  Gott med lite gött hockeytjat, inga frågor idag så du får hålla till goda med lite beröm för bra journalistik, förstår fortfarande inte vad GT tänkte när man skrotade din blogg, ingen som ens kommer inärheten av att följa laget nära med din passion och raka analyser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tack, snälla. Men det "lyfte inte på nätet" med mina texter. :)

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Matchen mot Örebro var en krigar seger, och äntligen hade man tur med avsluten.
  Men tycker Örebro var lika bra och detta känns lite kusligt att Frölunda inte klarar av att domenera hemma matcherna längre.
  Tror nu att dom nu 3 kommande matcher är väldigt avgörande om frölunda skall hänga med i tabellen eller kriga om att slippa att bli indragen i att unvika kvalplatserna.
  Kan Frölunda få årets lag på banan igen eller är det sanningen ögonblick att Frölunda inte är bättre en dom tills nu presterat?
  Har vi och klubben överskattat laget? och hamnat i någon form av prestation ångest! Vill väldigt mycket, men styrkan tillsammans som lag håller lägre klass en tidigare säsonger.
  En intressant fråga att få svar på! Upp till bevis nu Frölunda för jag är personligen trött på alla undanflykter av RR denna säsongen!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tror helt enkelt du får finna dig i att Frölunda inte kommer dominera som förr, så bra är inte laget, så tuff är konkurrensen i SHL, plus att skador försämrat Frölunda. Så som vinsten mot Örebro kom till (målen var inte turliga, hårt jobb), så måste det se ut fler gånger.

 • Kommentar avatar
  Sebbe, 11 månader sedanSvara

  Jag hade tyckt det var intressant att höra vilken historia Donovan har med bröderna spink, de är alltid fly förbannade på varandra!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Haha ... det har jag faktiskt inte tänkt på. Påminn mig till nästa gång.

 • Kommentar avatar
  Fredrik Björck , 11 månader sedanSvara

  Jag vill börja med att ånyo tacka för all trevlig hockeyläsning. Som ungdomarna säger: "Du äger Henrik!"
  Till min fråga. Det hade varit intressant att höra Ponthus W om hur han ser på att klara sig utan brodern, hur mycket han tror att det påverkar hans spel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tack! Bra tips, bär med mig det.

 • Kommentar avatar
  John, 11 månader sedanSvara

  Jag kanske är korkad men jag tycker alla 3 matcher i veckan var bra. Jag tycker man hanterade Djurgården på ett bra sätt, men med lite brist i självförtroendet räckte det inte till tre poäng. Tänk ändå på skillnaden i tabellen!
  Luleå-matchen var också ett steg i rätt riktning. Fin karaktär att hämta upp underläget, och det var nog skönt för JG att det var lika vid ordinarie tid.
  Om Grusse är borta för säsongen tycker jag man skall slå Spencer Abbott en signal. Jag hade iofs själv inte bytt San Diego mot ett regnigt GBG men ett litet artistkontrakt och pengarna skulle nog locka.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Dif-matchen tyckte jag var bra, moralen i Luleå likaså, och 60 hårt arbetande minuter mot Örebro gladde. Grejen är ju: vad Frölunda behöver är fler matcher med resultat för mödan, fler matcher som ger poäng. Det måste komma nu.

 • Kommentar avatar
  wilhelm, 11 månader sedanSvara

  blir det någon nytt tillskott om 3 är borta resten?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är det jag väntar på svar från Fredrik Sjöström om. :)

 • Kommentar avatar
  Eddie, 11 månader sedanSvara

  Är det så att du befinner dig i Malmö Arena imorgon? Får man bjuda på en kopp kaffe och snacka lite hockey med dig i så fall?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tackar för erbjudandet, men ... nix, det är TV:n som gäller.


Lämna en kommentar