Honom kan ni kika lite extra på i natt


► Erik Brännström var fantastisk, Samuel Ersson grymt bra, och namnen Fagemo imponerade när Sverige 2–1-slog Finland.
► Men en doldis ni ska kika på när JVM fortsätter, det är Västeråskillen Pontus Holmberg. Här får jag stöd av Henrik Sjöberg på HockeyNews.se:
► – En personlig favorit. Fler kommer känna till honom om några veckor.
► Ny chans i natt, 00.30 mot Slovakien. Direkt i TV4.

Rakapuckar.com bild


SKA NI HÅLLA bra koll på Sveriges öden och äventyr borta i Victoria och Vancouver rekommenderar jag Hockey.News.se.

Reportern Henrik Sjöberg har följt svenskarna under hösten och har örnkoll på spelarna, på sajten finns såväl texter som TV-klipp.

Ni som såg Sveriges premiärmatch mot Finland (2–1) kunde förstås inte undgå att imponeras av förre HV71-backen Erik Brännström, han som numera är i Vegas Golden Knights organisation.

När jag snackade med Sjöberg före JVM-premiären sa han om Brännström:

– Erik Brännström kommer att vara en gigant på isen för Juniorkronorna och konkurrera med till exempel Quinn Hughes (USA) om priset till turneringens bäste back – tror jag. Sveriges kapten kommer dominera på den här scenen.

Inget fel på den förutsägelsen, va? Nå, så svårt var det kanske inte, Brännström stack ut redan förra året, jag minns hur han ofta gjorde mer väsen av sig än backpartnern Rasmus Dahlin, till viss del för att ex-frölundaiten spelade en mer vuxen hockey i JVM än hemma i SHL och lät Brännström stå för det flashiga – men ändå …

Brännström, med Nässjö som moderklubb, hade enormt med pondus mot Finland, var just den ledande back han måste vara, inte främst för de två målen utan för spelet i stort.

Stort steg från JVM till NHL, låt oss inte sväva iväg, men det ska bli kul att se vad Brännström kan göra i Vegas när chansen kommer.

För det gör den förstås. Bara en fråga om när.

Rakapuckar.com bild

Samuel Fagemo var precis så respektlös som han skämt bort SHL-publiken med, fick välförtjänt beröm av SVT:s expert Micke Renberg, och att Samuel Ersson stod för en stor målvaktsinsats, det var uppenbart för alla.

Men såg ni vilken klok hockey Pontus Holmberg spelade?

Den 19-årige centern är lite av en late bloomer, gjorde sina första blågula uppdrag förra säsongen, draftades i sjätte rundan av Toronto Maple Leafs, värvades till Växjö Lakers där han tagit klivet in och spelat bra SHL-hockey.

Henrik Sjöberg om Holmberg:

– Han är en personlig favorit för mig som påminner om Pär Lindholm (från Skellefteå, nu i Toronto). Fler kommer känna till honom om några veckor.

Den förutsägelsen är det nog inte heller något fel på … 


I natt, mot Slovakien, kan ni själva se.

Det här svenska laget är ju annars inte så haussat som tidigare årgångar, men farten och optimismen man visade upp mot Finland imponerade på mig.

Inte en spelare. Inte en kedja. Många. Alla.

Henrik Sjöberg sa så här inför JVM:

– Det är forwardssidan som ligger bakom snacket om ett mindre stjärnspäckat gäng skulle jag säga – för tar man en titt på backsidan så är det raka motsatsen. Erik Brännström, Rasmus Sandin och Adam Boqvist är tre tunga namn för Sverige och hade inte Timothy Liljegren skadat sig hade Sverige haft en ännu mer respektingivande backsida. Det är rimligt att Sverige ska ta sig förbi kvartsfinalen – det ska vi kunna kräva. Men sen är det så små marginaler och världens bästa juniorer och inte vuxna proffs som gör upp så att börja snacka om fiasko om Sverige inte tar medalj är bara löjligt. 

Jag delar uppfattningen vad gäller backarna, jag tror att offensiva kvalitérna hos Brännström, Sandin och Boqvist är vad som ska spetsa till ett annars stabilt bygge.

Hur långt det räcker? Omöjligt att säga. Även om det började bra.

Jag tyckte SVT:s Micke Renberg var föredömlig i sin expertroll, han gick inte i patriotfällan, analyserade nyktert, målade inte upp Sveriges insats i jordens vackraste färger utan konstaterade tvärtom att a) det här var en enda match, och b) Finland nog har mer utrymme att växa.

Rakapuckar.com bild

Inte långt från 2–2 i slutet, en spelare som Eeli Tolvanen kan mer, och så vidare.

Finland är fortfarande ett lag med så mycket offensiv eldkraft (Rasmus Kupari, Kaapo Kakko, till exempel) att VM-guld är fullt rimligt.

Henrik Sjöberg:

– Finland har ett ruskigt bra lag och precis såna spelare man behöver för att vinna just en match mot Kanada i Kanada – det visade man i genrepet om inte annat när man besegrade kanadensarna i ett utsålt Rogers Arena. Jag håller USA väldigt högt också. Sverige har ett suveränt läge i år och kan smyga med lite grann i bakgrunden nu i början av turneringen men jag blir inte förvånad om det här laget kan växa och nå en final även i år. 

Alla dessa svenska segrar i gruppspel (45 i rad nu) ska inte övervärderas, det handlar om att vara som bäst när det gäller som mest mot starkaste motståndet – men samtidigt säger det förstås alltid något om ett lags karaktär när det blir seger.

I natt mot Slovakien, bra men inte Finland-bra på papperet, får vi se vad Isac Lundeström & Co gör med lite mer favorittryck på axlarna.

Ni som följer inte bara Sverige utan hela JVM har förstås koll på nästa års Rasmus Dahlin, USA:s Jack Hughes, 17.

Rakapuckar.com bild

Henrik Sjöberg bjuder här på fler spelare att lika lite extra på:

Alexis Lafrenière i Kanada är nästa års Jack Hughes – alltså på förhand den givne ettan i NHL-draften 2020. Samma år som Alexander Holtz och Lucas Raymond kommer att väljas högt av NHL-klubbarna. Jag såg honom i Edmonton i Hlinka Gretzky Cup i augusti när Småkronorna gick till final mot just Kanada. Lafreniére är en underbar center. Och så Quinn Hughes (19, äldre bror till Jack, gick i första rundan förra året) som kommer att få spela inför sina kommande hemmafans i Vancouver. När Finland spelar är det värt att hålla ett extra öga på Kaapo Kakko som förväntas gå tvåa eller trea efter Jack Hughes i nästa draft.

***

TV4 sänder Sverige–Slovakien med start 00.00, nedsläpp 00.30.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mats H., 5 månader sedanSvara

  Lade in det här på förra inlägget.
  Vem kan lämna in en anmälan ?
  Domare, motståndare, överdomare på läktaren ?
  Eller vem som helst. Någon som vet ?
  Har du en aning ?
  Tror Swe klarar denna match med bravur.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Svarade dig i förra inlägget. :) Domarna rapporterar det de ser och tycker, situationsrummet tar det vidare till disciplinnämnden, kan också (vilket ofta sker) på egen hand när matcherna är färdigstuderade anmäla till DN.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 5 månader sedanSvara

  Ok. Missade det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Lugnt. Inga problem. :) Nu har du två svar. Dock samma ... haha.

 • Kommentar avatar
  Epoe, 5 månader sedanSvara

  Lafrenière

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Så är det säkert. Gick på Henkes stavning där. Eller om det blev fel när jag klippte och klistrade. :)

 • Kommentar avatar
  Mats H., 5 månader sedanSvara

  Jag uppdaterade inte sidan när jag kopierade texten. då kunde jag möjligen ha set det.Sen gick jag in här och lade in. Sedan en liten utflykt till swehockey. Hänger på sekunder ibland, Som i hockey :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Haha ... precis. Ögonblickens sport.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 5 månader sedanSvara

  Ryssland - Danmark kl.10.00 Blir det lika illa idag för Danskarna ?
  Har du någon känsla. Tror Ryssarna är sämre än Canada och Danmark vill visa ilte jävlar anamma efter gårdagens katastrof. 6-2 till Ryssarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Känns väl som du tippar rätt bra, tror jag.

 • Kommentar avatar
  L johansson, 5 månader sedanSvara

  Hej gillar inte en massa skit tjafs om man lägger ut en tråd pratar heller rakt av med dig! fattar du har mer att göra en mig och har hur många som helst att prata med bara hoppas man sticker ut och lär känna varandra bättre har en ide också men tänkte jag ta längre fram

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   Fantastisk förstaperiod av Sverige! Som sedan mattades av lite ju längre matchen led!
   Holmberg. Klok och stark med pucken. Tyvärr har han varit lite sjuk och var inte helt hundra i första matchen men förhoppningsvis mår han bättre nu.
   Tycker mer han påminner om Lias Andersson. Holmberg behöver möjligen bli lite snabbare om möjligt och dessutom kan hans skott förbättras mycket.


   Lämna en kommentar