CHL – hockeyligan som utför viktigt missionsarbete


► CHL – den missionerande hockeyligan.
► Ja, jag ser den så. Här har svenska klubbar ett ansvar, bra att bland andra Frölunda tagit det.
► Men 150 spänn för en biljett mot Gap i kväll? Hm … 

Rakapuckar.com bild

NÄR TILL EXEMPEL BAYERN MÜNCHEN tar emot ett lag från Europas fotbollsbakgård i en europeisk cupmatch är det en stor dag.

Inte så mycket för Bayern.

Desto mer för laget från bakgården. För alla fotbollsfans i den staden, kanske till och med landet, beroende på storlek, intresse etcetera.

Det är lite grand så jag ser på hockeymatcher som den i kväll mellan Frölunda och Gap, eller varför inte när Cardiff Devils tar emot jätten Växjö Lakers.

## Fans till Frölunda och Växjö bryr väl sig knappt. Mer av en axelryckningsgrej.

## Fans till Gap och Cardiff bryr sig desto mer.

Hockeyälskare i Frankrike och Storbritannien får något festligt att hänga upp dagen på, och ni vet hur det är med fester, är de tillräckligt bra är det lätt hänt att fler hakar på.

Snackar man Champions Hockey League är detta grejen.

I alla fall för mig.

Ofta också för utländsk media, ingen undantag den här gången, grabben på bilden nedan är fransk journalist, i går intervjuade han (förstås) Rasmus Dahlin, numer stor även i Frankrike …

 

Svensk media, och många svenska supportrar, kan beklaga sig över svagt motstånd, ointressanta matcher i början, men för att få sporten hockey att växa i Europa tror jag CHL är ett utmärkt steg.

I Krakow (denna så vackra stad, har ni inte varit där: åk!) får polackerna i kväll chansen att se Patrik Carlsson & Co i IFK Helsingfors.

De skiter nog högaktningsfullt i att IFK så här långt är ett flopplag i Liiga.

Vet väl knappt om det; det är ett stort hockeylag från ett stort hockeyland. 

Kanske föds drömmar hos polska ungdomar, kanske fastnar några vuxna för sporten?

Rakapuckar.com bild

Det är väldigt lätt för svenskar att hånfullt se ner på ”bonkegäng” från Frankrike, Polen och andra nationer där is framför allt är något man har i drinken.

Men … man kan för ett ögonblick tänka på hur tyskar, spanjorer med flera tänker när svaga, allsvenska fotbollsgäng är på besök hos storklubbarna.

Ett växande Hockeyeuropa är något positivt.

Här tror jag CHL kan bidra.

Därför tycker jag det är bra att en klubb som Frölunda tidigt och tydligt deklarerade att man tar sitt deltagande på största allvar.

Så tar man ansvar för sin position i Europas hockeytopp. 

Jag har desto svårare att se CHL, i alla fall så länge KHL är ointresserat (och ni vet att ryssarna vill göra saker på sina villkor, inte andras), växa ut och ha ett sportsligt värde ens i närheten av hur det är i fotbollen.

Världens bästa fotbollsspelare finns i Europa.

Världens bästa hockeyspelare finns i Nordamerika.

… och de snäppet under finns i KHL.

Men CHL är ett kul att avbrott i vardagen, det är möte med nya klubbar, nya spelare, nya fans (jag minns fortfarande Sheffields), och det är på så vis ett slags missionsresa för föreningar som Frölunda, Växjö, HV71 med flera. 

För att travestera den där huvudvärkshunden: man ska vara snäll om man är stor och stark.

Rakapuckar.com bild

## Sprid hockeyevangeliet.

## På vägen går det säkert att plocka upp en del egna, matnyttiga erfarenheter.

Lite så hade jag tänkt om jag varit svensk hockeyledare.  

***

För den som har säsongskort kommer CHL:s gruppspelsmatcher på köpet.

För den som inte köpt sådant, som ändå känner att lite tisdagshockey varit skoj, kostar det 150 kronor.

Jag vet att Frölunda inte vill ge bort biljetter, urholkar värdet på produkten.

Fair enough.

Men 150 (!) spänn för att i en arena från 1967 se Frölunda ösa in mål (får vi väl tro) mot ett hockeylag från Frankrike, när matchen dessutom sänds i SVT? 

Jag förstår faktiskt inte den prissättningen.

Kunde man inte missionerat även på hemmaplan, tagit en symbolisk femtiolapp, lockat en del ovana hockeybesökare, på så vis skaffat sig större stöd, festligare stämning?

Om man kan höja biljettpriset i så kallade klassikermatcher i SHL kanske man kan sänka det i CHL-matcher där det sportsliga värdet är lågt men missionsvärdet desto högre?

Bara en tanke. 

Av vad jag förstod i går blir vi 1500, kanske 2000 i kväll. Betyder att det kommer … flåt … Gapa tomt på en del ställen på läktarplats.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Johan , 1 år sedanSvara

  Får hoppas på bra Gap control från Frölundas sida då :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Åh, den borde jag självfallet tänkt på! Briljant!

 • Kommentar avatar
  Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

  Håller med om prissättningen. Men hade hellre sett så här: Ståplats gratis och sittplatserna kunde kosta 100kr eller mer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Visst, det finns flera vägar, jag bara kastade ur mig ett exempel. Mer en principfråga än något annat.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Konstigt nog ser det ut att endast finnas ströplatser ledigt... Kanske 100 max? Det går ju inte riktigt ihop med så få sålda biljetter. Här har ju inte seriekortsinnehavare "reserverad" plats, utan får gå in och boka via biljettlänk. Jag fattar inte?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Verkar skumt.

 • Kommentar avatar
  Patrik Lekman , 1 år sedanSvara

  Man kan ju tycka att intresset för CHL skulle vara större i Gbg då det har gått så bra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Många supportrar i Sverige är inte förtjusta i CHL, det får man ha respekt för. Men jag tror alltså att ligan har ett större värde än det rent omedelbart sportsliga.

 • Kommentar avatar
  Greven, 1 år sedanSvara

  Med tanke på att Frölunda pissade på oss med seriekortet sist (fick mejlet dag innan match och då va bara skitplatser kvar, tacken efter 25 år på samma plats)

  Så hoppar jag och mina bänkgrannar över chl och kommer fortsätta bojkotta till Frölunda byter ut girighet mot tacksamhet mot hängivna fans,

  Förövrigt tycker jag de e som att kasta pärlor åt svin att låta 44 spela med 51 och 81, 81 kommer leverera überpassningar och ingen av 44 eller 51 Kommer kunna utnyttja dom, hoppas Joel r tillbaka på torsdag

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Låter ju jättekonstigt att ni med säsongskort inte premieras och får erbjudande före alla andra? Hur kan det vara så? Mycket märkligt. Vad gäller #44 med #81 är det nog så att Rönnberg inte vill röra i de andra kedjorna. Och mot Gap ... ärligt talat ... spelar inte så stor roll.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Illa skött!

   Kommentar avatar
   Erik, 1 år sedanSvara

   Vet inte vad ni pratar om. Jag fick mitt biljettmejl ("CHL nedsläpp") för sju dagar sedan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Verkar alltså ha fungerat jättebra i några fall, inte alls i andra. Borde inte samtliga säsongskortsinnehavare finnas på samma mejllista och få mejlen samtidigt?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Så borde det naturligtvis vara, verkar dock som länken kommit måndag 25/9-måndag 2/10 med oklar prioritering.. Jag hade gärna tagit den redan i augusti, när den andra länken kom...

 • Kommentar avatar
  Gunnar ❤️VF, 1 år sedanSvara

  Väl talat Henrik.

  Det är lätt att tala skit om CHL, de flesta svenska lag har inte lyckats vinna den (och har oftast inte åkt ut mot svenska lag!)

  Flera av förra säsongens bästa matcher (av/med VF) spelades just i CHL. De två första hemma i år var inte direkt lätttvunna.

  Anna och jag gör den längre resan idag igen... det är nu en ny hemmafinal grundläggs poängmässigt. Dessa matcher är kul, intressanta och inte betydelselösa (som några i SHL kan kännas ibland).

  Vi ses i Borgen ☺️

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ofta är det faktiskt öppen och rätt kul hockey. Välkomna till västkusten.

 • Kommentar avatar
  Svante, 1 år sedanSvara

  Inget nytt. De som sätter biljettpriserna verkar leva i en annan värld. 150 kr för en helt betydelselös match mot ett korplag, det är tjänstefel

  • Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Det är inte första gången man "skjuter sig själv i foten" när det gäller just priser och CHL. "Värdet på produkten". Ja, det finns ju en motståndare också, som lite grann påverkar detta värde. Synd att man inte inser att en lägre prissättning i dessa matcher är en vinst på lång sikt, ur fler synvinklar än bara en ren ekonomisk sådan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Mm, det är ju lite så jag tänkte här också, det långsiktiga värdet.

  • Kommentar avatar
   Linda, 1 år sedanSvara

   Folk klagar sällan på biobiljettpriset. Här får man ytterliggare en timmas underhållning för ungefär samma pris. Va lite nyfiken på Danny Saucedos show på Gothia Towers - 1000 kr för ståplats. Älskar FHC mer än Danny så 150 riksdaler är inte så blodigt om man gör jämförelser. De finns många som gladeligen lägger 35 kr om dagen på en caffelatte på någon populär coffeshop. Enligt min uträkning skulle man istället kunna köpa 5,8 seriekort på sektion S som jag sitter på. Kul med jämförelser

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    God poäng. Priser ska naturligtvis kunna ställas i relation till varandra. Och 150 kr i sig behöver inte vara mycket. Jag hajade mest till när jag att en CHL-match mot svagt, franskt motstånd hade just den prislappen. Men det kanske är rätt, vad vet jag. Bara en reflektion, en tanke från min sida.

    Kommentar avatar
    Christian, 1 år sedanSvara

    Nämen danny spelar ju en gång om året och Frölunda 3 dagar i veckan så det går ju inte riktigt att jämföra eller? Jag tycker allt att priserna kunde ligga mellan 50- 100 kr för en sådan här match så vinner Frölunda på det i längden.

  • Kommentar avatar
   Ruttger, 1 år sedanSvara

   Välformulerade tankar och argument i forumet, en fröjd att ta del av. Anser själv att signalvärdet med billigare biljett till ”svårfyllda” CHL-matcher är viktigt. Fyll hallen! Ge krögare och kioskpersonal besöksunderlag att jobba med. Nu ska man väl även satsa ”Oktoberfest-style” runtomkring eventet, tror jag mig ha läst någonstans. Vore ju kul om det kom massor av folk då. Jag tror lägre biljettpris skulle locka fler.

   • Kommentar avatar
    RW, 1 år sedanSvara

    Får ju hoppas att Frölunda öser in mål idag, det kan behövas... För inte gör dom det i SHL iallafall. Verkar inte spela så stor roll vilka spelare dom värvar, känns alltid lika oeffektiv år efter år. Hoppas dock det blir bättre ju längre de går av säsongen. Förväntar mig mer av spelare som Friberg, Almquist, Donovan, Sigalet och Olofsson.

    • Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     CHL är helt klart roligt att titta på, det är öppnare spel än vad man ser i en vanlig SHL match. Tror att det är bra både för spelare och staben att se lite nya grepp på isen, och det gäller alla lagen som är med, bra som dåligt.

     Det kommer många härliga supportrar hit och det brukar vara en god stämning innan, under och efter matcherna. Håller med om att man har skött utskicket till seriekortsinnehavare dåligt i år, där kan VF verkligen bättra sig. Och man kunde sänka priset på stå. Tror att många av platserna är biljetter till sponsorer därav att det är ont om sittplatser kvar. Tyvärr är det många av dom biljetterna som aldrig utnyttjas.

     Just nu tror jag att det är bra att KHL inte är intresserade av att vara med, bättre att CHL får forma sig själv så att passar Europa. Så fort KHL kliver in kommer dom att försöka forma CHL efter sitt tycke. Bättre att hålla KHL utanför något år till och ta in dom när CHL har fått lite stabilare grund att stå på.

     • Kommentar avatar
      Daniel, 1 år sedanSvara

      Det är intressant att se allt som folk tycker om prissättningen i CHL. Jag utgår från att ingen av er som kommenterat var på Frölundas årsmöte i augusti för då hade ni väl ställt frågan till grauers???
      Jag var där eftersom det är då vi verkligen kan påverka, det låter som att det är en hel del andra som behöver besöka årsmötet nästa år så slipper ni sitta och spy galla över saker ni inte känner till.

      Ja, det är mycket pengar med 150 kronor för en meningslös match men Frölunda kommer aldrig ge bort biljetter. Det är många med seriekort som hade blivit förbannade då.
      Anledningen till att man tar ut en sådan summa är att det inte är gratis att flyga till CHL matcherna samt hyra Frölundaborg. Men det hade ni förstås vetat om ni hade gått på årsmötet!!!!


      Lämna en kommentar