Nedåt är framåt för Nässén – dags för Tim nu


► Linus Nässén i J20 är jättebra. För Linus Nässén. Och därmed Frölunda. Jag förklarar varför ett ett steg nedåt kan leda framåt.
► Nu är det dags för Tim Söderlund att växa. Tendenserna bör synas snart.

Rakapuckar.com bild

Han har en fin framtid för sig, Linus Nässén. Men att spela lite mer juniorhockey är inget steg tillbaka, tvärtom. Läs om varför jag tycker som jag gör.


JAG VET ATT flera av er kritiserar Frölundas tränare Roger Rönnberg när denne låter Linus Nässén spela juniorhockey ett tag.

Jag förstår – men tänker argumentera emot.

Nässén, 18, har varit långt bättre än jag trodde, spelat en mogen, vuxen centerhockey, varit en kille att lita på i defensiven, sin ringa ålder till trots.

Men han kan mycket mer (poänglös). Är inte oäven offensivt. Den sidan behöver han utveckla, få hålla i pucken mer, ta ett större ansvar, spela större minuter.

Nässén hade inte fått det i ett (förhållandevis) helt SHL-lag som Frölunda.

Han kommer få det i J20.

När det sedan väntar nya chanser i A-laget (för de kommer, var så säkra), då kommer killen från Skärgården vara en bättre spelare, en som gör mer nytta för Frölundas representationslag.

Rakapuckar.com bild

Det är lätt att skrika om att juniorer ska få vara med, man ska minsann bänka veteraner, speciellt om dessa har bra agenter som förhandlat fram feta kontrakt.

Men det är skillnad på att vara 18 och 28.

Det är skillnad på att vara junior och rutinerad senior.

Över tid är det så.

Att ge Nässén rollen som toppcenter i J20, med den seniorerfarenhet han skaffat sig i SHL, med den ambition han har att ta sig tillbaka till vuxenvärlden, det tror jag är helt rätt väg att gå.

Det samma gäller förstås ännu yngre Lucas Raymond (mer om honom nedan).

Vad gäller Samuel Fagemo, 18, där är det ju så enkelt som att i ett lag med rätt få målgörare är det omöjligt att peta en kille som visar att han håller måttet.

Fagemo är så bra att han får de där stora minuterna, han är nu också en PP-spelare.

Allt annat hade varit tjänstefel av Frölundas tränarstab.

Rakapuckar.com bild

Men kommer den dag när Fagemo får en reaktion, när han blir extraforward och/eller spelar allt färre minuter, då gäller samma sak för honom som för Nässén i dag.

***

Simon Hjalmarsson håller på att bli er hackkyckling nummer 1 nu när Johan Gustafsson inte sågas lika mycket längre.

Jag ser fram emot ”Hjalles” nya omgivning, lättare spela med Max Friberg och Mats Rosseli Olsen än med Tim Söderlund och Sebastian Stålberg.

Herregud, inte ens Tim Söderlund vet ju vad Tim Söderlund gör …

Hjalmarssons inledning är allt annat än godkänt poängmässigt (0+2), det är jag helt med på, men man får också se på vilka han spelat med.

Intressant nu. Andra kedjekamrater. Andra förutsättningar.

Sedan kan jag inte hjälpa att undra hur det ska gå för kloke Patrik Carlsson.

Kan han lära Tim Söderlund att bli lite mer av en lagspelare?

Är han smart nog att haka på Norrlandsexpressen och plocka upp skräpet framför mål?

Alldeles för tidigt att döma ut Söderlundvärvningen. Med den fart och teknik 20-åringen från Skellefteå förfogar över finns alla förutsättningar att få ut mer än det vi hittills sett (2+0).

Men det är dags att det börjar synas goda tendenser, om inte redan tisdag så i alla fall väldigt snart.     

Tim Söderlund i samspråk med tränaren Roger Rönnberg som förklarade varför han plockat bort Skellefteåkillen från power play-spelet.


***

Lucas Raymond är inte med i den trupp som U18-landslagets förbundskapten Magnus Hävelid tagit ut till turneringen i Kravare, Tjeckien 7–11/11.

Anfallskollegerna från Frölunda, Karl Henriksson, Isac Andersson och Elmer Söderblom, är förstås med – men inte Raymond.

Lucas ska spela World Under-17 Hockey Challenge, storturneringen borta i Kanada. Theo Nordlund, Axel Kumlin, Daniel Torgersson och Willian Hallén är Frölundas övriga representanter.

Rakapuckar.com bild

Även J20 ska spela en turnering i Tjeckien, för övrigt. Att Samuel Fagemo är med i den tar jag för givet. Kanske också Linus Nässén?

***

Mats Rosseli Olsen, likt Skellefteås Mathis Olimb, slipper matcha med norska landslaget i Gdansk, Polen, 9–11/11. Lite av ett A/B-landslag som norrmännen kommer med.

Österrike, Danmark utöver värdnationen står för motståndet.

***

Oliver Bohm, den långtidsskadade ex-frölundaiten i Växjö, ger sig in i mediebranschen och ska börja intervjua andra elitidrottare.

Spännande. 

Kul om han intervjuade journalister också. Du har mitt nummer, Oliver …   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliver Bohm (@oliverbohm) on

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 2 månader sedanSvara

  Hjalmarsson får lida för sin historia, gammal poängspruta betygsätts alltid efter poängkolumnen. Han är en annan spelare idag, producerade ändå ok ifjol.... Förstår varför man förlängde med Simon. Klok arbetande spelare som kan vara stomme i 4-5 år till. Vem kan klanda det kontraktet? Fick betalt efter bevisad kapacitet, sportchefer är mig veterligen inga clairvoyanter:)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Det där är bra att minnas, jag tror många supportrar klagat om Frölunda INTE varit med och budat på Hjalmarsson när denne ville hem från KHL.

   Kommentar avatar
   Conta, 2 månader sedanSvara

   Jag hade inte klagat om Frölunda inte budat på Hjalmarsson. Jag ar kritisk redan då, men denna säsongen har Hjalle sett betydligt sämre ut, ramlar ofta, förlorar många närkamper, verkar inte vara vän med pucken och ser många gånger ut som han inte trivs på isen. Man har rätt kräva mycket mer av honom. Tror även Nässén utvecklas bättre med mer istid i shl. Dom flesta spelarna från J20, eller allsvenskan nämner ofta att farten i shl är största skillnaden. Därför tycker jag han skulle fortsätta i laget och utvecklas ännu mera.Tycker han visat att han är mogen för shl. Nej Hjalmarsson kunde gått åt sidan istället. Nässén har visat mer än Hjalle tycker jag.

   Kommentar avatar
   mike, 2 månader sedanSvara

   Fast egentligen så skulle jag inte kalla Hjalle för gammal poängspruta. Har egentligen bara haft en fantomsäsong poängmässigt (2013/14). Brukar skramla ihop ca 30 poäng annars, som förra säsongen. Får nog för mycket skit just pga den säsongen där allt ramlade in, men som knappast händer igen.

 • Kommentar avatar
  Johan, 2 månader sedanSvara

  Raymond är uttagen till inofficiella U17-VM i Kanada. Lär inte finnas med i U20-landslaget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Så in helsike slut i huvudet jag är!! Det hade jag ju redan skrivit en gång. Så fick jag den här tanken i skallen. Suck, dubbelsuck och trippelsuck. Tack, Johan!

 • Kommentar avatar
  Vigge, 2 månader sedanSvara

  Hjalmarsson är ändå Hjalmarsson, förväntar mig inget extraordinärt av honom i poängväg det gav jag upp ungefär samma säsong som han kom Men jag tycker han anpassat sig bra till sin "nya" roll och jobbar och sliter stenhårt i alla byten och ger sina lagkamrater ytor med smarta åkningar och även rätt fin checking, tror även han kan växa i bättre omgivning (rätt självklart)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Mm, lite så är nog rätt resonerat.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 2 månader sedanSvara

  Hoppas att Purre kan få Tim S att prestera på en liten högre nivå lite oftare, men hade hoppats att Friberg skulle få spela där också. Det är givetvis rätt att låta juniorerna spela större roller i J20, för lätt att fastna i en roll med de lite starkare och bättre seniorerna. Nässén kommer tillbaka, han har imponerat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Man kan ställa sig den frågan, Friberg vs Stålberg. Absolut. Gissar Rönnberg vill ha fyra kedjor som hotar, Friberg dessutom funkat bra med Rosseli Olsen.

 • Kommentar avatar
  Kristoffer/KdeV , 2 månader sedanSvara

  Hjalmarsson är en grym lagspelare och hans rutin är ovärderlig. Sen sprutar han inte poäng men poäng är inte allt. 0+2 är inte godkänt men det kommer säkert att lossna. Kanske i vassare omgivning. Hoppas hjalle spelar i VF i många år till.

  • Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson , 2 månader sedanSvara

   Hatobjekt är starka ord! På tok för starka! Är övertygad om att ingen på den här sidan hatar Hjalmarsson. Är riktigt trött på att kritik benäms som hat! Är en gigantisk skillnad på kritik och hat. Jag får ofta kritik av min sambo men får hoppas att hon inte hatar mig för det...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

    Korrekt, Mats. Slarvigt uttryckt av mig. Borde använt " " åtminstone. Tänkte att det kanske var underförstått, inte tror jag någon hatar någon spelare, men du har rätt - slarvigt uttryckt.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 2 månader sedanSvara

   Visst har hjalle inte varit så bra i starten av serien men tycker ändå det är formpil upp. Han gör mer nytta än vad många tror. Helt rätt att inte ”peta” honom för det är som HL säger så är det ändå skillnad på juniorer och seniorer. Hans rutin ska inte underskattas. Sen är jag kluven gällande nässens vara eller icke vara i a-laget. Jag har berömt honom mycket för han spelar inte som en junior, tar kloka beslut och jobbar hårt.

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 månader sedanSvara

    HL - jag hoppas Du och RR har rätt med Din rubrik, men jag är nog tveksam. Det är sak samma - RR bestämmer - men jag tycker ändå att Nässen har gjort mig övertygad om att han bör vara del i lagbygget detta år. Stor stark, tekar bra, passar och är klok. Dessutom kommer han från närområdet. Dessa egenskaper gör honom lite unik i FHC:s centrar. Då bortser jag från Joel...
    Varför inte alternera Hjalmarsson och Nässen som centrar istället? Jag tillhör inte Hjalmarssons favoriter - som ishockeyspelare, men jag inbillar mig att det är en väldigt bra människa. Det är naturligtvis viktigt i ett lag. Betalar man nästa dubbelt mot vad statsministern får i lön, så kanske man inte vill ha honom på bänken ;)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

     Det är ju inget snack om att Nässén klarat sig bra, att han skött sig alldeles utmärkt. Grejen är: hur ser man till att han växer mest? Spelar honom fem, tio minuter i SHL eller låter honom vara stjärna i J20 och kallas upp så fort det behövs? Jag tror det sistnämnda alternativet är bäst för Linus – och för Frölunda.

     Kommentar avatar
     Matte, 2 månader sedanSvara

     HL - ja kanske - förhoppningsvis - det är som sagt säkert genomtänkt från många håll. Som jag uppfattade det har han fått ganska mycket speltid i SHL och svarat upp på det. Får kolla med statistiken...

     Kommentar avatar
     Matte, 2 månader sedanSvara

     Speltid för Nässen är 7:32 i snitt på 10 matcher - iofs -3 i +- statistiken

     Kommentar avatar
     Manne , 2 månader sedanSvara

     Alla växer med speltid, vare sig man är junior eller en mer erfaren spelare. Du känner förtroende och får mer kontinuitet i matchandet. Sedan måste man se skillnad på en junior som kan producera och en senior som ska göra det, går inte att sätta de i samma fack. Nässen kommer växa ytterligare med spel i J20 så det är ingen nackdel för honom att spela där, snarare tvärtom.

     Kommentar avatar
     Matte, 2 månader sedanSvara

     Manne - jo jag förstår argumentet. Vill bara inte att han dyker upp i HV eller Växjö tex för att FHC inte skött sina kort på rätt sätt.

   • Kommentar avatar
    Danne#1, 2 månader sedanSvara

    Håller inte med dig HL om att man skall bedöma Hjalle efter vilka han spelat med. Är inte bara poängen som saknas hos honom, tror nämligen inte att annan omgivning gör honom snabbare på grimmorna eller skickligare med klubban... han är inte vad han varit. Levererar heller inte i närheten av vad laget behöver och lönen kräver. Han fyller en funktion i en checkingline, med sin erfarenhet, lugn och bra lagspelare och personlighet. Men, rent spelmässigt hade självklart Nässen varit att föredra. Men men...

    • Kommentar avatar
     Conta, 2 månader sedanSvara

     Hjalmarsson har flyttats runt i många olika kedjor under sin tid nu i Frölunda men något lyft har aldrig kommit, så vilka han spelar med har inte gjort någon skillnad. Han har haft tillräckligt med chanser Hjalle.

     • Kommentar avatar
      Conta, 2 månader sedanSvara

      Hjalmarsson har flyttats runt i många olika kedjor under sin tid nu i Frölunda men något lyft har aldrig kommit, så vilka han spelar med har inte gjort någon skillnad. Han har haft tillräckligt med chanser Hjalle.

       Kommentar avatar
       Manne , 2 månader sedanSvara

       Hjalmarsson är inte den spelaren han en gång var, det är fakta. Han var tidigare en spelare som producerade baljor och assist, nu mer en hårt jobbande som tar mycket ansvar i det defensiva arbetet. Sedan att han har lön som en producerande spelare, det är något annat det. Där har Sjöström gjort ett misstag, men det är lätt att vara efterklok. Han har producerat bra tidigare och det är inte så naivt då att tro att han kommer fortsätta göra det, även här. Så har det däremot inte blivit, men då får han vara viktig på andra sätt istället.

     • Kommentar avatar
      Michael, 2 månader sedanSvara

      Jag tycker det hade varit intressant med Patrik Carlsson som center med Hjalmarsson och söderlund på kanterna.

      • Kommentar avatar
       Anders, 2 månader sedanSvara

       Är Hjalle själv nöjd över hur hans roll blivit?
       Värvad för sina offensiva kunskaper och utvecklats till en checkingline-spelare.
       Jag är mer än nöjd med hans inställning och uppoffrande spel.. men han själv och Frölunda har troligtvis önskat mer.
       Man förväntar sig helt enkelt mer av honom.. till skillnad mot exempelvis Stålberg som man vet inte har samma skills och är värvad för att vara en slitvarg.
       Jaja..
       Vore så jäkla kul om det lossnade för Hjalle offensivt, för han har det i sig.

        Kommentar avatar
        Jenny, 2 månader sedanSvara

        @Anders Jag tror inte Hjalle har "det i sig längre" han har fått massor med chanser, spelat med massor av olika spelare, spelat i PP osv. Vilken junior som helst kan ta hans plats och Frölunda skulle ha sparat massor med pengar.

      • Kommentar avatar
       David, 2 månader sedanSvara

       Tycker inte riktigt det går att döma ut Hjalmarsson alls, bara titta på vilka han spelade med i LHC, Pär Arlbrandt, Carl Söderberg och Mattias Sjögren. Sen att man är k zonen och gör mål på det mesta är ju en sak, men spelar man med riktiga playmakers så får man troligtvis en del puckar att ramla in och självförtroende byggs. Hade han gått till Växjö som det var tal om hade han säkert haft Robert Rosén som center och nog för att Joel är en bra shl-spelare så är han ju mer en murbräcka en spelfördelare


       Lämna en kommentar