Fredag och frågestund – vad undrar ni över i dag?


► Då tar vi ett snack igen, om hockey, om Frölunda, om det ni vill.
► Det är fredag – det är Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

 

NÄR FRÖLUNDA VAR spelledigt i går började jag kika på Växjö–Luleå, bytte sedan – men det skulle jag ju aldrig ha gjort.

Herregud, kan något liknande ha skett i vår liga?

Matchstraff på Daniel Rahimi, fyra (!) PP-mål av heta Luleå under femminutersutvisningen, underläge 1–3 blev ledning (och vinst) 5–3.

Rahimi är förstås anmäld för sin huvudtackling, han som just kommit tillbaka från en avstängning har säkert ännu en att vänta.

Återfallsförbrytare.

Tacklingen känns klumpig, onödig, otajmad när jag kikar på den, men jag skulle vilja se lite mer än en snabb Twitter-gif för att bedöma.

Nå, Frölunda är möjligen nöjt med att man inte gick hårdare efter Rahimi just nu.

Mike Weber har visserligen dragit på sig några tvåor, men han känns disciplinerad, klok. Ser inte detta hända honom.

Weber tränade förresten inte i mitten av veckan, men enligt Roger Rönnberg var det så kallad planerad vila. Vi får väl se om Weber är på is när jag anländer Frölundaborg i dag.

Det bör han vara.

Rakapuckar.com bild

Samma formationer som jag förstod i går, inga ändringar på gång, möjligen utmanar Oliwer Fjellström om en plats igen, men foten verkade inte hundra, tyckte jag.

Texter jag levererat om ni missat:

* Christoffer Ehn som tränar för att göra fler mål.

* Mattias Nörstebö som löper risk att missa OS.   

Okej, har ni några frågor i dag, några tankar, synpunkter? Säkert. Släng iväg dem här nedan så svarar jag. Det är ju Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

För övrigt, långt viktigare än något annat: hoppas Einar Emanuelssons hjärna inte är allt för skadad. Den var Einars skalle som Daniel Rahimi träffade.

*** 

Har ni sett vad min samarbetspartner Coolbet har för sig?

Kolla själva.

Julen är här – därmed är välkomsterbjudandet extra fint kryddat med julklappar till den som tar del av välkomsterbjudanbdet och registrerar sig.

Klicka här så ser ni vad Coolbet-tomten bjuder på.

***

Rakapuckar.com bild

 

Såg ni Robin Figren i går? Mums filibabba, tänkte jag när jag kikade på detta,

***

Alla Lulemålen i power play? Ni har dem här,

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Du säger ju att tabelläget nu inte spelar så stor roll, men som supporter mår jag lätt illa när jag ser det… det räckte att förlora en match i en tät tabell… Så nu undviker jag tabellen igen, vill ju kunna äta något…
  Och allt tal om att ”det är inte nu man ska vara som bäst”. Nä, men det finns ju inga som helst garantier för att det kommer gå bättre i mars-april? Jag förstår ju också att man inte kan vara på topp jämt, men någon gång vore ju trevligt… Och varför haltar tabellen hela tiden? Blir ju aldrig ett läge där alla lag spelat samma antal matcher?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Klart det inte finns garantier, däremot är det ju så att det ÄR i mars/april man ska vara som bäst, liksom en löpare ska vara som bäst i en 100-metersfinal. Men inget spelar ju roll om man inte är bra nog att ta sig dit, eller till slutspelet. Sedan vet jag väl inte hur mycket snack det varit om detta, fokus på slutet har ju varit att hitta ett spel som gör att dina favoriter överhuvudtaget vinner några hockeymatcher. Det är steg 1. Steg 2 får vara att se vad man kan göra i ett eventuellt slutspel. Tabellen – jag tror, utan att ha kollat,att mycket har att göra med upptagna arenor, matcher flyttas, och så vidare. Mig gör det inget, men ni som tittar tabell så här års, ni borde ha en med poängprocent snarare än faktiska poäng, det skulle säga er mer.

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo , 11 månader sedanSvara

   Håller med om att tabelläget spelar roll. 1 poäng kan ju i slutändan vara skillnaden mellan play in och slutspel eller värre. Sedan kommer tabellen inte sluta halta förens i februari har jag för mig... Är pga klubbarna som måste ändra datum och SHL som kanske planerar för dåligt. Denna gången ställde OS till med bekymmer också. I HA lyckas de ju få till ett bra spelschema utan haltande tabell

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Klart tabelläget spelar roll – men inte NU. Tror nog SHL gjort sitt bästa med att planera, men man ska ha respekt för att det är förbaskat svårt när alla klubbar inte äger sina arenor, när det är mycket som ska stämma. Så spelar en del CHL, en del inte.

 • Kommentar avatar
  Magnus B, 11 månader sedanSvara

  Varför alla dessa onödiga utvisningar när Roger gång på gång poängterar att det skall & måste bli en ändring . Skiter spelarna i vad han säger eller vad !!
  Och angående Växjö matchen igår så får vi tacka högre makter att Rahimi inte spelar för Frölunda

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är nog inte bara EN förklaring på utvisningar. Ibland kan det vara överambition, ibland kan det vara lättja, att man inte tar ett extra skär, ibland kan det vara svårighet att inse exakt var gränsen går, ibland ... tja, ibland kan det också vara lite otur. Men är man seriens klart mest utvisade gäng (vad gäller tvåor) finns liksom inget att skylla på. Då är spelarna inte bra nog vad gäller att inse vad man får och inte får göra. Ingen skiter i vad Rönnberg säger, absolut inte, däremot kanske spelarna inte klarar av att agera rätt.

 • Kommentar avatar
  Andreas Öberg, 11 månader sedanSvara

  Följer nhl tätt och även Podcast en nhl-timmen. Där pratade man om den avancerade statistiken. Vet att Frölunda tog in Petter Canbro för något år sedan. Vet du hur detta arbetet fungerar? Finns det någon offentlig statistik publicerat för shl över lag när det kommer till detta? Hade varit kul att kika på Frölundas corsi och så vidare.
  Glad Fredag!

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo , 11 månader sedanSvara

   Statistik och SHL é inte vänner. De hade mer statistik förr till och med som jag än idag saknar och tjötar hål i huvudet på de. Sedan hade det varit skoj som du säger att se corsi och liknade statistik som finns nu för tiden. Men SHL kommer säkert inte införa det på många år... Den gamla statistiken har de fortfarande inte tagit tillbaka och det har gått många år nu. Då kunde man se hur formen/sviter var för olika lag/spelare. Se publiksnitt och jämföra det med olika datum från förr. Räkna ut tabellen för kommande matcher och en jäkla massa mer statistik

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Petter och Frölunda gick skilda vägar efter förra säsongen. Han, och namnen Rönnqvist, brukar slänga ut en del fancy stats på Twitter, men vad jag vet finns ingen officiell sådan. Men skulle du få sätta tänderna i den skulle den säkert ge vid handen att Frölunda BÖR vinna många hockeymatcher, skapar chanser nog för det. Problemet är ju att det ska göras i verkliga livet också. Men visst, det är ofta en indikation på vilka lag som kan vara bra, framgångsrika över tid. Dock inget att gå slaviskt efter, anser jag.

   Kommentar avatar
   Andreas Öberg, 11 månader sedanSvara

   Nej precis det är i grund och botten ett komplement. Jag tycker personligen också att sporten ska ha ett inslag av "mystik" utan att allt tvunget ska brytas ner i siffror. Som du säger så Frölundas problem är ju knappast puckinnehavet utan att man stundtals får ut så lite av det som ändå skapas. Tycker dock att det ser bättre och bättre ut. Men jag skulle gärna se Friberg sätta sitt första... Dags nu va ;)

 • Kommentar avatar
  John, 11 månader sedanSvara

  Jag brukar inte gnälla på domarna. Men nu får de faktiskt ta och rycka upp sig. Alla har givetvis rätt till en dålig dag men jag tyckte domarna, både huvud- och linje, låg skäret efter i matchen mot Rögle. Det missades en hel del åt båda hållen samt det var ett par riktigt dåliga avblåsningar för offside/icing. Jag tror säkert domarorganisationen gör sitt bästa men det är dags för en ordentlig uppryckning, det har blivit lite skyddad verkstad de senaste åren. I NHL är man rörande överrens om att de nya riktlinjerna avseende slashing är den största bidragande orsaken till att målsnittet skjutit i höjden. Tycker gott att man kan ta efter här så att vi får se lite mer snygga mål och sprakande hockey. Då är det givetvis önskvärt att man besöker lagen innan och påtalar HUR man kommer döma så att lagen inte behöver upptäcka att nivån ändrats under match.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Att nivån hux flux ändras, det är sådant som inte ska få förekomma. Och jag är 100 PROCENT på din sida med att man borde vara hårdare på slashing, hakning etc. Regelboken finns av en anledning. Sedan kommer det alltid vara så att domare i alla fall gör en tredjedel så många fel som spelare. De är nämligen mänskliga.

 • Kommentar avatar
  Jimmy, 11 månader sedanSvara

  Hej,vf har ju som bekant problem med målskyttet ,undrar om du vet om dom är intresserade av en spelare som Victor Stålberg som tydligen flyttat till Europa igen.elle

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Frölunda hade säkert varit intresserat, men inte Viktor, tror jag. Han valde ju Schweiz, kontrakt med Zug till 2019.

 • Kommentar avatar
  N, 11 månader sedanSvara

  Detta är en fråga som kanske vore intressant att höra RR.s resonemang. Bortaspelet, idag har Frölunda en enda seger på bortaplan under ordinarie tid, vad behöver man ändra i sitt bortaspel och varför har Frölunda så förtvivlat svårt på bortais att plocka poäng?
  Vore kul att höra Roger om hur man jobbar med att få till det även utanför Scandinaviums väggar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Låt oss ta den nästa vecka, ska försöka minnas. Påminn mig på måndag?

   Kommentar avatar
   N, 11 månader sedanSvara

   Absolut, ska försöka komma ihåg en påminnelse på måndag :)

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Inte för att det spelar någon roll men HV:s tröjor igår var något av det gräsligaste jag har sett...

  Fyra mål har jag inte sett i ett fem minuters PP tidigare. Har ett starkt minne av att Frölunda gjorde tre. Kan det ha varit mot LHC för 3-4 år sedan kanske?

  Hur mycket tränar Frölunda på målskytte? Läste ju att Ehn gör det men i övrigt? Jag tycker att hungern saknas att gå in och gröta in några puckar. Ser jag på andra lag tycker jag det är väldigt sällan Frölunda får till styrningar och petar in returer framför mål o.s.v. Behövs nog några "enklare" mål för att kunna vinna fler jämna matcher.

  Tabellen är ovanligt jämn i år. Nu är ju till och med Brynäs på gång. SKE går sämre än väntat. Är detta den nya vardagen? Att alla slår alla? Karlskrona slog ju MIF på bortaplan t.ex. Luleå slog Växjö igår. Även om det mycket berodde på PP.

  Vad upplever du är Frölundas fokus just nu på träningar?

  Tycker det är bisarrt diskussionen som har varit om SHL:s avtal med Cmore. Om jag får en löneförhöjning, ska jag då skicka en slant till mina lärare på högskolan? Det är ungefär samma resonemang. Dock ser jag gärna att det görs mer med utbildningsbidrag men det är ju sådant som ska avtalas utanför TV-avtal. Det går ju inte att lägga upp en budget på att man ska få en viss summa TV-pengar. Nästa gång kanske avtalet inte blir lika lukrativt.

  Upplever att HA ser sig lite större i näringskedjan än vad de är. Lite så som SHL gör ibland. Det är ju inte så att alla spelare kommer upp via HA. Många kommer ju direkt från juniorverksamhet. Sen är det bra att kunna låna ut avtal o.s.v. men att SHL skulle gå under om HA inte fanns där känns lite som drama queen varning. Det är ju upp till HA att förhandla sina egna avtal. Uppenbarligen är ju deras produkt inte lika attraktiv som de själva tror om de inte får mer betalt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Många bra tankar där, inte minst om C More, SHL och HA … fast jag gillade HV:s gula tröjor. Haha. Fulsnygga, på något vis. Men det här med hungern, styrningar, returmål vad gäller Frölunda – jag håller med här. Fortfarande saknas den enklare skott/trafik-hockeyn, inte helt och hållet, men lite för mycket. Det finns mån för förbättring, och det sitter i skallen, tror jag. Spelare behöver nöja sig med det lilla även här. Och … ja, jämnt utav helsike är det i SHL. Kanske inte över tid, men garanterat i enstaka matcher.

 • Kommentar avatar
  Philip Glücksman, 11 månader sedanSvara

  Har du hört något mer om nya spelare innan JVM/OS? Bergenheim verkar ju tyvärr inte komma tillbaka denna säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Eftersom Grundström förhoppningsvis är med igen runt nyår tror jag inte Frölunda plockar in fler spelare. Numerären räcker ju till i alla fall. Sedan är det upp till alla att ha åsikter om kvalitén. Men vem vet ... ibland händer det. :)

 • Kommentar avatar
  Nike, 11 månader sedanSvara

  Magkänslan inför morgondagens match mot Malmö?
  JG tillbaka i målet eller får Mattsson en ny chans?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Skulle bli väldigt förvånad om inte Mattsson får en match till. Kan inte se det.

 • Kommentar avatar
  knut, 11 månader sedanSvara

  För många av våra forwards är alldeles för svaga vid målchanser. Spridningen måste vara större på målskyttar om vi skall gå på fyra "jämna" lines. Friberg, Ehn.Ståhlberg mfl. Bra arbetsinsatser men iskalla i målprotokollet. Nu är det bara 2 st Olofsson och Grundström (skadad) som är riktiga målchanser. Lash givetvis men hans roll blir lite annorlunda när spelet haltar. Liss blir bara bättre och bättre kan nog göra lite mål resten av säsongen. Mudtonen hade nog tyvärr mest flyt när han kom in är nog mer en kompettering än mål och poäng leverantör. Tyvärr behövs ytterligare en stsbil målskyt in till ett ev. Slutspel. Tillsist Lunqvist sämsta sässong på flera år saknar energi får inte igång gänget mes sitt hårda upooffrande spel må hända småskafad men spela då en skadefri forward och lpt honim vila och träna han är viktig i ett ev. Slutspel men just nu iskall. Tack för en härlig sida och för dina kloka annalyser. Ps. Tacksam för ett kontonumner med iban för oss utlandsSvenskar!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Skrev om detta med målskyttet i ... förrgår, tror jag det var. Håller alltså med, fler behöver upp för att det ska bli riktigt bra. Laget är byggt på utveckling, sägs det – spännande att se om den kommer. Tror dock Mustonen är bättre än du skriver, tror också Lundqvist har en del kvar i tanken – OM han får vara skadefri. Men det är ett om, det ... Mejla mig på henrik.leman@gmail.com så ska du får IBAN och allt sådant där.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Här texten om målskyttet, mer av fler: http://www.rakapuckar.com/blog/EgkaBjmndxeGnPo

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Min personliga känsla är tyvärr att Frölunda årgång 17/18 inte håller samma klass som tidigare år när vi vad ett pålitligt topplag.
  Visst man önskar detta varje säsong men tror att den stora spelar omsättningen som varit det 2 sista säsongerna är en stor faktor.
  Hur säsongen varit tills nu speglar lite mina tankar, fakta är det vi gjort bra tidigar säsongen som ett grymt bra bortalag, och långt ner i utvisnings liga och dessutom ett av de lagen som hade mest puckar på mål!
  Detta är en stor anledning till att Frölunda idag inte är något topplag!
  Skador har alla lag så detta är ingen nyckel factoring vad laget presterat tills nu, vi har tyvärr spelare som inte producera vad man önskat och känner personligen att det finns för få spelare som kan vända en match och göra skillnaden, och man inte förvänta sig att Lach skall göra allt, andra spelare måste upp och göra jobbet annars blir det en stabil mellan säsong.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Inga direkta invändningar från mig, jag var inne på det häromdagen, krävs att några fler kliver fram offensivt för att det ska bli bra.

   Kommentar avatar
   Eric, 11 månader sedanSvara

   Tycker vi är på papperet bättre i år än förra, men det har inte riktigt velat funka. Det är lite skakigt men när det funkar är det ju riktigt fint.

 • Kommentar avatar
  Eric, 11 månader sedanSvara

  Med grusse och kompani borta:

  81-61-11,

  12-40-59,
  17-20-51,
  27-21-44,
  (Juniorer)

  17&51 funkade fint i guldåret...:)
  ?
  • Kommentar avatar
   Rasmus, 11 månader sedanSvara

   Måste lyfta skenan en gång till, hunnit titta på videon? :)

    Kommentar avatar
    Rasmus, 11 månader sedanSvara

    (Kopierat sedan sist) Lyfter frågan sedan sist också ;-) Läste på hockeynews om att ett svenskt företag, Flow Motion Technology, tagit fram en ny typ av skena: Marsblade. Jag blir riktigt intresserad av att läsa om den/se videon. Det fullkomligt öser ju beröm om den från Zetterberg, Bäckström osv. Sett det? Tror du det är något som Frölunda skulle vara intresserade av att testa? Blir dock lite fundersam på hur ÄNNU snabbare hockey, med ännu snävare svängar kommer påverka skadestatistiken. Tankar? Länk till artikeln: http://hockeynews.se/articles/1140/

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Tänkte kolla på det lite mer när det är matchuppehåll. Har en tanke där.

    Kommentar avatar
    Rasmus, 11 månader sedanSvara

    Haha, jag sätter frågan på paus då ;)

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 11 månader sedanSvara

   Jag har tankar kring publiken. Som hockeyspelare, är det ens möjligt att få en boost av att höra sin publik spendera hela matchen till att bua, busvissla, gnälla, skrika, gapa och uppföra sig allmänt dåligt mot motståndarlaget? Är det överhuvudtaget till någon hjälp, om man sätter motppolen till att heja, sjunga och bära sitt eget lag? Absolut att det kan påverka en domare på isen, men känner man en större glädje som spelare? Tänker på hur Rögles fans, i mina ögon skämde ut sig sist (har sett det förr från andra lag med), kontra hur det brukar vara i till exempel Scandinavium eller på Hovet.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Den frågan skulle ju egentligen ställas till en Röglespelare - om det var som du skriver. Men jag teir nog den allmänna ljudnivån, och vetskapen om att man har fansen på sin sida, lyfter. Men ... jag har aldrig spelat, bara gissar. :)

    Kommentar avatar
    Jake71, 11 månader sedanSvara

    Min känsla är att en riktigt gnällig publik såsom den i Ängelholm hjälper sitt lag till betydligt fler poäng än en ”käck” publik som i Göteborg, De jobbar fram några extra powerplay per match, men får även motståndarspelare att bli lite tveksamma i det fysiska spelet och därmed lite passiva. Det är nog mycket enklare för ett bortalag när det är feststämning i GBG, knappt något skriker när runt utvisningssituationer, dvs inget direkt tryck på domarna, motståndare får inte heller samma tveksamhet. Däremot tror jag att det är en betydligt större känsla att görs ett viktigt mål för en hemmaspelare i GBG än i tex Ängelholm. Den ger nog också en större energiboost till laget än i tex Ängelholm. Men skulle jag välja för poängsnittet så skulle jag vilja ha en kombo av publik i Scandinavium, påverka domarna i alla nästan situationer men sjung och var positiva och få med hela hallen under spelet. (Men ärligt talat så är all hockeypublik förutom på Hovet riktigt tråkiga, Scandinavium publiken är inte i närheten av hur det var för 20 år sedan. Nu sitter folk och kollar mobilen under spel och det rungar inga FRÖÖÖLUUUNDAAA från hela publiken längre.)

  • Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Hade vart intressant att se Lasch byta plats med PW men som tidigare nämnts det verkar hugget i sten att MRO, Joel & Ryan skall lira ihop.


   Lämna en kommentar