Ingen skandal, tvärtom bra signal till hockeyspelare


► Hockeyrinken är ingen absolut fredad zon.
► Den fastställda domen mot Jakob Lilja är inte alls en skandal.
► Signalen som rättssamhället sänder ut är bra, viktigare än att Lilja vs Olsson nog var inom gränsen för vad hockeyn borde ha kunnat hantera på egen hand.

Raka puckar bild

NÅGRA RADER BARA om Jakob Lilja och det faktum att hovrätten i dag fastställde tingsrättens dom (40 dagsböter á 650 kronor).

Spontant gillar jag det här.

Principen, alltså.

Att samhället markerar att allt inte är okej bara för att det sker inom idrottens värld.

Absolut ingen skandal som jag såg att Almen Bibic tyckte.

Det var en fruktansvärt ful crosschecking som Jakob Lilja satte i nacken på Jens Olsson, den var utanför spelet, och jag kan absolut se varför den togs vidare.

 

Jag tror markeringen är viktig, påminnelsen: "Hallå, spelare – allt är inte okej i en hockeyrink."

Sedan kan man alltid fundera:

Utgjorde just den här crosscheckingen en så grov förseelse att det civila samhället skulle gripa in, att idrotten inte skulle få ta ensamt straffansvar?

Nej, det tycker jag nog inte. 

Om man ska ner och peta i detaljerna så anser jag att den höll sig under något slags gräns, även om en sådan är synnerligen flytande och svårdefinierad.

Jag kan förstå att Jakob Lilja känner sig onödigt utpekad, att andra känner att för mycket av deras skattepengar slösats bort.

Respekt för det.

Men – kanske får detta andra spelare att tänka efter före?

Inte i själva spelets hetta, men i situationer utanför spelet. 

Hovrättens besked signalerar att idrotten inte är en frizon.

Det är i grund och botten bra.

Självfallet är inte allt okej bara för att idrotten (i det här fallet hockeyn) har ett eget regelverk.

Det är väl ingen vettig människa (hoppas jag) som tycker att Todd Bertuzzis överfall på Steve Moore 2004 skulle ha behandlats enbart av NHL:s egna instanser? Ni ser incidenten nedan, cirka 30 sekunder in i klippet.

 

Vad det handlar om är att hitta en gräns för när samhället ska träda in, en sådan gräns kommer alltid att vara svår att hålla skarp, folk kommer tycka olika, och även jag känner alltså att Lilja vs Olsson nog inte riktigt nådde över den.

Lik förbaskat är det bra, känner jag, med signalen som skickas ut.

Bryter man mot reglerna tillräckligt grovt, är våldet inte alls kopplat till en närkamp utan helt och hållet en hämndaktion utanför själva spelet, då kan man straffas, inte bara av två domare på is utan även av en i civil rättssal.

I grund och botten är det bra.

Raka puckar bild

Sedan kommer vi alltid diskutera specifika incidenter och situationer. Det kommer vi aldrig undan. Men jag ser inte att att svenska domstolar plötsligt ska översvämmas av slashingar och crosscheckingar. Lite mer än så har svenska jurister att göra med allt vad som händer på gator och torg.

Det här var en markering. På sitt sätt rätt bra.

***

Vad gäller Todd Bertuzzi och Steve Moore så nådde parterna förlikning i rätten, tio år efter den fruktansvärda attacken. Ni som kan er hockeyhistoria vet att allt var en hämnd för en sen Moore-tackling på Markus Näslund tidigare under säsongen.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

  Någon som snittar över 60 utvisningsminuter hela seniorkarriären och är runt topp 10 i utvisningsligan varje år kanske man inte behöver lyssna så mycket på när han tycker att det är en skandal :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  #18, 1 månad sedanSvara

  Instämmer inte alls. Om Jens Olsson hade anmält Lilja alternativt om Rögle hade gjort det så hade jag kunnat acceptera domen idag. För det är inte domen som jag vänder mig så mycket mot utan det faktum att den utsatte spelaren/föreningen inte polisanmälde, utan detta gjordes av Kammaråklagare Michelle Stein. Om vem som helst får anmäla vilken spelare som helst för vad som helst så blir det här... löjligt/rörigt/patetiskt. Kanske anmäla Sebastian Karlsson för huvudtacklingen på Kahnberg... Fritt fram... eller Tom Nilsson på Cam Abbott... jajjamänn... Jag menar att det är den utsatte spelaren som måste anmäla, möjligen klubben han tillhör. Annars blir det här riktigt illa.

   Kommentar avatar
   Jonny Andersson, 1 månad sedanSvara

   Så du menar alltså att då skulle även tex mord å misshandel ute i riktiga världen heller inte tas till dom om inte offret eller familjen anmälde? Alltså fritt fram att påverka vittnen etc med hot? För du menar väl inte att sporten skall hanen särställning mot rättsväsendet just för att det är sport? Vi ser grövre och grövre våld på idrottsarenorna och det måste börka stävjas. Annars står vi snart med flertalet invalidiserade/förlamade/döda utövare. Kom sen inte med klyshan att det tas omhand av sportens egna regler för det gör det ju uppenbarligen inte effektivt.

   Kommentar avatar
   #18, 1 månad sedanSvara

   Ja men se där ja! Ett balanserat svar som finner sin logiska grund i mord, organiserad brottslighet och övergrepp i rättssak. Men så bra då. Fritt fram att anmäla alla oschysstheter som a) Leder till skada eller b)inte leder till skada. Kanske skall ta med kränkande verbala påhopp på samma gång. Hopp, så bra, krävs det inte mer för att skydda rättssamhället, så för all del, country me in!

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

  Som sagt vad, sista ordet i denna stund är väl ännu inte sagt, HD? Skall den här sekvensen med dubbel crosscheckingen(sista i nacken) komma att bli något slags prejudikat i framtiden för svensk ishockey tro?

  • Kommentar avatar
   Göran, 1 månad sedanSvara

   Håller med dig Henrik! Mitt resonemang. Vad är det som säger att hockeyrinken skall vara någon form av frizon för att bära sig åt hur som helst? Man kan liksom inte hänga hjärnan på en krok i omklädningsrummet? Hade det varit ok med åtal om den andre spelaren blivit skadad för livet eller skall vi vänta tills det går så långt innan ett åtal väcks? Jätteviktig signal har givits.

   • Kommentar avatar
    JimmiNi, 1 månad sedanSvara

    3t5r3q http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

    • Kommentar avatar
     bfwothum, 4 veckor sedanSvara

     xkYPS3 <a href="http://saguinyalamf.com/">saguinyalamf</a>, [url=http://sempncxncqzb.com/]sempncxncqzb[/url], [link=http://dxphzelpvpti.com/]dxphzelpvpti[/link], http://yuqytuntusbz.com/

     • Kommentar avatar
      rsptyyyhqny, 4 veckor sedanSvara

      2IAUq1 <a href="http://jxvcphkukkii.com/">jxvcphkukkii</a>, [url=http://qtdhrigsitbd.com/]qtdhrigsitbd[/url], [link=http://aubnvgwpdxcl.com/]aubnvgwpdxcl[/link], http://xwulrtjmxtva.com/

      • Kommentar avatar
       emgfbngi, 4 veckor sedanSvara

       k9oHoY <a href="http://goigggjljfek.com/">goigggjljfek</a>, [url=http://pwihrurjebze.com/]pwihrurjebze[/url], [link=http://phxdduetlumi.com/]phxdduetlumi[/link], http://qbhgfainozym.com/

       • Kommentar avatar
        zjxoqpe, 4 veckor sedanSvara

        OjBvD1 <a href="http://marqozclxljr.com/">marqozclxljr</a>, [url=http://kukpqvipqpex.com/]kukpqvipqpex[/url], [link=http://nqqbjndmtzxh.com/]nqqbjndmtzxh[/link], http://vtkddkjtvssp.com/


        Lämna en kommentar