Mustonen och Bristedt stöttar varandra i coronakampen


► Frölundas Joel Mustonen och Rögles Leon Bristedt försöker stötta varandra på den hopplöst jobbiga vägen tillbaka från corona.
► Mustonen var på gång ett tag, tvingades ta ett steg tillbaka, och det var inget roligt samtal jag hade med honom i dag.
► – Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, sa han flera gånger.
► Det tycker jag sa mycket.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Lång väg tillbaka för Joel Mustonen som tycks lida av långtidseffekterna av corona.


DET ÄR ALLTSÅ ingen ljusning vad gäller Joel Mustonen, han som kämpat med återhämtningsproblem rätt länge nu.

Det har aldrig officiellt sagts något om corona, helt enkelt eftersom Mustonen aldrig diagnostiserats med sjukdomen, men Frölundaforwarden berättade för mig i dag:

– Det är ju rimligt att göra kopplingen till långtidseffekt av corona. Jag hade ju symptomen, tappade smak och lukt. Men det är ju så länge sedan jag var sjuk, mars/april, då testade man inte.

Rakapuckar.com bild

Här är vi i dag, långt in i januari 2021, och Joel Mustonens kropp strejkar fortfarande. Han lirade ändå till en bit in i december – men utan att riktigt vara sig själv.

– Ända sedan dess (mars/april) har jag dragits med smågrejor, känt mig sliten. Med tiden så … det var väl som en ryggsäck som liksom fylldes på, till slut gick det inte.

Runt jul var det som värst, då påverkades inte bara hockeyn:

– Då hade jag dragits med det så länge, återhämtningen fungerade inte alls, jag låg bara och vilade ett tag.

För några veckor sedan såg Mustonen ett ljus i tunneln. Han var aktiv på träningarna, jag skrev om att Frölunda hade 15 friska forwards, men … nä, det där höll tyvärr inte länge.

Mustonen berättade om den där lovande perioden, att spel var nära, att kroppen tycktes fungera:

– Det var mer att konkurrensen var så tuff, men om behov funnits så hade jag säkert kunnat spela.

Rakapuckar.com bild

Den glädjekänslan fick inte Mustonen behålla. Återhämtningen visade sig inte alls hålla för maxbelastning.

Nu är han där igen, tillbaka i ett läge där ingen riktigt vet hur han ska göra för att fungera som elitdrottare igen, om han över huvud taget kan komma att spela elithockey igen.

– Jag vet inte riktigt vad man ska säga, sa Mustonen och tänkte efter.

Sedan kom det:

– Efter ett tag hamnar man där att man släpper pressen på att spela, man börjar tänka på att det kommer när det kommer. På något sätt måste man tänka hälsan först. Jag måste må bra.

– Det är så svårt att prata om det här, en så luddig grej, det går upp och ner, sjukt svårt att hantera. Man vet ju inte riktigt hur det ska behandlas. Om något år eller så kanske man tänker tillbaka och känner ”Så där skulle man ha gjort”, men nu handlar det mest om att försöka testa sig fram på något sätt, se vad som kan fungera.

Rakapuckar.com bild

För Jan Mursak, Joel Lundqvist, Karl Henriksson och Johan Sundström tycks en släng av Covid-19 inte ha varit värre än en förkylning.

Några få drabbas mycket, mycket hårdare.

Joel Mustonen är en sådan. Och Rögles Leon Bristedt (lilla bilden). Dessa två pratar ofta, har gjort så den senaste månaden.

– Jag tog kontakt när jag klev av (i december), jag läste om honom och kände igen symptomen. Bra att ha någon att bolla med, sa Mustonen som givetvis inte ville diskutera Röglestjärnans aktuella status.

Jag hörde nyligen att Bristedt var på gång. Men det var alltså Mustonen också. Ni vet hur det gick med den saken.

Än så länge är långtidseffekterna av corona ett mysterium för läkarna. Mustonen och Bristedt, och andra drabbade, kan bara lyssna till sina kroppar, träna det de kan, försöka, försöka, försöka, testa, testa, testa – och hoppas!

Rakapuckar.com bild

– Det är så svårt, man vet inte, en jättesvår grej att hantera, man får se vad som händer, sa Mustonen, annars en ständigt glad och leende grabb.

Mitt bland alla ”vet inte riktigt vad jag ska säga” sa han ändå det som säkert har stor betydelse:

– Det handlar om att försöka hålla humöret uppe. Jag är med på genomgångar med laget, känner mig som en i laget, tittar på matcherna – för det känner jag som min arbetsuppgift. Jag drömmer ju om att komma tillbaka.

***

TILLAGT 15.05: Anders Grönlund har förlängt sitt kontrakt till 2023, meddelade Frölunda nyss på Instagram. Även bekräftat att Matt Donovan ska till HV71.

***

Elmer Söderblom spelar med Lucas Raymond och Jan Mursak när Frölunda torsdagsmatchar mot Leksand. Linus Nässén med Joel Lundqvist och Max Friberg. Mer om detta och annat senare.

Men Roger Rönnberg berättade att han nu verkligen vill ge Söderblom en chans på tolv forwards, dennes styrka ska ge fler långa anfall.

 

Rakapuckar.com bild


***
Frölundalegendaren Ronny Andersson har gått bort. Szymon Szemberg skickade fina minnesord till mig, jag såg Frölunda publicerat dessa på sin webbsajt så jag länkar bara till texten här.

Vila i frid, Ronny.

Tankarna till sönerna Thomas, MIkael och Niklas med familjer. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  VF, 2 månader sedanSvara

  Leman: Vet inte om jag minns detta rätt, men visst har Mustonen astma?
  Hört att Corona slår hårt med såna som har astma.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Ja, det stämmer. Minns att jag skrev om det efter en match för sisådär två år sedan. Inte jordens svåraste variant av astma vill jag minnas, men ändå. Kanske spelar det roll här, låter ju inte ologiskt.

 • Kommentar avatar
  Erik, 2 månader sedanSvara

  Två bra kedjeförändringar!

  • Kommentar avatar
   Conta , 2 månader sedanSvara

   Vila i frid Ronny

   • Kommentar avatar
    Pupule, 2 månader sedanSvara

    När jag såg på skidor i helgen så var det någon landslagsläkare som pratade just om sidoeffekter som en del elitidrottare fått av Corona, med grava återhämtningsproblem. Låter som något som kan stämma in på Mustonen.

    • Kommentar avatar
     Conta, 2 månader sedanSvara

     Mursak och Raymond är ingen bra kombination. Söderblom måste använda kroppen och sin tyngd mer.

     • Kommentar avatar
      Anna Agdestein, 2 månader sedanSvara

      Det är ju just det här som är så skumt med den här sjukdomen. Även om man är ung och frisk och synnerligen vältränad, kan man drabbas hårt. Och inte säkert att man blir jättesjuk akut, utan de här långtidsbiverkningarna som kan bli otroligt segdragna.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

       Precis så.

       Kommentar avatar
       Pupule, 2 månader sedanSvara

       Sedan är väl frågan vad som anses med att vara frisk. Mustonen har ju haft problem med infektioner tidigare, som när han hade twar, och har också ett ledningsfel på hjärtat. Det borde spela in.

       Kommentar avatar
       VF, 2 månader sedanSvara

       Pupule har stenkoll : )

       Kommentar avatar
       Pupule, 2 månader sedanSvara

       Jag får erkänna att jag fick göra lite research, men jag hade en svag minnesbild av att Mustonen hade problem med hjärtat tidigare i sin karriär, något som jag skrev i ett tidigare inlägg utan att vara helt säker på exakt vad det var. Han har ju inget större problem, men hans tidigare infektioner har ju yttrat sig på liknande sätt, så någon inverkan har ju hans hjärtfel, även om det tydligen är ett litet problem.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 2 månader sedanSvara

       Jag känner igen det där med Corona. Jag själv blev sjuk i april med alla symptom. Jag var dålig i 3-4 veckor innan de mesta släppte. Jag hann jobba i drygt en vecka innan det small till med andningsbesvär. Och dessa andningsbesvär har jag fortfarande och det han nu gått ca sju månader.. Det har blivit bättre men jag är inte helt återställd än.. Fuck Corona.

     • Kommentar avatar
      Sven, 2 månader sedanSvara

      Jag hade gjort såhär Leman, va tror du om de? Mursak ut på vinge med Joel och Friberg. Sen testa en ren juniorkedja för att ge ungtupparna lite av en nytändning. Med Henriksson elr Nässen som center och Söderblom Raymond på vingarna!

       Kommentar avatar
       Peter, 2 månader sedanSvara

       Varit inne på samma sak. Men det lär nog aldrig RR våga.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

       Har skrivit om det tidigare, att jag tror Mursak på en vinge – av samma skäl som Sundström – hade varit bra. Men det lär inte hända.

     • Kommentar avatar
      Peter, 2 månader sedanSvara

      Grönlund har förlängt till 2023.

       Kommentar avatar
       VF, 2 månader sedanSvara

       Ja har man +14 då är man nog välförtjänt ett nytt kontrakt, så mycket mål vi släpper in ibland. Sen ska tillägga hur bra han blivit sen Sigalet blev backpartner med honom.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

       Framför blir backar bättre när de spelar regelbundet. Tidigare var AG ofta nummer sju, kommer in ibland, inte alls samma rytm, mycket svårare då.

     • Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

      La till i texten: Anders Grönlund har förlängt, Frölunda berättade om det på Instagram. Bra, kan jag tycka. Värdefull spelare som inte kostar massor.

      • Kommentar avatar
       VF, 2 månader sedanSvara

       Matt Donovan helt klar för HV nu.

        Kommentar avatar
        EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

        Va, där ser man! ;)

      • Kommentar avatar
       EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

       Härlig bild på Ronny Andersson - undrar varifån den är tagen? När man går till Frölundas hemsida - så kan man strax upptill i högerkanten av fotot se, en snudd(en början) av reklam på sargens insida för märket "Crescent"(cyklar o mopeder). ;)
       En tråkig och en god nyhet, gällande herrarna Mustonen och Grönlund.

       • Kommentar avatar
        Janne2, 2 månader sedanSvara

        Håller tummarna för Mustonen och alla andra som drabbats av långtidskomplikationer efter Covid. Extra jobbigt när så unga människor drabbas, ofta förbisett i debatten som oftast ensidigt handlar om mortalitet.

        • Kommentar avatar
         Johan , 2 månader sedanSvara

         Håller alla tummarna för Mustonen. Hälsan går alltid först. Min dröm är att han blir fullt frisk och kan hoppa in i ett slutspel där han alltid levererar. Hoppas hoppas. Ps. Det vad därför han tvingades tackade nej till finska landslaget under denna säsong, Leman.
         Bra text och intervju. Tack för uppdatering!

         • Kommentar avatar
          robert ström, 2 månader sedanSvara

          Förstår inte hur Roger tänker när han säger få längre anfall med Elmer...om killen är klen i närkamper håller i pucken för tok för länge och alltid blir av med den...hur kan man då få längre anfall med honom...ja kanske nästa år och 5-7 kg muskler och mkt tuffare attityd kanske men just nu bara badrumstvål..

          • Kommentar avatar
           Nira Shalom, 2 månader sedanSvara

           Hej, jag är Nira Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år slog han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom , Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformeln, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. e-post: babawalewiseman01@gmail.com du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
           1) Love Spells
           2) Förlorade kärleksformer
           3) Skilsmässor
           4) Äktenskapstavlar
           5) Bindande stavning.
           6) Breakup Spells
           7) Förvisa en tidigare älskare
           8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
           9) vill tillfredsställa din älskare
           10) bot för någon av de sjukdomar som du lider av
           Kontakta den här stora mannen om du har några problem med en hållbar lösning
           via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +2348136951551 Viber +2348136951551


           Lämna en kommentar