Formstarka veteraner ger Frölunda slutspelshopp


► Veteraner ger Frölunda hopp inför slutspelet.
► Rhett Rakhshani varnar för Malmö.
► SHL-tipset – hyggligt, godkänt, men långt ifrån klockrent.
► Henrik Tömmernes – en rekordman i Schweiz.
► ... och så mina fem bästa i grundseriens sista Frölundamatch.

Rakapuckar.com bild

Tre (form)starka veteraner i Frölunda: Joel Lundqvist, 37, Simon Hjalmarsson, 30, och Patrik Carsson, 31. Foto: C MORE


NÄR FRÖLUNDAS KAPTEN Joel Lundqvist, 37, dundrade in 1–0 på Brynäs i går kväll var det första målet mot en målvakt på 22 matcher.

Ändå står han där på 13 gjorda mål i vinter.

Bara två gånger i karriären har han gjort fler, guldsäsongerna 02/03 (17) och 15/16 (19).

Joels 31 poäng totalt (13+18) är en notering han bara överskridit fyra gånger i SHL under sin långa karriär, senast för tre år sedan, den gyllene vintern 2015/2016 (38).

Kapten Lundqvist har varit en bättre spelare den här säsongen, med lite bättre skärpa i PP-avsluten hade han kunnat göra 20 mål, men framför allt är han fortfarande en högklassig ledare för Frölunda.

Lundqvist bär dessutom med sig en formpil som pekar uppåt.

Det lovar väldigt gott.

Två andra forwardsveteraner har samma riktning på sina pilar.

Simon Hjalmarsson, 30: Frölundas bäste målskytt (15), nio baljor på de 13 matcherna efter CHL-finalen, men viktigast: han lyckas kombinera detta med stort jobb i båda ändar av isen, och han leder bästa kedjan, den med Ryan Lasch och Samuel Fagemo. Frågan är om Simon någonsin varit bättre. Sannolikt aldrig så komplett. 

Rakapuckar.com bild

Patrik Carlsson, 31: Har den senaste tiden spelat säsongens bästa hockey, fått med sig Mats Rosseli Olsen på tåget, och kanske kliver även Rhett Rakhshani på i slutspelets tajta matcher. Carlssons facit är 3+10 på de tolv senaste matcherna.

Frölunda tränar i dag fredag, tar helgen ledigt, sedan finns det gott om tid att dissekera Frölundas lag och spelare, titta på Malmö, spekulera och fundera.

Men jag ville gärna trycka på de tre veteranerna ovan. De vet vad slutspel handlar om, de är ledartyper, och de spelar just nu också väldigt bra hockey.

Det borde betyda något bra för Frölunda. Hur bra, det återstår att se.

***

När jag tippade SHL i september var jag tydlig med att det inte riktigt går, man vet för lite, det är mest en lek för att man ska, men så här satte jag lagen (inom parentes riktiga placeringen):

Växjö (7)
Djurgården (4)
Färjestad (1)
Skellefteå (5)
HV71 (8)
Malmö (6)

Luleå (2)
Frölunda (3)
Linköping (12)
Rögle (9)

Brynäs (11)
Örebro (10)

Timrå (14)
Mora (13)

Snabbt kan man konstatera:

Jag trodde för mycket om Växjö, något för mycket även om HV, men där är diskrepansen rätt liten.

Jag var helt snett ute på Luleå och Frölunda, bara att köra dumstrut här.

I övrigt var jag väl inte så snett ute. Jag ger mig själv godkänt, men inte så mycket mer.

Rakapuckar.com bild

***

15.49 in på andra förlängningen sköt Johan Fransson 3–2 för Geneve-Servette mot Jan Mursaks och Adam Almquists Bern.

Henrik Tömmernes – som gjorde 2–2 – spelade hela 40.56. Det är, skriver @NLIceData på Twitter, rekord i schweizisk hockeyhistoria.

95.49 är också rekordlångt för en slutspelmatch i alplandet.

Tömmernes är aktad i Schweiz, har förlängt sitt kontrakt till 2021.

***

Jag pratade lite kort med Rhett Rakhshani som var med om att slå ut Frölunda med Malmö i fjol:

– I ett slutspel kan alla slå alla. Med Malmö var jag med om att slå ut ettan (Växjö) och förra året slog vi ut … oss, Frölunda. Malmö har skrällt förut, vi kommer inte att underskatta dem.

Rakhshani sa också:

– Jag känner till deras styrkor och svagheter och de känner till mina. Det går nog på ett ut. Det är det som är kul med slutspel, lite av ett schackspel. Hockey är hockey, du måste spela ditt spel, det är mitt fokus. Men det är alltid kul att möta ett lag man spelat för.

***

Man ser hur bra Jacob Peterson är när han spelar med självförtroende, när han verkligen tar för sig. Lidköpingskillen blir mycket spännande att följa nästa säsong. Kanske får han en del chanser i slutspelet, det hänger på hur skadefritt Frölunda håller sig. 

Rakapuckar.com bild

*** 

10 073 var Frölundas fina publiksnitt den här säsongen, upp drygt 400 från 9667 den förra.

***

Okej, mina fem bästa (1 är förstås bäst) i Frölunda till sist:

1 – Jonathan Sigalet
* Målet höll hög kvalitet, vasst avslut, men han spelade också starkt matchen igenom, var rejäl i allt han gjorde. +4 är en fin siftra.

2 – Gustav Lindström
* Är verkligen tillbaka där han var före skadad, spelar rejält, lagom enkelt, sätter snabbt igång spelet, gör livet lättare för lagkamraterna.

3 – Joel Lundqvist
* Nu gör han mål också, men jobbet han lägger ner i det som är Frölundas energikedja, ledarrollen han tar varje match – oerhört viktig är han, kaptenen.

4 – Simon Hjalmarsson
* Mycket påpassligt agerat vid målet, viktigt var det också. Ledde Samuel Fagemo och Jacob Peterson på bra sätt.

5 – Max Friberg
* Mål gör han ju inte, men herre jösses, vilket slit, vilket ovärderligt arbete i alla tre zonerna.

Bubblare: Johan Mattsson, Chay Genoway, Pathrik Westerholm, Patrik Carlsson.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto – Mathias Pelkonen har ofta fina bilder där. Facebooksidan följer ni väl också?

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
28 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 månader sedanSvara

  Har en riktigt dålig magkänsla inför kvarten, förra årets sorti är för färsk. Seger mot Brynäs igår, med ganska stora siffror och sen Malmö i kvarten, känner vi igen det scenariot? Jo tack, samma som förra säsongen, då vi öste in mål mot Brynäs i sista omgången, resten vet vi hur det slutade. Jag minns hur Peter utklassad Roger i tränarmatchen, hur han klagade på domarna hela tiden och skickade klipp till domarbasen(?) på ”solklara” Frölundautvisningar som inte blev av och helt plötsligt kändes det som att vi åkte ut i parti och minut. Sen så står not backsidan bättre rustad mot stora starka Malmö i år, men framåt känns oroande om man ska kunna komma in på målet, in i köttet, vilket man misslyckades med förra året. Ja som sagt, mycket orolig för att historian skall upprepas sig även om RR säger att det gynnar hans lag. Tror man gör bäst i att försöka hålla det så lite grinigt & grisigt det går.

   Kommentar avatar
   Sothöna , 2 månader sedanSvara

   Stora skillnaden mot då att nu har vi välvuxna backar istället för smurfar. Vi vinner med 4-2.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 2 månader sedanSvara

   Förra säsongen hade vi problem med Malmö även i grundserien. Nu har man gått vinnande ur dom flesta matcherna med Malmö. Dessutom har Malmö haft en avtagande form, medans Frölunda har haft en uppåtgående form. Jag är försiktigt positiv till att möta Malmö ( även om Skellefteå nog hade varit bättre ).

   Kommentar avatar
   Matte, 2 månader sedanSvara

   Tror inte Malmös form är avtagande - tvärtom - de börjar få ihop laget. Varningenkänslan från Nolte delar även jag.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

   Ja, Nolte nu skrämmer Du faktiskt upp mig lite grann. ;) Förra året ville eller iaf försökte Frölunda spela mycket offensivt mot Malmö, varvid de i sin tur gärna ofta överbelastade våra spelare och ytterligare med en man på rulle som direkt kunde sticka i väg mot våran svaga defensiv, med mål som påpasslig påföljd. Det här får inte Frölunda tillåta mera, utan bör nog i första hand försöka behålla pucken säkrare och lungnare inom laget så länge det går i långa spelmoment och då förhoppningsvis med kanske våran bättre spelskicklighet, hur än starka Malmö är. Ja det blir säkert en rysare och nu har jag faktiskt så gott som själv bett om Malmö som motståndare i denna snart komna kvart, för jag vill tillbaks där vi slutade sist med en helt annan utgång denna gång.

   Kommentar avatar
   Conta, 2 månader sedanSvara

   Ja du Nolte instämmer, känns lite sådär. Peter Andersson lipsillen grinade tills sig många powerplay nere i Malmö. Där var nivån inte högre bland domarna, lätt blåsa och förpassa Frölunda spelare till utvisningsbåset. Men många Malmö spelare kunde grisa för fullt och slippa utvisning. Nej laget får bita ihop och slå ut Skåne grisarna. Kom igen Joel och hela laget. VINN KVARTEN.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

   Conta, har precis läst Sportbladet där Peter Andersson uttalar sig att Frölunda är den klart s.k. superfavoriten i denna kvart. Lägg väl märke till ordvalet "super" och då förstår man på vilken nivå han redan har börjat lägga sig på, "Lipsillen". ;)

   Kommentar avatar
   Conta, 2 månader sedanSvara

   Ja Lipsillen tycker jag är passande namn på Peter Andersson. Nu har han sett press på domarna redan innan kvartsfinalen börjat och sedan kommer lipa det eskalerar. Och nere i Malmö kommer lipsillens spelare grisa rejält och max 2 Malmö utvisningar per match där nere.

   Kommentar avatar
   Peter Paegle , 2 månader sedanSvara

   Håller med om magkänslan lite... Frölunda har svårt mot dom fula lagen. Lite för snälla i förstalägena i det fysiska spelet. Men backarna är lite starkare fysiskt nu. Det borde väga över. Och det gäller att hålla igång skridskoåkningen

 • Kommentar avatar
  J-an, 2 månader sedanSvara

  Jag är inte så orolig. Första matchen blir viktig och det är viktigt att den psykologiskt faller åt Frölundas håll. Förra året hamnade man i dåliga vanor och man försökte bryta Malmös köttmur på samma sätt varje gång istället för att tänka nytt. I år känns det som att spelarna är lite rakare på mål (Friberg, Hjalmarsson, Fagemo, Rosseli mfl.). Det borde båda gott.

   Kommentar avatar
   Sothöna , 2 månader sedanSvara

   Vi är mer metodiska nu. Då var det all in första perioden utan att få utdelning. Malmö var brutalt utspelade men vann på uthållighet och tålamod.

   Kommentar avatar
   Tommy, 2 månader sedanSvara

   Malmö vann i fjol för att JG var värdelös. Sista matchen mot Malmö hade JG 75%. Fy fan vad dåligt.

   Kommentar avatar
   Palle, 2 månader sedanSvara

   JG's fel? Jo tjena...

 • Kommentar avatar
  Sothöna , 2 månader sedanSvara

  Hjalmarsson har en fin förmåga att toppa formen lagom till slutspelet.

  • Kommentar avatar
   Ture, 2 månader sedanSvara

   Tror stenhårt på att indianerna är bättre rustade i år. Malmö känns inte heller riktigt lika "biffiga" som ifjol.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 månader sedanSvara

    Malmö är biffigare i år än förra året på forwardsidan. Gäller att knattarna i Hjalmarsson kedja håller huvudet uppe.

    Kommentar avatar
    Svante, 2 månader sedanSvara

    Wargh och Hardt ledde dem förra vintern, nu är de borta

  • Kommentar avatar
   Ernst, 2 månader sedanSvara

   Malmö kommer bli ett helvete å knäcka, Frölunda har de jävligt tufft å vinnamot malmö

    Kommentar avatar
    Sothöna , 2 månader sedanSvara

    Vad grundar du det på? 2-2 den här säsongen.

    Kommentar avatar
    Matte, 2 månader sedanSvara

    Malmö ha sparat sitt fysiska spel till slutspelet då man vet att domarna höjer nivån. Tror tom de varit noga med att inte gå in i något pga avstängningar mm. Bryggman tillbaka och igår mot Örebro var man bra.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 2 månader sedanSvara

    Frölunda har väl vunnit 3/4 matcher mot mif i år eller?

  • Kommentar avatar
   Bamse, 2 månader sedanSvara

   Tror det blir en 7:e avgörande som kan sluta hur som helst.
   Förresten, varför har Joel gömt det skottet hela säsongen?

   • Kommentar avatar
    Thomas, 2 månader sedanSvara

    Jacob Peterson ser ut som en ny Johan Sundström, mycket lovande!
    Rhett Rakhshani hmm ja han är ju här för att göra skillnad, lyfter väl lön i Ryan Lash klass men tyvärr, ser honom inte mycket i matcherna, gör definitiv inget extra som sticker ut. Dyr kostnad för att vara vattenbärare a la Esbjörs.
    Trevlig helg!

     Kommentar avatar
     Peter Paegle , 2 månader sedanSvara

     Tänkte det samma igår på läktaren....att Peterson ser ut som en ny Sundström

   • Kommentar avatar
    Johan L , 2 månader sedanSvara

    Det var helt ok tippat av dig. Du får en 6:a av 10 från mig :)

    • Kommentar avatar
     Karl, 2 månader sedanSvara

     Bara inte JG ska stå så kommer det nog gå vägen mot Malmö. Ska "vinnaren" stå så är säsongen över för oss.

     • Kommentar avatar
      Anna Agdestein, 2 månader sedanSvara

      Joel, i går, i dag, i morgon... :)
      Tycker inte heller det var så illa tippat, godkänt. Definitivt.

      • Kommentar avatar
       Peter Smögen, 2 månader sedanSvara

       Är inte ett dugg orolig, Frölunda har sett bra ut sen CHL. Mest orolig är nog RR o Sjöström, uttåg mot Malmö igen och förändringarna har givit noll och inget vid hand

       • Kommentar avatar
        Janne, 2 månader sedanSvara

        Helt ok tippat HL!
        Ser att du har ganska lik uppfattning om Frölundas topp 5 som GP hade. :-)

        • Kommentar avatar
         Bengt Andersson, 2 månader sedanSvara

         BIF var i Karlstad för någon vecka sedan, då fick de betyget i media och av många som bevittnade matchen, Bif är nog det sämsta lag som FBK mött på år och dag !
         Kan vara bra att ha med sig för VF när allvaret börjar dom är för dåliga !, Kommer i håg tidigare upplagor av VF i slutspelet har laget blivit tagen på sängen, till den nivå som tillämpas i slutspelet av domare inte minst, och så skall de va, vill man gå vidare måste ju från första nedsläpp krigas om varje puck till sista blodsdroppen, den typen av spelare har VF denna gång Rosseli är en av dem, och som skrivs här så är det gytt att ha spelare som varit med och just fått "mått dåligt" när andra lag lirat vidare fram på våren, Brynäs är ju ett exempel, åka hem efter gårdagen och festen är redan slut.

          Kommentar avatar
          Sothöna , 2 månader sedanSvara

          Som sagt vi har betydligt fler fysiska backar i år.

          Kommentar avatar
          Matte, 2 månader sedanSvara

          Såg påhoppet på Pilut i fjol... Hoppas Chay och Nöstebö kollar igenom bildserierna...

          Kommentar avatar
          Svante, 2 månader sedanSvara

          Lustigt, jag tänkte detsamma igår på läktaren. Gårdagens Brynäs är nog det sämsta någonsin

        • Kommentar avatar
         Daniel, 2 månader sedanSvara

         Otroligt roligt att se matchserien mot Malmö. Kan det bli ett bättre test på ledningens utvärdering av förra årets ”misslyckande”? Slår vi Malmö är det bara att lyfta på hatten, händer samma sak i år igen, ja då kan man verkligen fråga sig om vi har rätt folk att bygga nästa års lag......

         • Kommentar avatar
          Sothöna , 2 månader sedanSvara

          Spännande att så många oroar sig. Förra året plöjde Händemark & Co förbi Frölundas klena backar. Helt annan stadga i år.
          Tycker laget har hittat både form och ett vinande koncept. Vi kom trea i serien bakom två riktigt bra lag och vi vann CHL. Hade ni tagit livet av er om vi kommit sexa och inte firat triumf i CHL-finalen?

          • Kommentar avatar
           Henrik indian i exil, 2 månader sedanSvara

           Mardrömsmotståndare om ni frågar mig. Vårt lag är inte riktigt byggt för tät och fysisk slutspelshockey och tittar man på forwardslinjen så består den undantaget Joel nästan uteslutande av knattar och/eller spelare som har mycket svårt att komma på mål mot mer fysiskt motstånd. Bakåt är det mer muskler och fysik jämfört med förra året och JM känns betydligt tryggare som sista utpost, men det kommer att krävas att han presterar absolut på topp om vi ska ha en chans då vi sannolikt kommer att få mycket svårt att göra mål på Malmö av ovanstående orsaker.

            Kommentar avatar
            Matte, 2 månader sedanSvara

            Henrik II exil - så rätt - mardrömsmotståndare. Betydligt lurigare än andra lag.

            Kommentar avatar
            Adam, 2 månader sedanSvara

            Spelar Frölunda sin hockey så vinner dom mot Malmö . Serien är såpass jämn så varken Saik eller Växjö hade varit en motståndare att föredra. Jag tycker absolut Malmö är de mest fysiska laget ,’men de är också det minst spelskickliga. Spelar Frölunda sin hockey utan att hamna i allt som Malmö vill starta igång så vinner man detta.

            Kommentar avatar
            Peter Paegle, 2 månader sedanSvara

            Bra analys

          • Kommentar avatar
           Henrik, 2 månader sedanSvara

           Malmö är bra men läser man kommentarerna här inne så verkar de oslagbara. Kom igen nu! Det blir tufft och tätt men visst fasen är vi klara favoriter

           • Kommentar avatar
            Magnus J , 2 månader sedanSvara

            Känns som om det finns många här inne som behöver ta på sig Dumstruten! Så många som dömde ut Frölunda på förhand! Samma visa inför kvarten;) Frölunda vinner med 4-1 i matcher...

             Kommentar avatar
             Henrik indian i exil, 2 månader sedanSvara

             Tack Magnus att du berättar för oss andra mindre begåvade hur serien mot Malmö kommer att sluta. Väldigt bra för då behöver vi ju inte titta då vi redan nu vet hur det kommer att sluta.

             Kommentar avatar
             Conta, 2 månader sedanSvara

             Tar inte på mig någon du strut ännu. Innan chl så var det för många bottennapp för att man skulle vara nöjd med laget. Men efter chl vinsten så har laget ångrat på. Men slår Frölunda ut Malmö kvarten så kan jag ta på dumstruten.

           • Kommentar avatar
            Mackan, 2 månader sedanSvara

            Blev det ingen presskonferens i går?

            • Kommentar avatar
             Adam, 2 månader sedanSvara

             Det absolut viktigaste för Frölunda i matchserien är att inte ramla i Malmös fålla, Malmö har massvis av spelare som kommer köra handskar i ansiktet , vara sena in i situationer , slasha ett par extra slag i knävecket. Men där gäller det att fröunda inte drar på sig massa dumma utvisningar och hamnar i den typen av hockey. Ska de bara spelas om de så har Frölunda ett mer komplett lag, men hamnar man i Malmös hockey, så kommer de bli en tuff serie.

             • Kommentar avatar
              Svante, 2 månader sedanSvara

              Ser Malmö som en ren vinstlott. Vi har bättre och rejälare lag denna vinter och jag tror att domarna så smått börjat tröttna på småclownerna Sylvegårds och kommer börja plocka dem i slutspelet. Malmö är sämre än förra året, tappat Wargh och Hardt som var deras ledare förra året.
              Inte kan väl Peter Andersson gråta till sig ytterligare en matchserie va?

              • Kommentar avatar
               Nils, 2 månader sedanSvara

               Jacob Peterson. HÅLLLLLLLLL JÄVLIGT HÅRT I DEN GRABBEN. Just nu sådär mellan bra så Dallas förmodligen kan tänka sig en 2-års plan för han i Frölunda lite som med John Nyberg. Peterson och Nässen kommer ha fullkomlig lekstuga i SHL inom 2 år sanna mina ord. Fagemo är borträknad han är för bra det fattar alla. SM-GULD 2021!

               • Kommentar avatar
                Rw, 2 månader sedanSvara

                Någon som betalar för GP som kan skriva vilka betyg dom satt på alla spelare?

                 Kommentar avatar
                 Nils, 2 månader sedanSvara

                 Sigge-5 Chay-4 Hjalle-3 Moverare-2 Joel-1

                 Kommentar avatar
                 Rw, 2 månader sedanSvara

                 Tänkte mer på det nya dom la upp, där dom betygsätter spelare över hela säsongen, titeln är "vilket fynd han har varit för frölunda i år"

               • Kommentar avatar
                Mats H., 2 månader sedanSvara

                Rw. Jag kan inte sådant här, men. Moraliskt / lagligt, är det tillåtet att sprida stängda artiklar till allmänheten ? Jag vill nog veta jag med. Men sen började jag fundera. Någon här inne kanske vet.

                 Kommentar avatar
                 Mats H., 2 månader sedanSvara

                 Förtydligande. Jag vill veta samma som dig.

               • Kommentar avatar
                Sothöna , 2 månader sedanSvara

                Två rader skulle jag inte kalla en artikel...

                 Kommentar avatar
                 Per, Lysekil, 2 månader sedanSvara

                 2 rader? Var en artikel med foto på varje spelare och motivation till betyget. Betygen följde i princip de åsikter som finns härinne.

                 Kommentar avatar
                 Mats H., 2 månader sedanSvara

                 Per. Något som stack ut ? Nyfiken.

                 Kommentar avatar
                 Per, Lysekil, 2 månader sedanSvara

                 Fem fyrar: Lasch och Fagemo Fyra fyrar: Sigalet, Hjalle, PaW och Matsson. Resten kan du säkert gissa :-)

                 Kommentar avatar
                 Mats H., 2 månader sedanSvara

                 Tackar.

               • Kommentar avatar
                Måste säga att jag är besviken på SHL och hur avstängningar delas ut hit och dit. Att Nicklas Danielsson kommer undan med bara 2 minuter i gårdagens match är okej, sommaren kan inte se allt. Men hur han inte i efterhand anmäls när Shinimin anmäls för att , 2 månader sedanSvara

                Bedviken på diciplinnämnden efter gårdagen. Att inte danielsson anmäls för sin spearing när Shinimin anmäls för att peka finger åt klacken.. allvarligt. Vad är värst? Klubba som riskerar att krossa pungen eller en fjantig liten gest mot publiken.. disciplinnämnden är ett ändå stort skämt.

                • Kommentar avatar
                 E23 , 2 månader sedanSvara

                 Ja, peterson kommer explodera nästa säsong. Kanske redan i detta slutspel. Extrem talang.

                 • Kommentar avatar
                  mike, 2 månader sedanSvara

                  Riktigt skönt att det äntligen lyft för "Hjalle" - det är han värd. Tror nästan att han själv började tvivla ett tag, så trögt som det gick - åtminstone poängmässigt.


                  Lämna en kommentar