Risken är att domarna framstår som att de vill stå i centrum


► Hat och hot mot hockeydomare är en viktig fråga.
► Här här alla, även fansen, ett ansvar.
► Jag kan förstå SHL:s tanke med närmast nolltolerans mot protester på isen – men jag är rädd för att det är fel väg att gå.
► I kväll hade jag gärna sett lite mer avslappnad domarattityd. 

Rakapuckar.com bild

Bilden från i tisdags när domaren Mikael Nord talar med Malmös tränare Peter Andersson. Lars Bryggman lyssnar intresserat. Foto: C MORE (skärmdump) 

 

I SLUTET AV förra året berättade domarbasen Tomas Thorsbrink för Aftonbladet att SHL-domare utsatts för mordhot, att de fått hembesök att hotfulla individer.

Det är inte bara åt helvete.

Det är åt helvete åt helvete.

Precis så illa. 

Här alla ett ansvar, media, spelare och tränare – men även enögda supportrar.

Urskillningslös (ofta okunnig) kritik om att ”svenska domare är kassa” eller ”svenska domare är sämst i Europa” är lika generaliserande dum – och potentiellt farlig – som att försöka få det till att ”allt är invandrarnas fel” när en minoritet av dessa begår brott.

Onyanserad kritik på sociala medier piskar lätt upp en stämning som riskerar leda till det Thorsbrink berättade om i Aftonbladet. 

Rakapuckar.com bild

Fortsatt så, självfallet, att varje enskild individ får ta ansvar för sina handlingar. 

De som hotar/hatar bör straffas. 

Finns absolut inget att skylla på.

Men – det är bra att tänka på vad dumheterna på nätet kan leda till. Det skadar inte att tänka efter före.

SHL tog för ett tag sedan konsekvenserna av hoten, stängde domarrummet efter matcher, ville inte ha in uppretade tränare och ledare.

Det tycker jag är bra. Man är i affekt direkt efter en match, låt det hellre vara, ta diskussionen dagen efter istället, varför inte med domarbasen.

Rätt väg att gå, vill jag hävda.

Jag ställer mig desto mer frågande till de nya direktiven om  närmast nolltolerans mot varje litet ifrågasättande av domslut på isen.

Rakapuckar.com bild

Om en spelare som ideligen tjatar och gnäller, dessutom kanske på ett tyket sätt, åker ut – det applåderar jag. Verkligen.

Men varje spontan reaktion, varje agiterat försök att få en förklaring – om detta ska bestraffas tror jag det blir direkt kontraproduktivt.

Risken är att domarna då betraktas som väldigt lättkränkta, att deras abuse-utvisningar framstår som en vilja att ”stå i centrum.” Så är det förstås inte.

Men det uppfattas lätt så.

Inte alls vad SHL är ute efter, givetvis,

Vi hade Simon Hjalmarsson-incidenten i Ängelholm i lördags, vi hade den uppmärksammade situationen i Luleå i tisdags när Malmö föll i slutsekunderna, och … tja, jag kan inte tro att detta är bra för klimatet domare–spelare/supportrar.

Jag menar självfallet inte att domare ska behöva utstå en massa protester och skitsnack i tid och otid. Tvärtom – beivra.

Men de spontana reaktionerna, det snabba ifrågasättandet, det som inte innehåller könsord eller annat, bara ”Men vad i helv …?”, ”Kom igen, för f …!”, l eller ”Men skojar du, eller?”, där tror jag ett annat förhållningssätt varit önskvärt.

Rakapuckar.com bild

Domarna ska naturligtvis inte tolerera upprepade protester, men:

Våga kommunicera i förstaläget. Våga ta snacket.

Tänk en domare som  bemöter ”Vad i helsike gör du?” med att åka fram, lägga armarna på spelarens axlar, le och och lugnt säga: ”Men, Kalle, vad vill du jag ska göra? Som jag ser det fäller du Pelle med din klubba, då måste jag ju ta utvisningen. Såg jag fel? Då är jag ledsen, men så här såg jag situationen.”

Nej, det snacket ska givetvis inte behöva tas varje gång. 

Men när det är läge.

Jag tror det hade skapat ett bättre klimat för alla – inklusive domarna.

I kväll ser jag Färjestad–Frölunda och kikar på mer än själva hockeyn.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS   

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Niklas, 1 månad sedanSvara

  Var e känslan?! Tänker på att Malmö redan fått en tveksam utvisning och spelade 4/5 under slutminuterna, att då ge dem en billig abuse är att skjuta sig själva i foten. tråkigt att det även avgör matchen

  • Kommentar avatar
   Niklas, 1 månad sedanSvara

   Var e känslan?! Tänker på att Malmö redan fått en tveksam utvisning och spelade 4/5 under slutminuterna, att då ge dem en billig abuse är att skjuta sig själva i foten. tråkigt att det även avgör matchen

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Är det utvisning är det utvisning, 4/5 eller 5/5. Men det är nog viktigt att det här inte spårar ur alldeles.

    Kommentar avatar
    Peter, 1 månad sedanSvara

    Domarnivån i SHL är så usel att jag oftast går ifrån matcherna förbannad och irriterad oavsett resultatet. De billiga abuse utvisningarna i senaste matcherna var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag kommer inte att förnya mitt säsongskort och titta på NHL istället. Med dagens domarnivå så är det lotteri som avgör vinst och SM guld. Det har blivit oerhört mycket sämre de senaste säsongerna med denna som ett enda stort fiasko för domarkåren. Misstag kommer alltid att ske och accepteras men dessa eviga kompensationsutvisningar och domarnas uppenbart obefintliga känsla för spel och rättvisa dödar sporten.

  • Kommentar avatar
   Hälge, 1 månad sedanSvara

   Tänker på Patrik Sjöberg/Christoffer Person, är det inte så det ska vara?

   • Kommentar avatar
    Hälge, 1 månad sedanSvara

    Tänker på Patrik Sjöberg/Christoffer Person, är det inte så det ska vara?

    • Kommentar avatar
     Martin , 1 månad sedanSvara

     Hej
     Bra synpunkter!
     När jag spelade fotboll hade vi ett uppstartsmöte med Anders Fröjd (en av Sveriges bästa domare).
     Han hade ett synsätt att direkt efter en avblåsning kunde han tåla nästan vilken motreaktion som helst (inom rimliga gränser). Men fortsatte sen spelaren att gnälla tog han upp gula kortet. Det är mänskligt med en direkt reaktion, speciellt om spelaren vet att han/hon blivit felaktigt avblåst. Tex, Hjalmarssons "Skojar du med mig" borde bara ha ignorerats enligt mig.

      Kommentar avatar
      Björn L, 1 månad sedanSvara

      # Anders Frisk utövade stort ledarskap på planen. Shl domarna kan inte ens stava till ledarskap

    • Kommentar avatar
     LG, 1 månad sedanSvara

     Om en domare RISKERAR att framstå som han vill stå i Centrum måste det väl beroende på ett BETEENDE som ger möjlighet till den tolkningen? Såg båda J20-matcherna i helgen, där fanns en domare - sannolik arvtagare till Sjöberg - som under varje period kunde ägna flera minuter att LÄXA UPP BÄNKEN med långa föreläsningar och irriterat krosspråk, under pågående spel!
     Är det domarens uppgift, att hålla föreläsningar med konsekvensen att det under denna föreläsning blir ett en-domar-system. Linjemännen i såväl SHL som J20 "varnar" numera en spelare i över 75% av tekningarna, ibland i form av en liten föreläsning, eller pekandet på att en skridskoskena är mer än 24, 5 mm över linjen. När sedan samma spelare upprepar det han blev varnad för, DÅ FÅR SPELET FORTSÄTTA.
     Är detta linjemannens primära uppgift? Är det sådant som "spelet" vinner något på? Är det något som minskar irritation hos spelare/publik. Din rubrik blir lite missvisande när det gäller en del domare. Det är ingen risk, det är ett faktum. Jag är inte ensam om den åsikten. Ej heller övervägandet att sluta med säsongskort!

     • Kommentar avatar
      Daniel, 1 månad sedanSvara

      Jag mailade torsbrink som representant för supporterklubben ang detta när det stod i media om domarnas situation. Vet du vad jag fick för svar? Inget alls!!! Han bemöda sig med andra ord inte att svara supporterklubben, så jag kan mycket väl förstå varför fansen ser ner på domarna. Kommunikation hade löst väldigt mycket.

      • Kommentar avatar
       Ref, 1 månad sedanSvara

       Okunnigheten bland spelare, tränare, publik och media är enorm kring regelverket. Oförstånd gör att debatten blir urholkad och pinsam. Ingen domare vill ta en debatt med någon som inte ens har habila regelkunskaper. Varför debattera när det inte leder någonstans? Har mött oerhört få spelare som kan regelboken. Rickard Wallin var jobbig att döma, lugn, samlad och goda regelkunskaper. Joel är ofta het, svår att komma till tals med, enögd som få.
       Visst har domarkvalitén sjunkit de senaste säsongerna, men glöm inte att antalet HD har dubblerats. Man kan också fråga sig om glädjen inför domarsysslan sjönk i vissa fall när den blev till ett heltidsarbete.
       Och att Thorsbrink inte svarar är ju ett enormt problem, inte ens SHL domare får svar under månader, fullständigt värdelöst av en ledare.

       • Kommentar avatar
        Christer, 1 månad sedanSvara

        Det jag kan känna är att Thorsbrink och SHL har en så otroligt dålig känsla för hur problemen ska bemötas. Hela samhället idag handlar om öppenhet och transparens, för att bemöta ryktesspridningar och felaktiga påståenden. SHL och domarkåren väljer då att göra precis tvärtom... Tänk ifall de kunde få en stund på presskonferensen och berätta om sina bedömningar. Till och med enögda fans skulle förstå bättre.

        • Kommentar avatar
         Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

         HL. Varför måste spelare och tränare protestera mot domslut?

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

          Det snacket du beskriver hände varje match. Domarna pratar mycket och hela tiden.

        • Kommentar avatar
         Lg, 1 månad sedanSvara

         Men snälle rare, utan journalistmössa är det väl dags att vara liiite kritisk mot di frälse ???

         • Kommentar avatar
          Peter, 1 månad sedanSvara

          Stollery, pinsamt

          • Kommentar avatar
           Fredrik, 1 månad sedanSvara

           Tycker det är obegripligt av Roger att plocka målvakt vid 4-1 av två skäl:
           1. Målskillnad kan bli utslagsgivande i en tight serie.
           2. Att låta siffrorna rinna iväg mot Färjestad är inte okej och förnedrande för hela föreningen och alla som bryr sig om den.

           • Kommentar avatar
            Kalle, 1 månad sedanSvara

            Inga domare ska behöva utstå skitsnack, skällsord och verkligen inte hot och hembesök.Sker detta är det precis som du säger "Det är åt helvete åt helvete."
            Sen har domaren sista ordet, är det dömt utvisning ska man väl som spelare svälja det även om man inte håller med och sen åka och sätta sig.
            När det gäller "hederliga" utvisningar som slashing, holding, hooking etc så är det ju en bedömningssport, där domaren ska bedöma och domarens ord här gäller, då får man acceptera det. Det är alltså inte svartvitt, det är en gråzon. Här gäller det för domarkåren att snacka ihop sig så att bedömningarna är någorlunda likvärdiga.
            Med det sagt så håller jag med om att kommunikationen är viktig snacka med spelare under matchen, snacka med tränarna, exempelvis varför man dömer mål/ej mål och liknande, speciellt med de reglerna som SHL har gett domarna att förhålla sig till i år och alla verkar förvirrade så är nog speciellt den kommunikationen extra viktig. Skapar med förståelse för alla inblandade.
            Sen kommer vi supportrar in från vänster och är sjukt bra på att gnälla när domarna gör en dålig match eller tar ett som vi anser felaktigt domslut. Men det är väl knappast någon av oss som egentligen har bättre kunskaper om regelverket än en domare i SHL. Sen är det väl så att vi sällan eller aldrig säger "fan va bra domarna var ikväll då" (speciellt inte när det lag vi håller på förlorar).
            Sen kan väl domare liksom spelare göra en dålig match. Jag kan väl tycka att man ska få påpeka det, eller åtminstone kunna säga att "jag håller inte med där för att..." så länge det håller en konstruktiv och vettig nivå.
            Vill avsluta med att jag tycker att vi har en bra domarkår i Sverige som iaf jag tycker ofta lyssnar och anpassar sig bra.
            Tack för mig.

            • Kommentar avatar
             Mogge, 1 månad sedanSvara

             Under matchen är man väl lite enögd. Men sen är det bara att släppa det. Dom som hotar bär sig ju kriminellt åt.


             Lämna en kommentar