Lundskogs utmaning – få många att göra fler mål


► Många målskyttar har lämnat Frölunda.
► De forwards som är kvar måste plötsligt öka sin produktion rätt rejält.
► Är det möjligt? Hur ska det gå till? Och vad ska göras?
► Jag tog ett snack om saken med Johan Lundskog, han som är ansvarig för offensiven.
► Det handlar om rent teknisk träning – men också mental.

Rakapuckar.com bild

Johan Lundskog, assisterande coach med ansvar för offensiven i Frölunda. Foto: TOMMY HOLL


DET ÄR NÄR jag stängt av bandaren som assisterande tränaren Johan Lundskog säger det riktigt heta, det som på något sätt sammanfattar vårt samtal, för det kokar rätt mycket ner till följande:

– Under min tid i Frölunda har jag inte sett ett sådant driv, en sådan revanschlusta hos spelarna.

Supportrar ser med fasa på att offensiva ”stjärnor” inte ersatts.

Tränarteamet, och där är Lundskog inget undantag, ser en grupp som ska utvecklas till något betydligt bättre.

Just drivet, attityden, viljan att gå rakt på mål jobbas det med mycket.

Fler ska göra fler mål.

Fler ska ha ett skott först-tänk.

Fler ska kunna vara kyliga i hettan.

Fler ska vara skickliga nog i avgörande lägen.

Så är tänket, så är planen, så är utgångspunkten. Viktigt, eftersom Frölunda även med spelare som Victor Olofsson, Carl Grundström och Jan Mursak ofta fick ut för lite sett till allt man skapade. 

Lundskog, med sitt nordamerikanska tänk efter många år (spelare, coach) på andra sidan Atlanten, ser en skillnad på hur spelarna resonerar nu och då.

Större förståelse för vad som krävs.

Skitigare. Tuffare. Rejälare.

Mer in på mål.

– Det ska vara ”fan”, säger Lundskog, slår ena handen knuten i den andra handflatan och markerar därmed önskad ”in på mål”-attityd.

– Jag vill att vi spelar genom signalen, jag vill att vi leder ligan för flest bortdömda mål, jag vill att varje situation avslutas med att motståndarmålvakten ligger på rygg med två Frölundaspelare som står över honom.

Okej, det sista sades med ett snett leende.

Ta’t för vad det är.

Rakapuckar.com bild

Men när jag lämnar Frölundaborg ser jag tvillingarna Ponthus och Pathrik Westerholm stå och nöta skott inne i lilla rinken, utan skridskor, med gympadojor på fötterna eftersom isen är borta.

Men nöta, nöta, nöta kan man alltid göra.

Och det är nog bäst att det ger resultat, för bara en (klicka på bilden för att förstora) av Frölundas nuvarande forwards gjorde fler än tio mål förra vintern. En. Och nu hänger Frölundas framgång på att många gör det nästa säsong.

Frågan:

Kan även vuxna hockeyspelare bli bättre på hantverket göra mål? Bli skickligare med klubban? Bli kyligare i avgörande lägen?

– Absolut, slår Lundskog fast.

Just detta jobbas det med i sommar. Fyra gånger på is per vecka. Detaljer. Olika för varje spelare.

Viktigt för Frölunda att det ger effekt. Många supportrar är tveksamma till att det går. 

** Johan, vad ska du göra för att få Joel Lundqvist, Mats Rosseli Olsen med flera att producera mer?
– Det är den största utmaningen jag har, att se till så att så många som möjligt halkar över tiomålsstrecket. Om man kollar lag som varit framgångsrika, som när vi vann 15/16 … jag tror vi hade åtta spelare som nosade på 10+ Jag pratade med Roger (Rönnberg) om det, i grunden tycker jag vi har tio, elva man som bör göra 10+ mål. 

Det är i princip alla forwards, det.

Därmed är vi inne på vad jag tog upp i en text för någon vecka sedan eller två – att få befintliga spelare att växa är av än större betydelse än vilken meriterad, målgörande forward som värvas. 

– Det tror jag kommer ha den största påverkan på vårt spel, mer så än att man tar in ett spjut till. Vi vet att Ryan (Lasch) kommer göra sina kassar, men … jag tror det (kollektiva växandet) kommer påverka vårt spel mer än vem den här siste forwarden kan vara. Det handlar om att få full effekt på alla andra, slår Lundskog fast.

** Låter bra – men hur ska det göras? 
– Först och främst har vi gjort en screening av alla spelare, vi tittar individuellt för att se vad de behöver. Vissa behöver bli bättre hantverkare, bättre skott, bekvämare med pucken så att de kan smälla dit den. Det handlar också om att få till ett annat ”mindset” (tankesätt), ett kaxigare mindset, att vara skärpt när läget kommer, ha bättre tids- och rumsuppfattning, inse att när läget kommer, att man kan smälla dit dem. Det är väldigt individuellt. Vi har gått igenom hela ”rostern”, gjort en analys på varje spelare: vad behöver Joel, vad behöver Max Friberg, vad behöver Ponthus Westerholm, vad behöver Pathrik Westerholm?

– Utöver det behöver vi sätta en anfallsstruktur som gynnar oss som lag. Om man nu tycker att vi saknar ”skills”, spelare som kanske oavsett spelsystem kommer smälla dit puckarna, då får vi ju bygga en anfallsstruktur, ett sätt att spela, där vi systematiskt kan sätta dem i så många lägen som möjligt för att bli framgångsrika.

Rakapuckar.com bild

Frölunda har tillgång till is i fyra veckor till, det är nu grunden läggs till det som Johan Lundskog hoppas ska vara synligt nästa säsong.

Skickligare forwards.

Bättre målskyttar.

Tekniken tränas på is, men det här ”mindsettet”, alltså inställningen att verkligen vilja ta skott, verkligen gå genom eld för att göra mål, där har Frölunda tagit idrottspsykologen John Janson till hjälp.

Spelarna behöver bli kaxigare, menar Johan Lundskog och tar en kille som nu spelar för Toronto Marlies som exempel:

– Kan vi få så många som möjligt att ha en Calle Grundström-attityd så … Bra dagliga vanor, om det så är uppvärmningsövning, du får alltid ett sista skott i slutet på varje övning, det ska du fan förvalta på bästa sätt, inte slösa bort en enda repetion. Sätter man det ”mindsettet” redan nu i maj, tar med det in i augusti, bygger på det under säsongen, att när du får läget, det skottet ska skjutas som det är det sista i karriären. Jag ser hellre målvakter och målvaktstränare som är förbannade (på träningar) än att vi står i Scandinavium tre månader senare och inte nyper dit avgörande lägen.

** Attitydsförändring du vill åt?
– Absolut, men killarna är införstådda med detta också, alla är jäkligt motiverade, självinsikten är hög. De har en tydlig plan, en vision, för hur de vill att sommaren ska se ut, hur de vill se ut i augusti. Så att … det har varit en häftig försäsong.

Frölunda spelar hockey i hög frekvens: jaga, jaga, jaga; pressa, pressa, pressa; fort, fort, fort.

Det här med kyliga skallar när målchanser dyker upp, kanske inte så lätt?

– Vi åker som galningar och pressar, när vi väl vinner puckar och ska smälla dit dem, då sitter axlarna så här högt, säger Lundskog och visar genom att skjuta upp sina egna så högt det går. Vi behöver lära oss att släppa ner axlarna, vara kyliga och hänga dit den.

** Hur lär man sig det? Kan man det?
– Absolut, genom att sätta spelarna i de situationerna redan nu, trycka upp sig på en hög frekvens och sedan (här knäpper Lundskog med fingrarna) … avslut.

Som förhoppningsvis är bra. Helst inte efter isen. Men det är en annan diskussion, för en annan dag.

Rakapuckar.com bild

** Vill ni fortsätta spela med den höga frekvensen? Växjö med sitt lite mer tillbakadragna spel bildade ingen skola?
– Självklart har vi sett hur andra lag spelar, sedan … mer än något annan har vi synat vårt eget sätt. Vi kommer absolut inte gå ifrån vår grundfilosofi som heter press, men vi kommer se över sättet vi pressar på.

Det handlar om backar som stött fram i fel lägen, tredjeforward som legat för högt, därmed bra lägen för motståndare att skaffa tre mot två- eller två mot en-lägen i lite av banan.

** Hänger inte den typen av misstag också ihop med frekvensen, svårigheten att ha kyliga skallar?
– Jag tror absolut att det kan vara kopplat till det. Vi ska syna sättet vi pressar, måste bli smartare, bättre. Det kommer garanterat innebära att vi blir mer samlade i mitten, men vi kommer fortfarande vara pressande. 

Till sist: Frölundas forwards ska bli bättre. Tränar på det. Tekniskt – men också mentalt.

** Vad är ditt ansvar som tränare, Johan?
– Jag känner fullt ansvar, inte bara taktiskt men för varje enskild individ, från Lasch och Joel ner till en sådan som Pontus Andreasson som nyss gick förbi här. Jag ska se till att alla tar kliv. Jag lägger noll energi på vilka spelare som kan eller inte kan komma in, mitt jobb är att förvalta de vi har, och varje spelare måste ta ett stort steg framåt. Där känner jag största ansvaret, det är något jag brinner fruktansvärt mycket för.

** Många kritiska fans tycker inte era forwards är bra nog?
– Jag tror stenhårt på de spelare jag har. Om inte så vore jag fel man för jobbet. 

***

Glöm inte att läsa den här texten.

Glöm inte att skriva in era namn om ni tycker att det är bra om rakapuckar.com finns kvar i höst.

Glöm inte att tipsa vänner och bekanta om ni redan själva fyllt i.

Vi behöver bli fler.

Det är viktigt att fler skriver på. Tack.

***

Pontus Andreasson, undrar någon? 19-åringen från Munkedal var uppkallad för en SHL-match med Frölunda den gångna säsongen, från och med i höst kommer han spela division I-hockey med Hanhals/Kings, precis som 18-årige målvakten Arvid Söderblom.  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
58 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Thompa, 2 år sedanSvara

  E Wide helt borta nu?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Har inget kontrakt, och det känns inte som han kommer skriva nytt heller, Tog upp det i fredagens text, Fredrik Sjöström stänger inte dörren, men ... jag tror det ska mycket till för att Widerström bli kvar. Vilken roll ska han ta, vem ska han spela istället för? Frölunda har ju, rätt eller fel, valt att satsa på dessa 13 fw, plus att man ska ha in en vass målskytt.

   Kommentar avatar
   Thompa, 2 år sedanSvara

   Kan ju tycka att dom borde ha han kvar för dom kommer ju att inse att vissa inte håller!

 • Kommentar avatar
  Julius, 2 år sedanSvara

  Men för i helvete!!! Har vi haft spelare som varit kontrakterade i 4-5 år som inte gjort sitt bästa???!!!! Hur fan kan han på fullt allvar tro på det skitsnacket. Avgå omgående. Nu om någonsin är jag orolig. Jävla pajas! Och sådan total avsaknad av insikt att truppen saknar en blandad struktur... Titta på Växjö. Färjestad. Mm. Dom bygger ett lag med spelare med roller. Fan med detta tänk kan dom väl ta j 20 rakt av och göra dom till målskyttar! Jag kan även se KGkomma upp i 10 baljor. Där rök det 2 seriebilljetter till. Tack som fan....

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo, 2 år sedanSvara

   Medgångssupporter... Jag kommer köpa seriekort och gå in på år 10 med seriebiljetter. Du kanske vill att vi ska gå tillbaka som för drygt 10år sedan när vi kastade pengar överallt på dyra spelare och ändå inte gick till slutspel? De dagarna é över

   Kommentar avatar
   Julius, 2 år sedanSvara

   Robertino..... Förra året var mitt 11e så medgångssupporter????? Du är fri att tycka tänka vad du vill precis som jag. Njut av det istället..

 • Kommentar avatar
  Julius, 2 år sedanSvara

  JG*

  • Kommentar avatar
   generalen, 2 år sedanSvara

   känns bara som herr lundskog kastar ur sig floskler som han tror vi vill höra, jag känner mig inte ett uns lugnare efter den intervjun (inget du gjort fel Leman!) tvillingarna kan stå och nöta skott till september det hade inte hjälpt då #27 håller allsvensk klass i sina bästa dagar

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

    Jag tycker det är bra snack, men det är ju verkligen upp till bevis som gäller. Kommer vara mycket kort tålamod om matchbilden ser liknande ut i höst som förra säsongen...
    Jag tror på mental träning, dock.

    • Kommentar avatar
     MartinS, 2 år sedanSvara

     Det känns verkligen som en helt annan attityd som kommer fram. Mer djävlaranamma, revanschlusta i en hel organisation.
     Spännande!

     • Kommentar avatar
      anders Olsson, 2 år sedanSvara

      Hybris alla mega? Visst kan man träna till sig mycket men att plötsligt göra målskyttar av "brunkare" som stålberg, friberg och dom flesta andra låter som ledningen behöver komma ner på jorden! Nästan skämskudde på!

      • Kommentar avatar
       Danne, 2 år sedanSvara

       Jag vet inte jag... låter ju bra, men, riktigt så fungerar det inte som Lindskog mfl vill göra gällande. Hade det varit så enkelt hade alla lag varit topplag. Om du förstår?
       Från truppen försvinner alltså spelare som: Lias, Bergenheim, Ehn, Olofsson, Grundström och Mursak. Vi pratar alltså 6 spelare som skulle kliva in i en toppkedja i vilket lag som helst i SHL. 6 toppspelare som inte ersätts nu. Man tar in 2 gubbar (absolut inget fel på dom, men ersätter knappast någon av ovan nämnda) som inte har någon poänghistorik över tid.
       Prata går ju, men tyvärr ser det inget vidare ut. Måste förstå vilka spelare som lämnat! Det är inga dussinspelare, utan ryggraden i offensiven hos VF. Är faktiskt orolig på riktigt. Inget gnäll, utan ren fakta. Tyvärr, dom får fortsätta att sätta sin tro på de spelare dom förfogar över, men kom fan inte krypandes med ursäkter när det drar ihop sig och VF krigar för slutspelsplats. Rannsakning är bra, men att förekomma är bättre.

        Kommentar avatar
        Danne, 2 år sedanSvara

        Mycket klokt skrivet. Instämmer till fullo

      • Kommentar avatar
       Nolte, 2 år sedanSvara

       Vet inte ens var jag ska börja någonstans. Givetvis låter allt bra, men vilken tränare i hela SHL säger inte det här? Att ha kyl i avsluten är ABSOLUT inget man kan träna sig till. Det finns en anledning till att vissa öser in mål och vissa skaffar sig bra lägen där man säger ”om han bara hade fått upp den” för inte kan det väl vara så att MRO/Stålberg/Ehn med flera inte har tränat avslut under sina karriärer och det är därför dom sällan hänger dit sina lägen? På samma vis kan du inte få westerholmarna mfl att spela som Grundström heller. Då hade väl alla spelare kunnat bli lika griniga och nyttiga som Jimmi Ericsson/Granström på beställning också? Det går ju givetvis inte att ändra folks spelsätt på det viset. Tycker faktiskt att det låter ruskigt naivt. Jag kan snarare se 10 forwards som INTE kommer nå över 10 mål i vinter

       • Kommentar avatar
        Henke, 2 år sedanSvara

        Tycker det känns hur bra som helst. Dom försöker lösa dom problemen vi hade förra säsongen till nästa säsong. Tycker det låter lovande. Jag längtar!

         Kommentar avatar
         Danne, 2 år sedanSvara

         Bra att du är positiv, det behövs bland alla oss negativa:-) Bör dock fråga dig hur det är tänkt att gå till, rent praktiskt? Menar, man tappar 6 spelare som är toppspelare i SHL, på sitt sätt. HDe laget peoblem förra året, med flertalet av dess spelare, vad kommer man inte ha KOMMANDE säsong, där dom inte ersatts? Lasch hänger lite baljor, men att se honom i en 1a line, där han inte kan producera i 5-5 spelet, gör ont i mitt hockeyhjärta. Så om du plötsligt vill kunna flyga så gör du det, för att du intalar dig det och börjar vifta med armarna som en tok?

         Kommentar avatar
         Henke, 2 år sedanSvara

         Jag har givetvis ingen aning. Är varken tränare eller en expert utan jag tror på Frölunda . Och jag tror att människor kan växa, och att man kan bli en bättre hockeyspelare även om förra säsongen inte blev så bra. Frölunda har idag äntligen ett sunt tänk och inte köper första bästa spelare som dyker upp, så som det var för några år sedan. Med det sagt så finns det ju ingen garanti på hur det kommer att sluta nästa säsong. Jag väljer att vara positiv

       • Kommentar avatar
        Peter, 2 år sedanSvara

        Tack HL för ditt inlägg, bra att veta Frölundas tänk! Vill inte vara kritisk och fördömande och gnälla! Men när man läser denna intervju så börjar man undra lite hur föreningen tänker?
        Vågar man chansa att utsätta klubben och fans för en sådan mental press? Jag personligen ställer mig frågande? Hur man kan göra en samling grovjobbet till målskyttar med mera teknisk träning är väldigt naivt och ett chanstagande som kan sluta med kval och värsta fall Allsvenska! Man tappar nästan 50 mål på spelare som gått vidare, och tror och räknar med att kvarvarande spelare skall producera kompensera detta?
        Hade detta varit i Rögle eller Mora hade jag kanske förstått detta mera, men en förening med ambitionen att vara ledande är detta rena självmordet.

         Kommentar avatar
         GöranA, 2 år sedanSvara

         Rögle har en professionell och aktiv ledning nu med Abbot m fl. Till skillnad mot Frölunda .....

       • Kommentar avatar
        Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

        Mycket bra frågeställningar Leman! Svaren imponerar inte lika mycket. Om det är så ”enkelt”, undrar man ju varför de inte redan lärt spelarna att bli skickligare, ha bättre attityd, gå mer på mål och så vidare. Det kan ju inte vara så att detta är nyfunnen kunskap hos tränarna?! Hans svar låter som ett desperat försök att ingjuta hopp hos supportrarna och dämpa det massiva missnöje som föreligger.
        Helt klart står Frölunda inför en rejäl utmaning kommande säsong. Det är inte lite kaxigt att ha som målsättning att vinna allt man ställer upp i med denna trupp.
        Att göra det utan en toppmålvakt gör ju inte utmaningen mindre!
        Självklart kommer jag -och säkert alla de andra som idag säger att de skall bojkotta laget-sitta där igen till hösten och följa dem minutiöst. Denna gång med mer kritiska ögon än på många år...

         Kommentar avatar
         Manne , 2 år sedanSvara

         Jag är tveksam till om jag vill lägga ut runt 50.000:- som jag gör varje säsong på ett lag av denna kaliber. Det är bara dumt, finns annat roligt att göra för den slanten.

       • Kommentar avatar
        Daniel B, 2 år sedanSvara

        Ja du HL, vettefan om jag blev mindre orolig efter denna intervju. Visst hoppas jag Johan har rätt men det ska ju mycket till att få fler spelare att plötsligt producera. Jag vidhåller att 2 toppforwards hade behövts men vi får se i sep/okt.

        • Kommentar avatar
         Bäckmörten , 2 år sedanSvara

         Vet inte riktigt om jag tror på att det går att göra målskyttar av brunkare, däremot har han väl en poäng i att det går att spela på ett visst sätt för att det ska bli fler mål, men frågan är om vi ens har den sortens spelare?
         Jag fasar för en svag inledning av säsongen, då lär det inte dröja länge innan panikvärvningscirkusen drar igång på allvar, med besvärliga kontraktslägen som följd som påverkar inte bara denna säsong utan även sätter Frölunda i knipa framöver.
         Det känns som att man borde rätta till dom gjorda felen redan här och nu och inte chansa på att det går en säsong till.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 2 år sedanSvara

          Precis, håller med dig mörten.

          Kommentar avatar
          Janne, 2 år sedanSvara

          Håller med ...

        • Kommentar avatar
         mike, 2 år sedanSvara

         Lundskog & co. är ute på jäkligt hal is nu, vilket förmodligen kommer att visa sig under säsongen också, tyvärr. Det är en sak att tro på den trupp man har, men det får inte bli så blåögt som det är nu. Liknar närmast ett sektbeteende. Man tappar majoriteten av poängproduktionen, och lösningen är att alla befintliga skall göra mer mål? Vi skall skapa rätt "mindset" genom snack med psykolog. Ursäkta, men HERREJÄVLAR!
         Attitydsförändring. Bli tuffare. Bli "skitigare". Gå hårdare på mål.
         Har vi hört det förut? Ungefär under två säsonger på raken, utan resultat. Men jag är lugn, tror på det här. *suck*

         • Kommentar avatar
          Lars, 2 år sedanSvara

          Den stora frågan är, varför har man inte jobbat med detta ridigare? Varför ska det till en dålig (njae) säsong och ett dåligt slutspel. Om man haft det här ränket från början så em vet var vi varit då? Det är ju egentligen inga nya crejer som presenteras. Mer än att de ska leverera. Hade de ibte krav på det innan liksom? Jag är dock försiktigt optimistisk här. Tror vi behöver få in en målgöörare eller två. Samt någon back som tar hand om allt framför mål.

          • Kommentar avatar
           Lars, 2 år sedanSvara

           Den stora frågan är, varför har man inte jobbat med detta ridigare? Varför ska det till en dålig (njae) säsong och ett dåligt slutspel. Om man haft det här ränket från början så em vet var vi varit då? Det är ju egentligen inga nya crejer som presenteras. Mer än att de ska leverera. Hade de ibte krav på det innan liksom? Jag är dock försiktigt optimistisk här. Tror vi behöver få in en målgöörare eller två. Samt någon back som tar hand om allt framför mål.

           • Kommentar avatar
            Calle, 2 år sedanSvara

            Johan Lundskog lever i en fantasi värd man bli ju rädd!
            PS. Denna säsong gör käpp rätt åt helvet sanna mina ord!

            • Kommentar avatar
             Guest, 2 år sedanSvara

             Mycket snack och lite verkstad Johan Lundskog

             • Kommentar avatar
              Conta, 2 år sedanSvara

              Ja bedrövligt att Frölundas ledning har dessa åsikter.
              Är ju tydligen väldigt enkelt att förvandla alla brunkare till målskyttar?Man bara tränar annorlunda och tänker annorlunda?
              Ännu mera dravel och floskler från Frölundas tränare.Truppen ät för tunn.Thats it.
              Verkar som hela Frölundas lednings stab går på Valium.Masa skitsnack för att skydda sina egna jobb.Och varför gjorde man nu inte allt detta i höstas?
              Nej mycket besviken på detta dravel och floskler.
              Det behöver rensas i truppen och spets måste in.Denna trupp går aldrig till slutspelet.
              Stor risk för kvalspel för Frölunda.

              • Kommentar avatar
               Hansb, 2 år sedanSvara

               Ge mig en anledning till varför jag ska slänga ut 340:-/match under nästa säsong?

                Kommentar avatar
                Manne , 2 år sedanSvara

                Finns ingen anledning. Du kommer bara bli besviken att du inte gjorde annat för pengarna i så fall.

              • Kommentar avatar
               Guest, 2 år sedanSvara

               Hur kan vissa personer inom föreningen Frölunda köra ner den i fördärvet

               • Kommentar avatar
                Danil K, 2 år sedanSvara

                Han säger ju rätt saker men frågan om det går att leva upp till? Modigt helt klart av ledarteamet att gå i den riktningen för tålamodet i höst kommer inte vara stort hos fansen och slutar det illa så får nog samtliga ställa sina platser till förfogande.
                Sätter man ett spelsystem anpassat till vilka spelare som ställs på isen blir det nog okej iallafall med denna truppen men blir det ett återigen för svårt/naivt spelsystem så kan det sluta i en rejäl förskräckelse. Det viktiga för dom flesta av oss som går o ser på matcher är att få se vårt Frölunda vinna om det görs genom ett enkelt spelsystem med bra defensiv och skitiga mål eller om pucken går som på ett snöre mellan 4 killar i anfallszon innan den sitter är sekundärt även om det sistnämnda naturligtvis är en extra krydda. Vinn matcher och titlar och fansen kommer kväll efter kväll!

                • Kommentar avatar
                 Andy, 2 år sedanSvara

                 Snacka går ju an men att få detta att hända är en helt annan sak. Att MRO, Stålberg och Friberg ska kunna göra mer än 5-6 mål är det minsta man kan begära men att dom ska bli utpräglade skyttar som Olofsson är bara patetiskt!! Ska bli väldigt intressant att se starten på kommande säsong, dom första 10-15 matcherna och se hur det går. Laget kommer ha en enorm press på sig för skulle det gå dåligt i början så blir kritiken ännu större. Jävla pajasförening som vill utmåla sig som så jävla seriösa och vill bli bästa klubben i Europa att utvecklas i.

                 • Kommentar avatar
                  Mattias , 2 år sedanSvara

                  Bara för man vill nåt så behöver det verkligen inte bli så. Jag skulle gärna vilja vinna 200 miljoner på lotto men den chansen lär aldrig hända. Bara för att Johan vill det och det så kan man inte göra om en människa/spelare hursomhelst. Man måste fan ha lite självinsikt och omdöme. Finns kanske 3-5 forwards som kan göra 10+ mål, och dom vill att 13 forwards ska göra det, patetiskt!!

                  • Kommentar avatar
                   Manne, 2 år sedanSvara

                   Kommer bara på ett ord, patetiskt!

                   • Kommentar avatar
                    Manne , 2 år sedanSvara

                    De har jobbat med detta att "gå rakt på mål" länge, men inte blir det bättre. Det är hörnorna som gäller. Tror de då på fullaste allvar att det nu helt plötsligt när i stort sett all offensiv spets är borta, att det ska bli bra. Jag tvivlar starkt på det. Sedan att få fler att göra fler mål, jag säger å det. Rent tänkmässigt så är det väl bra, men det kommer aldrig bli så. Är du en målskytt, då är du med för att göra mål. Är du en grovjobbare, då är du med för att jobba hårt och vara jobbig för motståndarna. Går inte att göra om tex Stålberg till att bli en målskytt, han ska göra det han är bra på och det ska alla andra också göra. De har inte värvat in spets och då får de också se vad konsekvenserna blir.

                    • Kommentar avatar
                     örjan norrbin, 2 år sedanSvara

                     tycker att wide håller bra klass mot vissa andra

                     • Kommentar avatar
                      Christopher K, 2 år sedanSvara

                      Ett praktexempel på att övning ger färdighet är ju William Karlsson, han tröttnade på att vara grovjobbaren och sköt 1000 puckar om dagen istället och en sommarträning senare gör snubben mer mål än han gjorde poäng förra säsongen.

                      • Kommentar avatar
                       GöranA, 2 år sedanSvara

                       Det är väldigt mycket mellan-mjölk över Frölundas forwards.
                       Några få som kan göra mål, men ingen utpräglad målskytt, ingen sniper.
                       Vi får hoppas på Tim, Mustonen och att Joel hittar tillbaka till målskyttet.
                       Och kanske att någon junior blommar ut som målskytt.
                       Men vad jag saknar en-två rollspelare i form av utpräglade målskyttar.
                       Ändå tycker jag forwardssidan är den bästa lagdelen i frölunda.
                       Backsidan har en bra back, den nya kanadicken.
                       Målvaktsidan där får vi lita på att Mattson tar ett litet steg till och att JG hittar tillbaka till guldsäsongens spel.
                       Men att med dagens trupp gå ut och säga att vi går för guldet, ja det är ju ett rent tjänstefel.
                       Undre halvan av tabellen gäller just nu.

                        Kommentar avatar
                        Manne , 2 år sedanSvara

                        Det är urbota korkat av de att tro att de kommer vara med och slåss om ett. Kommet inte ens vara i närheten. Bara att titta på alla andra lag, det är spets blandat med hjärta, grovjobbare och toppmålvakter. Vi kör på och hoppas att samtliga forwards ska bli målskyttar. Helt sjukt.

                      • Kommentar avatar
                       GöranA, 2 år sedanSvara

                       Wide måste få nytt kontrakt.
                       Han är den enda i truppen ( förutom Joel ) som kan få motståndarens målvakt att ligga på rygg medan han själv står över honom och tittar ner.

                        Kommentar avatar
                        GöranA, 2 år sedanSvara

                        Vad det nu skall vara bra för, det måste vara bättre att göra mål.

                      • Kommentar avatar
                       Mikael , 2 år sedanSvara

                       Jag ställer frågan om igen. VEM är profilen/erna. Som ska locka publiken till scandinavium???
                       Om i stort sett ALLA underpresterat så under en säsong eller fler, hur motiverar man att den ska få stanna? Är det bara för att man "lovar" att skärpa sig och börja ösa in mål...... jag har väldigt svårt att förstå ekvationen, om man inte gjort sitt yttersta för klubben då har man inte här å göra!
                       Tyvärr Henrik, så känns det som jag befarade innan.... floskler.
                       Varför ska Stålberg roselli mf. Helt plötsligt bli målskyttar

                       • Kommentar avatar
                        GöranA, 2 år sedanSvara

                        Säsongen kommer att bli en enda lång Golgatavandring, dvs en plågsam väg.
                        I överförd bemärkelse är Golgatavandring den sträcka och tidsrymd en person måste gå med vetskapen eller övertygelsen om att få dåliga nyheter vid slutmålet.

                        • Kommentar avatar
                         DD, 2 år sedanSvara

                         Det är väldigt sällan ett lag med en utpräglad målskytt vinner ett mästerskap. Tänk Pavel Bure, Alexander Ovechkin, Steven Stamkos etc. Eller på den här sidan pölen, Pavel Brendl, Michael Lindqvist, Victor Olofsson m.fl. Det behövs att målskyttet sprids ut. Även om Penguins haft Crosby har den stora anledningen att de har vunnit att de har en stor bredd och "secondary scoring".
                         Om Lundskog får rätt eller inte får vi se. Men det hjälper inte att ta in en, två eller tre målskyttar och tro att de ska göra alla målen. Det vinner man inte mästerskap på.
                         Joel gjorde en urusel säsong offensivt. Han ska peta in 10 puckar, så är det bara. Sen kan man inte tro att alla andra ska göra 10 mål men spelare som har potential/bör ligga runt 10 mål per säsong:
                         Joel Lundqvist
                         Patrik Carlsson
                         Patrik Westerholm
                         Joel Mustonen
                         Tim Söderlund
                         Simon Hjalmarsson
                         Alla kommer inte hamna på 10, men nån kanske hamnar på 11, nån på 7, nån på 8 o.s.v. Poängen är att de som bara gjort 3-4 mål måste upp i nära eller helst 10 mål eller fler.
                         Att bara slänga in Elias Pettersson i Frölunda mot Malmö hade inte automatiskt gjort att Frölunda hade vunnit. Det handlar om att skapa ett effektivare spel och att spela mer på de styrkor/svagheter man har.
                         Nu verkar det ju iaf finnas en insinkt i att det behövs mer individanpassad träning och att det inte räcker att kötta i gymmet. Det är mer än fysiken som avgör matcher.
                         Jag dömer inte laget förrän jag sett åtminstone 5-10 omgångar av SHL.

                          Kommentar avatar
                          ER, 2 år sedanSvara

                          ...fan vad bra skrivet! Kanske den mest sansade och läsvärda kommentaren de senaste halvåret. Håller helt och hållet med dig.

                        • Kommentar avatar
                         Conta, 2 år sedanSvara

                         Den här vägen som Frölundas ledning nu valt är inte ett dugg modigt
                         Däremot fruktansvärt naivt och dumdristigt.
                         Vad är Frölundas målsättning kommande säsong?
                         Undvika kvalspel?
                         För detta är inget lag för slutspel.
                         Är så jävla besviken på den jävla feghet som råder i Frölundas ledning.
                         Vart häde med hänsynslösheten????
                         Gö om.Gör Rätt Frölunda..

                          Kommentar avatar
                          Manne , 2 år sedanSvara

                          De tror på sina munnar, Conta. Du vet, nästa säsong gör Joel, Friberg, Stålberg, Rosseli osv helt plötsligt runt 20 mål vardera. De blir målskyttar av rang bara över en sommar. Ett samtal och de ändrar helt attityd också i spelet, från sarghörnsbök till brottning framför mål.

                        • Kommentar avatar
                         John, 2 år sedanSvara

                         Forwardsen vi har kommande säsong gjorde alltså 76 mål förra säsongen. Mora gjorde totalt 104 och vi 159. Antar vi att backarna gjorde cirka 30 mål kommer vi upp till Moras antal. Jag får yrsel.
                         Tidigare år har alltså våra spelare inte gått för fullt. Hur är det möjligt?
                         Många av våra forwards har säkert spelat hockey i 20 år. Tyvärr har endast en av dem lyckats bli utpräglad målskytt under dessa 20 år. Men nu ska alla forwards bli det efter några månaders sommarträning. Jag tillåter mig att tvivla.
                         Hockey går ut på att göra mål. Det sker enklast genom ett bra skott. Hur är det då möjligt att forwards inte står och nöter skott minst en timme varje dag under försäsong? De är väl på campus hela dagarna?
                         Har sagt det ett par år nu. Frölunda saknar ödmjukhet inför vad som krävs för att bli en hygglig målskytt i SHL.
                         Får de till detta hära är de ju helt fantastiska och ledarskapspriser torde regna över dem. Misslyckas de, ja vad händer då? Ett nytt hänsynslöst snack?

                         • Kommentar avatar
                          Göran, 2 år sedanSvara

                          Känns bra att Sjöström tog snacket och sa att dom måste kämpa hårdare och att Lundskog berättat för forwards att dom skall göra mål. Tänk om Karlskrona haft våra ledare så dom sluppit att degraderas.... Helt klart är att dom spelar ett högt spel genom att tro på omskolning från hockey arbetare till stjärnor.. med denna trollformel så räcker det med juniorer. Vad har dom sagt till JG. Stäng dörren... Ja jävlar....

                           Kommentar avatar
                           Manne , 2 år sedanSvara

                           De har sagt till JG att det är den där svarta saken som motståndarna skjuter mot honom som han ska försöka fånga/mota. JG har trott att den ska besöka nätet, för det är flest mål vinner :)

                         • Kommentar avatar
                          Gustav, 2 år sedanSvara

                          Bergenheim, Lias, Ehn, Mursak, Olofsson och Grundström ut.
                          Mustonen, Carlsson, Söderlund och X in. Vad är det de inte förstår med numerären?! Dessutom är ingen av de vi fått in bättre än någon av de som lämnat. Jösses...

                           Kommentar avatar
                           Danne, 2 år sedanSvara

                           Exakt den ekvationen som jag försökt få fram i flera inlägg! Vem som helst inser att det inte håller. Det höll knappt i år (utan Weber och Mursak hade vi åkt ur) och tittar man på namnen och antal ovan, ser man tydligt problemet. Inte bara i målproduktion, utan även i det generella spelet och kvaliteten. Dessa som lämnar LYFTER en kedja, de nya, not so much.

                         • Kommentar avatar
                          Mattias A, 2 år sedanSvara

                          En sak förstår jag inte av resonemanget och jag ser inte att det tagits upp här heller. Men efter att ha själv spelat innebandy I manga år så ser man hur viktigt förebilder är för utveckling. Jag KAN naturligtvis utveckla mitt skott själv over tid, men det går ganska långsamt. SÅ fort det dyker upp ett nyförvärv med vasst skott så tittar man, lär, inspireras och tar stora kliv I sitt eget spel. En bra spelare har ett otal förebilder i laget inom olika områden och slutar aldrig utvecklas - men snabb och stor utveckling kräver ett inflöde utifrån av förebilder. Lasch är en sådan självklart, men tror inte en räcker. Övertygad om att t ex Mursak förra säsongen öppnade ögonen på ett antal spelare om vad som krävs, vad man kan göra och hur en klasspelare "ser ut" så att säga.

                          • Kommentar avatar
                           Johnny, 2 år sedanSvara

                           Med andra ord ville vi inte vinna säsongen 17/18, alla som köpte biljetter blev blåsta för spelarna ville inte göra bättre ifrån sig, JG ville inte rädda fler puckar ? För allt jag kan läsa mig till i texten är att "nu vill vi vinna, nu ska vi göra bättre ifrån oss". Problemet är väl att alla motståndare vi kommer möta i SHL/CHL kommer vilja vinna också. Jag är övertygad om att MRO vill vara en Ovechkin, och att Joel inte skulle ha något emot av att vara en P.Forsberg, jag skulle inte ha något emot av att vara en Rupert Stadler (vd Audi) men ingen av oss är det.

                           • Kommentar avatar
                            Magnus J, 2 år sedanSvara

                            Kommer betala 1kr om dagen kommande säsong.

                            • Kommentar avatar
                             E23, 2 år sedanSvara

                             Okej. Vi är officiellt illa ute.

                             • Kommentar avatar
                              Manne , 2 år sedanSvara

                              Helt sjukt att ledningen, tränare osv fortsätter med sina floskler. De lever i en fantasivärld i Campus. Vi har bäst träningsanläggning, vi tränar stenhårt och mest, vi utvecklar spelare mm. Ett lag behöver alla komponenter för att bli framgångsrikt, alla de komponenterna saknar vi. Ingen toppmålvakt, inga offensivt/defensivt starka backar, inga målskyttar som kan sätta dit pucken när läget dyker upp. Bara en "massa" av spelare som är stöpta i ungefär samma form. Den massan ska alltså göra fler mål, per spelare. Jag skulle vilja se tex Stålberg göra 10 mål. Det är inte hans jobb överhuvudtaget, han ska vara jobbig för motståndarna genom att stressa och jaga skiten ur de. Sedan ska andra göra målen. Vi ska bli rakare på mål, spela enklare osv. Hur många gånger har vi inte hört det? Hela den gångna säsongen och inte blev det bättre, trots en massa snack. Så trött på att de inte inser allvaret, utan har en ALLDELES för stor övertro på detta lag.

                              • Kommentar avatar
                               JK, 2 år sedanSvara

                               INFÖR PRESTATION BASERAD LÖN

                               • Kommentar avatar
                                Matte, 2 år sedanSvara

                                Vet inte riktigt vad man skall säga efter denna intervju HLsom igen var väldigt bra genomförd.
                                Man har förköpt sig ordentligt 17/18 är första tanken. Man har fått hybris i tron attt kunna ändra på spelare. Man ärväldigt envis - gissar RR. De ställer egentligen upp vinna eller försvinna - det är ingen långsiktigt bra strategi tycker jag

                                • Kommentar avatar
                                 Rallyclay, 2 år sedanSvara

                                 Tycker han ger rätt svar, det handlar ju inte om att få tex MRO att göra 20 mål utan mer att han kanske måste peta in 5 - 8 mål. DVS öka sin produktion lite.
                                 OM man lyckas få ut detta av stora delar av laget är det ju ingen som vet. Det vet vi ju i april nästa år.
                                 Jag förstår de som är oroliga, det är mycket som måste falla på plats. Men har man tränat någon lagsport så vet man att det kan ske stora/ märkliga förändringar mellan två säsonger. Dock kan ju de också vara negativa..........
                                 Frölunda tror på sin grupp, låt oss se hur det blir.
                                 Nej, grabbar nu njuter vi av solen istället :-) / claes

                                 • Kommentar avatar
                                  Matte, 2 år sedanSvara

                                  Lundskog ställde sin plats till förfogande - undrar om det är fler som gjort det? Det är inte bra....

                                   Kommentar avatar
                                   Cato, 2 år sedanSvara

                                   Matte:Bort med RR och JL och ta in tränare med Frölunda hjärta! Back tränaren får bevisa om han vill bli kvar

                                   Kommentar avatar
                                   Matte, 2 år sedanSvara

                                   Cato - det kanske är en ”snäll ”möjlighet. De faller väldigt tungt om de inte levererar nästa år.

                                 • Kommentar avatar
                                  Göran, 2 år sedanSvara

                                  Är RR medveten att han lecthaler Sjöström ryker om dom misslyckas? Högt spel.

                                  • Kommentar avatar
                                   Henrik, 2 år sedanSvara

                                   Nu får det väl snart räcka med negativa kommentarer! Samma personer skriver samma saker i varje nytt inlägg. Alla vi andra fattar att ni inte tro på detta lagbygge. Det gjorde vi redan för två månader sedan... Blir en spännande säsong på flera sätt.

                                   • Kommentar avatar
                                    Göran, 2 år sedanSvara

                                    Henrik. Det är väl upp till var och en att tycka och skriva vad var och en vill?? Är det något du styr över eller kan vi få uttrycka våra tankar och synpunkter här? Eller måste vi vara positiva även om vi inte tror på detta!!! Tacksam om fler än du får ha synpunkter.

                                     Kommentar avatar
                                     John, 2 år sedanSvara

                                     Helt rätt Göran. Som tur är lever vi i ett fritt land där alla har rätt till en åsikt och oxå att yttra den!

                                   • Kommentar avatar
                                    Conta, 2 år sedanSvara

                                    Om man är supporter så bryr man sig mycket om sitt lag.Som supporter till Frölunda så kan jag inte sitta tyst när jag ser ledningen lever i en Fantasi värld.Man kan inte trolla fram målskyttar av brunkare.Frölunda har tappat enormt mycket offensiv spets.
                                    Olofsson Grundström Lias Bergenheim Ehn Mursak har gått vidare i karriären.Spelare som värvas in hittills är inte mycket at burr för.
                                    Förstår inte supportrar som kan vara positiv med nuvarande trupp.Hur man kan vara positiv när det från Frölundas ledningen bara kommer massa floskler och dravel.
                                    Nej dags vi supportrar säger ifrån mera.
                                    Scandinavium kommer nog inte vara fullsatt någon gång kommande säsong.
                                    Kanske vaknar Grauers då?

                                     Kommentar avatar
                                     Matte, 2 år sedanSvara

                                     Conta - så rätt - stor respekt

                                   • Kommentar avatar
                                    Bengt B, 2 år sedanSvara

                                    Svårt att vara positiv men jag försöker verkligen och hoppas det finns någon lösning. Det som retar mig utav bara fan är svaren från ledningen. Dom har suttit i något möte och sett sina misstag men står inte för dom utan skyller på att spelarna inte gör sitt bästa!!!! Fegt och svagt agerat. Jag hoppas givetvis att vi hänger kvar och att flera kan lyfta sig frågan är om det räcker. Jag hoppas det. Men jag är väldigt besviken på dessa uttalanden... Fegt fegt älskade VF

                                    • Kommentar avatar
                                     Mattias C, 2 år sedanSvara

                                     Det blir lite konstigt när inlägg efter inlägg rabblar upp spelare som inte har ersatts.
                                     Några exempel:
                                     Sean Bergenheim ersattes av Joel Mustonen under pågående säsong. Han är därmed redan ersatt,
                                     Lias Andersson ersattes av Jan Mursak så det är Mursak vi ni ska ersätta (Patrik Carlsson).
                                     Grundström och Olovsson har ersatts av Tim Söderlund och en spelare som vi ännu inte känner till.
                                     Ehn tappat vi, men känns mer hanterligt, han fick aldrig det stor genmbrottet och var aldrig en målskytt,
                                     Pahtrik Westerholm får ses som ett nyförvärv. Jag vill inte döma ut killen ännu, där finns en heldel offensiva kvaliteer.
                                     Jag håller med om kritiken att vi ser ut att tappa en del offensivt, men denna felaktiga rabbling av ej ersatta namn blir ofta fel.

                                     • Kommentar avatar
                                      Conta, 2 år sedanSvara

                                      Mustonen är inte i Bergenheim klas.
                                      Söderlund gjorde 9mål i grundserien.Olofsson gjorde 27mål i grundserien.Så Söderlund är ej någon ersättare för Olofsson.Purre skönt att ha tillbaka.Se dock ej honom som ersättare för Lias/Mursak.
                                      Nej offensiven är väldigt svag i nuvarande trupp

                                      • Kommentar avatar
                                       Mattias C, 2 år sedanSvara

                                       Men Söderlund var bäst när det gällde. I slutspelet. Olovsson var direkt svag i kvarten.

                                        Kommentar avatar
                                        Danne, 2 år sedanSvara

                                        Mattias C: Vad hjälper det, om man nu inte skulle ta sig till ett slutspel?

                                      • Kommentar avatar
                                       Conta, 2 år sedanSvara

                                       Hela laget var svagt när det gällde .

                                       • Kommentar avatar
                                        Matte, 2 år sedanSvara

                                        Är man intresserad av att FHC utvecklas bra, så kommer man med kommentarer. Tycker man allt är ok så är nog mitt intryck att man antingen inte bryr sig eller så gör man bedömningen att det verkligen är ett SHL lag som FHC har.
                                        Blir glad om jag har fel....

                                        • Kommentar avatar
                                         Johan Carlander, 2 år sedanSvara

                                         Som du själv skrev ovan, det låter bra... -men!
                                         Förtroende är något man förtjänar och Frölunda brände rätt mycket av det kapitalet hos sin fans den gångna säsongen!
                                         Man får inleda i en j-a uppförsbacke, och om spelet inte levererar rätt snabbt så kommer det nog vara många tomma stolar i Scandinavium till vintern.
                                         Men eftersom jag är en obotlig optimist (idiot?) så tror och hoppas jag att det kan bli en ok säsong, att man får lite av effekten som fotbollslandslaget när Z inte är med, att resten lyfter sig!
                                         Om sen Mattsson kan få hålla i spaden mer än JG så kanske det kan bli ännu bättre!? Inget ont om sistnämnda, men han är lite för ojämn i mina ögon.
                                         Hellre nån som ligger stadigt runt 91% än nån som pendlar mellan 83 & 100. Försvaret behöver veta att målisen tar det man kan förvänta sig, annars kommer osäkerheten smygande & hela skiten imploderar! JG funkar bra som backup, om än en dyr sådan.
                                         Uppsidan med allt detta är att man inte lär vara med bland de topptippade lagen. Att man i lugn och ro (nåja, bortsett från oss fans då) kan slå från underläge och förhoppningsvis bli ett färgsprakande överraskningslag (som DIF var senast)!
                                         Eller så blir det som de flesta befarar här, 4 nyanser av brunt! :-P


                                         Lämna en kommentar