Vad hade ni sagt om detta hänt i SHL?


► Ni är en del som tvärsäkert brukar slå fast att samhället inte ska lägga sig i vad som händer i hockeyrinken.
► Scrolla ner och säg mig sedan – står ni fast vid åsikten?
► I så fall övergår det mitt förstånd, må det uppfattas som litet.

Rakapuckar.com bild


HÄNDELSEN SOM NI kan se nedan är från en High School-match i Texas, killen som slog är förstås avstängd på obestämd tid, killen som blev slagen mår tydligen bra efter omständigheterna, men de båda är bara exempel här, dessutom unga grabbar och inte straffmyndiga som vuxna.


Men tänk er att liknande scener hade utspelat sig i en SHL-match.

Vilken åsikt hade ni framhärdat, a) låt hockeyn ta hand om det eller b) ett fall för samhällets rättsliga instanser?

Ska idrotten alltid vara en fredad zon – eller inte?

Jakob Lilja har ju fällts i rätten för crosscheckingen på Jens Olsson, nyligen kom besked att åtal väcks mot vettvillingen Thomas Larkin vars överfall på Daniel Paille är bland det värsta som skådats på en svensk rink.

Många går loss när samhället ”lägger sig i” det som sker i en hockeyrink, tycker idrotten ska vara fredad, få sköta sig själv.

Jag har aldrig förstått det resonemanget.

Rakapuckar.com bild

Ska man komma undan med berått mord, bara för att det sker i samband med idrottsutövning?

I min värld är det inte svårare än så här:

I möjligaste mån ska idrotten ta hand om sitt och de sina.

Självfallet finns dock en gräns.

Den gränsen kan inte idrotten sätta, det måste samhället göra.

Betyder det att klåfingriga åklagare kan gå för långt och skapa ett fall av något som aldrig borde ha varit det?

Absolut. Lilja/Olsson är ju ett sådant exempel.

Men motsatsen, att samhället inte skulle kunna välja agera när anledning ansågs finnas, den är ju ... tja, själva tanken är bisarr. menar jag.

Priset är värt att betala. Idrotten kan aldrig vara en fredad zon. Det är min bestämda mening. Vad är er?

***

Leon Bristedt fick upprättelse för filmningen som inte var en filmning. Bra. Jag har redan bett om ursäkt.

Rakapuckar.com bild

***

Det här har ni väl inte missat, va? Granqvist vs GW. Underbar TV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C More Hockey (@cmorehockey) on


Notera att även Lasse tycker ”det finns gränser.”

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 6 månader sedanSvara

  Det ska ska vara straffbart. Sikken jävla idiot. I mina ögon så är det misshandel och livstids avstängning från hockey.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 6 månader sedanSvara

   Ber om ursäkt att jag svor. Men en som kille ska ju låsas in.

   Kommentar avatar
   Per, 6 månader sedanSvara

   Man häpnar över hur jäkla korkade människor det finns.

 • Kommentar avatar
  GöranE, 6 månader sedanSvara

  Håller med om att samhället skall gå in och sätta ner foten i dom två fallen du nämnde. Det som händer har ingenting med sporten att göra utan ser i mina ögon ut som rena överfall. Därför bör dom behandlas som det.

  • Kommentar avatar
   Nolte, 6 månader sedanSvara

   Gällande yxhuggen så är det givetvis ämne för civilärende, utan tvekan. Gällande Bristedt så tycker jag att det är lite pinsamt agerat av diciplinnämnden. Har dom helt plötsligt fått andra bilder att tillgå? Eller singlade man slant förra gången? Hur kunde man tidigare vara säkra på att det va filmning och nu inte? är det ett tvekfall så tycker jag att man skall vara försiktiga med att peka ut någon som filmare. Nu la Bristedt ut en bild med ett märke på näsan, hur vet man att det hände just i den situationen?

    Kommentar avatar
    Jock, 6 månader sedanSvara

    Nu är det ju inte diciplinnämnden som ändrat sitt beslut utan riksidrottsnämnden (tror jag det heter) som efter en överklagan från Bristedt valt att fria honom. Vilket jag tycker är rätt enligt bilderna jag sett.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdesteiin, 6 månader sedanSvara

   Naturligtvis finns det gränser!
   Annars är mitt förstånd lika klent som ditt... :(

   • Kommentar avatar
    Steffo, 6 månader sedanSvara

    Hur ska man då göra inom tex fotboll där spelare görs ner o vrider sig i plågor men ett fåtal minuter kvar o ledning 1-0 för att 10 sekunder senare springa en RUSH på 60 meter på sekunder?E detta bedrägeri då..likaså inom hockeyn om någon blir illa tacklad o skadad men sedan spelar vidare i full fart medans motspelare fårr game..ska han åxå dömmas för fusk???Knivig fråga..

     Kommentar avatar
     Jock, 6 månader sedanSvara

     Jämför du fotbollsfilmningar med brutala påhopp inom hockeyn (eller annan idrott)? Och den andra situationen du skriver om hamnar ju under kategorin ”ärenden för disciplinnämnden” där de fäller spelare för filmning numera... förstår inte riktigt vad du menar

   • Kommentar avatar
    Anders, 6 månader sedanSvara

    Skulle sånt där hända i shl så hoppas jag verkligen att spelaren blir avstängd från all hockey på proffsnivå på livstid o böter på 1 miljon! Sen om folk vill anmäla så varsågod men de tycker jag ändå att disiplinnämnden ska ge ett såpass rejält straff så de ska inte behövas. Men så tycker jag :)

    • Kommentar avatar
     Jock, 6 månader sedanSvara

     Detta var ett brutalt och äckligt beteende som definitivt skall behandlas av samhället. Idrotten är ingen sluten och totalt skyddad verksamhet.
     Och börja inte jämföra detta med MMA eller liknande. I MMA/boxning eller liknande kampsporter så är hela syftet att gå in för att slå den andra tills den antingen ger sig, knockas eller förlorar på poäng. Båda som kliver in där är med på det...
     Ingen som jämfört så här inne än, men jag är trött på att den jämförelsen allt för ofta kommer upp

      Kommentar avatar
      Ingemar B, 6 månader sedanSvara

      Håller med dej fullt ut. Alla sporter har sina gränser. Även MMA. Om dessa gränser överskrids så ska rättsväsendet såklart kunna gripa in. Precis som Österrikiska polisen idag gjort en razzia mot misstänkt doping i skidskyttet.

    • Kommentar avatar
     Ingemar B, 6 månader sedanSvara

     Självklart ska samhället ingripa när gränserna passeras. Jag tycker inte att det är svårare än att när hockeyns egna gränser, för vad som är tillåtet, överskrids, så KAN rättsväsendet ingripa. Såklart inte i alla fall, men där åklagare bedömer övergreppet så allvarligt att det bör prövas. Idrotten kan och får inte bli en arena för övergrepp och agerande som är gränsfritt. NEJ NEJ NEJ!!

     • Kommentar avatar
      GöranA , 6 månader sedanSvara

      Hockeyn tar hand om de regler och straff som finns i ishockeyns regelbok.
      Om våldet urartar och blir rent överfall ( Paille) måsta anmälan göras och saken prövas i domstol, dvs samhällets lagar och förordningar griper in och rättvisan får sin gång.
      Idrotten kan inte vara en skyddad zon för våldsverkare.

       Kommentar avatar
       Fredrik Björck , 6 månader sedanSvara

       Om någon tycker att det som är inom sportens ramar överskridits skall denne anmäla så att rättsväsendet får bedöma. Pudelns kärna är väl tycker jag att få domstolarna att förstå sporten och vad som är ett avsteg från det som anses höra hemma där.

     • Kommentar avatar
      Håkan, 6 månader sedanSvara

      Det blir många misshandelsdomar innom UFC då.

       Kommentar avatar
       Jock, 6 månader sedanSvara

       Och där kom första kommentaren om kampsport... hockeyns regler tillåter inte denna typen av tilltag. Därav måste det ses med andra ögon. UFC är ju meningen att folk skall slå skiten ur varandra. Skulle någon däremot gå in i ringen med knogjärn eller annat så blir det nog en rättsprocess där också skall du se...

       Kommentar avatar
       VF1984, 6 månader sedanSvara

       FInns ju en ganska klar skillnad. Det är en sport som går ut på att knocka motståndaren, där båda som kliver in i ringen har accepterat vad som gäller. Ingen som spelar ishockey skall behöva bli utsatt för en galning som använder klubban som en yxa för att utdela hugg med upprepade gånger. Otroligt korkad jämförelse.

     • Kommentar avatar
      Jenny, 6 månader sedanSvara

      Jag tycker att idrotten skall vara en "fredad zon". Går du runt en sväng på avenyn får du inte tackla någon in i skyltfönstret på NK. Du får inte heller trycka ut rumpan och på så vis fälla någon. Så antingen måste polisen rycka in och stoppa varje uns av "våld" på en hockeyrink, dvs tacklingar, handskar i andsiktet, snack (förtal) osv, eller så måste idrotten vara en fredad zon där sporten själv delar ut "straff". Självfallet tycker inte jag att det är okej att slå någon spelare som ligger på isen med sin klubba, han bör stängas av och bötfällas. Men där räcker det. För om det inte räcker där, så kan vi inte ha någon sport alls. Spelare riskerar fängelsestraff om man kapar någon i fotboll, om man tacklar på fel sätt i hockey, krockar med någon i racing. Vem vill vara med i någon sport alls, om man riskerar att sitta inne när man utövar den ?

       Kommentar avatar
       VF1984, 6 månader sedanSvara

       Ursäkta, men där kom nästa dumma kommentar. Finns ingen som riskerar fängelse om man utövar sporten så som den är tänkt att utövas. Tacklingar hör till spelet. Att svinga klubban som ett vapen för att skada någon, tillhör inte sporten, och bör givetvis rendera i annat utöver sportslig avstängning. En olycklig tackling som går fel, kommer givetvis inte inebära en civil process, men rena överfall, bör göra det.

       Kommentar avatar
       Jenny, 6 månader sedanSvara

       Nej jag ursäktar dig inte.Om det skall vara enligt lagen så står ingen över den, oavsett om hockey tillåter tacklingar eller inte. Om du säger till din kompis "du får slå mig på käften" så begår han fortfarande ett brott i lagens mening.

       Kommentar avatar
       Jock, 6 månader sedanSvara

       Om du kan bevisa att din kompis säger till dig ”slå mig på käften” så blir du inte dömd för att du gjort det. Att man spelar hockey innebär att man godkänner fysisktspel enligt regelboken och då kan man inte bli dömd av rättssystemet, så länge man håller sig inom ramarna av regelboken. Låter som ogenomtänkt argumenterande från dig detta...

       Kommentar avatar
       Jenny, 6 månader sedanSvara

       Nej, där har du fel. Man kan inte säga upp lagen.

     • Kommentar avatar
      Dallasm3, 6 månader sedanSvara

      Dom idioterna som går över " gränsen" ska straffas på samma sätt som om det skett ute i samhället. Fast med Sveriges lagstiftning kanske avstängning och böter svider mer än villkorligt straff.

      • Kommentar avatar
       Crille, 6 månader sedanSvara

       Det måste finnas en gräns för när samhället ska gå in. Beteenden som är att betrakta som överfall har inget med idrotten/ishockeyn att göra och ska hanteras i domstol, punkt.
       Tycker även att straffskalan borde höjas i vissa avseenden. Många kommer undan alldeles för billigt. Fula armbågar mot huvudet och hopptacklingar mot detsamma resulterar i lång konvalisens och i flera fall avslutade kariärer där man dömt ut några futtiga matchers avstängning. Nu ska inte konsekvensen vara vägledande för straffet men en tuffare bedömning av avsikten med övervåldet måste till. Det ska kosta även om det är idrotten själva som hanterar fallen.

       • Kommentar avatar
        Håkan Carlsson, 6 månader sedanSvara

        Ja, det finns gränser. Frågan jag ställer mig är om det är samhället eller idrotten som skall göra polisanmälan och låta det gå till domstol för bedömning.

        • Kommentar avatar
         #18, 6 månader sedanSvara

         Jag tycker att sporten skall vara en fredad zon, liksom Jenny ovan. Undantaget är om en funktionär eller domare blir drabbad. I övriga fall som i exempelvis videon ovan tycker jag att det är den som råkar ut för smällen/överfallet som, med sin klubb i ryggen, skall anmäla förövaren. En hispig åklagare skall inte på villkors vis få liv att godtyckligt anmäla en spelare.

          Kommentar avatar
          Jock, 6 månader sedanSvara

          Då tycker du ju ändå att det kan bli en rättsligprövning så länge spelaren själv anmäler. Med andra ord så finns det gränser för vad sporten själv skall ta hand om. Annars hade du ju inte tyckt att spelaren som blir drabbad hade haft rätt att agera heller, utan bara acceptera det med ”jaja ger man sig in i leken...”

        • Kommentar avatar
         Daniel B, 6 månader sedanSvara

         Jag vet att detta inte är rätt tråd men jäklar va bra Lasse Johansson är. Hade nästan glömt bort det. Där är en spelare jag mer än gärna hade sett i Frölunda nästa säsong. Om han inte har kontrakt vill säga. Det borde ju finnas pengar nu när vissa kontrakt går ut efter säsongen. Dyra kontrakt. Tycker Frölunda ska öppna plånboken för att försöka få hem Lasse.

          Kommentar avatar
          Jock, 6 månader sedanSvara

          Han är alldeles för bra för att Frölunda skall ha råd, tyvärr! Ryktas om Schweiz nästa säsong. Själv blir jag förvånad om inget NHL lag blir sugna att testa honom igen...

          Kommentar avatar
          Daniel B, 6 månader sedanSvara

          Jock, vet du om Lasse är förstemålis i sitt ryska lag? Minns för ett tag sedan att han var andremålvakt men hade galet bra statistik och gjorde grymt ifrån sig när han väl spelade. Minns också att Lasse trivdes väldigt bra i Frölunda och nu när JG och nån mer med dyra kontrakt går ut nästa år så hoppas jag man försöker i alla fall. JG har drygt 200.000 och pow har 160.000 så ge det till Lasse så kan man hoppas att han nappar på det. Visst, 360000 i månaden för en målis kan tyckas mycket men samtidigt vet vi hur viktig en målvakt är i hockey.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

          Lasse är tvåa bakom Sorokin men med bättre stats. Kontraktet går ut, inte en chans att svenska klubbar kan vara med här. Och Lasse vill säkert stanna utomlands. Om inte ny NHL-chans, om inte kvar i KHL, då står NLA-klubbarna i kö med schweizerfrancs.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 6 månader sedanSvara

          Svenska klubbar har som du säger ingen chans att matcha det ekonomiska men om man ändå erbjuder är riktigt bra lön med shl-mått mätt, då menar jag över 300.000, finns det fortfarande ingen chans att Lasse kanske lockas? Nä, nu när jag tänker till lite så finns det nog ingen chans om Lasse med familj vill hem då. Det är väl det ändå som kan få Lasse hem.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

          Om han och familjen vill hem redan (vilket jag inte har någon aning om), då är det ju inte pengarna som avgör. Vill han vara kvar utomlands, då behöver SHL-klubbar inte ens lägga ett bud. :) Min gissning är att Lasse ser långt större saker än SHL framför sig i ett antal år till.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 6 månader sedanSvara

          Mm, du har rätt.. Som vanligt.

          Kommentar avatar
          Jock, 6 månader sedanSvara

          Ser att den gode Leman tog över när jag var seg ;) Drömma och hoppas kan man ju alltid göra, men det är ju bara om familjen vill hem till Sverige som det kan bli aktuellt som sagt. Hade nog också kunnat se en lön runt 300 för honom som försvarbar, men som sagt större lönekuvert kommer erbjudas med den status han har nu...

        • Kommentar avatar
         mike, 6 månader sedanSvara

         Daniel B; håller med. Hellre lägga en rejäl slant på att få hit Lasse och köra med Arvid (billig) som backup. Kanske ett inte så troligt scenario, men man kan ju alltid hoppas. :)

          Kommentar avatar
          Daniel B, 6 månader sedanSvara

          Mike, jag håller alla tummar men som du säger så finns det nog ingen chans.

        • Kommentar avatar
         EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

         HL, vi har diskuterat om det här lite tidigare i samband med Jakob Liljas dom från HD, var någonstans(för vad) dessa "gränsdragningar" kan ske.
         Principiellt är jag emot att samma "case"(fall) skall kunna drivas på två helt skilda olika ställen, nära inpå samtidigt.
         Men är införstådd också med, eftersom det går så långsamt i juridikens värld, kan man ju inte heller låta vänta på dem tills de har agerat färdigt och låta "förövaren" under tiden få fortsätta spela och det är väl ändå där Disciplinnämnden i första hand kommer in som en mycket viktig funktion.

         • Kommentar avatar
          Gammelwargen, 6 månader sedanSvara

          Kanske skulle RIF, SHF eller SHL skapa en organisation för att hantera de allra grövsta fallen?
          En eventuell anmälan skulle i så fall komma från idrotten själv och inte från "mannen på gatan".

           Kommentar avatar
           KillBill, 6 månader sedanSvara

           MIssahandel går under allmänt varpå det är upp till var och en som bevittnar detta att faktiskt kunna anmäla brottet. Måste göra om i svensk lagstiftning om mannen på gatan inte skall kunna anmäla... Lär knappast ske

         • Kommentar avatar
          KillBill, 6 månader sedanSvara

          Allmänt åtal skulle det stå


          Lämna en kommentar