Klart med Lias – då blev HV71 ett guldlag i tränarens ögon


► När HV71 fick klart med Lias Andersson tänkte Nicklas Rahm: ”Nu har vi ett guldlag.”
► Snacka om inspirerande start för rookietränaren.
► Här berättar han om varför HV byggt sitt lag bättre i år, hur det kändes att säga nej till Martin Thörnberg och Oscar Sundh, och så finns det en intressant skilsmässa med i bilden. 
► Goda minnen från Frölunda? Det också. Premiärmotståndaren dubbelt upp, förresten.

Rakapuckar.com bild

FRÖLUNDABORG TORSDAG, 19.00, då börjar HV71 och Frölunda hockeysäsongen 20/21. Tillställningen i sig har rätt lite värde, ni vet hur de där ”förstamatcherna” brukar se ut, men det är i alla fall ett trappsteg för båda lagen att lite trevande ställa sig på.

Och för Nicklas Rahm är det en speciell afton..

Tre år som assisterande tränare i Växjö, tre i HV71, nu är han boss i båset – och han börjar i Göteborg mot Frölunda, klubben han tillhörde 2000–2002 och gjorde 115 grundserie- och slutspelsmatcher för (back, för den som inte minns): 

– Jag hade två fantastiska år där, jag mötte framför allt två olika ledarstilar, (Tommy) Boustedt mer auktoritär, (Conny) Evensson mer kompis som lämnade över förtroende.

HV71:s nye huvudtränare fick en gyllene känsla när det blev klart med Lias Andersson. I den här texten träffar ni Nicklas Rahm. Foto: HV71 (Rahm), C MORE (skärmdump)


Rahm lärde vidare ute i Hockeyeuropa, jobbade sedan under Sam Hallam i Växjö, Johan Lindbom och Stephan Lundh i HV71.

** Redo att ta steget fram i rampljuset?
– Det kände jag nog redan när Lindbom lämnade (november 2018), men då var det bara logiskt med ”Lillis” som hade större erfarenhet. Han hanterade den situationen väldigt bra. Jag fick vara med och köra lite till, förbereda mig. Ambitiös som man är hade jag gärna fått chansen tidigare, men jag tror detta var rätt väg. Jag har lärt mig mycket längs vägen.

45-åringen slängdes rakt in i hetluften. Ni minns, kanske?

Ikonen Martin Thörnberg fick inte förnyat kontrakt efter förra säsongen; det samma gällde högt uppskattade veteranen Oscar Sundh.

Det väckte uppmärksamhet för att uttrycka det milt.

En jäkla massa upprördhet om man vill tala mer klarspråk.

Rakapuckar.com bild

Givetvis inte bara Nicklas Rahms beslut, det är på sportcheferna Johan Hult och Johan Davidssons bord att fatta sådana, men visst var Rahm inblandad.

Hade han verkligen velat ha spelarna kvar, så …   

– Det var tråkigt rent personligen, om vi bara bedömt dem som personer, båda har ju HV som första tanke. Men vi måste fatta besluten hockeymässigt, hur vi ska utveckla klubben, bli ett topplag, agera efter det. Men personligt så var det svårt, minns Rahm.

** Också ett sätt att börja nya jobbet. Fick du mycket kritik från fansen?
– Jag smög nog lite under radarn. Kanske på sociala medier, men jag försöker hålla mig undan det.

Martin Thörnberg (en ikon i HV lite som Joel Lundqvist är i Frölunda, som Jimmie Ericsson var i Skellefteå) har öppet berättat om sin besvikelse att inte få fortsätta i sitt hjärtas klubb.

** Har Martin och du haft någon kontakt efteråt?
– Nej … inte så mycket.

När Stephan Lundh tackade för sig i vårvintras kunde HV71 letat mer av en färdig, erfaren huvudtränare, ett större namn, en fräckare profil.

Icke så. 

Här fanns ju the local boy, Jönköpingskillen som var med och tog SM-guld 1995 under Sune Bergman, som kan HV utan och innan och som med sex SHL-år som assisterande tränare under bältet nu ansågs redo.

Rakapuckar.com bild

En del tycker kanske det är en chansning.

Man kan se det precis tvärtom, mycket större vågspel att ta in någon utifrån.

– Jag känner organisationen, kan styrkorna och svagheterna, poängterar Rahm.

Och han känner att HV71 modell 20/21, understryker att det är ett starkare bygge än tidigare. Intressant resonemang om vad som skiljer:

– Vi har verkligen plockat in de gubbar vi vill ha, varit noggranna med vilka spelare vi tagit in till vilka positioner. Vi har skills i Fredrik Forsberg och gänget, Anton Wedin har en uttalat offensiv roll.

– Det kittlar med det här gänget, framför efter vad jag sett den första en och en halv veckan.  

Just Wedin känns som ett av SHL:s absolut mest spännande nyförvärv, men när det blev klart med fortsättningen för en grabb från Kungälv, då hände det något hos Rahm.

** När beskedet kom om Lias Andersson, kände du då att ”Nu har vi ett guldlag?”
– Ja. Det gjorde jag. Lias kan vara skillnaden mellan att vara i absoluta toppen och nära toppen. 

** För att?
– Hans tävlingsnivå, viljan att alltid vinna. 

Lätt att titta på HV:s trupp och dela Rahms känsla. Visst känns det här som ett potentiellt guldlag. Men det har sett bra ut förut också. Oftare än guldåren 2010 och 2017. Bra trupper om vi tittar de senaste tio säsongerna. Något har dock gärna saknats. Inte alltid, men fler gånger än ledningen och fansen önskat. Uppgiften för Rahm och tränarstaben är tydlig. Förändra.

– Vi har varit där men inte där, kunnat vinna fem i rad men sedan förlora fem i rad. Alldeles för ojämna. Handlar om detaljer. Vi är på spelarna varje dag, men det är också viktigt att spelarna känner ett ägandeskap, själva identifierar sakerna som krävs för att vara ett topplag. Vi vill verkligen etablera oss som topplag, är du är uppe i toppen varje år har du alltid chans att vinna.

Rakapuckar.com bild

Efter tiden i Frölunda spelade Nicklas Rahm sin hockey i Österrike, Norge och Danmark, det var om somrarna hemma i Jönköping – när han tränade med andra från ”perifera ligor” – som tankarna på en tränarkarriär tog fart.

I Växjö fanns inskrivet i det tvååriga spelarkontraktet (2009–2011) att Rahm skulle erbjudas ett jobb inom organisationen. 

Det blev fystränare.

Från det till assisterande tränare.

På den vägen är det.

Henke Evertsson hade inget val, skämtar Rahm apropå det kontraktet och tillägger med ett lätt anat leende om Växjös sportchef:

– Frågar du honom hade han säkert en plan …

Växjös Sam Hallam hade rätt stort egenansvar, i HV71 blev Rahm mer delaktig, jobbade nära backarna och höll i deras öden och äventyr; det är här som s-ordet kommer in i bilden.

Nya tider. Annorlunda tider.

** Som huvudtränare blir du inte lika personlig med spelarna?
– Nej, inte samma närhet. Förut var jag väldigt nära backarna, det var nästan som en skilsmässa med dem. 

Intressant detalj: HV71 har plockat in rutinerade Stefan Nyman som backcoach, en 48-åring med välfyllt CV.

** Som rookiecoach räds du inte starka röster?
– Man behöver all assistans man kan få, vi har en ledarstab där vi utmanar varandra. William (Rahm), målvaktstränaren, är väldigt ”på”, Jonas Holmström (assisterande) är väldigt engagerad. Och Nyman är lik mig, också väldigt engagerad, noga med detaljer. Jag utmanas och lär mig nya grejor.

Rakapuckar.com bild

Nicklas Rahm vann SM-guld med HV71 under sitt första hela seniorår (94/95), han var med när Sune Bergman blev Kung Sune, och vem vet … om den där Lias Andersson-känslan stämmer så blir det kanske första gången gillt även som huvudtränare i klubben.

Rahm kommer i alla fall lägga ner sin själ för att nå dit, och under tiden i Frölunda såg han lite vad som krävs:

– När ”Henke” (Lundqvist) kom upp, när han och Kristian Huselius stod länge och nötte efter träningarna, de gjorde det för att de tyckte det var kul.

Passionen. Drivet. Engagemanget. Ibland kan det inte läras ut.

** Vad minns du mer av Frölundatiden?
– Fantastiska två år, stora karaktärer som Patrik Carnbäck, Stefan Larsson, bröderna Andersson (Niklas och Mikael), Ronnie Sundin, och så de unga som kom upp: Jari Tolsa, Magnus Kahnberg, Lundqvistbröderna, Jens Karlsson. Och så var Göteborg en härlig stad att bo. Absolut plats tre i hockeyhjärtat.

På plats 2 kommer Växjö. 

På plats 1 … behöver ni fråga? 

***

Rätt hyggliga kedjor som HV71 matchat på träningarna:

Anton Wedin–Lias Andersson–Christoffer Törngren
Simon Önerud–Axel Holmström–Zion Nybeck
Fredrik Forsberg–Linus Fröberg–Alexander Bergström
Filip Sandberg–Christian Sandberg–Jesper Kokkonen
Max Wennlund, Linus Sandin

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

"Premiärmotståndaren dubbelt upp"? Japp, 19:e september inleder ju Frölunda och HV71 SHL-säsongen genom att mötas i Scandinavium.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Alfrd, 1 månad sedanSvara

  HV definitivt starkare lag på pappret än Frölunda.

  • Kommentar avatar
   Kristoffer// KdeV , 1 månad sedanSvara

   Alltid trevligt att läsa lite om andra lag. Hv hamnar väl på placering nånstans 6-8.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Oj, det var lågt, kände jag. Topp 3 i mina ögon.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Håller med. Trevlig läsning. Blir intressant och se hur samarbetet med Nyman fungera. Kan se det gnisslar lite med starka viljor. HV, FBK och Luleå är definitivt topptre. Med 10 lag till som kan lägga sig om det stämmer för dem.

    Kommentar avatar
    Richard, 1 månad sedanSvara

    Topp två tror jag. Men det som talar för att det kan gå tyngre är att vinnarkulturen är avstannande sedan några år och blir svårt att bara plocka fram. Men under serien så tror jag topp 2. Tyvärr mitt kära Frölunda, hamnar lägre ner i serien tror jag....men sen har vi ju slutspelet....

  • Kommentar avatar
   Benji , 1 månad sedanSvara

   Tack HL för trevlig läsning.
   HV käns väldigt välbyggt och klart vassare än VF. Ja ag tror vi har ett lag för plats 5-7 tyvärr saknas spets, allt bygger på arbetshästar men det krävs mer än så. Backlinjen känns spännande och vi får hoppas på dem, fram är det klart mycket tunnare än topp 5.

   • Kommentar avatar
    Ronny, 1 månad sedanSvara

    Frölunda måste ha ett fantastiskt bra lag, eftersom man tackade nej till Lias.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Frölunda har väldigt stark centersida där Lias inte gått in som nummer 1, redan finns fyra som alla vill ha mycket istid, där två ska ha det ffa i offensiva situationer. Nu tackade Frölunda inte nej, man fick inte ens frågan, men det var ju för alla parter insåg att det var en omöjlig ekvation.

   • Kommentar avatar
    #18, 1 månad sedanSvara

    Önskar HV inget gott någon gång någonstans. Men får motvilligt hålla med om att de ser läskigt starka ut framåt.

    • Kommentar avatar
     BlueBull, 1 månad sedanSvara

     Det är så här sportartiklar ska författas, inte bara spekulationer från ”experter”.
     Hv fyller 50 år till våren så självklart ska de satsas stort.
     Hv och Frölunda brukar ta guld ”varannan gång” så nu är det HVs tur.
     Frölunda har dock en tydligare ledare på isen i Joel än var HV har i Önegud.

     • Kommentar avatar
      Mattias, 1 månad sedanSvara

      HV71 har definitivt ett mer spännande lag än Frölunda - på pappret. I alla fall om de får utväxling på en spelare som Fredrik Forsberg. Bättre målvakt, starkare backsida, lite mer offensiv spets på forwardsplatserna. Vi har däremot bättre centrar.
      Vi kanske också har mer slutseletskaraktär på laget (då lyfter ju spelare som Friberg, Rosse, Joel, Lasu) fler som vet hur det är att vinna.

      • Kommentar avatar
       Richard, 1 månad sedanSvara

       Vi har byggt laget för ett slutspel som jag ser det. Är absolut inte rädd för att hamna femma, sexa i serien för att sedan ta guld.


       Lämna en kommentar