Samtalet till Sjöström förändrade Grönlunds karriär


► Första SHL-säsongen. Snart i SM-semifinal. Mot Luleå, klubben där han tillbringade junioråren.
► Anders Grönlund, 30, ångrar inte att han slog en signal till Fredrik Sjöström och bad att få bli värvad till Frölunda. Snacka om samtal som förändrade karriären …
► – Man ska ha ambitioner även när man är äldre, säger Grönlund.

Rakapuckar.com bild

RESAN ÄR MINST sagt anmärkningsvärd. Allsvenska Pantern förra säsongen, norska och danska ligan före det. I dag är Anders Grönlund en bra, ordinarie SHL-back i semifinallaget Frölunda.

Dessutom med förlängt kontrakt till 2021.

Smart agerat för ett år sedan. Det var då Grönlund ringde Frölundas sportchef Fredrik Sjöström och bad om att få chansen i Frölunda.

– Jag nästan ringde och tjatade på dem att de skulle ta mig, ler  Grönlund och minns tillbaka. 

– Jag vet inte hur storyn var riktigt, det var ett ömsesidigt intresse där under slutspelet för Pantern,  då kände jag ”Det är ju det här jag vill”, då tog jag ett samtal och sa ”Nu vill jag komma.” Ingen är gladare än jag i dag.


Okej, Frölunda hade förstås fått upp ögonen för den trygge backen ändå, men det var ett tydligt bevis på ambitionsnivån när Grönlund själv hörde av sig:

– Man kan inte få mer än nej. Tror man på sig själv så tror ett annat lag på en också. Man ska inte gå och gömma sig.

Frågan är ju varför ingen annan såg Anders Grönlunds dolda kapacitet. För … han har gått från doldis till en inte bara en okej sjundeback i SHL utan en som både gör jobbet varje dag – och hänger dit några kassar ibland. 

Rakapuckar.com bild

Som mot Malmö i kvartsfinalspelet.

– Man ska veta att jag utvecklats oerhört mycket, jag var inte alls färdigutvecklad tidigare år, påpekar Grönlund och ger därmed Frölundas tränarstab bra med credd.

Grundkvalitén fanns. Ambitionen också.

Roger Rönnberg & Co i tränarstaben tycks ha förädlat förträffligt.

Med start söndag väntar semifinal mot Luleå, klubben där pitepojken Anders Grönlund tillbringade junioråren.

– Släkt och vänner på läktarna, det gör att man tar i lite extra i närkamperna, säger han glatt.

** Utmaningen med slå ut Luleå och gå till SM-final?
– Att vi spelar på vår högstanivå. När vi gör det spelar det inte så stor roll vilka vi möter. Att vi har tålamod, att vi fortsätter spela vårt spel även om det står 0–0 en bit in i tredje.

Rakapuckar.com bild

***

Anders Grönlunds alla klubbar och statistiken (ovan) för den som vill se. Nedan hans första mål i SHL.


***

Jonathan Sigalet landar på Landvetter på söndag morgon, inväntar Frölunda, hoppar på charterplanet och drar direkt till Luleå.

Speciell uppladdning, minst sagt.

Förutom Sigalet var alla med som skulle vara det på fredagsträningen. Frölunda tränar även lördag, dock ingen värmning söndag, rätt tidigt flyg till Luleå, nedsläpp redan 15.00. 

  ***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Det här Victor Olofsson-skottet har man ju sett förut ... Åh, det kan bli en fin NHL-karriär, redan nästa säsong lär vi se mer av Olofsson i Buffalo Sabres. Ni noterar passningen, va?

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Noterar att Grönlund på senare år levererat mycket bra poängsnitt i slutpel/kvalspel, hoppas det håller i sig! Ja det skottet saknar man :)

  • Kommentar avatar
   håkan schoultz, 2 år sedanSvara

   Jag måste erkänna att det här med sigalet verkar vara "en smula" oseriöst. Jag vet. Det finns viktigare saker än hockey. men då måste man väl också få stå sitt kast. Kan väl knappast få den istid han hade i kvartsfinalen.

    Kommentar avatar
    Ganjaman, 2 år sedanSvara

    Vad är det som är oseriöst med att åka med sin fru och stötta henne när hon sätter deras barn till världen? När han inte ens missar någon match? De e inte game 7 i finalen utan de e dagarna mellan kvart och semin, perspektiv!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    "Oseriöst" förstår jag verkligen inte heller. Han kastar sig på ett plan för att komma tillbaka. Däremot är det väl fullt möjligt att han inte spelar 22, 23 minuter.

    Kommentar avatar
    Manne, 2 år sedanSvara

    Frölunda borde alltså säga till Sigalet.. Nej, du får inte åka till USA för att vara på plats när din fru ska få erat andra barn, du måste stanna här. Om inte, då spelar du inte i semifinalen heller. Klart som korvspad att han har full rätt att åka, han kommer tillbaka. Men han lär inte spela lika mycket som vanligt, det kommer han göra först i match 2.

    Kommentar avatar
    håkan schoultz, 2 år sedanSvara

    Nämen herregud. Jag trodde att jag gjorde allt som stod i min makt för att förklara att ordet oseriöst inte hade något med hans privatliv att göra. Han är inte oseriös. men att ta ut en spelare till match som just med jetleg dimpit ner på Landvetter. "hej har någon en klubba så jag kan spela"

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Säkert så att man känner av hur han mår och låter JS spela sig in i matchen. Samtidigt, det här är ett rutinerat proffs som känner sin kropp väl. Ser inte detta som ett stort problem.

    Kommentar avatar
    Håkan Schoultz, 2 år sedanSvara

    Så kan det mycket väl vara Henrik.

    Kommentar avatar
    Fredrik Björck, 2 år sedanSvara

    Här har både klubb som tränare OCH spelare full koll, det är jag helt övertygad om.

  • Kommentar avatar
   DD, 2 år sedanSvara

   Henrik, kommer du att tippa semifinalerna? :)
   Grym utveckling på Grönlund. Många här som sågat Sjöström, men nu har han en titel redan och top-4 i SHL. Det är mer än godkänt oavsett semifinal slutar. Han sitter ju i en guldsits med många färdiga kontrakt. Tänk på Evertsson som ska byta minst 10 spelare och få ihop det till ett lag. Tror Växjös storhetstid är över för nu. Kommer ta ett par år för dom att bygga om truppen.

    Kommentar avatar
    Ninja i pyjamas , 2 år sedanSvara

    Hade Lakers varit mitt lag hade jag varit grymt orolig, dom har ju inte mycket att prata om när det gäller egna ungdomsled och nu när profil efter profil försvinner och det kanske väntar ett hundår eller två så vet man inte hur publiken reagerar, se bara på Saik deras fans har verkligen personifierat uttrycket "medgångssupportrar" från enormt intresse till sämre snitt än björklöven på kort tid

    Kommentar avatar
    DD, 2 år sedanSvara

    Kan bara hålla med. Tror även Skellefteås storhetstid är över. Svårt att få tillräckligt med talang för att fylla på när man inte har lika många kärnspelare kvar. Vi börjar se frukten av det arbete som Frölunda lagt ner på att få upp fler spelare ifrån juniorleden och att bygga ett lag med mer lokal förankring. Det enda som är synd är arenasituationen. Med en egen arena hade Frölunda varit den dominerande faktorn i SHL i form av ekonomi. Dock leder ju inte alltid mer pengar till bättre resultat dock...

    Kommentar avatar
    Manne, 2 år sedanSvara

    Och sedan pratar de om hockeyfeber i Skellefteå inför varje säsong, då det är fullsatt på första träningen. Wow! Men sen då? Knappt halvfullt för tusan..

    Kommentar avatar
    Jonte , 2 år sedanSvara

    Jag pratade med Mats Adrian om det där. Han förklarade det såhär: Han satt med och förhandlade fram det kontrakt som Frölunda nu har vilket är dubbelt så mycket som det gamla. Tydligen så tjänar Frölunda bra mycket mer än Djurgården. Även lag som Saik som äger sin egen arena har mindre intäkter från arenan än VF. Det var också han som förhandlade fram att Frölunda får spela i borgen gratis. "Nej dem äger inte den arenan". Den nya arenan som är skissad på kommer kosta 4 miljarder nämnde han. Det är lite mer än dem 30 mille Frölunda har i sin ägo. Man ska vara glad om Gotevent gör den investeringen och bibehåller det avtalet som nu finns. Inte så dåligt som Mats Grauers försöker framställa i media!

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 2 år sedanSvara

   Årets värvning/ Claes

   • Kommentar avatar
    Hansb, 2 år sedanSvara

    Angående videon.
    Boston Indians?
    Frölunda Bruins?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     ??

     Kommentar avatar
     Hansb, 2 år sedanSvara

     Snurrade visst till det ;-)


   Lämna en kommentar