Morning Mailbag #2 – er chans att snacka hockey


► Måndag igen, Morning Mailbag igen, och frågan är fri.
► Frölunda ska till Alvesta för att möta Växjö på fredag.
► Dagen efter är det ”Frölundadagen.”’
► Kan det vara något att snacka om, kanske?

Rakapuckar.com bild


NI MINNS SÄKERT: ingen Fans’ Day, ingen officiell ispremiär, i år har Frölunda slagit ihop allt det där till ett enda stort evenemang kallat Frölundadagen.

Premiär på lördag, hålltiderna är dessa enligt Frölundas webbsajt:

11.00: Aktivitetsområdet utanför Frölundaborg och entréerna öppnar.
12.00–13.00: A-laget på isen.
13.00–15.00: Signering med A-laget.
13.00–15.00: Bakluckeloppis (endast hockeyprylar).
14.00: Frölunda–Färjestad, J20 (Frölundaborg).
14.15: Frölunda–Färjestad, J18 (Slottskogsrinken).
15:00: Aktivitetsområdet stänger.

Jag har hört flera som verkligen saknar den här första isträningen, att få vara på plats när det verkligen börjar, men på något sätt är det väl så att man inte kan få allt.

Här kokas allt ner till en enda dag som fans boende utanför Göteborg kan plita ner i sina kalendrar, det blir en heldag där man kan se sina favoriter träna men också träffa dem, snacka lite, få autografer, komma riktigt nära.

Rakapuckar.com bild

För mig som inte tillhör målgruppen, som inte är supporter, låter det som ett vettigt upplägg, men jag tar gärna till mig tankar och åsikter från er som står i centrum här.

Bakluckeloppis? Mm, allt som stimulerar till att inte slänga/köpa nytt är jättebra. Bra tillfälle en sådan här dag. Sedan får vi väl se hur många av lördagens besökare som stannar kvar och ser J20 eller J18 mot Färjestad.

Fin avslutning, i alla fall, för de som är riktigt hockeyintresserade.

Hoppas Frölunda tänker på att frikostigt dela ut laguppställningar för att ytterligare marknadsföra sina (och Färjestads) juniorer.

Nummer 11 i Färjestad, Noah Andersson, kan ju vara en som Frölundas fans kikar lite extra på, utöver hemmaspelarna. Lias brorsa, Niklas grabb, ni vet. 02:a.

***

Frölundas 4–3 mot HV71 snackade vi väl ner rätt rejält i fredags, men självfallet är jag med och diskuterar här om ni har åsikter och tankar. 

Dock understryker jag verkligen vad jag skrev inför, nämligen att träningsmatcher ska tas med ett helt saltkar.

Rakapuckar.com bild

Ta Oskarshamn till exempel, SHL-nykomlingen förlorade mot division I-laget Nybro, vann sedan mot hårdsatsande Växjö Lakers.

Inget av resultaten chockade mig. Det är augusti. Det blir så här då.

Detta sagt så är det ändå alltid intressant att få vissa individuella svar. På fredag, vad gäller Frölunda, bör vi till exempel se Brandon Gormley, Samuel Fagemo och kanske även Lucas Raymond säsongsdebutera.

Kan väl vara något att längta lite efter?

***

Han som gjorde Robin Lehners buckla, han längtar nog efter … tja, revansch? Klicka upp bilden så förstår ni.

Lehner är förresten i Chicago Blackhawks den här säsongen, ska bli grymt intressant att se om det blir en 50/50-modell med Corey Crawford, lite som fallet var med Thomas Greiss i New York Islanders förra säsongen. 

***

Mathias Pelkonen och jag snackade ner Frölunda–HV71 på Facebook strax efter slutsignal, tanken är att göra det vid ett antal SHL-matcher också, dock mer koncentrerat och kortare.

Nu småbabblade vi mest, men som jag skrev: det är försäsong för oss också.

Det är roligt om ni är med de kvällarna och har åsikter, ställer frågor, tycker till. Vad säger ni, kan det vara något?

***

Påminner om detta igen, väldigt glad om ni hakar på:

På Twitter är det bra om ni följer @rakapuckarpunk1 – men ett bra tag till kommer jag säkert även använda @henrikleman

Rakapuckar.com bild

***

Den här texten väckte viss uppmärksamhet i helgen. Ta gärna del av den, om ni missat.

***

Okej, säsongens andra Morning Mailbag, kör hårt!

… och så glömmer ni inte:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Jsg har inget emot att det blir en samlad dag för ispremiär och Fans day, bara tråkigt att den inte kommer först på säsongen... Skulle varit lördag för två veckor sen. Sen undrar jag hur många som kommer kolla juniormatcherna när A-laget signerar samtidigt?
  Inför träningsmatchen - vad tycker du de ska bygga vidare på? Fler ändringar’? Mattsson i mål? Ni åker inte dit?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tidigare datum, alltså? Okej. Nja, alla hinner förstås inte se juniorerna, men kanske ändå fler än vad som annars varit fallet. Säkert Mattsson på fredag, sannolikt följer jag den matchen via TV:n.

 • Kommentar avatar
  Emil, 11 månader sedanSvara

  När du analyserar spelsätt och enskilda spelares prestationer, vad skulle du säga är de stora skillnaderna mellan att se en match på tv och att se live?
  Hoppas du förstod frågan och tack för bra texter!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Helheten, förutsatt att pressläktaren är någorlunda vettigt placerad, är bättre live. Du hör, du kan se med vidvinkel, så att säga, plus att du kan snacka med huvudpersonerna efteråt. På TV ser du detaljerna bättre, har lättare notera bra och dåliga individuella prestationer, vem som gör vad.

 • Kommentar avatar
  Mogge, 11 månader sedanSvara

  Mycket verkar gå rätt för Frölunda nu. Nämn något du är orolig över?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Simon Hjalmarssons position har det hattats med hit och dit. Nu hade han funnit sin plats som center, var grymt bra där, och nu ska han börja om på en vinge igen. Jag inser fullt ut problematiken i ett centertjockt lag, men spontant blur jag fundersam.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   *blir

   Kommentar avatar
   Manne, 11 månader sedanSvara

   Du behöver inte bli fundersam på Hjalle. Han kommer fortsätta på inslagen väg, om det inte kärvar direkt med poängplockandet. Hjalle behöver peta in en puck då och då för att kunna slappna av, inte krama klubban så hårt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Inte så mycket poängmakandet jag tänker på, mer att Hjalle verkligen var en kraft som bar sin kedja och möjliggjorde för andra att stå ut. Det vet jag inte riktigt om vi får se nu. Men återigen, bara en liten fundering, inte mer än så.

   Kommentar avatar
   Manne, 11 månader sedanSvara

   Han kommer fortsätta att ta ett lika stort ansvar, men det blir inte lika mycket defensivt ansvar som när han var center. Fast det är inte så stor skillnad, får täcka upp högre upp i banan.

 • Kommentar avatar
  Norrskenet, 11 månader sedanSvara

  Det är lite snack om att Frölundas trupp är dyr vilket den ska vara med tanke på spelarna i laget och Frölundas förutsättningar. Vet att lag som tex Färjestad också har en dyr trupp. Men skulle du kunna köra en genomgång, likt den du hade förra året om varje spelares ungefärliga lön? Tack för bloggandet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det där tar sin lilla tid att gräva fram, får se vad det kan bli av den saken. Själv hade jag gillat offentliga löner. Tagit udden ur, tror jag, det mesta av avundsjukan hos folk.

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Håller helt med dig om Hjalmarsson, han var grymt bra där som center, och mer delaktig i spelet framför motståndarens kassen.
  Nu känns det att han hamnar lite utanför spelet igen, hoppas han fixar det på sikt, men det känns lite att han kommer lite långt från Lach i spelet!
  Med som du säger detta kan blir ett lyx problem med alla bra centrar, och alla passar inte att gå som vinge.
  Så Rönnberg får verkligen tänka så det blir så optimalt som möjligt, men helt klart kommer det medföra att någon center kommer i skuggan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag ser det inte som något jätteproblem, det vill jag vara tydlig med, men tillfrågad om jag kunde hitta "något" så ... tja, det är i alla fall en sak jag funderar över. Ungefär på den nivån.

   Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Förstår inte riktigt oron för Hjalle. Han va vinge i LHC när han spelade sitt livs bästa hockey, om han nu skulle ha en mindre produktiv säsong, hur kan man dra slutsatsen att det skulle blivit tvärtom som center? Sen så hade han en bra säsong förra, utan tvekan, men när vi summerade slutspelet så hittade i alla fall jag mängder med spelare som jag tyckte va viktigare. Så min oro för just Hjalle är ganska liten. Mer ”orolig” i så fall för om Lasu är rätt center i den kedjan? Om Sundström kommer få vara hel? Och årets backbesättning kan komma upp i förra årets kvalité? Om Fagemo som jag på förhand skulle kunna se göra lika mycket mål som Bemström gjorde förra året verkligen kan göra det med Sundström/MRO/Stålberg istället för Hjalle/Lasch

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Hjalle var en HELT annsn spelare i LHC än när han kom från Ryssland, än den han varit i Frölunda. Här har han vuxit ut till en utsökt tvågsspelare utan oket att göra mål i "varje byte." Det kan absolut bli bra som vinge också, som jag svarade någon annan är detta ingen jättesak, jag tog en grej ur skallen, bara. En jag funderat lite på. Vad gäller om Lasu är rätt ... fungerar det inte så byter Frölunda. Vad gäller Fagemo i Sundströms kedja ... fungerar det inte så byter Frölunda. Det du ser nu är bara en början, med all sannolikhet inte slutprodukten.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 11 månader sedanSvara

   När det gäller Hjalle, så tror jag inte det spelar någon roll om han spelar center eller vinge. Däremot så tror jag inte att han driver på ett anfall själv, därför funkade det så bra med Lasch och Fagemo förra året, Hjalle utnyttjade ytorna som dom två skapade. Jag tror personligen inte att Hjalle - Lasu- Lasch kommer funka så bra för jag tror Lasu är likadan.

 • Kommentar avatar
  E23, 11 månader sedanSvara

  Frölunda får ju grymt lag denna säsong, men även andra lag. Hos bettingbolag är Frölunda topprankade av alla, vad jag sett. Därefter trion färjestad, luleå, växjö.
  Men tror inte det blir så lätt. Min favorit denna säsong är dif. Ser grymt starka ut, både bak och fram, talang och rutin, finess och fysik.
  Verkar som Frölunda tidigt blivit topprankade, efter Lasu och Sundström, och den bilden stannat kvar (medan andra lag toppvärvade senare). Vad säger du, Henrik. Vilka ser starkast ut?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Lätt? Kommer då inte bli lätt för någon ... haha. Det enda jag känner är att Frölunda har ett konkurrenskraftigt lag, men det är det flera som har. Luleå ser spännande ut, Växjö bör över tid vara bra, Djurgården verkligen också, Färjestad, kanske HV ... jag ser ingen given favorit så här på förhand. Sedan vet vi ju att trupperna lever fram till februari.

 • Kommentar avatar
  #18, 11 månader sedanSvara

  En kommentar till eftersnacket efter matchen i veckan som var - jag skulle vilja föreslå att Pelkonen "håller" i det och ställer öppna frågor till dig som du kan elaborera på snarare än som ni gjorde senast, när du "höll" i det och Pelkonen svarade på inspel från dig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Som jag var inne på, det kommer se annorlunda ut sedan, det här var mest en babblig öppning från match 1 i augusti. Dina tankar är rätt mycket mina. ;)

 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

  Reagerade, när jag såg att Lotta Schelin fått barn, på att jag inte hört ett smack om vad (om något) hon uträttat i Frölunda. Har du hört något där?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det jobbet är ju rätt mycket i skymundan, öka intresset i nya grupper etc; tror inte det syns så mycket. Sedan kostade det ju Frölunda knappt en spänn, vill jag minnas. Bra PR. Bra idé. Om den fungerar. Osäkert nu, kanske.

   Kommentar avatar
   Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

   Just det där är lite min farhåga. Att det mest var för att få bra PR, försöka få bort (den välförtjänta) stämpeln av att Frölunda inte bryr sig om damhockey.

 • Kommentar avatar
  Jenny, 11 månader sedanSvara

  Vad är det med #24 Anderssons söner som vägrar spela för Frölunda ? Först velade Lias runt i HV och nu Noah i den andra "hat klubben" Färjestad. Vad är det frågan om ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Vägrar, vet jag inte. Men båda har valt att stå på egna ben, bygga egna karriärer, inte vara "Niklas grabb." Personliga beslut jag har stor förståelse för

   Kommentar avatar
   Göran, 11 månader sedanSvara

   Man kan väl vara sin enga person, stå på egna ben i Frölunda med ? Andreas Johnson klarade av det fint, är det klet psyke i bröderna Andersson ? Något känns helt fel med dem tycker jag.

   Kommentar avatar
   E23, 11 månader sedanSvara

   Herregud, Göran. Skärpning. Deras val, och det gick ju alldeles utmärkt för Lias. Tycker snarare att det kan tyda på styrka, och bryta mönster, och lyckas någon annanstans.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Man får nog bara acceptera att olika människor gör olika val. Finns knappast rätt och fel här.

   Kommentar avatar
   Per, 11 månader sedanSvara

   De brinner väl inte för Frölunda på samma sätt som fadern. Hade jag fått välja hade jag inte heller spelat i en förening jag inte bryr mig så mycket om.

   Kommentar avatar
   Sothöna, 11 månader sedanSvara

   Helt sinnessjuka val av söner till Niklas Andersson att spela för HV och än värre FBK. Det här med press är bara bullshit. De hade mötts av kärlek och tålamod från Frölundapubliken. I HV och FBK varken det ena eller det andra.

 • Kommentar avatar
  Molly, 11 månader sedanSvara

  Håller med ,innerst inne är dom ju frölundaiter förstår inte heller de där tramset,dom håller på med

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Barn måste väl ända ha full rätt att välja annan väg än sina föräldrar, eller?

   Kommentar avatar
   Per, 11 månader sedanSvara

   Naturligtvis har Lias och Noah all rätt till sina egna vägval. Men som mångårig frölundait med #24 som alla tiders favorit svider det något fruktansvärt själen att avkomman till den störste av alla inte vill spela i Frölunda. Inte är det kul att behöva inse att frölunda betyder så lite för dessa grabbar.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 11 månader sedanSvara

  En fråga av annan art:
  Vet du om Frölunda kommer att lämna ut säsongskorten under Frölundadagen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Inte en aning, faktiskt. Men ser jag någon som vet kan jag fråga.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

   De skulle skickas med post nu i veckan enligt senaste mejlet...

 • Kommentar avatar
  Epoe, 11 månader sedanSvara

  Var du tvungen att nämna Niklas son....nu blir det ju SÅN PRESS på stackars ungen! Åh neeeej

   Kommentar avatar
   Per, 11 månader sedanSvara

   Erlingmark Jr, Alexandersson Jr, Hysen Jr, 88:an osv. Listan kan göras lång. Många ikoner vars barn älskar samma förening och vill göra allt för samma förening. Sådant inger respekt. Att man älskar pappas förening och vill göra allt för den, precis som pappa. Och sen finns det de som bara tänker på den egna utvecklingen.

 • Kommentar avatar
  Molly, 11 månader sedanSvara

  Men hör du Henrik,vad tror du är anledningen till att de ska spela junior-hockey i andra klubbar?
  Jag förstår inte,de får ju den bästa utvecklingen i Göteborg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Nu är ju inte det en en absolut sanning, att allt är bäst i Frölunda. Väldigt mkt görs bra i andra klubbar. Går inte att säga att Frölunda är bäst på allt. Sedan så är ju Lias och Noah egna individer, barn måste väl inte alltid göra samma val som föräldrarna?

 • Kommentar avatar
  Mats L, 11 månader sedanSvara

  Har du hört något om förändringar avseende dj/musik under matcherna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Nej. Spännande att se hur det blir med den saken.

   Kommentar avatar
   Fille, 11 månader sedanSvara

   Förändringar i arenaupplevelsen är ju generellt väldigt intressanta. Finns ju gott om utvecklingspotential i alla fall. :P

 • Kommentar avatar
  Magnus , 11 månader sedanSvara

  Jag har hört om att NHL klubbarna inte behöver betala en krona när de skriver avtal med en spelare ifrån tex Frölunda?
  Stämmer det?
  Om inte vad är det hösta beloppet Frölunda får en spelare

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Hänger lite på hur många spelare som skriver kontrakt, den går upp efter (har jag för mig) tio svenskar, NHL betalar ut klumpsumma som sedan fördelas till berörda klubbar. Säg lite drygt två miljoner per spelare.

 • Kommentar avatar
  Sothöna, 11 månader sedanSvara

  Utbildningsbidrag på nån Miller.

  • Kommentar avatar
   Sothöna, 11 månader sedanSvara

   Tycker Frölunda är den givna guldfavoriten. Tror inte ett hammarslag på varken HV eller FBK. Det blir VF-DIF igen.

    Kommentar avatar
    E23, 11 månader sedanSvara

    Ja, VF-DIF ser ju fullt tänkbar ut. Växjö som största hot. Givet att ingen grymvärvar nästa fönster.


  Lämna en kommentar