Inför vilan – lite plus och minus på Frölunda


► När Frölunda nu tar lite ledigt ska ni få några tankar från mig.
► En del plus. Några minus. Och så förstås:
► De fem bästa från 1–1-matchen mot Lugano på tisdagskvällen.

Rakapuckar.com bild

Här blev det fel, tre man – bland annat Rhett Rakhshani (49) – gick på Hoffman med pucken och glömde bort Haapala som kunde kvittera för Lugano. 1–1 känns ändå som ett okej resultat att ha med sig hem för Frölunda som nu får nägra dagars välförtjänt vila. Foto: TV3


MED LITE BÄTTRE skärpa i avsluten, med lite mer trafik och en verklig vilja att ta en smäll framför kassen för att göra mål, då hade Frölunda nog åkt hem från Schweiz med en seger.

Nu behöver det inte spela så stor roll.

1–1 i paus, andra ”halvlek” den 20/11 i Frölundaborg.

Gör Joel Lundqvist & Co jobbet då blir det kvartsfinalspel i CHL.

Roger Rönnbergs gäng kom från tre raka segrar, det syntes att spelarna sprudlade av självförtroende, men det gick lite för lätt.

Bra påminnelse. Det kostar att göra mål. Bra lärdom att ta.

Värre behöver det här inte vara.

Säkert skönt med några fria dagar (inte för Filip Westerlund och Samuel Fagemo, de drar direkt till Tjeckien nu och ansluter till juniorlandslaget), ingen träning förrän söndag, spelarna kan koppla av med vetskapen att mycket fungerar bra, det är mest detaljer att rätta till.

Som:

## In på mål-attityden
men den tycker jag har funnits tidigare, det här var nog mest ett tillfälligt steg tillbaka, tror jag.

Rakapuckar.com bild

## Behålla lugnet vid motgång
Helt förändrad matchbild efter Luganos 1–1, det Frölunda som satt ihop spretade plötsligt åt alla håll. Det har hänt några gånger förut, det är fullt mänskligt, men det är inte bra för det.

## Rhett Rakhshani
Det kanske inte är konstigare än att han behöver tid på sig, ligger ju efter med lagträningen, och med lite vila och sedan på’t igen på söndag kanske det lossnar i nästa vecka. Ett mål och axlarna kan säkert åka ner. Men det är viktigt att Frölunda hittar ett sätt att få igång amerikanen, äggkedjan har verkligen inte knäckt några motståndare. 
Intressant att Rönnberg särade på den mot slutet av Luganomatchen, satte Rakhshani och Joel Lundqvist med speedige Mats Rosseli Olsen, lät Lasch gå med formstarka Simon Hjalmarsson och Patrik Carlsson. Det där kan absolut ha varit bara en tillfällig åtgärd, intressant ändå att Frölundas tränarstab noterade och agerade.

Det finns förstås en massa bra också hos det lag som är tvåa i SHL och på väg mot CHL-kvartsfinal, snabbt ur skallen till exempel detta:

## Målvaktsspelet.
Johan Gustafsson
var bra när han stod många matcher i rad, Johan Mattsson har varit ännu bättre. Grymt stabil, trygg, lugn.

## Spelet i egen zon
Även i Lugano såg vi prov på det jag kallat den här Frölundaupplagans ”identitet”, inte så mycket kladd i egna tredjedelen, en vilja att ta pucken framåt, och man får spela enkelt när situationen påkallar det. Frölunda tvingar just nu motståndarna att skapa sina chanser av egen kraft, bjuder inte in till tryck emot.

Rakapuckar.com bild

## Tempot
I de senaste matcherna, kanske just för att Frölunda höjt snarare än sänkt farten i egen zon, har tempot skruvats upp över hela banan, närkampsspelet har sett bra ut, kraften har funnits, och det har känts som att laget ”suttit ihop” som uttrycket lyder.

## Offensiva tendenser
Tvillingkedjan leder, Patrik Carlssons friskförklaring gav en kedja till, jag tycker också att Tim Söderlund med sin fart gett Max Fribergs kedja ett nytt hot. Nu vet vi ju inte om Roger Rönnberg tänkt sig fortsätta så här, men … kan han få in Rhett Rakhshani i det här offensiva pusslet ser det inte så pjåkigt ut. 
Oavsett formationer så finns det plötsligt lite mer att hoppas på framåt än vad känslan var för några veckor sedan.

Okej, jag tror vi stannar där, det kommer gott om tid att fundera, men tyck gärna till i den här texten, jag har lite tid innan jag ska få den där jäkla tanden utdragen i dag.

Tur det finns bedövning …

Okej, mina fem bästa:

1  – Chay Genoway
* Spelar massor (21.44), fortsätter agera som den ledande back han ska vara. 

2 – Pathrik Westerholm
* Bara målet var listgrundande, bra även i övrigt.

Rakapuckar.com bild

3 – Gustav Lindström
* Blir hela tiden bättre och tryggare, inte hans fel att 1–1 kom till, det var Rhett Rakhshani som överambitiöst tjurrusade in i målgården.

4 – Johan Mattsson
* Det kunde ha blivit förlust om han inte gjort två, tre starka räddningar. I match efter match håller han hög klass.

5 – Ponthus Westerholm
* Målpassningen till brorsan, flera fina aktioner, stark på pucken.

Bubblare: Jonathan Sigalet, Patrik Carlsson, Max Friberg.  

***

Förresten, jag har skrivit det förut men kan vara bra att påminna för de som vill veta: Frölunda flyger hem (från Milano) i dag, frivillig träning för de som vill på torsdagen, sedan ledigt till söndag eftermiddag (17.00), två träningar hinns med före SHL:s omstart, i Frölundas fall hemma mot Skellefteå på tisdagen.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Simon , 2 år sedanSvara

  Fattar inte hur du kan hylla genoway så mycket. Enligt mig så är han Frölunda sämsta defensiva back. Misstag i varje match. Ska vela med pucken när han har mycket tid på sig och så gör han det till en svår situation istället. Hela tiden. Offensivt så visst men defensivt så nej tack till han.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Menar du verkligen det? Ser du inte skillnaden då och nu? Ett tag höll jag med dig, han var "överkomplicerad", drog ner tempot, letade för svåra alternativ. Det gör han inte längre, driver upp tempot, har bra lösningar, driver på laget.

 • Kommentar avatar
  Mikael, 2 år sedanSvara

  Jag var tveksam till värvningen av Rhett innan men han har sett blekare ut än väntat. Hur många matcher tror du han behöver innan man kan bedöma hans kompetens?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är The Million Dollar Question, det. Jag vet inte. Men något behöver hända i alla fall om ett tag. Jag har hela tiden varit tveksam till om 20+81 är rätt miljö för 49, men jag tänker absolut inte redan nu slå fast att jag hade rätt. Man ska ha respekt för att Rakhshani är i försäsongsläge, så att säga. Men bäst att det inte i håller i sig för länge.

   Kommentar avatar
   Per, 2 år sedanSvara

   Försäsong eller inte nog borde Rhett gjort lite mer. Även under försäsong ser man spetsspelare som glimtar till. Rhett har ju nästan inte gjort något hittills som visat att han är en riktig spets. Inget bett i varken rören eller skottet. Ett par grymma pass i pp är allt. Det är jag besviken över.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Såg inte gårdagens match, så får basera mitt betyg på SHL och kanske framförallt senaste omgångarna. Och kollar man på dom så är jag positivt överraskad. Tvillingarna & Fagemo har blivit en jobbig kedja att möta, lovar inte bara gott längre utan gör även mål. Purre/Hjalle lovar gott ihop och fungerar nog oavsett vem man kastar in där. Om mustonen kommer tillbaka så kan man kasta ihop den framgångsrika kedjan från försäsongen med Musten-Friberg-MRO, dom kommer alltid göra ett gott jobb och vara jobbiga att möta. Sen är bara frågan hur man skall få ut max av de 2 första linorna. Hur formerar man Lasch/Rhett/Hjalle/Purre/Joel för att få ut så mycket som möjligt där. Sen brukar man ju som tradition plocka in något under säsongen, kan det vara sista pusselbiten som gör att man kan få ihop 2 toppkedjor med bra kemi? PP/BP ser bra ut och målvaktsspelet håller god klass. Så förutsättningar finns.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Mm, man ska inte glömma att i januari brukar det hända saker, inte omöjligt att så sker nu också, skulle rätt spelare vara ledig. Men Rönnberg & Co har lite att fundera på fram till dess ... när Rakhshani tar steg fram, och med vem/vilka, är en nyckel här.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Japp, jag håller med dig! Jag hade i dagsläget för att få lite defensiv balans i första, kunnat se Rhett byta plats med purre. Känns som att förstakedjan lite för ofta blir för offensiva. Sen kan man laborera lite med vem som skulle spela med hjalle/Rhett isf, men Stålberg borde kunna ge defensiv balans där också, men om jag får önska, en vass tvåvägsspelare, gärna lite småful som hade kunnat kliva in där i Januari.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Problemet med det är ju att Purre inte kan klonas. Du vet jag håller med om att han skulle lyfta 20+81, men vad händer då med Hjalmarsson som såg så mycket piggare och bättre ut när 72:an sattes där? Min känsla just nu: förstör inte 72+59-kombon, men ... ah, det är svårt. Glad jag inte behöver tänka ut lösningen här och nu. Lite, lite bättre händer på Mustonen (givet att han kommer att vara spelbar snart) och jag hade gärna sett honom med Joel och Lasch. Men det målskyttet har han kanske inte. Förmågan att hitta ytorna, dock.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Jo jag vet, håller med dig där också. Mustonen i första, jo kanske, låta Friberg centra MRO & Stålberg då, ja varför inte. Drömmen? Hitta en Mursak/Sundströms-typ som kan driva en kedja och lyfta Hjalle/Rhett på kanten, och låta Purre köra med Lasch/Joel

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Hur man än vänder och vrider på det så hade två 72:or varit bra. :)

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Utan tvekan! Men en Sundström och en Purre hade varit ännu bättre :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jajamän. Men det ser jag kanske inte hända, även om man aldrig ska säga aldrig.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Ser inte att Purre kommer klonas heller ;) hehe

   Kommentar avatar
   Christoffer, 2 år sedanSvara

   Om inte Rakhshani funkar med Lasch, hade jag varit intresserad av att se en swap mellan Fagemo och Rakhshani, för att se om det funkar bättre.

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Att Fagemo kan hjälpa till att lyfta sin omgivning vet vi, men tveksam till vad Rhett ska tillföra tvillingarna. Hade nog inte velat göra det bytet just nu. Men visst tvillingarna har spelat upp sig kanske kan dra med sig Rhett.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Problemet med det – vad gör det med tvillingarna Westerholm och deras fina spel? Hur man än vänder sig har man rumpan bak ...

   Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Mm känns inte rätt att splittra den kedjan som spelat bäst senaste tiden. Man sluttade Fagemo en match(?) men han va snabbt tillbaka. Jag tror att i dagsläget där laget går bra, man har en bra position i tabellen så kanske man jag ska ge ”äggen” några matcher till? Rhett har inte varit här så länge, har fortfarande inte riktigt matchtempo och hur bra du än tränar på egen hand så blir det aldrig lika bra som att träna med laget och spela match. Så efter lite vila kanske han kommer tillbaka med helt annan energi nästa vecka?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Precis min åsikt. Vila, träning, spel nästa vecka – bedömning efter det. Så är min känsla. Samtidigt har Rönnberg & Co förstås oändligt mycket bättre koll än vi som står vid sidan om.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Helt ärligt så in med Purre i första formationen igen för 81 och 49 är för lika enlig mig. Klart att 49 saknar tempo och tajmingen just nu, det är inte bara att komma in och briljerar för SHL är för bra liga för det.
  På det hela gör Frölunda det mycket bra för stunden och gårdagens match var mera att med rätt skärpa vinner dom matchen ganska enkel.
  För så överlägsna var dom i 40 minuter i går, är inte orolig in för returen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Se mitt svar till Nolte ovan, Peter.

 • Kommentar avatar
  Mary Eriksson, 2 år sedanSvara

  Swissat 30

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tacksam för att du och många med dig förstår att journalistik måste få kosta. Tack, Mary!

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Tycker överlag att det ser bättre ut än förväntat. Frågan är väl hur lager reagerar om de kommer en rad med förluster, blir det oro i ledet eller arbetar man sig tillbaka? Det är långt till våren men det ser rätt bra ut :-)/ Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det där är alltid en nyckel för idrottslag, hur hanterar man den motgång som (nästan alltid) någon gång kommer, hur är mentala styrkan i gruppen? Sådant avgör mer än enskilda toppar. Känslan är att Frölunda, med risk för att bli tjatig, är på väg att hitta sin identitet, därmed en trygghet. Sedan återstår det att se hur långt det räcker.

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 2 år sedanSvara

  Helt enig i top 5. Frölunda är riktigt bra just nu. Rakhshani dock lite oroväckande en bit kvar

  • Kommentar avatar
   Hans, 2 år sedanSvara

   Bra match, bra tempo, fast nu måste Rhett börja leverera En högavlönad frälsare skall inte behöva så här lång tid för att anpassa sig. Tror snarare att han behöver byta kedja för att kunna blomma ut....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Tror inte man ska se Rakhshani som frälsare, däremot bör han förstås kunna bidra med en del mål och assist. Nästa vecka blir intressant.

  • Kommentar avatar
   Åsa, 2 år sedanSvara

   Hur ser det ut med Rhetts kontrakt nu - har han fortfarande artistkontrakt så att han måste lämna landet i många månader även nästa år?
   Lycka till hos tandläkaren din stackare.

    Kommentar avatar
    Niklas, 2 år sedanSvara

    Rhett har ett vanligt kontrakt nu och är med hela säsongen nästa säsong.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Tack, Åsa – men det är ingen fara. Kanontandläkare på Dagnelids. :) Niklas har rätt, Rakhshanis artistkontrakt var med Malmö förra säsongen, det ställde till det nu, men nästa säsong är allt som vanligt, så att säga.

  • Kommentar avatar
   Mattis, 2 år sedanSvara

   Betalt. Alltid ett nöje att läsa dina analyser.


   Lämna en kommentar