I dag går alla tankar till Tobias Forsberg


► JVM, anmälningar, Frölunda … i dag finns liksom inget annat i skallen än Tobias Forsberg.
► Låt oss hålla tummarna så de vitnar.
► Låt oss hoppas det går lika bra för Forsberg som det gjorde för Carl Klingberg.

Rakapuckar.com bild

Från Dalarnas Tidningars webbsajt i dag.


RAPPORTERNA FRÅN LEKSAND är dock oroväckande. Efter den otäcka situationen i går där Tobias Forsberg flög med huvudet in i sargen skriver leksandsif.se så här:

”Tobias Forsberg har ådragit sig en allvarlig skada och vårdas nu på sjukhus i Uppsala för vidare undersökning. Mer information kan i nuläget tyvärr inte ges. Därav vill vi i Leksands IF att det visas respekt och hänsyn till Tobias och hans familj och att de får lugn och ro i stunden.”

Det är lätt att tänka förlamningsrisk.

Det är lätt att minnas Carl Klingberg nyligen och tänka ljusare tankar: det kan gå bra, det behöver inte vara så illa som det först verkar.

Klingberg, ex-frölundaiten i Zug, kom undan med blotta förskräckelsen i början av december efter en liknande situation, en fraktur på en nackkota, men han ska bli helt bra, ingen risk för förlamning eller bestående men vad gäller Lerums BK-produkten.

Tack och lov.

Rakapuckar.com bild

Låt oss innerligt hoppas att även Tobias Forsberg, trots dagens oroande rapporter, har marginalerna på sin sida, så att säga.

Hans skada visar att hur mycket hockeyn än jobbar med snack om respekt, anmälningar av tacklingar som riskerar skada, så är olyckan ibland framme.

Sporten kommer nog aldrig ifrån det.

Kan bara göra allt som går för att minimera riskerna.

Sett i det ljuset, sett till hur farligt det kan vara när en spelare far handlöst in i sargen, förvånade det mig en aning att av fyra anmälningar till disciplinnämnden så var inte Karl Fabricius attack bakifrån på Jonathan Sigalet i gårdagens Frölunda–Luleå-match en av dem.

Den tacklingen i ryggen var av typen ”riskerar orsaka skada.” Här tycker jag ett straff varit på sin plats.

Just därför gillar jag att Kristofer Berglund (HV71) anmälts för den brutala crosscheckingen i ryggen på Daniel Brodin (Djurgården), att sedan även Mats Rosseli Olsen anmälts för de höga armarna på Mattias Guter har jag inga problem att köpa.

Rakapuckar.com bild

Inte det fulaste jag sett. Men absolut att jag förstår anmälningen.  De Frölundasupportrar som inte alls kan göra det är nog väldigt mycket … tja, supportrar.

Men allt sådant är sekundärt i dag. Alla tankar går till Tobias Forsberg.

hv71.se skriver, såg jag precis, att Berglund straffas med två matchers avstängning plus böter.

TILLAGT 12.35: Tre matcher för Rosseli Olsen. Okej. Inte oväntat. Inte så värst mycket att orda om.

***

Stark JVM-insats av Sverige mot Finland (2–1). Jag återkommer med mer här, längre fram.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 4 månader sedanSvara

  Ja, det är bara att hålla tummarna för Tobbe! Hoppas det går bra.
  Sen om man tar MRO:s tackling så har jag inga problem att den granskas, och eventuellt bestraffas.
  Det som stör mig är att SHL inte kan kommunicera med sina fans. När det är en match med två fula(?) tacklingar men bara den ena anmäls så är det klart att ena lagets (Frölunda i det fallet) fans reagerar. Det jag eftersöker är att man går ut och förklarar, "Fabricius tackling kommer inte anmälas till DN p g a det här och det här".
  Då kan man fortfarande tycka det är fel men supportrarna har fått en förklaring i alla fall.
  Men tyvärr sticker SHL huvudet i sanden. Och svarar på frågor på Twitter gör de inte heller när man kommenterar/frågar nåt på deras tweets...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Jag förstår vad du menar, Stefan. Ibland kan jag också känna så, att när det är en tydlig snackis, en som inte föranleder åtgärd, så vore det bra med en tydlig förklaring. Sådant lugnar. Samtidigt, omöjligt för SHL att kommentera ALLA situationer som inte anmäls, så det handlar i så fall om att sålla. Jag antar att man är orolig här, kommenteras en så krävs att man kommenterar fler ... ja, du förstår.

   Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 4 månader sedanSvara

   Jag förstår absolut det sista du nämner och kan till viss del hålla med. För det är ju en hel del situationer under en säsong...:) Men igår var det situationer i samma match och de olika fansen uppretade av olika orsaker och då ser jag lite annorlunda på det. Nu kom också domen mot MRO, tre matcher. Kunde blivit fem...

 • Kommentar avatar
  Niklas, 4 månader sedanSvara

  Köper allt!!! Men i de läget så borde väl ändå Frölunda som förening gå in och ifrågasätta varför Karl inte blev anmäld ?! Va de för att Sigalet snabbt va på benen igen eller varför?! En förklaring så är allt uträtt hur man såg på situationen ..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Nja, tror inte vi vill ha det så, att klubbar så fort inte allt går ens väg, så att säga, ska ifrågasätta och klaga. Det här är ju inte primärt en klubbfråga, det är så oerhört mycket större än om klubb A drabbas mer än B, eller om det är C som råkars värst ut. Det handlar om att komma åt tacklingar som riskerar skada. Frölunda som enskild förening ska inte lägga sig i detta, inte tala i något slags egen sak.

 • Kommentar avatar
  Vf, 4 månader sedanSvara

  Har försökt hitta videos där msn ser tacklingen igen men inte hittat, det jag tyckte att man såg igår på repriser var att handskarna tog högt upp på bröstet strax under hakan men jag kan ha fel, däremot är det som du skriver Lehman underligt att inte Fabricius blev anmäld, måste det till en skada för att Disciplinnämnden ska ta upp ärendet??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Tycker absolut att Mats delvis träffar huvudet, därav skadan. Sedan slår Guter nog i huvudet i plexit även av själva kraften i tacklingen också, inte bara huvudträff, alltså.

 • Kommentar avatar
  DD, 4 månader sedanSvara

  Har inte sett situationen med Fabricius. Inte ofta man stänger av för crosschecking dock. Bara om den tar i ansiktet i princip. Självklart håller man tummarna för Forsberg.
  Tycker nog samtliga anmälda ska stängas av ett par matcher, inklusive Rosse då. Det är en vårdslös tackling, om än inte jätteful. Berglunds crosschecking var verkligen inte snygg. Hög skaderisk på den. Kan önska att man skulle beivra sådant lite hårdare. Samt att man blåser mer för det i matcherna också då.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Inte minst det sista vill jag hålla med om. Har skrivit krönikor förut om hur detta borde bort från hockeyn, dessa jäkla crosscheckingar.

   Kommentar avatar
   Manne , 4 månader sedanSvara

   Crosscheckingar mot ansiktet är tydligen okej. Varken Printz eller Johansson blev avstängda för fula tilltag.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 4 månader sedanSvara

  Kanske jag som tänker annorlunda men allt eftersom det har blivit mer och mer snack om skador och anmälningar så har antalet tacklingar ökat - känns som om spelarna tänker så mycket på vad dom inte får göra att det istället går mer fel än vad det annars hade gjort. Självklart synd att det händer men känns som om det inträffar ännu oftare för varje vecka.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Jag vet inte riktigt om jag förstår hur du tänker här.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 4 månader sedanSvara

  Ja, rosses tackling är inte den fulaste men han är högt uppe med händerna. Jag hade faktiskt kunna se att den inte anmäldes heller. Är det fel att säga så nu när spelaren blev skadad?? Sen tror jag att fabricius hade fått matchstraff om Sigge hade legat kvar. Han står en meter från sargen och har blicken mot domaren och är inte beredd för fem öre. Mm, tycker DN eller vilka det nu är som tar upp fallen sätter sig i en svår sits. Det är inte bara det som hände igår och Frölunda som lag utan det har varit fler incidenter dom blundat för. Sen fattar jag med att det är svårt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   DN kan bara ta hand om fall som blir anmälda. Domarna och situationsrummet har det ansvaret. Givet hur Rosses tackling såg ut, givet problemet med hjärnskakningar, man har ett ansvar att hålla ner armarna – så jag har inga problem med straffet.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Ska vara lite mer tydlig angående rosses tackling. Har bara sett den på repris på jumbotronen och jag som jag ser det så är första kontakten mot bröstet och sen kanske händerna åker upp i ansiktet. Mer olyckligt tycker jag.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   HL, jag har heller inga problem att rosse blev anmäld. Men jag tycker det ofta delas ut sådana tacklingar där man sätter händerna mot spelarens bröst och trycker upp honom mot sargen. Nu så blev det tyvärr en hjärnskakning, väldigt tråkigt givetvis men ja jag vet inte. En svår situation tycker jag. Hade kunnat fria också.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Absolut en svår situation med tuff gränsdragning, i alla fall så länge hockeyn vill ha den här typen av tuffa tacklingar mot sargen. Men nyckeln här är, tycker jag, att armarna är lite för höga. Utan detta inget straff, tror jag.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Trycket upp honom i plexit ska det givetvis stå.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Kanske är bra att markera att man inte ska tackla så. Risk för fler hjärnskakningar i så fall. Och dessa hjärnskakningar vill man få bort. Så ja, kanske rätt att stängs av rosse ändå. HL, tog du sovmorgon idag? Saknade dig på träningen idag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Ja, mår inte hundra, förkyld, sover inte. Måste tänka mig för ibland. Jobbar så här istället. Inte så att jag inte skriver ...

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Oj, ok. Krya på dig. Klart du måste tänka på dig själv.

 • Kommentar avatar
  Pehr, 4 månader sedanSvara

  DN har lyckats igen! 3 matcher på Rosseli! 0 matcher för Brodin för hans knätackling... fick inte ekbom 5 matcher för något liknande???
  Alltså denna jävla parodi!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Tittade just på Brodins tackling på shl.se, svårt att se men ... jag var tveksam till att den var så farlig, och jag tyckte inte att Baileys var det heller. Men jag kan ha sett fel.

   Kommentar avatar
   Pehr, 4 månader sedanSvara

   Fast jag kan hålla med dig Leman, problemet är att den Ekbom fick 5 matcher för tyckte vi var precis lika tveksam där han inte heller kör ut ett ben, där han också satsar med kroppen precis som Brodin gör. Han fick 5 matcher , Brodin 0. Där är problemet! Vi sa då - Ekboms är inte ful, men bra om dom lägger en ribba som nu hålls under säsongen, här kom svaret.. liknande situationer bedöms fruktansvärt olika.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 4 månader sedanSvara

   Efter att ha kollat (igen) på Ekboms och jämfört med Brodins tackling så skulle jag gissa att skillnaden är denna: Elvenes hoppar undan såpass mycket att det endast är ben mot ben kontakt. Brodins tackling däremot träffar överkroppen, och benet. där "initial point of contact" verkar vara överkropp.

   Kommentar avatar
   Pehr, 4 månader sedanSvara

   Jo men det är väl elvenes som byter åkriktning en halv meter innan Ekbom, återigen kör han inte ut något ben.. så frågan kvarstår, hur kan de ena gången vara 5 matcher och nästa 0??

   Kommentar avatar
   Crille, 4 månader sedanSvara

   Jag kan förstå att Brodins tackling inte tas upp. Min uppfattning är att han förvisso kommer in ganska brett med fötterna men tacklingen tar primärt i bröstet. Skillnad om han klippt med benet och inte haft kroppen med sig. Det är min uppfattning iaf.

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 4 månader sedanSvara

  Nu har domarna kommit. Och nu saknar jag kommunikation igen :)
  Brodin frias. Ingen jag argumenterar för eller emot då jag inte sett den. MEN, varför blir det ingen avstängning? Vad är förklaringen?
  Vad händer nästa gång det är en liknande situation och det blir avstängning?
  Lugna nu ner dig, Herr Hansson. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Jag håller med här. I ANMÄLDA fall tycker jag det borde följa med en motivering.

 • Kommentar avatar
  Jan Westerberg, 4 månader sedanSvara

  Håller med i det som skrivs. MRO hade nog klarat sig om han hållit nere armarna. Synd att han blir avstängd nu, han formkurva pekar uppåt. Fabricius crosschecking på Sigge var inte snygg och borde ha anmälts till DN.
  Alla håller vi nu tummarna för Tobias Forsberg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Hear, hear ...

 • Kommentar avatar
  Anna Agderstein, 4 månader sedanSvara

  Vem/vilka kan anmäla till DN?
  Att Tobias Forsberg är förd till Uppsala tyder ju på att det är mycket allvarligt. Hoppas allt går väl...

  • Kommentar avatar
   #18, 4 månader sedanSvara

   Tre matcher på Rosse... tja... vad skall man säga. Ok då. Men att Fabbe, en för övrigt genomsympatisk hockeykille tycks det mig, kommer helt undan med en fullständigt feltajmad och vansinnig satsning med fruktansvärt hög skaderisk är helt oförklarligt. Den satsningen på en spelare med den yngre generationens tacklingsberedskap hade kunnat sluta precis hur illa som helst. Någon som tror att Sigalet hade blivit så förbannad om han tyckt att satsningen var korrekt?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

    Håller med.

  • Kommentar avatar
   Jock, 4 månader sedanSvara

   Brukar inte lägga energi på DN domar. Men nu blir jag lite trött. Rosseli blir anmäld till DN men inte Fabricius!?!
   Har inga problem med att Rosseli blir anmäld, men Fabricius är fulare och borde definitivt rändera i en anmälan. Enda anledningen jag kan se här är att Luleå spelaren blev skadad och Sigalet hade turen, för det är BARA ren tur, att klara sig från skada. Domarna i SHL låter allt för ofta konsekvens väga tyngre än handling. Detta är fel, då kommer vi inte åt problemen..!
   Har inte tittat på Brodin situationen än, men det låter ju som att det är ytterligare ett exempel på inkonsekvent agerande. Nu skall jag in och titta på detta...

    Kommentar avatar
    Jock, 4 månader sedanSvara

    Mycket jämförbar tackling med den som Ekbom blev avstängd för tidigare i höstas. Detta underminerar DNs förtroende tyvärr. Men det är jag mer överseende med då det är två situationer i två helt skilda matcher med ganska många veckor emellan. Fortfarande helt oförstående över att Fabricius inte ens blev anmäld av domarna till DN. Den tacklingen är matchstraff i min värld. Men är dock inte helt förvånad då hela den situationen utmynnade i att Luleå fick numerärt överläge, suck... så nu har jag nog gnällt mitt på domarkåren denna säsongen, brukar ju inte direkt leda någonstans ändå :) Tankarna skickas till Forsberg resten av dagen...

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Såg Berglunds crosschecking precis och den är riktigt jävla ful. Visst kan man bli arg för tacklingen Brodin delar ut men ta det face to face då. Nu står Brodin helt still och avslappnad och tittar mot domaren när han trycker till honom. Det blir ju en whiplash över det hela. Där kan vi snacka om stor skaderisk. Det tragiska är att domaren som ser situationen inte lyfter armen... möjligt att den andre domaren man ej ser i bild gör det.

    Kommentar avatar
    Daniel B , 4 månader sedanSvara

    Fel av mig, domaren har inte blicken mot Berglund. Kollade 3 ggr och då ser det ut som att domaren närmast följer pucken.

  • Kommentar avatar
   babar, 4 månader sedanSvara

   På dom två senaste matcherna mellan Frö och Lule så har lule drabbats av tre hjärnskakningar, förklaring på det?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

    Den här är ju bestraffad, de övriga ... friska upp mitt minne, var väl en Sigalet-tacking på en Emanuelsson, va? Minns jag rätt var det en schyst tackling. Vilken var den andra? Ledsen att jag inte minns.

  • Kommentar avatar
   Sulan, 4 månader sedanSvara

   Kanske måste man hitta andra sätt att lära ut hur man tacklar och hur man tar emot. Det verkar inte funka just nu i alla fall. Farligt spel, hårda satsningar, händer, armbågar och klubbor högt uppe, tacklingar från blindsides, knätackling etc måste ju beivras och istället måste man lära ut på ett annat sätt när hockeyn går så mycket snabbare. Dessutom måste situationsrum och DN vara konsekventa och bedömningsnivån jämnare.

   • Kommentar avatar
    mike, 4 månader sedanSvara

    Berglunds crosschecking är ju ingenting jämfört mot en knätackling som kan paja en karriär helt. Hur vissa förseelser inte anmäls, medan andra gör det, är ett problem.

    • Kommentar avatar
     Tore, 4 månader sedanSvara

     Förra gången Frölunda spelade mot Luleå. Fick som sagt dom två hjärnskakningar. Bulan sa då på PK att när man möter Frölunda är detta något softa händer just mot Frölunda. Han menade på att Frölunda spelar fulare än andra lag. Kort därefter presenterades det statistik som sa motsatsen. Att det va Luleå som orsakade flest hjärnskakningar. Men Bulan är snart. Satt på PK och sa att Guter var avförd till sjukhus. Är det något dom är bekräftat eller car det bara smart sagt ?

     • Kommentar avatar
      Manne , 4 månader sedanSvara

      Undermåligt att Rosseli stängs av i tre matcher när crosscheckingar mot ansiktet och Fabbes fula tilltag på Sigalet är okej. Bedrövligt!

      • Kommentar avatar
       Anders Fagerlund, 4 månader sedanSvara

       Forsberg är opererad, operationen gick som väntat enl. läkaren. Om det är bra eller dåliga nyheter vet jag inte.


       Lämna en kommentar