Rönnqvist: ”JG värd vara förstemålvakt i Frölunda”


► C More-experten Petter Rönnqvist är tydlig vad gäller målvaktssituationen i Frölunda: ”Satsa på Johan Gustafsson.”
► Det är den 25:e i dag, bra tillfälle att betala er ”prenumerationsavgift” för rakapuckar.com.

Rakapuckar.com bild

FRÅGAN OM HUR Frölunda matchar sina målvakter – konkurrenssituation snarare än en uttalad förstemålvakt – är sannolikt den som väcker störst irritation hos supportrarna.

Just nu är Johan Gustafsson (”JG”) inte vatten värd hos många anhängare.

Däremot hyllas nye Johan Mattsson.

Rent allmänt kritiseras Frölunda ofta, av fans men också experter, för att inte köra med en ”etta", här är C Mores expert Petter Rönnqvist (bilden) ingen undantag.

Han säger dock om Frölunda, vilket kanske överraskar en del: 

– Jag tycker JG är värd att vara förstemålvakt eftersom han är så etablerad. Det blir lite fel då, att inte ha en uttalad etta som man litar på.

JG byttes ut mot Färjestad efter en mindre lyckad insats, min känsla är att Johan Mattsson får chansen mot Växjö på lördag, men Rönnqvist är alltså inne på ett helt annat spår, även vad gäller den omedelbara framtiden:

– Jag tycker Frölunda borde spela med JG mot Växjö Se på Jonas Gustavsson i LHC, hans två första matcher var inte roliga, men nu höll han nollan (2–0 mot HV71). Sedan finns det så klart en gräns, om en målvakt spelar dåligt många matcher i rad, men … jag tycker ”JG” är värd att vara förstemålvakt i Frölunda.

***

Mycket mer med Petter Rönnqvist nedan, men låt mig sticka emellan med en viktig detalj:
Det är den 25:e i dag.
Många får sin lön.
Många betalar sina räkningar.
Det är alltså ett utmärkt tillfälle även att betala för ”prenumerationen” för rakapuckar.com (om ni inte redan gjort det).
”1 krona per dag” är ju min slogan, mitt pris, det ger en månadskostnad på måttliga 30 kronor.
* Swish: 0736-854501
* Bankkonto: SEB 5001 00 769-13
Sidan är öppen, men det är en nödvändighet för sajtens fortlevnad att ni inte ”tjuvläser.”
Ni kan säkert historien vid det här laget, men kort rekapitulation för den som missat:

## Utan ett stort tidningshus i ryggen är rakapuckar.com beroende av er läsare.
## Annonser täcker vissa kostnader, men inte nära vad som behövs för att driva sajten.
## Varje läsare är viktig. Varje läsare behöver bidra.
## Ni avgör sajtens framtid. Just det är raka puckar, känner jag.

***

Tillbaka till målvaktssituationen och Petter Rönnqvist som är tydlig med vem han tycker borde vara Frölundas nummer ett.

Han lyfter fram Johan Gustafsson (bilden), resonerar klart och tydligt om varför:
– Jag tycker inte han gjort bort sig, han hade det lite jobbigt första säsongen när han kom hem, förra säsongen var helt okej, han har visat att han håller, vunnit SM, JVM … någonstans får man se vad han för historia. Är det verkligen meningen att en sådan spelare fortfarande ska behöva tampas om det?

** JG har själv sagt att han gillar konkurrensen (bland annat i den här artikeln)?
– Det tar på psyket, det sätter en massa myror i huvudet på JG, mer än på Johan Mattsson, det är inte jämbördiga (JG rutinerad, Mattsson SHL-debutant). JG var i final med Luleå 2013, han har två år i Nordamerika bakom sig, det är nu han ska etablera sig som en förstemålvakt, att i den åldern (25) han är utsättas för konkurrens, känna att Frölunda inte riktigt litar på honom, det är mentalt jobbigt.

** Känner du så, att Frölunda inte riktigt litar på honom?
– Annars hade man nog inte tagit in Mattsson, en målvakt som flera lag kikade på. 

Rakapuckar.com bild

Petter Rönnqvist är inte, det har ni förstått, speciellt förtjust i det här att sakna en uttalad förstemålvakt. Han betonar behovet av att känna förtroende från ledningen och jämför med om Ryan Lasch skulle bänkas efter X antal poänglösa matcher i rad.

** 50/50-tänket är inte bra rent allmänt?
– Det går med unga målvakter, eller om du just kommit upp i SHL oavsett ålder. Det håller inte när du har en historia som JG. 

Rönnqvist fortsätter:
– Det går när solen skiner, när du ligger i toppen, när spelet flyter. Men är du elva i tabellen, varje match är en kamp, då kan du inte hålla på så, då spelar du bäste målvakt, punkt slut. Då har du inte råd att spela den sämre målvakten för stunden.

** Om Frölunda skulle förlora ett antal matcher i rad, ligga på undre halvan av tabellen, få kritik för sitt spel, vad skulle det betyda för klubbens sätt att matcha målvakter?
– Säg att Mattsson (bilden) håller nollan, att Frölunda är piskat att vinna nästa match, och nästa och nästa, och … att Roger (Rönnberg, tränaren) i det läget skulle ta bort Mattsson, det har jag svårt att se. 

Men det är Johan Gustafsson som Rönnqvist känner att Frölunda borde matcha in som nummer ett – tack vare JG:s meriter och historia. 

Rönnqvist säger också:

– De flesta lag har en klar etta.  Det tror jag även Frölunda har, även om man säger något annat utåt.

** Hur menar du?
– Om det varit final i morgon, då tror jag Frölunda valt JG. 

***

Snabb titt på hur det ser ut i övriga klubbar. Två har valt en liknande väg som Frölunda: 

Brynäs – här har David Rautio stått två matcher, Felix Sandström en. 

Färjestad – här har Stefan Steen stått tre av tre, men räkna med att det är tuff kamp med norske landslagsmannen Lars Haugen.

I övriga är det mer av en uttalad nummer ett:

DjurgårdenJoacim Eriksson (Adam Reideborn)

HV71Linus Söderström (inlånade Jonas Gunnarsson har varit bra när Söderström saknats, men visst känns fjolårssäsongens succékeeper som nummer ett)

MalmöOscar Alsenfelt (låt vara att Cristopher Nihlstorp är en synnerligen kapabel nummer två)

KarlskronaJohannes Jönsson (Henrik Lundberg)

LinköpingJonas Gustavsson (Jacob Johansson)

LuleåJoel Lassinantti (Filip Gustavsson)

MoraChristian Engstrand (Mattias Pettersson)

RögleVille Kolppanen (just nu skadad, därför har Emil Kruse spelat)

SkellefteåJoni Ortio (Gustav Lindvall)

VäxjöViktor Fasth (Viktor Andrén)

ÖrebroEero Kilpeläinen (Axel Brage

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Här förstår jag inte hur Petter resonerar. Han tycker att JG hade svårt första säsongen medan han var okey andra säsongen. Tycker han att det räcker för en förening som siktar på att vinna allt de ställer upp i? Jag har hela tiden tyckt att det ramlar in puckar lite här och där alldeles för enkelt för att vara förstemålvakt i Frölunda. Att JG sen skulle lida av konkurrens låter i mina öron mycket märkligt! Då skall man väl inte ens hålla på med elitidrott.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Swischat! Keep up the good work.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Snyggt. Gott jobbat. Tack,

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Håller med Petter och tycker att Frölunda har velat med sina målvakter under RR's tid.
   Man lyfter ut målisarna i tid och otid vilket sänder märkliga signaler. Det är ju tvärtom ibland utespelarna där vissa namn får vara riktigt dåliga men får fortsätta att spela många minuter./ Claes

   • Kommentar avatar
    Bros, 1 år sedanSvara

    Min magkänsla är Matsson just nu! Kan inte gå efter vad man har presterat, det är dagsform som gäller på elitnivå!!

    • Kommentar avatar
     Ronald Holmberg, 1 år sedanSvara

     Snyggt att du lagt till kontonummer. Nu har jag lagt en stående betalning med 30kr i månaden till Rakapuckar:) Utan ditt jobb skulle hockeylivet varit väldigt innehållslöst. Kör hårt!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Tack!

    • Kommentar avatar
     Sture Andersson, 1 år sedanSvara

     När JG kom till frölunda var Lasse Johansson första målvakt och gjorde en fantastisk säsong, skadade sig i slutspelet och JG tog över och gjorde det bra, förra säsongen var inte JG speciellt övertygande trots att han var uttalad första målvakt, tycker han varvar riktigt bra grejer med rena amatör-släppen , visst försvaret har inte alltid varit bra och trodde redan innan denna säsongen att det kommer ta tid att få ihop det bakåt men en massa unga backar, han fick chansen förra året att vissa att han håller så om dom ska satsa på någon borde det bli Matsson

     • Kommentar avatar
      Sven, 1 år sedanSvara

      Delar Petters åsikt att det inte är bra att hatta fram och tillbaka med mer rutinerade målvakter. Dock tycker jag att han är lite väl snäll mot JG:s prestationer. JG har inte alls presterat som man kan förvänta sig att en målis i tänkbart guldlag ska spela. JG har inte varit i närheten av landslagsspel.
      Överlag känns det som om målissituationen i Frölunda inte är optimalt planerad. Vad kom Bakala ifrån? Hur i hela friden kom han in? Och sen har vi två av RRs gamla spelare idag. Är det för att de är bra eller för att RR känner till dem? Klart de är bra, men är de tillräckligt bra? Lasses första år var mindre bra, sen blev han riktigt bra och stack.
      Är det så klokt att köra utvecklingskonceptet rakt av även på målisarna? Att låta utespelarna göra ett misstag under utvecklingsfasen behöver inte betyda förlust, men misstag från målvakter kan sänka ett helt lag på både kort o lång sikt.
      Hade jag fått bestämma hade jag köpt en riktigt bra målis, typ Viktor Fast och sen låtit en nykomling a la´ Mattson ta andraspaden.

      • Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Märkligt resonemang av Petter som ändå brukar ha sunda åsikter. Man är inte värd platsen efter erfarenhet. man är värd platsen efter hur man spelar. Den som spelar bäst skall stå, punkt. Sedan kan man ändå varva, men det måste finnas någon morot till en bra insats. Inte spela bra, hålla nollan, och sedan "belönas" med att sitta på bänken matchen därpå.

       • Kommentar avatar
        Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

        Jag tycker inte att man ska dra för stora växlar av JG's insatser redan nu och detsamma gäller Mattsons debut. Inte för att inte Mattson förtjänar beröm. Det är en kanonmålvakt tror jag...men en match och en hållen nolla säger inte mer än en svag match av JG. Och Mattson är garanterat inställd på att få mindre speltid. Behöver inte skyndas fram. Förstår att supportrar dras med pga av känslor men lagledningen som bygger långsiktigt gör rätt i att inte dras med i detta tycker jag. Men givetvis så måste JG studsa tillbaka annars kan diskussionen bli mer relevant framöver.
        Swish kommer Henrik L. Tack för en i vanlig ordning bra läsning!

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Stort tack, Andreas!

       • Kommentar avatar
        Robert, 1 år sedanSvara

        Jag tror att JG behöver lite arbetsro. Kanske att han får stå 5-6 matcher i rad. En idrottsmänniska säger säkerligen att konkurrens sporrar men även JG är människa och kanske känner att han inte duger. I alla fall. Pyntar in en hundring igen. Det är du värd.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Grymt stort tack!

       • Kommentar avatar
        Peter, 1 år sedanSvara

        Detta jäkla eviga tjat om JG var eller inte vara! Hur mycket hjälp fick han mot Färjestad? Backar som spelade som yra höns..vad tror ni det blir för trygghet? Vem var det som rädda frölunda mot Mora?
        Vi får sluta nu att gnälla, man vinner som lag och förlora som lag! Det är aldrig en enskild spelare fel när det går dåligt, dom sysslar med lagidrott och ibland är spelare sämre så är det bara, men för det kan vi inte hänga ut dom som odygliga!
        Vi måste stötta dom och lita på att tränar trojkan vet vad dom håller på med.
        Go Gubbe!

         Kommentar avatar
         Robin, 1 år sedanSvara

         Ja, mot mora var det inte JG som räddade oss, Han gav Mora ett mål. Sen gjorde han en ok/bra insats. Men gav bort ett mål HELT själv. Som han brukar göra.

       • Kommentar avatar
        Inger Palm , 1 år sedanSvara

        Tycker att man ska satsa på Mattson

        • Kommentar avatar
         Christer, 1 år sedanSvara

         Tack för en kanonblogg! Har swhishat!

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 år sedanSvara

          Massor med tack!

        • Kommentar avatar
         Ronny, 1 år sedanSvara

         Jag blir inte det minsta förvånad att Rönnqvist säger detta. När han sitter med som expertkommentator på frölundamatcher så kommer det inte mycket positivt om laget ifrån Göteborg. Jag tror inte att han vill Frölunda något gott.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 år sedanSvara

          Förlåt, men ... det där stämmer ju bara inte. Petter säger det han tycker, precis som jag skriver det jag tycker – utan känslor åt endera hållet. Sedan kan man tycka att Petter har helfel, att jag är ding, men det finns liksom ingen agenda här. Promise. :)

        • Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Kul att ni är så många som har åsikter om målvaktssituationen. Lovar återkomma i veckan med mer av mina tankar. Tack för att ni formulerar er klokt och respektfullt, jag har – som jag skrev på Twitter tidigare – världens bästa läsare. :)

         • Kommentar avatar
          Mattias, 1 år sedanSvara

          Jag var ju också inne på att sätta en slant på JG mot Växjö, egentligen av samma anledning som att han stod från start mot Färjestad - då var väl tanken att Mattsson kunde vila med gott självförtroende, att se om JG kunde sporras av det och båda målvakterna är på gång? Då kanske, enligt ett sätt att se det, man borde spela honom igen så han inte vilar med dåligt självförtroende? Så han får ta revansch?
          Men äh, jag har ju ingen koll egentligen på detta, bara en tanke.

          Sen vet jag inte om en uttalad etta är så nödvändigt. Det var väl så förr, men måste det vara så idag? Finns ju ändå flera exempel på motsatsen som gett bra resultat. Beror väl, om inte helt och hållet, så iaf väldigt mycket på hur situationen hanteras från tränarhåll kombinerat med hur målvakterna själva känner, hur man som person tacklar en sådan situation. Sen finns det väl kanske ännu fler aspekter, behöver backarna spela annorlunda beroende på vem som står? Blir det "rörigt"?

          Nu är månadens bidrag iaf swishat, ser fram emot kommande inlägg - alltid lika läsvärda!

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Tack!

         • Kommentar avatar
          Lars Karlsson, 1 år sedanSvara

          Intressant läsning. Anser att man ska ha 1:e målvakt och köra på den, men våga byta om han sviktar. Swishat!

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Tack!

         • Kommentar avatar
          Martin K, 1 år sedanSvara

          Snacket om JG´s vara eller inte vara kommer att fortgå så länge han spelar för Frölunda. Jag vet inte vad jag tycker om saken. Rönnqvist ska ju vara en kunnig expert inom området som den tidigare målvakt han själv varit. Men jag delar inte alltid hans åsikter dock. Men vem är jag att komma och kritisera en som han?! Jag är en hängiven Frölundasupporter som bara vill lagets bästa.

          Ny swish är fixad + moms för denna månad ;)

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

           Tack!

         • Kommentar avatar
          Mikael Folke, 1 år sedanSvara

          Härliga kommentarer och inlägg här inne hos dig Henke!
          Forzza Indiians

          • Kommentar avatar
           Stefan Johansson , 1 år sedanSvara

           Swishat o kommer att fortsätta

            Kommentar avatar
            Stefan Johansson , 1 år sedanSvara

            Kan förstå att Rönnqvist som tidigare målvakt tycker att man skall satsa på en förstemålvakt men Frölunda har tidigare visat på annat segerrecept. JG har varit svajig tidigare o än mer i år så skulle satsa på Mattsson alla dar i veckan ☺️

          • Kommentar avatar
           Tina, 1 år sedanSvara

           Betalar gärna för att få läsa


           Lämna en kommentar