Frölunda har faktiskt inte sett bättre ut än nu


► En vecka till dess att Frölunda ska in i slutspelet.
► Ska vi enas om att mycket ser bra ut?
► Ska vi snacka om det – och annat?
► Klart vi ska, det är måndag, det är Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild


FRÖLUNDA HAR LEDIGT även i dag, går på’t igen i morgon tisdag, sedan är det nog full fart fram till första kvartsfinalen mot Malmö nästa måndag, med en vilodag insprängd på fredag.

Eller … full fart? Nja, inga tunga pass, det tror jag inte. Kanske lite längre i början på veckan för att sedan släppa upp det, men inga ”grispass”, allt det där är gjort, nu handlar det om att bibehålla och dra nytta av av den grund som lagts under säsongen.

Benen har sett riktigt pigga ut på slutet, inte minst mot Karlskrona och Brynäs, det har funnits en rörlighet och en spelglädje jag tycker lovar gott.

Sedan är det förstås en jäkla skillnad på att möta avsågade lag och möta ett mycket bra i Malmö i ett slutspel, det begriper ju var och en, men en början är att ha koll på den egna prestationen, att ha en formkurva som pekar uppåt.

Det har Frölunda.

Det har faktiskt, anser jag, inte sett bättre ut än det gör nu.

Garanti för semifinal? Nonsens, finns inga sådana, men det bör vara en garanti för en bra prestation, och en sådan borde räcka eftersom jag håller Frölunda som ett snäppet vassare lag än Malmö.

Men ”bör” och ”borde” är långt ifrån ”blir”, det är olika saker. Jobbet ska göras, det handlar om att komma bra in i slutspelsserien, bibehålla självförtroendet, framför allt visa stor ödmjukhet, få utdelning, med mera, med mera.

Jag tycker dock Sebastian Stålberg sa det väldigt bra i lördags:

Jag tycker vi höjt oss, just det här att inte spela på chans, jag tycker vi har bra struktur, släpper inte till billiga chanser, har tålamod matcherna igenom. Och så har vi spetskvalitén.

Rakapuckar.com bild

Det är en vuxnare hockey nu, färre gåvor i egen zon, bättre förståelse för vad som finns helt enkelt, och när en spelare som John Nyberg hoppat på Sigalet-tåget är han en av de som tränaren Roger Rönnberg syftar på med sitt personbästa-snack.

Fyra kedjor med olika ingredienser med med en gemensam nämnare:

Alla kan de hota.

Jan Mursaks är bäst, Christoffer Ehns och Pathrik Westerholms spännande, och Joels innehåller ruskig spets i form av poängtvåan Ryan Lasch och målettan Victor Olofsson.

Joel vem? Tja, det bör förstås bli Lundqvist, bara han frisknar till, även om Mustonen vuxit för varje match.

Var hamnar denne nu när övriga kedjor fungerar så bra? 13:e, med extratjänstgöring där det behövs? Laglojal nog är han.

Malmö ställde till en hel del problem för Frölunda under säsongen (tog åtta av tolv poäng), Roger Rönnberg beklagade sig över att hans manskap inte respekterade Skånelaget fullt ut, och det var förstås illa.

Ser jag det hända nu? Nej.

Om det ändå händer? Då är det ett gigantiskt underbetyg till Frölunda modell 2017/2018. 

Rakapuckar.com bild

Oscar Alsenfelt kan stänga igen om inte trafiken är tillräckligt tät, det finns ett bra go’ i Malmö som numera utvecklar spelare (Johan Olofsson, Fredrik Händemark, Axel Wemmenborn, till exempel) snarare än värvar flashiga stjärnor av Linus Klasen-typ.

Bra power play, spets i Rhett Rakhshani, Frederik Storm, en viktig veteran i Erik Forssell, potentiella matchvinnare i Daniel Zaar, Max Görtz, och en riktig slutspelshöjdare i Nichlas Hardt

Den som tror Frölunda lätt ska gå till semifinal är helt ute och seglar.

Men:

Jag tycker faktiskt att Roger Rönnbergs gäng är bättre; inte minst är skillnaden i kvalitén på centersidan stor.

Jag tycker det bör märkas i en serie över sju matcher.

Några intressanta Frölundafrågor till sist:

## Blir Johan Mattsson frisk i tid? På allvar, alltså.  Minns hur Frölunda mörkade Lasse Johanssons skada för två år sedan, Avestakillen var med på bänken men hade inte kunnat spela, i alla fall inte göra sig själv rättvisa.

## Lyfter Johan Gustafsson ett snäpp när det gäller? Viktigt att han kan tvätta bort några av de där misstagen, behålla sitt fokus och utöver de stora räddningarna ta fler av de där puckarna som ibland smiter in lite för lättvindigt. Att han hux flux ska bli två och en halv meter lång och tre och en halv meter bred och därmed täcka precis allt i målet, något som en del fans tycks kräva, det tror jag dock vi kan glömma.

Rakapuckar.com bild

## Om forwards förblir hela, vem är nummer 14, vem sitter på läktaren när allvaret börjar nästa vecka? Ponthus Westerholm? Och … är det i så fall samme nummer 14 match efter match eller kommer Rönnberg hålla igång alla?

Ah, vi kan snacka om hur mycket som helst, jag har gott om tid i dag när det är träningsfritt, jag ser fram emot kvällens två stekheta åttondelsfinaler – under tiden lovar jag att studera allt ni har att komma med och svara så bra jag kan.

Morning Mailbag. Er chans. Fråga. Tyck. Fundera.

Tack för att ni vill vara med.

Det gör jobbet så mycket roligare.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Ja, håller med ser stabilare ut i spelet, men jobbet måste definitivs göras..
  Men varför gör man slutspelet så komplicerat (och långt)?
  Varför inte bara lag 1-8 till kvartsfinaler? Lag 7-12, tack för säsongen. Lag 13 och 14 möter lag 1 och 2 i hockeyallsvenskan, bäst av fem eller sju matcher spelar i SHL kommande säsong? Nej, istället en massa inbördes möten i hockeyallsvenskan och play-in eller åttondelar i SHL.. Nu en veckas väntan igen. Jag är redan rastlös!
  Hur går det med Joel? Enda fördelen med den här sega veckan är väl att han får chans att tillfriskna…
  Snygg bild Frölunda har lagt upp sin hemsida för att promota slutspelet…

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Anledningen är enkel: pengar. SHL vill inte att fyra lag ska ha spelat klart, nu blir det bara två (11, 12) och så några extramatcher för 7–10. Det kan man tycka vad man vill om. Men det är anledningen. I allsvenskan är det samma sak, å ena sidan gnäller man om gapet till SHL, å andra sidan tröttar man ut sina egna lag med massor av matcher före kvalmatcherna mot SHL-lagen? Varför? Ekonomiska skäl, så klart.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Och Joel? Får du veta något i dag, kanske?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   I morgon. De tränar inte i dag, och så mycket engagerar jag mig inte att jag ringer och frågar. Sju dagar kvar, är han halvdassig i dag är han kanske inte det på onsdag. Spelar ingen stor roll.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Sorry, trodde de tränade idag... :(

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Hockeyallsvenskan får skylla sig själva när de säger att glappet till SHL är för stort. De är så trötta den dagen de ska starta en bästa av 7 serie mot ett SHL-lag, så det är stor fördel SHL-laget, såklart. Låt istället ettan i Hockeyallsvenskan möta lag 14 i SHL och lag 2 i Hockeyallsvenskan lag 13 i SHL. Säg att AIK skulle ta sig hela vägen till att få möta ett lag från SHL, då har de spelat minst 8 matcher innan dess. Ojämna förutsättningar, ja. Sjukt egentligen, men alla handlar om PENGAR. Enbart.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Allt*

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Konstigt att vi trots allt uttröttande av lagen från HA ser nya lag i SHL nästan varje år.

 • Kommentar avatar
  Eliasson, 1 år sedanSvara

  Hej Henrik jag har en fundering/fråga tycker du Skellefteå eller Frölunda har den bästa offensiva kedjan i SHL. Skellefteå har Lindström(50 poäng) Lindholm(47 poäng) Möller(42 poäng). Frölunda bästa kedja har enligt mig varit Mursak, Hjalmarsson och Grundström. Sen de Mursak kom till FHC. Mursak (20 poäng) Hjalmarsson(31) Grundström(24). Rent poängmässigt ser Skellefteå starkare ut men Mursak har bara spelat 15 matcher vilket annars hade han gjort 69 poäng med nuvarande poängsnitt. Grundström har bara spelat 35 matcher och hans poäng hade varit 35 med nuvarande poängsnitt vid full säsong. Skellefteå har 139 poäng på sina tre bästa och rånar vi poängsnittet för full säsong har de 56+49+44=149 Frölunda har 135 poäng om vi räknar med att alla tre hade spelat hela säsongen. Detta är inte medräknat poängsnittet på Mursak, Hjalmarsson och Grundström sen de började spela tillsammans. Vad tycker du? Vilken är bättre? Finns det någon anan kedja du vill nämna?Färjestads/ Växjös?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jättespännande tanke. Och väl uträknat. Så långt har jag inte gått, men givet att Skellefteås skickliga OS-kedja hackat en aning efter hemkomsten från Sydkorea, till och med splittrats ett tag, så ... säg så här: inte längre givet att den är bäst. Jag tycker Janne Mursaks kedja är där och konkurrerar, och kanske kan den visa det i slutspelet. När Färjestad hade alla hela var ju Rasmus Asplunds enhet med Micke Lindqvist och Dick Axelsson grymt bra, i Växjö kan du lyfta fram Dennis Rasmussens med Elias Pettersson och Brendan Shinnimin, sedan finns det väl knappt något fräckare än bröderna Davidsson och Axel Jonsson Fjällby i Djurgården? Jag är inte mannen att ranka dem – men jag ser fram emot slutspelet. :)

 • Kommentar avatar
  Ulf Friman, 1 år sedanSvara

  Slutspels ordningen? Saknar när 1:an valde först, 2:an sedan osv
  och fyran fick det som var kvar. det blev lite som en tändvätska om man valde en rival. dvs vi är inte så dåliga som de tror. sedan vill jag återinföra 2 hemma matcher i rad B H B B H H B H Vad tycker du

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det där med att välja är jag inte så mycket för, tyckte det blev lite fånigt, men respekt för at andra kan tycka annorlunda här. Vad gäller hemma/borta: resmässigt, ekonomiskt, kan jag se hemma/hemma – borta/borta i de fyra första som en bra grej. Sedan hade jag velat att lag 1 och 2 haft fem hemmamatcher. Det ska löna sig att gå bra i grundserien.

   Kommentar avatar
   Bättre förr, 1 år sedanSvara

   Håller med, roligare så. Men snälla Ulf, sluta särskriv. Otroligt irriterande att läsa, något som faktiskt är en bra idé.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ge Ulf ett vänligt tips istället. Ulf: om du SÄGER det som ett ord, då SKRIVS det också som ett ord. Eftersom du (nog) säger "slutspelsordningen" som ett ord, snarare än "slutspels" (paus) "ordningen", så skrivs det som ett. Detta bara ett tips i all välmening, absolut ingen nedvärderande baktanke.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Det bäst placerade laget ska inleda hemma, annars blir det fördel det sämre placerade laget.

 • Kommentar avatar
  Mikael A, 1 år sedanSvara

  Man borde snabbat på play in med ett back to back onsdag torsdag om serien går till 3. Då hade man kunnat börjat slutspelet på helgen och lag 1-4 hade fått inleda med helgmatcher, nu spelar Frölunda hemma en måndag och svårt med publik kanske? Själv blir det att man lämnar pojken hemma tror många med mig resonerar likadant, men åandra sidan med matcher från 1930 i semin så är det tydligt ifrån SHL att man inte vill vara en produkt som fångar intresse och drömmar hos pojklagsspelare runt om i landet då dessa missar chansen att se sina hjältar strida för guldet live.
  Tankar på detta? Borde man inte försöka lägga schemat så man i möjligaste mån får matcher under helg och lockar en större publik?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Intressant att du nämner detta med helger och tider. Satt just och funderade på det. Man kanske även kvartar/semi skulle köra back-to-back lördag/söndag, i alla fall vid något tillfälle. Att semifinalerna spelas 19.30 är nog inget SHL vill, det är säkert bara en eftergift till TV4 som vill sända efter Nyheterna. SHL fick bra betalt, då kommer en del kids i kläm.

   Kommentar avatar
   Mikael A, 1 år sedanSvara

   Ja så är det självklart, pengarna styr tyvärr. Ja back to back helger vore också ett bra sätt att få matcher på helgerna och större tryck på biljetterna till matcherna och öka tillgängligheten för resenärer en bit bort.

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   19:30-starter i slutspelet har funnits sedan åtminstone 2005, var aldrig något problem för mig som "pojklagsspelare".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är säkert så att flera tänker som du här, men det finns också flera som ser det som ett problem. Svårt att veta vilken sida som är i majoritet. :)

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Medhåll att Frölunda inte sett bättre ut under hela säsongen. Många spelare som studsat upp rejält! Sen mursaks inträde tillsammans med hjalle & Grundström, så är det absolut en av ligans vassaste kedjor, kanske till och med i klass med Skellefteås. Mursak är klass rakt igenom, hjalle är riktigt stark i spelet och har även börjat göra lite poäng. Kemin som han sa att dom hade sen tidigare, den syns nu. Och Grundström som nästan har lika bra målsnitt (0,48) som Olofsson (0,54). Framåt känns bra, frågan är bara defensivt. Är det verkligen så givet att Pardy ska spela tycker du? Jag anser att Gunnarsson har en bit kvar till shl-klass, men samtidigt har inte Pardy rosat marknaden heller direkt. Känslan är att Pardy kommer få spela ändå?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Känslan är den, ja. Men jag delar din tvekan. Han såg inte stark ut före sjukdomen, nu ska han kastas in i ett slutspel. Hm. Kan man tycka. Nå, knappast detta som fäller eller vinner, va?

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Nej, absolut inte. Förutsatt att alla är hela så är det en 7e-back vi pratar om, med begränsad speltid, så det har väl egnetligen väldigt liten betydelse. Tänk dock om den 7e backen fortfarande hade varit Weber istället för Pardy, då hade det sett ruskigt bra ut :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det var en tung skada, absolut. Men säg inte det till HV – som har FYRA backar borta!

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Haha, ja, helt rätt! Dom har haft overklig otur med sina backar. Vi har haft en strulig säsong, men samtidigt vilka lag har inte dragits med skador? FBK har haft mängder, DIF har varit utan Engqvist/borque väldigt länge, Malmö som haft otur med skador/familjetragedier osv. Sen om man skall se på det krasst så hade vi nog inte haft Mursak om Bergenheim varit kvar, och garanterat inte om Lias varit kvar? Av dessa 3, vem tycker jag tillför mest på isen? Mursak. Så inget ont som inte för nåt gott med sig?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mycket bra resonemang, Nolte. Mycket bra. Inget att tillföra. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Jag tror pardy kommer vara sjundeback. Och det är inte för att han varit så mycket bättre än Gunnarsson utan jag tror att det handlar om att han är stor och stark och möjligtvis en bra fighter. Men som ni har sagt, han kommer nog inte få många minuters speltid om han inte skulle höja sitt spel.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  Instämmer i att mycket ser bra ut inför slutspelet men tyvärr svårt se guld som laget är byggt.
  Framåt matchar vi Växjö och övriga. Vi har ju just nu en fantastisk offensiv.
  Men Växjö med Rahimi och Welch gör att de har en starkare defensiv.
  De har också en klasser bättre målvakt i Fasth.
  Ser faktiskt en risk att vi åker ut mot Malmå på grund av vårt darriga målvaktsspel och att Alsenfelt spikar igen som han kan göra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om man ska börja blicka så långt framåt så ...visst har Växjö ett bättre lag, därom råder väl inga tvivel. Bättre målvakt, tryggare grundspel, fler hot. Men ... jag tror att skillnaden minskat. Vad gäller Malmö och Alsenfelt, absolut kan Malmö vinna på honom. Menar inte på något vis att Frölunda är så jättemycket bättre, och skulle JG göra en dålig serie kan det absolut ta slut. Men jag TROR Frölunda går vidare. Något måste man ju tro på ...

 • Kommentar avatar
  Gustav, 1 år sedanSvara

  Tre kedjor känns väl rätt givna nu när samtliga forwards är tillgängliga:

  11 - 20 - 81
  3 - 9 - 59
  12 - 21 - 51

  Hur kommer den sista att se ut, tror du? Blir det 17 - 7 - 40?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag hade kört så, låtit 44/40 turas om, lite som 44/27 gjort i de senaste matcherna.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Håller med, wide måste vara med. Han har en tuffhet som behövs.

 • Kommentar avatar
  Johan L , 1 år sedanSvara

  Hej. Håller med om att det sett riktigt bra ut. Hoppas det håller i sig. Sen ska som sagt Joel in, och Pardy. Vet ej om den sistnämnde kommer höja sig i ett slutspel. Om inte, hoppas att RR bänkar honom om det behövs. Sen är det ju inget lag som är "lätt". Men av de tänkbara som fanns känns Malmö som helt ok. Visst de slog ut Växjö förra säsongen när de vann serien, och de är farliga. Men hade inte velat ha Saik igen. Då hade de haft revanchlusta så det räcker. Fbk känns ännu farligare. Speciellt om de fått slå lite ur underläge då Frölunda gick om dem i tabellen. Hade sen Hv tagit 6:e platsen hade det varit lite som Fbk. Så är nöjd med Malmö. Men nu krävs den bästa hockeyn för säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kan bara hålla med. Utan att på något sätt underskatta Malmö eller visa dålig respekt. Men jag tror att Färjestad/Skellefteå varit ännu farligare.

 • Kommentar avatar
  Svante, 1 år sedanSvara

  Säsongen har varit jobbig, mycket upp och ner där man varvat kanoninsatser med riktigt dåliga.
  Finns inget lag i serien med sån toppklass i form av Mursak, Lasch och Olofsson.
  Pardy kommer bli viktig i slutspelet, nu kommer hans styrkor att behövas.
  JG måste upp ett steg.
  Malmö gillar att kontra så onödiga pucktapp kommer att straffa sig.
  Rent spontant kan det gå hela vägen, liksom att det kan bli respass direkt i kvarten.
  Hoppas nu publiken kommer också, det måste bli fullt varenda match. Den boosten behöver spelarna!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så. Onödiga pucktapp, livsfarligt. Men just här känner jag att Frölunda börjat förstå vikten av att inte chansa/leka för mycket. Man såg det mot Karlskrona borta, lätt att tokanfalla när man är så mycket bättre, istället ödmjukt, tålmodigt, en enda chans emot i spel fem mot fem. Så här måste det fortsätta, även när det bränner till. Annars kommer Malmö straffa.

   Kommentar avatar
   Svante, 1 år sedanSvara

   Ett ordinarie utvilat Frölunda ska omöjligt kunna förlora mot Malmö över 7 matcher, så borde det åtminstone vara...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mja, så säkert är det förstås inte, så stor är skillnaden absolut inte, men jag tycker att Frölunda är favorit i den här serien.

 • Kommentar avatar
  N, 1 år sedanSvara

  Hur är känslan inför play-in? Tror du Brynäs respektive Linköping kan skaka sina motståndare?
  Tycker du vi borde ha play in? Borde inte dom 8 första lagen efter 52 omgångar gå till slutspel? Ska man ha chans att ens nå slutspel om man inte är bättre än tia när grundserien avslutas

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Skriver på en krönika om detta. Kan du ge dig till tåls? :) Men ... jag tror rätt hårt på Luleå och HV71 här.

   Kommentar avatar
   N, 1 år sedanSvara

   Ska göra ett försök ;)

 • Kommentar avatar
  DDDD, 1 år sedanSvara

  Hur ser det ut med gamla spelare som kan återvända till Frölunda till nästa säsong?
  Tömmernes
  Sundström
  Carlsson
  Wellman
  Abbott
  Fantenberg esc

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej, nej, nej, möjligen, nej, nej. Wellman är säkert en spelare Frölunda kollar med, hans kontrakt går ut, men nog skriver han nytt i KHL. Övriga: nej.

   Kommentar avatar
   christoffer, 1 år sedanSvara

   Varför inte Carlsson?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ser inte det, bara. Frölunda var inte intresserat att betala vad han ville ha inför den här säsongen, drog tillbaka kontraktsförslaget, jag vet inte varför man plötsligt skulle ha ändrat sig. Men vad vet jag ...

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Man drog tillbaka det när Lasch hörde av sig skulle jag tippa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mja, Lasch var nog klar tidigare. Men Lias ville till Frölunda, han är center, och så blev det som det blev. Tror jag.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Har för mig att purre lirat både center och vinge...???

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det är korrekt. Kanske mer center, men absolut båda. Dock tror jag inte Frölunda jagar Purre, men ... det är inget jag VET, jag kan ha fel.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Kan tycka att om Frölunda gjort fel mot purre så är det väl inte fel att be om ursäkt, erbjud honom ett kontrakt så är alla nöjda och glada. Vi gör alla fel. Sen kan det vara så att Frölunda inte tycker Patrik är tillräckligt bra och inte vill ha honom men jag och en del med mig tycker han är en av dom mest underskattade spelarna. Därför många blev besvikna när han ej fick vara kvar. Jag har hört lite om varför han inte fick vara kvar men om det är sant eller ej...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag vet inte om Frölunda "gjort fel", det står ju varje klubb fritt att välja vilka spelare man vill satsa på. Bara för att jag tycker PC är bra behöver ju inte Frölunda dela dela den uppfattningen, sedan finns det ett ekonomiskt pussel att lägga också.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Absolut är det så men nånting hade han eftersom han blev erbjuden ett kontrakt som Frölunda sedan drog tillbaks. PC tackade ja till det. Så ekonomiskt verkade båda nöjda.Hade han inte varit bra så varför erbjuda kontrakt. Som sagt något är det som inte stämmer.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Jag satt och mös under sista matchen i serien mot Brynäs. Har inte sett Frölunda så raka på år och dag. Vart och varannat avslut kom från slottet. Mesigt hemjobb från Brynäs i mittzon som Elias var inne på i intervjun eller ett Frölunda som purrade upp fjädrarna och visade slutspels-jävlarnannama? Svårt att säga, men det var roligt med alla dessa vassa, rappa och välriktade avslut. Luleå tror jag avfärdar Brynäs och HV 71 tror jag slår Linköping. Det skulle ge rafflande DIF mot Luleå där Djurgårdens offensiva ineffektivitet kan stå dem dyrt mot ett vildsint kämpande Luleå piskade av Bulan. Detta plus ett smålandsderby där HV, som alltid är slutspelsbesvärliga, kan bli en duktig massage av Växjö. Underbart med slutspel! Nu är våren här!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror du får rätt, inte bara med vinnarlagen. Ser fram emot detta enormt mycket.

 • Kommentar avatar
  Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

  Otroligt bra resonerande Leman. Det är en fröjd at läsa. Joel lyfter sig alltid två snäpp i ett slutspel och är han tillbaka så har vi två toppkedjor som jag egentligen tycker utkonkurrerar Malmös bästa line. Malmö har kanske en något större offensiv bredd d v s fler spelare som gör mål och Alsenfelt kan spika igen, men kan ibland se mänsklig ut. JG behöver tveklöst lyfta sig, men jag ogillar starkt det drev med inslag av personliga påhopp som är återkommande.Vad tror du om Pardy i slutspelet? Känslan är väl att han skulle komma mer till sin rätt då det blir tätt och fysiskt. Hemmaplan har ju inte varit någon större fördel för VF i grundserien, men visst måste det ändå vara en fördel nu i slutspelet? Det känns entligen tråkigt att behöva sätta någon på läktaren nu, men jag tror att Friberg eller Pontus Westerholm borde få läktarplats baserat på tidigare prestation samt att de kommer få det mkt besvärligt i slutspelets hårdande fysik.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tror aldrig att Max Friberg hamnar på läktaren, det kan jag säga. Speciellt inte i ett slutspel. Pardy ... mm, kan se att han har en roll att spela i en serie som är tuff, fysisk, lite smågrisig – men finns det några sådana lag längre? Jag är hälsosamt skeptisk här, samtidigt som Pardy är en sympatisk, ödmjuk kille med gott om rutin som förstås kan visa sig värdefull.

   Kommentar avatar
   Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

   Tror inte heller att Friberg hamnar på läktaren och han ger ju alltid allt vilket är en god egenskap i ett slutspel. Jag vill dock under inga omständigeter att Wide ska hamna på läktaren, han kommer bli oerhört värdefull i ett slutspel. Jag är enig i frågetecknen kring Pardy, han har inte direkt saknats under hans senaste frånfälle.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Min känsla är, och den kan förstås vara fel, att Frölunda insett Widerströms värde i takt med att han själv tagit ytterligare ett steg.

   Kommentar avatar
   Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

   Tack, det låter förhoppningsfullt. Din känsla brukar stämma väldigt väl överens med de faktiska utfallen. :-)

   Kommentar avatar
   Jesper, 1 år sedanSvara

   Friberg på läktaren? Vilka matcher har du sett? Friberg sliter som ett djur varje match - åker skridskor 100% av tiden och offrar sig i alla lägen. I min bok är han uppe och slåss med Rosseli Olsen om kampen som en av de bästa spelarna i Frölunda. Utan spelare som Friberg och Rosseli har man absolut ingenting, dessa gnuggare skapar ytor för de andra, tröttar ut motstånd och får med sig utvisningar. Visst, vi förväntade oss att Friberg skulle göra fler mål, att han skrev på som en målgörare men under säsongens gång har hans roll ändrats, han är nu en gnuggare som blöder för sitt lag varje dag. Så ser i alla fall jag på saken.

 • Kommentar avatar
  Einar Berg, 1 år sedanSvara

  För att störa Växjö tror jag att man behöver spela hårt, på gränsen till brutalt, mot Petterson, Kiiskinen, Rosén etc. Mangla dem utmed sargerna byte efter byte. Ruffa efter varje avblåsning. Göra livet riktigt surt för dem. Då kan de nog gå att störa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den dagen den ... tja, om det kommer dit så tar vi det då. :)

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Vad tror du om Djurgårdens chanser i slutspelet? Är inte helt lätt att gå in i ett slutspel med förväntningar på sig efter en "succésäsong". Har för mig att Frölunda vann serien ett år och sen åkte ut mot LHC i en sjunde match där LHC kom från play-in. Nu tror jag att DIF har fler spelare typ Fjällby som inte kommer tillåta att spelet kör fast lika mycket som det gjorde för FHC då men min poäng var att det är ett lite läskigt läge för DIF.

  Tycker Mustonen höjt sig de senaste matcherna. Håller du med? Vore synd om han hamnar på läktaren.

  Om det blir HV och Växjö i kvartsfinal, vad ger du HV för chanser? Smålandsderby, HV allt att vinna men bör inte räcka till över sju matcher?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut annat läge för Djurgården nu, men jag tycker de handskats med det bra under säsongen, har också rutinerade spelare som Enqvist, Bourque ... ser inte att de ska "choka", om du förstår. Detta sagt så kan det bli förlist mot Luleå ändå, om det blir en sådan match (som jag tror), för så bra är Luleå. Tror inte Mustonen hamnar på läktaren. Växjö–HV med den rivaliteten vore verkligen mums filibabba, en extra krydda till anrättningen. Över sju matcher tror jag HV ändå får svårt, för mycket skador på backsidan, osäkert på målvaktssidan nu. Men det blir ingen vandring i parken för Växjö, alls icke.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Håller med. Luleå slår ut Brynäs och HV slår ut Luciaklubben. Jag tror däremot att HV har större chans än du mot Växjö, tror att de kan slå ut Växjö till och med om de får allt att stämma. Ett HV med flyt i spelet så att säga är läskiga att möta. Luleå och Djurgården är riktiga rivaler sedan X antal år. Luleå är tunga och starka defensivt framförallt. Inte helt givet att Djurgården vinner en sådan serie.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Räknar inte bort HV på något sätt om de ställs mot Växjö, Smålandsrivaliteten en extra krydda. Och spetsen finns. Men jag tror målvakts- och försvarsspelet kan bli ett problem över sju matcher. Dock – högintressant serie om den blir av.

 • Kommentar avatar
  christoffer, 1 år sedanSvara

  Hur sänder tv kvarten? Kan man se redan den på 4an/12an?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inte TV4/TV12 går in förrän i semifinalspelet, C More fram till dess.

   Kommentar avatar
   christoffer, 1 år sedanSvara

   Okok, vill minnas att Frölunda - Skellefteå sändes på 4an/12an i fjol

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Dåligt att fyran/TV12 ska sända något överhuvudtaget. Sänd allt på Cmore. Varför ska folk som knappt sett en enda match under hela säsongen helt plötsligt kunna följa slutspelet, när vi andra som har Cmore sitter och betalar varje månad. Sedan all reklam på fyran/TV12, hua.

   Kommentar avatar
   christoffer, 1 år sedanSvara

   Min tanke va att säga upp cmore redan nu o slippa betala en månad tidigare. Betalat 450 spänn sen september så vore ju skönt med en extra fri.

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Samma här. Säger alltid upp cmore efter Frölunda spelat klart. Vem vill betala 450kr för snedparkarna och filmningarna i fotbollen?

 • Kommentar avatar
  christoffer, 1 år sedanSvara

  Varför HL spelar du inte sportkampen?;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vad är det?

   Kommentar avatar
   christoffer, 1 år sedanSvara

   Det är en app på telefonen. Du väljer sport och får möta spelare. Som quizkampen, fast endast hockey om man vill, finns ett gäng katogorier, testa vet jag:)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Aha, okej, då vet jag. Sorry, det har jag nog inte tid med, nog med sport ändå.

   Kommentar avatar
   Boisvert_10, 1 år sedanSvara

   Tack för tipset!

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Kommentar på den här artikeln, Leman? http://www.hockeysverige.se/2018/03/12/fansen-betalar-boter-at-villiam-haag/

  Känns lite osmakligt av fans att betala en spelares böter när denne är avstängd för, dessutom för en huvudtackling. Jag har inte alls sett situationen men hela poängen med böter är ju att det ska drabba spelaren. Bättre skänka dessa pengar till välgörande ändamål i så fall och typ säga "Tack men det är jag som gjort fel och jag som tar konsekvenserna". Så klart lättare för någon i SHL att göra än i Div 1 men i princip så...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag är inte alls förtjust i att fans ska gå in och betala spelares böter. Själva poängen är ju att det ska svida. Skulle det vara en uppenbart felaktig dom, vilket det ju nästan aldrig är, så får väl klubben gå in och betala. Det här gillar jag inte. Samtidigt inser jag att det är svårt att göra något åt, men klubbar borde sätta ner foten.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Hur är det med Jan Mursaks handled? Vi har ju redan sett bra "friskhetstecken" med den! Några var vi i början, rädda för en ytterligare trist "Weber-story".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det verkar, ta i trä, som det fungerar bra.

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 1 år sedanSvara

  Om jag inte missminner mig så blir detta första gången som Frölunda och Malmö möts i ett SM-slutspel. Lite intressant att två lag som trots allt relativt ofta varit i slutspel samtidigt lyckats undvika varandra under så lång tid. Men kul med lite variation till Luleå som mer eller mindre varit standard stundtals.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jättekul med variation, och bra med kort avstånd. Det tror jag båda lagen tycker.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Kommer du att kunna se någon match borta på plats?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det avgör jag väl lite själv, men umgås med tankar att se match 4, det är ju en helgmatch, då borde det gå tåg så jag kommer hem.

 • Kommentar avatar
  John, 1 år sedanSvara

  Övertygad om att laget med det bästa målvaktsspelet går vidare. Som det ju ofta är i slutspel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Målvaktsspelet är EN faktor av flera. Om det är tajt, jämnt kan en räddning/misstag vara skillnaden mellan förlust och vinst, men det kan ju ett uselt och ett bra avslut också vara.

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Och eftersom jag tror att det blir tajta matcher kommer målvakterna att avgöra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Eller målskyttarna. Eller backarna. Du kan inte lyfta ut enskild del så där.

   Kommentar avatar
   John, 1 år sedanSvara

   Jo det kan jag visst. Har du en målvakt som släpper ett billigt mål per match kommer man inte vinna. Förvånad att du inte inser en målvakts betydelse.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Tycker Frölunda var betydligt rappare i skridskoåkningen senast mot Brynäs.Sen gillar jag powerplay målet då Lasch står bakom mål i Gretzky position och passar till Grundström som ej tvekar skjuter direkt.Tycket powerplay hackat mycket tidigare då man passar för mycket och för få vågar ta avslut.Sedan har man för mycket kört i powerplay med att passa till Olofsson på högerkanten det vet motståndarlaget,därför hoppas jag man kör andra varianter mer.Lasch passar bra bakom målet,ställde Brynäs försvarsspelare bra där.Tror HV slår LHC men tror nog Brynäs slår Luleå.Tycker Brynäs känns vassare i powerplay.Sen vad gäller Växjö,dom vann grundserien överlägset.Dom har på pappret nästa laget.Men man skall ej glömma en sak,dom har ej haft någon svacka under säsongen.Kanske kommer den i slutspelet?
  Blir spännande att se.Frölunda slår ut Malmö med 4-2 i matcher är mitt tips i kvarten.Tack för en bra blogg Leman.Högklassig läsning varje dag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack, Conta. Kul att du gillar. Vad gäller Lasch bakom mål, tanken är nog att han och Mursak ska växla här så det inte blir för statiskt och lättläst. Viktigt med fler hot, Olofsson, Donovan på blå, för att få rörelse på boxen. Spännande med Växjö, ja - helt andra krav nu, och minnen från kvarten i fjol.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 1 år sedanSvara

  Ponera att JG gör ett RIKTIGT dåligt slutspel. Säg 0-4 i matcher, och där svaga returer, simskola och tavlor är orsakerna till förlusterna (jag vet, JG "räddade oss" guldåret, och statistiken ljuger, men för diskussionens skull), skulle det tillsammans med den svaga statistiken (som inte nödvändigtvis behöver läsas som bibeln) göra att man ser över JGs plats i laget inför säsongen 18/19? Det pratas så mycket om att det inte sker för att det skulle vara att "underkänna" sitt eget lagbygge osv, men ärligt talat. För det första: Det vore ju knappats första gången ett lag får underkänna lagbygget genom att sparka en spelare med kontrakt, för det andra: Är det inte en styrka snarare än en svaghet att erkänna att man har satsat fel, och vill rätta till det?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut skulle det kunna vara så. Inget snack om det. Håller inte JG alls måttet i slutspelet, känner Frölunda att Mattsson är den att satsa på nästa säsong, visst kan det bli så då. Men det krävs att JG är riktigt svag då, tror jag.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Malmö är ett lurigt lag som kräver stor respekt. Tror och hoppas att VF är ödmjukt nog för att klara det men det blit tufft. Vad det gälller Wide vs Mustonen så är Wide bättre defensivt i relation till hur bra Mustonen är offensivt. Därav tror jag på Wide. Offensivt räcker VF långt det kommer att hänga på defensiven. Anar att vi tänker lika där?

   Kommentar avatar
   Danirl B, 1 år sedanSvara

   Bra skrivet lövet..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det hänger på defensiven så till vida att det krävs ödmjukhet, förhållandevis enkelt, inget krångel. Då är inte Frölundas backbesättning sämre än (de flesta) andra lags. I mångt och mycket en inställningsfråga.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Intressant tanke. Statistik är inte allt och kan ljuga, men, mustonen är +5 och wide är -6. Sen så ser jag gärna wides fysiska sida i slutspelet, han brukar alltid växa då! Samtidigt gillar jag mustonen också, så blir väl Po.W på läktaren?

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Man får tacka:)

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Medhåll, spela efter förmåga inte över den samma..

 • Kommentar avatar
  twohugger, 1 år sedanSvara

  HL, tycker din analys är helt riktig. Är bara orolig att Frölunda inte får till skymningen framför målvakten. Alsenfelt är en så pass bra målvakt att ser han puckarna tar han dem tror jag. I 1:a har vi Joel som kan göra jobbet, men skall Hjalmarsson göra det i 2:a och Westholm i 3:dje ? Friberg i 4:e tycker jag skall/bör ta mer plats framför mål. De gånger han målat har det oftast varit från nära håll.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror alla måste vara beredda att ta det jobbet. Hjalle bra på det, men det är något som måste finnas i skallen hos alla spelare.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 1 år sedanSvara

  Hardt skadad i Malmö. Är positivt sett från Frölundas vinstchanser skulle jag säga. Mr Madhawk himself bedömer att Malmö tappar 10 % slagkraft i och med detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Twittrade om det för ett tag sedan. Tung smäll. Riktig slutspels-spelare. Trist med alla dessa skador. :(

 • Kommentar avatar
  Mikael , 1 år sedanSvara

  Det har faktiskt varit riktigt riktigt roligt att se på hockey nu senaste veckan.... man kan bara hoppas att det fortsätter i samma anda. Enkelt spel i egen zon. Absolut nr.1 fortsätt så nu gubbar, så kanske det blir en trevlig vår ändå.....

  • Kommentar avatar
   Pågatågen, 1 år sedanSvara

   Malmö tar det här med 1-4 i matcher. Jag tror absolut att ni i Göteborg har ett vassare lag på pappret (poängen i tabellen ljuger inte) men sett över bäst av 7 har ni ett för dåligt försvar och målvakt medans Alsenfelt är en mycket bättre målvakt än vad ni i FHC kan ställa på isen. Malmö vinner detta genom att spela defensivt och kontra på er. Tror detta blir en tråkig serie om man är ifrån Göteborg.

    Kommentar avatar
    Sören, 1 år sedanSvara

    Jag antar att du skriver om JG när du tycker att vi har en sunk målvakt. Och då håller jag med dig, JG är rent ut sagt värdelös. Men idag kunde man läsa i GP "Glädje för Frölunda – Mattsson tillbaka" om han får spela så ökar Frölundas chanser direkt mot Malmö. Annars blir det nog Frölunda vs Alsenfelt, där JG gör allt han kan för att hålla Malmö kvar i match serien.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    4-1 i matcher till vf. Glöm ej var du läste det först..

  • Kommentar avatar
   Oskar, 1 år sedanSvara

   Tycker du speakern i Scandinavium blivit lite tröttare på senare tid? För 7-10 år sen skrek han ut målskyttar och lineup men nu blir man inte lika taggad längre när han pratar. En bra speaker höjer atmosfären (vet att han varit med i ca 20 år)

   • Kommentar avatar
    Mats Andreasson, 1 år sedanSvara

    ...ja..det skall poängteras..man får ha vilken åsikt man vill...men detta förbannade slentrianmässiga "nu hakar jag också på drevet mot JG"...är så jävla trött på detta....om jag tolkar saken rätt..JG är kass och resten av Frölunda femstjärnigt(ironi)...så tolkar vi en säsong fylld med kritik och sågningar...och likt förbannat hade vi nos på andraplatsen...HL..styr upp detta ....snälla


    Lämna en kommentar