Dags att reta aptiten inför SHL 19/20


► Det går inte att vänta längre, nu öppnar rakapuckar.com butiken igen.
► Jösses, den här SHL-säsongen känns verkligen grymt spännande.
► Starka lag. Häftiga profiler. Och hemvändarna är långt fler än Frölundas Sundström & Lasu.
► Knappt två månader till nedsläpp. Dags att börja reta aptiten.
► Jag rankar hemvändarna och ger er 20 tankar i min skalle.

Rakapuckar.com bild

Några av spelarna som får SHL-säsongen 2019/2020 att kännas intressant. Foto (Johan Sundström): TOMMY HOLL


NÄR FRÖLUNDA I våras valde att presentera Johan Sundström och Nicklas Lasu på samma dag var det som julafton och födelsedag samtidigt för många av klubbens supportrar.

Drömmar om ännu ett SM-guld föddes.

Oändligt långt dit, givetvis – men tvivelsutan står Frölunda starkt trots förra säsongens framgångar, har tappat förvånansvärt lite, fyllt på rätt bra, Lucas Raymond är redo längst fram i pipelinen, och fler än jag håller laget mycket högt.

Klart att hockeysuget i Göteborg med omnejd är stort.

Men mamma mia, det bör det vara på många ställen i Hockeysverige.

Det har verkligen drällt in lirare som inte bara är bra utan även bör sälja biljetter.

Hemvändare.

Omstartare.

Nytändare.

Rakapuckar.com bild

Hetast: självfallet Patrik Berglund i Djurgården. Okej, han kommer från en vinter med ytterst lite hockey (23 matcher med Buffalo), men snacka om en värvning som skakade om med hög effekt på Richterskalan.

Och kolla här:

Patrik Zackrisson, Leksand.

Patrik Lundh, Linköping.

Triss i Patrik. P3-effekt för SHL? Skämt åsido – det här är bra, riktigt bra.

Visst har det som vanligt försvunnit skickliga spelare från SHL, men … äh, vi glömmer det, just nu sitter jag bara full av förväntan inför det som komma skall.

Vik hädan, sommar.

Välkommen, höst.

(ja, ja, jag överdriver lite för effekt, men det får ni helt enkelt ta när jag varit borta så länge…)

Här är några andra hemvändare som skapar hockeysug hos mig:

Brynäs: Anton Rödin, Greg Scott, Linus Ölund.
Djurgården: Marcus Högström.
Färjestad: Victor Ejdsell.
HV71: Eric Martinsson, Emil Johansson, Axel Holmström, Juuso Ikonen (man får ju nästan räkna in Filip Sandberg här också eftersom det knappt blev något spel förra säsongen).
Leksand: Johan Fransson.
Linköping: Jonas Holös .
Rögle: Dennis Everberg.
Växjö: Tim Erixon, Emil Pettersson.
(vill ni hellre kalla Scott, Ikonen och Holös för återvändare är det förstås okej, svenskar är de ju inte)

Min ranking, snabbt skapad i huvudet:
1. Berglund
2. Sundström
3. Martinsson

… men jösses, det är svårt att lyfta fram bara tre! Många utmanar. Rödin, Pettersson, Högström – och varför inte en förbättrad Lasu? 

Härligt med så många kända namn tillbaka i SHL. 

Spännande att följa i vinter: Filip Sandberg. Foto: hv71.se

 

Rakapuckar.com bild

***

En sak är klar: det är fortsatt oerhört viktigt att ni läsare betalar för er. Annars går det inte i längden.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Men ni som tycker jobbet är värt mer får självfallet gärna betala mer. Var och en efter förmåga. Jag kommer återkomma om detta i framtida nyhetsbrev.

Samma betalningsmodeller som tidigare:
Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Jag skulle kunna skriva en roman om sådant som gör mig nyfiken inför kommande SHL-säsong, här bara en bråkdel av sådant jag går och funderar på:

  1. Vad händer med Jimmie Ericsson? Läker hälsenan och vaden? Håller kroppen för en säsong till?

  2. Hur tas Jonathan Sigalet emot när han kommer till Scandinavium med sitt nya lag Brynäs i premiären (14/9)? 

  3. Att Jesper Boqvist (Brynäs) tar plats i New Jersey Devils räknar jag med, med stor sannolikhet gör Samuel Fagemo (LA Kings) en säsong till i Frölunda, Tobias Björnfot (Kings) får nog chansen att lira SHL-hockey med Djurgården, men sedan då?
Jesper Sellgren – Carolina eller Luleå?
Emil Bemström – Columbus eller Djurgården?
Olle Alsing – Ottawa eller Djurgården?
Victor Söderström – Arizona eller Brynäs?
Philip Broberg – Edmonton eller Skellefteå?
Jag har säkert glömt någon, men vad gäller HV71:s Simon Holmström är det tydligen klart att det blir NY Islanders organisation. Däremot blir Nils Höglander kvar i Rögle. Tack för den, Nils … 

  4. Ser det inte jäkligt jobbigt ut för Örebro igen?

  5. Är det nu, med smarte Thomas Johansson vid rodret, som Leksand ska stabilisera sig på SHL-nivå?  Rätt bra värvningar där förstås Patrik Zackrisson sticker ut. Men trots Jonas Ahnelöv och Johan Fransson – räcker backsidan?

  6. Tar puck- och skridskoskicklige backen Theodor Lennström ett så stort steg i Frölunda att fansen glömmer Chay Genoways säsongsavslutning?

  7. Är Färjestad redo för nästa steg (final) trots rätt stor omsättning i truppen? Kvalitén är hög.  

Rakapuckar.com bild

  8. Blir det här Luleås vinter? Snacka om att vara redo för nästa steg, frågetecken för Jesper Sellgren, men annars bara starkare och bättre. Finska guldmännen Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen förstärker offensiven liksom urspännande ungdomarna Filip Hållander och Isac Brännström. Den sistnämnde blev jag oerhört förtjust i under slutspelet med HV. Luleå sprakar verkligen i mina ögon.  

  9. Vad ska man tro om Växjös ombygge? Många nya på forwardssidan, yngre, mer oprövat och utvecklingsbart; en kille som Jakob Forsbacka Karlsson blir spännande att följa, inte bara för att han har ligans skönaste smeknamn: JFK

10. Apropå Växjö: hur agerar klubbledningen om Brendan Shinnimin fortsätter spela över och förstärker i var och varannan situation? Killen är en skön profil, värdefull för ligan, härligt att han blev kvar, men fusket behöver hockeyn stävja innan fotbollens verklighet kommer ännu närmare.

11. Vågar man hoppas att Andreas Engqvists huvud mår så bra att … nä, här handlar det väl mer om att civilpersonen Engqvist ska må bra punkt. Tummar hålls. För Andreas och alla andra som lider av hockeyns främsta huvudvärk.

12. Vad händer med Tricky Dick? Axelsson, alltså. Ska han lira någon mer hockey?

13. Jag ser väldigt mycket fram emot att ta del av den fortsatta utvecklingen hos Skellefteås unga talanger Albin Eriksson och Jonatan Berggren. En annan sak i ”Schtaan”: både Arvid Lundberg och Niclas Burström är hemma. Hur mycket betyder det?

14. Malmö har egentligen två nyförvärv som gör anfallssidan högintressant: danske poängkungen Nicolai Meyer (62 pinnar på 52 matcher med Södertälje) och Emil Molin, Modo. Ja, jag vet, Molin kom redan i fjol – men en skada förstörde i princip hela säsongen. 
M&M kan smaka riktigt gott i södra Skåne.
Konstantin Komarek, att Fredrik Händemark blev kvar, räkna med att Malmö är bättre än många tror. Igen. 
Sommarens bästa var ju förresten när tränaren Peter Andersson bjöd in trätobrodern Roger Rönnberg till restaurangen i Arboga där han sommarjobbar. Humor! Andersson har ju sådan. Även om han sällan ler i hockeyns strålkastarljus. 

15. Löjligt spänd på att se Filip Sandberg (HV71) och hans miniklubba igen. 

16. Kan tyske supertalangen Dominik Bokk få en nytändning i Rögle? Och vad kan målvakten Christoffer Rifalk (Oskarshamns kvalhjälte) göra på SHL-nivå?

17. Bert Robertsson i ny miljö – är han precis vad ofta underpresterande LHC behöver? Bara Bert gör att hockeyintresset i Östergötland sannolikt är större än på länge. Och sedan kom Peppe Lundh

18. Kan inte hjälpa att tycka det är synd att flera av Oskarshamns kvalhjältar inte trodde på lagets/klubbens chanser och valde att lämna ostkusten. Christoffer Rifalk, Jonas Engström, Joakim Hillding – alla är borta.  En hel del nytt nu, men strular det och behövs mer pengar är det väl bara att skicka Tex Williamsson till Bingolottostudion. Japp, Tex hamnade ju i Oskarshamn till slut, ska utmana rutinerade Fredrik Pettersson Wentzel om förstaspaden. 
Förresten – här är en legendar som valde att stanna: Arsi Piispanen

19. En göteborgare och en Kungsbackakille ska hjälpa IKO stanna kvar i SHL: Robin Söderqvist (Hisingen) och John Dahlström (Hanhals).

Rakapuckar.com bild

20. De gjorda ändringarna i regelboken gör mig nyfiken, garanterat en snackis; jag och andra kommer säkert att ta upp dem längre fram. Jag gillar skarpt förtydligandet i samband med mål där målvakten är störd (eller ”störd”) av anfallande spelare. Precis som jag skrivit och tjatat om blir det nu så här, förenklat uttryckt:
Har keepern en arm eller ett ben utanför målområdet och får sig en touch där (inte regelvidrigt, alltså normal kontakt) så får han skylla sig själv, då ska målet godkännas. Är anfallande spelare däremot inne i målgården och stör, då underkänns målet. Bra! 
Ni läser mer här, det finns en del i övrigt att  fundera över, inte minst detta:
"Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff."
Passivitetsregeln (med lika många spelare på banan) är inte helt ny, men jag har då aldrig sett den användas i verkligheten.

***

Okej, då var vi igång igen då. Hoppas ni hakar på.

De här första dagarna blir kanske en liten mjukstart på säsongen 2019/2020 för rakapuckar.com, men jag lovar en rätt intressant intervju redan i dag eller i morgon fredag.

Sedan trappas allt säkert upp.

Om drygt en vecka återsamlas Frölunda.

Hoppas ni har (eller haft) en skön sommar!   

Så här ser förresten premiäromgången ut, för de av er som behöver en påminnelse.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 6 månader sedanSvara

  Härligt att kunna läsa här igen, efterlängtat! :)
  Nu börjar sommaren ordna till sig...

  • Kommentar avatar
   Erik Andersin, 6 månader sedanSvara

   Sigalet kommer tas emot med den största respekten, iaf från mig!
   Är honom evigt tacksam för vad han gjorde för oss!

   • Kommentar avatar
    Christer, 6 månader sedanSvara

    Äntligen leman ngt vettigt att läsa om när du nu skriveri gen

    • Kommentar avatar
     Bros, 6 månader sedanSvara

     Välkommen tillbaka Leman!

     • Kommentar avatar
      Erik Johansson, 6 månader sedanSvara

      Förutom att sonen pratar hockey minst en gång i timmen känns detta som en bra start på ny säsong. Har betalat in för ett nytt år för mig och sonen!

      • Kommentar avatar
       Petra Strömberg , 6 månader sedanSvara

       Läser allt och ser fram emot att det är hockey på g .

       • Kommentar avatar
        Lars, 6 månader sedanSvara

        Härligt med en ny spännande säsong, men även med alla hemvändare är jag mest sugen på att se Raymond lira i Frölunda.

        • Kommentar avatar
         Lennart Svensson, 6 månader sedanSvara

         Vad händer med Loui Eriksson om han skickas ner till AHL och inget annat lag vill ta över han? Är det KHL som ligger närmast eller lockar spel i Frölunda? Skulle han komma hem så är det en mega sensation och den största hemvändaren av alla enligt mig.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

          Se mitt svar nedan, Lennart.

        • Kommentar avatar
         Anders, 6 månader sedanSvara

         Hoppas verkligen inte publiken buar åt Sigalet, så viktig som han varit för Frölundas framgångar senaste åren. Att han går till en arbetsgivare som gissningsvis ger mer i lön är inget konstigt alls.

         • Kommentar avatar
          Molly, 6 månader sedanSvara

          Har kollat varje dag efter er,några små notiser har kommit under tiden.
          Nu såg jag att ni kommit igång igen.
          Av bara farten betalat jag för ett kvartal
          Ang Loui var ju nån som kände honom som sa att han inte räknar med att lämna de närmaste två åren

           Kommentar avatar
           Lennart Svensson, 6 månader sedanSvara

           Frågan är om han verkligen vill spendera två år i AHL när han vet att han har kvalitet att spela i NHL. Fast vem vill lösa ut en 34 åring med den lönen om inte Canucks köper ut han från kontraktet vilket jag tror ligger närmast till hands.

         • Kommentar avatar
          Indianisthlm, 6 månader sedanSvara

          Citerar den störste av dem alla, Gert Fylking - Äntligen!!

          • Kommentar avatar
           Bäckman , 6 månader sedanSvara

           Äntligen

           • Kommentar avatar
            Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

            Ser att flera av er undrar om Loui, så här är det:
            Eftersom hans del till stor del är bonusbaserad, och sådan kan inte köpas ut, så vinner Vancouver inte mycket på att göra sig av med svensken. Ser ut som han blir kvar i en mindre roll alternativt får lira AHL-hockey. Om ingen annan klubb nappar. Eller om Loui själv tröttnar och gör en Patrik Berglund, alltså frivilligt ger upp återstående miljoner. Men det har jag svårt att se.

            • Kommentar avatar
             Adam, 6 månader sedanSvara

             Vet du om Rönnberg slog till på materbjudandet? Annars kanske man får hålla koll efter honom här i stan..
             Har för övrigt tagit mig i kragen och lagt en återkommande överföring nu varje månad. Skriver sällan men läser då och då med stort intresse, har bara ros att ge till ditt arbete :)

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

              Haha ... det vet jag faktiskt inte. Får väl kolla med RR vid tillfälle. :) Tack för att du är med och betalar! Uppskattas.

            • Kommentar avatar
             Janne, 6 månader sedanSvara

             Gott att se dej igen HL!
             Jag hoppas att Sigalet kommer mötas med respekt efter allt han har gjort för oss!

             • Kommentar avatar
              Bullarn, 6 månader sedanSvara

              betalt för 2019-2020

              • Kommentar avatar
               #18, 6 månader sedanSvara

               Härligt att du är tillbaka och arr sidan får liv igen!!!

               • Kommentar avatar
                HenrikB, 6 månader sedanSvara

                Härligt att få lite läsning igen. Abstinensen för hockey just nu är hög. Så detta behövdes för att få suga i sig lite hockey igen iaf. Jag hoppas även du haft och har en bra sommar.

                • Kommentar avatar
                 Caroline , 6 månader sedanSvara

                 Äntligen...
                 abstinensen för både rakapuckar o SHL har varit stor... ser fram emot massa bra shlhockey i år.

                 • Kommentar avatar
                  Bengan, 6 månader sedanSvara

                  Välkommen tillbaka, helt sjukt att man saknar hockeyn så mycket när det är sommar, finns ingen sport som kan ersätta detta. Det ser ut att bli en intressant säsong, något att se framemot.

                  • Kommentar avatar
                   Rasmus, 6 månader sedanSvara

                   Varmt välkommen tillbaka. Då känns det lite som att försäsongen just drog igång! :)

                   • Kommentar avatar
                    Zacke, 6 månader sedanSvara

                    Så jäkla gött att du e igång igen!!!

                    • Kommentar avatar
                     R. , 6 månader sedanSvara

                     Burskydd jodå, Frölunda fått en utvisning på det, något år sedan, enda gången jag sett det

                      Kommentar avatar
                      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

                      Menar du det? Har jag missat. Intressant.

                    • Kommentar avatar
                     Robert Ström, 6 månader sedanSvara

                     Många kloka tankar men Lucas Raymond gjorde inte många rätt förra säsongen då han mest låg och sprattlade på isen bland dom stora pojkarna...

                      Kommentar avatar
                      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

                      Tycker du verkligen det? Låg och sprattlade det? Kan inte påstå att jag håller med. Tycker han gjorde, mer än väl, vad som man begäras av en 16-åring.

                    • Kommentar avatar
                     Rallyclay, 6 månader sedanSvara

                     Härligt att du är igång igen, hoppas semestern varit bra? Finns mycket som lockar med SHL i år, hoppas på en jämn serie även i år. Jesper Emanuelsson hamnade i Hanhals, det blir nog bra att börja om där./ Claes

                     • Kommentar avatar
                      Conta, 6 månader sedanSvara

                      Välkommen tillbaka Leman.
                      Hoppas du har haft en underbar semester. Skönt du är tillbaka, jag har haft abstinens. Ser ut och bli en spännande shl säsong.
                      No1 welcome back. Henrik Leman.

                      • Kommentar avatar
                       Per, 6 månader sedanSvara

                       Thomas Johansson smart? Den va la go.

                       • Kommentar avatar
                        Weber, 6 månader sedanSvara

                        Efterlängtat...

                        • Kommentar avatar
                         Fetisov, 6 månader sedanSvara

                         Hej Henrik! Kul att du är igång igen! Var kan man se/läsa om Peter Anderssons restauranginvitation till coach RR?

                          Kommentar avatar
                          Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

                          Förlåt sent svar. Han twittrade om det, kommer inte ihåg exakt när, men någon gång i somras. Skämtsamt. Rönnberg svarade. Lika skämtsamt.

                        • Kommentar avatar
                         Manne, 6 månader sedanSvara

                         Zackrisson kan vara en av de mest överskattade spelarna i hela SHL.


                         Lämna en kommentar