Ni frågar om Frölunda – jag svarar


► Jag får en massa frågor från er om Frölunda, om olika saker relaterade till klubben.
► Mycket är upprepningar, men – härligt med engagemang.
► Tänkte försöka svara lite här.

Rakapuckar.com bild

Många frågor får jag. Här försöker jag svara. Foto: MATHIAS PELKONEN och CHRISTIAN WAHLGREN


MEST SNACK ÄR det alltid om värvningar, eftersom nytt alltid är kul, det vet vi sedan småbarnstiden, och … hm, den som gått i en affär vet att även vuxna kan ha kvar de tankarna.

Nå, lite så här kan undrandet och frågandet som når mig vara. I väntan på kvällens CHL-semifinal mot Plzen (18.00, SVT), här svarar jag.

** Varför tar inte Frölunda in en riktigt bra back och en riktigt bra forward? Det e la bara att öppna plånboken?
Nyckelfrågor, båda två. Alla måste förstå att det inte finns ett slags hockeyskåp där det dräller av goda hockeyspelare sittande men benen dinglande på hyllorna, väntande på att få spela i SHL för – i sammanhanget! – synnerligen mediokra löner. Det är svårt att hitta spelares som a) är bra nog för att göra skillnad i SHL, och b) vill just till Sverige när andra ligor lockar med med mer pengar.
När Dennis Rasmussen i fjol ville hem för en snabb omstart var det förstås bingo för Växjö, när Frölunda 2016 var i långt större behov av Joey Crabb än just Växjö, då blev det också jättebra, men alla behöver förstå:
Det finns ingen uppsjö av spelare bra och ”billiga” nog för att gå un och göra omedelbar skillnad i ett SHL-lag. De ska finnas, de ska vara villiga, de ska ha rätt prislapp.
Skulle Casey Wellman tröttna på livet i NLA-jumbon Rapperswil, skulle han heller vilja avsluta säsongen med att jaga guld i Frölunda, skulle Rapperswil vilja låna ut och slippa en kostnad … rent tekniskt sett hade det säkert fungerat.
Ibland finns möjligheter att få in bra spelare, ibland inte. Det är detta SHL:s sportchefer jobbar med dagligen. Och ni vet min åsikt: ska man värva ska det verkligen vara något riktigt bra, eller i alla fall fylla ett tydligt hål, annars sänder det mest signaler till befintliga spelare att de inte är bra nog, och det kan vara förödande för moralen.
Vad gäller ”öppna plånboken”, det finns en myt som säger att Frölunda betalar dåligt för sina spelare, jag trodde jag dödade den i våras när jag tog fram lönerna. Detta sagt så håller klubben nu i plånboken, men inget snack att det finns möjligheter – om man verkligen vill.

Rakapuckar.com bild

** Men nu jagar ju Frölunda en back och en forward, Leman – det såg jag något om i GP?
Nja, med all respekt, detta är ju precis vad (sportchefen) Fredrik Sjöström sagt länge och jag skrivit. Härom dagen handlade det om att ”se över backsidan” efter Mattias Nörstebös skada, i samband med Ryan Laschs operation berättade Sjöström – oberoende av Lasch – att man gärna tar in en bra forward, om man hittar en man verkligen känner skulle göra laget bättre.
Börjar ni förstå? Det finns ingen lågprishylla med kvalitetsspelare i överflöd. Men det letas febrilt, klubbarna brukar ofta lyckas. Inte alls omöjligt att Frölunda gör det den här gången också. Jobbet i högsta grad igång, alltså. Bli inte förvånade om det dyker upp en gubbe. Eller två. 

** Djurgården tog ju in en NHL-stjärna i går, varför högg inte Frölunda på honom?
Jason Garrison
? En tung, rejäl, stark, rätt typisk gammaldags NHL-back (34 år). Här hade ju Djurgården ett behov en sådan, precis som Frölunda hade i fjol men inte nu när man värvat Viktor Ekbom och Anders Grönlund för att backa upp Jonathan Sigalet i det fysiska spelet. Är det något Frölunda tittar på i backhänseende så är det nog en skicklig offensiv kille som kan avlasta i det avseendet rätt ensamme Chay Genoway.
Garrison gillade jag i Tampa, karriären gick ner i Vegas och Edmonton, han kommer få lära sig hantera stora, svenska isar, hålla sig på insidan av tekningspunkterna för att inte bli rundad; samma typ av omställning som Mike Weber genomgick. Lyckas han kan det bli bra för Djurgården, men det var ingen gubbe Frölunda behövde lägga pengar på.

** Frölunda borde sparka Rhett Rakhshani eller i alla fall sänka hans lön, den är han inte värd. Och sparka fler som inte gör jobbet.
Okej, låt oss nu ta lite lugnt. Man kan absolut sparka spelare principiellt sett, alltså säga upp kontraktet, men för att det ska vara en ekonomisk vinst krävs att någon annan klubb tar över kontraktet, eller i alla fall stora delar av det. Alltså: visst, är man tokmissnöjd med en spelare kan man göra så, men det är inte garanterat att man sparar pengar. Dock vill ju få spelare gå arbetslösa, så med tiden brukar saker och ting lösa sig. Men det är inte riktigt så enkelt som en del tror. Inte som i NFL där spelare/arbetstagare bara slängs på skräphögen.
Sänka löner? Nej, det fungerar inte så på svensk arbetsmarknad. Om du däremot ska förlänga någons kontrakt, då kan du förstås säga att … okej, vi vill ha dig kvar i tre år, men du får 30 procents lönesänkning. Så var det till exempel med Simon Hjalmarsson när han förlängde och gick ner till 190 000 kr/månad. 
Vad gäller just Rakhshani, det är förstås så att många väntat sig mer, men han var sent in, det är nu han ska växla upp, och i ett lag där det inte dräller av målskyttar … i min värld vore det vansinne att bryta med amerikanen nu. Skulle Rakhshani dock inte lyckas alls i vår, då kan diskussionen förstås bli aktuell efter säsongen.  

Rakapuckar.com bild

** Sått några veteraner på läktaren så de fattar att det brinner i baken, spela Lucas Raymond och en ren juniorkedja i några matcher.
Sorry. Det låter kanske kul, men det fungerar inte så. Inte ens Lucas Raymond, 16, så supermegamaffig talang han är, går in och lirar stor seniorhockey tio matcher i rad. Inte andra juniorer heller. Det är skillnad på junior och senior. Igen: sorry. Man får dessutom inte glömma att för att Frölunda och andra SHL-klubbar ska ha maximal nytta av sina talanger i framtiden så krävs att man jobbar på allra bästa sätt med deras utveckling.
Bästa sätt är stora minuter, mycket ansvar, i juniorligan, toppat med en del inhopp på seniornivå för att testa vingarna. 
Däremot, med Ryan Lasch och Mats Rosseli Olsen tillbaka, med Samuel Fagemo hemma, med Oliwer Fjellström som varit så bra, med Jesper Emanuelsson som såg pigg ut i sin comeback … detta skapar en intressant konkurrenssituation på forwardssidan, och det finns ingen naturlag, i alla fall inte min värld, som säger att bara unga kan placeras på läktaren. Sedan är det lättare att göra så, för de kan spela J20 eller skickas till Hanhals Kings, men … även vuxna kan ibland må bra av lite blåslampekänsla.

** Ta hem Johan Sundström.
För det första är Johan (Kunlun Red Star, KHL) skadad, eventuell comeback i februari, hans säsong är osäker. Kanske till hösten? Men då ska han vilja hem till Sverlge. Vill han verkligen det, 26-åringen? Upp till spelaren att avgöra, och Johan har varit rätt tydlig med att han vill spela i de stora ligorna. Högst osäkert. alltså. Och det viktiga: handlar inte om att Frölunda bara ska bestämma sig för att "ta hem."

***

Vi stannar där i dag. Hoppas jag rätade ut i alla fall några frågetecken. Finns säkert fler, då återkommer jag.

***

För den som inte minns: så här skrev jag om lönerna i våras:

Målvakter:
Johan Gustafsson: 200 000 kr
Johan Mattsson: 70 000 

Backar:
Jonathan Sigalet: 180 000 
Viktor Ekbom: 150 000
Mattias Nörstebö: 80 000
Filip Westerlund: 20 000 * (rookie, mer nedan)
Gustav Lindström: 20 000 *
Kristoffer Gunnarsson: 20 000 *

Anfallare:
Ryan Lasch: 300 000
Joel Lundqvist: 220 000
Max Friberg: 200 000
Simon Hjalmarsson: 190 000
Pathrik Westerholm: 180 000
Patrik Carlsson: 160 000
Ponthus Westerholm: 160 000
Mats Rosseli Olsen 160 000
Sebastian Stålberg: 160 000   
Joel Mustonen: 120 000
Tim Söderlund: 20 000 *
Jesper Emanuelsson: 20 000 *
Oliwer Fjellström: 20 000 * 

Vad gäller rookielönerna (spelare upp till 21 år) är det på följande vis, något förenklat:

Grundlön runt 20 000, 21 000. Sedan tillkommer diverse olika bonusar beroende på landslagsmeriter, antal spelade SHL-matcher och så vidare.

Rakapuckar.com bild

***

I eftermiddag: inför Frölunda–Plzen, vid 16-tiden.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mary Eriksson, 5 månader sedanSvara

  Varför är det sådan skillnad mellan Mattson och JG i Lön är det för jan står som först val eller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Nej, nej. Johan G var i klubben tidigare, var med om att vinna SM-guld åt Frölunda, satt i en bra sits när han förlängde sitt kontrakt. Johan M var SHL-rookie när han skrev sitt kontrakt, blir det förlängning lär lönen höjas.

   Kommentar avatar
   Mike, 5 månader sedanSvara

   Med tanke på löneskillnaden kan man lätt konstatera att man fått mer för pengarna i Mattson än hos JG, men båda har såklart varit suveräna. Signa om bägge för 120-130K styck vore en helt okej deal, men tveksamt om JG är ok med en sån lönesänkning.

 • Kommentar avatar
  Mary Eriksson, 5 månader sedanSvara

  Han menade jag ju inte jan

  • Kommentar avatar
   Per-Anders, 5 månader sedanSvara

   Komplettering av dina löneuppgifter: https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/blogg/mrmadhawk/2019/01/07/23-shl-spelare-har-offentliga-loner/
   Viktor Ekom - 125 000
   Tim Söderlund 40 000
   Roselli Olsen (Korrekt) 160 000

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Viktor har mer, Tim har rookielön. Sedan kan det finnas bonusar och annat mojs som har kickat in ...

  • Kommentar avatar
   ynot, 5 månader sedanSvara

   jag läste igår att sjöström söker en back ock en forward
   hur är det med det

    Kommentar avatar
    Manne , 5 månader sedanSvara

    Läs artikeln.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    ynot: Precis som jag skriver i texten ovan, precis som jag skrivit tidigare: ja, Frölunda tittar och är inte främmande för att förstärka både på back- och forwardssidan – om man hittar rätt gubbe, så att säga. Det var det jag försökte visa i den här texten, att det är inte alltid så lätt.

  • Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Låg lön i SHL? Nja, beror på vad man jämför med.
   Om en spelare enbart är ute efter att tjäna rejäla pengar så är KHL eller Schweiz att föredra, men vill man tjäna en bra slant och ha en ledande roll så är SHL bättre. Du kan få en ledande roll i de andra ligorna också, men det är större chans i SHL om det är en toppspelare.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Absolut finns fördelar med SHL, för en spelare som vill hem och starta om, för en nordamerikan som känner att den svenska ligan är sportsligt bättre ... alla är olika. Men det är liksom inte bara för SHL-klubbar att "öppna plånboken och värva", det jag försökte få fram.

    Kommentar avatar
    Manne , 5 månader sedanSvara

    Nej, verkligen inte bara att öppna plånboken. Det är så mycket mer som ska stämma när man väl hittar "rätt" spelare, om man gör det.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Så jäkla bra skrivet!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    tack!

    Kommentar avatar
    Daniel B, 5 månader sedanSvara

    Anna, visst ör han duktig vår käre Leman. Man kan ju tro att han är journalist...:)

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 5 månader sedanSvara

    Jajamen. Den som gör det bäst.

  • Kommentar avatar
   Svante, 5 månader sedanSvara

   Nåt nytt om den nya arenan det pratats om? Scandinavium är en enormt tråkig arena

    Kommentar avatar
    Robertino Hökklo, 5 månader sedanSvara

    Inget nytt. Men kan nog börja pratas om det till våren igen eller efter sommaren. Det går långsamt framåt i Göteborg...

  • Kommentar avatar
   Ingemar B, 5 månader sedanSvara

   Alltså jag har inte alltid så lätt att formulera mina hockeyfunderingar, även om jag har mina åsikter om det mesta... Såhär tänker jag om Rakhshani - jag tror inte att han kommer att blomma ut i sin fulla prakt denna säsong. Då kommer många, kanske de flesta att skrika på sparken. Men om jag vore sportchef så skulle han definitivt få chansen över kommande säsong. I mitt yrke har jag, som såklart många andra, varit enormt beroende av att laget fungerar tillsammans. Även i hockey är det människor vi talar om. Människor som ska leva upp till egna och andras förväntningar, egna och andras krav, fysiska och psykiska situationer, sociala omständligheter... det är mycket som ska fungera. Visst, vi måste prestera här och nu om vi ska få vår lön nästa månad också. Om sponsorer och publik även fortsättningsvis ska vara villiga att betala och inte minst i ord och tanke fortsatt stötta verksamheten. Men - det lag som inte tar höjd för att frälsare inte kommer genom ett telefonsamtal, det laget är förlorare på sikt. Allt tar tid, och det måste få ta tid. Den i samhället rådande inställningen att allt ska ske NU och till bra pris är inte bra för någon, inte ens för hockeyn. I sammanhanget måste jag säga att jag mår lite dåligt av alla slaktarknivar som slipas efter en dålig match, eller rättar sagt efter en match med icke önskat utfall, i mål och poäng räknat. Nä, jag må vara blödig, men - tappa inte mänskligheten i hockeyn, eller för den delen i vilken verksamhet det än är frågan om. Då hamnar vi fel. TÅLAMOD och en klar tanke! Inget jäkla svammel baserat på gårdagens resultat - det är min idé.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 5 månader sedanSvara

    Oj, bra skrivet Ingemar. Nåt för oss andra att tänka på

    Kommentar avatar
    Svante, 5 månader sedanSvara

    Många glömmer av att hockeyspelare också är människor och mår man inte bra, presterar de inte. Se på Tim Söderlund, med säkerhet trivdes han inte i Göteborg, nu är han hemma igen och kommer garanterat spela i SAIK

    Kommentar avatar
    Rallyclay, 5 månader sedanSvara

    Bra skrivit, klart man kan sura ihop efter en "timrå" match men lite sans och balans får det ju finnas. Att kalla personer för det ena och det andra på en internetsida vet jag inte riktigt vad det ger en för tillfredsställelse? Att tycka olika är väl en självklarhet men att slänga skit på folk man aldrig träffar tycker jag känns lite märkligt. / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Mycket klokt, Ingemar.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   HL, vad tror du Rhett har i lön? Sen tycker jag 160.000 för purre är konstigt. Han borde ha 200-250 tycker jag med tanke på vilken bra spelare det är. Visst, han är säkert nöjd.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Låt mig återkomma.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 5 månader sedanSvara

   Bäste HL, Du verkar vara riktigt på krigsstigen idag, precis som en äkta indian skall vara! ;)
   Full förståelse till vad Du här har skrivit med mycket god lärdom i behållning. :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Krigsstigen? Lät jag arg? Inte alls. Men det är väl bra att klargöra en del saker ibland? :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 5 månader sedanSvara

    Ja och då kan det ibland behövas lite "Jävlaranamma"! ;) P.S. Förmodar att Du känner till låten "Idioten" med nämnda Göteborgsgrupp. Inte sagt att Du är en, för h-e! ;)

  • Kommentar avatar
   Kjell, 5 månader sedanSvara

   En massa svammel. Frölunda vakna och börja spela era juniorer mer, matcha grabbarna, ge killarna förtroende och bygg en stark självkänsla. Sistaminuten lösningar blir sällan bra och ingen hållbar lösning på Sjöströms misslyckanden.
   Fagemo, Nesse, Jeppe, Lucky Luke och Lerebäck. This is the future.
   Tack för kaffet!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Fick du kaffe? ;)

    Kommentar avatar
    Matte, 5 månader sedanSvara

    Medhåll på de egna juniorerna - jag fick mitt kaffe :)

  • Kommentar avatar
   Epoe, 5 månader sedanSvara

   Tack för lysande svar ”hå-el”

   • Kommentar avatar
    Airikr, 5 månader sedanSvara

    Är väldigt nyfiken på vad en:
    Fagge-Näsan-Räjjmånd/Fjällis lina skulle kunna göra, bara för att se vad som händer.
    När de ändå är i matchen kan de lá få två-tre byten tillsammans och se om de får liv i de gamla rävarna ? ;)

     Kommentar avatar
     Epoe, 5 månader sedanSvara

     definitivt inte. gamla rävar lol

   • Kommentar avatar
    Erik, 5 månader sedanSvara

    Byt ut Friberg moy Raymond i första kedjan. Är man bra nog spelar åldern mindre roll. Du kan ju inte mena att i Januari 2019 så är Raymond för "dålig, klen, liten" etc för att spela senior hockey, men i September 2019 är han helt redo ? För han kommer försvinna ifrån SHL så snabbt det bara går efter han är draftad. RR pratar om hur spännande det kommer bli att se Raymond som 18åring. Det RR måste mena är hur spännande det kommer vara att se Raymond i ett NHL lag då, för han kommer knappast spela i SHL då.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 5 månader sedanSvara

     Satt och kollade på youtube och såg Frölunda från guldåret. Kollade på highlights från semin mot Luleå. Spelarna som spelade då, herregud säger jag. Förutom Joel, purre och lasch och några till som är med idag så finns det ju fler grymt bra spelare. Lehkonen, Johnsson, Sundström, abbott, tömmernes, Bengtsson, fantenberg, Lauridsen lasu och nån till. Det är sjukt egentligen att vi hade så många bra spelare. Måste vara ett av de bästa som spelat i shl/elitserien nånsin.

      Kommentar avatar
      Ray, 5 månader sedanSvara

      Ja om man räknar bort NHL lockouten 04/05 , då vi hade enligt experter världens bästa klubblag!

      Kommentar avatar
      Daniel B, 5 månader sedanSvara

      Ja, jag räknar inte med 04/05 för det laget var ju det bästa som spelat i svensk seriesystem och i hela Europa också.

      Kommentar avatar
      Manne , 5 månader sedanSvara

      Vilka tider! På den tiden åkte man inte bara till Scandinavium och plockade poäng. Vi vann ju varenda match hemma, målvakter som fick vätskebrist hos motståndarna, det var ett helsikes drag.

      Kommentar avatar
      Daniel B, 5 månader sedanSvara

      Ja, det var annat på den tiden manne. Första 10 min så spelades det bara i anfallszon. Motståndarna kändes slutkörda efter 10 min (inte riktigt men ni fattar).

    • Kommentar avatar
     Slytherin , 5 månader sedanSvara

     Pow på 160 k i månaden måste fortfarande vara ligans absolut mest överbetalda spelare, inte värd mer än 40-50 max, synd att dom kastar pärlor åt svin med sånna kontrakt, sen är Rhett alldeles för osynlig, händer de ingenting så kommer han åka omkring lika loj och oengagerad som han alltid gör om det inte är PP för då verkar han tycka det är kul och engagerar sig lite... mycket bra text Lehman:) har länge varit osäker på om man ska köra på gp eller dig men du vann iallafall kampen om Rylander om denna gubbe.. swisch kommer vi löning

     • Kommentar avatar
      Vega, 5 månader sedanSvara

      En fråga bara vet du om det förs snack mellan Sjöström och Wellman och så fall vad som sägs?
      Fick tanken då du nämnde honom i ett tidigare inlägg

      • Kommentar avatar
       Daniel B, 5 månader sedanSvara

       Skrev i den andra tråden men skriver här också. 2 biljetter har jag över till matchen ikväll. Är någon intresserad?

       • Kommentar avatar
        Henrik indian i exil, 5 månader sedanSvara

        Att Sigalet har lägre lön än Friberg och JG är ett mirakel. Ofattbar lönesättning och det känns spontant som om Frölunda på många händer betalar seniora löner för junior output.

        • Kommentar avatar
         Rickard, 5 månader sedanSvara

         Henrik Leman har du skrivit eller återkopplat med Roger Rhönberg varför dom byter målvakt så ofta och inte vill ha en uttalad 1a? Har själv funderat mkt på det och ser på 5-6 matcher i veckan och kan inte hitta något lag i NHL eller i Shl som byter målvakt så ofta.

         • Kommentar avatar
          Stefan, 5 månader sedanSvara

          Underbart å läsa det du skriver Lehman

          • Kommentar avatar
           Stefan, 5 månader sedanSvara

           Underbart å läsa det du skriver Lehman


           Lämna en kommentar