Läs, ta till er – ös sedan på med frågor


► Det är fredag, och nu har ni chansen, för många av er delar ju inte alls mina synpunkter om Frölunda.
► Kasta iväg era frågor. Jag lovar svara på så många jag hinner. 
► Men jag är glad om ni läser texten först. 

Rakapuckar.com bild

1–2-pucken smiter
förbi Johan Mattsson.
Bild: TOMMY HOLL

DET VAR VÄRST vilken kritikstorm det blev efter Frölundas 1–2 mot Skellefteå.

Nästan så man kunde tro att Frölunda spelat SM-vinnarhockey stora delar av hösten och först nu på slutet börjat dippa.

Så är det ju inte.

Frölunda har underpresterat sett till alla förhandstips, jag är bara en av många som trodde på mer före säsongen, och jag ser ett lag långt mindre färdigt än tidigare säsonger, med andra problem, dels med den kollektiva förståelsen för vad som krävs, dels med offensiven.

Skadan på Sean Bergenheim har stört, han såg vass ut inledningsvis, hade betytt mycket.

Skadan på Pathrik Westerholm var inte heller bra, han och brorsan var en twin deal, nu åker Ponthus mest omkring och gör ett hårt jobb som inte överträffar Jesper Emanuelssons eller Oliwer Fjellströms.

Men så här är det ju, och det är detta jag känner flera har missat:

Efter hemska 0–4 mot Brynäs och 3–7 mot Växjö fick Roger Rönnberg och Frölunda dra i bromsen, ta ett steg tillbaka, fokusera på grunder som vinna närkamper i egen zon, spela klart defensivt innan man ger sig iväg offensivt.

Den typen av basic-saker, alltså. Så illa var det.

Jag hoppas ni förstår det, ni fans, ni läsare.

Sedan 4–0 på LHC, sedan 3–2 på Liberec, sedan 1–2 mot Skellefteå i en match där Frölunda mycket väl kunde ha gjort några mål till (men också ha släppt in fler).

Jag tror folk måste se till vad Frölunda 17/18 är, inte den guldfavorit det snackades om utan ett lag som fortsatt i november famlar efter grunder.

Ett som kan växa till något intressant om det vill sig väl, ett som kan få det riktigt jobbigt om inte.

Med det i bakhuvudet var inte det här så jävla illa som många av er vill göra gällande.

Med det i bakhuvudet kände jag att Frölunda fortsatt var (är) inne på rätt spår.

Rakapuckar.com bild

Om man tror att ett famlande lag hux flux ska se ut som en guldfavorit, då begriper jag att varje förlust är skäl till gråt och tandagnisslan – men så naiv bör man inte vara.

Det vore också klädsamt om man insåg motståndarens inneboende potential. Skellefteå har också haft hösttrubbel, men i grunden är det här ett lag som kan ta guld. Jag menar … kolla laguppställningen.

Frölunda – så här långt, är bäst att tillägga – är klart sämre än förväntat, stundtals är offensiven … tja, om inte impotent så i alla fall i behov av visst pillertrillande.

Med de glasögonen var det här inget gigantiskt steg bakåt.

Detta sagt, visst finns skäl att diskutera Frölundas lagbygge, kritisera det, som jag ser många av er gör.

Absolut.

Men det är en annan sak. 

En vi absolut kan snacka om, dock. Varför inte redan här och nu.

Men jag köper inte alls att just 1–2 mot Skellefteå framkallar den diskussionen.

Nå, innan ni kommer loss med era frågor (jag ser fram emot dem), jag fick inte med mina fem bästa i går, här är de:

1. Sebastian Stålberg
* Med ökat självförtroende kommer mycket, mod att hålla i pucken, ta den på mål, till exempel. Nära målskytt.

2. Simon Hjalmarsson
* Ledde den bästa kedjan, med Stålberg och Jesper Emanuelsson (större delen av tiden).

3. Adam Almquist
* Stabil numer på rätt hög nivå, målskytt, gör få misstag.

4. Jonathan Sigalet
* Fortsatt formpil upp, ser så mycket tryggare ut nu, hade en puck i virket också.

5. Johan Mattsson
* Ville säkert ha tillbaka andra målet, men inte ens han kan ta allt, många stora räddningar.  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
42 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Kristoffer , 11 månader sedanSvara

  Hej , bra skrivit tycker jag och jag håller med att Frölunda har underpresterat denna säsong än så länge , men är på rätt håll tycker jag men ä då väldigt väldigt mycket slvar i egen zon som jag tycker dom ska ge fan i rent utt sagt , och sen tycker jag dom behöver plocka in 1-2 spelare till eller va tycker du?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Slarv, eller vad det egentligen handlar om, otrygghet, spelare som inte litar på varandra och blir tveksamma, det var ett JÄTTEPROBLEM upp till Växjömatchen – sedan har det faktiskt blivit klart bättre. Det är det jag känner man måste minnas. Frölunda började klättra en bra bit ner på steg, lägre än många fans hoppades, men man föll inte av den i går. En spelare ÄR på väg in, återstår att se om det blir fler.

 • Kommentar avatar
  Simon , 11 månader sedanSvara

  Varför är inte Grundström med bland dom 5 bästa? Han va ju den enda som försökte göra mål. Och att Frölunda missade öppet mål kostade dom matchen. När Hjalmarsson missar pucken när de är helt öppet mål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Helt enkelt för att jag inte tyckte Grundström var så bra. Tycke och smak.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  Håller ned om dina fem bästa...
  Frågor då:
  Hur ska man göra för att bibehålla bra spel och stabilt självförtroende? Vi vet ju ATT de kan... Men gårdagen gjorde mig bara ledsen...
  Rogers timeout får jag magsår på...
  Ny center? Inga ytterligare nyheter där? Känns som det VERKLIGEN börjar bli bråttom där...
  För övrigt anser jag att Rönnberg-TV måste komma åter!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Att de kan? Tja, kan på den här nivån, det ÄR ett famlande lag, och att ett sådant inte per automatik maxpresterar mot Skellefteå, det förvånade i alla fall inte mig. Inget jag såg förvånade, det var inget steg bort från den ökade förståelsen (för vad som krävs) som vi sett efter Växjö, det var bara inte bra nog, och ... så bra är inte det här laget i höst att man besegrar Skellefteå bara så där. Här fjnns massor att jobba med, men ... det var väl ingen nyhet för någon? Kände jag. Center skulle väl ta några veckor, enligt Sjöström. Jag vet inget mer.

 • Kommentar avatar
  Svante, 11 månader sedanSvara

  Lite väl mycket bortförklaringar från Rönnberg efter varenda djupdykning. Börjar bli lite för mycket

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, att ideligen prata om läxor får mig att fundera. Något står inte rätt till i sådana lag.

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Som jag skrev i din andra artikel så tycker jag inte backsidan är det stora problemet. Visst, hade gärna tagit emot en Lauridsen typ men den backen skall finnas också.

  Tappet av Bergenheim är stort, det är ändå tänkt att vara en ledande spelare.

  Det behövs en center in och det är ju på gång. Westerholm får inte ut någonting av sitt spel men svårt att klaga för mycket då brorsan är borta.

  Förväntningarna på Friberg, Lias och Grundström m.fl. är nog inte realistiska. Detta är inte ledande spelare. Dock skall de ju kunna prestera mer än vad de för närvarande gör.

  Nu har tyvärr SHL saboterat sin hemsida, försökte kolla tabellen 16/17 efter motsvarande omgångar men lyckades inte med detta. Minnet säger dock att HV låg halvrisigt till efter detta antal omgångar. Gulden delas inte ut i november. Klart det inte ser jättebra ut just nu men det gör det inte för så många andra lag heller.

  Mycket kan vända om man får in spelare med spetskvaliteter. Ingen ska tro att Sjöström är dummare än att han ser att detta behövs. Men det skall vara någon som kan spela Frölundas spel och som helst skriver på för en säsong efter denna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det var ta mig fasen en av de klokaste kommentarer jag läst på länge! Medhåll från mig. I offensivt tamt lag skadade Bergenheims frånvaro enormt, sedan får kanske jag (och andra i media) ta på sig att förväntingarna på t.ex Lias och Friberg är alldeles för höga. Om Lias skrev jag något i höstas att tålamod krävs, Friberg är en hockeyarbetare hemma i Sverige för att starta om, han har gjort allt som man kan kräva, för producera på seniornivå, det har han aldrig gjort tidigare. Grundström, Olofsson, där är spelare som behöver göra mer, dock.

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

  Något jag anmärke igår var att domarna blåste av för spelare i målgården när spelaren bara var precis innanför och pucken inte ens i närheten utan passades uppe vid blå. Helt onödigt tyckte jag. Något du nä märke till? Är det nått nytt sagt som domarna ska göra? Vad är din input på detta?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Såg också det, väldigt petigt i går. Har inga problem med det, så länge det är konsekvent. Generellt ska ju spelare inte in i målgården och störa, men man får ju vara där om man INTE stör.

   Kommentar avatar
   Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

   Vid andra tillfället jag tänker på får jag dock säga att Frölundaspelarn står och täcker syn och blir inknödd av Skellefteås back. Vet inte vad regeln säger men min åsikt är att om man tacklar, knuffar eller liknande motståndare så det stör egen målvakt ska det inte blåsas av vid nått tillfälle ens vid mål.

 • Kommentar avatar
  Nicke, 11 månader sedanSvara

  Jag håller med här, så nattsvart tycker inte jag heller att det är, men något Frölunda verkligen måste förbättra och få igång är sitt spel i specialteams. I pp tycker jag Frölunda har svårt att få till ett bra tryck (lite sönderläst). I boxplay är känslan att det ringer för många gånger i baken.
  Sen en fråga om något helt annat som stör mig lite varje kväll- våra linjemän och tekningar.. svensk hockey måste ju komma till bukt med att det ska bytas tekare till höger och vänster hela tiden, är ju bara i Shl detta är ett jätte fenomen. Är ju som att linjedomaren går in och fintar att släppa pucken så någon rör sig , så han då kan få byta bort någon person.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Stämmer, inte minst i PP, ett fungerande sådant i gå (0/3) hade gett poäng, där var Skellefteå 1/3. Tycker dock box play varit rätt okej, möjligen det ringt lite för ofta, har inte riktigt koll på statsen där.

   Kommentar avatar
   Nicke, 11 månader sedanSvara

   Ligger tredje sist i bp statistiken, 73,9 %

 • Kommentar avatar
  Jonatan, 11 månader sedanSvara

  Kan det vara Tomi Sallinen som är centern? Korttidskontraktet går ut den 17 november.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tidigare än så, va? Redan nu vid landslagsuppehållet, tror jag. Men skit samma .. visst, det skulle det kunna vara. Absolut.

 • Kommentar avatar
  Martin, 11 månader sedanSvara

  Hur ser du på Ryan Lasch just nu? I mina ögon såg han väldigt ofokuserad, slarvig och nästan frånvarande ut under gårdagens match.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   I går tappade han puckar, var inte på topp. Många andra gånger kliver han fram och producerar. Tror inte man kan förvänta sig att han alltid ska vara på topp och leda laget.

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Hej Henrik!
  Du har poäng i det du skriver, Frölunda i dag är inte bättre en tabellen visar!
  Spelet krampar och lag bygget kantrar en hel del! Visst måste vi få ha förväntningar på att Frölunda om man ser tilll laguppställningen och på pappret? Men jag känner nu efter 20 matcher att Frölunda har för få spets spelare som kan vara avgörande, tycker personligen att det fattas något och att för många spelare är för lika!
  Men samtidigt i allt detta är det helt klart så att av massor av den talang som finns i detta lag, Har Rönnberg ett tufft jobb att få fram detta, för det är ingen självklarhet att detta funkar varje säsong till trots.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Helt rätt, det saknas spets. Kanske fanns en övertro i ledningen på att bredden på toppen skulle löna sig, kanske gör den det, fast det tar tid?

 • Kommentar avatar
  Sussie, 11 månader sedanSvara

  Det känns som att om vi bara lyckats få hål på "väggen" Ortio tidigare så hade det blivit ett annat resultat. Tycker vi har lyft oss rejält jämfört med Brynäs-matchen. Vi har lite svårt att komma in med spelare som vågar och kan ta stryk framför mål, framför allt i PP, men det gör som sagt ont. Om det inte går att ställa nån framför mål så kanske vi åtminstone skulle kunna åka förbi målvakten när skott kommer från backarna så att han är skymd i skottögonblicket. Lite bättre skärpa i passningarna och skotten hade varit bra också. Men, som sagt, vi har gått framåt rejält och Skellefteå är ett kanonlag, ingen skam att förlora mot dem.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag såg ändå en del bra kamper framför mål, Almquist mål kom till just tack vare skymning, det var tryck på kassen flera andra gånger. Känslan är att det finns förståelse för vad som ska göras, men just nu (?) är Frölunda inte är så bra att man kan göra det varje kväll, mot alla lag. Nej, ingen skam, det viktiga är att hålla i förståelsen för vad som krävs, ta steg framåt hela tiden.

 • Kommentar avatar
  Nike, 11 månader sedanSvara

  Skit i detta, imorgon är det HV71-Frölunda, man är på plats i ett fullsatt Kinnarps Arena, kommer bli magiskt med fartfylld hockey på en lördag och äntligen massa underbara gäster på läktaren från Göteborg.
  Kör över Jkpg klubben så kommer måndagen på jobbet bli kanon, allt jag begär!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Lördagen borde kunna bli riktigt maffig. Härlig arena. Två lag som bjuder på derbyartade fajter. Have fun!

 • Kommentar avatar
  Ruttger, 11 månader sedanSvara

  Tycker du och föregående talare har rätt i mycket; Bergenheim saknas, "twin deal" som sprack, Rönnberg-TV saknas. Tycker dock det känns som
  - laget inte har bett i skridskoåkningen,
  - är ängsliga inför besluten att vara resoluta (närkamper t.ex.),
  - inte vågar lita på varandra ("täcker xx upp eller backar den?")
  Men jag kan inte på något sätt ta bort SKE's prestation; De ville helt enkelt bra mycket mer är indianerna denna kväll.
  Är positiv inför fortsättningen; Laget kommer komma samman, strategiska nyförvärv kommer ske, Rönnberg-TV kommer tillbaka!!! :)

   Kommentar avatar
   Ruttger, 11 månader sedanSvara

   Just de ja, glömde frågan: Behöver du en kameraman till Rönnberg-TV eller? Skicka ett PM ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ängslan spelar stor roll, därför säsongsinledningar är så viktiga, när det börjar hacka tar det tid att resa sig. Däremot tror jag inte Skellefteå VILLE mer, det ser ut så bara, när det inte finns samma tveksamhet, fundersamhet, oro. Sorry, Rönnberg-TV är inte i pipen för tillfället.

 • Kommentar avatar
  Perra porrpung, 11 månader sedanSvara

  Efter dom två sista årens guld så ställs det otroliga krav på Frölunda zoomar man ut och kollar objektivt så ser man att årets upplaga inte innehållet dom spetsspelarna som föregående säsonger innehållit! Man har värvat ok spelare som man tror ska kunna blomma ut till stjärnspelare i indians! När det nu inte blivit så vill jag ge en känga till Sjöström ! Du försvarar alltid Donovan men han är värvad som en poängback och är ren katastrof i egen zon, helt klart den sämsta backvärvningen sedan Doug Lynch!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Försvarar alltid? Jag skrev i våras att jag sympatiserade med förlängningen, han var på väg upp, tyckte det var bättre att fortsätta med en spelare som var hemtam (dessutom ambitiös) istället för att chansa med en nya nordamerikan som skulle göra samma resa. I höst har Donovan tyvärr inte alls varit så bra som jag trodde, inte konstigare än så. Sämsta sedan Doug Lynch är månne att ta i, va? ;)

 • Kommentar avatar
  Jonas Wallin , 11 månader sedanSvara

  Det saknas spelare med den där extra vinnarskallen som inte spelar snyggast men bär laget. Någon som går in hårdare och högre som dom andra följer. Joel i all ära men han är för snäll. Trodde Ehn skulle kunna vara en sådan men tyvärr inte. Den som gör detta bäst i nuläget (jag vet han är skadad) är Rosseli. Han gör det där lilla extra som dom andra ser och tar efter. Det är många unga som har energin och drivet, vilket jag älskar men dom är för flaxiga för att ge det där som lyfter andra. Över lag är Frölunda för snälla och tar för lite plats på isen. In och visa att vi är här för att vinna och inget annat, förlora får någon annan syssla med. I vår kommer vi alla hylla vårt Frölunda då allt detta sitter som Rönnberg med team jobbat på. Dom tränar ju faktiskt för att vara bäst i vår, inte nu. Blir vinst imorn!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Rosseli är också en spelare som saknas, glöms lätt bort, han skapar alltid energi, vad gäller Ehn tycker jag faktiskt han kommer bort lite grand i en roll som fjärdecenter. Tappat det driv han hade i början.

 • Kommentar avatar
  Johan , 11 månader sedanSvara

  Problemet är väl att det inte sett bra ut i 60 min för hela laget många gånger. Är forwards vassa så har backarna en sämre kväll eller tvärtom. Eller så är båda de delarna bra och då är målvakten inte med i matchen och släpper en eller två onödiga och så vänder det. Men de gånger som allt klaffar finns ju potentialen helt klart. De behöver ju höja lägstanivån en del bara. Lättare sagt än gjort kanske men jag tror på laget. Kanske inget guld men semi är realistiskt om det sätter sig på en högre nivå. Eller är jag helt ute och cyklar? Bra skrivet för övrigt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är så jäkla jämnt, kolla Brynäs formtopp förra säsongen. Omöjligt svara på hur långt, eller kort, det kan gå. Jag ser i alla fall fall ett lag som börjat fatta vad som gäller, men också ett som saknar spets.

 • Kommentar avatar
  Benny , 11 månader sedanSvara

  Sagt det hela tiden en center räcker inte in med en stabil back en center en målgörare

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Säg så här: det är viktigast att den spelare Frölunda tar in verkligen är bra. Så länge man inte gör sig av med någon back kommer ingen ny, och jag ser det inte hända. Men vem vet ...

 • Kommentar avatar
  Mikael, 11 månader sedanSvara

  Media har helt klart gjort sitt när dom lyfte fram VF som en guldfavorit. Vet inte riktigt vad dom grundade det på? På pappret ett sämre lag än i fjol enligt mig. Man värvade Max som inte hade presterat på seniornivå tidigare, Lias som hade ett bra slutspel i HV men innan dess inte hade glänst blev hyllad som en gud när han skrev på jag menar herregud killen är ju ingen Gretsky utan behöver tid på sig. Bröderna Westerholm tja vad säger man om dom alla rykten sa att dom var ojämna, lite lata. Adam som ersättare till Sveriges bästa back en svår roll att axla helt klart. Men visst jag drogs väl med i hysterin man är ju positiv i grunden och färgad såklart. Avslutar med att lämna förslag på en ny PP-lina. Rasmus, Adam- Victor, Ryan och Calle. Tankar om den?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller helt med om att det är ett sämre lag på papperet, men det är ju grejen i SHL där bästa spelarna hela tiden lämnar – så kan du resonera om ALLA lag. När du tippar gör du det på basis av säsongens konkurrenter, inte FÖRRA säsongens. PP-femman, tja ... kan vara läge testa något nytt, kanske. RR öppnade för det nyligen.

 • Kommentar avatar
  Frääd, 11 månader sedanSvara

  Jag kan inte förstå hur Frölunda och Sjöström kan vara nöjd med backuppsättningen? Den håller inte! Vet att du är ett stort fan av Dahlin. Han är rolig att se på. Men han går bort sig så ofta och skapar lägen åt fel håll. Samma med Donavan. Min fråga! Hur fan kan inte Frölunda leta efter en back??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Därför att man investerat i den här besättningen och lite grand underkänner sitt jobb annars, tänker jag. Men man ska aldrig säga aldrig, plötsligt händer det. Men jag ser det inte. Och det ska finnas bra backar tillgängliga också, som passar in i det här lagets spelsätt.

 • Kommentar avatar
  Matte , 11 månader sedanSvara

  Hej HL
  Tycker det är bra att Du är positiv och ser framåt.
  Men jag tyckte faktiskt att det var klasskillnad igår mellan två stycken MITTENLAG (även om första kedjan i Skellefteå är bra och Ortio hade bingolotto tur, så är laget inte samma mästare som tidigare). Hade de varit Färjestad eller Växjö Djurgården alternativt Malmö på andra sidan hade jag också tyckt det var ok (de är topplag just nu i SHL). Men det som sker är på hemmaplan mot ett lag SKE som man har som Du skrev tidigare (när SKE var bra) en enslöst bra statistik på.
  Att det inte blev större siffror kan man tacka Johan Mattson för.
  Jag är inte alls säker på att Bergenheim är någon stor frälsare - tycker nästa synd att han skall få den rollen enligt bloggen här. Skall bara vara glada om han kommer tillbaka och kan göra en habil insats.
  Jag tror att man kan tåla en hel del motgångar med Frölunda bara man ser ett ljus i tunneln. Tyvärr har man bara sett blixtar av typ Johan M och Dahlin - hade JM stått matcherna, som det blev stora siffror i så hade siffrorna inte blivit så stora tror jag. Det finns mycket ishockey kunnande i Frölunda, men det pratas nog för lite göteborgska i omklädningsrummet, om Du förstår vad jag menar. Det gäller både spelare och ledare.
  Dvs man har ett mer fundamental problem.
  Men det är bra att du är så positiv HL - tycker Din blogg site leder sin liga i SHL

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller helt med om att det snackas för lite göteborgska, om du med det menar att man lite för lättvindigt släppt ifrån sig frölundaiter. Vad gäller att jag är mer positiv, tror mer det är så att jag inte är känslostyrd som fans är, plus att jag ser verkligheten snarare än en önskebild. Tror dock inte någon ser Bergenheim som en frälsare, de flesta anar säkert att han inte kommer tillbaka, dock tycker jag verkligen att han är saknad.

   Kommentar avatar
   Matte , 11 månader sedanSvara

   Ja just det - stommen bör vara från närområdet och man kan tvingas ta på stället, när inte spelet fungerar.

 • Kommentar avatar
  Marcus, 11 månader sedanSvara

  Är det Martin Plüss som är påväg in? Behövs ju en extra center ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Svårt se det, hur mycket jag än beundrar och gillar Martin.

   Kommentar avatar
   Pluss, 11 månader sedanSvara

   Kom tillbaka pluss

 • Kommentar avatar
  Mikael, 11 månader sedanSvara

  Läste kollegan Nyströms krönika där han hävdar att VF är lite för "mysiga" inte tillräckligt tuffa. Kan nog hålla med till viss del. Som jag nämnt tidigare så var Sean viktig i rollen som en "tuff" spelare. Håller du med nyss nämnda kollega?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det där har vi ju skrivit från dag 1 i princip. Det är ju inget nytt. Läste du inte vad jag skrev från Växjö, t.ex? :) Närkampsspel, aggressivitet - bitarna det måste jobbas på. Plus att inte bli flr "runt" i anfallsspelet. Jag tycker vi som följer Frölunda på mer daglig basis än då och då inte gör annat än skriver om detta ... Så - visst krävs tuffare takter av ALLA i ALLA situationer, något även Sebastian Stålberg var inne på i min text från i går kväll.

 • Kommentar avatar
  Thomas, 11 månader sedanSvara

  Mattsson var definitivt en av dom bästa igår...

  • Kommentar avatar
   Bengan, 11 månader sedanSvara

   Vet du något om träningen denna säsong jämfört med föregående. Läste någonstans att de inte var nöjda med förra säsongen, efter nyår när de ökade mängden inte fick igång spel och kroppar som de önskade. Det ser ut på banan som ben och kropp är lite sega, kör de hårdare denna säsong för att slippa "efter nyår" köret?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Inget jag märkt av, möjligen hårdare på försäsongen i så fall. Inte just nu.

  • Kommentar avatar
   Illern, 11 månader sedanSvara

   Snart kommer det tillbaka en massa hjärta till Frölunda.
   Lasu, Purre, Freddan V.Stålberg, C.Klingberg? Jag förväntar mig att dessa killar kommer tillbaka om någon säsong. Så förr eller senare kommer Frölunda få skörda för alla framgångar dom har utomlands.
   Så tror ändå snart de kommer fyllas på med spelare med hjärtat i föreningen igen.

   Glöm inte att Frölunda skickar spelare till NHL och KHL på ett helt annat sätt än andra föreningar i Sverige. Tycker det är ett bra bevis på hur mycket bra Frölunda gör och ofta gjort med förädling av talanger.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Det är aldrig fel att producera talang. Sedan om alla verkligen kommer tillbaka, det får vi se ...

  • Kommentar avatar
   MotalaMange, 11 månader sedanSvara

   Mycket bra analys, och då menar jag extremt bra! Hatten av för den Leman!

   Jag tror på att när vi summerar den här säsongen så kommer det att sluta med ett klart godkänt. Någonstans så skapar vi ju chanser...många gånger finns ju tendenserna där!    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Tack. Säkert lättare för mig att se nyktert på läget än för supportrar. Men hur bra det blir ... jag är långt ifrån säker på någon succé. Vi får se. :)

  • Kommentar avatar
   Perra, 11 månader sedanSvara

   Vi har under hösten sett ett par gånger hur hög Frölundas högstanivå är, om gårdagens match är ett tecken på att lägstanivån börjar höjas så kan det säkert vända uppåt snart igen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Ja, jag tror iaf att det inte var ett tecken på att saker är på vög helt åt h*e ...

  • Kommentar avatar
   Håkan alesjö, 11 månader sedanSvara

   Skulle vilja se mer av Hjalmarsson, jag ser inte de där som är så bra med han!!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Grymt jobb med att skydda pucken, skapa långa anfall, hitta medspelare. Tänk vad han kunde gjort med en snajper vid sin sida.

  • Kommentar avatar
   Christopher, 11 månader sedanSvara

   Väl skrivet! Du har alltid varit min favorit av alla skribenter när det gäller svensk hockey och framförallt Frölunda.
   Jag hade definitivt trott att det skulle vara helt annat resultat än 22 utav 45 möjliga poäng såhär långt. Men jag är inte ett dugg orolig för detta laget. Nog för att jag tycker att det är mycket "slarv", det är sällan passarna går blad till blad utan känns som om det ofta det blir ett litet extramomtent att lägga fram puckarna för sig själva efter en dålig pass. Men jag är övertygad om att det kommer vända snart. Dom har ett fantastiskt lag med alla förutsättningar att nå långt i slutspelet.
   Bergenheim är en viktig kugge i laget, han är den personen som kan få med sig hela laget framåt med sin härliga spelstil och sitt hårda slit. Jag hoppas att dom hittar och investerar lite i den Center som dom jagar fatt nu, en spelare med ett riktigt driv och gärna en två-vägsCenter som kan producera lite.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Det är av största vikt att det är något bra som kommer in, för det behövs verkligen. Saknas spets, det går inte att komma ifrån, även om Frölunda vill jobba ner motståndet med fyra jämna kedjor. Tack, snälla, för fint beröm. Värmer.

  • Kommentar avatar
   Matte , 11 månader sedanSvara

   Det skall bli intressant att se dem mot HV, som man förlorade hemma mot. Man skall komma ihåg att detta också är ett mittenlag - utanför topp 6. Så vill man fightas om topp 6, så bör man efter en svag inledning, slå åtminstone de som är utanför topp 6 annars får man nog svårt och nå slutspel. Det är sk 6 poängmatcher - den senaste mot SKE förlorade man, hur positiv man än är.
   HV har det alltid haft en stomme pådrivare från Jönköping med omnejd. Frölunda gjort sig av med/saknar - en stomme från Göteborgområdet. Detta har iallafall i HV:s fall - lett till flera guld. Kan nog se det med Frölundas guld också. Vad tror Du om möjligheterna att under 17/18 få in några till som kommer från Frölunda?
   Vem/vilka skulle det vara?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Knappast under 17/18, men jag hoppas för Frölundas del, för supportrarnas del, att det finns en förståelse för detta inför kommande säsonger. HV som du tar upp är ett bra exempel. Matchen i morgon blir hyprintressant, men ... det tycker jag ju om alla. :)

  • Kommentar avatar
   Mattias, 11 månader sedanSvara

   Jag håller med dig, onödigt hård kritik. Bara för att det är förlust på hemmaplan mot ett lag med två förluster i rad, så... lite som att man missar det faktum att det var ett revanschsuget och favorittippat topplag som gästade, plus att Frölunda ändå gjorde det rätt okej. Hade inte Ortio storspelat...
   Det jag tänker på är formen hos Lasch. Han var riktigt het i början, men har mattats tydligt, tycker jag. Igår rent av svag, i mina ögon. Inget bett i åkningen, tokiga pass, inte riktigt ”där”. Blir väl än mer kännbart om man adderar skador på nyckelspelare, kanske blir bättre med en hel Joel och MRO tillbaka?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Håller med, Lasch var svag i går. Grejen: det ska inte behöva märkas så mycket, men det är problemet, att i ett lag utan riktig spets krävs nästan storspel av Lasch i varje match. Fler behöver kliva fram.

  • Kommentar avatar
   Kalle Kula, 11 månader sedanSvara

   Hur tror du man gör med kedjorna när den nya centern anländer? Blir det ett i princip rakt byte eller kommer man göra en större ommöblering?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Först ska han ju in medan Lias Andersson är kvar, var det blir är omöjligt att svara på i dag. Kanske som vinge initialt, för att komma in i nytt lag.

  • Kommentar avatar
   Pierre, 11 månader sedanSvara

   Bra skrivet igen:)
   Men något jag tycker Frölunda ha stora problem med är att få pucken in i anfallszon, både i 5m5 o PP. Igår kändes det som att de gick i Saiks 'fälla' hela tiden (jag tar i lite nu) o på så fall fick de dumpa pucken djupt. Ska absolut inte ta bort Saiks försvarsspel igår men det känns som att Frölunda är sönderlästa o inte riktgt ha en plan B i de lägena. Sen tycker jag att de kastar bort en väldigt mkt puckar i anfallszon på chanspass som ska gå igenom ett helt försvar.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Jag har inga problem med att man måste dumpa ibland, så länge pressen funkar vinner man puck och kan skapa långa anfall. Problemet snarast att Frölunda förlorar för många närkamper. Tack för beröm! ;)

  • Kommentar avatar
   Benny , 11 månader sedanSvara

   Back besättningen är under all kritik finns ingen trygghet i försvaret

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Så illa är det inte, och när du ser bristande tryggjet handlar det inte bara om backar, det är en helhet med fem man.

  • Kommentar avatar
   Ulf friman, 11 månader sedanSvara

   Man vinner inga SM-guld i November eller i December. Om Laget höjer sig med en bra kurva inför Slutspelet så kommer det att bli mycket roligare. Det finns ju spänning om man skall gå dit eller ej. Det tråkigaste som finns är ju om ett lag är så överlägset att de tar segern år efter år som Sävehofs damer gjorde i 10 år utan förlust. i Handbollen

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Positivt tänkande. Kan behövas ibland ... ;)

  • Kommentar avatar
   Patrik, 11 månader sedanSvara

   Kan hålla med om att det såg väldigt tamt ut på isen igår Frölunda undviker tacklingar i egen zon och tar inte för sig i anfallszon. Men det var långt ifrån et sämsta jag sett i år så det finns hopp. Minns att vi för några år sen hade en Andersen i mål då hade hela hockey Sverige delat ut guldet till Göteborg i november men vi åkte i kvarten.
   För de som vill ha en tuffing så finns ju Dennis Wideman( hehe) han lär inte få kontrakt i NHL i år. Mer seriöst så tror jag på att ta in Per Ledin på ett kort kontrakt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Ja, det är ett lite tamt lag, den beskrivningen är svår att säga emot. Behöver förändras. Den som har rätt recept kan kontakta Roger Rönnberg efter valfri träning.

  • Kommentar avatar
   Göran, 11 månader sedanSvara

   Ännu en match där Frölunda inte hittar domarnivån. Det gör Skellefteå och crosscheckar och bryter ner oss i deras zon ca 12-13 gånger. Tydligen helt ok för domarna.
   Sedan väljer Skellefteå ut innan match vem som ”angriper” vem. Ex.vis Ellis tar Lias hårt, ofta efter avblåsning också, Möller och Lindholm går hårt på Rasmus Dahlin, m.fl. m.fl. (Lasch tas ju hårt av alla lag) Vet du om Frölundaspelarna får order på att ta någon utvald/speciell gubbe?

    Kommentar avatar
    Stefan Johansson , 11 månader sedanSvara

    Trevligt Göran! Att det är fler än jag som ser Skellefteås utstuderad taktik som jag med en dåres envishet hävdar att man gör i betydligt högre utsträckning än andra lag. I andra matcher är det mer enskilda spelare som utmärker sig. Man vet vad man har att förvänta sig av Sylvegård, Herman, Rahimi, Bibic osv. Men SAIK gör det som ett lag. Målvakter provoceras alltid hela tiden o sen väljer man ut vissa som du skriver som man slår o checkar på i varje byte...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Talade faktiskt med en NHL-person i dag som sa att han tycker Skellefteå ofta agerar fult efter avblåsningar. Kan inte säga att jag noterat detta, dock. Betyder inte att jag säger emot, bara att jag inte sett.

    Kommentar avatar
    Stefan Johansson , 11 månader sedanSvara

    Ett svar så gott som något

    Kommentar avatar
    Matte , 11 månader sedanSvara

    Bra att det är flera som är uppmärksamma. Undrar ibland om vi ser samma match. Kommenterade det igår också - det har varit så i flera matcher just med Skellefteå inblandat. Mot just Frölunda ser det konstigt ut för att spelarna inte är beredda på det. Domarna och framförallt ledarstaben bör förbereda spelarna på detta. Jag vart förvånad när Jocke L körde över Rasmus förra året och jag är säker på att det var ojuste - men många kommenterade det som att det fick man göra i princip, för att efterföljande mål var snyggt. Skulle vilja se en sådan överkörning av någon annan....

  • Kommentar avatar
   Stefan Johansson , 11 månader sedanSvara

   Märkte du SAIK:s taktik nu då, att alltid i alla lägen efter avblåsning åka rakt i ansiktet på motståndarnas målvakt o gärna slå lite på handskarna oxå medans domarna tittar på inte gör nåt. Vill ha tillbaka Christoffer " men då måste jag ju få slå han" Persson...

   • Kommentar avatar
    Daniel, 11 månader sedanSvara

    Möjligtvis en värvningsutopi, men borde inte Frölunda förhöra sig om Anton Hedman? Har ju stått utanför Luleås trupp några matcher om jag inte misstar mig, och har ju också ryktats bort (även om Luleå dementerade detta). Känns spontant som en spelartyp som hade gjort nytta. Dina tankar?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Spontant: nej. Ingen spelare jag lagt krut på.

   • Kommentar avatar
    Stefan Johansson , 11 månader sedanSvara

    Ett svar så gott som något

    • Kommentar avatar
     Nolte, 11 månader sedanSvara

     Rent spontant, skit i att värva något. Frölunda är inte en spelare ifrån att blanda sig in bland topplagen när man lyckats ta 2 av 18 poäng mot topplagen än så länge. Med tanke på vad Lias presterat än så länge så är det ingen stor kostym att fylla ut när han är borta, borde man kunna täcka utan att värva? Sen är det kul att jämföra, Frölunda lär inte värva nån back för det skulle vara att underkänna sitt jobb. Växjö ligger i toppen i serien och om jag inte sett helt fel så har man en stabil back som Bohm som 7e back, men väljer att plocka in Welch uppe på det, där snackar vi olika ambitioner.

      Kommentar avatar
      Matte , 11 månader sedanSvara

      Bra Nolte! Lite olika ambition.

    • Kommentar avatar
     Tommy, 11 månader sedanSvara

     Så rätt så rätt


     Lämna en kommentar