Det våras för SHL – Luleå och Linköping


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► I den här texten: Luleå och Linköping.

Rakapuckar.com bild


TIDIGARE I DEN HÄR lilla serien har ni kunnat sätta tänderna i följande lag:

Växjö och Malmö.

Brynäs och Skellefteå.

Djurgården och HV71.

Rögle och Oskarshamn.

Leksand och Örebro.

Ni som hängt med i veckan vet, för er andra, kort förklaring inför helgens avslutning:

Inga kan de olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna. Jag har därför tagit hjälp av dessa för att ge er en bild av läget här och nu.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågor till kolleger ute i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Rakapuckar.com bild

Jag avslutar sedan med mina egna tankar om berört lag.

Ingen ranking, ingen speciell ordning på lagen, jag har kastat ut dem lite som hipp som happ, och nu är det dags för:


## Luleå
Journalist: David Olsson Jiglundnsd.se

1. 
Plus: Att få in en spelare med Linus Klasens kvaliteter betyder förstås mycket. Inte minst för powerplayspelet som strulade förra säsongen. 
Minus: Om Nils Lundkvist inte blir kvar så behöver man få in ytterligare en kvalitativ back. Och en sådan blir nog svår att hitta med tanke på hur lite som sägs återstå av spelarbudgeten.


2. 
Jag tycker klubben har gjort det mesta rätt under de senaste åren och tror att de hade haft en bra chans på guldet förra säsongen. Och jag har svårt att se ett lag som tränas av Thomas ”Bulan” Berglund rasa samman. De flesta av spelarna från förra säsongens succélag är också kvar.

3. 
Det enda som saknas utöver Nils Lundkvist är en breddforward. Men det kan mycket väl bli Radek Muzik eller någon annan från de egna leden.

4. Det är lite för tidigt att svara på då ett definitiva besked inte har kommit när det gäller Nils Lundkvist eller Joel Lassinantti. Men om de två blir kvar så har man absolut en guldchans. Framåt ser det ju faktiskt rätt bra ut även utan Konstantin Komarek.

* Notera att David Olsson Jiglund lämnade sina rader INNAN det sena fredagsbeskedet kom om att Joel Lassinantti lämnar Luleå


## Lemans tankar

Ingen Joel Lassinantti, alltså. Så som vi först trodde, så som vi sedan tänkte att … hm, kanske blir det inte så ändå.

Men när det sprack med Admiral Vladivostok öppnades alltså en dörr i gamla OS-orten Sotji (Mr Madhawks uppgifter som i dag bekräftades av klubben), och Luleå går nu med sin tänka målvaktsduo, den ”gamle” (David Rautio, 34, och den unge (Jesper Wallstedt, 17).

Klart att det förändrar saker och ting. Men glöm inte att det var så här Luleå tänkt sig nästa säsong. Man litar på Rautios pålitlighet och det faktum att Wallstedt är en av svensk hockeys allra största målvaktstalanger. Killen fyller 18 i november, ni såg ju vad Hugo Alnefelt (HV71) kunde göra i den åldern.

Rakapuckar.com bild

Det här är ju ett mycket starkt SHL-lag kommande säsong, det förstår alla och envar, men när Jesper Sellgren (utlånad förra vintern) nu lämnar är det än viktigare att Luleå får behålla (New York Rangers-draftade) Nils Lundkvist – eller hittar en bra ersättare. Utan Lassinantti finns kanske några kronor över?

”Bulan” Berglunds gäng må vara en imponerande maskin, men du behöver en del spelskicklighet från bakplanen ändå.

Linus Klasens hemkomst är talk of the town, kanske mer än så, vi är många ute i landet som ser fram emot att njuta av Huddingekillens artisteri. 

Men hur bra är han som 34-åring? 

Poängsnittet har dalat i Lugano, 0,74 förra säsongen. 

Visst, det kan vara miljöombyte och nytändning och hela baletten som gäller nu, men jag tänker ändå vänta ett litet tag innan jag målar upp Klasen som en gyllene frälsare.

Låter jag tråkig ber jag om ursäkt för det. Bara kul om jag har fel. SHL behöver sina artister. 

Minus Konstantin Komarek (gillar honom, vart tar han vägen?) och Emil Larsson (Örebro) är det samma offensiv som förra året – med bröderna Emanuelsson, finnduon Juhani Tyrväinen & Arttu Ilomäki som värdefulla pjäser.

Vad kan en hel Filip Hållander, 19, göra?

Hur bra blir stortalangen Noel Gunler, 18?

Hur mycket finns kvar i tanken hos spelskicklige Niklas Olausson, 34?

Lika intressant som vad Klasen gör, vill jag hävda.

Nå, i stort samma trupp som hade varit favorit till guldet förra säsongen. Klart det bara finns en målsättning uppe i Norrbotten nu. Ni vet vilken.

Nyfiken på: Målvaktssidan, tveklöst. Är David Rautio, som 34-åring, plötsligt mannen att spela 40 matcher och hålla emot när Luleå kryper ner i försvarsställning? Är Jesper Wallstedt, som 17/18-åring redan redo att gå in och vara bra i SHL? Eller har Luleå någon annan lösning i bakfickan? Spännande att se.      

Rakapuckar.com bild

## Linköping
Journalist: Per Bergsten, corren.se

1.
Plus: Mycket beröm till Niklas Persson & Co. Definitivt i silly-toppen så här långt. Har länge aviserat en större satsning (”vi kan inte säga att nu tar vi samma budget och kör ett år till, då blir det bättre”) och coronatider till trots ser det också så ut.
Uppgraderad backsida med Filip Berglund och Petteri Nikkilä och med Jonas Junland med en rejäl försäsong i kroppen.
Centersidan var svag i fjol, kan bli en styrka nu med nya Markus Ljungh och Oula Palve. Där ser det bra ut på papperet. En ytterforward till ska in och Persson ska en del pengar kvar att handla för. Viktigt att han hittar rätt, Broc Little måste få hjälp med målskyttet. Hittade till slut ut ur mörkret i fjol och känns spännande med Bert Robertssons andra säsong.
Minus: Utan Eddie Larsson kan jag ju tycka att det kan saknas en defensivinriktad försvarare. Gärna elak, också. Visst frågetecken för hur många ytterforwards som har potential för toppkedjorna. Olle Lycksell (till Färjestad) var ett tungt tapp. Fortsatt oklart om Mattias Bäckman kommer tillbaka.


2.
Har efter flera sämre säsonger devalverat sin ställning som toppklubb och har fortsatt mycket att bevisa för att ta sig tillbaka dit. Målet med SM-final 2022 känns rätt långt borta, även om det nu definitivt blåser positiva vindar igen. Borde/måste hamna högre upp än i fjol. Tydligt att klubben gjort mycket rätt utanför isen på slutet. Nu gäller att göra det på isen också.

3.
Som sagt: tittar du på lagbygget just nu skulle jag säga minst en ytterforward av hög klass. En defensiv back vore inte heller fel. Men man kan inte få allt och pengarna måste räcka även på andra sidan corona.

4.
Slutspel. Svårplacerat, men ytterligare en miss skulle definitivt vara ett misslyckande. Åtminstone play in-plats känns rimligt, hamnar sista pusselbiten rätt inte omöjligt att slåss om topp sex.

Rakapuckar.com bild


## Lemans tankar:

Här har vi klubben som gjort kanske den tydligaste markeringen i SHL: ”Hey – vi är inte nöjda med hissfärden nedåt i hierarkin. Nu får det vara slut, vi hittade rätt mot slutet av förra säsongen, nu jäklar, nu ska vi ta ett steg eller två ytterligare i rätt riktning. Uppåt.”

Lite så upplever jag att tankegångarna gått hos GM Niklas Persson. Trots coronakrisen har man pumpat på rätt bra med nytillskott, in med backarna Filip Berglund och Petteri Nikkilä samt anfallarna Oula Palve och Markus Ljungh.

Tveklöst inga billiga affärer.

Men i LHC:s situation tror jag ”Pajen” Persson & Co i ledningen tänkt så här: ”Vi har inte råd att inte satsa.”

”Cluben” behöver bli ett slutspelslag igen, inte minst av ekonomiska skäl.

Lite så tror jag man ska tänka när man tittar på Markus Ljunghs lön som sägs (Aftonbladet) vara runt 300 000/månaden.

Överbetald? Visst, det kan absolut tyckas, för fullt så bra är ju inte Ljungh, plus att KHL-spel ofta kommer med viss acklimatiseringstid.

Men LHC skrek efter en bra center, skrek efter en profilvärvning, skrek efter en signal som sa ”Vi vill vara att räkna med igen.”

Tillgång och efterfrågan. 

På så vis är Ljungh värd sina pengar (de som HV71 och Djurgården inte vara beredda att lägga ut).

Oula Palve är också center, inte lyckad i AHL (en vinter), bra hemma i Finland. Viss osäkerhetsfaktor här också, vill jag hävda. Och precis som kollegan Per Bergsten är inne på ovan, det skulle nog behövas ett målgörande komplement till superstjärnan Broc Little.

Kan Nikola Pasic, 19, växa ut till ett sådant? 

Kan Henrik Törnqvist, 23, ta ytterligare steg?

Det är en fin backsida LHC förfogar över, Filip Berglund (från Skellefteå) är en jäkla bra addition, Jonas Junland är med från start nu, och tänk, tänk, tänk om stackars Mattias Bäckman äntligen skulle få ordning på sin kropp.

Men det är nog tveksamt. Tyvärr.Målvaktsposten, hm, rätta mig om jag har fel, men känns inte Jonas Gustavsson, 35, lite på nedgång? Eller så var det kanske bara ett helsike att stå mellan stolparna i ett länge rätt rörigt LHC. Killen vi lärt känna som ”Monstret” ska nu backas upp av Niklas Lundström, 27-åringen som haft en synnerligen brokig karriär (allsvenskan, AHL, ECHL, division I, Danmark, tjeckiska andraligan) sedan JVM 2013. Här går att känna förväntan, nyfikenhet och/eller oro. Välj själva.   

Rakapuckar.com bild

En sak ska inte glömmas, förresten: Bert Robertsson. Den karismatiske tränaren fick allt bättre ordning på LHC under sin första vinter i Östergötland, ledningen visade tålamod, tryggheten betalade sig. Ett lag fullt av ”okej” spelare, ett där spetsen inte finns på så många ställen, tror jag mår väldigt gott av det.

Till sist: det kommer kännas väldigt konstigt att se ett LHC utan göteborgaren Sebastian Karlsson. Lite tråkigare, faktiskt.

Nyfiken på: Patrik Lundh – finns det mer i honom? Svag säsong (14 poäng) den förra, LHC-fansen hoppas det bara var KHL-baksmälla, att 31-åringen kan betydligt bättre.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Ni vet vilka lag som är kvar, va? Precis – Färjestad och Frölunda. Presenteras söndag. Välkomna då.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Molly, 8 månader sedanSvara

  Sebastian Karlsson har jag inga sympatier för sedan han släckte Kahnberg.

   Kommentar avatar
   R@Y, 8 månader sedanSvara

   +1 på den.

   Kommentar avatar
   Gustav, 8 månader sedanSvara

   Samma här, finns absolut inget försvar mot den. Inte ens den vanliga klyschan ”det går fort därute...”

   Kommentar avatar
   Manne , 8 månader sedanSvara

   Samma här! Han släckte Kahnas karriär, annars hade han spelat fortfarande.

   Kommentar avatar
   Theresa, 8 månader sedanSvara

   Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall. 1) Älska trollformler 2) Lost Love Spells 3) Stoppa skilsmässor 4) Giftermål 5) Graviditet spell 6) Uppdelningar 7) Dödsförtroll 8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor 9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 8 månader sedanSvara

  LuleÅ ser starka ut. Framför allt backsidan. Sen tror jag att tappet av lassinantti (stavfel?) kommer kännas. Han var ju en matchvinnare och all respekt till rautio så kommer han inte vinna matcher på samma sätt som lassinantti.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

   Sällan har väl en vinnande trupp som Frölundas trupp och Luleås trupp året efter varit så lite förändringar. Frölunda havererade förra året. Frågan är om Luleå kan hålla i och gå hela vägen. Luleå och FBK se riktigt fina ut. Linköping slåss kanske inte om guldet men absolut play in.

    Kommentar avatar
    Allen, 8 månader sedanSvara

    Havererade? Vann CHL och hade garanterat varit ett hot i slutspelet, som tyvärr inte blev av. Så där har du fel herr Lakers

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    CHL? Grattis. Playing lag brukar inte vara ett direkt hot om guldet. Hur många playinlag har tagit guld? Igår ligger trycket på Luleå och se om de kan hålla i det med nästan samma trupp.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Ordet "havererade" är naturligtvis alldeles felanvänt här. Tycker det är överdrivet till och med på Växjö förra säsongen. Båda lagen presterade i serien klart sämre än förväntat, det är det inget snack om, men ordet "havererade" är på tok för starkt.

    Kommentar avatar
    Allen , 8 månader sedanSvara

    Det är en titel:) och Växjö under vad är det, 10 säsonger totalt i SHL, inte har vunnit;)

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Tycker jag inte. Får man behålla så många spelare är något sombär fel. Växjös föra säsong var dålig men knappast ett haveri då hela laget var nytt. Däremot kan man möjligen tycka att Växjös haveri var 19/20 då man även om man tappade mycket mer spets än Frölunda ändå fick behålla en liten stomme. Då kan man kalla det för haveri att sluta på playin.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    18/19

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Bör ju ändå se i vilken fas lagbygget är i och var laget kommer ifrån.

    Kommentar avatar
    Manne , 8 månader sedanSvara

    Herr Lakers ute och cyklar igen..

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Gå från 1 till 7 nästan starka lag är ett haveri. Växjö gjorde det året innan och det är ingen höjdare i min ögon.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Skillnaden var att Växjö tappade ett par riktigt bra spelare vilket Frölunda inte gjorde i samma utsträckning.

    Kommentar avatar
    Manne , 8 månader sedanSvara

    Lägger ingen vikt vid vad Lakers gör och inte. Har fokus på mitt lag.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Då blir man lätt inskränkt. Men gör ju som de vill.

    Kommentar avatar
    Christoffer , 8 månader sedanSvara

    Här får jag nog hålla med Herr Lakers. CHL titeln till trots, att vara ett av dom sämsta lagen under 2020 när man har ambition om guld... Kan inte ses som annat än Haveri.

    Kommentar avatar
    Manne , 8 månader sedanSvara

    Haveri och haveri. Även då vinsterna trillade in så var inte spelet något speciellt.

    Kommentar avatar
    Guppy, 8 månader sedanSvara

    Jahaja så det är bara Växjö som tappar viktiga spelare ?haha låt bli limmet herr Faker

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Det sa jag inte. Men titta vilka spelare Växjö tappade Contura Frölunda. Titta också vilka spelare ersatte tappade spelare med.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Året efter guldet. Lägg ihop poäng bara rosen, Elias Pettersson och Calof gjorde väl lika många poäng som Frölunda tillsammans ocvde vara bra några av spelarna som försvann till NHL och KHL.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Inte en människa debatterar nog att Frölunda, som på papperet hade ett starkare lag 19/20 än vintern före, i grundserien, framför allt efter jul, presterade klart sämre än förväntat – även om man ska minnas att det bara skilde sju poäng till andraplatsen. Jämn liga, detta. :) Men för ett så pass namnkunnigt lag var förstås den givna målsättningen att vara ett topp 2-lag, den stabiliteten fanns inte, och tveklöst var det en stor besvikelse, en underprestation. Min invändning rörde inte detta, alls icke, utan det på tok för starka ordet "haveri." Det blir lite "vargen kommer" för mig, om man kallar en sämre än väntat-prestation (sju poäng från plats 2, seger i CHL) för "haveri", då vet jag inte riktigt vilka ord man tar till när det verkligen handlar om haverier. För mig är det viktigt att vårda ords betydelse, därför jag inte gillar när det snackas om "hat" och "krig" inom idrotten heller. Men det är möjligt att det är en gammaldags syn på saker.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 8 månader sedanSvara

    Så om Frölunda nu liksom Växjö håller till i botten mitten kommande år också så vet vi alla fall när det började, oavsett vad man väljer att kalla det.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 8 månader sedanSvara

   Fortsatt bra genomgång i bra tempo. Gillar att du tycker till också.
   Bara För Folket kvar, då? :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Japp. :)

  • Kommentar avatar
   Mattias, 8 månader sedanSvara

   Lassinanti tycker jag är enormt överskattad. Han har funkar bra i grundserien i SHLs bäst defensiva lag. Men när det gällde i slutspelet senast var han direkt svag (minns Frölundas serie mot Luleå). Luleå har en fortsatt bra mv-sida och forwardssidan är ju fantastiskt då de får behålla finländarna? Däremot lite svagare backsippa.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    Oj så olika vi tycker om backsidan. Jag tycker det är deras starkaste lagdel. Kul med olika tankar.

    Kommentar avatar
    Mattias, 8 månader sedanSvara

    Stark backsida men svag i jämförelse med offensiven. De tappar ju sannolikt Lundqvist och Sellgren. Tunga tapp. Hade de haft dessa båda kvar hade Luleå haft seriens backsida

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Delar den uppfattningen, Mattias. Bra backsida ändå, förstås, men hade mått gott av en Lundkvist eller en dylik off skicklig back.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    Jo, det är sant. Sellgren och Lundqvist är riktigt duktiga och två tunga tapp. Men lik förbannat så har dom stark backsida. Luleå är en stabilt lag, skulle vilja säga att dom har seriens högsta lägstanivå.

  • Kommentar avatar
   Mogge, 8 månader sedanSvara

   Bra och läsvärda betraktelser om SHL. Som vanligt. Jag tror/hoppas att vi kommer igång under tidig höst. Vi står inte ut längre.
   Rekomedationer är just det, rekomendationer.
   Dessutom har jag ändrad mig lite angående publiken. Jag får svälja lite saltvatten här, och kan acceptera några tomma arenor, ifall det är nödvändigt.
   Det var väl mest Alingsåskillen som sa att, typ detta håller ej. Ändringen är alltså. Hellre utan publik samt även få bort det ständigt påpekandet att det är så ödsligt.
   Jag har läst här inne att lägga på lite lagom publikljud via högtalarna. Kanske en bra idé, värt att prova?

    Kommentar avatar
    Daniel B, 8 månader sedanSvara

    Håller med. Känslan är att det blir spel i sep, men om det är med eller utan publik det får vi se. Sen har ju Sverige kommit ganska långt med denna pandemi, det är drygt 4 månader kvar till premiären. Om jag får gissa så blir det spel utan publik fram okt/nov. Jag håller alla tummar att vi snart blir kvitt detta jäkla virus och att så få människor som möjligt dör.

  • Kommentar avatar
   Andreas H, 8 månader sedanSvara

   Måste svida ngt enormt hos Luleå-supporters att slutspelet ställdes in.
   Dom var ju ruskiga favoriter inför slutspelet.
   Kan dom vara lika bra nästa säsong? Hmmmmm

   • Kommentar avatar
    Sylvia Berglund, 4 månader sedanSvara

    HERREGUD!! Detta är verkligen ett chockerande och ett äkta vittnesbörd..Jag besökte ett forum här på internet den 20 AUGUSTI 2020, och jag såg ett underbart vittnesbörd om den här kraftfulla och stora trollformeln som heter Priest Mompha på forumet..Jag trodde aldrig det, för jag har aldrig hört eller lärt mig någonting om magi förut .. Inte en själ skulle ha kunnat påverka mig om magiska trollformler, inte förrän Priest Mompha gjorde det för mig och återställde mitt äktenskap på 8 år tillbaka till mig och tog med min make tillbaka till mig under samma 48 timmar precis som jag läste på internet..Jag blev verkligen förvånad och chockad när min man knäböjde och bad om förlåtelse och för mig att acceptera honom tillbaka .. Jag är verkligen brist på uttryck, och jag inte ' Jag vet inte hur mycket jag ska förmedla min uppskattning till dig Präst Mompha, du är en Gud som skickas till mig och hela min familj .. Och nu är jag en glad kvinna än en gång
    E-post: chefpriestmompha@gmail.com
    WhatsApp: + 62-852-7546-3810


    Lämna en kommentar