Topp 6, topp 10, i vinter spelar det mindre roll


► Spelar det verkligen så stor roll om Skellefteå eller Frölunda vinner i kväll?
► Lite hårdraget: nej.
► Det har väl aldrig betytt mindre att komma topp 6? 
► Häng med så ser ni hur jag tänker.

Rakapuckar.com bild

DEN HÄR TORSDAGENS krönika för hockeynews.se – ni läser den här – handlar om att det sällan varit så jämnt i SHL som i vinter.

Bortsett från Växjö, då.

Och vem vet, kanske var insatsen mot Jyp i CHL-finalen ett bevis på att serie och slutspel är … tja, det är ju olika saker.

Nå, tesen jag driver är denna:

Det spelar inte jättestor roll om du kommer trea eller åtta i SHL-tabellen, chansen att gå långt i slutspelet är ungefär lika stor ändå.

Visst, hemmafördelen finns, men bara i en helt avgörande match, och då är det ändå lite av finalkaraktär och hemma/borta väger inte lika tungt som vanligt.

Visst, får jag välja spelar jag hemma.

Men det är inte hela världen.

Alltså, placeringen i tabellen har, tycker jag, aldrig spelat så här lite roll. Det som är kvar är mer positionering, toppa formen, inför slutspelet. Man kan säga att det är skönt att slippa slita i en åttondelsfinal, men jag tror att det i lika hög grad spelar roll att komma med matchtempo i benen in i kvartsfinalspelet. 

Rakapuckar.com bild

Jag skriver i krönikan att tian Brynäs, med bättre målvaktsspel, är en fullt tänkbar finalkandidat, och fortsätter:

Luleå (nia) har något på gång, HV71 (åtta) med lite folk tillbaka har stora kvalitéer, Linköping (sjua) kan förstås gå långt.
Ärligt talat: känns det så mycket mindre troligt med något av dessa fyra lag i en SM-final än … tja, säg Djurgården (tvåa) och Färjestad (trea)?
Absolut inte, tycker jag.
Med två eller tre matcher i benen kommer ”åttondelslagen” med matchtempo när det är kvartsfinaldags.
Så jämn som i SHL är i vinter – jag tror aldrig lag 7–10 haft så här stor chans.
Kul? Ja, det är det väl? Borgar för stort intresse när säsongen ska avgöras. 
Men det betyder samtidigt att det inte är jättemycket spänning i den övre delen av tabellen med åtta–tio omgångar kvar.
Där är det mer rejset fram till transfer deadline som är intressan
t.

Läs gärna. Länken här igen.

Och för att det inte ska bli några missförstånd: jag förstår självfallet att det är viktigt för supportrar att deras lag vinner, att det spelar roll för självförtroendet att gå in i slutspelet med bra känsla, min tes handlar enbart om att själva positionen i tabellen, den spelar mindre roll än vanligt. 

Rakapuckar.com bild

***

Transfers, ja. Ni såg väl bomben i dag, att Växjö plockat Andy Miele från Malmö.

Miele har inte motsvarat de högt ställda förväntningarna i Malmö.

Spännande att se om han bättre passar in i Växjö där han inte behöver vara ledande spelare.

Växjö med rätt nordamerikansk profil, där tränaren Sam Hallam kör all kommunikation på engelska, det skulle inte förvåna om Miele fick ett lyft där.

***

Rakapuckar.com bild

Här lite Frölundaläsning inför i kväll om ni missat:

Johan Mattssons chans att visa att han ska vara nummer ett i slutspelet.

Därför tror jag Lias Andersson blir kvar i Nordamerika; se hans mål här.

***

Skellefteå fortsatt knapp favorit hos Coolbet; jag tippar kryss, så då vet ni att något av lagen vinner.

Länk till oddsen här.

Länk till ett finfint välkomsterbjudande här.

Jag blir glad om ni gynnar min samarbetspartner.

***

Det här är så oerhört glädjande att läsa. Och då syftar jag inte på att Erik Forssell snart spelar hockey igen – utan varför.

Men, på ett sportsligt plan: räcker det, eller vill Malmö ersätta Andy Miele med mer?

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 11 månader sedanSvara

  Är helt med på ditt resonemang. Dock så slog det mig när jag kollade på CHL-finalen att Frölunda löper väldigt stor risk att inte kvalificera för turneringen nästa år. Merparten av fansen säger säkert ”skit samma, lika bra” men Frölunda som förening resonerar knappast så. Det är ju en av två potentiella pokaler man har som mål att ta hem varje säsong. Personligen ser jag även hellre CHL på försäsongen än träningsmatcher i alla landets små hockeylador och om man vill se matcherna hemifrån så får man se på en web-sändning som ser ut att filmas med mobilen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Just det, kommer inte ens ihåg vilka lag som är direktkvalificerade. SM-guldvinnaren, SHL-vinnaren, och ... vad är det sedan? Måste kolla.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Är visst SHL-tvåan och finalförloraren också. Om SHL-ettan slår SHL-tvåan i final antar jag semifinalisterna kvalar in.

   Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Ja, så det är tufft att ta en plats. Inte på något vis fiasko eller misslyckande eller något i den stilen om man missar. Mer att CHL har upplevts som självklart för Frölunda sen turneringen startade.

 • Kommentar avatar
  Hans åsberg , 11 månader sedanSvara

  En match mellan dem här lagen betyder ju nästan lika mycket som när vi möter Karlstad gänget prestige och så vill jag alltid se Bert grina

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Som jag skriver: jag förstår att fansen vill se sina lag vinna, att spelarna alltid vill vinna. Poängterar bara att för slutspelschanserna spelar tabellplaceringen i vinter mindre roll.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   För oss är topp 6 ett måste.

   Kommentar avatar
   Göran , 11 månader sedanSvara

   Håller med. För då blir det iallafall kvartsfinal. Sedan blir det tvärnit. Blir det play-in så tar det stopp där. Ser inte att vi klarar av att vinna mot nåt av de andra nio lagen. Tom Rögle skulle antagligen spela skjortan av oss.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

  Sett med Frölunda-ögon spelar det absolut ingen roll denna säsongen om vi får spela play-in. Så ojämnt som det här laget är så är man sin egen största fiende, motstånd egalt. Ja om vi inte stöter på Brynäs för då är det gonatt redan innan kvarten. Växjö vinner guld oavsett resonemang. Semi för VF= säsong godkänd. Resten är ett brutalt fiasko....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det resonemanget delar jag inte alls. Du kan göra en kanonbra kvartsfinalserie, förlora i dubbel övertid, kanske på en felstuds, och inte en jävel kan väl säga att det per definition är fiasko då? Så svart och vit är inte idrotten.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

   Du menar att en hel säsong ska bedömas på en felstuds i sjunde och avgörande kvart? Tycker jag är lite väl lättvindigt resonemang, den här säsongen tog sin början när första värvningen gjordes. Har man ett uttalat mål att vara ett topplag så ska man bedömas efter det med.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

   Frölunda har med uttalat att man vill vara Europas främsta talangutvecklare, tycker jag är helt rätt, men man kan inte vara ett givet topplag om man inte spetsar till truppen rejält, den biten har haltat lite. Men nu kommer Patrik tillbaka och Mursak har värvats, Grundström på väg upp. Vi får se om det räcker för semi!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Man ska väl bedömas utifrån helheten, och hur väl man lyckas. Det kan inte vara så enkelt som att, oavsett hur förutsättningarna ser ut med skador, stolpskott etc, så är det fiasko om man inte går till semifinal. Då har man en lite naiv syn, tycker jag.

   Kommentar avatar
   Göran , 11 månader sedanSvara

   Vad är det som tyder på att Frölunda skall göra en kanonbra kvartsfinalserie ? Vet du om 7 - 8 nyförvärv som ingen annan vet ?

 • Kommentar avatar
  Karl, 11 månader sedanSvara

  Konstigt resonomang HL, det går väl ut på att skaffa sig goda vanor och självförtroende inför kommande slutspel, och segrar och en bra placering är väl inget att förakta!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Konstigt resonemang? Jag tycker jag argumenterar väl för min sak. Skriver också att gå in med bra självförtroende i slutspelet är bra, men det gör du ju mer som sjua med fem segrar i ryggen än trea med fem torsk. Min krönika handlar om att TABELLPLACERINGEN inte spelar så stor roll i vinter.

 • Kommentar avatar
  Hans åsberg , 11 månader sedanSvara

  Kom alltid ihåg kompisar slutspelet kan gå på 2 sätt i år tycker ändå att vi har offensiv kraft tänk den dagen eller kvällen när puckarna helt plötsligt går in i mål

  • Kommentar avatar
   Conta, 11 månader sedanSvara

   Många ser Växjö som favorit till SM-guldet.javisst kan det bli så,men alla ag får dippar under säsongen och Växjö har gått som tåget hela säsongen.kanske för bra?Kanske kommer en svacka i kvartsfinalen? Blir spännande.Frölunda borde klar sig till semifinal med sen svårt bedöma.

    Kommentar avatar
    Manne , 11 månader sedanSvara

    Växjö är alldeles för upphåsade. Visst, de är bra - men det går att störa de. I CHL-finalen tillexempel gjorde JYP ett kanonjobb och vann rättvist. Alla pratade om att Växjö inte kom upp i nivå, jag vidhåller att JYP gjorde de sämre.

  • Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Växjö har redan en finalplats klar, gott folk! Enligt alla "Så kallade" experter. Det blir kappan efter vinden om de skulle ryka redan kvarten den här säsongen också.

   • Kommentar avatar
    Eric, 11 månader sedanSvara

    Tror nästan Frölunda skulle behöva play in för att få ordning på saker och ting innan slutspelet drar igång på riktigt. Om man får in en övertygande insats kan den leva vidare in i nästa steg... Åker man ut hade man gjort det i kvarten ändå, speciellt om spelarna är lika instabila som under mycket av säsongen.

    • Kommentar avatar
     Manne , 11 månader sedanSvara

     Bra där Gunnarsson, precis så ska man agera. Horribelt!

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

      Idag kunde man stänga av tidigt, fullständigt horribelt försvarsspel. Den här Gunnarsson är ju fullständigt värdelös

       Kommentar avatar
       Manne , 11 månader sedanSvara

       Gunnarsson är ett namn för framtiden, jag säger å det. Suck! På lördag är vi utanför topp 6, garanterat.

       Kommentar avatar
       Göran , 11 månader sedanSvara

       Håller med. Tiondeplatsen är vikt för Frölunda för Rögle hinner inte ikapp.

     • Kommentar avatar
      Allen , 11 månader sedanSvara

      Stabilt backpar AA och FW.. suck..

       Kommentar avatar
       Manne , 11 månader sedanSvara

       Håller knappt Korpen-klass. Börjar ledsna nu, det är ett jävla tjat om Växjö i Cmore. Cmore bytte namn 8/2-2018, till Växjö-TV.

       Kommentar avatar
       Matte, 11 månader sedanSvara

       Nu för set vara slut påkritiken mot Dahlin - har inte alla sett överkörd Adam A blir. Kaos Tycker juniorerna är bra dvs även 16! Men det är 1 perioden och FHC ligger under i allt samt 4-1. Blir det tvåsiffrigt?

     • Kommentar avatar
      Richard, 11 månader sedanSvara

      Det är för enkelt att göra mål på oss. Det har varit ett genomgående problem även om vi har haft våra perioder med stabilt försvarsspel. Utan Sigalet, Nöstebö, Dahlin så blir vi tunna. Har Gunnarsson Westerlund ens matchtempo?

       Kommentar avatar
       Manne , 11 månader sedanSvara

       Ja. För lägre divisioner, inte för SHL.

     • Kommentar avatar
      Matte, 11 månader sedanSvara

      Dax att fundera på egen arena och inte spendera pengarna fel. Tycker dock juniorerna funkar bra och 4 mycket bra. Här finns en rad dyra spelare som borde säljas eller bänkas.

      • Kommentar avatar
       Göran , 11 månader sedanSvara

       Jösses vilket lag man håller på. Sämsta upplagan på många år.

       • Kommentar avatar
        Göran , 11 månader sedanSvara

        0 - 3 på 18 minuter. RIDÅ !! Frölunda klarar inte ens av att vara i närheten av att hota. Så fruktansvärt dåligt.

        • Kommentar avatar
         Göran , 11 månader sedanSvara

         Kampen om förstaspaden går vidare....
         Vilken målvakt skall vi värva in ?

          Kommentar avatar
          John, 11 månader sedanSvara

          Nu ska ju vi utveckla spelare. Vi låter två medelmåttor köra bänkpress utav bara helvete, sen har vi minst en landslagsmålvakt. Minst.

          Kommentar avatar
          Göran , 11 månader sedanSvara

          Humor på hög nivå Skrattade gott när jag läste det. Och nu under OS-uppehållet har Frölunda köpt in mängder av nya vikter - för nu blir det hårdträning !!! Fler landslagsspelare skall tränas fram.

        • Kommentar avatar
         Göran , 11 månader sedanSvara

         Frölundas kreativa pygmebackar är bara - just det pygmebackar.

         • Kommentar avatar
          John, 11 månader sedanSvara

          Inte ofta man byter kanal innan period 1 är slut.

           Kommentar avatar
           Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

           Samma här, Backspelet var pinsamt. Gunnarsson kan vara den sämsta back man sett sen postorder-ryssen

         • Kommentar avatar
          Manne , 11 månader sedanSvara

          Du missar pygmeforwardsen, Göran.

          • Kommentar avatar
           John, 11 månader sedanSvara

           Bra med ny backtränare. Det här duger inte alls.

            Kommentar avatar
            Manne , 11 månader sedanSvara

            Backspelet har gått bakåt sedan Ohlsson lämnade.

            Kommentar avatar
            Göran , 11 månader sedanSvara

            Huvudet på spiken. Ser ju ut som om backtränaren lämnade oss när säsongen började. Men ge RR 2 nya hjälptränare - minst.

            Kommentar avatar
            Matte, 11 månader sedanSvara

            Tror egentligen Per J är bra men man har nog inte värvat rätt material.

            Kommentar avatar
            Matte, 11 månader sedanSvara

            Anfalls coachen vet jag inte riktigt varför man behöver - han verkar mest tugga tuggummi. Bättre att lägga pengarna på bra nyförvärv.

          • Kommentar avatar
           Manne , 11 månader sedanSvara

           Behåll Sigalet på backsidan. Sedan Lasch, Joel, Pathrik Westerholm, Rosseli, Stålberg, Julmusten och Mursak på forwardssidan. Dahlin, Olofsson, Ehn, Grundström till NHL. Skeppa iväg resten och in med nytt, spets och kvalité.

           • Kommentar avatar
            Daniel B, 11 månader sedanSvara

            Försvarspelet i första var inte bra tyvärr. Väldigt enkla mål som vi släpper in. Sen har vi ju lägen att göra 1-0 innan dom gör sitt. Då kanske det hade blivit en annan match. Idag såg man tydligt vad Joel betyder för detta lag, ingen som blir arg, ingen som tacklar och ingen som visar hjärta. Sen vill jag berömma juniorerna som jag tycker skötte sig bra. Tycker backen med nr 2 borde fått spela mer för AA, Gunnarson och Nyberg var inte bra.

            Sen var den nya tvillingen var riktigt bra, stark med puck, fysisk och bra. Herregud, han visste jag inte va så bra. Och då har han varit borta i 4 månader.

            • Kommentar avatar
             Robert, 11 månader sedanSvara

             Det var då ett jävla gnäll, finns det bara medgångssupportrar i Göteborg?


             Lämna en kommentar