Historisk "Henke" – till och med bättre nu?


► Henrik Lundqvist skrev historia i natt, och det är svårt att inte känna en enorm beundran för den här idrottaren.
► Snart 36 år. Fortfarande med ett driv som är som en 20-årings.
► Snart har ”Henke” kanske Lias Andersson hos sig i New York. Det scenariot är närmare än jag först trodde. Lias kan vara förlorad för Frölunda.

Rakapuckar.com bild

FÖRRA SÄSONGEN SKAKADE marken ett tag under svensken som kommit att kallas Kungen av New York.

Petad i några matcher, för första gången sedan rookiesäsongen 05/06.

Hur det slutade? Jodå, med Henrik Lundqvist som obestridd målvaktsetta och bärande spelare i New York Rangers precis som vanligt – och så ett VM-guld på det.

I höstas hackade det också; för Lundqvist, för New York Rangers, snacket var igång, är han ändå inte på nedgång nu, ”Hank”?

Bah. Folk borde ju vetat bättre. ”Can’t Keep a Good Man Down”, som Alabama sjöng.

I natt skrev ex-frölundaiten historia, blev förste målvakt i NHL:s historia att vinna minst 20 matcher under var och en av sina 13 första säsonger i världens bästa liga.

Ni hör Henke snacka om det och lite annat här.

Måste man stirra sig blind på all NHL-statistik? Inte alls. Inte om man inte vill.

Jag tänker mer så här:

Det hade varit lätt att känna en viss mättnad, att känna av kroppens trötthet när man är inne på sitt 36:e år och sin 13:e NHL-säsong, när bankkontot är välfyllt, när tillvaron är rätt trivsam på Manhattan och i Göteborg.

Det hade varit lätt att tvivla när puckarna började studsa emot och förbi.

Vare sig mättnad eller tvivel tycks dock finnas i Henrik Lundqvists vokabulär.

Rakapuckar.com bild

De två senaste säsongernas gropar på vägen verkar bara ha gjort honom mer tävlingsinriktad, mer sugen på att uppnå framgång, och när jag studerat honom i några matcher i höst och i vinter har jag slagits av att han inte sett ett skvatt sämre ut än för fem, sex, sju år sedan.

Sådant där ser förstås en expert som Erik Granqvist bättre än jag, men … min känsla är i alla fall att Lundqvist bär Rangers på samma vis som förut, det är samma reflexer, samma smidighet, samma spelsinne, samma vinnarmentalitet, samma mörka ögon i motgångens stund.

Kanske är ”Henke” till och med bättre än på ett tag?

Uttagen till All Star-matchen i Tampa i slutet på januari, en ära han inte upplevt sedan 2009.

En titt på statistiken vidimerar min bild. Av de NHL-målvakter som spelat minst 20 matcher är läget detta vad gäller räddningsprocent:

1. Andrej Vasiljevskij, Tampa, .930 (37 matcher)
2. Corey Crawford, Chicago, .929 (28)
3. Jonathan Quick, Los Angeles, .924 (35)
3. Mike Smith, Calgary, .924 (38)
3. Henrik Lundqvist, NYR, .924 (38)

Det finns inte en hemlighet bakom en idrottares succé, det är ett pussel med X antal bitar, men precis som tvillingbrorsan Joel har Henrik en sällan skådad vilja att vinna – och hatar att förlora.

Driv. Det handlar om det. Driv. För att ta vara på all den talang du fötts med.

Rakapuckar.com bild

***

Lias Andersson, ja. Skrev om honom i går kväll, och har fått ny information som på allvar slår fast följande:

New York Rangers funderar på att behålla Lias, låta honom spela AHL-hockey i Hartford, den vägen ge honom chansen att spela sig in i NHL redan den här säsongen.

Inget bestämt, vad jag förstår. Men inte alls en otrolig utveckling.

Rangers har skador på Chris Kreider och Kevin Hayes, har plockat upp en del AHL-forwards med gott resultat, gillade vad man såg Lias Andersson JVM-prestera på liten rink, känner att han tagit stora steg sedan i höstas, och det kan betyda att Lias NHL-dröm snart blir sann.

Kan betyda. Inget klart.  Vad vi vet är i alla fall att Rangers först tänkt skicka tillbaka Lias till Frölunda i veckan men sedan frös det beskedet och valde att behålla svensken rehabtiden ut.

Återkommer i ärendet.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Henrik , 1 år sedanSvara

  Blir otroligt om Frölunda får ge sig ut och värva ytterligare spelare, helt sjukt isf

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Här får gärna någon rätta mig. Men Lias går fortfarande på junior/rookie-kontrakt? Isåfall inte så mycket pengar som frigörs till nån värvning?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Stämmer. Han gav mkt för liten peng, Lias. Så sett finns inget stort utrymme. Men det finns förstås pengar ändå. OM Frölunda skulle vilja ersätta. OM Lias lämnar. Många "om" än så länge ...

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Alla vet reglerna, Frölunda lånar bara Lias. Men känner rent spontant, va fan. Är det inte väldigt väldigt sällsynt att nhl-klubbarna plockar över en utlånad spelare så här sent? Händer ju ganska ofta först när spelaren spelat klart säsongen i Sverige och får åka över och spela Ahl-slutspel? Riktigt tråkigt också om dom gör det för att spela honom i AHL. Man sätter också Frölunda i en ganska taskig sits, som måste ha räknat med Lias?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rätt så sällsynt, ja. Men Rangers har förstås all rätt på sin sida och kan knappast ta hänsyn till Frölunda här, ser till vad som är bäst för Lias och därmed Rangers i framtiden.

 • Kommentar avatar
  robert ström, 1 år sedanSvara

  Lias kommer aldrig ta en plats i Rangers

   Kommentar avatar
   Generalen, 1 år sedanSvara

   Nehe och vad grundar du det på?

   Kommentar avatar
   Blixten, 1 år sedanSvara

   Vet du något som vi andra borde veta?

 • Kommentar avatar
  Johan L , 1 år sedanSvara

  Kung Henrik! Precis så. Hoppas verkligen Lias kommer tillbaka, men om inte. Kul för honom. Tråkigt bara just nu. Hade väl underlättat om han varit "förlorad" från början. Men spelets regler som sagt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, hade förstås varit lättare att hantera då. Samtidigt har Frölunda spelat utan honom i nästan en månad nu. Gått ok. :)

   Kommentar avatar
   Johan L , 1 år sedanSvara

   Det har du helt rätt i. Samt att snart är ju ännu en center tillbaka :)

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Jag skulle bli väldigt förvånad om man tar in en ersättare för Lias.....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Givet att Pathrik Westerholm är på väg tillbaka så ... min känsla också.

 • Kommentar avatar
  N, 1 år sedanSvara

  Varit en väldigt rörig säsong detta med spelare som är skadade nästan hela säsongen, folk som försvinner och folk som tillkommer. Tycker Frölunda gjort de extremt bra med tanke på vilka motgångar som hänt. Inte fullt lag en enda match denna säsongen? Alltid har de väl varit någon borta eller skadad utav dom spelare som finns i truppen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det har varit en hel del strul, håller med om det. Men känns som rätt många lag haft folk borta titt som tätt.

 • Kommentar avatar
  Peter, 1 år sedanSvara

  Herregud! Varför yla om Lias blir kvar? Vi vet förutsättningar innan och ärligt talat! Han har inte varit någon bärande spelare denna säsongen, visst är han bra! En ingen avgörande faktor om Frölundas skall lyckats i ett slutspel. Men visst ett störande moment i dagsläget, men inte på långa vägar avgörande för Frölundas fortsättning.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tycker du att det ylas? ;) Klart att det är en försvagning om han inte återkommer, samtidigt står inte Frölunda och faller med honom.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Än mer imponerande av Henke att han har ju 30+ segrar varje säsong förutom lockoutsäsongen. Hans svit förstördes ju där så att säga.

  Hans topp kanske är lite under Roy, Hasek, Brodeur men ändå inte långt ifrån och hans stabilitet, hunger, driv och vinnarmentalitet imponerar ju något enormt.

  Undra hur Lias känner för ev. AHL spel. Hade nog hellre spelat slutspel hemma kan jag gissa men det gäller ju att slå sig in i NHL.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tror, och nu TROR jag bara, att Lias är väldigt sugen på Nordamerika. Tror han passar bra där också.

 • Kommentar avatar
  Björn, 1 år sedanSvara

  Han gick till VF för att åtminstone få spela ett år här innan NHL, tråkigt om han lämnar mitt under säsongen utan att hinna göra några direkta avtryck.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Så kan det bli. Alltid faran med spelare på lån.

 • Kommentar avatar
  Lg, 1 år sedanSvara

  Reser dessvärre mycket just nu och skriver därför inlägg under "fel rubriker". Kort fråga till HL. När en spelare väljer att kasta handskarna, vilka är de sannolika avsikterna bakom det. Tillföra skada? Eller vad?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mja, riktigt så enkelt tror jag inte det är. Mer att ... nu är jag extra förbannad. ;) Ibland åker ju vantarna av också. Men det är väl mer en markering att ... nu jävlar slåss vi på allvar.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Men om Lias inte hade blivit skadad under JVM hade han åkt direkt hem? Vad hade hänt om han blivit skadad hemma? Vad är skillnaden?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oavsett skada kanske Rangers sett, gillat och plockat hem honom. Om de nu gör det. Det vet vi ju inte bestämt än.

 • Kommentar avatar
  Matte , 1 år sedanSvara

  Intressant HL - först måste man gratulera Lias som kommit så långt - tycker att Lias har sett bättre och bättre ut under hösten - som bäst under JWM - säkert beroende på FHC träning. Hoppas Rangers tänker i de banorna också.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror generellt att allt fler NHL-klubbar får upp ögonen för hur bra spelare utvecklas i Sverige. På sikt är det förstås bra.

 • Kommentar avatar
  Patrik, 1 år sedanSvara

  HL du som har känningar i korridorerna och laget hur går snacket om Henke finns det någon tanke på att försöka att få hem honom för att avsluta karriären hop med brorsan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Henke har kontrakt med Rangers till 2021, då är han 39 år. Jag ser inte riktigt att han ska komma hem och lira med Frölunda då. :) Men visst, man ska aldrig säga aldrig.

 • Kommentar avatar
  Chris , 1 år sedanSvara

  Jag tycker Frölunda ska göra allt för att få hem Stålberg, Freddan och Lasu till nästa säsong!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Viktor? Han har kontrakt ett år till med Zug. Freddan Pettersson vill inte hem än. Lasu? Kanske.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Hoppas verkligen att Lasu kommer hem, men har svårt att se det hända redan till nästa säsong. Jag kan inte riktigt förstå vad han fick ut av det här året då. Han har inte dragit in sjuka pengar på en säsong så han kan ”vända hem”, om han ville ha en större (offensivare?) roll och fått det, skulle han då nöja sig med att ha det en säsong och sen tillbaka till en defensiv i Frölunda igen? Eller ska RR ändrat sin syn på lasu på en säsong? Stack han iväg en säsong för att lockas hem med högre lön? Nja tror inte det. Tror snarare att han kanske vänder hem när Joel lägger ner och tar över kaptensbindeln?

 • Kommentar avatar
  Petra, 1 år sedanSvara

  "blev förste målvakt i NHL:s historia att vinna minst 20 matcher under sina 13 första säsonger i världens bästa liga"

  Det låter ju inte så där galet imponerande att vinna 20 matcher på 13 säsonger ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hahaha ... helt rätt! "... under var och en av sina 13 ..." är en korrekt formulering. Jösses, jag var inte riktigt vaken i morse. Men ni förstod andemeningen, hoppas jag?


Lämna en kommentar