"Vi kan smyga lite i bakgrunden och överraska"


► De flesta experter tippar Frölunda en bit ner i tabellen, utanför guldsnacket.
► Tränaren Roger Rönnberg tror däremot på sitt lag.
► Thomas Johansson, den förre landslagsspelaren och C More-profilen, har Frölunda som sitt guldlag.
► Ryan Lasch tror han och hans lagkompisar kommer överraska.
► Vad ser de som andra inte gör? Läs och finn ut. Välkomna.

Rakapuckar.com bild

Ryan Lasch under fredagens träning i Scandinavium. Sedan snackade han säsongen 18/19 med rakapuckar.com.


DET ÄR ETT annorlunda läge för Frölunda i vinter, i princip är det första gången sedan Roger Rönnberg tog över 2013 som det inte finns stora förväntningar på 031-laget bland landets experter och hockeytyckare.

C More-experten och Expressen-krönikören Sanny Lindström placerade Frölunda som sjua i sitt tips (lilla bilden), avslöjat på SHL:s upptaktsträff.

C More har inte nämnt Frölunda när man skickat ut frågor om potentiella guldlag på Instagram.

Detta bara som exempel på en ny verklighet. 

Klubben som under en femårsperiod noterat placeringarna 2–2–2–3–3 i grundserien, tagit ett SM-guld, nått två semifinaler och två kvartsfinaler, den har i år hamnat i bakvattnet.

Det snackas Växjö, Färjestad, Djurgården. Även Skellefteå. 

Till stor del beroende på att Frölundas offensiv på papperet inte skrämmer så många, för att klubben valt att tro på utveckling av befintligt material snarare än att stjärnvärva sig tillbaka till guldstriden.

En man måste åter leverera på absolut SHL-toppnivå för att experttipsen ska slå fel.

Han heter Ryan Lasch, och dagen före premiären mot Djurgården säger han så här om att få tror på hans lag:

– Jag ser det som något bra, vi kan smyga lite i bakgrunden och överraska. Vi har ett bra lag, en bra grund som vi började jobba med direkt från start. Jag kan redan se det, det är ett helt annat defensivt spel vi har i år. Jag vet att defensiven inte är min sak … haha … men jag ser det verkligen eftersom grunden är så solid.

– Det är en lång säsong och vi kommer bli bättre ju längre den lider. När den defensiva grunden är så bra, så mycket bättre än i fjol, då är det lättare att utveckla offensiven sedan. Vi är inte där än, har mycket att göra, men vi har inte tränat så mycket på det heller. 

 

HELT ANNAT LÄGE än i fjol då Frölunda började med offensiven, det visade sig vara ett stort misstag, handbromsen drogs hux flux åt och Rönnberg & Co fick börja om från – i princip – ruta 1.

Lasch om 180-graderssvängen:

– Jag tror det här är bra för oss, lättare att bygga det offensiva spelet under tiden istället för att få (defensiv) panik som i fjol.

Rakapuckar.com bild

Frölunda modell 2018/2019 har gett ett mycket stadigare intryck. Det går att se det här laget bli svårbesegrat, svårare att göra mål på än tidigare.

Roger Rönnberg talar målande med visst mått av kaxighet och självsäkerhet:

– Vi ska se till att bli ett fruktat lag i Scandinavium, första steget blir mot Djurgården. Vi vill bygga upp vinnande vanor oavsett vilka vi möter, tittar inte jättemycket på motståndet, ska skapa ett stabilt grundspel för oss själva. 

Men fler än en supporter undrar:

Målen då – vilka ska göra dem?

Ett antal experter och tyckare ställer sig samma fråga, det är en fullt förståelig sådan, och letar vi svaret till varför Roger Rönnberg har en tro på sitt lag även den här vintern (det har han) finner vi svaret i följande citat:

– Har vi alla ingredienser för guld? Inte i dag. Men det hade vi inte vid den här tiden när vi vann guld heller. Det är så många pusselbitar som måste falla på plats före april. Det handlar om att utveckla alla, att alla tar steg framåt. Jag påminner om hur Oliver Lauridsen såg ut de första tio matcherna (hösten 2015), många funderade nog vem vi hade plockat it. Sedan var Oliver oerhört viktig för oss i slutspelet. Det handlar om att få spelare att göra den resan.

 

EN AV EXPERTERNA som går emot strömmen är Thomas Johansson, den förre storbacken (lilla bilden) som efter karriären jobbat för C More och till nyligen var en av Djurgårdens två sportchefer.

I sitt tips har han Frölunda som etta.

Han tror Roger Rönnbergs gäng är gyllene.


Så här för ”Tjomme” sitt resonemang:

– Frölunda ser bättre ut i år samt hade inte effektiviteten i fjol. Man kapitaliserade inte på mängden kvalitativa målchanser, helt enkelt. Samma spelidé som borgar för att man kommer kunna skapa lika mycket offensivt i år men förhoppningsvis få bättre betalt.

– Bra power play, fyllt på med bra offensiv poängspelare i Rhett Rakhshani. Fått tillbaka en jobbig tvåvägsspelare i Patrik (Carlsson). Bra i alla lagdelar, har ett bra grundspel både med och utan puck. Enda oron ligger på målvakterna men ytterligare ett års erfarenhet kommer hjälpa dem.

Rakapuckar.com bild

Just Rhett Rakhshani blir förstås en oerhört viktig pusselbit. Även om Rönnberg lyckas få en och annan spelare att fixa en Lauridsen-resa så krävs det nog att Rakhshani gör vad han är värvad för.

Mål.

Ryan Lasch säger om sin Kalifornienkompis:

– Självklart är han en stor ”boost” för oss, vi behöver toppspelare som kan kan kliva fram, Rhett är en sådan. Han har kört i Calgary under sommaren, och nu är vår skate coach, (Andreas) Larsson, över och kör med honom.

** Du och Rhett pratar en del också?
– Ja, vi chattar, han har koll på vad som händer i Frölunda, och så känner han ju Patrik (Carlsson) lite också.

 

DET GÅR ATT hysa tvivel kring huruvida Frölunda verkligen förmår få den utveckling på sitt offensiva spel, sina offensiva spelare, som krävs för att bli ett lag som hotar om SM-guld.

Just den resan kommer bli oerhört intressant att följa.

Den kan kallas modig.

Den kan kallas dumdristig.

Allt beror på vilka glasögon som är på, hur man ställer sig till det glas som en del ser till hälften fyllt, en del till hälften tomt.

Roger Rönnberg i samspråk med presschefen Peter Petterson Kymmer. Till vänster intervjuas Joel Lundqvist av GP:s Fredrik Janlind.


Men det är intressant vad brist på offensiva stjärnor gör för folks uppfattning om ett lags chanser – när hockeyn ändå innehåller fler element.

Malmö är ett annat lag som inte är det mest sprakande i kedjeväg.

Frölunda är där någonstans också, kanske ännu lägre, kanske för att Rhett Rakhshani ännu inte är på svensk mark (mitten av oktober).

Roger Rönnberg resonerade intressant, tyckte jag, när ämnet kom på tal. Jag frågade:

** Vad ser du i ditt lag som många experter inte gör?
– Jag snackade faktiskt med Sanny (Lindström) på upptaktsträffen, de gör ett bra jobb i C More, lyfter positiva saker, Rasmus Dahlins solomål, Adam Almquist som slår ett bra pass, Matt Donovan som tar fram pucken, men de lyfter sällan avvägningen på offensiv blå linje defensivt av en back, att en back får stopp i spelet, eller ett bra box play. Det förstår jag, det säljer inte, man vill lyfta offensiven, och det är bra, det bygger sporten, men det skapar också en tro för dem … om man tittar på vårt lag i fjol med mycket offensiv flärd, klart man då tänker ”Wow, vilka spelare Frölunda har.” Men som tränare uppskattar man andra saker. Man behöver vara bra även när andra laget har pucken.

Gissningsvis kommer topptippade Djurgården ha den en hel del på lördagseftermiddagen, även om Frölunda som alltid håller svansen rätt högt, vill föra, bestämma, och så vidare.

I fjol förde Rönnbergs gäng de flesta matcher men åkte på för tok för många spelvändningar.

Bedömningarna – alltså mellan när man ska våga, när man ska spela säkert – var för dåliga lite för ofta.

I är känns laget byggt på ett helt annan sätt, defensivt klokare.

Är det som Rönnberg och Lasch tror kan det bli en trevlig april.

Om inte så har de redan börjat spela golf då.

Rakapuckar.com bild

***

John Scott’s Avenyn visar alla Frölundas matcher i vinter. 

Mysigare miljö att se hockey i är svår att finna i Göteborg.

Väl värt ett besök.

Håll utkik efter ett rakapuckar.com-erbjudande. Jag återkommer.

Glöm förresten inte att det är after work-priser måndag–fredag 14.00–18.30, själv gillar jag andra våningen bäst med biblioteket och den lilla baren.

Men allt är värt att upptäcka.

***

Coolbets kampanj under hockeysäsongen är också värd att spana in.

Varför inte haka på?

Här är länken.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook

På Instagram finns sajten också. Titta gärna in där. 

***

Så här såg det ut när Frölunda gjorde säsongens första träning inne i Scandinaiuim.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  ABRIS, 10 månader sedanSvara

  Gud va skönt att det börjar imån!! Äntligen! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   :)

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 10 månader sedanSvara

  Jag skrev det tidigare när alla skulle tippa att jag tror minst ett lag av fbk, DIF, Växjö eller saik kommer floppa. Med floppa menar jag att man kommer få kämpa om topp 6 och dom är tippade topplag. Jag tror att hv blir farliga. Sen givetvis hoppas jag på vf. Kan man bara få igång nån mer spelare när det gäller poäng så tror jag det kommer gå bra.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

   Jag tror Växjö kommer få det jäkligt tufft i början och kommer få kämpa förvarat klara topp6 första 20 omgångarna. Regerande mästare tynger, truppen behöver tid.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

  Frölunda har väl inte haft försvaret för toppen. Mer regel än undantag att ligga under med 3-0 i matcher. Sätte man försvaret får man anfallet att fungera.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 10 månader sedanSvara

   Hemskt va produktiv du är nu :-) jag hinner inte med att både arbeta och kommentera alla artiklar. Härligt att vi snart är igång/ Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Nu tar jag kväll. Första träningen sedan förkylningen. Ångest.

    Kommentar avatar
    Manuel, 10 månader sedanSvara

    Ångest lät inte kul. Hoppas det bara beror på första träningen och inte på oss/rakapuckar.com-satsningen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Haha ... skämtsamt sätt att förklara att det var jobbigt att komma igång med träningen. Inget värre. :)

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 10 månader sedanSvara

    Bra att du inte tränar med förkylning iaf... Det är inte bra...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Fast det gjorde jag i går – när jag mådde bra. Nu känner jag av det. Fan.

  • Kommentar avatar
   Manne , 10 månader sedanSvara

   "Säsongen nya röda matchtröja kan du köpa i intersportshopen". Stavning är inte deras starka sida, eller den som skriver nyhetsbreven..
   Uselt.

   • Kommentar avatar
    GöranA , 10 månader sedanSvara

    Sanny är klok han. 6-7 känns realistiskt nu. Just nu. Men kom ihåg att alla lag ser lite svagare ut i år. Väldigt öppet och svårtippat. Det gäller bara att gå till slutspel. Och bli stabilare på hemmarinken och dra in massa trepoängare där.

     Kommentar avatar
     Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

     Men kollar vi på statistiken så är det inte ofta någon utanför toppTre slutar med LeMat så det är nog där sämst trea man ska sluta ifall man inte hoppas på en helt galen tur och att man får ihop allt helt plötsligt från ingenstans.

   • Kommentar avatar
    Guest, 10 månader sedanSvara

    Tomas Johansson har tippat Frölunda som etta måste va dagen största skämt

     Kommentar avatar
     Manuel, 10 månader sedanSvara

     Ledsen Guest, men faktiskt inte ens med på topp tre.

     Kommentar avatar
     Manuel, 10 månader sedanSvara

     Dagens största skämt blev till slut den om hur många Westerholmare det behövs för att skruva i en glödlampa

   • Kommentar avatar
    Martin Rosén , 10 månader sedanSvara

    Leman, du är ljuset i höstmörkret.Swishar dig en hundring för denna månad.Äntligen börjar de.Trevlig kväll.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Härligt att du känner så – tack!

   • Kommentar avatar
    Conta, 10 månader sedanSvara

    Kul drar igång igen shl.men brist på offensiv spets i Frölunda oroar.Samt att Rönnberg har övertro på tvillingarna Westerholm.

     Kommentar avatar
     Manne , 10 månader sedanSvara

     Westerholmarna är överskattade och kommer få massvis med chanser, kanske hela säsongen. Sedan skeppas de iväg. Lär aldrig bänkas, tyvärr.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Mja ... jag tror inte Rönnbergs och ledningens stolthet är SÅ stark. Det handlar trots allt om att prestera. Ge de tio omgångar så tar vi diskussionen igen.

   • Kommentar avatar
    #18, 10 månader sedanSvara

    Helt underbar journalistik så här dagen innan det drar igång. Bra intervjuer och en extra krydda på anspänningen man känner så här Dan före dopparrdan. Fram tills imorgon vid 2-tiden är fritt fram att drömma. Imorgon möter landningsställen rullbanan. Trevlig kväll på er följare och till bäste hockeyjournalisten i landet!

     Kommentar avatar
     Manuel, 10 månader sedanSvara

     Visst har Henrik bästa tangentbordet i hockeySverige. Tex Rahimi och Liss-texterna är 100% hockeygodis. Aldrig supporterfjäsk eller klickjakt

     Kommentar avatar
     Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

     Ja, extra plus för texter som rör hockey i stort och andra lag. Frölunda har vi stenkoll på åndå.

     Kommentar avatar
     Manne , 10 månader sedanSvara

     Har inte ni Lakers-fans något forum?

     Kommentar avatar
     Herr Lakers, 10 månader sedanSvara

     Ok, jag spelar med. Joda, absolut! Har inte Frölunda?

     Kommentar avatar
     Manne , 10 månader sedanSvara

     Försökte du vara rolig? Då misslyckades du.

     Kommentar avatar
     Manuel, 10 månader sedanSvara

     Själv har jag svårare att förstå vad vi sysslar med sen nåt år tillbaka. Varför har vi tex inte alltid med en låghalt magisk Weber i laget? Varför försöker vi så ofta få motståndarna med i matchen igen och/eller ge dem ett schysst försprång? Varför är det numer fult att omsätta spelövertag i mål?

   • Kommentar avatar
    Matte, 10 månader sedanSvara

    Jag det var intressant att läsa - men jag tror att man måste bevisa det HL. Tyvärr låter det som man vill fördröja en ändring - har alla för bra lön i detta lag vilket innebär att man kö slut på det innan man kan byta? Hoppas verkligen att det blir en ordentlig ändring efter denna säsong. Hurusom helst - tänkte faktiskt gå det i morgon och titta - mest för de röda tröjorna skull :). Det var det mest begåvade 18/19 . Men allt bättre än en utklassning är ett fall framåt för FHC mot DIF. DIF å andra sidan har gått en bättre väg - egna juniorer/egna produkter - spelare från Stocholm och inte gett upp på någon hemvändare som vill komma från AHL/NHL. Bra målvakter och en intelligent tränare som inte bara uttalar sig klokt utan också är väldigt kunnig och strukturerad. Synd han inte är i FHC :(. Förväntar mig FHC att bli ett lag 7-10 med det vi vet idag (då är jag positiv) - en bättre placering med mer juniorer - men det lär tyvärr inte hända. Pga av RR filosofi att lönen avgör vem som spelar. HL - Du kommenterade MIF. Jmf med Malmö som Challe Berglund hade som 1 är FHC fullt av knattar/småttingar under 90 kg som inte orkar hålla emot i 2 perioder mot ett så fysiskt starkt lag som Malmö. Jag delar Challes funderingar. Många lag kommer bli överkörda i slutspelet av MIF - tyvärr. Gissar att de inte kommer spela tufft under grundserien för att inte avslöja sin tyngd men i slutspelet blir det annat. Peter Andersson kommer jaga domarna med alla utvisningar som hans lag förtjänar men inte fått i grundspelet.
    Om jag får rätt? Nja för FHC har väl inga ess i rockärmen alls längre....alla kan verkligen inte bli 10 kg tyngre på hösten 2018.

    • Kommentar avatar
     John, 10 månader sedanSvara

     Jag tror Frölunda kommer smyga i bakgrunden, tyvärr tror jag ingen kommer bli överraskad hur dåliga vi är i år. Men vad ska Lasch annars säga ? -ja vi suger i år, allt är år helvete och vår målvakt är ett skämt. ?

      Kommentar avatar
      Manne , 10 månader sedanSvara

      Exakt. Klart som tusan att de säger att allt är positivt och det känns bättre än på länge och bla bla. Vore konstigt annars. Skulle vi bli ett topplag med det här laget, då är det bara att lyfta på hatten. Dock är det högst osannolikt faktiskt med tanke på materialet.

    • Kommentar avatar
     Richard, 10 månader sedanSvara

     Intressant säsong, vi kan inte sticka under stol med att vi har en trupp som känns lite profillös sett många shl lag. Det är vi inte vana med som supporter. Vi är lite bortskämda där. Det blir oerhört viktigt att grundspelet sitter, annars blir det skakigt. Med matchen senast på näthinnan är vi inte klara. Men vilket lag är det i september.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Jag tror man ska minnas det. Handlar inte om vilket lag som är bäst i september. Bäst utveckling. Bäst utväxling. Säger inte att det blir Frölunda, säger bara att ... det är vad det handlar om. Det är därför jag tycker det är alldeles för tidigt att slå fast saker här och nu, må det vara bu eller bä.


    Lämna en kommentar