Skellefteå snäppet vassare, vann i Göteborg


► En jäkla massa chanser – men bara ett mål.
► Frölunda körde lite fast mot Skellefteå som nog var snäppet vassare, 2–1-segern var inte ologisk till slut.
► Lördagsfajten mot HV71 (fullsatt) blir högintressant nu. Frölunda skulle behöva en vinst att ta med sig in i uppehållet.

Rakapuckar.com bild

FRÖLUNDA–SKELLEFTEÅ 1–2: En bra SHL-match, känslor, chanser, tryck på kassen, och en hel del dramatik.

En kul hockeykväll.

Allra roligast för Skellefteå som vann på Pär Lindholms PP-mål i tredje perioden (45.23).

Det kunde ha gått lite hur som helst, jag kände att Skellefteå var lite, lite vassare i själva spelet, i gengäld skapade nog Frölunda lite fler heta chanser.

Två jämna, starka lag. Skellefteå vände en förlusttrend, Frölunda drar till Jönköping på lördag för att undvika just en sådan.

Jag såg inga tecken på en tillbakagång till gamla, dåliga vanor i Frölunda. Visst, en del misstag i egen zon, men mer slump än att spelarna tappade skallarna och föll ur strukturen.

I Skellefteå var Joakim Lindströms kedja dominant, förmådde sätta tryck, men det gjorde Simon Hjalmarssons i Frölunda också.

Äh, som sagt – en rätt bra hockeymatch, chanser åt båda håll, chanser för mycket mer än tre mål, men efter Skellefteås 2–1 skapade Frölunda inte mycket.

Det var som om orken inte fanns, och Skellefteå kunde offra sig i spelet fem mot sex mot slutet och täcka undan skott.

Frölunda är ändå kvar på rätt väg, tycker jag.

Skellefteå hittade upp på den igen.

***

Mållöst första 20 – men allt annat än händelselöst. Känslor i varenda (nästan) situation, Frölunda spelade fel några gånger i egen zon, Oscar Möller hade två lägen, och Skellefteå frestade också i två numerära överlägen.

Frölunda hittade in, lagen turades om att sätta press, Victor Olofsson hade några bra chanser, Jonathan Sigalet prickade utsidan av målramen, och John Nyberg rånades av Joni Ortios utsträckta vänsterben.

Oscar Möller lyckades till slut spräcka nollan i andra perioden när han backade upp till blå linjen efter tekning i offensiv zon och pangade in en puck som överraskade en skymd (?) Johan Mattsson, målvakten som före det hållit kvar Frölunda med några mäktiga räddningar, en till och med när han var klubblös.

Rakapuckar.com bild

Men även Frölunda hade vassa chanser här, Victor Olofsson i PP, Sebastian Stålberg senare, och när Adam Almquist dunkade in 1–1 tidigt i tredje perioden kändes det väl inte helt ologiskt.

***

Matchens ”… och vad hände här då?”:

Rasmus Dahlin blev av med pucken i höger sarghörn innan vi ens spelat en minut, hela Frölunda var på väg framåt, och nakna framför mål stod Skellefteåstjärnorna Joakim Lindström och Oscar Möller.

Men två mot noll gav inte 0–1 i matchen.

Johan Mattsson täckte snabbt med högerbenet, eller om pucken möjligen smet direkt i ramen och utanför.

Häpnadsväckande sekvens i alla fall.

***

Väldigt förtjust i Skellefteåbacken Jonathan Pudas redan när han var i Brynäs.

Nu är han snäppet vassare i ett snäppet vassare lag.

***

Joel Lundqvist tog en del tekningar, bra besked. Han kändes starkare, rappare.

***

Rakapuckar.com bild

PP-spelet var det inte mycket bevänt med i något av lagen i period 1 och 2.

Eller …vänd på det: PK-spelet var vasst.

I tredje kom utdelningen när Pär Lindholm sköt 2–1 för Skellefteå från nära håll.

***

Roger Rönnberg gjorde om en bit in i matchen, Jesper Emanuelsson gick i Simon Hjalmarssons kedja, Oliwer Fjellström i Christoffer Ehns, och så fick Pontus Widerström mest ströbyten.

***

Det här var andra och sista gången i vinter som lagen möttes i Göteborg (om det inte blir slutspelsfajter igen). Två möten kvar, båda i Skellefteå, 27:e januari och åttonde februari.

***

## Fakta:

0–1 (31.04) Oscar Möller (Pudas, Lindholm) 

* Skott från blå som smet in förbi Johan Mattsson.

1–1 (40.35) Adam Almquist (Dahlin,Lasch)

* Skott från blå, skymd Joni Ortio.

1–2 (45.23) Pär Lindholm 5/4 (Lindström, Pudas)

* Närskott som gick lite ”igenom” Mattsson. 

Så spelade Frölunda:

Målvakt:
Johan Mattsson (Johan Gustafsson)

Backar:
Rasmus Dahlin–Adam Almquist
Matt Donovan–John Nyberg
Mattias Nörstebö–Jonathan Sigalet
Kristoffer Gunnarsson

Kedjor:
Ryan Lasch–Joel Lundqvist–Carl Grundström
Max Friberg–Lias Andersson–Victor Olofsson
Sebastian Stålberg–Simon Hjalmarsson–Oliwer Fjellström
Ponthus Westerholm–Christoffer Ehn–Pontus Widerström 
Jesper Emanuelsson 

 

Målvakt:
Joni Ortio (Gustav Lindvall)

Backar:
Jonathan Pudas–Mike Kostka
Morgan Ellis–Mark Katic
Anton Öhman–Emil Djuse
Anton Danielsson

Kedjor:
Joakim Lindström–Pär Lindholm–Oscar Möller
Bud Holloway–Matt Anderson–Adam Pettersson
Jesper Olofsson–Linus Lindström–Henrik Hetta
Tim Söderlund–Andreas Wingerli–Sebastian Ohlsson
Filip Engarås

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
30 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Danne, 1 år sedanSvara

  Nja, så direlt jämt var det väl inte kanske, Leman? Saik var betydligt bättre på mesta och höll till lite väl ofta ingår zon. VF sporadiskt runt sarghörnorna när dom väl fick anfall. Dock, chanser fanns det, men i ärlighetens namn höll Matsson nere siffrorna första 30min. Oroande dåligt anfallspel och dåliga avslut. Statistik ljuger sällan och tendensen är allt annat än bra. Rent ut sagt usel av ett tänkt topplag.

  • Kommentar avatar
   Peter, 1 år sedanSvara

   Verkar vara så att varje gång jag kolla på Frölunda så verkar dom göra ALLT för att förlora........ Asså spelet i egen zoon är ju ett skämt, Donovan kommer han NÅGONSIN bli en hyfsad SHL lirare? tvivlar.. Sedan måste jag bara fråga när lasch ska börja spela OKEJ hockey? usch så usel idag igen.. Sedan ska vi la inte snacka om Frölundas första PP, vilket jävla skämt det är, förstår inte varför RR är så jävla dum å köra dom gång på gång, dom behöver ju förfan 10000försök för å göra mål PINSAMT!

   • Kommentar avatar
    Peter, 1 år sedanSvara

    Man kan aldrig vinna hockey matcher när halva läget underpresterar, och ärligt vem skall göra målen? Sjukt ineffektiv till max!
    Vill inte gnälla, men med detta spel kommer Frölunda ligga där dom ligger och kommer få kriga att hålla denna plats! Ser just nu inget som talar till Frölundad fördel, men jag hoppas innerligt att jag ha fel.

    • Kommentar avatar
     N, 1 år sedanSvara

     Mycket bra hockeymatch. Men detta med Frölundas målskytte, 1 mål igen. Väldigt svårt att vinna hockeymatcher när Frölunda har så här svårt att omvandla chanser i mål. Men mål förtjänar man väl också och Frölunda är väl inte tillräckligt heta när chanserna dyker upp.

     • Kommentar avatar
      Gunde, 1 år sedanSvara

      Lias återigen osynlig.

      • Kommentar avatar
       Nolte, 1 år sedanSvara

       Får nog hålla med Danne här, Leman. Vet inte om man är på så mycket rätt väg. Jo okej, man släpper inte 7 bakåt som mot Växjö. Men det är fortfarande enormt impotent framåt och faktum kvarstår, så fort man möter ett lag på övre halvan så räcker man inte till. 2 av 18 poäng mot Saik, Växjö, FBK & HV. Då är man helt enkelt inte ett topplag

       • Kommentar avatar
        Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

        Tycker du är lite för snäll mot Frölunda ikväll, anser Skellefteå vara klart bättre och vinner helt rättvist. I min värld saknas det spetskvalitet framåt i Frölunda, de får slita enormt för målen och frågan är om skickligheten finns och om det någon gång kommer att lossna. Jag är tveksam. Lias?!

        • Kommentar avatar
         Gunde, 1 år sedanSvara

         Pålitliga Stålberg,Grundström och Victor Olofsson

         • Kommentar avatar
          #18, 1 år sedanSvara

          Hur mycket spelade Lindholms kedja??? För tamt av tänkta målskyttar. Vi saknar en klasscenter en dag som idag. Joel och Hjalmar håller ihop det nu när Lias och har det tungt. Donovan kämpar envist på med att låsa in sin potential i ett skåp så fort det blir match. Han måste vara precis överjävlig på träning för att få lov att spela så här mycket på Westerholms bekostnad.

          • Kommentar avatar
           Matte , 1 år sedanSvara

           Hej HL

           Du är positiv till Frölunda - jag tycker inte detta är bra. Utan jag tycker det är mycket dåligt och speciellt inställningen, den är inte bra ikväll. Ungefär samma som mot Mora. Frölunda ligger 9:a efter 1:a tredjedelen - de kommer att förbli ett lag på nedre halvan. Är det verkligen ambitionen? Sjöström, Lechtaler och Grauers?

           Tillbaka till matchen - jag mycket fundersam om hur Skellefteås försvarsarbete klarar sig utan utvisningar runt målvakten - där är tuffa crosscheckingar (6-7 klara tillfällen) och nedbrottningar (4-5 tillfällen) helt ok - utan åtgärd av domaren. Frölunda gör inte motsvarande vid sin målvakt. Är det inte lite förvånande? Eller skall man acceptera det - då måste man ge moståndaren samma omgångar av stryk.

           Donovan :( igen tar onödig utvisning och spelar fast sig några gånger.
           Dahlin sägs slarva i början men kolla noga, alla andra försvinner och han är ensam med Möller och Lindström, något som RR borde varnat att de går stenhårt mot just Dahlin.

           Sen undrar man om Frölundas PP - det finns inte.

           Godkänt för JM, Joel och Adam A men sen måste väl många fundera om man vill till slutspel eller inte. Sen funkar ju juniorerna, men om domarna har denna nivån så måste alla bli både fulare, elakare mm

           • Kommentar avatar
            Martin, 1 år sedanSvara

            Håller inte alls med om din analys idag Leman. Lojt, ofokuserat och inga spelare som tävlade tillräckligt för att vilja vinna. Denna upplaga av Frölunda får svårt att gå långt i ett eventuellt slutspel.

            • Kommentar avatar
             Henrik Olsson, 1 år sedanSvara

             Det finns möjligheter att vinna matchen. Men jag kan inte förstå hur Friberg kan få spela pp.
             Allt går ju så långsamt i uppspels fasen och pp har ju inget tempo alls. Det saknas mycket tyngd i laget vi väger för lätt.

             • Kommentar avatar
              Sven, 1 år sedanSvara

              Ojojoj vad Sean saknas! Vi måste ha in attityd!!!

              • Kommentar avatar
               Danne, 1 år sedanSvara

               Sen måste jag kommentera skridskoåkningen? Vill inte vf spela med fart? Skall inte det vara kännetecknet för vf? Idag täpper motståndarna till mittzon och spelarna i vf står stilla och inväntar puck. R dom sen får den är det bara att trycka ner den insarghörnwt och jaga... lite gammal hederlig ”dump ’n chase” ala DIF 90-00 tal! Frölunda spelar idag en förutsägbar, tråkig och enkelspårig hockey. Mål görs oftast på misstag och sällan på egen prestation/spel. Eller mål via individuell prestation. Tyvärr tror jag vi kommer få kriga om de 2 sista slutspelsplatserna. 3 hemmaförluster nu och dåligt spel på det. Illavarslande. Hur länge orkar publiken?

               • Kommentar avatar
                Benny S, 1 år sedanSvara

                Tycker vi var så j-vla ostrukturerade och okoncentrerade idag.
                Fattar inte att skärpan, då pratar jag inte bara om målskärpan, var så pass dålig.
                Slarv och mer slarv var tyvärr kontentan av spelet idag.
                Tycker ändå att kampen fanns, men när inte resten fungerar så räcker ju inte det.
                Grattis Skellefteå, ni vann, tyvärr,

                • Kommentar avatar
                 Jörgen, 1 år sedanSvara

                 Dom några redan skrivit här inne, håller inte med om din analys. Vi är och kommer inte bli bättre än så här denna säsongen. Ska vara glada om vi tar oss till slutspel. Är helt klart för ojämna.

                 • Kommentar avatar
                  Anders, 1 år sedanSvara

                  När ska Frölunda inse att de är ett mediokert lag i år? Antingen värvar de två rejäla backar och en klass forward omgående. Annars blir det på sin höjd play-in.

                  • Kommentar avatar
                   Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

                   Håller med många av kommentarerna. Mattsson räddade oss från fiasko. Jag hävdar fortfarande att vi behöver en sniper typ Wellman eller Lehkonen, en bulldozer istället för Bergenheim samt en tuff och spelförande back. Det positiva är att vi har en riktigt riktigt bra målvakt.

                   • Kommentar avatar
                    :), 1 år sedanSvara

                    Efter SM-guldet har de tyvärr gått åt fel håll. En Nyberg som inte tog plats på 7/8 backar då är idag en av dom tre ledande, förra året fick Sjöström kritik för backuppsättningen och då tappar man efter säsongen Tömmernäs, trodde han då verkligen att samma killar skulle bli bättre den här säsongen? Sen är de ju tyvärr målskyttet och pp, de är ju extremt uselt. Nej en tabell ljuger inte efter 15 omgångar , de är nog tyvärr här nere Frölunda kommer harva denna säsongen, play in som bäst, blir de slutspel så tror jag dom åker i en kvartsfinal, om inte detta laget från ingenstans börjar spela hockey som dom knappt visat denna säsongen.
                    Vet att man låter bitter nu, men som sagt, efter 1/3 av serien så ljuger den inte.

                    Annars vill jag tillägga , RR är kung , han har bara inte material för att kunna spela den fartfyllda hockeyn denna säsongen.

                     Kommentar avatar
                     Nolte, 1 år sedanSvara

                     Att ens nå play in börjar kännas osäkert. Vi ska inte glömma att Frölunda under Rogers ledning brukar gå starkt fram till jul för att sedan gå ner sig rejält januari/februari till följd av hård träning. I år kommer man verkligen inte ha den lyxen att kunna gå dåligt efter jul för då hotar en kvalplats

                   • Kommentar avatar
                    Saknar Sean, 1 år sedanSvara

                    Håller inte med dej alls Leman! Tycker dom ser trötta ut på isen, inget bett i skridskoåkningen och ingen koncentration i passningarna ! Tränar dom för hårt? För hårt matchande med CHL och Shl? Årets trupp är för svagt för att gå långt i slutspelet ! Faaan vad jag saknar Bergenheim!! Sen är Donovan den sämsta backvärvningen sedan Doug Lynch! Håller knappt Shl klass!

                    • Kommentar avatar
                     mike, 1 år sedanSvara

                     Nej, det här var allt annat än bra. Donovan slår idiotpass i vanlig ordning, fast man behöver inte konstatera det längre, för det sker i varenda match. Anfallsspelet är totalt impotent, utöver något enstaka försök att ta sig in på mål, så fjantas det runt i hörnen till förbannelse. Passningskvaliteten under all kritik. I jakt på kvittering lyckas man knappt skaka fram en vettig målchans. Håller med övriga här, alldeles för snäll i omdömet. Frölunda är långt ifrån ett topplag i år. Tappar man två goa gubbar, bör man inte själva göra sig av med två till.

                      Kommentar avatar
                      Hans, 1 år sedanSvara

                      Håller med.....hur länge skall dom tolerera Donovans vansinnespass i egen zon.

                    • Kommentar avatar
                     Danne, 1 år sedanSvara

                     Frölunda har -4 i målstatistik efter 15 matcher. Trots en storspelande Matsson. Hur hade det sett ut utan honom i äår?

                     Väldigt väldigt sällan ett lag på övre halvan har - statistik. Snarare aldrig hänt! Det om något borde få ledningen att haja till lite.
                     Är dock orolig att man litar lite väl mycket på lagets potential och tror att det ”kommer lossna”. Är nog inte riktigt säker på det. Betänk även att övriga lag jackar upp sig mer o mer ju närmare slutspelet vi kommer.

                     • Kommentar avatar
                      Hans, 1 år sedanSvara

                      Sorry Leman. Idag håller jag inte med dig. Onödgt mycket slarv i egen zon. Speciellt Donovan som även drar på sig onödig utvisning.....igen....
                      Anfallen till och från lama. Hjälper inte att passa 1000 gånger fram och tillbaka. Skott mot mål gäller. Det är inte olagligt att skjuta.
                      Lias tämligen osynlig igen....
                      Almkvist samt Friberg...undebara provjobbare...borde ge utdelning snart. Stålberg grym...vill sig inte heller.

                      • Kommentar avatar
                       Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

                       Tycker att Ortio snor denna matchen lite till SAIK. Med det sagt så spelar man fortfarande lite plottrigt emellanåt i försvars om och blålinjerna. När Frölunda spelar rakare hockey skapas det chanser. Sitter och väntar på Fribergs första mål. Oj vad Fhc behöver det nu

                        Kommentar avatar
                        Hatte, 1 år sedanSvara

                        PS: SAIK heter det inte numera, om vi snackar hockey. SKE ska det vara - se SHL.se. (SAIK spelar bandy, finns i Sandviken).

                      • Kommentar avatar
                       Johan , 1 år sedanSvara

                       Jag får försvara dig Henrik. Tycker din analys är ok. Vi möter ett annat tänkt topplag och det är en jämn match. Sticker ut hakan och säger att vi slutar på plats 4:a i serien. Sen får vi se efter det.

                       • Kommentar avatar
                        robert ström, 1 år sedanSvara

                        Det är väldigt många spelare som inte är bra nog i år och varför detta tjat om lias han är totalt osynlig igen och sigalet o Donovan ska bara bort

                        • Kommentar avatar
                         Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

                         Sen tycker jag att det är bedrövligt med den goda ekonomin man har att man inte värvat bättre. Almqvist ok, men han var inte ordinarie i HV, tvillingarna Westerholm- vad var det för tanke bakom det, Max Friberg- ännu inte ett mål..herregud, nja fiasko. Hade de inte värvat Johan Mattsson så hade vi legat sist. Snålt och bedrövligt dåligt värvat med undantag för Lasch och Mattsson.

                         • Kommentar avatar
                          JT, 1 år sedanSvara

                          Matchen kunde slutat annorlunda om inte Ortio gjort några idioträddningar. Men fortfarande en massa slarv i egen zon . PP förutsebart med för lite avslut.

                          • Kommentar avatar
                           Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                           Mina vänner, det kommer en mailbag i morgon bitti, jag har lagt ut en ny text som delvis ger svar på era kommentarer. Läs den så går jag hem och sover, och så ses vi i morgon vid niotiden. Deal?

                            Kommentar avatar
                            Johan, 1 år sedanSvara

                            Deal

                          • Kommentar avatar
                           Ture, 1 år sedanSvara

                           Balans nu! Lite flyt idag och det hade varit 3p.

                            Kommentar avatar
                            Danne, 1 år sedanSvara

                            Okej, intressant resonemang. Vänd på det, med lite mer otur hade vf haft 3/4 mål i baken efter 30min... tur och otur jobbar man sig till, inget man skall förlita sig på för segrar! Man skall ha ett eget tryggt spel som leder till tur. Dvs, hög press, stressa motståndare till misstag och där ta till vara på ”turen”/chanserna. Det gör man inte i år.


                          Lämna en kommentar