"Ynnest att få sådana killar att jobba med"


► Dagen efter SM-guldet kunde Roger Rönnberg och Fredrik Sjöström ha sträckt på sig lite extra.
► Stört omöjligt att få sådana uttalanden av dem. Istället hyllade båda två sin arbetsgivare Frölunda:
► – Oerhört tacksam för att föreningen är så välskött, sa Rönnberg – som ni nu kan se i SVT:s VM-sändningar.
► – Ynnest att få sådana killar att jobba med, sa Sjöström och blickade ner i talangpoolen.
► Text och TV med båda här.

Rakapuckar.com bild

Två ödmjuka Frölundaherrar i framgångens stund: tränaren Roger Rönnberg och sportchefen Fredrik Sjöström.


MED TRE GULD i Champions Hockey League, med två guld i SHL, så är Roger Rönnberg en Frölundatränare som verkligen står ut.

Conny Evensson lyckades a) ta Frölunda tillbaka till dåvarande elitserien och b) leda klubben till SM-guld, Stephan Lundh hade en framgångsrik sejour med guldet 2005 som kronan på verket, men tvivelsutan har Rönnberg uppnått mest.

I allt snack om tröjor i taket är det väl frågan om inte Rönnbergs kavaj borde hamna där uppe …

Svaret jag fick innehöll knappt ett leende, bara ett bestämt poängterande:

– Nej, däremot är det många andra som förtjänar ”credd”, som inte får synas lika mycket som jag. Vi har 15 ledare, ungefär, som jobbar bakom kulisserna, som alla jobbar lika hårt och har lika viktig uppgift för att föra det här laget framåt, så … sedan får jag i medgång och motgång vara ansiktet utåt, så är det, men det är många som förtjänar att hyllas i dag.

Så var det med den saken, alltså. Inget ”där fick ni”-snack riktat mot de som tvivlade efter förra säsongen.

– Föreningen ger mig alltid en chans att vinna. Jag är oerhört tacksam för en så välskött förening, sa Roger Rönnberg i samband med fredagens hyllningar på Götaplatsen.

Ni ser mer av Rönnberg i klippet nedan, han berättar om att han blivit bättre på att njuta, att inte redan nu blicka fram emot nästa säsong.


Däremot kan Frölundatränaren blicka mot VM i Slovakien. Han och Växjökollegan Sam Hallam flygs nämligen ner till Bratislava för att vara experter i SVT:s sändningar – som därmed växte ett hack eller två.

Både Rönnberg och Hallam äger förmågan att analysera men också prata så folk förstår.

Förresten: om ni som bor i Stockholm hör ett jäkla väsen i maj är det bara djurgårdsfans som sitter framför TV-apparaterna, kollar VM och skriker: ROOOOGER, HAAALLÅ …

***

En annan som kunde stått där och flinat kritikerna i ansiktet när Frölundas guldlag fredagsfirade med göteborgarna var sportchefen Fredrik Sjöström.

Hårt kritiserad av många supportrar efter förra säsongen, före denna, närmast hånad av en del för de så kallade ”kvartssamtalen.”

Nu en guldmakare – igen.

Rakapuckar.com bild

Jag frågade om han kände att han fått revansch.

– Egentligen spelar det ingen roll. Jag förstår frågan, men … det är bara så jäkla gôtt att stå här. Jag är glad för föreningen, glad för alla fans, glad för alla spelarna framför allt. Jag är gammal spelare själv, jag vet hur det känns, jag är jävligt glad för dem.

Värvningarna av Chay Genoway och Anders Grönlund, av Rhett Rakhshani, sedan påfyllandet med Jacob Moverare, Brandon Gormley och David Printz, det mesta Sjöström petade i inför och under den här säsongen blev till succé.

** Lite kan du klappa dig själv på ryggen?
– Det tror jag inte så … jag är glad, det är kul att de justeringarna bar frukt, sedan är det alltid … det är lite tur med det också.

Fredrik Sjöström har nog ändå, får man säga, byggt upp en viss förtroendebuffert hos supportrarna inför kommande säsonger. Eller?

– Jag är glad att vara en del av Frölunda, jag är jävligt glad för föreningen, jag är stolt att jobba för den här klubben. Så känner jag. Någon gång tar det slut, antar jag, men jag njuter i dag i alla fall.

I klippet ovan ser och hör ni Sjöström säga det är en ”ynnest” att jobba med de talanger som finns i klubben, han syftar då säkert på ungdomar som Lucas Raymond och Karl Henriksson, men också sådana som redan klivit in och tagit plats, som Samuel Fagemo, som Jacob Peterson, som Linus Nässén.

*** 

När Fredrik Sjöström i media har snackat om nyförvärv och att det kommer rassla till tänker han på sådana namn ni redan känner till:

Niklas Rubin, målvakt, Luleå.
Theodor Lennström. back, Färjestad.
Julius Bergman, back, New York Rangers organisation.
Nicklas Lasu, forward, Kärpät (spelar final 7 i dag lördag mot HPK).

Rakapuckar.com bild

Sedan vet ni ju att den dagen Johan Sundström säger ja så läggs ett fint kontrakt fram för honom att signera.  

Här snabbt för er som vill ha uppdatering om nästa säsongs lag,  delvis kopierat från tidigare text:

Målvakter: Johan MattssonNiklas Rubin.
* Johan Gustafsson lämnar. Oklart vart han tar vägen. 

BackarChay GenowayViktor EkbomBrandon GormleyAnders GrönlundTheodor LennströmJulius Bergman.
* Jonathan Sigalet ska till Brynäs, Gustav Lindström till Detroit, Mattias Nörstebös kontrakt lär inte förlängas, men ni vet att Jacob Moverare vill stanna ännu en säsong och att Los Angeles Kings ”hintat” om att det mycket väl kan bli så. 
David Printz? Jag är fortfarande tveksam här, men vi får väl se. 
Kristoffer Gunnarsson ser ut att ha gjort sitt i Frölunda, i alla fall knappast en spelare för 19/20. 

CentrarPatrik CarlssonSimon HjalmarssonJoel LundqvistNicklas LasuJacob Peterson, Linus Nässén
* Frölunda hoppas att Johan Sundström vill göra ännu en omstart på hemmaplan, jag upplever att chansen absolut finns. 
Pathrik Westerholm
lämnar. Centertjockt ändå? Flera kan gå som vingar.

YtterforwardsSamuel FagemoOliwer FjellströmMax FribergRyan LaschJoel MustonenRhett RakhshaniMats Rosseli OlsenSebastian Stålberg, Jesper Emanuelsson.
* Samuel Fagemo (överårig) lär säkert inte draftas i första rundan, tar han inte direkt plats i sitt NHL-lag blir han därför kvar i Frölunda även om risken alltid är att NHL-camp håller honom borta och stör. Men Fagemos inställning är ett år till i Frölunda.  
Anton Blidh kan ni räkna bort, skrev på för två år till med Boston. Pathrik Westerholm lämnar; räkna med att Jesper Emanuelsson spelar någon annanstans, kanske lånas Oliwer Fjellström ut, Lucas Raymond ska ha utrymme att testas och säkert spela mer än förra säsongen. Kanske även speltid för Karl Henriksson. Fredrik Sjöström tittar säkert på att spetsa på något vis, men det kan också vara så att det dröjer till under säsongen.  

Rakapuckar.com bild

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna eller sett de små filmerna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Hänger ni med på Facebook har ni alltid koll på när senaste texten kommit ut.

Hänger ni med på Instagram bjuds ni på fantastiska bilder av Mathias Pelkonen och en del okej av mig. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom on

***

Till sist, jag har fått okej av Daniel Bulun att publicera det här mejlet. Han var en av flera supportrar som var kritisk till Fredrik Sjöströms jobb, till Roger Rönnbergs, till styrelsens …  men nyligen skrev han detta till Sjöström. Säger en del om hur opinionen svängt. Säger också mycket om en människa när han eller hon medger att … tja, det blev fel. Snyggt, tycker jag.

Här Daniels mejl till Sjöström:

Hej Fredrik.
Jag heter Daniel Bulun och är ett frölundafan. Jag skulle vilja be dig, Roger Rönnberg och resten av styrelsen om ursäkt. Jag var en av många som var orolig inför säsongen. Jag var orolig för att vi hade tappat många offensiva spelare och inte ersatt dom fullt ut. Om jag får säga det själv så var jag ändå en av dom lugnare i min kritik, det var mer en oroskänsla jag hade.
När det gick lite tyngre i höstas så tänkte jag att ni kanske skulle brutit med 1-2 spelare för att lösa lite pengar och satsa dom på en striker av klass. Men sen hände något efter chl. Flera spelare lyfte sig samt att spelarna som kom in gjorde det jäkligt bra.
Efter vinster i kvarten så kände jag att jag är fruktansvärt glad att du, Roger mfl inte lyssnade på oss fans. Jag läser Henrik lemans blogg raka puckar och där har jag också skrivit det jag skriver här nu.
Så ännu en gång, jag ber om ursäkt för att jag inte trodde på er och jag ber om ursäkt för att jag inte trodde på spelarna ni hade i truppen. Ni ville få utveckling på flera spelare och snacka om att det lyckades. Friberg, Joel, musten, hjalle mfl höjde sig.
Ni hade rätt och jag hade fel.
Tack för guldet Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg.

  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Som däremot växte ett hack eller två?
  Som "därmed" ska det vara.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oj, haha – vilket hjärnsläpp i hastigheten. Tack för att du såg!

   Kommentar avatar
   Per, Lysekil, 1 år sedanSvara

   Manne ser allt! :-)

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Fina intervjuer! Sjöström puffar på segercigarren... :)
  Stiligt av Daniel B!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tyckte det var kul när han tog ett bloss i klippet. :)

 • Kommentar avatar
  Hansb, 1 år sedanSvara

  Det var nog många som tvivlade i höstas då det inte såg roligt ut. Jag vet att jag ställde frågan om RR tappat gruppen. Men du Henrik var klar med att så inte var fallet. Måste tacka dig för alla reportage med insikt i Frölunda som få utanför har.
  Har du ingen kavaj så hänger vi upp dina jeans i taket ovanför journalisthyllan. För där ska du hyllas ;-)
  Tack HL, alltid ruggigt intressant läsning!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du e la go! ;) Tack!

   Kommentar avatar
   Stora norrland, 1 år sedanSvara

   Ett stort grattis ifrån norra landsdelen.

 • Kommentar avatar
  Janne BD, 1 år sedanSvara

  Läste att nominerade till SHL awards för bästa tränare är från Luleå, Färjestad och Malmö. Hur är det möjligt att ingen av finalens två tränare är nominerade. Varför är Peter A. med? Malmö blev Utklassade i kvarten och P.A är ifrågasatt av sin klubb.
  Roger har slagit ur underläge och tagit dubbla titlar. Om inte detta är bästa tränaren så kan de lägga ner SHL awards.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Utmärkelserna gäller bara grundserien, inte slutspelet. Därav dessa namn.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Är det inte konstigt att det enbart gäller grundserien. Inte för att grundserien är betydelselös för hur man lyckas med sitt lag som tränare, men rimligtvis borde väl det handla om tränare som får sitt lag att gå så långt som möjligt?

   Kommentar avatar
   Janne BD, 1 år sedanSvara

   Tack för svar. Förklarar en del men väcker en undran. Varför bara grundspelet, som är en transportsträcka till det riktiga?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Samma i NHL, utmärkelser baserar sig på grundserien. Det bara "är" så. :)

 • Kommentar avatar
  PS, 1 år sedanSvara

  Kan du HL eller någon annan som har koll berätta kort vilken typ av backar Lennström och Bergman är?
  Sedan en kommentar angående Buluns mail. Det är fint att erkänna när man har haft fel och ffa ge erkännande till de som förtjänat det. Även jag tillhör kategorin tvivlare, men med det sagt så tycker jag inte det är något att be ursäkt för så länge man inte håller på med personangrepp, vulgära utfall etc. Som hängiven anhängare så är det naturligt att oroa sig för sitt favoritlag och sett till hur förra säsongen slutade och hur laget presterade i början av säsongen så fanns det grund för oro. Sedan bör vi lekmän ha större ödmjukhet när vi kritiserar professionella som jobbar med sporten 24/7.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lennström är rörlig, skridskoskicklig, "spelande" back, har en "connection" med Kristofer Näslund sedan Bik Karlskoga. Bergman mer rejäl, lite tyngre, vet inte exakt hur han utvecklats i Nordamerika, men ... har en hel del spel i sig också, givetvis..

   Kommentar avatar
   PS, 1 år sedanSvara

   Tack för svar!! Ska bli spännande att se de in action.

 • Kommentar avatar
  Peter, 1 år sedanSvara

  Henrik Leman!
  Tack för du finns och ger oss den sakliga info om vårt kära Frölunda! Och att du står ut med oss när det blåser om laget!
  Du är GULD värd, för utan dig och Raka Puckar hade det varit så mycket fattigare och tråkigare!
  Du gör att allt om Frölunda lever och andas, och med detta gör att man vill ha mer och mer av dig och Frölunda!
  En stor Guldmedalj till dig Henrik Leman..............

   Kommentar avatar
   Mats H, 1 år sedanSvara

   Håller med dig helt Peter. Jag klickar på RP hela dagarna för att hålla mig uppdaterad. Det har blivit en drog, ta mig tusan. Henrik har lyft min hockey enormt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Massor med tack!!

 • Kommentar avatar
  Martin R, 1 år sedanSvara

  Håller med er om all beröm till Leman.
  Jag är helt beroende av Raka puckar.
  Tack för denna fantastiska bevakning av Frölunda,du gör ett grymt jobb,Henrik.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tusen tack!!

 • Kommentar avatar
  GöranE, 1 år sedanSvara

  Alltid stort nöje att lösa dina reportage Henrik! Mycker lärorikt och ofta från lite andra vinklar än övriga skribenter. Kul att träffa dig igår med.
  Jäkla skönt med guld då jag var en av tvivlarna i höstas. Blev inte direkt lugnare under hösten men sedan började det hända saker efter årsskiftet och efter CHL guldet har det varit grymt bra med några dippar.
  Kan inte annat än imponeras av att dom nya sent tillkomna spelarna kommer in i truppen på det viset. Det är svårare än man tror. Myckrt kredd till ledarteamet..
  Sedan är det väldugt roligt att klubben är så välskött. Föreningen var ju nära konkurs. Undrar om inte Frölundas bästa värvning någonsin är Mats Grauers? Förenklat såklart men Sävehof gjorde ju rätt bra ufrån sig under hans ledarskap..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Gläder mig mycket att du både lär dig saker och gillar. Kul att ses! Japp, Grauers arbete ska på intet sätt underskattas, betytt mycket för föreningen.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

  Grattis till guldet. Det trodde jag faktiskt inte att inför säsongen. Synd att jag inte kunde vara på Götaplatsen. Åkte dem i den avsågade röda bussen?

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Det var inte Lakers som var på Götaplatsen :)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Ja, vi var många som var arga i höstas, närmast fram till den berömda CHL-finalen. Vi hade fel. Trots att jag har följt Frölunda sen 1979 så lär man sig tydligen aldrig att tyngden på namnen i truppen inte tillnärmelsevis har samma betydelse som hur man får ihop gruppen framåt jan/feb. Givetvis spelar känslor och hjärta för föreningen in när man kritiserar hårt redan i inledningen av säsongen, man har inte förmågan att tänka längre än nästa match. Helst av allt vill man ha 3p och 0 insläppta mål varje dag. Personligen så hade man inte haft det engagemanget så hade inte livet som supporter varit lika roligt. Det är ju närmast en livsstil.
  Det jag hoppas att kunna ta med mig till i höst är att tänka efter lite mer innan man tar fram motorsågen och gör ett kalhygge av den sportsliga ledningen. Djupt imponerad av hela laget, hela ledarstaben och det sportsliga styret.

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Hatten av för Frölunda. Hatten av för Henrik Leman. Jag sitter och väntar på nästa text varje dag. Det har blivit ännu roligare att följa Frölunda när man får läsa dina artiklar och tankar.
   Jag var inte så negativ i höstas mer avvaktande. Trodde jag någonsin på ett SM guld innan CHL finalen? Inte en chans i h-t :-) Så nöjd jag är nu och ser redan fram mot nästa säsong. / Claes

   • Kommentar avatar
    Johnny, 1 år sedanSvara

    Ha ha ha ha, djurgårdsfans som sitter framför TV-apparaterna, kollar VM och skriker: ROOOOGER, HAAALLÅ …
    Du har ju humor!!
    Ha ha ha ha

    • Kommentar avatar
     Ted, 1 år sedanSvara

     Har skrivet det här tidigare men: Det är stort att många har erkänt här att det blev bra, vi hade fel om den o den.
     De e riktigt stort att kunna göra det efter ibland lite väl hårt kritik under säsongen.
     Kul, de driver ju diskussionen(o sidan) framåt.
     Tack för förträffligt arbete oxå Leman

     • Kommentar avatar
      Gustav, 1 år sedanSvara

      Tack för en magisk säsong, Leman!
      Det ser riktigt bra ut inför nästa säsong:
      Mattsson (Rubin)
      Genoway - Bergman/NY
      Grönlund - Gormley
      Ekbom - Moverare (?)
      Lennström - Printz (?)
      Fagemo - Hjalmarsson - Lasch
      Rakhshani - Sundström (?) - Carlsson
      Friberg - Lundqvist - Peterson
      Stålberg - Lasu - Rosseli Olsen
      Mustonen
      Forwards känns riktigt tufft. Utöver dessa finns även Nässén och Fjellström, Raymond lär få fler chanser.

      • Kommentar avatar
       Bengan, 1 år sedanSvara

       Du har gjort en grym säsong Leman, helt perfekt för mig som reser mycket, och som andra skriver, man kollar efter nytt så fort tillfälle ges.

       • Kommentar avatar
        Dallasm3, 1 år sedanSvara

        Ang kritiken till Frölunda, Sjöström och RR i höstas så var väl en del kritik befogad? För det kuggade inte riktigt i. Sen lite nya spelare in, ändringar i femmor, och några vinster gav lite harmoni. Sen började det kuggar i ordentligt och ett kollektivt lyft av alla ink ledare gav resultat. Starkt jobbat. Tack för en kanon säsong Henrik.

        • Kommentar avatar
         Johan Carlander , 1 år sedanSvara

         Det är en ynnest att kunna läsa Raka puckar, tack Leman för en riktigt bra säsong!

         • Kommentar avatar
          Per, 1 år sedanSvara

          Vi gör alla på våra egna sätt. Jag kommer aldrig be om ursäkt för att jag var orolig för Frölunda under säsongen. Flera mycket svaga insatser oroade. Och för det förtjänade man negativ kritik. På samma sätt som man nu förtjänar positiv kritik efter guldet.
          Inte ska alla som tippade Frölunda som mittenlag behöva be om ursäkt för det?
          Det gäller dock att komma ihåg att inget är så bra att det inte går att förbättra.

          • Kommentar avatar
           Axel, 1 år sedanSvara

           Ibland säger en rad säga mer än tusen ord: TACK, Henrik Leman för Raka Puckar!

           • Kommentar avatar
            E23, 1 år sedanSvara

            Peterson spelar i pp1 nästa säsong.


            Lämna en kommentar