Så här gissar jag mig fram till SHL-tabellen 18/19


► Det går inte att tippa SHL i september. Inte på på något seriöst vis.
► Men ni är många som frågat efter mina tankar.
► Så jag försökte ranka. Eller gissa.
► För det är till största delen vad det handlar om så här års: en gissning. Håll till godo.

Rakapuckar.com bild

Tänkarbrillorna är på – men blev det så mycket bättre för det? Fan vet ... Foto: MATHIAS PELKONEN 


VARFÖR ÄR JAG så defensiv? Tja inte bara är det ju så att SHL-trupperna lever till en bra bit efter nyår,, man vet alltså inte vilka klubbar som kommer förstärka, vilka som kommer misslyckas, dessutom går det inte att stirra sig blind på trupperna på papperet.

Det avgörs ju på is.

Där kan spelare A, B och C ta stora kliv i vinter medan D, E och F inte alls är så bra som förväntat.

Man går på en känsla, anar, och gissar.

Glöm heller inte detta, här är fyra frågetecken, spelare som ska över på NHL-camp, försöka ta plats, och även om de misslyckas och kommer hem tappar de fokus för ett tag, kort eller långt:

Luleå – Isac Lundeström, 18 (Anaheim; förstarunda, kan sättas i AHL)

Djurgården — Jonathan Davidsson, 21 (Columbus)

Rögle – Lucas Elvenes, 19 (Vegas) , och Rasmus Sandin, 18 (Toronto; förstarunda, kan sättas i AHL)

Här avgörs en hel del, viktiga spelare för SHL-lagen att få behålla, även om nog Rögle får räkna med att mista Sandin och i gengäld hugger på Jonas Ahnelöv enligt HockeyNews.se.

Nå, i morgon tisdag, i samband med upptaktsträffen, läser ni mer om de olika lagen, men här och nu kastar jag ur mig min gissning, ett slags rankning för tillfället.

Den säger inte massor om hur det går i vinter. Gjorde den det kunde jag ta vid efter Saida, och de krafterna har jag inte.

Rakapuckar.com bild

Topp 3 känner jag mig dock hyggligt trygg med, botten 3 också, sedan återstår åtta lag man kan spela plockepïnn med, här är det löjligt svårt att veta och det kan gå lite hur som helst beroende vilka spelare som utvecklas, får till det, är skadefria – eller inte. Men så här blev det:

1 – Växjö
* Målvakter och backar är fem plus, oöverträffade lagdelar i SHL, nye Austin Ortega har sett vass ut, här finns kvalitet och talang – och så viftar väl sportchefen Henrik Evertsson med trollspöet i januari.  

2 – Djurgården
* Smarte tränaren Robert Ohlsson går in på tredje året, SHL:s bästa publik garanterar en del extrapoäng, Jacob Josefson är hemma, Andreas Engqvist skadefri (måtte han få förbli det), bra blandning mellan rutin och talang.

3 – Färjestad
* Det lagbygge som sportchefen Peter Jakobsson fått till känns helt enkelt väldigt intressant, bingo att Mikael Wikstrand stannade, Joakim NygårdJohan RynoAlexander Johansson en het kedja, och se upp med unge Fabian Zetterlund. säger jag.

4 – Skellefteå
* Jag gillar Linus Lindström, bygger detta på att han fixar Pär Lindholms roll, att omstartande Juhamatti Aaltonen och Edwin Hedberg får till det, Mathis Olimb blir rakare och Jimmie Ericsson leder laget med sin vinnarskalle. Starkt på målvakts- och backsida.

Rakapuckar.com bild

5 – HV71
* På sedvanligt HV-vis har laget redan drabbats av skador (David Gustafsson, Martin Thörnberg, Johan Johnsson), på sedvanligt Leman-vis tycker jag 036-laget ser bra ut, i alla fall topp 6-värdigt. Simon Önerud en nyckel i offensiven, behöver vara högpresterande. 

6 – Malmö
* Har sänkt spelarbudgeten, gjort sig av med högavlönade stjärnor (Nils Andersson, Rhett Rakhshani), men jag gillar det här laget mycket mer än många av mina kolleger och har sett vilken utvecklingsfabrik Patrik Sylvegård och Peter Andersson skapat. Hockey är en lagsport.

7 – Luleå
* Här kanske jag är snett ute, bra målvakter, backen Erik Gustafsson ihop med talanger som Nils Lundkvist och Jesper Sellgren, plus en jäkla massa spännande forwards. Men finns det nog med spets bakom en förhoppningsvis hel Patrick Cehlin?  

8 – Frölunda
* Valde att ge fortsatt förtroende åt spelare som inte riktigt fick till del förra vintern, får vänta till mitten oktober på Rakhshani, är på papperet offensivt tunt, i gengäld defensivt starkare, har börjat i rätt ände nu. Målvaktsspelet avgör en del: Johan Mattsson?

9 – Linköping
* Jättespännande med hemvändande Lukas Bengtsson och Broc Little, backsidan ser bra ut, Derek Roy är en klassanfallare, så … jag vet inte riktigt varför LHC hamnade här. Bara en känsla jag har. Just nu. Alltid osäkert med nya nordamerikaner (Joe Whitney, James Wright).

10 – Rögle
* Vårens färgklick, säg Olle Liss och jag skiner fortfarande upp. Chris och Cam Abbott håller garanterat på att bygga något bra med både veteraner (till exempel Mattias Sjögren, Ted Brithén) och spännande talang (till exempel 2x Elvenes, Nils Höglander). Hur bra? hur snabbt?

Rakapuckar.com bild

11 – Brynäs
* Fyra, fem backar av absolut toppklass i SHL, inget fel på målvakterna, jag är väl lite färgad av en svag försäsong; nytt spelsystem som inte fallit väl ut ska bytas, enligt aftonbladet.se. Nicklas Danielsson, spännande forwardstalanger, men räcker det? 

12 – Örebro
Aaron Palushaj var en prestigevärvning, Nick Ebert och Kristian Näkyvä är bra backar, Tom Wandell stark center, tvillingarna Spink kul att se, men … jag har svårt att placera Örebro högre än så här. Andra lag känns bättre.

13 – Timrå
* Målvakten Niklas Svedberg bör vara en kanonvärvning, Mattias Guter och Ludvig Rensfeldt är också bra plockat av sportchefen Kent Norberg, ror han sedan Janne Jalasvaara i land (Mr Madhawks nyhet) i land så förstärks den svaga backsidan. Jacob Olofsson och Filip Hållander – superspännande.  

14 – Mora  
* En sak känner jag mig klar över: herrejösses, vad skott Christian Engstrand kommer få på sig i vinter. Säkert ett hårt arbetande Mats Lusth-lag, Adam Masuhr kommer hem med rutin, Andrew Rowe & Co håller hygglig klass framåt, men sorry – det här borde inte räcka till.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Laine, 9 månader sedanSvara

  Tror att dina topp fyra lag kommer att sluta just topp 4. Sen kan man lika gärna singla slant. Löjligt svårt...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Verkligen!

   Kommentar avatar
   Daniel B, 9 månader sedanSvara

   Jag går emot och säger att minst ett av de 4 första lagen kommer floppa...

   Kommentar avatar
   Daniel B, 9 månader sedanSvara

   Kanske ska vara lite mer tydlig. Med flopp menar jag att man kommer utanför topp 6 och flopp kanske är lite hårt mem säg att det blir en besvikelse för något av lagen.

 • Kommentar avatar
  Peter, 9 månader sedanSvara

  Tror personligen att frölunda blir topp 6 någonstans, laget är inte sämre en förra året och då blev vi 3...och så tror jag att Växjö inte alls är lika bra som förra året på långa vägar!
  Tror det blir en oviss SHL i år med minst 8 lag som kan vara med och slåss om topp platserna, jag tror Djurgården blir svåra att slå i år och känner att Robbans lag är stora guld kandidater i april!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Frölunda kan absolut bli topp 6, som jag skrev ... plockepinn med många lag. ;)

 • Kommentar avatar
  Niklas, 9 månader sedanSvara

  Saklig och bra genomgång!
  Tror du är rätt ute i de flesta fall.
  Jag hoppas du har fel om Frölunda, men befarar att så inte är fallet.
  Jag har en känsla av att Örebro kan lyfta lite i år.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Kul att du gillade. Tack! Örebro? Ja, kanske är jag på fel spår där. Vi får se.

   Kommentar avatar
   Niklas, 9 månader sedanSvara

   Mm, Örebro - stabil målvakt, hyfsade backar, bra spets, bra drag i hallen.

 • Kommentar avatar
  Richard, 9 månader sedanSvara

  Det är mycket svårtippat iår. Tror inte på att Växjö blir så starka som förra året. Åtminstone inte för att vinna serien. Djurgården/Färjestad ligger topp 2. Skellefteå kommer inte topp 4 tror jag. För mycket spelaromsättningar. Frölunda kommer topp 6.
  1.Färjestad
  2.Djurgården
  3.HV71
  4.Malmö
  5.Frölunda
  6.Skellefteå
  7.Rögle
  8.Linköping
  9. Brynäs
  10.Luleå
  11. Örebro
  12. Mora

   Kommentar avatar
   Åsa, 9 månader sedanSvara

   Tippar du ut Växjö helt och hållet? Tro nog att de är toppen nånstans.

   Kommentar avatar
   mike, 9 månader sedanSvara

   14 lag gubben, varav du glömde det kanske vassaste. :)

 • Kommentar avatar
  Richard, 9 månader sedanSvara

  Gör om och gör rätt, det är många lag.
  Växjö bör komma in som 4:a och Timrå som 13:e lag. Hur som helst kommer det bli en oviss säsong. Ingen given guldfavorit

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Du ser hur svårt det är ... haha.

 • Kommentar avatar
  Erik Johansson, 9 månader sedanSvara

  Du brukar tycka att vi fans är negativa. Nu tippar du att Frölunda gör sin sänts säsong på många år.:) Jag tror och hoppas du gar fler. In med en bra vänsterskytt i PP och bryt kontrakt med två dyra mellanklasspelare
  ja, du har hört det förut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Jag vet inte om jag är så negativ, jag rankar (och gissar) som läget är just nu, plus att det är sensationellt tufft i mitten (typ åtta lag). Har sagt hela tiden att Frölunda är ett av de ovissa lagen, så jag känner väl inte att jag är så mycket mer negativ nu än tidigare.

 • Kommentar avatar
  Manne , 9 månader sedanSvara

  Väck med Westerholmarna och in med en riktig spetsforward. Den andra platsen kan Fagemo eller någon annan junior ta. Är inställd på sarghörnsgegga under stora delar av säsongen..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Du lär få vänta. Men visst, som jag svarade någon annanstans, om spelare inte presterar händer det att de får lämna. Men knappast före ... tja, säg november.

   Kommentar avatar
   Manne , 9 månader sedanSvara

   Håller med. Men om jag får tro så lär de inte skicka iväg någon, oavsett om de inte presterar. Det är liksom inte deras melodi. Läktaren någon match för att skicka en signal, men inte mer än så. Det är de för "stolta" för. Kanske ett samtal hjälper... :)

 • Kommentar avatar
  Guest, 9 månader sedanSvara

  Plats 13 för frölunda

   Kommentar avatar
   Guppy, 9 månader sedanSvara

   Och Timrå åker ur

 • Kommentar avatar
  Erik, 9 månader sedanSvara

  Malmö kommer missa play in tror jag. Frölunda kommer sluta top 3.
  Top 3. Djurgården - Växjö - Frölunda
  4-6. - Hv71 - Färjestad - Skellefteå
  7-10. Brynäs - Linköping - Luleå - Rögle
  11-14. Malmö - Örebro - Timrå - Mora

   Kommentar avatar
   Erik, 9 månader sedanSvara

   Om man ska räkna med att Växjö, som har en otroligt tunn forwardssidan i dagsläget ska förstärka under säsong så får man räkna med att Frölunda också kommer göra det. Sundström kan bli ledig. Abbott kanske snart blir klar. Mycket kan hända. Frölunda kommer vara där i toppen. Va så säkra

   Kommentar avatar
   Nolte, 9 månader sedanSvara

   Otroligt tunn vill jag nog inte kalla Växjös forwardssida va? Det finns spets, inte som förra året men dom plockar säkert in minst en spets innan vi spelat en tredjedel av grundserien om det behövs och sen ytterligare 1-2 efter jul. Frölunda kommer nog plocka in en spelare som vanligt, men tror knappast varken Sundström eller Abbott tyvärr

   Kommentar avatar
   Manne , 9 månader sedanSvara

   Hoppla! Frölunda före lag som Färjestad, HV och Skellefteå. Det ser jag inte alls hända, men hoppas att jag har fel.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

  Guldstjärna för den tabellen! Som en bonus blir det en 100ing. Hoppas du får rätt!
  Nu skulle det vara sensationellt om vi kunde ta serien med alla de tappen!
  Tror dock FBK kommer ta serien iår pga av att vi börjar lite svagt med spelare som Carnbäck,Bokk,Röndbjerg, Holmberg, Johansson och ortega som ska fylla tapp på ca 150 poäng. Borträknat är då Rosen(mot Horak)
  Frölunda känns lite tunna speciellt när skador och avstängningar kommer. Genoway och lasch får inte bli skadade!
  Kontrar med den här:
  1. Färjestad
  2. Växjö
  3. Djurgården
  4. HV-71
  5. Skellefteå
  6. Frölunda
  7. Luleå
  8. Linköping
  9. Rögle
  10. Malmö
  11. Örebro
  12. Brynäs
  13. Mora
  14. Timrå

  • Kommentar avatar
   Nolte, 9 månader sedanSvara

   Ska inte ge mig på något tipp, men tror att många underskattar Malmö. Dom har öst in mål i CHL och kommer nog vara vassare framåt än vad många tror.

   • Kommentar avatar
    Bengan, 9 månader sedanSvara

    Håller med dig, det är löjligt svårt att tippa. Tror på dina topp 3, och de två i botten, kanske kan Örebro överraska lite, och Rögle, eller inte. Svårt är det i alla fall.

    • Kommentar avatar
     GöranA , 9 månader sedanSvara

     Timrå och Mora bör vi klara att ha bakom oss i tabellen. Resten av lagen får vi kämpa med om att gå till slutspel.
     Blir en spännande säsong att se fram emot.

     • Kommentar avatar
      Axel, 9 månader sedanSvara

      Intressant gissning HL, men tradition och vanan att vinna måste också tas med. Jag gissar att Skellefteå, Malmö, Luleå och Linköping får det svårt. SAIK för att de värvat snurrgubben Olimb . Han kommer att snurra där som han gjorde i Frölunda och Linköping. Jimmys bäst före datum har gått ut, ödmjukhet är bristvara i Malmö, Linköping för att de aldrig vunnit något och Luleå för att de i mina ögon spelar SHLs tråkigaste hockey. Ursäkta mer känsla än förnuft.
      Så, min känsla och lagens tradition säger mig att grundserien slutar följande:
      1. Djurgården
      2. Växjö
      3.Frölunda
      4.HV71
      5 Färjestad
      6. Brynäs
      7. Luleå
      8. Rögle
      9. Örebro
      10 Skellefteå
      11. Linköping
      12. Malmö
      14. Timrå
      13. Mora

      • Kommentar avatar
       Garvarmyren, 9 månader sedanSvara

       Ska man gå efter bettingbolaget med siffror i sig så går det bra för Frölunda. Frölunda-Djurgården i final

       • Kommentar avatar
        Jontebas, 9 månader sedanSvara

        Jag undrar om Roger tror att laget kan ta 1a platsen som han säger alltid är målsättningen. Intressant att Växjö och Skellefteå hållt så hög klass under många år. Man vill ju veta receptet. Hur kan vissa klubbar göra upp om det frekvent medans andra når sporadiska framgångar?

        • Kommentar avatar
         Jontebas, 9 månader sedanSvara

         Jag undrar om Roger tror att laget kan ta 1a platsen som han säger alltid är målsättningen. Intressant att Växjö och Skellefteå hållt så hög klass under många år. Man vill ju veta receptet. Hur kan vissa klubbar göra upp om det frekvent medans andra når sporadiska framgångar?

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

          är väl egentligen bara saik som har. Växjö har ju bara varit i toppen i 4 år och presterst ungefär som frölunda. Ekonomi, kontinuitet på ledande positioner på och utanför isen, skillade ledare och sedan lite flyt på det. Skellefteå känns lite på nergång och Växjö kommer få ”problem” när hallam och Evertsson drar vidare. Framgång föder framgång.

          Kommentar avatar
          Manne , 9 månader sedanSvara

          Har man SHL:s bästa tränare i Sam Hallam, då kan man räkna med bra resultat oavsett material egentligen. En sådan kille kan göra guld av gråsten.

          Kommentar avatar
          Fredrik, 9 månader sedanSvara

          Med tanke på SHLs status så får man ha lyckas med en mix av spelare. Unga talanger i 1-2 år innan NHL, lagom bra 25-30år (platsar ej i khl eller nhl) och +30 som gjort sina pengar i KHL och vill hem. Därför svårt att vara en dynasti nu och säkert ännu svårare framåt, bara att kolla på SAIK. Även om de var i final förra året så är de inte alls lika dominanta längre och tappar spelare både till öst och väst. Sportchefen är nyckeln, läs evertsson, att kunna hitta nya guldkorn när halva truppen lämnar efter en bra säsong

        • Kommentar avatar
         Matte, 9 månader sedanSvara

         Hej HL- bra argument och ranking - jag tycker Dina lag är i en rimlig ordning. Är själv lite orolig för att Rögle hamnar över FHC och även Linköping och Brynäs har visat sig kunna en del, men ett tips för FHC om plats 8-10 tycker jag är helt rimligt. Att DIF, Växjö , Färjestad, HV och SKE är de 5 första är nog också rimligt. Malmö är bra och vilka vill bli överkörda av Händemark, Bryggman och Sylvegård - många underskattar denna fysik och MIF:s målvakter. FHC får vara glada om de tar något poäng mot dem. Så visst håller jag med om Dina 6 första - om man inte listar med hjärtat.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

          Brynäs? Visst det är träningsmatcher men deras backar ser riktigt sega och oinspirerade. Dessutom ställer de upp helt utan press alla kHk. Undrar om de tänker göra det hela säsongen? Bara att dumpa ner och checka fast dem.

        • Kommentar avatar
         Johan, 9 månader sedanSvara

         1.
         Växjö ser oförskämt starka ut trots att de tappat många av sina bästa spelare men har likväl kvar seriens klart stabilaste målvaktspar och ett välbalanserat lag i övrigt också. Lär dessutom hitta minst en ytterligare spets värvning framåt våren.
         2.
         Djurgården. Det kommer inte vara varken kul eller enkelt att möta Djurgården den här säsongen. Tror inte de gör en sämre prestation nu än förra säsongen. Värvningar som Dick Axelsson och Jakob Josefsson väger tungt och får de vara skadefri och i form har de två av ligans vassaste forwards.... De har likt många av de andra lagen också många unga, lovande spelare och det kommer gå undan när de spelar...
         3. Hv71.
         Känns stabilt sett till samtliga lagdelar.
         Gunnarsson och Sandström är duktiga Målvakter och backlinjen är en av seriens främsta på pappret åtminstone.. Berglund, Andersson, Lehtonen, Lauridsen och vår Marino skojar man inte bort hur som helst.... Strömberg och Fehérvàry verkar vassa också av det jag sett.... :/ Offensivt har de spets och matchvinnare i exempelvis Lundh, Tedenby och Thuresson men likväl hårt jobbande spelare med mycket rutin och klubbhjärta som Önnerud, Sundh och Thörnberg.
         4. Färjestad.
         Elaka Färjestad som även kan spela en effektiv, modern, fartfylld ishockey blir ingen enkel motståndarna vilket Frölunda redan fått erfara.... Har fortfarande en drös spelare som är som gjorda för tuffa, heta slutspelsmatcher som Melart, Ivarsson, Erixon, Rydahl och inte minst Johan Ryno som inte bara är en stor och tuff motståndare utan lite småful också..
         5. Skellefteå.
         Har spets nog för en topp 4 placering.
         6. Malmö.
         Kommer bli riktigt tunga och obehagliga att möta.... Alsenfeldt vet vi kan spika igen fullständigt när han är på rätt humör om man säger så och spelare som Bryggman, Händemark Sylvegård, Hardt, Mylläri, Warg och Arell I samma lag..... Kommer bli riktigt jobbigt och göra ont när de ångar på....
         7. Frölunda.
         Känner att jag möter den här säsongen utan större förhoppningar, laget känns något stabilare än det felbygget som åkte ut mot Malmö i våras men problemen tycks ändå kvarstå.... JG agerar inte förtroende ingivande alls, backarna spelar svårt, synkar inte och har stundtals väldigt svårt att freda sig i egen zon. Anfallsspelet är för kantigt och avsluten har alldeles för dålig kvalitet.... Sen har vi bara en back som kan skapa ordentliga uppspel och det är Genoway... Lasch är inte sitt gamla jag och spelet blir dessutom väldigt lättläst då han i princip ensam står för 75 % av det kreativa i vårat anfallsspel.... Allt för många spelare som är frågetecken och måste höja sig rejält om det ska bli mer än möjligen kvartsfinal!
         8. Rögle.
         Mycket som talar för att Rögle blir säsongens stora överraskning! Har fått ihop en väldigt spännande trupp, speciellt med tanke på att de aldrig räknats som en direkt storklubb.
         9. Luleå.
         Har minst lika svårt att placera in Luleå. Har en bra målvakt i Lassinantti och en spännande back såväl som forwards sida men många yngre lovande spelare. Värvningen av Erik Gustafsson talar för sig själv, han blir otroligt viktig för dem...
         10. Linköping.
         Detta Linköping som aldrig får ihop det i det långa loppet. Många nya spelare och Gustavsson lyckades inte kvar laget i slutspelet ifjol och är tveksam till om de lyckas ta sig dit till våren.
         11. Örebro.
         Känns som att de försöker få ihop något och har satsat friskt men har svårt att se att de räcker längre än ingenmansland.
         12. Brynäs.
         Får det tufft men klarar sig från kvalspel för att Mora och Timrå är med i ligan.
         13. Timrå.
         Svedberg kommer spela en stor roll och får laget ihop ett acceptabelt spel framför honom kan de kanske undvika sista platsen.
         14. Mora
         Kan inte på världskartan föreställa mig att Mora hamnar någon annan stans än i absoluta botten!

          Kommentar avatar
          Manne , 9 månader sedanSvara

          Vi får en riktigt tuff säsong, så är det. Lasch gör inte så mycket mål längre, utan ska passa till förbannelse. Rakhshani kommer såklart bli viktig, men det är alldeles för tunt framåt. Saknas verkligen spets! Vi blir nya Örebro med uppställning i mittzon och sedan försöka kontra på motståndarna. Det är vår chans. Har femma raka bortamatcher ganska snabbt in i serien och säg att det skulle bli 4 förluster där, minst.. Då kommer det börja blåsa rejält.

        • Kommentar avatar
         Ruttger , 9 månader sedanSvara

         Jag har tidigare, i trängre kretsar, sagt att Frölunda vinner grundserien pga det lagbygge de verkar få ihop. Får väl sticka ut hakan här med, och stå för denna djärva prognos :)
         Sedan värvas det två skarprättare lagom till slutspelet, eller så misslyckas den värvningen och Frölunda åker ut i kvarten igen.
         De andra fokuserar mer på att vara slutspelslag, och Frölunda vinner grundserien med ”fyra kedjor som levererar”.
         Häpp! Glöm inte var ni läste det först :)

          Kommentar avatar
          Manne , 9 månader sedanSvara

          Vinner vi grundserien så går jag till Pajala.

          Kommentar avatar
          Matte, 9 månader sedanSvara

          Jag hänger på ;)

          Kommentar avatar
          Luckdksndkfn, 3 månader sedanSvara

          Kskdjxkzjxkxjxjxkf


        Lämna en kommentar