Sista grundserieveckan – vad har ni för frågor i dag?


► Sista grundserieveckan SHL-säsongen 2018/2019. Frölunda ska konservera formen, vässa formen – och den 23:e smäller det.
► Mot? Tja, säg det. 
► Många andra lag har placeringar kvar att spela för. 
► Frågor? Tankar? Funderingar? Måndag är Morning Mailbag – så jag läser och svarar.

Rakapuckar.com bild


MEDAN FRÖLUNDA SITTER säkert på tredjeplatsen, vare sig kan utmana uppåt eller kan utmanas nerifrån, så är det spännande rejs i övrigt (klicka på bilden bredvid för tabell och återstående program).

## Ska Luleå eller Färjestad stå med äran att kalla sig serievinnare och kamma hem en miljon kronor?

## Fjärdeplatsen, är den Djurgårdens eller Växjös, eller blandar sig Skellefteå i?

## Topp 6, Malmö ställde till det där i och med förlusten mot Timrå, men seger i slaget om Skåne samtidigt som Växjö slår Skellefteå … Eller – tänk om Rögle vinner i Malmö, Skellefteå förlorar i Växjö, och så avslutar Rögle hemma mot just Skellefteå … wow, den fajten kittlar ju då.

Rakapuckar.com bild

## Tiondeplatsen, hinner Örebro ifatt Brynäs, kan krislaget LHC komma tillbaka? Linköping och Brynäs möts i morgon, Örebro har avsågade Mora samt Malmö kvar, utan sympatier för något lag känner jag: grymt kul att få se formtoppade Örebro i en åttondel. 

Det här är bara lite av vad veckan innehåller, och vill man kan alltså finna saker att hetsa upp sig för.

Samtidigt kan man känna så här, som jag varit inne på tidigare: själva grundserieplaceringen har nog aldrig spelat så liten roll, två segrar i en åttondelsfinal behöver på intet sätt störa på vägen fram till en … final?

Grundserien är en kul förberedelse (vars värde hade höjts om lag 1 och 2 fått hemmamatcher istället för fyra i kvartsfinalerna), slutspelet är själva festen, allvaret.

Snart är vi där.

Rakapuckar.com bild

Vad vill ni prata om i dag, då? Hur Frölunda ska behandla veckans matcher där poängen är oviktiga? Vilka spelare som borde få chansen? Hur backarna ska matchas? 2xJohan i kassen? Vad två kvartsfinaler (match 5 och 7) i Frölundaborg (och en inledande eventuell semifinal, om den går mot sämre placerat lag) betyder för Frölundas chanser?

Kör hårt, jag försöker svara på så mycket jag kan. Tar det stopp är det för att jag är på Frölundas träning, då återkommer jag efteråt.

Info för den som vill veta: Frölunda tränar i dag, tågar upp till Stockholm i morgon tisdag (Djurgården), tågar hem onsdag, värmer sedan torsdag före epilogen hemma mot Brynäs.

***

Såg ni att Carl Grundström följde upp sitt mål i NHL-debuten genom att hänga en kasse även match 2? Vilken härlig start för den förre Modo- och Frölundaspelaren.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto – Mathias Pelkonen har ofta fina bilder där. Facebooksidan följer ni väl också?

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Charlie, 10 månader sedanSvara

  Tjena Leman!
  Lite framtidsfrågor på backsidan. Med fyra spelare som har utgående kontrakt samt tre spelare som är inlånade. Bara två spelare har kontrakt över 19/20. Hur ser framtiden ut på backsidan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Frölunda vill förlänga med Sigalet, Sigalet vill, tror nog det löses ekonomiskt till slut. Theodor Lennström kommer från Färjestad. Julius Bergman var klar som hemvändare, sedan trejdad och landade i NY Rangers organisation, vet inte om det förändrar något för honom. Sedan ... tja, sedan får vi se.

 • Kommentar avatar
  Fredrik Björck, 10 månader sedanSvara

  Ändra till Växjö när det gäller andra platsen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Tänk att det inte går att få rätt ändå med min hjärna ... (tack!)

   Kommentar avatar
   Fredrik Björck, 10 månader sedanSvara

   FJÄRDE PLATSEN menade jag, sorry.

 • Kommentar avatar
  Ulf Friman, 10 månader sedanSvara

  Varför kan de inte spela som i NHL?
  The Stanley Cup playoffs consists of four rounds of best-of-seven series. Each series is played in a 2–2–1–1–1 format, meaning the team with home-ice advantage hosts games one, two, five, and seven, while their opponent hosts games three, four, and six.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Avstånden är (oerhört) större i Nordamerika, helt enkelt mycket vettigare att spela två matcher i taget. Men liknande har ju testats även här.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 10 månader sedanSvara

   Jag kan sakna det gamla upplägget med B-H-B-H-H-B-H för den med högst placering.

 • Kommentar avatar
  Åsa, 10 månader sedanSvara

  Tredje platsen säkrad som du säger - tror du att man kommer att låta Lukas Raymond med flera lovande juniorer spela veckans två matcher för att ge mer matchvana?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Ja, jag var inne på det i en text i går, det borde öppnas dörrar om det finns spelare med småskavanker som kan må bra av att vila. Nässén, Peterson, men visst ... kanske även Raymond.

 • Kommentar avatar
  janne, 10 månader sedanSvara

  Vilka matcher är det Frölunda behöver spela i Frölundaborg? Inte redan i kvartsfinal 1 va?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Nämnde det ovan, kvartsfinal 5 och 7. I händelse av semifinal, match 1 kan knappast spelas i Scandinavium heller.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Rättelse: om Frölunda börjar borta i en semifinal kan nog match 1 spelas i Scandinavium.

 • Kommentar avatar
  #18, 10 månader sedanSvara

  Vad tycker ni krävs för att säsongen skall vara lyckad tycker ni? Personligen tycker jag att förlust i en jämn semifinalserie är minimum för att årets upplaga av Frölunda skall kunna stämpla ut betyget G. Finalförlust är VG och SM guld är MVG. Att torska i kvarten är inte under några omständigheter godkänt. Då är CHL guldet bara kattguld. Det är min personliga åsikt. Vad tycker ni andra här inne?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Spännande fråga. Intressant se vad folk svarar. Jag ... svarar INTE, för att inte styra i någon riktning. Kan återkomma istället.

   Kommentar avatar
   Johan L , 10 månader sedanSvara

   Är beredd att hålla med dig. 3:e plats igen och förlust i kvarten IGEN vore inte godkänt. Men kommer man bara förbi kvarten är det godkänt. Så helt rätt känner jag.

   Kommentar avatar
   3339amf, 10 månader sedanSvara

   Skulle säga att nå semi är vg, trodde inför början av säsongen, att Frölunda skulle få spela playoff, men dom har ju ångat på nu mot slutet! Sedan är det så jäkla jämt i årets shl upplaga, men kvarten ska dom bara förbi, men, den som lever får se!

   Kommentar avatar
   Vik, 10 månader sedanSvara

   Tycker att gå till semifinal absolut är godkänt. Åka ut i kvarten kan också vara godkänt beroende på hur det ser ut. Hänger mycket på hur spelet ser ut och hur siffrorna blir. 0-4 i semi och knappt tagit sig förbi kvarten låter inte heller askul. Men nånstans så trodde jag att vi för första gången skulle uppleva åttendelsfinal och åka i kvarten i år så egentligen är ju allt redan över förväntan.

   Kommentar avatar
   Nolte, 10 månader sedanSvara

   Tycker nog att ett uttåg i kvarten i år igen får ses som ett misslyckande, om man skulle bli utmanövrerade som mot Malmö. Att torska i övertid i kvart 7, hm svårt. Ska komma ihåg att man kan få möta lag som SAIK,HV71,Växjö & Djurgården, så inga dåliga lag. Semi är klart godkänt, SM-guld hade varit extremt bra, och uttåg i kvarten godkänt/icke godkänt lite beroende på motstånd och hur man åker ut, kan jag tycka.

   Kommentar avatar
   Per, 10 månader sedanSvara

   #18: Delar din bedömning till fullo. Att förlora med marginal i en semi med de förutsättningar som finns i Göteborg är inte godkänt. Vunnit publikligan 21 år i rad. Inget lag i shl eller Ahl i närheten

   Kommentar avatar
   Douglas, 10 månader sedanSvara

   Håller med om att ut i kvart är icke godkänt. Semifinal absolut okej, väl godkänt tom Final eller guld plus tredjeplats och CHL titel borde givet lagbygget sägas vara mycket väl godkänt!

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 10 månader sedanSvara

   Tycker det beror lite på matchbilden, ev skador mm. Man kan ju tex få möte blivande SM vinnaren i kvarten och att åka ut mot det laget som vinner kan ju vara ok. Hoppas på minst semifinal. / Claes

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 10 månader sedanSvara

  Inte så mycket en fråga utan mer funderingar...
  Känns som fokus ligger helt på slutspelet nu, sista matcherna ska bara spelas av… Men det är då det avgörs vilken motståndare det blir i kvarten.. Väldigt tajt om sjätteplatsen. Nästan mer spännande än att följa Frölundas resterande matcher… För att inte tala om play-in/åttondelarna!
  Kommer trots det se båda Frölundas matcher på plats…
  Det här tycker jag är roligare att spekulera i än t ex hur Frölundas kedjor ska formeras. :)
  Ett av lagen vill jag absolut inte ha som motståndare, de andra – bring it on! Kommer vara tufft oavsett i säsongens jämna tabell…

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 10 månader sedanSvara

   Kan ju dessutom tillägga, jag gillar inte när slutspelsmatcher måste flyttas till borgen, den är inte dimensionerad för den publikkapacitet man säger sig ha... Knö in 3500 pers på ståplats...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Nä, det är ingen hit, inte för någon. Olyckligt, men omöjligt göra något åt. Om inte Ola Serneke hostar upp en miljard och snabbt bygger en arena. :)

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 10 månader sedanSvara

   Något för Guinness rekordbok i bygghastighet i så fall... ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Haha ... verkligen.

   Kommentar avatar
   Manne , 10 månader sedanSvara

   Jag har säsongskort och då vill jag ha förtur till min plats i Scandinavium, därför blir det aldrig någon match i Frölundaborg för min del, trots förtur på en biljett där.

 • Kommentar avatar
  JanneXYZ, 10 månader sedanSvara

  Vore lite av en skräll om fjärdeplatsen gick till Luleå.. ;)
  Gällande just fjärdeplatsen, lite intrikat om Frölunda ställer över t.ex Lasch, Joel L och någon till mot Djurgården. Behöver ju i sig inte betyda något men snacket från Växjö och Skellefteå?
  Ska man alltid ställa upp med det, på papperet, bästa laget när laget man möter är inblandat i en placeringsstrid med andra lag? Ställa över spelare som inte är skadade men skulle må bra av att vila någon extra dag?
  Intressanta frågor tycker jag.

   Kommentar avatar
   Johan L , 10 månader sedanSvara

   Man ska väl göra det som är bäst för SITT lag. Behöver spelare vila så absolut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Man kan absolut hävda att man ska spela med bästa laget. Men då inställer sig frågan: vad är det? En spelare som har lite ont, som inte vill riskera något inför slutspelet, eller en kille som slåss för att ta plats, göra laguttagningen svårare för tränaren? Jag vet vad jag tycker.

   Kommentar avatar
   Manne , 10 månader sedanSvara

   Så är det. Skulle man ställa ett B-lag på isen så är det inte okej tycker jag. Skavanker och så, visst - men är du hel och frisk så ska du spela.

   Kommentar avatar
   Knutte, 10 månader sedanSvara

   Tror inte att Växjö eller SAIK lägger någon större vikt på vilket lag VF skickar till Stockholm imorgon. Dom har själva satt sig i den situationen dom är i och fokuserar nog mest på att vinna sina matcher. Vem ska avgöra vilket som är det bästa laget för dagen? Och har inte VF rätt att nyttja situationen nu när man har spelat sig till den och vila några gubbar om det behövs? Kanske några supportrar kan ha synpunkter på det.

   Kommentar avatar
   JanneXYZ, 10 månader sedanSvara

   Jag menar förstås inte att något är rätt eller fel, bara att det är en intressant diskussion. Speciellt som supporter. Vänd på situationen, byt plats på Saik och Frölunda. Frölunda har häng på en fjärdeplats med hemmafördel, Saik möter DIF och ställer över Lindström och Möller utan att de är skadade. Hur skulle ni reagera?

 • Kommentar avatar
  Ruttger, 10 månader sedanSvara

  Vad är det senaste i grälet mellan GG och S84? Fortsatt bojkott?
  Nu var det 12044 sålda biljetter senast; Hur var stämningen? Glest på Västra Stå, ändå?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Inget nytt, vad jag vet. Stämningen okej, inte fantastisk, men okej. Lite bättre musik, lite, lite mer delaktighet från fler i arenan.

   Kommentar avatar
   Manne , 10 månader sedanSvara

   Var CHL-DJ:en med under matchen mot HV i lördags?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Det tror jag inte, men tanken slog mig när jag hörde "Sweet Caroline."

 • Kommentar avatar
  Peter, 10 månader sedanSvara

  Känner på mig att det blir Skellefteå i kvarten, och Luleå i semifinal om Färjestad vinner serien! Och det utgår jag ifrån för just nu är Färjestad bäste lag i serien. Men om vi får dessa lag tror jag på en final!

   Kommentar avatar
   Rasmus, 10 månader sedanSvara

   Frölunda kan inte få Luleå (som det det ut nu) i semi. Den som kommer tvåa eller trea slipper ettan i semi. Men visst, vi kan få Lule om de tappt poäng och Färjestad går förbi

   Kommentar avatar
   Rasmus, 10 månader sedanSvara

   Frölunda kan inte få Luleå (som det det ut nu) i semi. Den som kommer tvåa eller trea slipper ettan i semi. Men visst, vi kan få Lule om de tappt poäng och Färjestad går förbi

   Kommentar avatar
   Jannegl, 10 månader sedanSvara

   Det var ju precis det Peter skrev. :)

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

  Som ni alla hockeyälskande Frölunda läsare känner till, så publiceras det ju varje höst, strax före SHL-säsongens start i samband med det två stycken ishockeymagasiner från våra kvällstidningar.
  Kanske ett litet kul tips, läs dem inte just då! ;)
  Det kan faktiskt vara mer underhållande att i stället göra det precis efter säsongens slut och först då studera "hockeyexperternas profetior", hur väl dessa slog ut?
  Har nyligen själv inte kunnat låta bli att tjuvtitta, mycket därför att vi redan nu är "färdigparkerade" på 3:e plats för tillfället.
  Vad som slår mig an i allra första hand är sorgsenheten runt omkring Tim Söderlund, där det inte riktigt blev som det var tänkt för någon. För varken TS personligen och FHC som varumärke.
  Men för det andra och motsatta, har det blivit mycket glädjande med självaste Samuel Fagemo, som jag vet i början av hösten inte var fast upptagen i Frölundas A-lagsuppställning. Däremot var väl Oliwer Fjellström det?
  Märk väl, jag har ingen jättekoll på TS fortsatta återkomst i SAIK.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Det är i princip omöjligt att tippa. Mest en lek. :) För att det är kul läsning för många. Man kan ha en aning, men finns så många okända variabler. Luleå och Frölunda har överraskat många.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

   Ja, det är väl ändå det undebara att ingen kan förutse exakt alltid vad som kommer att ske. ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 10 månader sedanSvara

   *underbara

   Kommentar avatar
   Stora norrland, 10 månader sedanSvara

   Edvard51: Tim har gått väldigt bra.

 • Kommentar avatar
  Steffo, 10 månader sedanSvara

  Vem väljer man i målet?Borde vara Matsson.. Eller tar Roger sin gullegris JG.Vid ev semi när spelas den o börjar vi hemma eller borta..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Svårt att se att Mattsson INTE har försteg just nu. Om Frölunda börjar hemma eller borta i en eventuell semi avgörs om man då möter ett bättre eller sämre grundserieplacerat lag. Semi lag 1/2 – börjar borta. Semi mot t.ex lag 5/6 – börjar hemma.

 • Kommentar avatar
  Rickard , 10 månader sedanSvara

  2 grundserie matcher kvar ! Hur tror du de väljer med mv valet? För de lär få varsin match innan slutspelet! JM på tisdag JG på torsdag?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Ja, en var borde det vara. Kanske JG i morgon? Men jag ska inte ens försöka mig på sådant här ... ;)

 • Kommentar avatar
  Dennis, 10 månader sedanSvara

  Hoppas det inte blir som förra säsongen och Lasch skadar sig på sista omgångarna. Skellefteå i kvarten, det hade varit något. Förra kvarten mot Skellefteå var absolut den bästa hockeyn jag har sett från två lag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Visst kittlar en sådan kvartsfinalserie. :)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 10 månader sedanSvara

  Vad känner du inför att Roger haft Frölunda på pallen varje säsong som han varit vid rodret?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

   Det är naturligtvis ett gott betyg. Samtidigt är grundserien bara en förberedelse ... hockeyn avgörs i slutspel, inte i serieformat.

 • Kommentar avatar
  Mackan, 10 månader sedanSvara

  Om RR spelar med JG är det hans beslut och det får man köpa!

  • Kommentar avatar
   Gunnar, 10 månader sedanSvara

   Vad är G för säsongen...
   Många bra matcher, flera ganska svaga tapp, utmärkt CHL... en mer stabil känsla än förra året...
   Med tanke på att CHL-guldet och 3e plats... säsongen är redan G, final är VG och seger är MVG... 'bara' semi ger inget extra för ett lag som är CHL champs.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Svårt att sätta något som helst betyg nu när slutspelet är det som avgör, tycker jag.

  • Kommentar avatar
   Mats H, 10 månader sedanSvara

   Efter grudserie och CHL.
   Tycker jag VG.
   Vad betyget blir efter slutspelet får vi ta då. Det är en helt annan femma.

   • Kommentar avatar
    Oscar, 10 månader sedanSvara

    Tjena, Har en fundering kring vad som egentligen räknas som slutspel.
    Står mycket om att Rögle är klara för sitt första slutspel på 25 år när dom ska spela playoff men när Färjestad åkte ut i Playoff för några år sedan sa man att det var första gången dom missade slutspel på 18 år eller något liknande..
    Så räknas Playoff som slutspel eller är det ett playoff TILL slutspel?
    Löjlig fundering kanske men något jag funderat på :)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Det räknas som slutspel.

     Kommentar avatar
     Vik, 10 månader sedanSvara

     Dock så gjorde det väl inte det året FBK blev utslagna? Var väl ett eller två år man ansåg att det var ett play-in till slutspel och inte ett faktiskt slutspel. Flummigt, i vilket fall, 10 lag är för mycket enligt mig.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Japp, när det hette play-in kallades det kval till slutspel. Men det blev ju löjligt, så man bytte till åttondelsfinal och slutspel.

   • Kommentar avatar
    Göran, 10 månader sedanSvara

    Kan du reda ut var dem olika matcherna går i kvartsfinalerna?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

     Skrev det ovan. Kvartsfinal 5 och 7 i Frölundaborg. Eventuell också en semifinal 1.

   • Kommentar avatar
    Fredo, 10 månader sedanSvara

    Det blir med största sannolikhet Skellefteå som blir Frölundas motståndare i kvarten

    • Kommentar avatar
     Joxx, 10 månader sedanSvara

     Leman, skulle du inte vilja att man testade Rhett, Paw och Pow? Sedan purre, stålis och MRO??
     Kännns inte som varken stålis eller Rhett kommer helt rätt i de omgivningarna de spelar i nu.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Håller med om att vare sig Stålberg eller Rakhshani riktigt får ut max nu, men ... det är svårt att spela med tvillingarna. Enda ställe Rakhshani riktigt fungerat är med Lundqvist och Friberg.

    • Kommentar avatar
     Bäckmörten, 10 månader sedanSvara

     Hade det inte varit lite intressant att låta Arvid och Tex få var sin match på slutet?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

      Arvids tid kommer, men inte än. Tex kanske kan få några minuter.


    Lämna en kommentar