Varför tilläts Shinnimin leka Marchand ostraffat?


► Jag hade Växjö som favorit före SM-final 1.
► 7–0 ändrade förstås inte på det.
► Men kom igen, det var en match, det mesta studsade rätt för Växjö, och det kommer se helt annat ut i Skellefteå på torsdag.
► Elias Pettersson. Viktor Andrén. Brendan Shinnimin. Handlar det lite om här.

Rakapuckar.com bild

DE DÄR TVÅ snabba Växjömålen (8.10–9.34) i första perioden dödade i princip matchen, och det var typiskt hur det gick till.

Skellefteå slarvade i egen zon.

Växjö högg skoningslöst.

Jag förvånades av att inte Bert Robertsson & Stefan Klockare försökte få till en annan matchbild, spela enklare, få ner puckar djupt, grisa, skapa hetta, störa Växjö.

Knappt något sådant.

Istället fick skicklige & smutsige Brendan Shinnimin leka Brad Marchand (Boston Bruins) utan att någon reagerade, misstagsfria Växjö lekte in power play-mål, och det var en uppvisning av grundserievinnaren.

Men att snacka om fyra raka för att det här rann iväg … kom igen … det här är hockey, 1–0 Skellefteå tidigt på torsdag och momentum svänger.

Rakapuckar.com bild

Skellefteå måste sluta ge bort puckar i egen zon, vara kraftfullare runt burarna, men det kommer med tro och självförtroende.

Allt sådant försvann efter 0–2 (knappt en målchans, knappt ett vettigt anfall).

På torsdag kan det komma tillbaka.

Ni som följer sporten hockey vet att det fungerar så.

Några tankar:

## Elias Pettersson
När man tror att man vet vad den här 19-åringen kan – då är han ännu bättre! Spelsinnet, passningarna, uppåkningarna, lugnet … Jösses! Det blir verkligen spännande att följa honom i NHL (Vancouver Canucks).

Rakapuckar.com bild

## Viktor Andrén
Jag twittrade om att ingen i Växjö var orolig när förstemålvakten Viktor Fasth saknades – och rätt hade jag. Andrén, från Mariestad i Skaraborg, var tät, lugn, följsam, stabil, och han hade stor del i segern trots 7–0. Viktigt att han höll tätt i början när Skellefteå var piggt och hade några PP, i princip var Andrén felfri, gav aldrig motståndarna energi.

En nolla i Växjö. Backup-keepern Viktor Andrén var utmärkt i kassen. Foto: C MORE 


## Brendan Shinnimin
Oerhört bra hockeyspelare, också smutsig en bit över gränsen. Åkte ut för en dum armbåge på Henrik Hetta, klarade sig när han spearade Adam Pettersson (var det väl?). Jag var förvånad att ingen i Skellefteå ställde Shinnimin till svars, att ingen tog en fajt, i alla fall på lagom nivå utan avstängningsrisk. Det enda Skellefteå gjorde var en dum, farlig crosschecking av Johan Alm. Jag hade beordrat någon att markera på annat sätt om jag varit Bert Robertsson. 

## Jonathan Pudas
Spelade ynka 4.01, något störde, skada eller sjukdom – brutalt tungt tapp för Skellefteå om ledande offensivbacken Pudas inte kan gå för fullt i den här finalserien.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Matte, 1 år sedanSvara

  HL- klass skillnad. Tror inte Skellefteå har ett lag som kan det negativa spelet att trycka dit Brendan eller Elias. De har varken speed eller storlek. Lite som FHC.
  De försöker spela mot Växjö....
  Både Brynäs och Malmö försökte grisa och det blev betydligt jämnare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det jag är inne på, förvånad att inget gjordes efter 0-2, det bara rullade på.

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Växjö har ett helt lag med skickliga spelare och med stora spelare och med fantastiska målvakter. Förra året åkte de på en smäll av grisigt spelande Malmö. Då gör man korrekt analys och korrigerar laget. Imponerad

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Glömde att skriva - det finns inte mycket att göra för Skellefteå för de har inte den typen av spelare som kan störa Växjö. Wingerlie tar två utvisningar - varför ? Han är för liten och till råga på det hänger han och hans kedja inte med...

 • Kommentar avatar
  Daniel K, 1 år sedanSvara

  Det var en rejäl överkörning. Hoppas att Saik kommer upp i nivå på torsdag. Vill se en spännande och jämn finalserie om det skall bli underhållande när man inte håller på något av lagen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Övertygad om att det kommer se annorlunda ut på torsdag. Sedan blir det nog Växjöseger ändå till slut, men ... det mesta gick med Växjö i går.

 • Kommentar avatar
  Pelle, 1 år sedanSvara

  Spearing måste väl gå vidare, att helt oprovocerat trycka klubban i motspelaren när man leder med 4/5-0 gör ju att man funderar över hur det är ställt med karln

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Han markerar - Rahimi markerar - Arvid markerar mfl. Skulle inte förvåna mig om Skellefteå spelarna är på gränsen att vara rädda. När tom Rosen tar en ovärdig avstängning .,,. Gissar att de har skrämt upp alla lag. Skellefteå vill ju spela ishockey.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inte alls att Skellefteås spelare är rädda, däremot är jag också lite förvånad, varför inte mer reaktion gällande Shinnimins spearing? Men Victor Hedman kom undan en sådan, en ännu grövre, i NHL natten till tisdag. Kanske är det okej nu för tiden?

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   HL - men det tror jag. Kollat ganska noga på Växjö och inte är det snyggt alltid.

 • Kommentar avatar
  Göran, 1 år sedanSvara

  Så jävla gött att grislaget får stryk, äntligen vinner hockeyn. Hoppas det fortsätter på samma vis

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Tror nog att Växjö är den fulare av dessa lag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror inget lag är "fult". Men Växjö har nog fler spelare som kan ligga på gränser. Fast Skellefteå har både Joakim Lindström och Jimmie Ericsson, så fan vet ...

 • Kommentar avatar
  Erik Johansson, 1 år sedanSvara

  Växjö har 8 utländska forwards varav en är lagkapten. Två av dem visade vägen med de första målen. Lägg därtill den invärvade utvecklingsspelaren Pettersson som snart försvinner. Plus lokala spelare som Ros'en. Där har vi mixen för SM-guld. FHC måste värva utländska stjärnor, attrahera andra svenska lags unga talanger och ha en stomme byggd på västsvenskar. Enkelt i teorin - svårt i praktiken.

  • Kommentar avatar
   Benny S, 1 år sedanSvara

   Tja, Henrik!
   Ursäkta om finalen utan Frölunda känns........ingenting....
   Men, nu till frågan: Vad händer i sommar och vad händer i höst med den Absolut Bästa Frölunda-bevakning; Raka Puckar?
   För sanningen är att INGEN är i närheten av din vetskap, proffsighet och journalistik, vad ofta gäller hockey i allmänhet, men Frölunda i synnerhet.
   Självklart betalar jag lätt 30 spänn i månaden, bara sidan finna kvar!
   (Åkte till Thailand efter förlusten, så jag glömde faktiskt betala denna månaden. Det gör jag nu från Sydostasien)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Ni är flera som inser att journalistik måste kosta, för detta är jag glad och mycket tacksam. Men det är långt ifrån alla. Jag har en önskan att fortsätta, undersöker möjligheter, vet kanske mer om några veckor, men oddsen är helt okej. Kul att du gillar och läser – tack för snälla ord.

  • Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   7-0 i en final... SHL är inte så bra som folk vill göra gällande, tvärtom...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Mja, jag skulle inte ta resultatet i en enda final som intäkt för det. Sedan kan man diskutera SHL:s kvalitet ändå, men det är en annan femma.

  • Kommentar avatar
   Adam, 1 år sedanSvara

   Hade Adam Pettersson legat kvar hade de säkert blivit matchstraff. Men tyvärr, ligger inte spelarna kvar så blir de inga åtgärder. Det är ju trots allt en spearing så det sjunger om det (fegaste man kan göra)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Jag är rädd för att du är något på spåren här ...

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Jag är kluven...
   Jag försöker utmana mig själv, att gå lite utanför min bekvämlighetszon och följer ett slutspel för första gången efter att MITT lag är utslaget... Och för att jag inte vill höra saker som "jag har passion för laget men inte för sporten..."
   Jag tycker det är svårt... Å ena sidan vill jag ha finalen överstökad så fort som möjligt så jag kan gå vidare, å andra sidan - så lätt ska det inte vara för Växjö!
   Den lilla fördelen när man inte bryr sig om resultatet, man kan uppskatta de snygga målen och fina dragningar samt hårda tacklingarna från både sidor... Och inte behöva oroa sig för skador/avstängningar etc för "mina" spelare...
   För övrigt håller jag med Benny S, här ovan!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Du ser, du börjar lära dig att njuta av sporten hockey. Aldrig för sent att utvecklas. :)

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 1 år sedanSvara

   Härlig match igår. SAIKs första lina kom ingenstans. Sedan rinner det ju iväg skall bli intressant att se om SAIK har ett motmedel mot detta.
   Finns nog ett stänk av sanning kring Tim S då hamn efter en energirik start där han gick rakt på mål fick väldigt lite speltid. Fast det hade känts säkrare om nyheten hade kommit fr MrMadhawk. :-) / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    MrMadhawk kommer nästan med sanningsgaranti. Men när Aftonbladet går ut så – då är det med all sannolikhet rätt säkra uppgifter från agent eller liknande.

  • Kommentar avatar
   Bengan, 1 år sedanSvara

   SAIK har en del att förbättra, blir säkert jämnare nästa match, men Växjö är riktigt bra i alla delar. De har den smartaste coachen också. Såg lite kul ut när Jimmy E och Miele dansade runt. Hoppas SAIK studsar tillbaka så vi får se lite final hockey.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Det tror jag. Ser redan fram emot i morgon.

  • Kommentar avatar
   Svante, 1 år sedanSvara

   In lätt att vinna när ens målvakter inte tar något extra

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nä, det var väl helt och håller Ortios fel, detta? :)

  • Kommentar avatar
   Sanny, 1 år sedanSvara

   Nej Ortio var katastrof och absolut orsaken till förlusten! Han tar ju inget extra och med en bra målvakt hade Saik vunnit den första matchen!!...
   (Ironi) :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    *fniss*

  • Kommentar avatar
   Håkan G, 1 år sedanSvara

   Växjö kan spela både fysiskt och med fart. Man har alla ingredienser och alla kedjor kan producera. Vad skall Bert göra åt det? Jag förstår inte HL? De är starkare i alla lagdelar! Saik kommer inte ens in framför mål. Totalt game over

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Man ska akta sig för att dra för tunga slutsatser efter en enda match, är det något många år i branschen lärt mig så är det detta. Men visst ... jag hade Växjö som favorit före match 1, och inget fick mig att ändra på det tipset.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 1 år sedanSvara

    Du har rätt. Men det kändes som att resultatet inte var slumpartat utan en frukt av klasskillnad. Tror inte det var fel på Skellefteås inställning heller. Finns en liten möjlighet att Växjö slappnar av men...den är liten.

  • Kommentar avatar
   Håkan G, 1 år sedanSvara

   Det är precis detta RR inte fattar. Växjö har byggt en trupp där man kan spela olika typer av spel beroende på hur motståndaren är. RR tror att vi kan slå alla lag med fart. Mot Växjö hade det varit som att åka in med full fart i en mur

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Intressant att se hur (om) Rönnbergs Frölunda förändras.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 1 år sedanSvara

    Håller med, Växjö har satt ribban högt nu. Vet du hur omsättningen i Växjö blir HL?

    Kommentar avatar
    Danne, 1 år sedanSvara

    Om nu VF ändå hade haft fart, för den delen! Går inte fort vare sig ur egen zon, eller mittzon eller i anfallszon, då Dom uteslutande i år bara har sökt rödlinjen för dumpning av puck. Så det sör med att RR vill spela med fart har nog reviderats en hel del! Krävs både spelare och spelsystem för att klara av det.

    Kommentar avatar
    Mstte, 1 år sedanSvara

    Tror precis som Aftonbladet att FHC har haft sin bästa tid. Klart på nedgående. Man har många långa kontrakt som klubben blir lidande av. Laget är nästan klart. Bara att hoppas på stora juniorer.

  • Kommentar avatar
   Göran J, 1 år sedanSvara

   Varför släpper Frölunda vilka som skall lånas ut nästa år redan nu?


   Lämna en kommentar