Det vore en önskvärd julklapp till Frölundas fans


► Sista Morning Mailbag före jul. 2xTimrå för Frölunda. Men ingen Samuel Fagemo.
► Låt oss snacka upp hockeyveckan.
► Kanske något kul efter lunch också.

Rakapuckar.com bild


EFTER ATT HEMMALANDSLAGET varit i Ryssland är det i veckan onsdags- och fredagsspel i SHL.

Lite ovanligt.

Men det får väl gå.

Intressant 1 i Frölunda: Utan Samuel Fagemo (JVM), är det nu dags för Tim Söderlund att kliva fram, sätta fart, få ut mer? Är han tredje länken i tvillingarna Westerholms kedja? 

Tränaren Roger Rönnberg var ju i en tidigare text jag skrev inne på att han kanske ändrat för mycket, min gissning är att han i möjligaste mån vill hålla fast vid formationerna i möjligaste mån, och då känns en Tim-comeback med Pathrik och Ponthus logisk.

Intressant 2: En enda vettig SHL-match efter raset i Örebro, efter de fyra förlusterna av fem – straffsegern (1–0) hemma mot Växjö. 6–1 på ett halvdant Kometa Brno räknar jag inte. Svårt att veta var Frölunda står, fortsatt högst osäkert läge, fortsatt så att offensiven är allt annat än fungerande. 

Rakapuckar.com bild

Fyra spelmål på sex matcher, och mot Växjö var det Samuel Fagemo som klev fram. Det har han gjort ofta i höst, om inte alltid med poäng så med ett framfusigt sätt att spela som skickat goda signaler.  Någon annan, några andra, behöver skicka dessa nu.

Dubbla möten med Timrå (onsdag borta, fredag hemma), ett lag som är i botten men som det lik förbaskat krävs mycket för att besegra.

Jag hävdar att Frölunda är vid ett slags vägskäl. Uppåt eller nedåt? Det krävs att spelarna kommer samman som mot Växjö, inte bara en gång, utan ofta. Två matcher av hög klass den här veckan vore en önskvärd julklapp till fansen.

Vad har ni för tankar och funderingar? Sista Morning Mailbag före jul – så kör hårt!

***

Jag njöt av Vegas Golden Knights spela ut New York Rangers i går kväll på svensk prime time.

I alla fall i två perioder.

Rakapuckar.com bild

Fart och fantasi i anfallsspelet, Gerard Gallants gäng börjar allt mer påminna om förra säsongens självförtroendefyllda.

Ändå dröjde det till förlängningen innan de gyllene riddarna kunde avgöra.

En man bar ansvaret för det: Henrik Lundqvist, 36.

Ålder är bara en siffra (nå, två …) i hans fall.

Magnifik, var Joels brorsa.

Fråga William Karlsson om ni inte tror mig …

Så här sa Rangers coach David Quinn.


Så här sa kompisen Mats Zuccarello.


Bäst i NHL just nu – det måste ändå Buffalo Sabres center Jack Eichel vara.

Dra åt det alla varmaste av varma ställen så han dominerar just nu! Magnifik. En upplevelse att se killen spela hockey. 

***

Kanske något kul, ja. Mm. Ska bara reda ut en sak. Återkommer. 

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

  Jag tyckte det var kul att Granqvist nämnde dig i sändningen. ;)
  Åter SHL med Timrå i nästan-back-to-back…
  Är Mattsson så pass hel att han följer med tro? Kanske t o m får stå? Känns alltid lite oroligt med de sk ”sämre” lagen. Frölunda brukar inte göra sina bästa matcher då… Tänker bara på Mora x 2 och Örebro. :(
  Nu har JVM-spelarna åkt, för Frölunda stort tapp med Fagemo borta. Hur är det med Timrå, har de någon spelare med till JVM?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Så som Frölunda agerade i några matcher – finns det så många lag som är så mycket sämre? Skämt (?) åsido, om det brister inställning är det ett stort problem. Timrå har två rejäla tapp, Jacob Olofsson och Filip Hållander.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Ingen teori om målvakterna? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Vad för teori tänker du på?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

   Om Mattsson är frisk nog att följa med och kanske t o m får stå? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Han tränade i slutet av förra veckan. Fullt, sa han. Gör han det i dag/i morgon förutsätter jag att han är spelbar.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 5 månader sedanSvara

  Intressanta matcher i veckan. Det är ju en fantastiskt spännande tabell. Tror att det är många lag som grunnar på var de egentligen står. Ett par segrar och placeringen är topp, ett par förluster så ligger laget åtta... Ingen går säker, det är ju bra mycket roligare än att något lag skenar iväg likt Växjö gjorde förra året. Timrå är en lurig motståndare för alla lag, men om FHC spelar ut så bör det bli 6 poäng i julklapp. Men det är inte gratis, inte bara att hämta. Hoppas att alla är friska och sugna på att ta jobbet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Grymt jämnt, jag håller med, mycket roligare än när Växjö stack iväg. Men jag måste medge att osäkerheten kring Frölunda just nu är stor.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 5 månader sedanSvara

  Hoppas att uppehållet gjort dem redo att möta ett av de "sämre" lagen (som du skriver ovan, finns det något sämre än det de har presterat mot Mora och Örebro). Det behövs att någon stiger fram, Fagemo är ett jätte tapp för detta laget, men som vanligt så hoppas vi att det är nu det händer, iskalla spelare blir kyliga när de får målchanser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Kyligare väder, kyligare skallar? ;)

 • Kommentar avatar
  Nolte, 5 månader sedanSvara

  Fagemo kommer saknas, men som du va inne på i tidigare svar så är nog Timrås tapp tyngre (Borde vara i alla fall, Fredag kväll vet vi) Annars delar jag Annas oro att laget inte brukar spela speciellt inspirerat mot de sämre placerade lagen. Det som talar för är att det varit uppehåll, hade man åkt direkt till Timrå efter CHL-avancemanget så hade jag satt mina pengar på Timrå direkt. Har ingen riktig statistik för det men känslan är att man oftast brukar göra svaga matcher direkt efter man vunnit en "vinna eller försvinna" match i CHL. Så låt hoppas att uppehållet fått dom att glömma det och är spelsugna. Och hoppas på att Roger inte fyllt den där omtalade ketchupflaskan så att den runnit över och alla är förstörda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Den här veckan ska det vara lättare träningar. Tempoträningar. Om nu Frölunda KAN träna lätt ... ;)

 • Kommentar avatar
  #18, 5 månader sedanSvara

  Hävdar med en dåres envishet att det är bristen på offensiv struktur som gör att vi får så klen utdelning på lag som är vana att försvara sig, spela säkert på linjerna och konsekvent minimerar sina misstag. Vårt spel lämpar sig bättre mot spelförande lag som kan tappa en puck här och någon där. Jag tror att det kommer att bli sega, målsnåla tillställningar mot Timrå. En enda målvaktsgroda i någon av dessa matcher så är det godnatt. Det är så trist att vår ambition att spela totalhockey, som vi gjort i så många år nu, fullständigt har havererat i år. Att man så totalt har förfuskat en förenings röda tråd genom att krampaktigt hålla fast vid spelare som inte levererat enligt plan är inget annat än kortsiktigt och dumsnålt enligt mig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Mot lag som försvarar sig väl krävs ju mer än vända spel, hugga på misstag. Ställer krav på en vilja att gå in på mål, skymma, backar som får igenom skott, spelare som kan sätta pucken högt i avslutslägen. Här excellerar inte Frölunda. Någonstans.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   #18: instämmer till fullo. Att Frölunda helt saknar offensiv struktur är riktigt dåligt. Och det är ännu värre att man tycks vara nöjda med den struktur och spelidé som råder numera. För mig är det helt obegripligt att Frölunda, med den överlägset största publiken (=stora resurser), helt saknar ambitioner på att lira hockey och istället ska gneta hem segrar. Jag är skogstokig över denna utveckling och orolig för vad detta kommer föra vår förening på några års sikt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Hur menar du "saknar ambitioner att lira"? Känner du att skickliga spelares kreativitet kvävs?

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Med tanke på vilka spelare man har och hur de presterar och att ledningen är nöjda så är det ju lätt att konstatera var ambitionsnivån ligger gällande lir, dvs kreativitet i spelet och då främst det offensiva spelet. Som direkt svar på din fråga så tror jag absolut inte att man vill kväva kreativiteten. Vi har helt enkelt spelare som saknar kreativitet. Och ledningen säger ju hela tiden att denne nöjda med truppen, som saknar kreativitet med ett par undantag. Med många "betonghänder" blir det än viktigare att få till en offensiv struktur i spelet så vi inte alltid måste vinna på att parkera bussen och att målisen står på huvet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Den "saknade ambitionen" menar du bottnar i att man inte sparkade spelare och värvade nya, bättre? I så fall förstår jag. Vad gäller brist på struktur, det kan förstås vara så att Frölunda har svaga tränare som inte förmår ge spelarna bättre taktiska order. Det kan också vara så att man spelar efter sitt individuella kunnande och försöker utnyttja det material man nu har så gott det går. Jag tror mer på det senare alternativet.

 • Kommentar avatar
  Mackan, 5 månader sedanSvara

  Nyförvärv på gång?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Inte vad jag vet. Men det är den tiden nu, när saker brukar börja hända ...

 • Kommentar avatar
  Julius, 5 månader sedanSvara

  HL tror du verkligen att Frölunda tränar så mycket mer än andra lag? Om dom gör det så är det kanske fel för dom ser ofta tunga ut och det har inte kommit någon utväxling i slutspelet snarare har dom sett tröttare ut än motståndarna! Tyvärr känns det på ett sätt tråkigt i år ganska många bottennapp och inte någon konsekvent hockey. Spelare som är ok en match och helt osynlig nästa. Svårt att vinna på kollektivet när insatser varierar som idag .. känns avgörande att få in lite offensiv kraft snarast då varje seger kräver 100 % nu och det håller inte i längden. Känns som man väntar på att något skall hända i laget men tyvärr halva serien är spelad och detta är vad vi har..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Svårt att riktigt veta, svårt jämföra med precision, men vad jag hör så ligger Frölunda rätt långt fram i kön vad gäller tung träning. Nå, at the end of the day, som David Beckham hade uttryckt det, så krävs skicklighet för att vinna hockeymatcher. Men också mental/fysisk ork att göra jobbet fullt ut. Jag är inte mannen att säga om det tränas för hårt eller inte, men att piggheten i ben och skallar ofta avgör, det är jag rätt övertygad om.

 • Kommentar avatar
  Emil, 5 månader sedanSvara

  Tjena Henrik! Här är en fråga som är lite off-topic, men eftersom det är måndag så...
  Hur upplever du att din relation till exempel RR och Joel är? Hade ni kunnat snacka som polare om ni sprang på varandra på en restaurang till exempel? Tycker de att det är intressant att diskutera med dig och andra journalister eller är det mest ett nödvändigt ont som de bara genomför för att de ska?
  Tack på förhand!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Absolut inte som "polare", för det är vi verkligen inte. Det är också det sista jag vill vara med sådana som jag skriver om. Om vi setts ute på en restaurang så hade vi säkert hälsat, nickat, bytt ett ord eller två, men inte mer. De har nog med journalister i vardagen. :) Sedan tror jag inte de lider av att jag och mina kolleger vill prata med dem i samband med matcher/träningar; tränare/spelare förstår (i 99 procent av fallen) att vi skriver för er, att det finns en poäng med våra frågor. Sedan är det säkert jobbigare i motgång, men så är det väl för oss alla.

 • Kommentar avatar
  mike, 5 månader sedanSvara

  Alltid lite osäkert att veta var laget står efter ett litet uppehåll. Å andra sidan har det väl varit svårt att veta var laget står oavsett, denna säsongen. Skönt att veta att det är Timrå som står på andra sidan. En motståndare i botten av tabellen brukar ju innebära en topprestation av Frölunda. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Min herre behagar använda sig av ironi ...?

   Kommentar avatar
   mike, 5 månader sedanSvara

   Hehe. Timrå ger mig en klump i magen. Hade varit lugnare om det var tex Färjestad istället. Säger väl det mesta om hur säsongen har varit.....

 • Kommentar avatar
  Peter, 5 månader sedanSvara

  Allt sagt om Fagemo, men vi står inte och faller med en spelare!
  Med detta sagt, så om Frölunda spelar som mot Djurgården borta disciplinerat och med hög press, då vinner 9 av 10 matcher mot Timrå!
  Men med 95% inställning blir det torsk borta igen, för så är marginalerna.
  Vad jag önskar allmänt av Frölunda som lag är mer desperation av samtliga spelare, för då är Frölunda ett svårt lag att vinna i mot.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Medhåll om att Frölunda är svårbesegrat när alla spelare gör jobbet, som Dif borta, Växjö hemma t.ex. Men som vi har varit inne på i höst, det kräver mkt eneegi för att Frölunda ska vinna matcher. Faran med ett icke så spetsigt lag.

   Kommentar avatar
   #18, 5 månader sedanSvara

   Gemensam nämnare för de matcher som vi spelat bra i är att de kommit mot lag som är intresserade av att föra pucken framåt. Gemensamt för bottennappen är att de kommit mot lag som sänkt tempot, boxat ut och spelat väldigt vårdat runt linjerna. Mot bakgrund av detta misstänker jag att vi har ett, kanske två, nya bottennapp att se fram emot i veckan.

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 5 månader sedanSvara

  Timrå har ju spelat en väldigt öppen hockey, mycket tryck framåt men även hål bakåt.
  Förhoppningsvis kan en stark frölunda defensiv hålla Timrå borta från att göra allt för många mål, samtidigt som deras öppna försvar förhoppningsvis låter våra forwards få mer tid med puck nära målet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Frölunda hoppas säkert du får rätt. :)

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 5 månader sedanSvara

  Nervöst är min känsla. Kan bara hålla med de som har skrivit ovan om ev inställning mot "sämre" lag. Viktiga matcher för varthän formpilen pekar. Viktigt att göra jobbet i 60 min * 2 annars blir det inga 6 p./ Claes

  • Kommentar avatar
   Jenny, 5 månader sedanSvara

   Det blir inga nyförvärv. Sjöström är toknöjd med laget som det är, han kommer vara lika nöjd rakt ner i allsvenskan. Då får vi möta MoDo igen, det blir ju kul.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Hoppla ... ;)

    Kommentar avatar
    Mackan , 5 månader sedanSvara

    Här var det negativa tankar!

  • Kommentar avatar
   Lars, 5 månader sedanSvara

   Apprå på träning... har varit inne på det förut. Vi vet att de tränar hårt fysiskt, kanske i topp i SHL. Men hur mycket tränar det på den mentala biten? Det är ju där det verkar brista (förutom målskyttet då) att hålla motivation uppe samt att inte slappna av i slutet av en match och att inte underskatta motståndet är en mental kraft. Känns som denna saknas bland alla muskler som inte rör sig i koordinaton pga brist från signaler från huvudet.

   • Kommentar avatar
    Lars, 5 månader sedanSvara

    Apprå på träning... har varit inne på det förut. Vi vet att de tränar hårt fysiskt, kanske i topp i SHL. Men hur mycket tränar det på den mentala biten? Det är ju där det verkar brista (förutom målskyttet då) att hålla motivation uppe samt att inte slappna av i slutet av en match och att inte underskatta motståndet är en mental kraft. Känns som denna saknas bland alla muskler som inte rör sig i koordinaton pga brist från signaler från huvudet.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Kloka tankar. Vet att psykolog-John är här regelbundet. Om det är nog återstår att se.

   • Kommentar avatar
    Nickekondens, 5 månader sedanSvara

    Funderar på varför Frölunda har så svårt att få igenom backskott från blå. Var Tömmernes så mycket bättre än dagens Frölundabackar, eller har forwards blivit väldigt mycket bättre att ligga i skottlinjen?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Mycket bra fråga. Det är slående hur svårt många har att lyckas. Man ska ha klart för sig att spelarna i dag ÄR mycket bättre på att ligga i skottlinjen, det ÄR svårare att få igenom skott, men jag upplever ofta att Frölundas spelare liksom väntar in ett ben att skjuta på. Naturligtvis inte med flit, men ... det här att vägra skjuta direkt sitter liksom i väggarna på något vis.

     Kommentar avatar
     Christoffer, 5 månader sedanSvara

     Jag kan tänka mig två saker. Dels tycker jag att det känns som att Frölunda generellt är rätt så dåliga på att stå framför mål, vilket gör att backskott är nästan omöjliga att få in i mål. Därför drar sig säkert backarna från att skjuta/väntar tills ngon skall komma in dit, och då är det försent. Sen tror jag även att backskott är något man coachar bort från. Jag tror det var i andra avsnittet av Hockeylabbet så pratade Carnbro om att backskott har en väldigt dålig sannolikhet att gå in i mål (typ 1%). Läste även en artikel som handlade om NHL att backskott är farliga då, om motståndare blockar, så blir det direkt en kontringschans.

   • Kommentar avatar
    LG, 5 månader sedanSvara

    Jag vill gärna lära mig mer om hockey. Jag har av HL fått reda på vad "stark över pucken" betyder, t.ex. Nu skulle jag vilja få reda på vad Ni som skriver om "offensiv struktur" menar med det? Gärna också ett exempel på ett lag som har en tydlig sådan!?/Tackar på förhand!

     Kommentar avatar
     #18, 5 månader sedanSvara

     Med risk för inlägget var ironiskt menat alternativt bli rätteligen beskylld för mansplaining skall bad försöka förklara vad jag menar med offensiv struktur. Jag menar att den avser att man nöter in varianter på ingångar över offensiv blå för att få lokala numerära överlägen och därigenom i 5-5 spelet kunna komma till snabba och farliga målchanser. Du ser tydligt hur VF jobbar i PP - en spelare kommer med fart in i mittzon, tvingar upp farten bakåt på motståndarna, sen kommer droppet som tvingar motståndarna att bromsa upp på egen blå varpå killen med puck och fart kan ta sig in i zon med fart och pucken under kontroll. I 5-5 har vi ingen genomgående struktur annat än ta sig över blå intill sargen, vända ut mot sarg, dvs bort från mål, och sedan försöka hitta in med pass på back(kort pass) eller in i ett samlat försvar eller ett pass ned i hörnet. Inget alternativ är speciellt farligt. Med offensiv struktur avser jag att en spelare skall kunna komma med fart och puck någonstans mitt i banan och veta vad han har för passningsalternativ. Vi lyckas nästan aldrig sätta våra anfallare i sådana situationer utom vid spelvändningar.

   • Kommentar avatar
    Conta, 5 månader sedanSvara

    Fagemo borta på JVM,enda forward förutom Lasch som visar på kreativitet och vilja gå in på mål.Övriga grovjobbande forward vill gärna ut i hörnen.
    Finns stora brister i offensiven.
    Oroväckande att Söderlund inte utvecklats.
    Hur mår laget Frölunda egentligen?
    Får känslan att det fortfarande finns energitjuvar,grinollar i laget.

    • Kommentar avatar
     Rasmus, 5 månader sedanSvara

     Jag har en fundering som spinner vidare på Emils fråga. Känner du någon skillnad från RR JL mfl i och med att du ”bara” kör via blogg? Om inte, tror du det är för att du var ett bekant ansikte sen GT tiden? Är det någon skillnad på hur folk (både inom Frölunda, men även övriga hockeylag, och andra journalister) behandlar dig efter post raka puckar?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      I just mitt fall skulle jag inte säga att det är någon skillnad nu jämfört när jag skrev för GT. Professionellt bemötande från alla inblandade. Om jag inte hade skrivit hockey sedan 1998, om jag bara startat en webbsajt och börjat hänga i Frölundaborg, så hade startsträckan säkert varit längre. Man bygger upp förtroende och respekt, sådant går inte över en natt,

    • Kommentar avatar
     Anders, 5 månader sedanSvara

     Inte en shl match på nån vecka o nu två matcher o sen ett mindre uppehåll, jag räknar med att dom kör så de ryker denna veckan annars är de under all kritik! Haha jag drömde om att rosseli sa till mig att Andreas Johnson va på väg hem igen men sen vakna jag o märkte att de va en dröm


     Lämna en kommentar